Made in Romania: produsele si serviciile romanesti

Started by dr4qul4, April 18, 2020, 08:19:26 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dr4qul4

In ultima vreme aud din ce in ce mai des, indemnuri sa cumparam doar produse romanesti.
Ca unul care mereu a cautat si incercat produse fabricate la noi, pot sa spun ca este foarte greu sa faci acest lucru.
Lasand la o parte calitatea proasta a unor produse, o alta problema majora este lipsa unor elemente vizuale sau indicarea clara a locului de productie. Banuiesc ca este o strategie a multinationalelor, care au o unitate de productie la noi, dar cele mai multe produse sunt importate din alte tari. Asa ca scriu pe ambalaj: Produs in UE.

Exista totusi o modalitate destul de simpla de aflat tara de fabricatie: codul de bare.
Daca incepe cu 594 sau 642 - este facut Romania. Daca incepe cu altceva... atunci este importat.
Poate ar trebui adaugat acest "mic detaliu" in anunturile care ne indeamna sa cumparam produse romanesti.

Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

gruiarew

Bun și care-i garanția că nu s-a lipit codul ăla peste. Sau că e doar asamblat sau mai rău doar etichetat în RO. Mai ales la produsele alimentar. De exemplu brânza din RO marea majoritate e cu lapte din DE, dar cică e made în RO.

Chiar și "producătorii locali" ce vând la marginea drumului produse de la ei de "acasă" vând de fapt de la Penny / Profi. N-ai nici o garanție că în cutie e ce scrie pe cutie, dacă are cutie.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

Io

Am citeva patanii cu "producatorii locali" insa raspunsul e mai degraba de Parcare sau mai rau din pacate, de Turismul in Romania.

Agapia, vara. In parcare cumpar un sorbet de zmeura si unul de fragi "facute de maicutele de la Agapia". Aha, zahar cu coloranti alimentari si cu arome "identic naturale" (identic naturale pe dracu), compozitiile alea nu vazusera vreodata gram de fruct! Niste porcarii si nu altceva. De la un alt comerciant cumpar niste ghebe murate. Fierte nu destul si o singura data si neschimbata apa de pe ele, un mucilagiu necomestibil nici dupa doua fierberi si nu mai stiu cite spalari intre. La Moldovita doar ne uitam pe tarabe. Imi pare foarte rau ca n-am fotografiat ii "traditionale" facute pe material de perdea de plastic cu gaurele. O fi fost de Pascani, mai stii? Una dintre ii inca pastra modelul care apare jos pe perdeaua originala ...
Produse cumparate de pe marginea drumului? Nu. Nu zic ca n-or fi si unele bune, e foarte posibil insa riscul de a cumpara prostii mi se pare prea mare: va aduceti aminte de branenii care vindeau cascaval in coaja de copac, cascaval pe care-l luau de la Metro, nu-i asa? Poate si de asta rasnovenii au o zisa simpatic-depreciativa despre braneni, mai stii?
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

dr4qul4

Daca este macar ambalat la noi, tot e bine. Tu crezi ca toate piesele de pe Dacii sunt facute la noi? De Ford ce sa mai spun. Dar le consideram facute la noi.
Cel mai rau e cand exportam materie prima si importam produse finite.
Si nu ma refeream la "produsele traditionale". 99% din ce se vinde in zonele turistice este contrafacut.
Ma refeream strict la produsele care se gasesc in supermarket. De exemplu, eu iau Nutella. Stiu ca e din Franta, dar e mult mai buna ca Fineti. Ultima data am luat Fineti pentru ca nu am gasit Nutella. Din amintiri stiam ca e facuta la noi. Pe ambalaj scrie Produs in UE. Produs de catre Chipita Romania. Cand te ma uit la cod...520 (sau ceva de genul). Adica Grecia (sau Bulgaria). Se pare ca Chipita Romania mai face doar croisante la noi. E clar ca nu creste cacao la noi. Dar sunt multumit si daca vine ciocolata in cisterna si la noi doar o pun in ambalaje mai mici. Tot e ceva.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

gruiarew

Știi... mai bine nu citeam... azi am avut o mare dezamăgire...
De când m-am apucat de Dacie (acum vreo 2 ani) am încercat cât mai mult să iau produse românești. Prima dezumflare a fost când am văzut pe tubul de ceară "made in Italy". Am vrut musai de Policolor. Am zis no, aia e.
Acum că mi-ai zis, m-am uitat și pe restul de chestii.
Vopsea Spor: 380, BG;
Lac de lemn: 380, BG;
Grund: 380.
Diluant: 380.
Aveam pe undeva o găleată de demult de lavabilă. Zic, aia sigur e de la noi... pe dracu... 380.

