Autostrada A3 București-Borș

Started by Ionut, September 14, 2011, 08:14:47 AM

Previous topic - Next topic

1 Member and 10 Guests are viewing this topic.

Alexandru97

Mergând spre Cluj, am văzut o grămadă de camioane UMB, acum, sâmbătă noaptea. Confirm cele spuse de către un coleg de-al nostru, mai sus. UPDATE: e aglomerat atât și DN1 E60 de camioane UMB, articulate, dar și cariera Morlaca, de unde încarcă.

Feri

SALAJ | Autostrada A3 Zimbor - Poarta Salajului -- subsectiunea 3B LOT 2 | 04.04.2025 - The Flying Cat

horatiu.cosma

Gata, s-a tăiat și bucățica aia de pădure din vârful dealului Zimbor. Cu asta, se închide și ultimul blocaj administrativ. A fost o schemă clasică de extindere a termenului contractual. UMB a propus niște pante mai line în deal, care au extins culoarul de expropriere și automat și necesarul suplimentar de defrișări. După care tot ei au cerut 2 ani extensie de termen, că nu sunt tăiați copacii. A funcționat pentru ei, statul a acceptat schema.

Să vedem dacă UMB întoarce "favorul" și deschide anul ăsta ceva in trafic. Pe moment premisele nu sunt foarte pozitive, nu se agită deloc cu proiectarea nodului Românași, deși termenul de proiectare a trecut.

M_Z

Hmmm. Contractual nu prea e posibil așa ceva. Propunerile de modificare ale antreprenorului pe clauza 37.11 se pot aproba numai fara costuri suplimentare și fără extensie de termen.
Antreprenorul va fi pe deplin responsabil pentru orice propunere făcută potrivit acestei subclauze, inclusiv pentru perioadele necesare pentru elaborarea, revizuirea și/sau aprobarea propunerii și, dacă este cazul, obținerea unui act de reglementare în domeniul mediului nou sau revizuit și a unei autorizații de construire noi sau revizuite. Antreprenorul nu va fi îndreptățit la nicio prelungire a Duratei de Execuție sau la plata unor costuri suplimentare.

Teoretic e posibil la predarea PT să faci  modificări față de SF/ofertă numai dacă sunt erori în documentația beneficiarului. Cunoscând calitatea documentației de pe A3 e foarte probabil sa fi fost necesară modificarea. Dar la fel de adevărată este și incapacitatea și lipsa de voință a UMB de a produce documentele necesare în termenul și  conform clauzelor contractuale.

Voicu

Știu că vorbesc bălării dar întreg acest tronson ar fi trebuit, în mod normal, să fie o succesiune viaduct-tunel. Da, costurile de execuție ar fi fost mai mari însă pe termen lung acoperite. Și, pe deasupra, o autostradă mult mai bine integrată în peisaj.

Poate le vine mintea de pe urmă și împăduresc măcar debleele alea monstruoase...

horatiu.cosma

^^
Pai exact asta s-a întâmplat. S-a ambalat modificarea sub forma unei erori de la SF. Extensie de timp si bani in plus cât să încapă în rezervele de implementare. Într-o lume normală dacă chiar ar fi fost justificată modificarea, CNAIR trebuia să ia la întrebări elaboratorul SF. Dar nu e cazul, e o mare prietenie SF - antreprenor - CNAIR, o mână spală pe alta. Singurii care tragem paiul scurt suntem noi, cetățenii.

M_Z

@horatiu.cosma ai idee și la ce moment în contract? Pentru că  e un termen fix la începutul contractului  în care se pot notifica erorile din SF.
E  30, 60 zile in functie de cum are chef cnair și de obicei cu cât mai proasta documentația cu atât e termenul mai scurt. In rest nu se mai aplica decât dacă apare ceva neprevăzut in teren și mai precis când e ceva clar diferit între teren și SF nu doar o lipsă de informație.

cetateanul_turmentat

Pai in orice tara normala, versantul ala dat la o parte ar trebui replantat cu copaci, deci in 10-15 ani ar fi din nou padure. Unu ca e ecologic, doi ca nimic nu fixeaza mai bine dealurile transilvane decat copacii. Probabil nu exista asa ceva in contract, dar macar niste ONG-uri ecologiste s-ar putea gandi la asta.

horatiu.cosma

^^
In momentul in care s-a tăiat pădurea și UMB a considerat că abia în acel moment poate face studiile geo în deal și descoperi eventuale erori din SF.

JohannDB

  ((((....  ca nimic nu fixeaza mai bine dealurile transilvane decat copacii. )))) N-aș fi prea sigur; depinde de faliile de alunecare, de adâncimea lor. Se poate întâmpla ca falia să alunece lesne cu copaci cu tot.........

mvmocanu

Am facut ieri un drum Cluj-Zalau-Cluj. Inainte de Topa asteptau 3 tir-uri cu o statie de betoane sa intre in organizare la Ozaltin. De pe Topa spre Zalau se vede negru pe traseul autostrazii. La intoarcere (in jur de ora 22) m-am intersectat cu vreo 13 camioane lungi de la UMB intre Nadaselu si Zimbor.

handrei

A postat azi Grindeanu pe TikTok (bata-l vina) ca pana la sfarsitul saptamanii se semneaza pe A3 si lotul cu tunelul de sub Meses.
Quotetoate loturile aflate în construcție în acest moment de pe Autostrada Transilvaniei vor intra în faza finală, în cea de execuție, și anume mă refer la loturile de la Nădășelu până la Nușfalău și totodată de la Suplaclu de Barcău până la Biharia.

Sa inteleg ca va da (in sfarsit) OIL si pentru Beni Rusu?

PS. Interesanta harta de pe masa - o diferenta majora (fata de harta ProInfrastructura) se vede la viitorul expres Baia-mare - Suceava.

GIV

" IN DATA DE 18.04.2024 A FOST EMIS ORDINUL ADMINISTRATIV DE INCEPERE NR. 1 IN CARE SE MENTIONEAZA CA DATA DE INCEPERE A ACTIVITATII DE PROIECTARE ESTE 05.05.2025... "

handrei

^^ DAR NU INAINTE DE PRONUNTAREA UNEI HOTARARI JUDECATORESTI DEFINITIVE IN DOSARUL NR. 15588/3/2022

Funny thing: Decizia trebuia sa vina vinerea trecuta, dar instanta a amanat pronuntarea pentru 10 aprilie, adica poimaine.

horatiu.cosma

S-a discutat despre subiectul acesta, incercati să citiți puțin în urmă, să nu poluăm cu informații care nu mai sunt de actualitate. Proiectul va merge la CNIR și acolo va fi dat un ordin de incepere, încă nu se știe când.