Energie nucleara | centrale nucleare

Started by stangabriel, January 18, 2015, 01:04:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mirceaeliade

QuoteNuScale, compania americană activă în România, concediază 28% din personal pentru a reduce costurile adv

nicolaem

mda, tot ce mai sper de la proiectul asta e sa pregatesca toata zona pt investitia care va veni la un moment dat.
si mai departe asteptam tehnologia...

mirceaeliade

#467

QuoteRomânia nu se află în clasamentul efectuat de Visual Capitalist, la nivelul anului 2022 producția celor două reactoare de la Cernavodă fiind de 11.098 GWh, potrivit datelor Eurostat. Producţia de energie nucleară a României este mai mică decât cea a Cehiei, Slovaciei, Ungariei şi Bulgariei. În UE, singurele state membre cu o producţie de energie nucleară mai mică decât România sunt Ţările de Jos şi Slovenia.www

mirceaeliade

QuoteMotivul pentru care au fost blocate mini reactoarele americane de la Doicești: pe ce au cerut să cheltuiască aproape 250 milioane de dolari
Ministerul Energiei a aflat că asocierea public-privată RoPower a cerut de la Nuclearelectrica un împrumut de 250 de milioane de euro și n-a fost de acord să-l ofere, potrivit unor surse din minister, care au relatat situația pentru HotNews.ro. Chiar direcția financiară de la Nuclearelectrica a refuzat să aprobe împrumutul și, la sfârșitul lunii martie, Dan Niculaie Faranga și-a dat demisia din funcția de director financiar al companiei Nuclearelectrica.
www

mircea

E foame de bani la Guvern și au pus lucrurile pe pauză e aici. Vor mai fi știri de genul.

resad23

Sincer, era un proiect greu de realizat si cu bani.
Reactoarele NuScale au probleme de dezvoltare si in SUA.
Iar in general proiecte SMR avanseaza foarte greu in toata lumea.

paulmare

https://bvb.ro/infocont/infocont24/SNN_20240613180558_RC-SNN-raport-curent-convocare-AGA-18-07-2024---bvb.pdf AGAE la Nuclearelectrica, in sfarsit decizia sa faca 3 si 4
sa vedem daca le da si lor CFD-uri, la eolieni si solari le-a dat 92 euro /mwh pana in 2040 (eu nu as fi facut asta, am si eu panouri si baterii in doua locuri puse de mine fara subventie, subventionarea naste niste aberatii si dezechilibre de numai)
La Candu nu se prea poate sa le faci sa functioneze in regimuri de astea intermediare, astea trebuie din motive de siguranta sa functioneze full steam, la carbune sau gaz mai poti functiona la 50% de exemplu, la nuclear nu, deci o sa fie 2800 mw, la noi golul de noapte e undeva pe la 4800-5000mw
O sa fie vremuri interesante

mirceaeliade

QuoteAdunarea generală a acționarilor companiei de stat Nuclearelectrica a aprobat astăzi continuarea proiectului reactoarelor modulare mici (SMR) care ar urma să fie amplasate la Doicești. www

nicolaem

Pare că a repornit.
A început să crească în graficul Transelectrica producția Nuclearelectrica

shift2rail

^^ cam scump deranjul- 150 mil eur bucata de SF-  doar ptr a afla daca merita investitia in SMR? NuScale a renuntat la proiectul similar din Utah, nu e cel mai promitator start.

mircea

Se tot rostogolește NuScale - Utah - probleme pe aici fără context. Acolo, partenerul de dezvoltare era o asociație energetică a unor municipii, cu o pușculiță relativ măruntă la dispoziție și care s-a reorientat rapid către alte surse de energie o dată ce statul Utah a ieșit cu stimulente pe alte sectoare.

resad23

#476
Probabil cel mai important proiect de infrastructura din Romania ...

https://www.economica.net/burduja-cere-actionarilor-nuclearelectrica-aprobarea-contractului-pentru-reactoarele-3-si-4-de-la-cernavoda-la-aga-din-14-noiembrie_783578.html

Acţionarii Nuclearelectrica vor avea pe ordinea de zi a Adunării Generale din 14 noiembrie aprobarea contractului pentru realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, care va fi semnat cu consorţiul internaţional format din companiile Fluor şi Sargent & Lundy din Statele Unite ale Americii, Atkins Realis din Canada şi Ansaldo din Italia.

tom_sawyer

#477
EnergoNuclear a semnat contractul de 3 miliarde de euro pentru servicii de inginerie la Reactoarele 3 și 4

Energonuclear, companie deținută integral de Nuclarelectrica, a semnat, vineri, la COP 29, în Baku, contractul de 3,1 miliarde de euro pentru serviciile de inginerie, achiziții și management (EPCM) la Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Contractul a fost semnat după doar o zi de la aprobarea acestuia de către acționarii Nuclearelectrica. Cele care vor oferi servicii de inginerie și managament de 3 miliarde de euro sunt companii din SUA, Canada și Italia.

Mai exact, contractul a fost semnat cu asocierea FCSA formată din companiile controlate de americani Fluor B.V., Fluor Energy Transition Inc. Wilmington, Sucursala București Branch, S&L Engineers, Ltd. şi Sargent & Lundy Energie SRL, canadienii de la Candu Energy Inc., și italienii de la Ansaldo Nucleare.

Costul total al proiectului, cu tot cu construcție, era estimat, de câțiva ani, la 7 miliarde euro.

Contractul EPCM are o durată estimată de 108 luni, transmite Nuclearelectrica, și este structurat în două faze: faza LNTP (Limited Notice to Proceed) (24-30 luni) și ulterior, sub rezerva stabilirii și aprobării termenilor comerciali și a luării Deciziei Finale de Investiție, în conformitate cu Acordul de Sprijin dintre statul român și SNN, faza FNTP (Final Notice to Proceed) (80-84 luni).

Potrivit documentului Nuclearelectrica, obiectul contractului constă în numeroase servicii de proiectare, estimări de cost, inginerie și management

Servicii solicitate în Faza LNTP (Faza Ordinului de Începere Parțială a Lucrărilor – LNTP)

    Servicii de proiectare necesare pentru elaborarea unor tipuri de documentatii, printre care: documentatii necesare elaborarii PSAR, estimare de cost avand un grad de acuratete de +15% – 20%.
    Servicii de management și dezvoltare a proiectului, printre care: dezvoltarea modelului 3D, elaborarea strategiei de procurare si constructie.

Servicii solicitate în Faza FNTP (Faza ordinului de începere a tuturor lucrărilor (FNTP)

    Servicii de inginerie
    Serviciile de management de proiect
    Serviciile de asistență în procurare
    Serviciile de asistență tehnică până la intrarea în exploatare comercială a unităților
    Asigurarea calității și realizarea unui sistem de asigurarea calității integrat aplicat atât în birourile Contractantului, cât și pe amplasament.

Costul total al proiectului va fi determinat la finele Etapei LNTP, consorțiul urmând să furnizeze o estimare de cost cu un grad de acuratețe de la -10% până la +20%. Această valoare actualizată va sta la baza actualizării modelului financiar, determinării prețului de exercitare şi luării deciziei de investire pentru intrarea în Etapa FNTP.

hotnews.ro

https://www.nuclearelectrica.ro/2024/11/15/energonuclear-filiala-detinuta-integral-de-nuclearelectrica-si-fcsa-joint-venture-formata-din-fluor-b-v-fluor-energy-transition-inc-wilmington-bucharest-branch-atkinsrealis-ansaldo-nucleare-s-p/