Sistemele de incalzire a imobilelor in Romania

Started by alecu26, September 16, 2019, 02:19:34 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

stangabriel

Ultimele cifre aratau ca 50 % din locuintele din Romania se incalzesc cu lemne de foc. Poate a mai scazut, dar nu cu mult.

AlexxC

dr4qul4 vino iarna in Gorj sa vezi cum sta treaba cu carbunele, e o "ceata" permanenta de la Targu-Jiu pana la Filiasi, mai rau e ca se arde si in oras in Tg-Jiu si in localitati unde au gazele trase la poarta....ca deeh,fac rost de carbune ieftin,nu e prosti oltenii sa dea banii la astia cu gazele.

adiarc

problema este nationala....si in Sibiu sau Selimbar,in zonele de case ( multi cu centrale pe lemne,chiar daca au si gaz ) sau la blocurile limitrofe,cand e f frig si nu adie vantul....nu mai poti sa-ti usuci rufele afara....miros a fum de lemne....de aia a trebuit sa-mi cumpăr uscator de rufe
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

dr4qul4

@AlexxC, sa stii ca de vreo 5 ani ajung cam o data pe an iarna in Gorj  :D

Stiu ca pe acolo inca sunt carbuni. De asta am si zis "majoritatea zonelor". Zonele miniere se exclud. De fapt Oltenia ce a mai ramas. In Hunedoara aerul a inceput sa fie respirabil. Dar pentru foc inca se mai gaseste.
In schimb, in Dambovita au cam disparut carbunii. Sunt mai scumpi decat lemnele. Acum 20-25 de ani nici nu se gaseau lemne de cumparat. Toti cumparau carbuni si mai taiau cate 1-2 salcami/frasini din gradina si gata. Acum nu se mai gasesc carbuni, dar gasesti lemne in 3-4 locuri doar in sat (cu bon fiscal).
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

istvan78

Bun, eu cred ca treaba cu incalzirea pe lemne trebuie privita mai nuantat:

1) Cantitatea de lemn de foc amintita e o estimare, probabil un calcul bazat pe suprafetele construite ale locuintelor cunoscute, si care nu au alta sursa de termoficare. Dar aici trebuie luate in calcul niste aspecte:
- e obisnuit la tara ca nu toate incaperile sa fie incalzite la fel. Se face focul preponderent in dormitor si in bucatarie.
- combustibilul din soba nu e intotdeauna lemn propriu-zis taiat din fondul forestier. La bunicii mei la tara se ardea mult lemn provenit de prin intretinerea livezilor, crengi taiate de pe langa drumurile agricole (pentru a degaja drumul). Primavara si toamna, sau in soba din bucatarie se ardeau coceni de porumb, si alte resturi vegetale. In plus, aproape tot lemnul folosit in constructii, garduri, unelte, ajungea conbustibil odata si odata.

Deci cantitatea aia, daca o interpretam ca si "lemn taiat din fondul forestier", cred ca e o exagerare grosolana.

2) Focul cu lemn e "carbon-neutral", adica elibereaza CO2 in atmosfera, dar nu e carbon folsil. Se elibereaza carbonul sechestrat de plante intr-un trecut recent (ani, decenii, nu milioane de ani, ca in cazul gazului, petrolului sau carbunilor). Din perspectiva asta e mai putin nociv si decat gazul natural.

3) Eficienta folosirii lemnului de foc poate fi foarte mult imbunatatita:
- imbunatatirea sistemului de ardere si incalzire ar putea fi subventionata de stat pt. populatia saraca de la tara. Nu ma gandesc neaparat la sisteme sofisticate cu centrale computerizare etc.., pe care oricum majoritatea oamenilor nu ar putea sa le intretina corespunzator. Dar si o soba de teracota corect construita e foarte eficienta in a capta caldura focului si daca cosul e curat si arderea e curata.
- inbunatatirea eficientei folosirii combustibilului: daca fiecare comuna ar fi dotata cu o instalatie de brichetare, cantitati imense de deseuri vegetale s-ar putea transforma in combustibil adecvat: coceni si tulei de porumb, paie, crengi taiate la toaletarea livezilor, crengi taiate la intretinerea drumurilor agricole, si crengile ramase in urma de la exploatarile forestiere propriu-zise. Se risipesc cantitati enorme de biomasa in Romania anual.