Știu că e parte cu bulgarii de la Orgachim. Dar nimic, nimic nu se mai face la noi? Citeam că se extinde / modernizează fabrica. Atâta au extins-o de a rămas doar cea de la bulgari??

Mno, scuze de offtopic dar... pff ce ciudă-mi e, n-ai idee.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

Liviu M

La mine socul a fost cu Lacrima lui Ovidiu. Facut in Spania...

bgd77

Cred ca va inselati cand credeti ca primele cifre din codul de bare arata tara de origine a produsului:

https://en.wikipedia.org/wiki/International_Article_Number#GS1_prefix
QuoteThe first three digits of the EAN-13 (GS1 Prefix) usually identify the GS1 Member Organization which the manufacturer has joined (not necessarily where the product is actually made).

Si urmand sursa din articolul de pe wikipedia:

https://www.gs1.org/standards/id-keys/company-prefix
QuoteCompany prefixes are based on the GS1 prefixes below. Note that since GS1 member companies can manufacture products anywhere in the world, GS1 prefixes do not identify the country of origin for a given product.

Ca exemplu, am niste pantaloni de trening Puma, pe care scrie clar ca sunt facuti in Bangladesh. Insa pe codul de bare primele 3 cifre sunt 405, care este Germania.

ciprebbe

Nu e obligatoriu sa inceapa cu 594 sau 642. Cunosc producatori care au propriul generator de cod de bare si nici vorba sa inceapa asa.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

voicul

Nu cred ca sta cineva sa se uite la codurile de bare. Adica daca cumperi 3 produse, poate. Daca e un cos intreg, nu prea cred.

Ar fi 2 solutii:
1. Sunt produse pe care se pune steagul Romaniei (sau contur tara cu steag). E destul de usor de vazut.
2. Mai degraba incepi sa inveti brandurile. Spre exemplu Dacia e facuta vreo 50 - 60% (?) in RO. Nu stiu care e procentul, dar Dacia e mai romaneasca ca orice masina germana. De asemenea sa cumperi un Renault sau un Nissan e cumva ca tot ajuti RO (pentru ca firmele astea au investit indirect in RO).

Parerea mea: suna bine sa cumperi din RO, pana cand vine chinezu cu pret la jumatate si atunci se cumpara de la el.

kitsune

Ok. Brânza Delaco. A pornit ca o firmă locală, în Codlea. Acum e "proudly made in" UK, Ireland, Germania, Franța. Fan brânză my ***.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

pasadia

#10
Eu nu înțeleg deloc mândria asta națională. Da, consum local înțeleg - pe ideea de lanț scurt, de susținere a unor oameni pe care îi cunoști poate, de sustenabilitate a unor comunități apropiate.

Că atare, atunci când pot, caut să susțin afaceri locale. Dar accentul enpw locale, nu pe naționale /corporatiste. Mă doare-n paișpe dacă e făcut în RO, mai ales daca vorbim de niste produse ce au multe componente. La naiba, s-ar putea sa fie in Skoda mai multe componente făcute în România decât în Fordul ansamblat la Craiova. ;)

LE: apropo de lactate - prefer sa consum produsele ambalate in sticla, nu în tetrapak. Doar așa, pe ideea de reciclare mai ușoară a ambalajului. Asta mi se pare un criteriu bun, nu faptul că ar fi produs sau nu în RO.

TibiV

#11
Lactate ambalate in butelii din plastic, ca sticla nu se mai foloseste de peste 25 de ani...

Iar tetrapak este 70% carton, deci este 70% biodegradabil.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Harry

Delaco ambaleaza si vinde nu produce, niciodata nu a produs. Lapte eu prefer sa cumpar din ala la 1.8 l in bidoane de plastic.

pasadia

@TibiV exista sticla: lăptăria cu caimac (de unde de prin Ialomița) plus artesana (sau ceva in genul, nu mai știu exact, care produc la Tecuci). Găsești ambele in magazinele mari.

Chiar știu care e diferența dintre sticla și plastic. Cat privește tetrapak-ul, permite-mi să am eu reținerile mele.

kitsune

@Harry, te iert, că ești de-al meu din Küstenje. Dar eu de origine sunt codlean și Delaco a produs la începuturi:

Am pornit la drum optimiști și ambițioși, ca o afacere de familie cu doar trei angajați. Începuturile ne-au găsit într-o căbănuță la Codlea, județul Brașov, unde am stabilit o mică unitate de producție de lactate proaspete sub numele Delaco. Deși astăzi avem peste 400 de angajați și căbănuța s-a transformat într-o amintire plăcută, am rămas la Codlea și am devenit unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de lactate din România.

Sursa

La fel și Sergiana, a pornit la început cu producție (și făceau produse excelente). Acum s-au mărit și au dat-o pe producție de masă. Dar măcar au fermele lor.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence