News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Sistemele de incalzire a imobilelor in Romania

Started by alecu26, September 16, 2019, 02:19:34 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

alecu26

La Therme din ce stiu a forat la vreo 3000 metri. Ceva zacaminte de apa termala Bucurestiul are. La un moment dat si Udrea avea ceva proiect pe tema asta.
Drumurile noastre POATE;

Cristi N

Am gasit un document cu mai multe detalii tehnice legate de forajul Therme: link

Cristi N

Elcen: Pierderile din rețeaua RADET sunt de 1,3 miliarde de litri pe lună, iarna
Mihai Nicuţ — 19 septembrie 2019 add comment

Administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, afirmă că situaţia este "dramatică" în sistemul de termoficare, pierderile din reţea, pe durata iernii, fiind de 1,3 miliarde de litri pe lună. "Indiferenţa Primăriei Municipiului Bucureşti şi managementul defectuos al RADET sunt cele două cauze ale stării dezastruoase în care se află reţeaua de transport a energiei termice", a transmis, joi, Sierra Quadrant, citată de News.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de reprezentanţii Sierra Quadrant, din cauza stării tehnice deplorabile în care se află ţevile din sistemul de termoficare, ELCEN este obligată să livreze apă de adaos – care să suplinească pierderile de apă înregistrate – la valori medii de 1.835 tone/h, în sezonul de iarnă şi de 1.225 tone/h în sezonul de vară.

Valorile maxime ale cantităţilor de apă de adaos livrate în sistem de ELCEN, în locul apei care se scurge în pământ, ajung iarna la 2.600 tone/h şi la 1.600 tone/h în perioada de vară.

Sierra Quadrant prezintă "o listă cu doar câteva dintre probleme tehnice grave cu care se confruntă ELCEN, ca urmare a manierei defectuoase cu care PMB şi RADET înţeleg să-şi îndeplinească atribuţiile".

Principalele probleme reţinute de Sierra Quadrant:

– până în anul 2017 se livra apă de adaos doar din centralele aflate în funcţiune pentru producerea de energie termică. În prezent, RADET solicită frecvent livrarea din toate centralele ELCEN;

– ELCEN consumă resurse uriaşe pentru a efectua întreţinerea şi reparaţiile conform
planului, întrucât creşterea explozivă  a pierderilor de apă de adaos a obligat ELCEN să livreze apă de adaos din trei centrate

– creşterea debitului de apă de adaos a impus menţinerea presiunilor pe conductele de retur la limita de avarie;

–  valorile presiunilor pe conductele de tur în sezonul de iarnă au scăzut progresiv de la valori de 8-9 bari la 3–3,5 bari, în condiţiile în care minimul tehnologic este de 3 bari, iar debitul de apă de adaos a crescut progresiv de la valori de 1100 t/h la 2000 t/h;

– pierderile de apă conduc la creşterea valorilor durităţii  totale (conţinutul de ioni de calciu şi magneziu) la 0,2 – 0,7 mval/l faţă de maximul de 0,1mval/l, valoare reglementată prin prescripţiile energetice în vigoare;

– un debit mărit de apă de adaos înseamnă consum suplimentar de reactivi chimici utilizaţi pentru tratarea apei;

– funcţionarea pe termen lung cu actualele debite de apă de adaos precum şi cu valori depăşite ale durităţii are efecte negative asupra instalaţiilor de producere de energie termică: cazane de apă fierbinte, schimbătoare de căldură (boilere) din centralele ELCEN (coroziuni, depuneri dure pe suprafeţele de schimb de căldură)

–  reacţia întârziată de intervenţie a RADET la avarii şi un timp mai mare pentru
izolarea zonelor cu avarii afectează instalaţiile ELCEN, obligate să funcţioneze in
regimuri anormale

