Sistemele de incalzire a imobilelor in Romania

Started by alecu26, September 16, 2019, 02:19:34 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vladioan_bv

exista vreun thread in legatura cu termoficarea din bucuresti?

voicul

Parce e un topic cu termoficarea, dar eu nu stiu unde este:

Licitația pentru 40 de kilometri de conducte de termoficare, la un pas de finalizare. Nicușor Dan a venit cu chef de muncă din concediu și are planuri mari

Primarul Capitalei, aflat joi într-un control la Administrația Parcurilor, unde l-a dat afară chiar pe director, a vorbit, în timpul unei conferințe de presă, și despre licitația pentru 40 de kilometri de conducte de termoficare care ar fi la un pas de finalizare. Se pare că Nicușor Dan a venit cu chef de muncă din concediu și are planuri mari privind deciziile sale din următoarea perioadă.

Licitație pentru termoficare, la un pas de finalizare. După aproape trei săptămâni de concendiu, proaspăt întors în săptămâna aceasta de la mare și de la munte, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a transmis, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor, că estimează că marți, cel târziu, licitația pentru cei 40 de kilometri de conducte de termoficare pentru București ar urma să să fie închisă.

Anunțul lui Nicușor Dan privind rețeaua de termoficare
Edilul mai spune că este optimist privind firmele care vor câştiga licitația și așteaptă să înceapă lucrul cât mai repede, mai ales că iarna este aproape. Acesta a vorbit și despre stadiul lucrărilor din prezent. Subiectul este unul de importanță majoră, și toată lumea așteaptă o mai bună funcționare a Termoenergetica în această iarnă.

Documentația pentru achiziționarea de centrale provizorii la Titan, aproape gata
În același timp, primarul Nicușor Dan mai spune că este aproape gata și documentația pentru cumpărarea unei centrale provizorii în cartierul Titan, fiind cunoscute problemele din zonă cu termoficarea. Se pare că pierderile extrem de mari din rețea duc la aceste situații neplăcute pe timp de iarnă, iar singura soluție pentru moment este o centrală provizorie montată în fost CET Titan.

,,Pe de altă parte, avem într-o fază destul de avansată documentaţia pentru achiziţia unei centrale provizorii la Titan, care să dea un plus, pentru că noi avem o reţea din care se scurge multă apă şi multă energie, trebuie să dăm un plus de energie şi atunci o soluţie este o centrală provizorie în fostul CET Titan", a mai transmis primarul Capitalei, Nicușor Dan.


https://b365.ro/licitatia-pentru-40-de-kilometri-de-conducte-de-termoficare-la-un-pas-de-finalizare-nicusor-dan-a-venit-cu-chef-de-munca-din-concediu-si-are-planuri-mari-430614/?fbclid=IwAR20WWN0FEddZe0n4_RtAGawdEcCL8Ms8Q4m9BIazFP70dNc9jQyyYQJjhA

Konter

"Romanii instaleaza de 3 ori mai multe panouri solare si pompe de caldura in 2024 fata de anul trecut, pentru a reduce cat mai mult consumul de energie, din cauza facturilor tot mai mari pe timp de canicula, arata Kilowat, una dintre principalele companii de solutii de energie verde. In contextul valurilor de canicula si al cresterii constante a preturilor la energie, tot mai multi romani cauta solutii pentru a-si reduce costurile si pentru a scapa de grija facturilor la energie.
"In acest context, cererea pentru panouri solare s-a triplat, romanii investind din fonduri proprii intre 3.000 de euro si 15.000 de euro in dotarea caselor cu sisteme fotovoltaice", declara Albert Soare, fondator Kilowat.
Daca in trecut romanii instalau sisteme fotovoltaice cu o capacitate de 5 Kw in cele mai multe cazuri, anul acesta sunt tot mai multe solicitari pentru 7-10 Kw si pentru sisteme de climatizare, cum sunt pompele de caldura aer-apa pentru racire pe timp de vara. In judetele Bucuresti si judetele Ilfov, Cluj, Constanta si Sibiu au fost instalate cele mai multe sisteme fotovoltaice, arata datele Kilowat. "
Sursa

tom_sawyer

O comună din Arad și-a făcut propriul sistem de încălzire / S-au montat 70 de km de conductă care leagă toate casele la o centrală care funcționează cu biomasă

Primăria comunei Seleuș din județul Arad construiește o centrală termică care foloseşte biogaz şi biomasă. Aceasta va furniza agent termic pentru gospodăriile care se încălzesc, în prezent, cu sobe pe lemne, anunță Agerpres.

Primăria Seleuș a investit aproape 9 milioane de euro într-un sistem centralizat de încălzire, fiind montate deja 70 de km de conductă.

Astfel, o parte din cei 3000 de locuitori ai comunei se vor putea racorda la noul sistem până la sfârșitul acestui an.

,,Sistemul de producere a energiei termice pe bază de biogaz şi biomasă va fi finalizat în acest an şi este primul de acest fel dezvoltat de o primărie din România. Este şi cea mai mare investiţie din istoria comunei noastre, care va permite ca, în primă fază, 500 de imobile să fie încălzite la costuri mult mai mici decât în prezent.

Locuitorii îşi vor putea încălzi casele la un sfert din costurile pe care le au acum folosind lemne sau cărbuni. De altfel, noi am început acest proiect tocmai pentru că nu avem reţea de gaze în zonă şi ne dorim să eliminăm folosirea sobelor cu lemne", a declarat primarul comunei, Cristian Branc, pentru Agerpres.

Centrala va avea capacitatea de a alimenta cu energie termică şi solariile localnicilor. Pentru a funcţiona, va avea nevoie de 60 de tone de materii pe oră, iar acestea vor fi furnizate de pe o suprafaţă de teren cuprinsă între 300 şi 500 de hectare.

Inițial vor fi efectuate 500 de racorduri, urmând ca sistemul să fie extins în anii următori în toate satele din comună.

g4media.ro

vermont

Nu este chiar singurul din Romania . Stiu sigur ca si Suceava isi produce de ani buni energia din biomasa dupa ce s-a inchis CET-ul pe carbune.

tom_sawyer

Programul ,,Rabla pentru sobe", prin care românii din zonele montane vor primi 10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor vechi, va începe luni, 31 martie, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet. El a transmis oamenilor să nu creadă știrile false potrivit cărora UE ar dori interzicerea sobelor cu lemne.

,,Luni, 31 martie 2025, la ora 10:00, începe oficial programul ,,Rabla pentru sobe". De luni și până la 11 aprilie primăriile au la dispoziție suficient timp pentru a se înscrie în program", a spus Fechet, într-un video postat pe pagina sa de Facebook.

Acesta este primul pas, urmând ca oamenii să se înscrie direct la primăriile de care aparțin pentru a primi cel mult 10.000 de lei. Această finanțare de la stat trebuie să reprezinte cel mult 70% din total, iar restul este contribuția proprie a beneficiarului.

Localitățile care pot participa la acest program sunt cele din zonele montane, respectiv un număr de 948 de localități din 27 de județe. Vedeți aici lista lor.

hotnews.ro

TVlad

Iata cum pretul pentru orice soba va fi de cel putin 10.000 de lei.