Ce vreau sa zic este ca "incalzirea cu lemne" nu inseamna automat "defrisari", dar inseamna limitarea emiskiilor de CO2 si a poluarii, si e singura optiune viabila pentru multi in Romania. Doar ca ar trebui ajutati un pic sa o faca mai bine.

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

adiarc

nu sunt deloc de acord cu pct. 2.....eliberezi intr-o seara...ce s-a acumulat in ani de zile...si e valabil doar pt o soba sau centrala....multiplicat se aduna
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

TibiV

Istvan exact asta a a spus:

"Se elibereaza carbonul sechestrat de plante intr-un trecut recent (ani, decenii, nu milioane de ani, ca in cazul gazului, petrolului sau carbunilor)."

Omul arde lemne de cand a descoperit focul. Fara probleme de mediu.
Carbune arde de vreo 4-5 secole, iar petrol de mai putin de 200 de ani. Si acum vorbim de gaze cu efect de sera...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

mircea

Și care e diferența că are 100 de ani sau 1.000.000 de ani? Tot despre dioxid de carbon vorbim. Contează cantitatea, nu vârsta.

TibiV

#54
Arzi astazi un bustean, peste 100 de ani va exista undeva un copac la fel de mare care a "inglobat" CO2-ul eliminat de arderea busteanului...

Arzi astazi un litru de benzina/motorina... Asteapta 1 milion de ani sa vezi daca se va forma cumva, undeva, un nou "rezervor" de petrol/carbune care sa inglobeze CO2-ul aferent...

Prima maimuta un pic mai desteapta decat suratele ei a descoperit FOCUL, si a pornit pe drumul care a transformat-o in "Homo..."
Si de atunci aproape singura sursa de energie a fost energia termica - adica focul.

Dar era o "economie circulara" si "echilibrata".
Lemnul care "acumula" CO2 era ars si elimina CO2, dar mereu cresteau alte plante care "re-abosrbeau" respectiva cantitate de CO2.
Chestia asta a functionat mii (zeci de mii) de ani - nu sunt antropolog, dar "homo" nu este mai vechi de atat...
(Este adevarat, pe vremea aia planeta nu era suprapopuluta de "umanoizi", iar padurile erau uriase...)

Insa mii/zeci de mii de ani este o scara istorica.
Noi, in doar cateva sute de ani, am invatat sa scoatem din pamant "acumularile" de CO2 facute la scara geologica. In milioane, zeci sau poate sute de milioane de ani.... Carbuni, petrol, gaze.... In mod sigur, o parte din aceste zacaminte s-au format pe vremea dinozaurilor,

Pai cum naiba sa se descurce planeta asta daca noi aruncam in atmosfera in cateva sute de ani tot CO2-ul pe care tot ea, planeta, l-a "ascuns" in subteran in perioade a caror semnificatie nu este nici macar de inteles pentru noi?!?!...
(Este ca si cand ai incerca sa faci o comparatie de genul "De la Bucureti sunt 100 de km pana la Pitesti si 100 de milioane ani lumina pana la galaxia NG-xyz..." Clar, comparabile...)

In urma cu 100.000 de ani omul inca NU exista.
Dar cand a aparut omul, toate zacamintele erau deja sub pamant, de multe zeci/sute de milioane de ani.
Iar omul a inceput recent (cateva sute de ani inseamna "cateva secunde" la scara geologica) sa exploateze si sa arda toata aceasta "rezerva" de CO2 "fosilizat".

Si acum ne miram de "incalzirea globala" si de volumul "gazelor cu efect de sera"....