,,Primarul Capitalei şi echipa de conducere au patentat o metodă extrem de eficientă de a încălzi oraşul iarna: nu plătesc agentul termic care ajunge în calorifere, nu modernizează infrastructura, se uită la apa care se scurge în pământ şi apoi solicită ELCEN să acopere şi acele pierderi. Bineînţeles, tot pe gratis. În 2019, acestea sunt metodele de mangement al unei capitale dintr-o ţară a Uniunii Europene. Cu ce bani îşi plăteşte ELCEN furnizorii ca să poată produce apa caldă pe care o livrează pe gratis? Ce se întâmplă dacă acei furnizori sistează livrarea materiilor prime sau dacă salariaţii intră în grevă că nu-şi mai primesc salariile? Din păcate, nu avem cui să adresăm aceste întrebări. Nu există interes, nu există dialog şi nu există nici cea mai mică dorinţă de a rezolva problema termoficării. Noi, în afară de a trage constant aceste semnale de alarmă, de a informa presa şi opinia publică, nu mai avem ce să facem. Fiecare zi care trece înseamnă încă un pas către catastrofă. Şi vă asigur că acea zi va veni, dacă cei de la Primărie nu fac nimic. Până atunci noi vom depune toate eforturile pentru a întârzia acel moment. De evitat, nu-l vom putea evita singuri", a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant.

La începutul lunii septembrie, Sierra Quadrant anunţa că, din cauza refuzului Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) de a plăti subvenţia către RADET, creanţele curente neîncasate de ELCEN au ajuns la 217,5 milioane lei şi a propus Comitetului Creditorilor sistarea livrării agentului termic către RADET.

Comitetul Creditorilor Elcen a anunţat că amână decizia privind sistarea furnizării apei calde în Bucureşti, dar se va discuta în viitoarele şedinţe.

La rândul său, Primăria Capitalei a asigurat recent bucureştenii că procesul de furnizare a apei calde se desfăşoară normal, fără a fi pus în pericol de actuala situaţie juridică sau financiară a RADET şi ELCEN.

Sursa: E-nergia

Io

In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

Ionut

De sezon:




Şase localităţi primesc peste 61 de milioane de lei pentru asigurarea încălzirii în sistem centralizat

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Guvernul a aprobat alocarea sumei de peste 61,28 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, în vederea asigurării continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populaţiei din şase municipii. Astfel, Motru (jud. Gorj) primeşte 7.956.000 de lei, Gheorgheni (jud. Harghita) - 2.200.000 de lei; Brad (jud. Hunedoara) - 8.000.000 de lei; Drobeta Turnu Severin (jud. Mehedinţi) - 25.000.000 de lei; Focşani (jud. Vrancea) - 13.132.000 de lei; Tulcea (jud.) Tulcea - 5.000.000 de lei.

News.ro

Balto

Cum va funcţiona termoficarea Bucureştiului la iarnă, cu două milioane de litri de apă pierdute la fiecare oră? "Suntem în zona periculoasă"

În condiţiile în care iarna trecută au avut loc în reţeaua RADET 3.500 de avarii, iar pierderile enorme din reţea necesită debite de apă de adaos aproape de limita de avarie, am pus întrebarea dacă va funcţiona măcar ca anul trecut termoficarea în această iarnă. "Debitul de apă de adaos de 2.000 de tone pe oră este unul pe care Elcen nu îl poate susţine foarte mult timp. Contractul nostru cu RADET este de până la 1.900 e tone. Putem susţine şi 2.000 de tone şi un un pic dar nu pentru multă vreme. Este adevărat că anul trecut au şi fost vârfuri de 2.000 de tone. Suntem în zona periculoasă", a declarant administratorul special al Electrocentrale Bucureşti, Claudiu Creţu, prezent la o dezbatere pe tema termoficării organizată de Expert Forum.

economica.net
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Doar 16.000 de locuințe au rămas racordate la sistemul centralizat de termoficare din Suceava, iar restanțele populației sunt mari

Consiliul Local Suceava urmează să aprobe, în ședința de joi, alocarea în avans a subvenției pentru producerea energiei termice în regim centralizat pentru această iarnă astfel încât societatea de termoficare să-și poată asigura stocurile de carburant în condițiile în care gradul de încasare de la populație a contravalorii facturilor este nemulțumitor. Potrivit referatului pentru hotărârea de Consiliu local semnat de primarul Ion Lungu, în prezent, în municipiul Suceava sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare aproximativ 16.000 de locuințe însumând circa 48.000 de locuitori.

newsbucovina.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Cristi N

Falimentul RADET și chestiunea renunțării la ELCEN în Pipera și Colentina: cât adevăr și câtă minciună?

Chiar în ziua de după alegerile prezidențiale, în care teoretic din presă ar fi trebuit să nu mai iasă niciun subiect mai vizibil decât scorurile candidaților și numărătoarea voturilor, s-au auzit două vești:

1. Falimentul RADET e definitiv; și

2. RADET anunță că se gândește să renunțe la ELCEN în Pipera și Colentina.


Întrucât veți auzi multe bazaconii zilele acestea și în special dna Firea face ce știe cel mai bine – să arunce pisica în curtea altcuiva, că totul în mandatul său este despre PR, nu despre administrarea Bucureștiului – să clarificăm câteva chestiuni.

1. Într-adevăr, falimentul RADET nu înseamnă neapărat că de mâine se taie apa caldă și căldura. Teoretic, într-un răstimp rezonabil, PMB poate muta rețeaua din administrarea RADET în compania municipală Termoenergetica, atunci când i s-or rezolva problemele juridice, cum ar fi micul detaliu al înființării ilegale, reînființării retroactive prin șmecherii și noilor contestații la reînființarea retroactivă; apoi, Termoenergetica trebuie să obțină licența de la ANRE.

Până atunci însă, se poate găsi o formulă prin care RADET să-și mențină dreptul de operare – deși falimentul înseamnă în mod normal ridicarea licenței, există o portiță legală care ar mai permite măcar trecerea acestui sezon, dar acest lucru va fi posibil exclusiv cu condiția ca Primăria să pună banul jos în avans, iar portița e valabilă exclusiv pentru un singur sezon de iarnă, adică numai anul acesta.

2. Pe de altă parte, să nu uităm de unde vine falimentul RADET: din faptul că PMB nu plătește subvenția de preț la gigacalorie. Și istoric (vreun miliard de lei fără penalități, vreo 3,8 miliarde cu penalități); și pe anul în curs PMB are restanțe la subvenție. Subvenția vine din faptul că gigacaloria costă cu totul, să zicem, 400 de lei (producere – ELCEN, transport, distribuție, furnizare – RADET), iar PMB vrea s-o dea la popor cu 163 de lei, angajându-se să plătească de la buget diferența de 237 de lei, dar n-o plătește.

Din nou, să înțelegem cine răspunde pentru asta: RADET ar putea folosi niscaiva pârghii legale să forțeze Primăria să plătească odată subvenția restantă, a se vedea OUG 69/2011. RADET se poate plânge la Ministerul Administrației, apoi Ministerul Finanțelor reține automat suma din cotele defalcate pe impozitul pe venit aferentei Primăriei Bucureștiului și l-ar vira direct în contul RADET să-și plătească facturile. Dar realitatea e că RADET trebuie întâi și-ntâi însă să ceară PMB plata subvenției și, după cum se vede, anul acesta a cerut-o pentru doar o treime din banii pe care-i datorează la ELCEN. Probabil, ca să nu cumva să supere PMB, căreia îi e subordonată...

3. Din cauza asta, nu există absolut nicio garanție că Termoenergetica ar ajunge altundeva decât în același faliment în care e azi RADET. Vorbim doar de înlocuirea pe hârtie a unei companii integral deținute de PMB cu o altă companie integral deținută de PMB și a cărei supraviețuire depinde exclusiv de plata unei subvenții pe care PMB, dacă n-o plătește în primul caz, nu e clar de ce ar plăti-o în al doilea.

4. Drept urmare, ELCEN (și proprietarul său, Ministerul Energiei) spune că va livra căldură doar cu banul jos, că are zero încredere că PMB va plăti dacă se vede întâi cu căldura.

5. ELCEN, cu toate problemele lui (centrale vechi, expirarea autorizațiilor de mediu prin 2022) nu e în acest caz veriga slabă, el poate livra căldură acum, punctual, iarna asta, dar trebuie să-i fie și plătită. Nu, nu va intra și ELCEN în faliment dacă taie vreun pic de căldură, cum amenință dna Firea – pur și simplu, ELCEN ar putea de exemplu să nu mai livreze o parte din căldură, să zicem, produsă în cazanele de apă fierbinte, asta nu-i va afecta producția de energie electrică și funcționarea în rest. Nu e în interesul nimănui să se întâmple asta, dar nici nu poate fi șantajat ELCEN la infinit să dea căldură fără să-și ia banii.

6. Problema cu Pipera și Colentina vine din faptul că în anii 2009 și 2014 s-au închis două CET-uri care furnizau căldură în aceste zone și azi căldura vine de la CET Sud și CET Progresu, adică de la vreo 10-13 km distanță traversând Bucureștiul, pierzându-se căldură pe traseu – iar mai nou, și apă.

7. Sigur, ce zic PMB și dl Burghiu de la RADET e corect. Teoretic, RADET (sau compania care-i preia activitatea, Termoenergetica) ar putea face o licitație să caute investitori în niște CET-uri care să facă ce făceau CET Titan și CET Pipera și să alimenteze cu căldură Colentina și Pipera.

Numai că asta ar însemna ca investitorii să aibă certitudinea că Termoenergetica va fi în stare să respecte contractul și să plătească la timp și corect pentru energia termică livrată. Ei, care investitori vă găsiți pe-aici care vreți să băgați niște bani în CET-uri noi ca să ajungeți în situația ELCEN și să vă spună dna Firea că fără să livrați căldură gratis dați faliment?

Cine e de vină? În criza din acest moment, PMB – dna Firea, care refuză să plătească subvenția pe care tot ea a promis-o și se așteaptă să primească mai departe căldură gratis. E responsabilă pentru înființarea ilegală a companiilor municipale și tot circul de atunci încoace. Vreau să fie clar a cui e responsabilitatea, pentru această criză din această iarnă cu încălzirea în București și pentru lipsa de perspective reale pentru următorii ani.

Pe termen mai lung, responsabili sunt și Comisia de industrii din Camera Deputaților, unde zace legea termiei de mai bine de 11 ani, care ar fi clarificat mai bine responsabilitățile în general în sectorul încălzirii; și Ministerul Energiei, care ar trebui să facă o strategie cu ce are de gând cu încălzirea în orașe. Ca să-și asume odată toți responsabilitățile care le revin, să nu-și mai arunce pisica unii altora și să nu rămânem fără căldură și fără o idee clară cu ce să ne încălzim în anii care vin, semnați petiția.

Cristi N

ELCEN: Avarie la CET Grozăvești. Locuitorii din sectoarele 1 și 5 nu vor avea căldură și apă caldă în parametri

ACTUALIZARE ora 23:00.
Claudiu Crețu, administratorul special al ELCEN, a precizat sâmbătă seara la Digi24 că nu este vorba despre o explozie propriu-zisă, ci de o crăpătură a cazanului, al cărui an de fabricație este 1964. În prezent se așteaptă ca acesta să se răcească, pentru ca echipele să poată interveni pentru reparație. Avaria ar putea fi remediată cel mai devreme duminică, chiar duminică dimineață, a estimat Claudiu Crețu.
El a subliniat, de asemenea, că nu înseamnă că se va sista total furnizarea de agent termic către consumatori, ci că acesta va avea cu 15-20 de grade mai puțin.
Claudiu Crețu spune că în mod normal, aceste centrale trebuiau modernizate de 10-15-20 de ani, dar numai CET Vest a beneficiat de o astfel de lucrare de modernizare, în 2009. CET Grozăvești și CET Sud sunt din 1964. Este nevoie de investiții ,,serioase și urgente" pentru a putea susține în continuare furnizarea energiei termice și electrice în București, a punctat administratorul special al ELCEN.

Știrea inițială:
ELCEN nu mai poate alimenta cum trebuie cu agent termic cele două sectoare. Alimentarea va fi susținută de la celelalte CET-uri, dar apa va ajunge în casele oamenilor la o temperatură cu câteva zeci de grade mai mică decât este normal.
RADET anunță, la rândul său, că termenul estimat de remediere a avariei dat de ELCEN București este de 24-48 de ore.
Aviaria de la CET Grozăvești intervine în condițiile în care 250 de blocuri din Capitală, racordate la sistemul centralizat de termoficare, deja nu beneficiază de agent termic la parametri normali. În unele zone, oamenii se plâng că nu au deloc apă caldă și căldură de 5 zile. Directorul companiei Termoenergetica a explicat că în zonele aflate la capăt de magistrală apa caldă și căldura ajung mai greu la parametri optimi, dar promitea că problema se va rezolva sâmbătă seară.

Comunicatul ELCEN:
,,Electrocentrale București S.A. (ELCEN) informează că în data de 23.11.2019 s-a produs un incident la CTE Grozăvești determinat de declanșarea cazanului nr 1 și, implicit, a turbinei cu abur nr. 2. S-au luat imediat toate măsurile necesare pentru compensarea sarcinii termice, fiind pus în funcțiune cazanul cu apă fierbinte aferent. Pe perioada avariei, sunt livrate temperaturi mai mici ale agentului termic față de cele comandate de RADET București.
Echipele ELCEN fac toate eforturile pentru a rezolva problema apărută, astfel încât să se revină, în cel mai scurt timp posibil, la situația de dinaintea apariției incidentului.
Celelalte centrale aparținând ELCEN sunt pregătite să compenseze această diminuare a sarcinii termice prin preluarea parțială a consumatorilor aferenți CTE Grozăvești, în măsura în care rețeaua poate prelua necesarul de energie termică din aria CTE Grozăvești în aria celorlalte CTE-uri ale ELCEN.
Vă asigurăm că echipele de reparații intervin de fiecare dată cu promptitudine astfel încât să depășim în timp util astfel de situații neprevăzute și că facem tot ce este necesar pentru ca disconfortul creat să nu afecteze într-o mare măsură consumatorii racordați la sistemul de termoficare din Capitală".

Precizările RADET:
,,Odată cu furnizarea sub parametri din acest CET, suntem obligați să asigurăm agentul termic din DOAR trei CET-uri pentru tot Bucureștiul", avertizează RADET, care precizează că sistemul de termoficare al Capitalei a fost proiectat inițial cu șase CET-uri mari, însă CET Titan și CET Pipera au fost închise în urmă cu mai mulți ani. RADET susține că de aici au pornit dificultățile în furnizarea agentului termic în sectoarele 2 și 3 ale Capitalei.
,,Din cauza acestei avarii suntem nevoiți să furnizăm agent termic primit de la trei CET-uri mari, și nu din cele șase inițiale, în condițiile în care numărul consumatorilor a rămas relativ același", justifică RADET.
RADET București reaminteșe că administrează doar rețeaua de termoficare, adică practic, doar transportul, furnizarea și distribuția agentului termic, în timp ce CET-urile mari, producătoare de agent termic, sunt în administrarea ELCEN București și în subordinea ministerului de resort.

Editor: Luana Păvălucă

stangabriel

#39
https://www.g4media.ro/sondaj-43-dintre-romani-se-incalzesc-cu-soba-cu-lemn-carbune-sau-gaz-natural.html

"Un sondaj Inscop Research arată că 43,4% dintre respondenți se încălzesc iarna la soba cu lemne, cărbune sau gaz natural, 35,7% la centrala proprie pe gaz natural, 13,5% – încălzirea centralizată (la nivel de bloc sau cartier), 1,8% un sistem electric de încălzire. 5,5% declară că folosesc alt tip de sursă de încălzire, cele mai multe răspunsuri la această categorie indicând centralele pe lemne și pe peleți."

Statistica si sondaje in articol.

voicul

Asta e asa un fel de altfel ...
Sunt oameni care si-au pus centrala pe lemne pentru ca nu erau gaze in sat. Cand au venit gazele in sat, tot pe lemne stau pentru ca e mai iefint (ca doar nu el cumpara de la magazin cu taxe si etc)!
Dar e un pas inainte.

Bucurie maximă pentru sute de mii de români! Vor avea centrale termice
Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, Programul naţional pentru introducerea gazelor naturale în localităţile încălzite pe combustibil solid, prin care 200.000 de locuinţe care se încălzesc cu lemne vor fi racordate la gaz metan, a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş.

"Este un moment de răscruce în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor europene în zona de energie, cunoscut fiind faptul că astăzi suntem o ţară cu un potenţial de resurse naturale destul de mare, dar, totuşi, 36% din locuinţe sunt racordate la încălzirea pe bază de gaze naturale. Programul naţional aprobat are o valoare de 500 milioane de euro. Vizează, într-o primă etapă, 200.000 de gospodării din România. Este un program aşteptat de foarte mulţi dintre cei care astăzi locuiesc mai ales în zonele de blocuri de locuinţe, care se încălzesc cu combustibil solid, pe lemne mai pe înţelesul tuturor", a explicat ministrul, la finalul şedinţei Executivului.

Ministrul Fondurilor Europene a adăugat că acest program porneşte cu o bază pilot, urmând ca în perioada ce vine să fie extins în funcţie de rata de succes a implementării.

https://www.money.ro/bucurie-maxima-pentru-sute-de-mii-de-romani-vor-avea-centrale-termice/

stangabriel

https://www.g4media.ro/agent-green-in-romania-s-a-consumat-intr-un-an-mai-mult-lemn-de-foc-pentru-incalzire-decat-intreaga-productie-nationala-legala-emisiile-de-carbon-rezultate-au-fost-comparabile-cu-cele-ale-germaniei.html


Potrivit acestei surse, în România s-au consumat la nivelul acelui an 23.004.000 m³de lemn de foc, inclusiv biomasă (adică 14.953.000 mii tone) din care 18.698.360 m³(adică 12.466.000 mii tone) doar pentru populație. Tot potrivit aceleiași surse, producţia naţională totală de masă lemnoasă pentru anul respectiv a fost estimată la 18.316.000 m³ din care lemnul de foc extras din fondul forestier naţional a fost estimată la cca. 5.163.000 m³.

Cu alte cuvinte, s-a ars mai mult lemn decât întreaga producție națională legală, fără a mai lua în calcul, lemnul necesar pentru industrie și alte utilizări, adică aproximativ alte 20 de milioane de m³.

Cantitatea foarte mare de lemn cu destinația lemn de foc, arderea acestuia în instalații cu eficiență energetică foarte mică, neechipate cu filtre pentru reducerea poluării, utilizate preponderent de populația din țara noastră, are o serie de consecințe negative sub raport ecologic, economic și social:

dr4qul4

Si care ar fi solutia?
Foarte multi oameni de la tara se incalzesc la sobe pe lemne...Pentru ca nu au alta solutie.
In toate satele/orasele mici (si chiar si in toate magazinele de bricolaj) se vand lemne de foc. Care in mare sunt doar deseuri ramase de la prelucrarea bustenilor.
Dar sunt multi care folosesc lemnul din gradina. Adica o solutie eco. Inainte se foloseau la greu carbunii. Acum sunt prea scumpi in majoritatea zonelor.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

voicul

Si daca au o solutie (gaz) folosesc tot lemenele pentru ca sunt mai ieftine lemnele. Nu ma refer la cele din magazin.

In cateva zeci de ani o sa se schimbe trend-ul.

dr4qul4

Multi nu au gaz. Chiar daca in localitate exista retea de gaz, multi nu-si permit bransamentul si o centrala termica + instalatia aferenta, sau macar modificarea sobelor.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024