LE pentru kitsune
"Derivarea din Homo erectus

Specia Homo sapiens din varietățile umane arhaice derivate din Homo erectus este estimată ca având între 300.000 și 200.000 de ani vechime
(...)
Termenul Paleoliticul mijlociu este destinat să acopere perioada dintre prima apariție a lui Homo sapiens (aproximativ 300.000 de ani în urmă) și apariția unei modernități comportamentale depline (aproximativ 50.000 de ani în urmă, corespunzând cu începutul Paleoliticului superior)."

https://ro.wikipedia.org/wiki/Homo_sapiens

Lucy are 3,2 milioane de ani, dar era un australopitec, nu Homo...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

kitsune

#55
@TibiV, șterge sau editează ce e mai sus. Omul (homo) este cu siguranță mai bătrân de 100.000 ani. Că nu e cel modern, asta e altceva.
Lucy, despre care am învățat la școală, are vreo 2 milioane și ceva (are 3-4 milioane), face  (nu face) parte din specia homo erectus, (dar este hominid). (Homo erectus sunt) primii care au început să folosească focul (acum 1,3-1,5 milioane de ani). Ce s-o mai fi descoperit între timp mi-e lene să caut. Știu de un Ion de la Anina, dar parcă era de vreo 50.000 ani, homo sapiens.

Am căutat, ca să nu scriu prostii și am modificat ce am scris din memorie (e clar, memoria nu mă mai ajută :bash:)
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Ionut

Hai sa nu deviem chiar asa tare de la subiect. Despre sursele de energie puteți discuta pe thread-ul dedicat.

istvan78

Legat de poluarea cu fum de lemn, am uitat sa mentionez un aspect: oraseanul mutat in suburbii isi instaleaza ceantrala sofisticata pe lemne, dar uita (desi scrie clar in manualul centralei) un lucru: lemnul de foc trebuie sa fie uscat! In manuale se specifica umiditatea lemnului mai mica de 20%. Asta inseamna cel putin o vara de uscare a lemnului crapat si stivuit corect. Fagul verde contine 35-45% umiditate daca e taiat iarna si merge spre 50% daca e taiat vara. Stejarul, carpenul, salcamul merg spre 60% in conditii de vara. Coniferele la fel. Romanul nostru cumpara lemnul direct din padure toamna si-l baga pe foc peste cateva saptamani. Pierde cca 50% din puterea calorifica si creste emisiile poluante cu un ordin de marime. Prin tarile civilizate iei o amenda de te usuca daca esti prins ca arzi lemn verde.


Si apropo: batranii stiau foarte bine asta, la bunicii mei era tabu sa bagi lemn verde pe foc, stia tot satul (pe baza fumului). Si daca taiai niste crengi din pomi le lasai la uscat inainte sa le bagi pe foc. Iar lemnul de foc mai mare era procurat preferabil cu doua veri in avans (zone de deal, munte, unde aerul e mai umed si verile mai scurte), crapat si stivuit in aer liber.

cristi5

Nu stiu ce topic e potrivit dar e o prolema mare de infrastructura

http://www.contributors.ro/administratie/sacet-urile-noi-le-omoram-%c8%99i-occidentalii-le-reconstruiesc/

"Autoritățile și specialiștii sunt de acord: centralelele de apartament sunt mult mai poluante (2) și mai puțin economice (3) decât un sistem integrat de încălzire centrală și de distribuție a apei calde."

Interesanta si referinta 4

4 Expert Forum – Colapsul termoficarii, ce punem în loc – https://expertforum.ro/wp-content/uploads/2019/10/FINALTermoficare-Pol-Brief-78.pdf pag. 5

gruiarew

Quote from: istvan78 on May 08, 2020, 10:20:40 AM

Si apropo: batranii stiau foarte bine asta, la bunicii mei era tabu sa bagi lemn verde pe foc, stia tot satul (pe baza fumului). Si daca taiai niste crengi din pomi le lasai la uscat inainte sa le bagi pe foc. Iar lemnul de foc mai mare era procurat preferabil cu doua veri in avans (zone de deal, munte, unde aerul e mai umed si verile mai scurte), crapat si stivuit in aer liber.

Confirm. Să arzi lemn verde la sat e ca și cum ai fluiera în biserică. Până și ultimul bețivan are stiva de lemne, nu arde nimeni lemn proaspăt tăiat.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis