S-a stabilit Vineri: vom avea un comandament NATO in Romania,adica o baza operativa permanenta.
Secretarul general NATO Fogh Rasmussen a spus ca aceasta va face parte din noua structura de raspuns rapid, va avea un efectiv de 300 la 600 persoane si va fi capabila de actiuni in forta la de 2 pana la 5 zile de la notificare.
Din cate am inteles, din textul final al summitului, baza va fi operationala incepand cu 2015.
Si s-a implinit dorinta bunicilor mei: au venit americanii...
Alte date fiind la secret, ramane doar sa speculam viitoarea locatie a bazei, are cineva idei in legatura cu subiectul?
Eu zic ca baza nato ar fi undeva in Dobrogea sau in Moldova, iar comandamentul la Bucuresti.
In plus se va face un centru de antrenament si exercitii la Marea Neagra al USA care va fi cel mai probabil la Constanta.
Zicea Base ca baza se va face undeva pe o infrastructura existenta care va fi pusa la dispozitia NATO...
Ar fi Baza95 Bacau, insa aia e cam prea in oras.
Nu prea stiu cum sa punem thread-ul, unde, mai precis. Vedem ulterior, il mai mutam. :)
Sunt o gramada de foste baze aeriene dezafectate in zona precum Tecuci, Ianca, Alexeni. Exact pe acelasi model s-a ales si Deveselu de catre americani.
PS: la Ianca si la Alexeni sunt piste de 2.500m ce stau momentan abandonate.
oare vor termina lucrul in 2015? vor fi gata la timp toate autorizatiile de constructie? avizele de mediu? studiile... bla-bla-urile? nu va intra in faliment nici un constructor? nici o licitatie cu contestatii?
sau asta e "chestie importanta" si merge ca unsa?
Se poate sa nu dai tu un twist negativ la ORICE fel de chestie?
Quote from: sebba on September 07, 2014, 06:35:47 PM
oare vor termina lucrul in 2015? vor fi gata la timp toate autorizatiile de constructie? avizele de mediu? studiile... bla-bla-urile? nu va intra in faliment nici un constructor? nici o licitatie cu contestatii?
sau asta e "chestie importanta" si merge ca unsa?
Intr-adevar va fi o chestie importanta si in ceea ce ne priveste, 500 de militari (+familiile probabil) vor genera si cateva locuri de munca pentru noi + ca va da un mic boost economiei locale si nu numai.
Trebuie mult kerosen acolo, pita, slana cum zicem in Ardeal... ;)
Sincer? As zice să rămânem cu piciorele pe pământ și să distingem între infrastructura civilă și cea militară. Nu cred că este scopul nostru această bază (dacă va fi o bază). Și nu cred ca această, deocamdată ipotetică bază militară, va influnța major infrastructua civilă a României. Eu zic că "până la noi ordine" să rămânem liniștiți în parcare.
Tavi, interesant punctul tau de vedere.
Totusi eu as propune sa revenim si sa ramanem la date tehnice :)
Quote from: Ionut on September 07, 2014, 07:14:22 PM
Se poate sa nu dai tu un twist negativ la ORICE fel de chestie?
HA! HA! Te-ai prins (again)!
Ma "bucur" insa cand vad de cate "chestii pozitive" aveti voi impresia ca avem parte! (unde-i zambaretu' ala care vomita?)
La Cincu? La cincu au fost o gramda de probleme oricum cu traseul A3, intrucat autostrada era exact in zona de tinta....:)))
In Dobrogea...la Fetesti US Army tot lucreaza si investeste deja, Kogalniceanu exista...de ce ar mai face ceva? Sau tocmai asta sa fie ideea....sa se creasca capacitatea acestor doua baze.
La Fetesti NATO finanteaza modernizarea bazei pentru Fortele Aeriene Romane, deci nicio treaba cu US Army. E un fel de POS-T pentru infrastructura militara.
Cincu e doar poligon si nu prea are infrastructura, poate sa intre in discutie doar daca devine operational aeroportul din Brasov. Oricum eu unul cred ca se va alege o baza mai la est. Ianca sau Alexeni ar fi perfecte, si s-ar scoate din paragini una dintre cele 2 baze.
^^Fetesti nu e in Dobrogea.
Noua baza va fi independenta de cele existente pana acum, de tipul RO-USA.
S-a precizat in toate comunicatele si faptul ca noile efective vor fi peste cele existente in prezent.
http://www.newscluj.ro/baza-militara-de-la-campia-turzii-ar-putea-avea-o-importanta-sporita-in-contextul-conflictului-de-la-granita-tarii/
Sunt semnale puternice in sensul ca unora de care nici nu stiam pana acum le place de noi, adica forta NATO va fi reprezentata de Canada, bazata la LRCT.
Asteptam confirmarea in timp...
^^In ultimele zile avioane militare canadiene tot survoleaza litoralul
Au ajuns la Campia Turzii 11 avioane de lupta anti-tanc A-10 Fulgerul , cu tot cu cei 350 de oameni: piloti si personal tehnic.
Sursa (http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/sua-are-liber-la-trimis-trupe-si-armament-in-romania-scenariul-prin-care-am-putea-ajunge-vecini-cu-rusia.html)
Rămân locate aici sau e doar un exercițiu?
In articol scrie ca raman 3 luni.
Quote from: doryan93 on April 02, 2015, 11:16:05 PM
Au ajuns la Campia Turzii 11 avioane de lupta anti-tanc A-10 Fulgerul , cu tot cu cei 350 de oameni: piloti si personal tehnic.
Sursa (http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/sua-are-liber-la-trimis-trupe-si-armament-in-romania-scenariul-prin-care-am-putea-ajunge-vecini-cu-rusia.html)
Ciudat! garate in buzunarul pistei eu numar tot 6 bucati, never ever 11...
Azi , aprox ora 13, am vazut doua avioane , care cred ca se indreptau spre Baia Mare
La cativa kilometri de granita cu Ucraina si cu republica Moldova, armata romana si trupele NATO deasfasoara unul dintre cele mai mari exercitii militare din ultimii ani de pe teritoriul tarii noastre. Circa 2.100 de militari romani, americani, britanici si moldoveni iau parte la exercitiile "Wind Spring 15" in poligonul de la Smardan, langa Galati. Nu mai putin de 500 de vehicule militare, din care 400 de tancuri romanesti si blindate, trei elicoptere Blackhawk, mai multe elicoptere IAR 330 Puma si avioane IAR 99 Soim au intrat intr-o lupta simulata chiar sub ochii numarului doi din conducerea NATO, generalul Sir Adrian Bradshaw.
Militari americani urcand intr-un elicopter Blackhawk:
(http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2015-04-22-19980517-0-militari-urcand-intr-elictopter-black-hawk.jpg)
Tancurile romanesti TR-85M1 "Bizonul", pe campul de lupta:
(http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2015-04-22-19980520-0-tancuri-85m1-bizonul-campul-lupta.jpg)
Un IAR 330 PUMA aterizeaza pe "campul de lupta" de la poligonul Smardan:
(http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2015-04-22-19980511-0-iar-330-puma.jpg)
https://www.youtube.com/v/kX-N-l6MqY0
Sursa (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19981915-video-fotoreportaj-cum-lupta-militarii-romani-alaturi-americani-britanici-moldoveni-cadrul-celui-mai-mare-exercitiu-militar-nato-din-ultimii-ani-romania.htm)
NATO întăreşte bazele aeriene din România. Modernizarea a două dintre cele mai importante flotile aeriene din ţara noastră va costa peste 15 milioane de dolari. Lucrările au început deja la Baza Aeriană 90 de la Otopeni. La Câmpia Turzii, pista va fi consolidată pentru ca avioanele Alianţei să poată face, fără probleme, manevre militare. NATO se pregăteşte să staţioneze în România tehnică de luptă grea, transportoare blindate şi tancuri.
Sursa (http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/NATO+modernizeaza+bazele+aeriene+din+Romania)
Alta sursa (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20048357-nato-modernizeaza-bazele-aeriene-din-romania.htm)
astazi am surprins 4 avioane A10 Thunderbolt , in formatie ,deasupra Fagarasului.......sunetul este demential , mai ales in picaj usor..( imi imaginez cum fac in picaj puternic )...ti se face pielea de gaina,,.....
Cred ca asta este si ideea...
Cand vin spre tine sa iti vina sa fugi, nu sa tragi... :D
Comandamentul de forte intrunite NATO de la Napoli va fi dislocat pentru o luna in poligonul militar de la Cincu, informeaza Digi 24 care il citeaza pe amiralul Mark Ferguson, seful Comandamentului NATO de la Napoli, aflat in vizita oficiala in Romania. Desfasurarea de forte are loc in contextul unui amplu exercitiu la care vor participa 1.000 de militari din 21 de tari. "Va fi prima data cand un comandament de forte intrunite va fi dislocat in Romania", a declarat amiralul Ferguson.
Sursa (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20075815-comandamentul-nato-napoli-mutat-pentru-luna-poligonul-militar-cincu.htm)
Patru avioane de vânătoare F-16 aparţinând Portugaliei se alătură celor 11 avioane A-10 americane la Baza aeriană Câmpia Turzii,până pe 30 iunie, în cadrul exerciţiului Falcon Defence 2015, care are rolul creşterii interoperabilităţii între statele membre NATO.
Sursa (http://adevarul.ro/news/eveniment/avioane-vanatoare-f-16-apartinand-portugaliei-alatura-temutelor-a-10-americane-exercitiu-nato-romania-1_55484ca1cfbe376e35db93d4/index.html)
Daca am tot vorbit despre A-10, "tank buster", iata o poza care lamureste exact "cu ce se ocupa" A-10.
Este tunul rotativ (Gatling) GAU-8 Avenger calibru 30 mm de pe A-10, demontat, langa un VW "broscuta".
Cica atunci cand se demonteaza tunul, se pune un cric sub coada avionulu, sa nu cada "ïn fund"
Rezultatele lui A-10 sunt pe masura tunului... :)
(http://www.nationalmuseum.af.mil/shared/media/photodb/photos/051128-F-1234P-005.jpg)
Pentru ca nu avem thread pentru industria de aparare...
http://www.zf.ro/eveniment/producatorul-de-armament-romarm-nu-putem-produce-pe-cat-se-cere-cererea-este-de-trei-patru-ori-mai-mare-14437441 (http://www.zf.ro/eveniment/producatorul-de-armament-romarm-nu-putem-produce-pe-cat-se-cere-cererea-este-de-trei-patru-ori-mai-mare-14437441)
Producătorul de armament Romarm: Nu putem produce pe cât se cere. Cererea este de trei-patru ori mai mare
Autor: Carol Dan
Compania Naţională Romarm SA, principalul producător şi exportator direct de produse militare din România, se luptă cu o avalanşă de comenzi, în principal muniţie şi arme pentru infanterie, în marte parte din Orientul Mijlociu, dar nu poate face faţă cu capacitatea actuală de producţie.
,,La momentul actual aproape că nu putem produce pe cât s-ar cere. Ar trebui să producem de trei-patru ori mai mult pentru a face faţă tuturor cererilor pe care le avem", afirmă Floarea Şerban, directorul general al companiei şi prima femeie cu gradul de general din România.
Romarm a avut anul trecut afaceri de 104,3 mil. lei (23,5 mil. euro), de peste două ori mai mari faţă de 49,1 mil. lei în 2013, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Profitul net al companiei de stat, chiar dacă a crescut de la nivelul infim de 0,03 mil. lei în 2013, tot a rămas nesemnificativ, de doar 0,3 mil. lei. Romarm are 15 filialele şi are nevoie de investiţii pentru repornirea unor fabrici şi modernizarea utilajelor de producţie.
Aşa este cazul fabricii de pulberi de la Făgăraş, unde compania vizează obţinerea de la bugetul de stat a 0,4 mil. euro pentru construirea unei staţii de tratare a apei reziduale, fără de care nu poate obţine autorizaţia de mediu, pe care a pierdut-o în urmă cu doi ani. Investiţia ar urma să se deruleze pe o perioadă mai lungă de timp, iar ,,dacă totul merge conform planului, la sfârşitul anului 2017 fabrica ar putea funcţiona la adevărata valoare", afirmă Şerban.
Potrivit ministrului economiei Mihai Tudose, redeschiderea fabricii de pulberi de la Făgăraş ar urma să aibă loc în câteva luni. Totodată, Ministerul Economiei, proprietarul Romarm, spune că mai are în plan şi transformarea fabricii de la Moreni, singura uzină din România care produce transportoare blindate, într-un centru regional de mentenanţă vehicule militare, în care încearcă să atragă parteneri din străinătate.
,,Odată cu mentenanţa vrem să creştem şi nivelul vehiculelor de luptă. Este prematur să spunem cu cine vom semna un acord", a mai spus Floarea Şerban.
În prezent, Romarm nu mai produce nici tancuri, nici alte vechicule blindate, dacă ar exista comenzi ferme, ar putea reîncepe producţia într-un termen de aproximativ un an şi jumătate.
Am trecut ieri prin zona poligonului Cincu.....se lucrează la greu la amenajarea/pietruirea drumurilor de acees prin poligon si realizarea unora noi....toate intrările/ieșirile sunt supravegheate ...ba de ai noștri , ba de americani.
Adica asta
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Genistii+schimba+fata+poligonului+Cincu
Primul centru de comandă NATO în România - Unitatea pentru Integrarea Forţelor NATO - a fost inaugurat joi în Bucureşti, în timp ce steagurile NATO şi României au fost arborate simultan în toate cele şase state de pe graniţa de est a UE: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România. Secretarul general al NATO a explicat că structura nu este o bază militară propriu-zisă, ci un centru de logistică şi pregătire a trupelor terestre.
Sursa (http://adevarul.ro/news/eveniment/cartierul-general-vor-planifica-exercitiile-trupelor-nato-inaugurat-joi-bucuresti-1_55e80446f5eaafab2c343531/index.html)
Noua baza NATO ar fi de fapt mai multe: Deveselu - rachete, Cincu - arme terestre (infanterie, artilerie, tancuri, etc), M.Kogalniceanu - centru logistic si de tranzit pt orice fel de trupe si teatre de operatii, Giarmata - radare+transmisiuni, Campia Turzii - aviatie. S-ar putea ca si pe la Oradea sa fie cateceva, dar nu ma bag in speculatii. Daca mai stiti si alte locatii, dati cu parerea.
Parerea mea e va fi cel putin o baza americana in fiecare regiune istorica a Romaniei. S-ar putea ca si la Smardan, jud. Galati sa vedem ceva NATO permanent in viitor.
Sunt placut surprins sa vad ca MasterPlanul de Transport coincide "intamplator" cu directiile de miscare NATO. Autostrada Transilvania se face pt. Cincu, A1 se face pt. Deveselu (si Giarmata), A4 se va face pt Kogalniceanu, podul peste Dunare de la Tulcea se va face pt Smardan si Kogalniceanu.
In faza 2 , odata cu autostrada Tg. Mures-Iasi, probabil ca vom inainta si spre Moldova.
no comment
(http://i.imgur.com/s1Zwwbc.jpg)
(http://i.imgur.com/D22WrVU.jpg)
Am vazut Sambata, 26 Martie, la iesire din gara Vintu de jos un tren la fel ca acesta. Mergea in directia Arad...
Nu stiu daca colegii au postat informatia urmatoare. Din pacate n-am reusit sa pozez, luni in data de 27.06.2016, un tren cu tancuri M1 Abrams, aproximativ 15 tancuri. Suplimentar cateva piese de artilerie autopurtata. Eu le-am vazut langa Teius, pe sensul Teius -Blaj.
Idaho Army National Guard, South Carolina Army National Guard, 116th Cavalry Brigade Combat Team - CBCT si 122nd Engineer Battalion au sosit la Constanta, unde dupa 26 de ore de munca continua au descarcat de pe Alliance Norfolk 300 de vehicule militare, inclusiv tancuri.
Acestea vor participa la exercitiul Saber Guardian ce va incepe la mijlocul acestei luni.
(https://2.bp.blogspot.com/-zj2uOsryOko/V3l3HAmr9qI/AAAAAAABMxw/aXY9eQnrfBMbOnHmYJSfINXUoYxUx5qYACLcB/s1600/size0.jpg)
Ce teava simpatica...
"Candy Man"....
;)
Sunt mai multe interesante :lol:
Count Chocula
(https://c6.staticflickr.com/8/7461/28171247093_ee0c7be6d0_b.jpg) (https://flic.kr/p/JVp1hM)13909219_10154382260889872_4315062567951535970_o (https://flic.kr/p/JVp1hM) by Ummet Ozcan (https://www.flickr.com/photos/60140014@N02/), on Flickr
Diplomatic Solution :lol:
(https://c5.staticflickr.com/9/8617/28678350972_65364fc7c2_b.jpg) (https://flic.kr/p/KGd3B7)13925970_1056292667741663_1339992058423930568_o (https://flic.kr/p/KGd3B7) by Ummet Ozcan (https://www.flickr.com/photos/60140014@N02/), on Flickr
Investiții majore ale armatei SUA în baza militară de la Kogălniceanu
"Armata americană intenționează să facă ,,diverse îmbunătățiri" bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, iar pe listă figurează inclusiv clădiri, un nou terminal feroviar și infrastructura aferentă.
Dintr-un anunț postat pe site-ul Federal Business Opportunities, aflăm că pe lista de investiții a armatei SUA se numără construirea unui nou terminal feroviar și multimodal, dar și a mai multor clădiri, inclusiv spații de depozitare.
Din documentul în care sunt descrise investițiile dorite de americani rezultă și că firmei contractoare îi va revine misiunea de a construi drumuri și de a realiza conectarea la utilități. ,,Drumurile și, în special, conectarea la utilități sunt esențiale pentru utilizarea fiecărui obiectiv și, de aceea, trebuie asigurate la debutul proiectului sau înainte", se arată în document.
Potrivit estimărilor, investițiile ar costa între 25 milioane dolari și 100 milioane dolari și ar trebui finalizate în trei ani de la ordinul de începere.
Conform unor date din 2009, SUA investise până la acel moment în baza de la Kogălniceanu 48 milioane de dolari."
(http://i.imgur.com/wDVkRTm.jpg)
(http://i.imgur.com/YCxpgv0.jpg)
(http://i.imgur.com/6tGrCkW.jpg)
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/documente-investitii-majore-ale-armatei-sua-in-baza-militara-de-la-kogalniceanu-718606 (http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/documente-investitii-majore-ale-armatei-sua-in-baza-militara-de-la-kogalniceanu-718606)
http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2017-05-5-21750058-0-descriere-proiect-sua-modernizare-baza-mihail-kogalniceanu.pdf (http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2017-05-5-21750058-0-descriere-proiect-sua-modernizare-baza-mihail-kogalniceanu.pdf)
^^
This pre-solicitation notice presents the U.S. Army Corps of Engineers Europe District (USACE NAU) intent to solicit a design-build contract for the construction of Various Base Improvements. Construction services to be provided will consist of a firm-fixed-price contract. The contract will consist of the design and construction of new Multi-Modal Improvements, a new Cargo Apron and new Fuel Storage Capacity. The Multi-Modal will include all work necessary to provide a new rail spur with load/off-load capabilities, staging areas, and wash facilities as well as a new airfield terminal and operations center consisting of a ready building, shipping and receiving facility, storage yard, marshalling areas, and improvements to the existing access road along the inside perimeter of the compound. Supporting facilities include site development, utilities, perimeter security devices, lighting, paving, walks, curbs, and gutters, storm drainage, landscaping, fencing, and signage. The project also includes fire protection and alarm systems installation for inhabited facilities. The Cargo Apron will include all work necessary to provide a new cargo apron for aircraft maneuvers as well as repairs and improvements to adjacent connector taxiways. Supporting facilities include site development, utilities and connections, lighting, fuel truck access road, gutters and storm drainage. The cargo apron will be utilized by both rotary and fixed winged aircraft. The Fuel Storage Capacity will include all work necessary to provide containment for bulk fuel tanks, truck load/off-load stands, an operations building and road repair/realignment. Construction includes area fire and lightning protection systems. Supporting facilities include site development, connectors for additional fuel receipt capability, utilities and connections, perimeter security, lighting, paving, walks, curbs, gutters, storm drainage, landscaping, fencing, and signage. The business goals of the contract are to provide real property repair, environmental work, force protection work, utility infrastructure, design-build, and construction service.
No reimbursement will be made for any costs associated with providing information in response to this pre-solicitation notice or any follow up information requests. No response is due at this time.
This project will use a One-Step Turn-Key Design-Build, Best-Value Acquisition Selection process in accordance with the United States Federal Acquisition Regulations (FAR) Part 15 and Part 36.3. The project will be solicited under Full and Open competition and will be awarded as a firm-fixed price construction project contract. The contract will be awarded and paid in Euros. Responses are desired from firms who can demonstrate recent and relevant experience and past performance in design-build projects in Romania, but expression of interests will be accepted from all interested parties. The technical (non-price) qualifications of the construction firm along with their submitted price will be evaluated by the Government.
In accordance with FAR 36.204, the estimated magnitude for this design build construction project is between $25,000,000 and $100,000,000.
Contract Performance: 1095 Calendar Days from Notice to Proceed
The Government will post this synopsis, the solicitation, and all subsequent amendments through the Government-Wide Point of Entry (GPE) Federal Business Opportunities (FedBizOpps) Web Site www.fbo.gov. It is the Offeror's sole responsibility to obtain this solicitation and any subsequent amendments through the FBO.gov website. Offerors are encouraged to visit this web site and become familiar with its content and functionality prior to the solicitation issue date. Prospective Offerors must provide all information necessary to receive posting notifications.
The solicitation will be issued on or about 30 April 2017. Estimated award date is on or about 30 September 2017. The solicitation will be issued free of charge and available electronically. Paper copies of this solicitation, plans, and specifications will not be provided. It is the Offeror's sole responsibility to ensure they have obtained all solicitation documents and any subsequent amendments, if any. The Government reserves the right to cancel the solicitation, either before or after the proposal opening with no obligation to the offeror by the government.
U.S. Army Corps of Engineers (USACE) will be conducting a pre-proposal conference and site visit on or about:
(https://2.bp.blogspot.com/-3CMRP2rcPSA/WQzGhW30lnI/AAAAAAABVVs/Y9_07Yq8ijos7v82XyjRW39_G0dhON6XQCLcB/s1600/1.png)
(https://2.bp.blogspot.com/-A4M5bCzXkn8/WQzGiW2kCwI/AAAAAAABVV8/AgL2QLvw8PYTltlh3kM-_RtsCN8ZZgRBACLcB/s1600/2.png)
(https://4.bp.blogspot.com/-OucffP1D8as/WQzGip6DEDI/AAAAAAABVWA/i2fE3YicUu4idy7t-DyzhO_fKCIsuL6hgCLcB/s1600/3.png)
(https://1.bp.blogspot.com/-ZfnLc3WaYAs/WQzGiqkEtII/AAAAAAABVWE/bo3e_J_exOMbDNi34HXrM8iBg0VQmS-7ACLcB/s1600/4.png)
(https://1.bp.blogspot.com/-mSg-MYahizY/WQzGi69OgJI/AAAAAAABVWI/Avy0pFdRXAs89B8489tHVN9r3lcfQzTBwCLcB/s1600/5.png)
(https://2.bp.blogspot.com/-Onl4ik5Vr5A/WQzGjA4yV6I/AAAAAAABVWQ/bhLImH5NyL0ZlvNtOK-UwTYOoS2jId3dQCLcB/s1600/6.png)
(https://4.bp.blogspot.com/-yCQIXtk-Ylc/WQzGjWn3fgI/AAAAAAABVWM/j_QIha54K2cTLsRKRmaWpgzQAYxLcfjkACLcB/s1600/8.png)
(https://3.bp.blogspot.com/-ohzdYrMaNXs/WQzGjqqXuAI/AAAAAAABVWU/yISc7aPAoesCVv4JpL8Ckw9khmEayJSeACLcB/s1600/9.png)
(https://1.bp.blogspot.com/-O_u70d-xyPw/WQzGhcMNvxI/AAAAAAABVVo/8QJ6892mEwUgBE3L4s8W8VYfAOVrhxZCQCLcB/s1600/10.png)
(https://2.bp.blogspot.com/-yO7XiUurv-o/WQzGhTpr9II/AAAAAAABVVk/BphypLFf54Ae3gzxfWPXEoQN6bffucM1QCLcB/s1600/11.png)
(https://3.bp.blogspot.com/--GjUABdSrSc/WQzGh59DoNI/AAAAAAABVVw/TPxbaT0ht5YOPUUN_rwU3_2EzUBpiy4egCLcB/s1600/12.png)
(https://2.bp.blogspot.com/-RaqeFHeV4vw/WQzGiKKcD0I/AAAAAAABVV0/eJG7iaWRibcm-AiLMfAnBbFFvpmJk4nfQCLcB/s1600/13.png)
(https://4.bp.blogspot.com/-MGD1rXNhsVM/WQzGiKWz1QI/AAAAAAABVV4/l9ckwMB3GfI8GNuQQxXZpbHyh0M7sn5GgCLcB/s1600/14.png)
(https://2.bp.blogspot.com/-lYEAcWn-jVY/WTwGRUUQnVI/AAAAAAABWDs/W204Ng2x-Xoz_3JXPHUu-r0Zsy7zXvEtQCLcB/s1600/foto.jpg)
Compania româno-germană care va construi la Moreni 400 de transportoare blindate 8x8 Agilis va crea peste 600 locuri de muncă. 87% din componente vor veni din România
Investiţia Rheinmetall prin compania mixtă româno-germană Romanian Military Vehicle Systems (RMVS) va crea peste 600 locuri de muncă directe şi indirecte la Moreni, unde se vor construi 400 de transportoare blindate 8x8 Agilis, iar circa 87% din componente vor fi produse şi furnizate din România, arată un comunicat al companiei. De altfel, acesta este primul joint venture din industria românească de apărare în care statul român deţine 50%.
"Este prima companie mixtă din industria românească a apărării în care statul român are 50% din acţiuni. Fiecare euro investit în fabrica de la Moreni se multiplică pe verticala şi pe orizontala de business. Sunt bani care rămân în economia românească, la fel drepturile intelectuale ale produsului fiind un produs dezvoltat în România", a declarat Karl-Ulrich Zulauf, director general al RMVS.
News.ro (https://www.news.ro/economic/compania-romano-germana-care-va-construi-la-moreni-400-de-transportoare-blindate-8x8-agilis-va-crea-peste-600-locuri-de-munca-87-din-componente-vor-veni-din-romania-1922403618232018011117617071)
High-stake, secretly signed agreement between Romanian company and the company owned by Elliot Broidy, US lobbyist who took top Romanian politician close to Trump.
https://english.hotnews.ro/stiri-top_news-22275310-high-stake-secretly-signed-agreement-between-romanian-company-and-the-company-owned-elliot-broidy-lobbyist-who-took-top-romanian-politician-close-trump.htm
Raytheon a emis către Aerostar o cerere de ofertă pentru sistemele Patriot
Compania americană Raytheon a anunțat joi că a emis o cerere de ofertă către compania românească Aerostar pentru a obține mai multe informații despre piesele care ar putea fi fabricate la Bacău pentru radarul Patriot, parte din sistemul de rachete Patriot. În decembrie, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat că România a făcut plata pentru primul sistem de rachete Patriot. Fifor a subliniat că Armata Română nu face shopping cu banii de la buget, în contextul în care încearcă să aducă sume cât mai mari în industria de apărare printr-o cooperare cât mai strânsă la nivel industrial cu producătorii de armament.
Profit.ro (https://www.profit.ro/oportunitati/raytheon-a-emis-catre-aerostar-o-cerere-de-oferta-pentru-sistemele-patriot-17923509)
On Wednesday, November 21st, Defence Minister Gabriel Leș had a meeting with the Chairman of the Romanian Spatial Agency (ROSA), Marius-Ioan Piso, and a delegation of technical experts of the European Spatial Agency (ESA).
ESA experts arrived to Romania in order to offer technical support to ROSA, which participates in the development of the concept study to substantiate the telecommunications satellite system project, which will ensure the needs of the Romanian National Security System that will be coordinated by the Ministry of National Defence.
Defence Minister Gabriel Leș thanked the Chairman of ROSA for maintaining good relations between the two institutions, which were strengthened by means of a collaboration protocol, as well as to the European experts for the support offered to ROSA in the implementation of this important project for the governmental organizations in the national security field.
The development of a telecommunications satellite system is a strategic project of national interest in the field of the satellite communications and advanced technology, which will provide for the mission needs of the Ministry of National Defence and of the other institutions from the field of national security.
The programme set the following objectives: consolidation of Romania's role within NATO and EU, reducing dependence on the satellite services suppliers, phased out development of own satellite system , which will provide for the missions needs of the MoND and governmental institutions at peacetime, crisis and wartime situations as well as ensuring redundancy of the ground communication networks functioning at national level that can undergo serious damages in special, emergency situations or calamities.
Thus, Romania becomes a satellite services supplier in the Balkans area and the South-Eastern frontier of NATO.
:o :o :o
Lift pentru munitie intr-unul dintre buncarele de pe litoral (ww2)
(https://4.bp.blogspot.com/-IDwvrGRQErc/VwvuiasRiQI/AAAAAAABKg8/eLV5vFzjHOofhY-f5IFHOm8esgRdLAULg/s1600/13186_539203416102566_1716463450_n.jpg)
:cheers:
Contractorii Pentagonului vizitează baza Kogălniceanu, luată la țintă de pixul lui Trump, pentru licitația de construire a infrastructurii pentru muniție
Baza militară aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța îi primește astăzi pe reprezentanții companiilor interesate să participe la licitația organizată de Pentagon în vederea atribuirii unui contract de construire a unei platforme de încărcare și descărcare a muniției și explozibililor, proiect care figurează în bugetul Departamentului de Apărare de la Washington pe anul în curs și este inclus și în proiectul de buget pe anul viitor. Americanii au lansat licitația în februarie, iar termenul limită de depunere a ofertelor este 7 mai 2019. Luna trecută, Pentagonul a întocmit, la solicitarea Congresului SUA, o listă de proiecte de investiții militare care ar putea fi amânate la finanțare, iar fondurile prevăzute pentru ele – realocate pentru zidul de la frontiera cu Mexicul, dorit cu insistență de președintele Donald Trump. Investiția planificată la Kogălniceanu se află și ea pe listă.
Profit.ro (https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/foto-satelit-contractorii-pentagonului-viziteaza-baza-kogalniceanu-luata-la-tinta-de-pixul-lui-trump-pentru-licitatia-de-construire-a-infrastructurii-pentru-munitie-18969125)
Mircea Geoană devine numărul doi în NATO, adjunct al secretarului general Jens Stoltenberg
https://www.mediafax.ro/externe/breaking-mircea-geoana-va-fi-numit-adjunct-al-secretarului-general-nato-jens-stoltenberg-18238938?fbclid=IwAR3OFkQzBbMvMrgDTK5Ra9of8D5RUn1tGWGtSxvoYVxzeCditv2N5luQroQ (https://www.mediafax.ro/externe/breaking-mircea-geoana-va-fi-numit-adjunct-al-secretarului-general-nato-jens-stoltenberg-18238938?fbclid=IwAR3OFkQzBbMvMrgDTK5Ra9of8D5RUn1tGWGtSxvoYVxzeCditv2N5luQroQ)
Sunt curios cum va influenta aceasta situatie contractele miltiare in curs si viitoare
La data de 06 ianuarie 2020, a sosit în țară sistemul de simulare RT-3 (Reconfigurable Table Top Trainer), produs de către compania Raytheon. Pe acest simulator, militarii români se familiarizează cu modul de operare al sistemului Patriot.
Începând cu data de 20 ianuarie 2020, un număr de 12 militari au început un program de instruire pentru operarea simulatorului RT-3.
***
Până la această dată, peste 50 de militari din cadrul Forțelor Aeriene, au absolvit la United States Army Air Artillery School, Fires Center of Excelence, Fort Sill, Oklahoma, o serie de cursuri de operare și mentenanță pentru sistemul Patriot.
Începând cu luna iunie a acestui an, primul sistem Patriot va intra în dotarea Forțelor Aeriene Române, următoarele 3 sisteme urmând a fi livrate până la sfârșitul anului 2022.
MApN a lansat o licitație de aproape 50 milioane de euro pentru achiziția de servicii de comunicații (https://www.profit.ro/stiri/politic/mapn-a-lansat-o-licitatie-de-aproape-50-milioane-de-euro-pentru-achizitia-de-servicii-de-comunicatii-19242046)
Ministerul Apararii Naționale (MApN), prin Unitatea militară 02415 București, vrea să cumpere servicii de închiriere de circuite prin satelit în valoare de până la 46,3 milioane euro, potrivit unui anunț publicat pe platforma SICAP, informează News.ro.
Licitația vizează "asigurarea fluxurilor satelitare și a serviciilor de comunicații prin satelit necesare structurilor Armatei României dislocate în teatrele de operații (misiuni terestre, aeriene și navale), pentru asigurarea nevoilor de comunicații în locații greu accesibile de pe teritoriul, în situații de urgență, dezastre, pentru instruire sau pentru executarea unor activități de testare a capabilităților noi de comunicații satelitare", potrivit anunțului.
Valoarea acordului-cadru este estimată între 8,7 și 46,3 milioane euro.
În rândul persoanelor cu funcție de decizie în cadrul autorității contractante este și General-maior Valentin Becheru, comandant al Comandamentului comunicațiilor și informaticii. Ofertanții trebuie să demonstreze că au finalizat, în ultimii 3 ani anteriori datei limita de depunere a candidaturilor, contracte cu servicii similare.
Tipul procedurii este licitație deschisă, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 9 martie.
Rețeaua Iridium oferă deja ce vor. Și pun pariu că va costa mai puțin de ceva de zeci de milioane de euro.
^ rețeaua Iridium este proastă și cu acoperire nașpa. Avem telefoane de back-up în caz de avarie, am avut și comunicații prin Iridium, nici nu îți pot spune ce nervi aveam când nu aveam recepție cu zilele. Și asta nu în zone aiurea, ci prin Marea Roșie, prin Golful Persic, pe la sudul Atlanticului sau Indianului, prin Aleutine și mai știu eu. Nu mai vorbesc de un "great circle" Vladivostok - Peru unde o săptămână nu a mers nimic, nici Fleet 77 nici Sailor.
KVH e cu mult peste, dar nici ăștia nu acoperă mare parte din planetă, doar zone esențiale.
De ce crezi că aștept Starlink ca pe pâinea caldă?
La un moment dat am crezut că e telefonul de vină, până când m-am întâlnit pe punte cu șeful gărzii (echipa de securitate contra piraților) ambii eram cu telefonul în mână ca în filmele cu proști, căutam semnal
^ Asta înainte sau după ce au terminat de lansat sateliții pentru Iridium 2 ?
https://www.iridiumnext.com
QuoteDe ce crezi că aștept Starlink ca pe pâinea caldă?
Din păcate mai durează, zic eu cam 2 ani minim înainte să aibă suficient pentru acoperire globală. Deja au făcut ceva teste inițiale:
https://www.reddit.com/r/spacex/comments/etsl51/air_force_test_of_an_ac130_connected_to_starlink
Da, era prin 2018, dar totuși, bănuiesc că o mare parte din sateliți erau deja operaționali.
Problema acum e și de bruiaj (vorbind de comunicațiile militare). Un sistem cu 10-20 de sateliți este mult mai vulnerabil decât unul cu câteva mii.
MQ-9 Reaper la Campia Turzii
(https://1.bp.blogspot.com/-cgSIh_7L7QU/XkzL3u8MJ3I/AAAAAAABvcY/GOEpTNDxypIN4CVA9TbPYhTA8t-8LRYBwCLcBGAsYHQ/s1600/86414804_10163246745980454_7219417296714858496_o.jpg)
foto: US Embassy in Romania
Pe centura Alexandriei. "Picnic la marginea drumului" , ieri 21.02
(https://i.imgur.com/097bBMP.jpg)
(https://i.imgur.com/eGSjZSs.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
In ATENTIA proprietarilor si arendasilor ale caror terenuri constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national "Infrastructura Bazei 57 Aeriana din cazarma 888 Mihail Kogalniceanu".
Va comunicam ca am adresat Ministerului Apararii Nationale, Directia domenii si infrastructuri rugamintea/solicitarea de a permite recoltarea suprafetelor de teren cultivate in anul agricol 2019-2020.Demersul nostru este inaintat cu convingerea ca se va solutiona favorabil, justificat de faptul ca au fost efectuate cheltuieli pe terenurile agricole inainte de aprobarea HG 23/16.01.2020, dar si de faptul ca au fost efectuate cheltuieli cu productia neterminata, fiind totodata contractate si achizitionate seminte, ingrasaminte, ierbicide si alte imputuri, necesare pentru culturile planificate a fii cultivate inca din anul precedent.
Cu respect,
Primar,
Ancuta-Daniela Belu
@Ionut continuam cu postarile despre extinderea bazei aici sau pe topicul cu aeroportul MK, ori facem topic separat?
Aici e locul, la infrastructura militara.
Am sa fiu f f f mare hater si imi asum minusurile si injuraturile ce vor urma. Iubesc ideea de armata romana si tot ce inseamna armata unei tari. Dar mie mi se pare ca dpdv al pregatirii militarilor suntem mult in urma... Si nu dau vina pe soldati, ei executa ce li se ordona. Problema e undeva sus pe chain of command.
Avem demonstratia de azi.
https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/234014224426783/ (https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/234014224426783/)
Din punctul meu fac multe greseli tactice. Da nu sunt specialist in armata dar totusi. Sa stea asa in camp deschis avand in lateral "padure" si dealuri plus o casa. Intr-un scenariu real un sniper sau un cuib de mitraliera ii curata. Apoi taburile au o distanta mult prea mare intre ele pentru a asigura o protectie suficienta la trecerea de la un tab la altul. Si ar mai fi momentul de balbaiala si timpul f mult pierdut cu scoaterea targii si a ranitului.
Dupa ce i-am vazut pe ai nostri ma uit apoi la rusul asta (da ok e spetsnaz, dar totusi) care indoaie o bara de metal cu tibia.
https://www.youtube.com/watch?v=59ZlKRzoHm0
:banned:
:lol: Pai fimul asta sau ce vrea el sa fie e poanta serii. Adica noi, Politia Militara am iesit cu TAB-u' pe corso dar dusmanu' nu doarme, dom'le, ba se si apuca sa traga dupa noi de-l paradeste pe TAB-u' 1. Asa ca noi, vitejii de serviciu mergem fain frumos sa luam de-acolo un coleg ranit. Pe care-l transportam pe o targa portocalie, contrastul e perfect pentru cine vrea sa traga dupa noi. Noroc ca de data asta se trage cu gloante oarbe (motiv pentru care, pustime Call of Duty, trebuie sa armeze de fiecare data, asa face AKM-u') da' daca nu nimereste targa aia portocalie poate vede mai binisor ciorapeii nostri albi adusi peste bocanc, ca la parada. Sa dea bine la tv, probabil, care tv e un pricajit de telefon mobil.
Inca: Alfa aia, baietii care se duc sa traga, pai aia se deplaseaza ca pe frontul de infanterie (cum am "invatat" si eu acum iaca se fac 40 de ani) cind avansezi spre transeea de cucerit? Ha? Si tot cu comanda salt inainte? De curiozitate comanda "aviatie inamica la joasa inaltime" o mai aveti? Sa stiu, pacatele mele, ultima oara la nu stiu ce concentrare m-au facut lent major in rezerva sau pe-acolo.
Da' "bomba in mijlocul plutonului" mai este? Sa stiu ce sa le strig baietilor bombardati, ma rog, dac-a ramas ceva intreg de ei dup-aia.
Simpatic si cum victimu' de pe targa se desface el din chingi si banuiesc ca se urca-n TAB.
Si nu cumva, da' nu cumva ca vreun TAB sa iasa de pe asfalt si sa-i ia la alergat si la mitraliat pe cei care ne-au impuscat colegul, ca daca se strica TAB-u' trecind peste santul ala pe care il trece usor un Subaru Forester. Ca daca se strica?
Se întâmplă și la case mai mari :D
https://youtu.be/D-eeGl7Ydx8 (https://youtu.be/D-eeGl7Ydx8)
Quote from: Io on March 06, 2020, 11:14:47 PM
... da' daca nu nimereste targa aia portocalie poate vede mai binisor ciorapeii nostri albi adusi peste bocanc, ca la parada.
:lol: :lol: :lol:
De acord cu tine, cu doua mici observatii:
1. Targa este portocalie probabil ca sa o vada mai bine gasca aia de civili/observatori/arbitri din fundal... (Dar legat de targa as fi observat altceva: primul vehicul - "cel atacat" - este
singurul care are o targa... Ce s-ar fi intamplat daca - vorba 'lentului meu - "inamicul neam-prost" ar fi atacat al doilea sau al treilea TAB,
fara targa?!... :lol: )
2. Ciorapeii: daca citesti cu atentie "legenda" care insoteste filmarea, vei vedea ca este vorba despre:
"Vânătorii de Munte din Miercurea Ciuc în acțiune! Militarii Batalionului 24 Vânători de Munte "General Gheorghe Avramescu" sărbătoresc 80 de ani de existență a unității."De cand a fost infiintat corpul vanatorilor de munte, asta a fost tinuta lor: cu ciorapei albi la vedere...
Probabil ca pe munte, in zapada, ciorapii sunt singurii care NU se vad...
;)
PSComanda parca era fie "Prin flanc cate unul, salt inainte!", fie "Pluton/grupa, salt inainte!"
^ Ah, favoritii mei, vinatorii de munte. Arma grea, asa impune muntele.
Povestea cu ciorapii albi e un mit care pentru ceilalti alpinisti sper ca a disparut, macar de o generatie, mitul fiind ca vipera sare la culoare deschisa si deci va musca din soseta alba/bocanc nu din piciorul omului. Sare pe dracu, o prostie cit casa data de frici ancestrale si de necunoastere acolo unde s-ar presupune ca ar trebui sa se stie, zice ca oamenii astia stau pe munte. Ihim, in practica bietii soldati apuca sa stie munte cit unul care n-a iesit vreodata din Caracal.
Traditional cred ca asta le e uniforma de parada cu sosete albe rasfrinte peste bocanc, asta e ok pe Kiseleff. Sper din toata inima ca prin zapezile din Rodna sa fie echipati altfel (aici expertiza e la companiile producatoare si la noi, civili/pasionati, nu la ei), altfel dau de lucru Salvamontului ori de cite ori ies iarna din cazarmi. N-ar fi pentru prima oara ...
Un coleg vazind un traseu de catarare batut de vm-isti i-a poreclit constructori de drumuri pe verticala: cel care batuse traseul folosise un numar gigantic de pitoane proaste complet fara rost. Ma rog, sa trec peste estetica alpinismului, nu e locul aici si e oricum un domeniu sa-i zic asa, prea de nisa.
La noi exista putina spre deloc literatura in privinta razboiului pe munte, cei interesati pot cauta despre razboaiele intre Italia si Austria purtate in Dolomiti in secolul trecut. Azi exista trasee turistice (peste 1000 de km! LE - peste 5000 km !!!) si de Via Ferrata pe-acolo si aproape oricine poate vizita cazemate, adaposturi, tunele la altitudine (peste 1100 m lungime sapate cu tehnologia anilor 1910). Majoritatea refugiilor si a traseelor montane ale zonei sint cele construite in razboaiele acelea, s-au folosit tactici "neortodoxe", inclusiv tiruri de artilerie pentru declansarea de avalanse asupra inamicului (urmele obuzelor pe stinci sint clar vizibile si azi), avalansa declansata de pe Marmolada in 1916 pare ca a omorit intre 3 si 4 mii de oameni ...
Ca intotdeauna.
Se cearta stapanii, mor supusii... :(
In loc de obuze, ar fi fost mult mai cool sa foloseasca bulgari de zapada. Din aia facuti cu mana, nu cu tunul...
Anyway, inclin sa cred ca acele jambiere (albe) nu aveau DOAR un rol decorativ.
Erau absolut necesare pe munte.
Dar, deh, probabil trebuia ceva distinctiv pentru "noua arma". Cum nu puteau sa le puna coarne de cerb in frunte, le-au pus jambiere albe... Util cand vine majurul: "Racane, alea sunt jambiere curate?... Le speli acum si iesi maine pe platou cu ele ude in picioare!..."
Pana la urma vorbim de simbolistica.
Daca aviatorii au uniforme albastre, avioanele lor vor fi mai greu de doborat de o SAM/AAM ?....
La marinari nu ma bag, ca dungile alea merg drept camuflaj doar daca pitesti crucisatorul printre zebrele din Africa.... ;)
"Puloverul alb din bumbac cu dungi bleumarin era piesa ideală pentru a combate vremea rea cu care aveau de a face pescarii din nordul Atlanticului. În 1858, Marina Franceză a adoptat-o în uniforma oficială. Specificații tehnice: gulerul trebuia să fie rotund, trebuiau să se regăsească 21 de dungi albe (cu lățimea de 20 mm) și 21 de dungi albastre (cu lățimea de 10 mm) pe bluza/puloverul Breton, iar pe mâneci câte 15 dungi din fiecare. 21 reprezintă numărul de victorii pe care a avut-o flota lui Napoleon împotriva Marii Britanii (hm, de aia au adoptat-o și britanicii?). În plus, se credea că cei căzuți peste bord erau mai ușor de reperat."
Aha, cu tricoul am lămurit-o. Da' pantalonii? Zi de pantaloni, de unde a venit ideea aia de pantaloni fără prohap, cu nasturi pe lateral de nu știai dacă nimerești în buzunar sau în AZP.
Tot francezii (deh, dintotdeauna trendsetteri) au conceput in anii 1700 "pantalonii de punte" cu partea frontală dintr-o singură piesă petrecută de jos in sus, fără asperități gen nasturi sau alte "bijou-uri". Se închideau in lateral și erau esențiali pentru evitarea "accidentelor de muncă" in epoca velierelor: agățarea involuntară in cordaje sau in ochiurile plaselor in timpul manevrelor.

"Le pantalon à pont est une partie de vêtement constituée d'une pièce d'étoffe en forme de trapèze qui se rabat sur le devant d'un pantalon, de bas en haut. Il sert de fermeture et s'attache par un boutonnage sur les côtés et à la ceinture.
Ce pantalon a été mis au point en France au xviiie siècle pour les différents métiers de la mer qui nécessitaient un pantalon dont l'avant ne présentait aucune aspérité (tels que des boutons) pour éviter de se prendre dans les cordages et les mailles des filets. Il se porte généralement avec une vareuse (sans bouton non plus), comme uniforme de certaines marine militaires.
Il existe deux types de ponts différents, le petit (étroit sur le devant du pantalon) et le grand (qui recouvre le ventre)."
Ah, și noi am "modernizat" ideea, adăugând centura standard cu pafta "stema RSR", petrecută prin niște găici într-un mod atât de complicat încât operațiunea de dezechipare rapidă în caz de cufureală era sortită eșecului.
Bănuiesc că de când s-a trecut la ținuta bălțată s-a renunțat la modelul ăla. Și la AZP-uri.
https://www.youtube.com/watch?v=6fBf73CE88o
Pentagonul, plan de 130 mil. dolari pentru a transforma România într-o fortăreață la Marea Neagră (https://universul.net/pentagonul-plan-de-130-mil-dolari-pentru-a-transforma-romania-intr-o-fortareata-la-marea-neagra/)
Pentagonul are planificată pentru 2021 o investiție substanțială pentru modernizarea bazei militare românești de la Câmpia Turzii, ca parte a intențiilor SUA de a transforma România într-o fortăreață NATO la Marea Neagră, scrie publicația militară Stars and Stripes, care citează o propunere de buget înaintată Congresului american.
Este vorba despre o investiție totală de 130,5 milioane de dolari, în urma căreia fosta bază aeriană sovietică de la Câmpia Turzii ar urma să devină un punct–cheie pentru operațiunile forțelor aeriene ale armatei SUA în sud-estul Europei, mai ales pe segmentul misiunilor aeriene care au ca scop descurajarea agresiunilor Rusiei.
Numit The National Defense Authorization Act for 2021, documentul oficial transmis Congresului SUA arată că investiția de 130,5 milioane de dolari de la Câmpia Turzii ar fi cel mai mare proiect de construcții militare din străinătate din programul European Deterrence Initiative, inițiat de Pentagon în iunie 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea.
Forțele Aeriene ale SUA au cerut o modernizare majoră a bazei folosite deja de piloții americani. Proiectul Pentagonului prevede construirea de piste de aterizare pentru avioane cargo, un depozit de combustibil, un hangar pentru avioane și alte facilități necesare unui număr crescut de avioane.
Forțele militare americane din SUA și-au crescut gradual misiunile din România după anexarea Crimeei, dar până acum cele mai multe operațiuni erau realizate la Baza Aeriană Mihail Kogalniceanu din Constanța. Anul trecut însă, Pentagonul a trimis la din Polonia Câmpia Turzii drone MQ-9 Reaper pentru a fi mai aproape de Marea Neagră, un punct fierbinte pe harta regiunii.
Propunerea de buget înaintată de Pentagon prevede și alte investiții în bazele militare din Europa: 59 milioane de dolari în baza din Rota (Spania), 36 milioane de dolari pentru baza din Ramstein (Germania) și 25 de milioane de dolari în baza Spangdahlem (Germania).
Aceste informații se înscriu într-un cadru mai larg al arhitecturii de securitate NATO de la Marea Neagră.
România, centru de gravitație al NATO la Marea Neagră, are nevoie de o întărire militară semnificativă, se menționează într-un raport de anul trecut al think tank-ului Center for European Policy Analysis, care oferă un plan pentru eliminarea vulnerabilităților de pe flancul estic.
"Fortareata" de 130 milioane de dolari. Rade Putin in papuci.
Suma e mica dar sa nu uitam ca la MK se lucreaza zi si noapte la extinderea bazei , iar de vreo 4 zile vin in draci chartere Delta din USA . Maine vine un A350 de la Detroit
Nu e "fortareata" e baza militara aeriana, nu ar fi tare multe de facut hangare, adaposturi, depozite, parcari etc. Locatia e strategica deci nu cred ca rade Putin nici macar in slapi cand dronele/avioanele sunt la 2 ore de el si nu peste ocean.
Quote from: Ionut on July 10, 2020, 12:01:51 PM
"Fortareata" de 130 milioane de dolari. Rade Putin in papuci.
La care se adaugă alte sute de milioane de euro investite de statul roman, licitații în derulare..
,,DEMOLARE DRUMURI ASFALTATE, PLATOURI ASFALTATE, PLATOURI BETONATE, PLATOURI CU MACADAM DIN CAZARMA 3176 NĂVODARI", din orașul Năvodari, Județul Constanța, titular: DĂNUȚ UNGUREANU în calitate de reprezentant al Unității Militare 02542 FOCȘANI.
During his Pentagon press conference, Esper announced that a U.S. Stryker brigade would be sent to the Black Sea in what will be the first significant U.S. military ground forces deployment to the region. The Black Sea has been the epicenter of Russia's revisionist ambitions since its 2008 war with Georgia and its 2014 invasion and occupation of Ukraine's Crimea and invasion of Donbass. To highlight the changes in U.S. defense posture in the Black Sea, Esper described the move in the following strategic terms:
"Look at what we're moving. What we're doing is ... we're moving forces out of central Europe — Germany, where they had been since the Cold War, since I first traveled there in the early 1980s, and we're now moving — we're following, in many ways, the boundary east, where our newest allies are. So into the Black Sea region ... That's why it's a strategic laydown that enhances deterrence, strengthens the allies, reassures them."
https://www.militarytimes.com/opinion/commentary/2020/08/11/stryker-deployment-to-black-sea-will-bolster-natos-eastern-flank/ (https://www.militarytimes.com/opinion/commentary/2020/08/11/stryker-deployment-to-black-sea-will-bolster-natos-eastern-flank/)
Cel mai probabil vor ajunge la Mangalia, in portul militar. Pe 22.07.2020:
MINISTERUL APARARII - UNITATEA MILITARA 02542 FOCSANI a semnat contractul pentru ,,CONSOLIDARE ŞI REPARAŢII CAPITALE CHEURILE ŞI DANELE DE ACOSTARE DIN CAZARMA 2745 MANGALIA" – LOT 1 şi LOT 2 cu INTERCONSTRUCT S.R.L. pentru suma de 13.666.104,00 lei +tva.
au trimis cam ce puteam noi sa primim :)
"Romania has one of the worst road networks in the entire European Union, according to the EU. The addition of a Stryker brigade allows U.S. forces to overcome these conditions and move quickly around the region in the event of a crisis," he said."
ar trebui puse langa Galati sau Tulcea undeva aproape de bac. prezenta vaselor de lupta americane este limitata in Marea Neagra, nu pot sa le plimbe cum vor ei
Nu exista nicio investitie in curs sau anuntata (sau cel putin nu am aflat eu inca) in infrastructura militara din zonele Tulcea si Galati. Pe surse , deci luati cu A LARGE GRAIN OF SALT cica s-ar fi transmis primariei Mangalia sa se pregateasca (nu stiu pt ce sau cum sa o faca) ca urmeaza dupa ce se termina lucrarile din portul militar, o investitie NATO.
***
Vase de lupta din ce stiu au voie doar una , insa am observat ca folosesc la greu nave comerciale civile de transport si avioane civile de transport - vezi aterizarile Delta Air Lines din ultima perioada
si la UM Murfatlar au lansat licitatie pt reparatii capitale
Daca nu ma insel, datorita restrictiilor privind stramtoarea Bosfor, in Marea Neagra nu pot fi in acelasi timp mai mult de 9 nave de lupta ale unor tari straine. Si daca esti NATO ceri voie la turci sa intri si ei iti dau voie cat timp sunt maxim 9 sau astepti pana ies afara altii :)
( de aia vor turcii sa mai faca un canal paralel, nu ar mai fi restrictii)
Oricum este irelevant cat timp aduc tehnica de lupta cu nave comerciale, de fapt si cele militare sunt limitate la 10.000 de tone, de asta nu vom vedea niciodata portavioane pe la noi
Din data de 10, o chestie trecuta cu vederea de presa
Army Chief of Staff, General James C. McGonville (right), gets checked by base medical staff (left) upon arrival at Mihail Kogălniceanu Air Base, Romania on Aug. 8th 2020. McConville spent the day touring base facilities and speaking with local Army leadership. During his visit, he recognized Steve Gough with a coin. (U.S. Army Photo by Spc. Froylan Grimaldo)
(https://i.imgur.com/Add8EbN.jpg)
+ catvea imagini recente din baza MK
(https://i.imgur.com/0uRg1dJ.jpg)
(https://i.imgur.com/6eVyzFX.jpg)
(https://i.imgur.com/UXPPuTL.jpg)
https://www.turnulsfatului.ro/2020/08/13/romania-amenajeaza-la-sibiu-un-sediu-de-100-de-milioane-de-euro-pentru-nato-175600
462 de milioane de lei, fără TVA, este bugetul alocat pentru contractul de proiectare și execuție a "infrastructurii statice a Comandamentului Corpului multinațional de sud est" pe Calea Dumbrăvii, din Sibiu.
Anul viitor va aduce cu sine finalizarea unei importante investitii la "Camp Mihail Kogalniceanu". Investitia realizata de partenerii americani a fost demarata la inceputul anului 2019 si este prevazuta a fi finalizata in cursul anului viitor.
Proiectul de arhitectura a fost realizat de prestigiosul birou CUMULUS.
(https://1.bp.blogspot.com/-t2FIWmbbbck/XzVj3JvM_TI/AAAAAAAB1-Q/cO5IygjFda4RYOW7lc_kb5EblfFIFc6JQCLcBGAsYHQ/s640/317.jpg)
(https://1.bp.blogspot.com/--ZUhYA8pS4A/XzVj3U1bArI/AAAAAAAB1-Y/CJaBezhapJce38-C6JsmxvE6wAHyoINxgCLcBGAsYHQ/s640/318.jpg)
(https://1.bp.blogspot.com/-5g49y_A2jPs/XzVj3VWrgEI/AAAAAAAB1-U/VGfzxgs-LLE0hjWCHfpMco2mZY2WNselACLcBGAsYHQ/s640/319.jpg)
sursa foto: http://www.cumulus.one/ (http://www.cumulus.one/)
Discutam de doua terminale militare. Unul destinat exclusiv tranzitului trupelor militare americane si unul intermodal care uneste retelele aeriana, rutiera si feroviara existente, cea din urma recent construita.
Citez, pentru că s-a scris mult după și nu s-ar înțelege la ce fac referire:
QuoteDaca nu ma insel, datorita restrictiilor privind stramtoarea Bosfor, in Marea Neagra nu pot fi in acelasi timp mai mult de 9 nave de lupta ale unor tari straine. Si daca esti NATO ceri voie la turci sa intri si ei iti dau voie cat timp sunt maxim 9 sau astepti pana ies afara altii :)
( de aia vor turcii sa mai faca un canal paralel, nu ar mai fi restrictii)
Oricum este irelevant cat timp aduc tehnica de lupta cu nave comerciale, de fapt si cele militare sunt limitate la 10.000 de tone, de asta nu vom vedea niciodata portavioane pe la noi[/i]
Restricțiile sunt date de
Montreux Convention (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Montreux_Convention_Regarding_the_Regime_of_the_Straits)
Multumim!
Deci navigatia prin stramtori se face conform unei conventii vechi de 84 de ani.
Pe vremea cand o nava de 10.000 de tone era mare...
10k de tone si astazi este mare. Practic in afara de navele de asalt / portavioane cred ca doar Kirov-ul este mai mare.
Din păcate estuarul Nistrului e închis la Zatoka, altfel ar fi avut și moldovenii ieșire directă la Marea Neagră la Palanca, puneau pavilion moldovean pe portavioane și nu mai era problemă. Așa, cu acces doar prin Dunăre la Giurgiulești, nu sunt riverani, pot da pavilionul doar navelor cu azotat.
Da, dar pot trece prin stramtori cu cuirasatele lor cu tunuri mici, de 203 mm (8")...
:lol: :lol: :lol:
Nu vom mai importa pulberi de la sarbi (ceea ce era cu totul si cu totul umilitor).
https://monitorulapararii.ro/fabrica-de-pulberi-fagaras-investitii-de-22-milioane-euro-1-32790
Camioane pentru Armată: Iveco ridică o fabrică în România unde va produce camioane militare pentru MApN. Ce componente vor fi realizate în țara noastră
Iveco Defence Vehicles a început ridicarea unei fabrici pe circa 9.000 de mp în localitatea Petrești din județul Dâmbovița unde va realiza parțial o parte din cele peste 2.900 de camioane militare pentru forțele române pentru care a semnat un acord cadru cu MApN. Primul contract de peste 216 milioane de euro a fost semnat cu Armata și prevede o tranșă de 942 de camioane militare, iar începând de la camionul cu numărul 301, toate ar trebui produse în țară. Sursa (https://www.hotnews.ro/stiri-defense-24249392-iveco-camioane-militare-armata-fabrica-petresti-dambovita-productie.htm)
Am vazut stirea, mai ziceau ca 80% din costul achizitie se va intoarce la buget. Intrebarea e cum daca la Petresti se vor doar asambla camioanele?
Aia cu pulberile de la Făgăraș o știu de vreo 5 ani. Probabil în diverse forme. Fabrica e tot închisă. Noi tot de la sârbi sau de unde om lua, ne aprovizionam. Vreau sa vad și eu cum "vom face" se transforma în "am făcut".
În legătură cu Iveco am o singura obiectie. Petresti e in mijlocul campului la jumătatea distantei dintre București și Pitești. De unde spera italienii sa găsească forță de muncă înalt calificata, ca asamblarea de camioane nu e totuna cu depanusatul porumbului.
Live trageri cu rachete la Midia
https://fb.watch/1ScPV3ozhZ/ (https://fb.watch/1ScPV3ozhZ/)
Vara asta am prins live o tragere de noapte. Eram la Vadu si se vedea cum trimiteau intai tinta, si apoi trageau cu rachetele dupa ea. Spectacol sub clar de luna :))
Mă bucur să anunț demararea unui nou proiect de investiții în județul Mehedinți.
Noua fabrică de pistoale a Companiei Naționale ROMARM SA va fi construită la Șimian. Am luat decizia ca noua fabrică de pistoale a Companiei Naționale ROMARM SA să fie făcută aici, la Șimian.
ROMARM în cursul acestui an a câștigat licitația pentru livrarea a 25.000 de pistoale Beretta către Ministerul Afacerilor Interne, iar în urma acestui contract, conform legislației, are obligația să realizeze un contract de offset, care înseamnă investiții de 80 la sută din valoarea contractului într-o capacitate de producție în România.
facebook Ministrul Economiei (https://www.facebook.com/VirgilDPopescu/posts/2745162865722783)
(https://1.bp.blogspot.com/-0jWoAMMNBTk/X9-M2SHPRbI/AAAAAAAB30Y/ruy_9RMZC6gyLuh4r7K0mDo_F8oBs_y1wCLcBGAsYHQ/w640-h316/port%2Bmilitar.jpg)
More than 80 Soldiers, along with Romanian workers and crewmen from a civilian freighter from Delaware, worked to load 260 vehicles in a 12-hour period. Port operations were a culmination of planning and execution from multiple parties, and also meant that Soldiers from 3rd Battalion, 15th Infantry Regiment were one step closer to going home.
O filmare mai veche putin de la camp MK, intre timp terminalul cargo a fost dublat si se lucreaza la cel de pasageri.
https://www.youtube.com/watch?v=iP541NDMSy4
Camp Mihail Kogalniceanu
La data de 15 noiembrie 2020 situatia lucrarilor se prezenta astfel:
- Noul terminal de pasageri: lucrari la structura si fundatii
- Noua platforma de stationare a avioanelor: izolarea fundatiei
- Noul terminal cargo: stadii diverse: de la fundatii la portiuni finalizate
terminalul de pasageri si platforma de stationare aflate in constructie
(https://1.bp.blogspot.com/-KNLaCb6xW6w/X-hN9Ob83WI/AAAAAAAB33c/sTfp0rDrXGYeICamZPETVW9rtFBdm5C7ACLcBGAsYHQ/w640-h380/MK1.png)
terminalul cargo aflat in constructie
(https://1.bp.blogspot.com/-E027Gm-_69A/X-hN9PWovWI/AAAAAAAB33k/Phv3yG_ODUMyAuHz1ec7VBLv31y_CpUEwCLcBGAsYHQ/w640-h396/MK2.png)
terminalul existent pentru incarcat/descarcat tancuri si blindate
(https://1.bp.blogspot.com/-KDsPKaXhoZ0/X-hN9JVhrZI/AAAAAAAB33g/6rwqsGEs3f0hIvqRzuufjgrw08zGSQJ7QCLcBGAsYHQ/w640-h430/MK3.png)
Oare aceasta mutare a tancurilor poate avea legatura cu aceasta demobilizare de technica militara?
Quote
Corpul de Infanterie Marina (US Marines) a renuntat la tancurile grele de lupta. Decizia oficiala privind scoaterea din inzestrarea US Marines a tancurilor a fost luata de comandantul Corpului, generalul David Berger, in martie 2020.
...
Batalionul 2 Tancuri este in curs de dezactivare, urmand sa fie desfiintat oficial la jumatatea anului urmator, a precizat purtatorul de cuvant al Diviziei 2 Infanterie Marina, Lt. Dan Linfante, pentru publicatia Marine Corps Times.
Batalionul 1 si-a planificat ceremonia de dezactivare pentru vara anului 2021, au precizat oficialii din cadrul Diviziei 1 Infanterie Marina.
Se asteapta ca Batalionul 4 sa fie complet dezactivat pana la sfarsitul anului fiscal 2021, care se incheie pe 30 septembrie.
Sursa: https://ziare.com/international/stiri-internationale/infanteria-marina-a-statelor-unite-renunta-la-tancuri-au-devenit-inadecvate-pentru-provocarile-viitoare-1653391 (https://ziare.com/international/stiri-internationale/infanteria-marina-a-statelor-unite-renunta-la-tancuri-au-devenit-inadecvate-pentru-provocarile-viitoare-1653391)
Sper doar sa nu fie reciclate prin abandonare la noi in tara, sau mai rau sa anuntam in viitor un contract de achizitie a acestora. Ar fi deranjant rau sa le cumparam din moment ce SUA vrea sa scape de ele pentru ca nu mai reprezinta un avantaj in teatrele de razboi moderne.
Se demobilizeaza/desfiinteaza doar tancurile US Marines.
Tancurile de la noi sunt ale US Army, care vrea chiar sa le modernizeze - asa cum de altfel scrie in articol.
@RaduI, cred ca glumești, crezi ca România ar refuza unul dintre cele mai moderne MBT din lume, cadou sau la un preț de SH?
Stii ca cel mai modern tanc de lupta a României e bazat pe T-55 si ca noi avem în dotare un singur batalion de tancuri moderne (adica 54 de bucăți TR85M1)? Intre ele nu exista termen de comparatie, diferenta intre M1 Abrams si TR85M1 e ca între o Tesla X si o Dacia 1310.
Nu am idee despre tehnica militara a Romaniei sau SUA. Doar am deschis acel articol si mi-am amintit de pozele postate aici recent. M-am gandit ca poate sunt intr-un fel legate cele 2 evenimente. Tu sau TibiV si toti cei care cunosc acestea puteti sa trageti concluzile corecte din articol si sa lasati un comentariu clar in care sa infirmati sau sa confirmati.
Acum TibiV a spus ca tancurile de la noi sunt de la US Army si care acum le va acomoda si pe cele de la US Marines. Eu ca neavizat pot sa trag concluzia si ca acelasi tanc care acum 2 zile era in dotarea US Marines, acum este in dotarea US Army si este acelasi la care se refera TibiV. Raspunsul vostru nici nu confirma, nici nu infirma ceea ce am postat.
Legat strict de comentariul meu de achizitionarea lor de catre RO, o spun tot ca un neavizat. Dar business is business. Si F-16-ele achizitionate sunt mai performante decat ce avea Armata Romana, dar raman tot o technica militara invechita, scoasa din uz de catre fortele americane si vanduta catre statul roman. Nu am auzit sa achizitionam F-21,F-22. Daca istoria ne invata ceva este ca istoria se repeta. SUA isi va reduce numarul pastrand cele mai moderne MBT din lume (la care faci referire probabil) si tot ce este in exces, dar oricum moral uzate, poate fi usor vandut catre statul roman. Din nou probabil ca vor fi mai bune decat cele 54 de TR85M1 de care amintesti, cum a fost si in cazul avioanelor F-16.
Articolul prezinta si motivul pentru care se decide la renuntarea lor. Nu mai reprezinta un avantaj strategic deoarece pot fi scoase din joc usor cu drone UAV. Eu personal as fi scandalizat ca statul roman in aceste conditii sa investeasca in achizitionarea unei astfel de technici militare, chiar daca sunt mult superioare a ceea ce avem. Belgia avea detasamente de biciclete in al doilea razboi mondial, dar tancurile lui Hitler s-au dovedit superioare. Suntem in aceeasi situatie in care MBT s-au transformat in MB simplu (mountain bike), iar locul lor a fost luat de drone UAV. Nu cred ca daca erai in 1940 ai fi fost de acord ca statul roman sa cumpere biciclete americane ca erau superioare Pegas-ului romanesc.
Of, cred ca o dau în off-topic, dar încerc sa fiu scurt, poate se muta discuția la Forțele Armate..
Avion american cu indicativul F21 nu exista, F22 Raptor are ban la export, nu a fost exportat nici măcar celor mai apropiați aliați ai SUA.
Articolul la care faci referire, nu e neapărat de referință, amesteca lucruri adevărate, comunicate pe cai oficiale cu niște concluzii superficiale, care se bat cap în cap, probabil ale autorului.
Ca o parere personala (de amator pasionat de tehnica militara și istorie) cred ca motivul principal pentru care cei de la US Marines renunță la tancuri, este din cauza veșnicelor fricțiuni cu US Army privind rolul infanterie marine și împărțirea responsabilităților pe câmpul de lupta (terestru).
De altfel, asa cum se spune corect în articol, US Army considera tancurile utile și le modernizează.
Iar treaba ca dronele e exagerata, evident dacă nu ai aviație și apărare AA și inamicul deține superioritatea aeriana absoluta, atunci te poate filma și bombarda cum dorește, asta e valabil de la WW1 încoace, nu doar de la ultima paruiala dintre azeri și armeni.
Scuze dacă am divagat prea mult de la topic.
Cu siguranta aceasta discutie devine off-topic si daca rezultatul acelui post sunt comentarii de apostrofare ca si cum as fi comis o greseala si sunt pedepsit de zeii forumului, nici nu sunt interesat sa continui oricum aceasta discutie.
Las link-ul acesta fara a mai insista pe comentarii https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/f-21.html (https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/f-21.html)
Cum ai zis ca F-22 Raptor are ban la export, nici cel mai avansat tanc nu va avea liber nici catre cei mai apropiati aliati SUA. Asadar nu o sa ne puna Dumnezeu mana in cap cand cumparam tancuri de la armata SUA, ceea ce deja am accentuat o data.
Treaba cu dronele nu este deloc exagerata. La ce banuiesc ca faci referire tu prin aparare AA si aviatie militara clasica, este depasita de mult timp. Apararea aia AA clasica nu face fata la o tinta de cel putin 10 ori mai mica (atat ca amprenta radar si cat si termica, dimensiunea tintei de atac, etc) si cu costurile inversate (te costa mult mai mult doborarea unei drone decat constructia ei, ceea ce nu e cazul unui avion militar). Aviatia militara clasica este in continuare vulnerabila la apararea AA moderna, are problema unei productii greoaie, antrenament lung, intretinere costisitoare, etc.
Nu vreau sa ma intelegi gresit si sa duci totul in derizoriu printr-o afirmatie ca in opinia mea de maine avem nevoie de 0 tancuri, 0 AA, 0 avioane. Nu am zis asta, ci doar ca razboiul s-a schimbat mult de la WW1 incoace si ca nu poti folosi aceleasi tactici. Daca in 90 aveai imagini cu sutele de tancuri USA care invadau Irak-ul si au avut un avantaj, astazi pana nu ai supremetia aeriana (ca sunt acestea in numar mai mare sau nu drone) nu vei trimite infateria (mecanizata sau nu). Iar in momentul in care ai suprematia aeriana asigurata cu drone nu vei trimite tancul sa distruga o pozitie (dureaza mult mai mult deplasarea si risti pierderi serioase). Tancurile probabil vor fi inlocuite in mare parte cu blindate usoare pentru ca rolul lor nu va mai fi ofensiv, ci mai degraba defensiv in pastrarea pozitiei deja ocupate.
LE: Legat de forta ofensiva a unui tanc. Avantajul tactic al acestuia este puternic diminuat in zone cu bazine hidrografice generoase sau zone deluroase si muntoase. Apararea se realizeaza simplu prin sabotarea proprilor cai de comunicatie (poduri, tuneluri, trecatori, etc). Iti prezint si doua scenarii:
1. Elvetia si partea alpina a Austriei
2. Desertul din Iran si Irak
Pentru 1. poti analiza WW2 si sa intelegi unul din multele motive pentru care Elvetia nu a fost atacata, iar Austria a fost initial cucerita doar partial
Ma rog, răspunsul meu nu era in nici un caz sa te apostrofez pe tine, dar asa ai înțeles tu.
Referitor la F21 și la link-ul dat de tine, eu ți-am dat informația corecta, respectiv nu exista avion american cu acest indicativ. Informația din linkul furnizat de către tine are următoarele probleme:
- prezintă o propunere a LM către India ca acestia din urma sa construiască local un avion cu indicativul F21. Sa construiască la timpul viitor, neprecizat inca, pentru ca discuțiile se poarta din 2015 fara sa se semneze nici un contract.
- avionul e de fapt F16 cu conformal fuel tanks, poate de aceea e mai greu de recunoscut.
- daca ar exista, ar fi indian, scrie chiar in titlu link-ului, respectiv " F-21 For India, From India"
Sa zicem ca sunt prost informat, poți sa-mi precizezi cate avioane F21 americane exista (care zboară, nu desene) ?
LE: Mulțumesc, nu doresc sa dezbat sau sa argumentez opinii din domeniul strategia militare pe acest forum, sunt altele de specialitate unde activez, ma limitez sa-mi susțin veridicitatea afirmațiilor mele care pot fi verificate ușor din surse publice. De ex pentru dotarea FA indiene se poate folosi foarte ușor Wikipedia.
Nu am stat sa caut mai mult de atat https://www.youtube.com/watch?v=_g1r5b0AIw4 (https://www.youtube.com/watch?v=_g1r5b0AIw4)
Avioane americane poate avea mai multe sensuri: de productie americana, proiectate de o firma americana, in serviciu aviatiei americane, etc.
Poti sa alegi oricare dintre ele sau pe acela care te ajuta cel mai mult sa castigi argumentul. Pe principiu ca daca am facut o greseala in exprimare, de ortografie sau de punctuatie oriunde in text inseamna ca argumentul pe care il prezint este fals.
Sau putem recunoaste ca acel F-21 sau F-22 pot fi inlocuite cu orice model superior F-16, fara a schimba sau influenta cu ceva argumentul pe care l-am adus.
Credeam ca am postat un comentariu, si chiar mai mult intr-o sectiune de discutie putin mai libera a forumului. Data viitoare ma voi documenta mai mult si voi adauga referinte bibliografice pentru a evita astfel de non-sensuri :)
Nu vreau sa insist, ca si tine de altfel, pe marginea acestui subiect. Ca sa inchei discutia iti urez "La multi ani" si toate cele bune in noul an.
Din 2012 tot fac F21 pentru India, pana una-alta, indienii cumpara Rafale si isi modernizeaza cele 49 de Mirage 2000.
Principalele echipamente ale primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare - HIMARS care va intra în dotarea Armatei României au sosit sâmbătă, 20 februarie, în Portul Constanța.
Echipamentele și materialele aferente vor fi transportate la sediul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice ,,Maior Gheorghe Șonțu" din Focșani, prima unitate a Forțelor Terestre Române care va avea în dotare acest sistem. De altfel, în cadrul batalionului se va desfășura, în perioada următoare, testarea de acceptanță și recepție a tehnicii militare.
Transportarea elementelor sistemului se va realiza cu mijloace terestre contractate și coordonate de structuri specializate ale Statelor Unite ale Americii și MApN.
* * *
Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea ,,Capabilității de sprijin de foc indirect" aferentă programului de înzestrare ,,Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare" - HIMARS.
Documentul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.
Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.
Având în vedere diversitatea situaţiilor în care Armata României trebuie să participe cu trupe, atât pe teritoriul naţional, cât mai ales în afara acestuia, se impune dotarea structurilor aparţinând Statului Major al Forţelor Terestre cu mijloace de sprijin performante, care să prezinte capabilităţi sporite, specifice atât războiului clasic, cât şi războiului neconvenţional. Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare este capabil să asigure sprijinul de luptă, atât pe timpul participării forţelor la acţiuni militare cât şi în cadrul procesului de instruire.
Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, vor acţiona independent sau integrat cu celelalte sisteme pentru îndeplinirea misiunilor. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale.
Sistemul HIMARS și-a dovedit maturitatea operațională în conflicte reale, fiind testat pe timpul operațiilor militare.
(https://1.bp.blogspot.com/-t0BCMk_2HIQ/YDJAaQII_pI/AAAAAAAB4Zg/x_QexkxPmZUQr0XEogDuzT5F6cFVCrZLgCLcBGAsYHQ/w640-h426/152780303_1958989247573649_5860408222211657075_n.jpg)
(https://1.bp.blogspot.com/-FHVEDcQDvko/YDJAarqp2vI/AAAAAAAB4Zk/3WO1Wd7Cbb0HtabevXtWXct_dJXz47ZwgCLcBGAsYHQ/w640-h426/152780303_1958995400906367_3542824370626656254_n.jpg)
(https://1.bp.blogspot.com/-ey00qmr7aFo/YDJAaj4jF3I/AAAAAAAB4Zo/uS1dTLVv9mkW6IR-TzpBPaDCMbqwR5c6QCLcBGAsYHQ/w640-h426/152846800_1958989297573644_5625091238462966389_n.jpg)
(https://1.bp.blogspot.com/-OARz7xYsqmg/YDJAbAWBD7I/AAAAAAAB4Zs/cc1uM9u7A2c8T57ghlsZLwEDH1fqWFbhgCLcBGAsYHQ/w640-h426/152872327_1958995410906366_7169174639399045719_n.jpg)
SUA investesc peste 150 de milioane de dolari în modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii. Lucrările încep în această lună
SUA vor investi 152 de milioane de dolari în 15 lucrări de modernizare a infrastructurii bazei aeriene de la Câmpia Turzii din România. Primele lucrări vor demara în perioada mai-august, informează US Air Force. După lucrările de modernizare, noua pistă a bazei va permite aterizarea și decolarea avioanelor cargo de mare tonaj precum C-5 Galaxy sau C-17, operate de aviația americană.
,,Aceste proiecte vor permite stabilirea unei prezențe de durată a Air Force în România. Câmpia Turzii este o locație strategică-cheie ce necesită infrastructură modernă, care să asigure o mai bună mobilitate a misiunile aeriene, să găzduiască diverse bunuri și facilități ale forțelor aeriene și de unde să se poată oferi un răspuns rapid la orice fel de amenințări de securitate din regiune", se arată în comunicatul forțelor aeriene ale SUA.
Banii pentru investiții vor fi alocați prin intermediul Inițiativei de Descurajare Europeană (European Deterrence Initiative), un program lansat de SUA în iunie 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.
Forțele aeriene ale SUA intenționează să cheltuiască astfel 130 de milioane de dolari în acest an pentru ,,optimizarea misiunilor" de la baza aeriană din România.
,,Patru proiecte de construcție vor fi demarate în perioada mai-august 2021", a declarat Darren Walls, responsabil de programul de proiectare și construcție în cadrul lucrărilor de modernizare a bazei.
Depozite ,,pline cu tot ce e nevoie pentru susținerea operațiunilor aeriene"
Forțele Aeriene ale SUA vor investi aproape 30 de milioane de dolari în modernizarea pistei, care să permită aterizarea și decolarea de avioane de transport C-5 Galaxy și C-17 Globemaster, spații de parcare pentru avioanele de luptă sau drum de acces către un nou depozit de muniții.
În plus, 32 de milioane de dolari vor fi cheltuiți pentru construirea unui nou depozit de combustibil și alte 68 de milioane vor fi acordați pentru depozite ,,pline cu tot ce e nevoie pentru susținerea operațiunilor aeriene".
Alte două proiecte - care includ un hangar pentru avioane și modernizări pentru zona cargo - sunt în faza de proiectare.
De asemenea, US Air Force a mai acordat contracte în valoare de 14,3 milioane de dolari pentru lucrări de modernizare a infrastructurii care au inclus sisteme noi de iluminat, sisteme electrice sau extinderea capacității de stocare a combustibilului.
Alte noi proiecte de modernizare la Câmpia Turzii, care totalizează 8,6 milioane de dolari urmează a fi demarate la finalul lui 2021. Proiectele includ, construirea unui nou depozit de muniții (1,7 milioane de dolari, cu ocapacitate crescută de depozitare, conform US Air Force), a unei clădiri administrative pentru comanda operațiunilor aeriene (2 milioane de dolari), un nou spațiu de parcare a aeronavelor și un hangar (care vor costa 4,9 milioane de dolari).
https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua-investesc-peste-150-de-milioane-de-dolari-in-modernizarea-bazei-aeriene-de-la-campia-turzii-lucrarile-incep-in-aceasta-luna-1532269
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a lansat pe 6 martie o licitație pentru achiziția de ,,Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu".
Valoarea estimată a achiziției depășește două miliarde de lei, potrivit anunțului publicat pe 6 martie 2021 (https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100114817?fbclid=IwAR2qQge1ADsqnm8mNnBP-LvE4HiuhwJ0SoQEhCS5typd6DAkkYtkdiJm_gg) în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Licitația vizează lucrări de construcții de aerodromuri, piste de decolare și de aterizare și suprafete de manevrare.
Un proiect de investiții de peste 12 miliarde de lei la Baza 57 (https://www.economica.net/wp-content/uploads/2021/03/NF.pdf) din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu a fost aprobat în ultima ședință a guvernului Dăncilă din toamna lui 2019. Investiția presupune realizarea noii infrastructuri și a unor construcții noi (în general hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare) – care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, pentru forțele aeriene naționale și partenerii strategici.
Proiectul, ce ar urma să se desfășoare pe o perioadă de 20 de ani, include și investiții în infrastructură, spații de cazare, dar și unități medicale și de învățământ.
După finalizarea tuturor investițiilor, baza aeriană de la Kogălniceau ar ajunge una dintre cele mai mari baze NATO din Europa de Est și va putea găzdui 10.000 de militari aliați.
economica.net (https://www.economica.net/contract-urias-armata-a-scos-la-licitatie-lucrari-de-peste-2-miliarde-de-lei-la-baza-aeriana-de-la-kogalniceanu_496837.html)
Ministerul Apărării a primit șapte oferte la licitația de 2,15 miliarde de lei pentru modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu
1. Asocierea Bog'Art – Aduro Impex – Strabag
2. Asocierea Astaldi – GSP Offshore
3. Concelex SRL
4. Asocierea Electrogrup – Makyol
5. Kolin
6. FCC Construccion
7. Asocierea Porr Construct – Rizzani de Eccher – ICM
Candidaturile urmează să fie evaluate până pe 28 decembrie 2021, potrivit informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Mai departe, candidații selectați vor fi invitați să depună ofertele propriu-zise.
Licitația vizează lucrări de construcții de aerodromuri, piste de decolare și de aterizare și suprafete de manevrare. Achiziția este finanțată din fonduri de la bugetul statului. Durata contractului este de 106 luni.
economica.net (https://www.economica.net/ministerul-apararii-a-primit-sapte-oferte-la-licitatia-de-215-miliarde-de-lei-pentru-modernizarea-bazei-aeriene-mihail-kogalniceanu_516678.html)
Articolul economica.net vorberște de 7 ofertanți. Pe SEAP (https://www.e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100136222?fbclid=IwAR2qQge1ADsqnm8mNnBP-LvE4HiuhwJ0SoQEhCS5typd6DAkkYtkdiJm_gg) apar 10 (posibil să fie o eroare):
1. Ofertant unic : Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S.
2. Ofertant unic : INSTAL DATA PROIECT,
3. Ofertant unic : CONCELEX,
4. Ofertant unic : TIAB,
5. Ofertant unic : DEROM TOTAL,
6. Ofertant unic : FCC CONSTRUCCION S.A.,
7. Asociere : ASTALDI S.p.A. (Leader),GSP OFFSHORE SRL,
8. Asociere : Electrogrup (Leader),MAKYOL INŞAAT SANAYI TURIZM VE TICARET ANONIM ŞIRKETI ISTANBUL - SUCURSALA BUCUREŞTI,
9. Asociere : ADURO IMPEX (Leader),STRABAG,BOG'ART S.R.L.,
10. Asociere : PORR CONSTRUCT (Leader),ICM INDUSTRIA COMPENSATI MOGLIA SPA,RIZZANI DE ECCHER,
Ori poate 3 s-au retras si au uitat sa faca update pe site
We recently celebrated the turnover of new, improved infrastructure in Romania at Mihail Kogălniceanu Air Base, often referred to as MK Air Base, with a small ceremony with our installation and contractor partners there yesterday.
Crews recently delivered approximately one kilometer of newly finished heavy-duty roadway, a roundabout, wash rack and railhead which is now ready for military vehicular traffic and railhead loading and offloading operations.
This recently completed project is part of a larger construction mission managed by the Europe District in Romania in close coordination with our Romanian allies.
Europe District, U.S. Army Corps of Engineers
Spirit of Ronald Reagan a aterizat azi la MK
foto: Adi Jiga | AIMK
(https://i.imgur.com/K8xbbl1.jpg)
=====================================
Ce va ziceam de Mangalia acum ceva timp.
US Naval Facilities Engineering Command (NAVFAC) și US Navy vor să construiască în România (la Mangalia, Tulcea și Babadag) o serie de amenajări portuare pentru bărcile de tip Relentless Center Console de 33 ft (aprox. 10 m) și cele de tip MK1 Combatant Craft Medium (CCM) operate în principal de SWCC (Special Warfare Combatant-craft Crewmen) Special Boat Teams.
https://www.rumaniamilitary.ro/buletin-naval-noi-investitii-americane (https://www.rumaniamilitary.ro/buletin-naval-noi-investitii-americane)
În această seară, primele elemente de tehnică militară ale detașamentului SUA care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar au intrat în țara noastră pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac, judeţul Arad.
Autovehiculele din compunerea coloanei, însoțite de autospeciale ale Poliției Militare, se vor deplasa, după trecerea frontierei de stat, pe ruta Arad - Deva – Sibiu - Râmnicu Vâlcea – Pitești – București - Mihail Kogălniceanu.
Pentru o bună desfăşurare a traficului, Poliția Militară va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra eventualelor restricții rutiere.
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhLpwtHiedS68CrUu-4GtweBQvN52AtaEEyoFBjBJNqkJSsyCB7-RjhabgkWhLjQ28krzvSBctJSfSNfs93-RnVgQQVvS2oRnJ16X4sFjCc8WTHLDN8aflVOxnnqCBNwqo4101DdFjSdTVyP7HXzjKuMpiHNRpl7wG23BpNAbqHSq8po14ZJhNpeuzP=s16000)
Foto: Sebastian Tătaru | www.mapn.ro
Soldiers assigned to 2nd Cavalry Regiment prepare Strykers vehicles to deploy from Rose Barracks, Vilseck, Germany, Feb. 08 for Romania as part of the reinforcement mission in support of our NATO Allies and partners. The 2CR will augment the more than 900 U.S. personnel already in Romania who are there supporting Atlantic Resolve. This move is designed to respond to the current security environment and to reinforce the deterrent and defensive posture on NATO's eastern flank.
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhLYydOu6H9c-WxQwc3uGApaM748GVD8-POPsNR5eE78b8_5im90q01YP9cfzt93qlhwcm6aWfYrEZu9Numg1aip4-jzjHYku0z1IJ-vFte2XjRFvhD_JAkM5AryTFLfd1lJAYJef_sGboPN-Y8pMxYyP3hXOWo-bUZCZ25lxfRNfYJfnDiNTx7Cs-w=s16000)
Photo by Gertrud Zach | U.S. Army
U.S. Air Force Gen. Tod D. Wolters, NATO Supreme Allied commander, is greeted by Romanian Chief of Defense Gen. Daniel Petrescu during a visit to Mihail Kogalniceanu Air Base, Romania, February 10, 2022. The deployment of U.S. forces here is a prudent measure that underpins NATO's collective war-prevention aims, defensive orientation and commitment to protect all Allies.
U.S. Air Force F-16 Fighting Falcons from the 480th Fighter Squadron, 52nd Fighter Wing, departed Spangdahlem Air Base, Germany, Feb. 11, to enhance NATO's Air Policing mission and integrate with allies and partners in the Black Sea region. The fighter aircraft, personnel and support equipment will operate from Fetesti Air Base, Romania. The enhanced Air Policing mission demonstrates NATO's solidarity, collective resolve, and its ability to adapt and scale its defensive missions and deterrence posture in response to an evolving security situation.
U.S. Army Soldiers from 5-4 Air Defense Artillery Battalion prepare for a convoy from Germany to Romania, Feb. 7, 2022. Enhanced vigilance in Central and Southeastern Europe is a strong reflection of the will, unity and cohesion of the NATO Alliance by demonstrating readiness in multi-national operations. (U.S. Army photo by Sgt. Rene Rosas)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEin7GoxnbiyK_vCYVoaORkbieHkwnB38HBoaPfs8wlHE1M7yQYP_W1JJykzM1GbY43C_Z2WKmQ0cuwR7lqq6m3pqchmDPxti5JKQB_j-4weVB0yHqEONpnj77O3HqWbT4Ih1BQCJcRqmwCULMxTV2zMx0kn2Xsq42Wm9FWuY5W6UF7I0MwbQpD8NzrJ=s16000)
====================
Implicaţi în pregătirea trecerii pe noile sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă, care vor intra în dotarea Forţelor Navale Române în anul 2024, rachetiştii navali din cadrul Divizionului 508 Rachete de Coastă se instruiesc zilnic pe detaşamentele mobile de lansare.
În această săptămână, rachetiştii au executat un antrenament în teren, într-un raion la sud de Mangalia. Au fost deplasate în teren detaşamente mobile de lansare, autospeciale de asigurare logistică și cu aparatură de verificare şi de control al rachetei, precum şi mijloace de luptă CBRN. Conştienţi de faptul că de munca fiecăruia dintre ei va depinde succesul misiunilor de foc, militarii implicaţi au dat dovadă de profesionalism în abordarea fiecărui aspect din procesul de pregătire.
Activitatea de instruire a contribuit la dezvoltarea deprinderilor comandanților şi a echipajelor care deservesc tehnica auto și instalațiile mobile de lansare rachete pentru conducerea și executarea marșului, pentru identificarea și ocuparea pozițiilor de lansare, pe timp de zi, în raioane neamenajate, precum și pentru executarea misiunilor specifice.
Foto: Cristian Vlăsceanu | MApN
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgVQe1AIZ1vVbVIiajThrLVLGZ0CMKEQcDinPjXBxoLtxcLoSpbpO3kVvdcBqPPpFGyk_90IMD1w5GLt2F_qxY0lfT3vtL15JQ9hKbscRC62j8cehB2d5YgTyhQM1lMLKqBLx9m0bCuD5tqU9tSweYV7gY9NOtd6FduBNeMnAZLQcIzX0xujX8BYtiF=s16000)
-----------------------------------
Joi, 10 februarie, în portul militar Mangalia, a avut loc un exerciţiu de ambarcare a torpilei la bordul corvetei ,,Viceamiral Eugen Roşca" (263), activitate care face parte din programul de instrucție a echipajelor corvetelor și contribuie la executarea, în siguranță a misiunilor de luptă specifice.
Foto: Cristian Vlăsceanu
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEi7r1ljbs-dbIIZByH-Oelr5Ny8TtYA_HpRh-E5ZKYfMNzePELn8bEHYSs7Or_pEnpMBB1_S6tmxT2BvmNYwaR2uKjKeO-Jq2jI9yf0nv6gp3On9D4NULJ5Ks78hKDBMQ76xBrsvZC4WpHBZTDXoNou_KnxYmrsUPJz0eOblrSHZpPbCAKWgSar1tj5=s16000)
Sosirea 2nd Cavalry Regiment la Camp Mihail Kogălniceanu.
U.S. Army photo by Adam M. Manternach
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhIA3Uguo4QTcCiNOFUxDrBnL80GuTwX8niUeK5OIN0mwon0nYu4QfCSdz0F8BPTlpSDR2tzgMQy_Za8ezrBs3QS1AirQ4seRo1rFcRLQNH2MqIKGLf9F2wYTjqaT0fe38rORC_895dA2YC3JrBDhWrsfFfgNzGRPROB9JlibJdmyPpB4GCqLT8WmB_=s5472)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjSBLd0InqRUUWJULsW1vJTrUYzKzQwwnQB8kZZ55aFgJUb8Yb0wM_u5ZHHwSC1tWfy28qD5GSvL4Juh4JgWYrzWUnCr4gMZYSYY5_6WCoCMhL7EWUnzJX3SpqOQKNQKewZt-9PzmpmvCtwJEQJDYCxzQBj6eYeq0O-n1KNpIp1wa49NnZJgfsx1qu1=s4930)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhScH1p80-U8laIXu63cMXFEyGY3zjl1XfDg5jjIy7L0fHhY-Ko5j8nkdZ0gvoLNHk2doZQs2TV6RAFvwKsqP0FRZivXbGoA4Gk9lnkcNoB9H8HdzGhhrc0LdKsw62nfqxET6geArnLuhCO3_rnMmrADFaSKAoWMbMblric4EIf2iV4n03izSjT8Am5=s4617)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEitHWRZYtveGXUbxFTXhziR7H2b_e0dHcuhPYFktcGzdwY6748ae_74MOBjavOcP6WnPTTE2TWqxQMe4UIDKfZF4PGnahI8aeY0bfP1mcc1PprSq1vx7VRiB2RIWX21OyBp-qPT1z83Xx0UI67C2mmovviJJzy7P4dMrsDWODCeNX-vecwWYeZnnx-Y=s4740)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjtYpfMWtbzztmgPQxuh9xKIyILHWtwJFiocjQTeajm03cb-zI0QWrjjJy6lhnV1VRsKw8TFHLHbaoh-v9udz7OKQL4kyie6nBVkB-Fx8Pi3u-C-iIv9eRqV_eJ_iXIpKDg4X2IqxBgSEi9FWW2B4YKTD4n124MTAVFzh5eYnrj07d69rLPu6n8fFwS=s5472)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjGTp3pG5ubmmPFU5xaXhrPBKQLxtb8cAut6AIHQw0U6NgMA9x6TeoHDQqEWDoJs2FVhq8_GFzWoD1mJdtojg2em78D3EAZJPjjyaSBZC9S6f5ULdFbtUtD23j6fq4PbwbNLwAErE3WoBZ-FVNwyJ1hva9Vd8ICogBpsWzIwRfIhFoRVOMs9x9wMBy1=s4589)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjNYv4JXD4poOKuouOVVVIXq9rOx8y6R899CtrNBrDw7tJQrZWyHaEd0AXo03t7XANvJuLA9cQW1MJoGi-hc06gH8la2cJLrcnAJrEOckmNQx8kNu_qR9dVrdeCXDleOBlZLapSyTfbZc-HGS_FgMd-BDn3rv41yd7XhXY1qbarjHjPlwP8v3toGuqy=s5130)
Ce s-a întâmplat până la urmă cu fabrica de pulbere de la Făgăraș. Eu am găsit un articol din noiembrie care reitera faptul că vor fi alocați 22 mil euro pentru instalație.
^^ Nu am idee
------------------------------------
5th Battalion, 4th Air Defense Artillery Regiment relocați în România
U.S. Army AN/TWQ-1 M1097 Avenger Air Defense Systems from the 5-4 Air Defense Artillery Battalion, 10th Army Air and Missile Defense Command, convoy from Ansbach to Vilseck, Germany, Feb. 7, 2022. The deployment of these forces is evidence of the strong commitment to our NATO Allies and to a whole, free and peaceful Europe. We are ready and postured and well prepared to integrate with our host nations, Allies and partners to respond to aggression if needed. (U.S. Army photo by Sgt. 1st Class Terrance D. Rhodes)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEj16qcF42OH_ye76vs072SJJ4PXXmlgEtjuZdLwupodvtOfdWItOv2ak6PC0zUa8_vuV7Jt4ffEro2Yt1olf3SGlXQVq1WRiGL8WsApY72MCAFNpavrda57YLvQAll2kc1u2Ea0RfTmiJOXYyJsE_8kk5IrJCHzxjETZ7t4XR3_uQIzOEaLL5KB2Ojf=s16000)
Avion militar ucrainean, interceptat și aterizat la Bacău
Astăzi, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat, în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național.
Cele două aeronave militare române au aplicat cu strictețe procedurile naționale și regulile internaționale aplicabile în astfel de situații, procedând la interceptarea și identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spațiul aerian românesc.
Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operațiune încheiată la ora 07.05.
După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziția autorităților române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situații.
Vom reveni cu detalii pe acest subiect, pe măsură ce acestea vor fi disponibile.
În ceea ce privește situația de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea.
Conducerea Ministerului Apărării Naționale a luat toate măsurile necesare de reacție, atât cele care revin în mod direct instituției, precum și cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului național de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituțională, elaborate din timp.
INFORMARE
În contextul situației actuale, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea.
Conducerea Ministerului Apărării Naționale a luat toate măsurile necesare de reacție, atât cele care revin în mod direct instituției, precum și cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului național de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituțională, elaborate din timp.
Live de la Borcea:
Two U.S. Air Force F-35 Lightning II aircraft assigned to the 34th Fighter Squadron at Hill Air Force Base, Utah, land at the 86th Air Base, Romania, Feb. 24, 2022. Aircraft and crews will work closely with Allies in the Black Sea region to reinforce regional security during the current tensions caused by Russia's continuing military build-up near Ukraine. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Ali Stewart)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhFGO483DMhnURoAfrdASnmsUVAu75BezlY4jedmRQjfx_VsMNDT8JvvNCudHpxCBop9Awm4vXcz4saj-1WWYzoVebR-ef3m9ef2TtT-kmg1agA82v858_Jp-hRH8fP1bm3EDxT10zBS_LTc6s6VfUW1EntRcIMlcO1UJsF61Fhzq13ftajvmSnO2ys=s16000)
U.S. Soldiers assigned to 2nd Cavalry Regiment prepare to deploy from Rose Barracks, Vilseck, Germany, Feb. 23, 2022, for Romania as part of the reinforcement mission in support of our NATO Allies and partners.
NAVSCIATTS instructors and international students, with the Patrol Craft Officer-Coastal (PCOC) course, conduct coastal immediate action drills on the Pearl River, near the John C. Stennis Space Center. Students participating in this semester's iteration are from Ukraine, Romania, and Mauritius.
PCOC is a seven-week maritime course of instruction designed to provide Foreign Security Force personnel with specialized training in the employment of small patrol craft to conduct security operations in coastal environment in support of maritime operations.
NAVSCIATTS, headquartered on John C. Stennis Space Center, is a Security Cooperation schoolhouse operating under the United States Special Operations Command in support of foreign security assistance and geographic combatant commanders' theater security cooperation priorities. More than 13,000 students form more than 120 Partner Nations have trained with this Naval Special Warfare command since 1963. (U.S. Navy photo by Michael Williams)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiLfFDZWuIP8bDKv9HeT3eMODK-aX-v4EcVVjLzET2RpRtHt67vn_zOrSd3tC-P69cSgJQFaDX4BqiGuMmv5D9TsufvxmfwPSiwnTjTS-injlhdeKz5WeJ-yMjIagh0wG97uHfO45QjX2Y0PBVDjGvFCcS3ySWFzsL12-V3NekljwG-86KzT_OpbRzo=s16000)
Azi noapte la MK sosirea militarilor francezi
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg1ZsnhgHCP1fMvAmjYdh681OhhwcPcU_aC_OmIJL3bxDXWOfKYc9c__dMAIjsi5ADHnj1cz49BDeeTbsvJl8dTfIOhHL28tl4tCBMjTkQqBHlh2fjNVOgPdNgou1U4DjhSew9S155AOOXqRJZQ3Uo5flZKdkvA968c6p09IeADe--X1jqBwOr6Cme4=s16000)
Quote from: tom_sawyer on June 15, 2021, 02:22:52 PMMinisterul Apărării Naţionale (MApN) a lansat pe 6 martie o licitație pentru achiziția de ,,Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu".
Valoarea estimată a achiziției depășește două miliarde de lei, potrivit anunțului publicat pe 6 martie 2021 (https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100114817?fbclid=IwAR2qQge1ADsqnm8mNnBP-LvE4HiuhwJ0SoQEhCS5typd6DAkkYtkdiJm_gg) în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Ministerul Apărării a primit șapte oferte la licitația de 2,15 miliarde de lei pentru modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu
1. Asocierea Bog'Art – Aduro Impex – Strabag
2. Asocierea Astaldi – GSP Offshore
3. Concelex SRL
4. Asocierea Electrogrup – Makyol
5. Kolin
6. FCC Construccion
7. Asocierea Porr Construct – Rizzani de Eccher – ICM
Candidaturile urmează să fie evaluate până pe 28 decembrie 2021, potrivit informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Mai departe, candidații selectați vor fi invitați să depună ofertele propriu-zise.
DOCUMENT Armata a atribuit mega-contractul extinderii bazei militare aeriene Kogălniceanu. "Va fi un mic orășel efectiv."
Contractul, estimat inițial la 2,14 miliarde lei plus TVA (2,54 miliarde lei cu tot cu taxă), a fost atribuit la valoarea de 1,433 miliarde lei plus TVA, adică peste 1,7 miliarde lei în total.
Câștigătorul este
consorțiul condus de firma românească Aduro Impex SRL și din care mai fac parte Bog'Art și o subsidiară locală a grupului austriac Strabag.
Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/politic/document-armata-a-atribuit-mega-contractul-extinderii-bazei-militare-aeriene-kogalniceanu-va-fi-un-mic-orasel-efectiv-20736263
Interesant ca in stirea postata de
@tom_sawyer, apare si urmatoarea informatie despre subcontractori:
QuoteNu mai puțin de 18 subcontractanți vor lucra pentru consorțiul câștigător, respectiv HSKONING DHV NEDERLAND BV (proiectare lucrări de aerodromuri, piste de decolare/ aterizare, suprafețe/platforme de manevră/ staționare aeronave, proiectare construcții aeroportuare, proiectare de instalații navigație, balizaj), TIAB SA (proiectare și execuție de posturi de transformare, stații electrice și de instalații aparținând părții electrice a centralelor cu orice tensiuni nominale standardizate, proiectare și execuție a sistemelor și instalațiilor de semnalizare, alarmare și alertare în caz de incendiu, proiectare și execuție de sisteme și instalații de limitare și stingere a incendiilor, proiectare, montaj și punere în funcțiune pentru instalații tehnice amplasate în mediu exploziv, proiectare si execuție sisteme de alarmare împotriva efracției, lucrări de execuție si servicii de proiectare rețele electrice, lucrări de execuție instalații navigație, balizaj), CONSITRANS SRL (servicii de proiectare pentru execuție lucrări de infrastructură rutieră), EUROCERAD INTERNATIONAL SRL (proiectare depozite de materiale explozibile), SPECIALIST CONSULTING SRL (proiectare suprafețe de mișcare), PEGASUS ENGINEERING SRL (servicii de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului), PRO TOBY SRL (proiectare lucrări de rețele edilitare), GREENVIRO SRL (proiectare lucrări de rețele edilitare), INSTAL SERVICE TECHNOLOGY SRL (proiectare si execuție lucrări de rețele gaze), DERE CONSTRUCTION TAAHHÜT AȘ (execuție toate tipurile de lucrări de pavaj), UTI FACILITY MANAGEMENT (proiectare si execuție lucrări de instalații si rețele), POPP & ASOCIATII SRL (proiectare generală și asistență tehnică a proiectantului pe durata de execuție a lucrărilor), TANCRAD SRL (lucrări de infrastructură rutieră), AVIMI SERV SRL (furnizor pentru materiale granulare), PETRODESIGN SA (proiectare depozit combustibili lichizi), STRACO HOLDING SRL (execuție lucrări drumuri), ANTREPRIZA DE REPARAȚII ȘI LUCRĂRI ARL CLUJ (execuție lucrări construcții rețele edilitare) și ELLIS '92 SRL (proiectare instalații combustibili lichizi, distribuție si stocare carburanți lubrifianți).
https://www.profit.ro/stiri/politic/document-armata-a-atribuit-mega-contractul-extinderii-bazei-militare-aeriene-kogalniceanu-va-fi-un-mic-orasel-efectiv-20736263 (https://www.profit.ro/stiri/politic/document-armata-a-atribuit-mega-contractul-extinderii-bazei-militare-aeriene-kogalniceanu-va-fi-un-mic-orasel-efectiv-20736263)
Straco?!?!...
Pe bune?...
bine că au tancuri :)
Inginerii militari americani au început la Cincu lucrările de infrastructură militară din cadrul programului Resolute Castle 2022. Prin acest proiect se are în vedere dezvoltarea infrastructurii militare în România, Grecia și Polonia. După finalizarea lucrărilor la Cincu americanii se vor muta la baza Smârdan unde vor efectua a doua etapă a proiectului.
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8yznlXJ4FyufYqXcpTTebN5nFRJd6NcCyKnBV3wBT6QXTwMU4vnlTtefbir1GuGIrmpaF8b-COE-C_tsxuRf2VUPn54JZW1I0W1XVgARhtnHy4Ku-8ggRpmyx8a8xGWGDWwjj2-p_ceV7_XlMECUhu7i6jmvxQxLYL8qZwErdu59dOWHvhraj19VD/s16000/7281072.jpg)
U.S. Army Spc. Zion Zephier, a carpentry and masonry specialist, assigned to South Dakota Army National Guard, 155th Engineer Company, pushes a dirt packer during Resolute Castle 22 at Cincu Training Area, Romania, June 16, 2022. Our presence in Europe provides the U.S. military with the strategic access vital to meet our NATO commitment to deter and if necessary, respond to threats against our allies. (U.S. Army Photo by Sgt. Devon Jones, 5th Mobile Public Affairs Detachment.)
QuotePreşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că începând cu anul viitor bugetul alocat Armatei va fi de 2,5%, arătând că acest plan va fi unul pe cel puţin zece ani, iar o parte semnificativă va fi pentru investiţii.
https://www.agerpres.ro/politica/2022/06/29/video-iohannis-incepand-cu-2023-bugetul-armatei-va-fi-de-2-5-din-pib-o-parte-semnificativa-pentru-investitii--942123
Ceea ce s-a întâmplat vineri la Constanța a fost un moment de o importanță istorică atât pentru România și Statele Unite luate separat, cât și pentru cooperarea dintre cele două țări. Dincolo de summit-ul de securitate a avut loc și audierea Comisiei pentru Securitate și Cooperare din Congresul SUA, eveniment la care a participat activ și dl. Mircea Geoană. Este, cred, pentru prima dată în istorie când o astfel de audiere are loc în afara Statelor Unite.
U.S. Sen. Tammy Baldwin visits Mihail Kogalniceanu Air Base
U.S. Sen. Tammy Baldwin of Wisconsin discusses the capabilities of Soldiers and relationships with partners and allies with Maj. Gen. Robert Burke, deputy commanding general of support of V Corps and Lt. Col. Rachel Bowers, deputy provost marshal, during a visit at Mihail Kogalniceanu Air Base, Romania, July 7, 2022. The delegation traveled to Romania to engage with U.S. forces, gain a better understanding of U.S. strategic efforts in Europe and engage with Soldiers from Wisconsin. (U.S. Army photo by Spc Dean Johnson, 5th Mobile Public Affairs Detachment)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijJkCd1RThgucY20YpqOfKkcHb9S6MzuteT32K01GmaYFbYED8J3O8SgBDfOHCZceovwcTD-oitKaUJ4Vt2aBOgMHNGgudlZwZSWAPTwNxX78YEOOIwz3hrp4xVyU8k2b-JHIyHlynB05kxgfBX7YajKYC085r-_Tx0phOch-xpPG2-CA6tvI9-ZoU/s16000/7307632.jpg)
U.S. Army Soldiers assigned to Head and Headquarters Company, 526th Brigade Support Battalion, help Romanian civilians during an equipment download on Mihail Kogalniceanu Air Base, Romania, July 7, 2022. 101st units will support V Corps' mission to reinforce NATO's eastern flank and engage in multinational exercises with partners across the European continent to reassure our Nation's Allies and deter further Russian aggression. (U.S. Army photo by Spc. Elizabeth MacPherson, 5th Mobile Public Affairs Detachment)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuR7r1l0XKs3Zb2zxhfuCZq45RjQC7qasHDyETmoktquv8NtFPdcWzfe3YXHEVqmnULeHmMAZarx_ROKXfq2gaDTgP2F2RnoQRpUPx0Dv1jNVA6hTO01shUv2dt96r49ujnNpkDihw2u3nU-95I3teRFj4guEvsXm-3d3nmg7BGIcdIyAsQO51blnN/s16000/7307635.jpg)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaJt3ySbYWq_I-rj9QSWBpHvSmCuD4R9LII0Ru7QOZuQ9UTrlxOBQZfgb7sIBcNo5yUJ1XkD2_BMNVYDTjKk-On8amwho8hG4V2FtDqwsRRCuudr00ugcF-WC0OhVsbdwmWOIU25w-QYnsCBD3XMN1SVsHwbdiJbp-2mfrCUBQXKDeuGgFNMCSfWdIfg/s16000/7307634.jpg)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbLhgNYgAw33vGCAuf_KMvGtPSFtgAjfcocUYK83kemGLmJ14WftVrG8MNPJnrmDTWhUNporXqkDOUNdt_ktmwL0hwCNEjV0wmqSl17mfczCTDKEiK6ABwZ1yBlZYhlSTHmVz_Fq93TxKc73G09a9dCO35l77tOUftp75HUvykYk-TvW4ESQwW1dLADA/s16000/7307637.jpg)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7FzO8011zNBTK0tfzC3xJB7IoDo2gVu-3-N6wgHmNBWAsYCeyxd40cZz-lDP2y6q910bbtxbLviZxAvXP1JhtWpKkc08x2dba_539JGYBfB5cQgvw5jRYVahSEvDQhlpHRoqZl403Syh3mT3XYdRNDa_WgAm2th-kWKAlbx4WnxFQ7pQVVM6OCMcpOA/s16000/7307639.jpg)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQ-z7tcMUaweg-YhQUsQygklZLVLDDp4huv1SKrhIx-igMDB4veL6S88_uYPfkWjKPZ22xtg7R6MH1NAF1eOdb1aRoJBi0BxbYS5i-E45uAfg3Z-N-Wd0Tlos8H8FWdWVJNOyyBCY24Sxac58yAISurUny_rLdtRSt521Y_iw3K85U4QEC5lKPZEx7lg/s16000/7307641.jpg)
Ambassador Julianne Smith visits Mihail Kogălniceanu Air Base, Romania
Ambassador Julianne Smith, U.S. permanent representative to NATO, talks with Romanian soldiers at Mihail Kogălniceanu Air Base, Romania, July 11, 2022. Ambassador Smith met with U.S. forces under V Corps and NATO allies to get a better understanding of U.S. strategic efforts and contribution in the European theater. (U.S. Army photo by Spc. Elizabeth MacPherson)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj57eCaeFrTV9wGaJtSX3VaAmvMjuLtB3HdHxsyn7KsqYD44wvOgSXPBcoCB31qPaze5xIo_3Q6WkslI9dvxD12LPbcVTa5dYuLO1Z7AC55nQOc7iIFdknj_UqFyecNAv4sMd9G_gC3yL71lkjwDnzQf-ZkyPXoSQ9p0FZYIMLMbA56KeRkDleoWZTA/s16000/7310783.jpg)
Militarii americani de la Naval Mobile Construction Battalion 11 au început lucrările la heliportul militar Mangalia
(U.S. Navy photo by Construction Electrician 3rd Class Cheyenne Hernandez)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPV3RUzWE0vZduKY6KNH9X3l73vzvHGglTWTCNElVhrDo4H-W0UqPKf6SCu2KqH_FKxPk4nf_0CWuYwvQQTkCkehccoFsY5e9bVea-1jBxK-RSYdBMVOUrkLzQgg_wdMfSp_CsG2NBC4saFRUAXZkm1H9L3xiFz_qu2bQAoWu7pv7IY1NnB7Fwx4g9/s16000/7414102.jpg)
O harta frumoasa. Operatorii de HIMARS
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/HIMARS_operators_in_blue.svg/1920px-HIMARS_operators_in_blue.svg.png)
United States Naval Mobile Construction Battalion (NMCB) 11 - imagini cu proiectul HELO Pad Mangalia.
Courtesy Photos
Naval Mobile Construction Battalion 11
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_bfAYEpK11bPtfxgoc-3tOn-h36kNMUExhWuIMCi8tKsoDj1KKtbQg7c5LnF3WM9iDCR7zYT-Q5J27eDICC8YxFVMcFlOmQJ8FPYtyRQDYETuxEvOtq7T0FTSU6JL4f1T1wVrXMLtvPPdzBO33CLR4Iq8xH6AAWb1C0x4ztnOV14EAmrCkk_2uDJF/s16000/7424989.jpg)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1_L_HYBUB1RM-pfM7IggJSGmJvizbuoEZysnTpJxDe662hIlj4-hZDeTJ30dt_Xxcp8ofTtdIBYMPTtKnRsifEM-XQLtNSkPIXx3uu8klMYHznd8QuokjwlwrpL0MqAJLWE5hlPaZ6pW2bzSsd0porXtA0rmYcYDC1Q0zj1VRdO6LjwEY5CYimyrm/s16000/7424987.jpg)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgb59utyqc5S0dlBwT2gdqY2dBX1BXAmg1gWasManYrCeqsbUjIe8QH4pvFpI14xutm8SxRkEEY_ovj4keLIxsLp8MHvg665lhXc9XdTKoC2RO9heVat7ywOyYfSwqKFLsCn8QK5Ujxdl-tUg73oKHW-5jzOvd8znERquwhWEfxXIEHY0_f2hvgY8xs/s16000/7424988.jpg)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7SWP5cFNp6cqtO2WHCuAd7mzKOiWGC9-8b2JBetH9_PV9nfLaPjjladXyJr2LlNrbTHDIHszUzK8M15-dIWl_7x3lK5m30ltelewGaugfeezyP2raXP7Q8BwsYLy4e0mf-PT5LYU0PBUtiaYSpPcTOjeBYpfVGSBmZaZMv3XK0b0BKLPVJOwMhI5X/s16000/7424990.jpg)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTueKFmalquu_hUMVTtDYu5t6zG_cHFjY8-odFFzZ_JoYNtJw9n0UN4IccNsniwZYX8LwTol8nsEOBYPnHqBpuz7s-Tybgc4oczrTAivipSKMQ4yu6ocG70Jup2ZiBOjLbG7-WscYDOZCclm3fD33uSFHU_O-kyfU5X5o_srm3nbVjAMGXC6iLdckH/s16000/7425047.jpg)
Noi de ce nu comandam cateva mii azi? Minutul 2:20
https://www.youtube.com/watch?v=qTicvwidxY0&t=233s
Tunul autopropulsat din Israel ce ar putea fi fabricat în România: ,,Îl facem în țară și-l montăm pe orice platformă vrea armata română"
România caută să se doteze cu tunuri de artilerie autopropulsate, o armă care s-a dovedit a fi extrem de eficace în războiul din Ucraina și care în prezent nu extinsă în dotarea armatei române. Israelienii de la Elbit au făcut deja o propunere MApN-ului, și spun că vor să fabrice tunurile de 155 mm în țara noastră. HotNews.ro a văzut în Israel o astfel de fabrică și a aflat ce modele de tunuri autopropulsate ar putea să ajungă în dotarea forțelor române.
sursa (https://www.hotnews.ro/stiri-defense-25820488-videoreportaj-tunul-autopropulsat-din-israel-putea-fabricat-romania-facem-tara-montam-orice-platforma-vrea-armata-romana.htm)
Asta este video-ul din linkul lui
@rota la Hotnews:
VIDEOREPORTAJ Tunul autopropulsat din Israel ce ar putea fi fabricat în România
Quote from: rota on October 02, 2022, 09:38:28 PMNoi de ce nu comandam cateva mii azi? Minutul 2:20
Pai probabil ca am comandat deja un volum semnficiativ de se chinuie sa-l fabrice pe aici. Asa cum a spus si Lucian Lupu, au nevoie si de altii sa se miste la timp pentru a-l putea fabrica integral la noi.
^^^ au mai incercat si in 2001-2003 dar tot in stadiu de intentie a ramas.
https://ro.wikipedia.org/wiki/ATMOS_2000
Oricat mi-ar placea sa-l vad in inzestrarea armatei romane, cateva divizioane in componenta fiecarei divizii si cu rol complementar la HIMARS (54buc), LAROM (54bc) si APR-40, nu cred ca actualii decidenti ai Romaniei o sa-si ia inima in dinti sa-l comande. Nadejdea sunt tot contractele Gov2Gov si piciorul in prag pus de unchiul SAM.
221014-N-N0777-1073 ROMANIA (Oct. 14, 2022) Two F/A-18E Super Hornet aircraft assigned to Strike Fighter Squadron (VFA) 136 and one F/A-18F Super Hornet aircraft assigned to Strike Fighter Squadron (VFA) 103 execute an aerial refueling with a German Airbus A330 MRTT aircraft from the Multinational Multirole Tanker Transport Unit over Romania during the NATO-led vigilance activity Neptune Strike 22.2 (NEST 22.2), Oct. 14, 2022. NEST 22.2 is the natural evolution of NATO's ability to integrate the high-end maritime warfare capabilities of a carrier strike group to support the defense of the alliance in Europe. (U.S. Navy courtesy photo)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbjri6l8Dbp_28YQc3HQqSocaUVobV3Ng6j2YjY3l11T2gQZ97VETJzsFOvVckE_PEyRpxf4JGnP_sezWpyNb9ZUxqAGVHwNnMn_oX3WJPxqicpbHe64Z2DdIDWiHb0bKltkFn-gJU_Enh3cYE0gsTdqq6evPYDjbk0sNsG3BoWE6OUcvPgbc7evgb/s16000/7464450.jpg)
MK la CBS morning
https://www.facebook.com/watch/?v=527428585412821 (https://www.facebook.com/watch/?v=527428585412821)
Hai sa punem aici ceva ce are cu adevarat legatura cu "Infrastructura militara in Romania"...
http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/pachet-mobilitate-militara-referitor-la-lucrarile-de (http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/pachet-mobilitate-militara-referitor-la-lucrarile-de)
20 Oct 2022
,,Pachet mobilitate militara referitor la lucrarile de arta pe reteaua de drumuri nationale"
București,18.10.2022
COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar al finanțării și AGENTIA EXECUTIVA EUROPENA PENTRU CLIMA, INFRASTRUCTURA SI MEDIU, au incheiat în data de 13.10.2022 un grant in vederea acordarii finantarii pentru proiectul ,,Pachet mobilitate militara referitor la lucrarile de arta pe reteaua de drumuri nationale alocat prin CEF-T-2021-MILMOB — LUCRARI (CEF 2 Transport – Adaptarea retelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila- aparare; Pachetul Mobilitate Militara).
Obiectivul general al proiectului este : modernizarea infrastructurii de transport amplasate pe rețeaua TEN-T din România, prin adaptarea unor parti din reteaua europeana la folosirea duala a infrastructurii de transport pentru a imbunatati mobilitatea civila si militara in vederea asigurarii fluiditatii traficului si a conditiilor tehnice corespunzatoare, in conformitate cu reglementarile in vigoare.
Obiectivul specific al proiectului este: reabilitarea/modernizarea/constructia a cinci poduri pentru a adapta infrastructura rutiera la folosirea duala a mobilitatii (atat civila cat si militara) prin asigurarea valorilor tehnice corespunzatoare sau a standardului- capacitate maxima admisa (130 tone), asa cum este definit in Regulamentul 1328/2021.
Pachet lucrari nr. 1 – Reabilitarea podului pe DN 2A, km 196 + 739, la Ovidiu, in lungime totala de 286.25 m.
Pachet lucrari nr. 2 – Reabilitarea podului pe DN 1, km 133+941 la Azuga, in lungime totala de 51.50 m.
Pachet lucrari nr 3 – Executie lucrari Pod pe DN 6, km 268+371 la Arginești, in lungime totala de 183.40 m.
Pachet lucrari nr 4 – Reabilitarea podului pe DN 15, km 297+918 la Straja (Stejaru), in lungime totala de 50.10 m.
Pachet lucrari nr 5 - Reabilitarea podului pe DN 15, km 304+680 la Viișoara, in lungime totala de 146.20 m.
Valoarea totală a proiectului este de 28.849.277 Euro din care contributia Uniunii Europene este de 14.424.638 Euro (valori fara TVA).
Nr. Proiect: 101079328.
Data de incepere a Proiectului : 1 noiembrie 2021.
Durata proiectului: 54 luni (30 aprilie 2026)
infrastructura TEN-T duala civil/militar suna bine...in teorie dar realitatea e mult mai prozaica.
Escadronul de tancuri Leclerc, en route in Nov din Fr spre Ro are interzis pe soselele germane ( ptr corectitudine, se pare ca nici Bundeswher nu are acces!)si vor lua cunostinta cu heterogenitatea regulilor de transit feroviar intra-EU. Cu intarzierile inevitabile:
https://www.lemonde.fr/international/article/2022/11/04/a-cincu-l-armee-francaise-finalise-sa-principale-base-sur-le-flanc-est-de-l-europe_6148463_3210.html
Evident, in tarile respective NU este razboi.
Deci nu are rost sa distrugi/suprasoliciti infrastructura gandita pentru "vremuri normale", doar cu TIR-uri (ma apuca amocul cand vad stiri din astea "un TIR a lovit/accidentat...")
Dar, DACA va fi razboi, infrastructura aia trebuie "sa duca" suprasarcinile impuse de miscarile trupelor.
Si, evident, daca va fi razboi, cheltuielile cu "reabilitarea/reparatia" acelor "poduri/pasaje/viaducte etc" vor intra la capitolul "peanuts"....
Niste plangaciosi...pe ei ar trebui sa ne bizuim daca ne ataca urss-ul:
https://m.digi24.ro/stiri/externe/mi-e-foame-mi-e-frig-mi-e-somn-soldatii-francezi-trimisi-la-baza-militara-de-la-cincu-se-plang-de-conditiile-mizere-presa-2142651
U.S. Marines U.S. Marines aduc în România cel mai performant sistem radar. Este vorba de TP-80, cel mai perfomant sistem de acest tip al Statelor Unite. Acesta va detecta, urmări și identifica ținte aeriene care evoluează deasupra Ucrainei și bazinului Mării Negre.
foto: Northrop Grumman
(https://i.imgur.com/QvN65Yu.jpg)
Comme c'est belle l'Europe de la defense!
Daca Poutine are nevoie de 7 zile ptr a muta pe cf material militar de la Vladivostok la Kiev (10,000 km!) O calatorie a tancurilor Leclerc de numai 2500 km Ile deFrance /Paris - Cincu dureaza ...tot 7 zile:
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25891462-treisprezece-tancuri-pentru-grupul-lupta-nato-pleaca-spre-romania-cum-arata-tancurile-leclerc-care-armata-frantei-trimite-cincu-video.html
iti garantez ca pe vreme de conflict, ajung trenurile din Lisabona la Constanta si din Aeropoli (GR) pana la Skarsvag (NO) in sub 48h.
Sa nu uitam ca pe teritoriul UE/NATO inca nu avem declarata o stare de urgenta sau vreun conflict :)
Se pare ca ministrul de externe al UE nu e de acord cu garantiille tale, sustinand ca e nevoie de minimum cinci (5!) zile ptr ca echipamentul militar sa traverseze continentul:
""It takes at least five days for cross-border military capacity, from one country to another – that's too long [...] because it has been done not in a digital manner," Borrell said.
Altfel, EU are (inca) un plan:
https://www.euractiv.com/section/defence-and-security/news/eu-plans-to-ramp-up-infrastructure-for-better-military-mobility-across-the-bloc/
Tancurile Leclerc au ajuns, in fine, in gara Voila de langa Cincu:
http://m.stiri.tvr.ro/ministerul-apararii-na-ionale-tancurile-franceze-leclerc-au-ajuns-in-romania_918692.html
29-30 noiembrie reuniune a ministrilor de externe NATO la Bucuresti. Un summit f important unde se vor anunta multe lucruri ce vor ave aun impact major asupra aliantei
La baza Mihail Kogălniceanu s-a inaugurat școala de Air Assault - importantă investiție a U.S. Army
U.S. Army Soldiers with the 1st Battalion, 502nd Infantry Regiment, 2nd Brigade Combat Team, 101st Airborne Division (Air Assault) and 3rd Battalion, 501st Aviation Regiment, Combat Aviation Brigade, 1st Armor Division undergo ramp repelling and falling drill safety as part of the Air Assault certification course being conducted at the Romanian Air Base, Mihail Kogalniceanu, Nov. 25, 2022. Soldiers that undergo and complete the air assault certification are examples of the army's ambition to promote effectiveness, readiness and lethality. (U.S. Army photo by Pv2 Kyler Hembree)
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjLJzCd1iekY-vC2-8__8ivk-2kxvjd4qkb2jYZq-FRzLwzfd4hOcscaMq6uthvmeQWGxeawF9fMYp_7yatQ6qIGAOiwLR56hj3qKoAGDB7dLvMvuyVV6joYgAjkCy856nGsOdYl6seCNu1LV_HXJYlvHQRh_LjSVP67zoMENsemLDwseFa2KP6oB7Z/s16000/7529103.jpg)
@Harry : ce decizii se asteapta la ministeriala?
RO trebuie sa insiste pe o descurajare credibila ( nuclear?); daca ai ajuns sa ai nevoie de defence e deja reactiv, ai ursul in casa.
La finalul acestpr 2 zile din punctul meu de vedere Romania a castigat 3 puncte dupa cum urmeaza:
-participarea pentru prima data la un summit G7 (sa nu uitam ca pe langa reuniunea NATO la Bucuresti au fost si sedinta ASPEN si reuniunea G7)
-crestere a prezentei partenerului american in Romania
-cateva sute de milioane de dolari fonduri nerambursabile din partea USA cu destinatia exclusiva pentru realizarea conexiunilor necesare pentru ca Republica Moldova sa se poata conecta la reteaua de energie si cea de combustibil a Romaniei, fara a mai tranzita Ucraina.
@Harry link care sa detalieze faza cu fondurile nerambursabile pt Moldova?
A fost o sesiune de q&a.
Este mentionat fara prea multe detalii si in ,,Secretary Antony J. Blinken At a Press Availability
REMARKS
ANTONY J. BLINKEN, SECRETARY OF STATE
PALACE OF PARLIAMENT
BUCHAREST, ROMANIA
NOVEMBER 30, 2022"
"When we convened that group yesterday here in Bucharest, I announced that the United States will commit over $53 million to send equipment to help stabilize Ukraine's energy grid and keep Ukraine's power and electricity running. We've also submitted a request to Congress for $1.1 billion to secure Ukraine and Moldova's energy sector and restore their energy supply."
https://www.state.gov/secretary-antony-j-blinken-at-a-press-availability-romania/ (https://www.state.gov/secretary-antony-j-blinken-at-a-press-availability-romania/)
Lt. Col. Bryan Fanning, 1st Battalion, 320th Field Artillery Regiment commander, presents the Order of Saint Barbara to Romanian 2nd Infantry Division leaders in Romania on Nov. 23, 2022. Elements of 1st Battalion, 320th Field Artillery Regiment and 2nd Brigade Combat Team, 101st Airborne Division (Air Assault) held the ceremony at the end of a joint fire coordination exercise (FCX) with 2nd ID to build interoperability and technical proficiency in the joint fires and counterfire process. The United States' commitment to defending NATO territory is ironclad and the United States will continue to bolster our posture to better defend our NATO Allies. (U.S. Army photos by Maj. Brett Sullenger, 2nd Brigade Combat Team Public Affairs Officer)
(https://i.imgur.com/Txss0L8l.jpg)
Secretary of Defense Lloyd J. Austin III a ordonat trimiterea a 500 de militari americani și a unui avion KC Stratotanker în Estul Europei, pentru a crește securitatea în regiune. Trupele vor fi dislocate în Grecia pentru a oferi suport pentru realimentarea în aer avioanelor, Polonia și România, under vor asigura suport pentru operațiunile de comandă și control a forțelor aeriene americane. Un ultim lot de militari va ajunge în Germania pentru a oferi sprijin logistic.
U.S. Army Chief of Staff, General James C. McConville and Maj. General Joseph P. McGee, the Commanding General of the 101st Airborne Division (Air Assault), arrive at Mihail Kogalniceanu Air Base, Romania, Dec. 15, 2022. The visit included Sgt. Maj. Michael A. Grinston as they visited Soldiers during the holiday season to conduct a reenlistment ceremony and award ceremony.
,,Furnizarea celor șapte Sisteme UAS Watchkeeper X, care vor intra în dotarea Armatei României, se va realiza în condițiile protejării interesului esențial de securitate al statului român, Compania Elbit Systems Ltd fiind obligată, conform acordului încheiat, să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru sistemele livrate.
De asemenea, începând cu al treilea sistem UAS Watchkeeper X, producția tuturor sistemelor electrice și mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria națională de apărare. Totodată, operațiunile de mentenanță de nivel complex pe durata ciclului de viață al sistemelor UAS Watchkeeper X vor fi realizate de operatori economici din industria națională de apărare, astfel încât în situații de criză și război să nu fie necesară executarea acestor operațiuni în afara teritoriului național", conchide MApN.
sursa: https://m.defenseromania.ro/armata-romana-va-fi-dotata-cu-drone-watchkeeper-mapn-a-semnat-oficial-contractul-iar-productia-se-va-face-in-romania_620161.html (https://m.defenseromania.ro/armata-romana-va-fi-dotata-cu-drone-watchkeeper-mapn-a-semnat-oficial-contractul-iar-productia-se-va-face-in-romania_620161.html)
ce ma bucura cel mai mult e ca din ce in ce mai multe chestii se produc la noi in tara.
OSHKOSH, Wis. (January 3, 2023) — Oshkosh Defense, LLC, an Oshkosh Corporation (NYSE: OSK) company, announced today that the U.S. Army Contracting Command – Detroit Arsenal has placed a $102 Million order for Joint Light Tactical Vehicles (JLTVs).
JLTVs will be delivered to Romania, Lithuania, North Macedonia, Brazil, and Montenegro.
NATO, Allied and Collation partners continue to leverage the JLTV's superior mobility, proven protection, unmatched reliability, and interoperability for their Light Tactical Vehicle solution. To date, seven international customers have ordered or committed to this exceptional capability.
=======================
Raytheon was awarded a $208 million contract to arm Black Sea state and NATO member Romania with mobile coastal anti-ship missile batteries, the Pentagon announced in a Thursday contract statement.
Working with the Norwegian company Kongsberg, Raytheon will provide Romania an unspecified number of Naval Strike Missile Coastal Defense Systems as part of the deal that could be worth up to $217 million after all the options are exercised, according to the announcement. The bulk of the work will be done in Norway and at Raytheon's facility in Tucson, Ariz., reads the statement.
GEILENKIRCHEN, Germany - NATO prepares a deployment Airborne Warning and Control System (AWACS) surveillance planes to Bucharest, Romania. The aircraft are scheduled to arrive on January 17, 2023 and are going to support the Alliance's reinforced presence in the region and monitor Russian military activity.
"As Russia's illegal war in Ukraine continues to threaten peace and security in Europe, there must be no doubt about NATO's resolve to protect and defend every inch of Allied territory," said NATO spokesperson Oana Lungescu. "Our AWACS can detect aircraft hundreds of kilometres away, making them a key capability for NATO's deterrence and defence posture. I thank Romania for hosting the aircraft, which makes an important contribution to our early warning," she added.
Au venit NATO 01 si NATO 02 din Germania, posibil sa ramana ambele. Iar NATO 11 este venit din Turcia dar se va intoarce, el vine tot timpul. totusi faptul ca sunt as we speak 3 AWACS in zbor in Romania e o premiera.
The fire departments at Army Support Activity-Black Sea (ASA-Black Sea) stationed on Mihail Kogalniceanu (MK) Air Base in Romania was recently awarded the Installation Management Command Europe (IMCOM-E) "Fire Department of the Year" award in the small category as well as the "Military Fire Officer of the Year" for their hard work and dedication among garrisons in Europe.
(https://i.imgur.com/pHExmH8.jpg)
(https://i.imgur.com/fbxm1ag.jpg)
U.S. Army Soldiers from Gambler company 1st Battalion, 502nd Infantry Regiment, 2nd Brigade Combat Team, 101st Airborne Division (Air Assault) complete their 101st Logistics Package (LOGPAC), at a forward operating base in Romania, on Jan. 31, 2023. Gambler company has completed LOGPACs in more than three different countries since June and continue to get necessary supplies to the 101st Soldiers whos current mission is to stand alongside their NATO Allies and bolster the European eastern flank.
(https://i.imgur.com/4jIt4fK.jpg)
(https://i.imgur.com/W8ny0Iw.jpg)
Doamne cat de transparenti pot fi oamenii astia cu operatiunile ce le desfasoara pe aici...
Ai nostri... lemn ca bradul O:-). Nici in pro-patrie nu apar informatii relevante.
Pentru americani asta e si un mod de propaganda, de a-si arata muschii. O chestie care la noi inca nu a fost inteleasa. Bine ce-i drept pana acum cativa ani nici nu prea aveam cu ce, dar acum ar cam fi cazul...
Romarm vrea să fabrice sisteme militare terestre şi explozibili pentru coreenii de la Hanhwa Aerospace
Romarm, împreună cu Ministerul Economiei şi cu coreenii de la Hanwha Aerospace vor semna un memorandum de înţelegere pentru producţia de sisteme militare terestre, pulberi şi explozibili, se arată într-un anunţa al Ministerului Economiei. sursa (https://www.zf.ro/eveniment/romarm-vrea-sa-fabrice-sisteme-militare-terestre-si-explozibili-21568824)
Ce înseamnă sisteme militare terestre?
pulberi și explozibil, un articol mai okis. sursa (https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/romania-va-produce-pulberi-si-explozibil-in-parteneriat-cu-sud-coreenii-de-la-hanwha-romarm-tinteste-sa-devina-furnizor-global-21004224)
Din articolul/linkul lui
@rota:
QuoteIndustria de apărare din România depinde de alte state în ceea ce privește pulberea și explozivul pentru a reuși să producă muniție iar acest lucru e una din marile vulnerabilități ale Armatei României.
...
Practic depindem pentru a produce muniție de alte state precum Bulgaria și, mai grav, Serbia (stat care nu doar că nu e membru NATO, dar e și apropiat de Federația Rusă). Amintim că fabricile din Romarm, Fabrica de Pulberi S.A. Făgăraș și Pirochim Victoria, pe vremuri, produceau pulberi și explozivi, atât pentru utilizări militare cât și pentru minerit.
Agenția pentru Protecția Mediului Constanța anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: "FACILITĂȚI PENTRU ACOSTARE LA CHEU A UNEI NAVE NATO DE MĂRIME MEDIE ÎN CAZARMA 2918 CONSTANȚA", propus a fi amplasat în municipiul Constanța, Port Constanța, Dana o, Incinta 1, titular: BOGDAN CRISTIAN ROȘU în calitate de reprezentant al Unității Militare 02132 CONSTANȚA.
Agenția pentru Protecția Mediului Constanta anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare NU ESTE NECESARĂ EFECTUAREA EVALUARII IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: "LUCRĂRI DE INVESTIȚII ÎN CAZARMA 2749 MANGALIA", cod lucrare: 2022-I-2749, propus a fi amplasat în municipiul Mangalia, str. Portului, nr.32-35, 9 și 1, județul Constanța, titular: Constantin COȘOFREȚ în calitate de reprezentant al Unității Militare 02248 BUCUREȘTI.
Reiau o discutie mai veche:
Quote from: shift2rail on November 08, 2022, 07:02:04 PMDaca Poutine are nevoie de 7 zile ptr a muta pe cf material militar de la Vladivostok la Kiev (10,000 km!) O calatorie a tancurilor Leclerc de numai 2500 km Ile deFrance /Paris - Cincu dureaza ...tot 7 zile:
Nu dureaza 7 zile, mai ales nu de la Vladivostok la Kiev. De la Vladivostok la Belgorod, Gomel si Novocerkask, care au fost baze de descarcare, drumul a durat undeva la 15-25 de zile. Logistica feroviara din spatiul CSI este exceptionala pentru transporturi grele si hiper-grele, si atat rusii cat si ucrainenii se bucura de existenta retelei respective. Dincolo de nodurile de cale ferata, insa, situatia a fost dezastruoasa pentru rusi, logistica lor rutiera e ca si inexistenta, chiar si pe distante scurte. Iar pana la Kiev, nu vor ajunge niciodata.
Aici o discutie detaliata despre logistica rusa, omul e ofiter de logistica:
https://youtu.be/V9xQf8LQgCU?t=1584
NATO are o strategie mult diferita in Europa pentru transporturi de lunga distanta. Logistica rutiera are o pondere semnificativa, mai ales pe partea de raspuns la crize (in strategia pactului de la Varsovia era o cantitate neglijabila, si se vede; Rusia e incapabila sa transporte vehicule si armament si combustibil pe 50-100 km). Placutele MLC care arata incarcarea admisibila a podurilor pentru convoaie standard NATO sunt inca prezente in teren si intretinute in Germania si estul Frantei. In Europa de Est ar trebui sa existe pregatite, gata de instalare la nevoie.
In plus, exista o componenta aeriana semnificativa - NATO are o capacitate masiva de transport arian atat cargo cat si trupe - si, spre deosebire de Rusia si pactul de la Varsovia, capacitatea asta e functionala permanent, cu o retea de huburi exploatata constant, si o flota uriasa activa suplimentata de o flota in rezerva imensa. 250 de C17 si 50 de C5 sunt disponibile instant. Si daca nu ajung, toate liniile americane aeriene sunt parte din CRAF - rezerva activa de transport, adica la nevoie Delta, United, American, Kalitta, Atlas, UPS, DHL, se "inverzesc". 450 de avioane civile din care ~250 wide-body mari se pot militariza in cateva zile la nevoie.
Feroviarul, in Europa, e gandit ca transport bulk, ori in perioada de repozitionari in timp de pace si mobilizare, ori dupa socul raspunsului rapid. Si asta pentru ca exista constrangeri serioase (si nu de "digitalizare"):
- tonajele maxim transportabile sunt mici, ~3000 tone brute la cupla locomotivei e in principiu limita fizica, mai mult se rupe cupla. Asta inseamna un maxim de 25-30 tancuri de 60t bucata + munitie + personalul necesar. In SUA, Rusia sau Ucraina, 8000 tone sunt perfect posibile, cupla automata, design cu un secol mai recent.
- viteze comerciale posibile relativ mici pe segmente transfrontaliere, mai ales cand vine vorba de zone montane - undeva la 60-70 km/h in vestul Europei, 40-60 km/h in centrul Europei, 30-50 km/h in zone ca Romania, Bulgaria, Slovacia, Croatia.
- probleme cu sisteme incompatibile de electrificare, semnalizare si comunicatii (inclusiv verbale), care fac frecventa nevoia de schimbari de locomotiva si personal la granite. Locomotive Diesel in general slabe sau foarte slabe pentru tonaje grele. Frontierele sunt puncte extrem de sensibile atat dpdv logistic (gatuiri) cat si dpdv al riscurilor de atac. Granitele adesea asigura gatuiri de infrastructura din cauze de optimizari nationale (aproape de granite multe linii devin linii simple, neelectrificate). Avem exemple si mai in vest : legatura principala Zurich - Muenchen a fost electrificata... anul trecut. Bratislava - Viena e inca in lucru.
- transbordari dificile la baltici, si viteze foarte proaste.
- transbordari un pic mai putin dificile la spanioli/francezi, dar la fel de laborioase.
- proces laborios de formare trenuri, compunere, descompunere, incarcare si descarcare, expunand trupele la atac. Timpii de formare garnitura sunt de 4-5x mai mari ca la un sistem cu cupla automata, cu riscurile de rigoare.
- conexiuni civil-militar foarte slabe sau deloc.
Si UE si NATO incearca sa imbunatateasca "ce se poate". Dar nu se poate foarte mult, caile ferate europene sunt optimizate pentru altceva.
P.S. 5 zile este optimist pentru o conexiune vest-est. Franta - Polonia ia 5 zile. Rota - Kogalniceanu ia mai degraba vreo 10, cu o transbordare. Aviano - Bodö ia tot cam vreo 5 zile in cel mai bun caz, dar capacitatea e jale.
^^
"In plus, exista o componenta aeriana semnificativa - NATO are o capacitate masiva de transport arian atat cargo cat si trupe - si, spre deosebire de Rusia si pactul de la Varsovia, capacitatea asta e functionala permanent, cu o retea de huburi exploatata constant, si o flota uriasa activa suplimentata de o flota in rezerva imensa. 250 de C17 si 50 de C5 sunt disponibile instant. Si daca nu ajung, toate liniile americane aeriene sunt parte din CRAF - rezerva activa de transport, adica la nevoie Delta, United, American, Kalitta, Atlas, UPS, DHL, se "inverzesc". 450 de avioane civile din care ~250 wide-body mari se pot militariza in cateva zile la nevoie."
Pana la activarea celor civile, se reactiveaza cele militare aflate in conservare la Nevada Boneyard, unde e o chestiune de ore pana redevin functionale.
Col. Reid Furman briefs more than 25 mission partners during the Real Property Planning Board "Council of Colonels" Tuesday, Feb. 21, at Armstrong's Club, Vogelweh, Germany. The colonel outlined how construction and renovation on barracks, child development centers, motor pools, hangars, housing, and more fit into upcoming budget planning. The RPPB process explains in detail projects affecting mission partners, what funds could be spent and when, and details the current timeline for construction. The mission partners' input during the council is vital to ensuring a Fiscal Year 25-32 budget of more than $2 billion is executed effectively across the garrison's 31 sites in Germany, Romania and Bulgaria.
Se pregateste ceva interesant. Pe 29 s-a terminat procesul privind aprobarea bugetului pe aparare. Iar pe 30:
"Secretary of Defense Lloyd J. Austin III hosts Romanian Defense Minister Angel Tîlvăr during a bilateral exchange at the Pentagon, Washington, D.C., March 30, 2023."
(https://d1ldvf68ux039x.cloudfront.net/thumbs/photos/2303/7714929/1000w_q95.jpg)
Acum sa se miste si parlamentul nostru cu aprobarile pentru contractele de inarmare, ca lista e lunga...
April 2 (Reuters) - German armsmaker Rheinmetall (RHMG.DE) is building a military maintenance and logistics hub in Satu Mare, Romania, expected to begin operation this month to service weapons used for the war in Ukraine, the company said on Sunday.
"The service hub should play a central role in maintaining the operational readiness of western combat systems in use in Ukraine and ensuring the availability of logistical support," a spokesperson for the company said.
The hub, located near the border with Ukraine, will service self-propelled howitzers, Leopard 2 and Challenger tanks, Marder infantry fighting vehicles, Fuchs armoured transport vehicles and military trucks.
"It is a key concern for us at Rheinmetall to provide the NATO forces and Ukraine with the best possible support," Chief Executive Armin Papperger said in a statement.
Rheinmetall founded a similar center in Lithuania in June 2022 to provide support to NATO vehicles in the Baltic states.
reuters.com (https://www.reuters.com/world/europe/armsmaker-rheinmetall-sets-up-maintenance-hub-romania-ukraine-weapons-2023-04-02/)
^care ar fi motivul pentru Satu Mare si nu sa zicem Suceava? Au ceva local dezvoltat acolo?
E 300km mai aproape de Germania :)
Centrele astea de service din Romania si Polonia au fost alese de NATO sa fie cat mai aproape de granita cu Ucraina, dar cat mai departe de zona de conflict direct pentru ca tehnica sa poata fi trimisa inapoi in siguranta si rapid.
Despre MK
"The investment will be implemented in four stages over 20 years and include various works such as terrain arrangement works, runway and taxiway construction. The new flight line will provide a flight traffic control post, aircraft operating platforms, lighting and radar systems. The project also includes administrative and social facilities, transit and storage areas, aircraft maintenance areas, military equipment warehouses, perimeter fence and access post control."
Story by Allied Air Command Public Affairs Office
https://novamodul.ro/
Nova modul, producator privat de armament din RO cu capital full RO. Si armele sunt chiar moderne, mult mult mai bune ca cele de la Romarm.
Totul se face in house si incep sa produca si accesorii. Au intrat pana acum bine pe piata privata (vanatoare, tir sportiv si colectie), doar cu semiautomate. Urmeaza si automate pentru a putea vinde catre institutii publice.
Produc in 7,62x39 si 9x19. Inteleg ca urmeaza si 5.56 si in viitorul un pic mai indepartat, vor produce si platforme AR, nu doar AK.
Eu folosesc Pak9 de la ei la tir sportiv IDPA si e o arma foarte buna. Cea noua, CTS9, e mult peste HK MP5, CZ Skorpion sau Bren. Sa speram ca vor incepe sa castige usor usor si licitatii prin tara pentru fortele de ordine
E bine ca se mai misca ceva. Sa speram ca nu le da cineva la gioale.
Quote from: AdrianRO on April 14, 2023, 05:21:33 PMhttps://novamodul.ro/
...Sa speram ca vor incepe sa castige usor usor si licitatii prin tara pentru fortele de ordine
Aici este o discutie intreaga, ca in filmele americane...
Nu vrei sa vezi 2 politisti:
"- Da-mi si mie cateva cartuse!
- Degeaba, ca tu ai Colt si eu am Glock..."
Nu suntem stat federal ca SUA (cu unele state mai populate ca Romania), asa ca ar fi contraproductiv ca politistii din Poplaca de Sus sa aiba alte arme (si alta munitie) decat politistii din Poplaca de Jos...
Armele por fi diferite.
Muniția trebuie sa fie standardizata.
Gen standardul NATO pentru muniție in armata
Exact cum s a zis si mai sus, calibrul este important. Deci politistul cu Colt se va intelege foarte bine cu cel cu Glock pentru ca cel mai probabil amandoi vor avea pistol in 9mm si pot folosi aceeasi munitie.
CZ, Uzzi si HK pe care le au fortele actualmente in 9mm pot fi inlocuite lejer cu cele de la nova modul in 9mm. La fel si kalashurile in 7.62. Si probabil vor fi, avand in vedere pretul imbatabil si calitatea buna.
Adica nimic din ce vand ei nu sunt in calibre exotice. Sunt exact calibrele folosite si acum.
Acum am vazut ca inca nu au urcat pe site noile produse, dar cum spuneam si mai sus, ce e nou e top.
Problema la noi e alta - cand trecem pe 5.56, standardul NATO, fie ca pe platforma AK ca polonezii, fie pe platforme AR (sau m4, cum le mai stie lumea).
Nu de alta, dar US Army (si curand si NATO) trec pe 6,8mm si pe tot ce inseamna sistem NGSW.
Acum, am putea sa discutam mai multe si despre arme / platforme, mai ales pentru si in RO, dar cred ca s-ar preta un thread nou.
Fiind mai nou pe forum, nu stiu exact care ar fi procedura de a deschide un thread si a fi sigur ca nu deranjez. oare cineva mai senior al forumului poate da indicatii sau chiar sa deschida un astfel de thread?
Asta nu s-a discutat la infrastructura militara>
Tauțul și Târnova sunt în fierbere. Armata expropriază aproximativ 3000 de hectare pentru extinderea poligonului (Video)
Locuitorii, cu mic cu mare, din satele Nădăș, Dud și Tauț s-au adunat astăzi în fața Primăriei din comuna Tauț pentru a protesta față de intenția Forțelor Armate Române de a extinde poligonul și a-i expropria de mii de hectare de teren. Armata dorește să devină proprietara a încă aproximativ 3000 de hectare de pământ (pășune, intravilan, pădure), pentru a-și extinde astfel poligonul din zona Dud-Tauț. Localnicii spun că aproximativ 1300 de hectare vor fi luate din perimetrul comunei Tauț, iar 1700 de hectare din cel al comunei Târnova.
Practic, dacă se va realiza asta (și nu credem să i se poată opune cineva Armatei, fiindcă, cel mai probabil, este o decizie luată în CSAT), satul Dud rămâne fără pământ (pădure sau pășune. chiar locuințe și ferme).
La discuțiile care au avut loc în interiorul Primăriei Tauț presa nu a fost lăsată să participe – de către unul dintre reprezentanții Armatei. Însă, ulterior, locuitorii prezenți ne-au declarat (vezi video) că se vor constitui într-o asociație care să se lupte cu decizia Armatei, de fapt a Statului român.
Există însă mari semne de întrebare cu privire la reușita demersului locuitorilor din Dud, Tauț și Nadăș, având în vedere că de câteva luni încoace reprezentanții forțelor armate fac măsurători – asta însemnând că totul este calculat și pus la punct de mai mult timp, fără abateri de la scop, militărește.
Este însă foarte important că – susțin oamenii – unii or să rămână fără case, locașuri și, din ce am înțeles, chiar investiții făcute în zonă, deoarece Armata va lua totul. Inclusiv un drum județean este străbătut de viitorul poligon.
Spuneam în titlu că parcă Tauțul este blestemat.. Păi după ani de zile de judecată cu familia Colțeu, locuitorii comunei au parte acum de un alt ,,război", însă cu profesioniști... Astăzi a avut loc o ședință în urma căreia, așa cum ați putut constata în video, nimeni nu a fost lămurit.
Așa că, aproape sigur, focul încă nu e stins, nici pe departe.
https://specialarad.ro/tautul-armata-extinderea-poligonului/
La sediul Primăriei Tauţ s-au întâlnit, luni, reprezentanţi ai MApN din Arad (U.M. 01249), primarii celor două comune şi zeci de localnici, pentru dezbateri privind proiectul de extindere a poligonului militar, potrivit Agerpres.
'A fost un dialog despre acest proiect pe care vor să-l implementeze, de extindere a poligonului, care acum are 1.216 hectare şi ar urma să ajungă la peste 2.600 de hectare de teren doar în UAT Tauţ. Se mai ia teren şi de la Târnova şi poligonul ar urma să aibă 4.400 de hectare, ceea ce este foarte mult. Suntem două comune afectate, pentru că ar fi expropriaţi localnici, persoane fizice şi juridice, dar şi primăriile, de terenuri agricole, păşuni, fond forestier şi livezi. Oamenii se opun pentru că şi-ar pierde activităţile agricole sau economice pe care le au, dar şi noi ca administraţie ne opunem. Ne-ar afecta perspectivele de dezvoltare economică şi bugetul local, prin necolectarea unor taxe şi impozite. Deocamdată ni s-au oferit puţine informaţii despre acest proiect, dar vom face tot ce putem să nu ne pierdem terenurile', a declarat primarul din Tauţ, Florin Lela.
La rândul său, primarul din Târnova, Emilia Ignişca, spune că va merge la Guvern cu un memoriu pentru a-şi argumenta poziţia.
'Ne opunem categoric acestui proiect pentru că ne afectează suprafaţa fondului forestier, practic composesoratul Dud ar dispărea complet. Comuna noastră ar pierde peste 1.700 de hectare, mai ales pădure. Vom înainte un memoriu Guvernului prin care ne vom prezenta argumentele', a spus primarul din Târnova.
Localnicii care au asistat la discuţiile de la Primărie se tem că vor rămâne fără pământ.
'Chiar şi vecinătatea cu acest poligon implică unele restricţii, nu o să mai putem face anumite activităţi, o să avem program sau alte probleme', a spus un localnic.
'Eu aş pierde 75 de hectare de teren, nu e o suprafaţă mică. Dar şi ceilalţi localnici pierd, mai mult sau mai puţin, nu contează, e proprietatea lor. E vorba de teren arabil, păduri, păşuni, fâneţe, adică existenţa noastră zilnică, noi din asta trăim, avem animale pe aceste terenuri, nu putem să ne mutăm peste noapte în altă parte', a spus o localnică.
https://www.antenasatelor.ro/viata-la-tara/stiri-locale/nemultumiri-in-doua-comune-aradene-fata-de-un-proiect-de-extindere-a-unui-poligon-militar-id32387.html
^
Se caută pământ pentru extinderea Poligonului de la Smârdan
24 Martie 2023
Înființat în urmă cu 72 de ani, obiectivul, devenit punct strategic pentru antrenamentele și exercițiile trupelor NATO, se vrea a fi mărit. Ministerul Apărării Naționale a inițiat deja o serie de demersuri în comunele învecinate pentru identificarea terenurilor care ar putea fi alipite amplasamentului deja existent. Proprietarii de terenuri din comunele învecinate comunei Smârdan pe teritoriul căreia se află Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă au de ce să fie preocupați, pentru că pământurile lor ar putea deveni, într-un viitor nu foarte îndepărtat, părți componente ale poligonului destinat pregătirii armatei române și ale statelor membre NATO. În contextul războiului din Ucraina, oficialii Ministerului Apărării Naționale au găsit oportună extinderea centrului de pregătire și au inițiat deja proceduri preliminare de identificare a potențialelor zone unde obiectivul ar putea fi extins.
Mai multe primării din zona învecinată au fost deja înștiințate și li s-a cerut sprijinul pentru identificarea terenurilor și punerea la dispoziție a datelor de contact ale proprietarilor. "Am primit o notificare din partea unității militare prin care ni s-a cerut să le punem la dispoziție schițe cadastrale, amplasamente, date de contact, nume și numere de telefon. Am înțeles că s-a cerut și pentru comunele Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Pechea, spre Cuca, încolo. S-ar avea în vedere extinderea spre vest", ne-a confirmat Maricel Petrea, primarul comunei Schela, una dintre unitățile administrativ-teritoriale vizate de intențiile celor de la Apărare.
Poligonul de la Smârdan n-a afectat, până acum, prin amplasament, teritoriul comunei Schela, iar o eventuală extindere i-ar putea afecta pe investitorii care au terenuri în zonă și care ar putea intra în colimatorul planurilor Armatei. Planuri care par să fie foarte serioase, după cum reiese din răspunsul pe care MApN ni l-a transmis la solicitarea noastră. "Ca urmare a creșterii nevoilor de instruire a structurilor Armatei României, Ministerul Apărării Naționale ia în calcul posibilitatea extinderii unor poligoane și facilități de instruire. În vederea identificării celor mai bune soluții, conform legislației în vigoare, au fost demarate studii și analize interne, precum și consultări cu primăriile localităților adiacente acestui obiectiv militar, pentru a determina fezabilitatea unor astfel de demersuri", au precizat oficialii de la Apărare, care nu au făcut, deocamdată, nicio mențiune referitor la alte detalii referitoare la suprafața de teren vizată, proceduri sau termene de aplicare.
Poligonul de la Smârdan se află la 15 kilometri de municipiul Galaţi și a fost înfiinţat în 1951. Are o suprafaţă de aproape 10.000 de hectare, aici putându-se asigura cazarea pentru sute de militari. Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan este omologat pentru exerciţii ale infanteriei, tancurilor, trupelor chimice, precum şi trageri ale aviaţiei. În ultimii ani, aici s-au derulat exerciţii militare multinaţionale de mare amploare.
viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/politica-administratie/199914-se-cauta-pamant-pentru-extinderea-poligonului-de-la-smardan)
Cum naiba nu le ajung 10000 ha?
sa se duca spre fostul combinat de la Galati ca si asa nu mai e ce a fost.
Daca vrei sa tragi cu HIMARS si sa folosesti sistemul la macar 25% din ce poate ai nevoie de ceva loc liber...
PAi nu povestesc cei care au facut armata ca trageau cu rachete in mare la Capul Midia?
Daca te uiti pe pagina cu exercitiile ai sa vezi ca si acum se trag cu rachetele tot in mare. Scopul infrastructurii de la capul Midia e de folosirea a rachetelor in respingerea unui atac dinspre mare.
Leadership from the Romanian Communications and Information Command, Romanian Space Agency, Combined Force Space Component Command and the Alabama Air National Guard stand together for a group photo outside the Pacific Coast Club on Vandenberg Space Force Base, Calif., April 25, 2023. Mr. Flaviu Răducanu, Romanian Space Agency President and General Director, and Maj. Gen. Adrian Brînză, Romanian Communications and Information Command commander, sat down with U.S. Space Force Maj. Gen. Douglas A. Schiess, Combined Force Space Component Command (CFSCC) commander, and U.S. Space Force Chief Master Sgt. Grange S. Coffin, CFSCC senior enlisted leader, for a key leader engagement that focused on Space Domain Awareness, command and control space operations, and benefits of Space Situational Awareness Sharing Agreements. (U.S. Space Force photo by Tech. Sgt. Luke Kitterman)
(https://i.imgur.com/xr2TDAb.jpg)
--------------------------------
Si pt ca tot se vb de rachete, de ieri de la Saber Guardian
(https://i.imgur.com/KM0wmGQ.jpg)
(https://i.imgur.com/2eS6gX2.jpg)
https://www.polskieradio.pl/395/7784/artykul/3100018,polish-pm-vows-to-spend-on-shooting-sports
QuotePoland's prime minister said on Monday that his government would invest heavily in the development of shooting sports to teach the public how to defend the country against a potential attack.
https://budapestbeacon.com/hungary-to-invest-92-million-building-firing-ranges-with-clubhouses/
QuoteHUF 27 billion for firing ranges
The government approved a request from the Ministry of Defense to create 197 firing ranges over the next three years, at a cost of HUF 27 billion, that is, USD 91.6 million, or USD 465,000 per firing range. Twenty-five-, 50- and 100-meter-long ranges would be installed, and shooting clubs created along with clubhouses. There is a real chance, Lázár said, that within three years every major county town will have a 100-meter shooting range.
Diferente... la noi Politia nu stie cum sa ingradeasca mai mult drepturile sportivilor de tir, iar in ceea ce priveste poligoanele face tot posibilul sa inchida si putinele poligoane private care au atasate si cluburi sportive de tir.
De deschis poligoane publice la care sa aiba acces si civilii nici vorba.. Din pacate, spre deosebire de statele care chiar prind avant din estul europei (Polonia, statele baltice, Cehia etc.), Romania isi vede cetatenii nu ca pe niste parteneri intr-un plan national, ci ca pe iobagi.
Moment istoric. RomArm va participa la summit NATO de la Vilnius
Armata Română a semnat contractul pentru primele trei sisteme de drone Watchkeeper X. Acestea vor fi construite pe teritoriul României de către compania israeliană Elbit, în colaborare cu Aerostar Bacău.
via Mircea Geoană
https://novamodul.com/
S-a lansat noul site al producatorului de arme Nova Modul
Moment istoric în Statele Unite. Steagul României este onorat la Memorial Amphitheater at Arlington National Cemetery.
Sunt comemorați și cinstiți militarii români atât cei care, ca imigranți au slujit în Armata Statelor Unite, cât și cei care parte a Armatei Române și-au pierdut viața în teatrele de operațiuni luptând alături de partenerul american.
(U.S. Army photo by Elizabeth Fraser / Arlington National Cemetery / released)
(https://i.imgur.com/RelcojJ.jpg)
,,În urma unui contract semnat între cele două companii în luna ianuarie, centrul MRO Black Hawk este programat să fie complet acreditat şi operaţional atunci când cele şapte elicoptere S-70 Black Hawk vor sosi în România, în cursul acestui an. Ministerul Afacerilor Interne al României a semnat un acord-cadru pentru o flotă de până la 12 Black Hawk în noiembrie 2021 pentru a răspunde nevoilor serviciilor de urgenţă ale ţării", se arată într-un comunicat al Lockheed Martin.
https://www.g4media.ro/un-centru-de-intretinere-reparatii-si-revizie-pentru-elicoptere-black-hawk-ar-urma-sa-fie-deschis-la-bacau-parteneriat-intre-compania-americana-lockheed-martin-si-aerostar-s-a.html?fbclid=IwAR3IWFMJKf1pxh3-OKCaJHOx-YhHnfUIvNxGe3TgIGxVSw9SP-byg-9tpCU (https://www.g4media.ro/un-centru-de-intretinere-reparatii-si-revizie-pentru-elicoptere-black-hawk-ar-urma-sa-fie-deschis-la-bacau-parteneriat-intre-compania-americana-lockheed-martin-si-aerostar-s-a.html?fbclid=IwAR3IWFMJKf1pxh3-OKCaJHOx-YhHnfUIvNxGe3TgIGxVSw9SP-byg-9tpCU)
Cateva detalii despre dronele reaper din Ro
Previously, USAFE forward deployed MQ-9s from the 52nd Expeditionary Operations Group-Detachment 2 at Miroslawiec Air Base, Poland, to the Romanian base. Now the MQ-9 presence is permanent.
Harrigian said the new unit, the 25th Attack Group, is larger than the Poland-based unit, and unlike the 52nd EOG-Det. 2, which flies contractor-owned and contractor-operated MQ-9s, the Romania-based unit flies USAF-owned MQ-9s.
Joi, 6 iulie 2023, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis.
[...]
Totodată, în cadrul ședinței CSAT a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16.
Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.
Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina.
Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică.
presidency.ro (https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/sedinta-consiliului-suprem-de-aparare-a-tarii1688657369)
Un video interesant din care vedem cum Bulgarii si Germanii par sa faca intentionat tot ce pot ca sa ingreuneze transportul logisitc NATO...
eu de aia zic ca prioritatea noastra pe aparare trebuie sa fie cu USA direct
În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect "Lucrări de consolidare a liniei de garare MApN, din stația CF Nicolae Bălcescu, ce deservește UM01837". Valoarea totală estimată a contractului este de 812.729,25 lei, echivalentul a aproximativ 165.000 de euro.
https://clubferoviar.ro/macaz-pentru-trupele-us-army/ (https://clubferoviar.ro/macaz-pentru-trupele-us-army/)
US vor trimite asa numitele cluster ammo catre Ucraina. Trebuie precizat ca atat Ucraina cat si Rusia folosesc acest tip de munitii. Ele sunt interzise in majoritatea tarilor lumii. Insa 16 tari nu au semnat tratatul de interzicere a lor: Brazilia, China, Egipt, Grecia, Iran, Israel, India, Korea de Nord, Pakistan, Polonia, Romania, Rusia, Singapore, Korea de Sud, United States si Turcia.
Tinand cont ca suntem in lista aia si ca suntem la granita razboiului, eu prevad ca atat Romania cat si Polonia vor avea un rol cheie in distributia munitiei si dupa razboi in adunarea ei.
Centru de comandă în Poligonul Daia: controlul dronelor, Virtual Battlespace, senzori MILES
Academia Forțelor Terestre (AFT) a scos la licitație construcția unui ansamblu modular pe structură metalică, ce va fi amplasat în poligonul Daia, locul unde va fi viitorul centru de instruire prin intermediul sistemelor de simulare reală și virtuală.
Aici vor fi pregătiți ofițeri în controlul dronelor și va fi instalat sistemul MILES, folosit de NATO în antrenamentul trupelor. Acesta utilizează lasere și cartușe cu gloanțe oarbe pentru a simula o luptă reală.
În plus, tot aici va funcționa un centru VBS (Virtual Battle Space) de unde se pot simula scenarii de luptă, se pot crea câmpuri de luptă pe baza diferitelor date culese din teren și planuri de misiune.
General de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre, susține că Daia se transformă într-un poligon cu multiple capabilități.
"Vom avea aici sistemele MILES cu senzori pe tehnică și militari, vom dezvolta centrul de comandă drone, care va fi interconectat cu centrele de la Cincu și de la Academia Forțelor Terestre. Toate acestea, în plus față de ceea ce există deja. Sunt 490 de locuri de cazare pentru militari, avem zonă de recreere pentru studenți, un amfiteatru în aer liber cu 500 de locuri, un poligon CBRN (Chemical, biological, radiological and nuclear defense), avem zonă de instrucție la apă, turn de rapel pentru vânători de munte. Daia va deveni o capabilitate de instrucție de înalt nivel a ofițerilor", susține Ghiță Bârsan.
(https://i.imgur.com/LT7PAG9.jpg)
Turnul Sfatului (https://www.turnulsfatului.ro/2023/07/13/centru-de-comanda-de-2-milioane-de-euro-in-poligonul-daia-controlul-dronelor-virtual-battlespace-senzori-miles-204335)
La Aerostar ar urma să se deschidă un centru de modernizare, mentenanţă şi reparaţii pentru sistemele de rachete HIMARS, printr-un parteneriat cu Lockheed Martin, companie americană din industria aerospaţială şi de securitate.
https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/aerostar-bacau-devine-centru-de-mentenanta-si-pentru-sistemele-de-rachete-himars--357869.html (https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/aerostar-bacau-devine-centru-de-mentenanta-si-pentru-sistemele-de-rachete-himars--357869.html)
Interesant cum Bacaul devine centru pentru reparatii/intretinere Himars, F16, Elbit etc.
E si bine amplasat pt apararea flancului estic. Nu poti pune centrele astea exact pe granita. E bine sa ai timp sa dobori rachetele trimise catre tine.
Si e singurul oras din zona cu ceva industrie aeronautica.
Nu e Bacăul, e Aerostar Bacău. Acolo e u nucleu de expertiza (oameni) care nu s-a diluat, prin xomparate cu altele.
Romania's Supreme Council for National Defense (CSAT) recently established the number of troops that the country will contribute to overseas operations and missions, making it the largest contributor of troops to EUFOR mission in Bosnia and Herzegovina.
The Romanian Army will be able to provide a total of 5,646 military personnel and civilians for participation in missions and operations outside the territory of the Romanian state.
A venit Mos Craciun mai devreme
Team Dover Airmen load a communication relay group onto a C-5M Super Galaxy during a foreign military sales mission with Romania at Dover Air Force Base, Delaware, June 27, 2023. The partnership between the United States and Romania is rooted in a shared commitment to democratic values, including the rule of law, open markets, respect for and the promotion of human rights. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Cydney Lee)
(https://i.imgur.com/OoQohLO.jpg)
Cargo, bound for Romania, is loaded onto a C-5M Super Galaxy during a foreign military sales mission at Dover Air Force Base, Delaware, June 27, 2023. The partnership between the United States and Romania is rooted in a shared commitment to democratic values, including the rule of law, open markets, respect for and the promotion of human rights. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Cydney Lee)
(https://i.imgur.com/3U2CA2v.jpg)
Team Dover Airmen open the visor of a C-5M Super Galaxy during a foreign military sales mission with Romania at Dover Air Force Base, Delaware, June 27, 2023. The partnership between the United States and Romania is rooted in a shared commitment to democratic values, including the rule of law, open markets, respect for and the promotion of human rights. (U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Amanda Jett)
(https://i.imgur.com/tRl0Aol.jpg)
Electromecanica S.A. a semnat o scrisoare de intenție cu Raytheon Missiles & Defense pentru producerea rachetelor interceptoare SkyCeptor.
Lt. Gen. Omar J. Jones IV, the Commanding General of Installation Management Command, along with Command Sgt. Maj. Jason R. Copeland, Mr. Tommy R. Mize, Director of Installation Management Command Europe, and Command Sgt. Maj. Christopher D. Truchon conducted a visit to ASA-Black Sea at Mihail Kogalniceanu Air Base, Romania, August 2, 2023. The visit was to gain a comprehensive understanding of the installation and its capabilities to support the readiness of NATO, U.S., Romania and all the national securities.
D24 (https://www.digi24.ro/stiri/economie/rachetele-skyceptor-ar-putea-fi-fabricate-in-romania-guvernul-a-semnat-o-scrisoare-de-intentie-cu-producatorul-american-raytheon-2451143)
QuoteElectromecanica Ploieşti, filială a Companiei Naţionale Romarm, a semnat cu Raytheon Missiles&Defense o scrisoare de intenţie pentru începerea colaborării pentru producţia în România a rachetelor interceptoare SkyCeptor, informează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).
,,Semnarea scrisorii de intenţiei vine în continuarea memorandumului de înţelegere semnat în 2022, prin care Raytheon Missiles&Defence şi Electromecanica S.A. au început discuţiile pentru fabricarea rachetelor interceptoare SkyCeptor în România şi este un pas procedural pentru începerea colaborării şi stabilirii cadrului de cooperare", precizează sursa citată. Potrivit site-ului Raytheon, SkyCeptor este un interceptor kinetic accesibil pentru apărarea anti-rachetă balistică și de croazieră cu rază lungă de acțiune, compatibil cu standardele USA și NATO. Este o rachetă care ar putea fi integrată sistemului Patriot.
D24 (https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/n-avem-de-unde-sa-luam-muncitori-2-tari-europene-incearca-sa-faca-fata-cererii-uriase-de-armament-ca-urmare-a-razboiului-din-ucraina-2450077)
QuoteÎn contextul în care se confruntă deja cu cele mai tensionate pieţe ale muncii din Europa, producătorii de armament din Polonia şi Cehia au lansat sau extins programe de recrutare şi calificare a unor noi angajaţi, după ce războiul din Ucraina a dus la o explozie a cererii pentru produsele lor, conform Agerpres.
,,Avem o populaţie îmbătrânită, cercetători, dezvoltatori şi inovatori în vârstă precum şi departamente tehnice şi de ştiinţe naturale care nu pregătesc oameni pe care să îi putem folosi. Avem nevoie de creştere dar nu avem de unde să luăm muncitori", a spus Hynek.
Diferente intre o tara fosilizata ca a noastra, unde se tot semneaza MoU-uri intre cine si mai cine si tari cu viziune si industrie care nu mai stiu cum sa faca fata cererii.
Semnarea unei hartii e simpla. Si dai si bine la public. Crearea unei activitati industriale presupune munca, aptitudini (inteligenta si consecventa in primul rand) si pregatire profesionala exemplara a unei echipe multidisciplinare.
Semnarea undei hartii arata intentie/deschidere. Atata timp cat exista bani bagati in joc (Romania s-a angajat serios sa plateasca peste 2% din PIB pe militarie) privatii vor veni cu idei de proiecte. Privatii americani stiu ei sa isi vanda marfa daca vad MACAR o hartie de intentie semnata.
:D :D :D
Știi câte hârtii dinastea s-au semnat?
Companiile respective nu mai exista decât pentru a da salarii la directori.
Ideea nu e numai sa cumperi..ca nu esti UAE. Ideea e sa stabilesti o relatie pe termen lung de colaborare si sa devii o parte din lant cat de cat important, in timp ce reinvestesti o parte din bani in economie.
RO a tot semnat si memorandat si discutat si..nimic. Ai nostri cu spaga, ai lor cu imbogatitu rapid (sa nu ne imaginam ca x sau y din US vine aici de dragu nostru daca nu sunt doua conditii - sa faca o tona de bani si sa nu fie arsi de stat peste o limita).
Electromecanica Ploieşti activeaza in domeniul apararii de foarte mult timp, au trecut pe produse civile, lansatoare si rachete antigrindina... La cum arata locatia acum m-as mira sa mai poata produce macar sageti pentru arcuri.
,,Cred că infrastructura din România este într-o stare jalnică, ca să fiu sincer. Este foarte greu să transporți lucruri în interiorul României. Drumurile și căile ferate nu vor ajuta forțele române sau cele NATO să se deplaseze rapid pentru a putea respinge un atac rusesc. Sau o vor face, dar cu costuri mari. E multă muncă în ceea ce privește șoselele și căile ferate pentru a permite deplasarea rapidă a vehiculelor grele", a spus generalul american în rezervă.
digi24.ro (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ce-s-ar-intampla-daca-rusia-ar-ataca-romania-ben-hodges-drumurile-nu-vor-ajuta-fortele-romane-si-nato-sa-respinga-un-atac-rusesc-2467489)
Task Force Mountain Soldiers attend the U.S. Army Air Assault Course at Mihail Kogălniceanu AFB, Romania
Photo by Pfc. Jeremy Hill
(https://i.imgur.com/s6fqmMB.jpg)
Lt. Gen. John Kolasheski, the commanding general of V Corps visited Mihail Kogalniceanu AFB, Romania
Photo by Pfc. Kaylan Joseph
(https://i.imgur.com/O8zzrSA.jpg)
in fundal se vad lucrarile de extindere a bazei MK si noile noile barracks in constructie
Intre timp MK a fost "promovata" de la Camp la AFB
Photo by Pfc. Jeremy Hill
(https://i.imgur.com/5cdWIa8.jpg)
AFB vine de la Air Force Base? That would be nice!
Da.
Si inca o chestie interesanta. Deveselu a fost prima US Navy Base construita de la zero dupa 1987.
A fire incident occurred today, August 30, 2023. At approximately noon, a fire broke out in the dry vegetation, triggering an immediate response from both the local Romanian fire department and the U.S. firefighters stationed at MK AFB.
Thanks to the rapid and collaborative efforts of these teams, the fire was successfully contained and extinguished, preventing any further spread. This joint response highlights the importance of international cooperation and quick action in ensuring the safety of all.
(https://i.imgur.com/JHxPE5a.jpg)
Investiție de 10 milioane de euro la AFT Sibiu: bloc alimentar cu 42 de bucătari în trei schimburi și pavilion pentru cazare
Ministerul Apărării Naționale a publicat un anunț de participare simplificat pentru contractarea serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate și a studiilor de specialitate pentru proiectul de investiție ,,Realizare pavilion bloc alimentar și săli de mese în cazarma 380 Sibiu". Proiectul face parte dintr-o investiție planificată pentru AFT Sibiu, în valoare totală de 10 milioane de euro.
Conform anunțului, achiziția serviciului presupune elaborarea documentaţiei tehnico-economice, faza Studiu de Fezabilitate, precum și a altor documentații necesare obiectivului de investiții. Precizăm că investiția totală de 10 milioane de euro prevede construirea unui pavilion pentru cazare și a unui bloc alimentar cu săli de mese. Cele două clădiri vor avea patru, respectiv cinci etaje, conform caietului de sarcini și vor fi construite pe teritoriul cazarmei 380, de pe strada Revoluției nr. 3-5, unde activează și Academia Forțelor Terestre Sibiu.
Pentru studiul de fezabilitate valoarea totală estimată a serviciilor este de aproape jumătate de milion de lei. Ofertele sunt așteptate până pe 30 august.
,,În zona amplasamentului se găsește în prezent pavilionul I cu destinația de gospodărie de apă. În vederea realizării obiectivului de investiție propus, în cadrul unei documentații complementare (pentru realizarea pavilionului-cazare) s-a stabilit că este necesară desființarea acestui corp de clădire, în vederea amplasării noilor pavilioane, pe amplasamentul identificat de beneficiar.
Din suprafața totală de teren de 7520,00 mp (dimensiuni 145,10 m x 53,00 m) suprafața aferentă Pavilionului cazare este de 3949,44 mp (cu dimensiuni de aproximativ 81,60 mp x 48,40 m), astfel că suprafața de teren rămasă liberă pentru amplasarea noului pavilion Bloc alimentar este de aproximativ 3570,56 mp", se arată în Tema de proiectare aferentă proiectului de investiție imobiliară ,,Realizare pavilion bloc alimentar și săli de mese în Cazarma 380 Sibiu".
Acest proiect din cazarma 380 Sibiu a fost conceput pentru a deservi studenții cazați pe perioada anului universitar la Academia Forțelor Terestre.
Conform datelor AFT Sibiu, instituția școlarizează anual un număr de 1.100 de persoane.
,,Trecerea la învățământul academic cu programe de 4 ani, cu aproximativ 350 de studenți/an de studiu, cu aproximativ 100 de studenți străini din academiile partenere în programele ,,Erasmus", ,,Erasmus +" și ,,Semestrul internațional" și cu aproximativ 70-100 de studenți la cursurile post-universitare, fac ca spațiile din pavilioanele actuale să nu asigure un număr suficient de spații de cazare și nici suficiente spații pentru prepararea și servirea mesei. La toate acestea se adaugă și multiplele sarcini de sprijin pe linii de hrănire pe care unitatea le asigură pentru efectivele participante la activitățile de instruire din poligonul Cincu, ori exerciții similare desfășurate în garnizoana Sibiu, precum și sarcinile încredințate Academiei pentru acordarea Sprijinului Națiunii Gazdă care solicită suplimentar spații avute la dispoziție", scrie în documentul citat.
Astfel, în viitorul bloc alimentar al studenților militari din Sibiu se va asigura pregătirea, prepararea și servirea hranei pentru un număr de circa 1600 de persoane într-o singură serie. Este estimat că 100 de persoane se vor ocupa de acest lucru, din care 42 de bucătari în trei schimburi, 10 manipulatori și restul ospătari. Totodată, 11 persoane se vor ocupa de management.
La descrierea construcției se menționează că pavilionul va fi dotat cu panouri solare.
Suma de 50 de milioane de lei sau 10 milioane de euro, ca și cheltuieli estimate pentru investiție, este menționată în nota conceptuală în care e descrisă necesitatea și oportunitatea realizării obiectivului de investiție. Ca surse de finanțare este menționat bugetul de stat, dar AFT Sibiu propune ca investiția să fie realizată prin Programul de investiții publice al Ordonatorului principal de credite, adică al Ministerului Apărării Naționale.
Tema de proiectare pentru proiectul de investiție ,,Realizare pavilion bloc alimentar și săli de mese în cazarma 380 Sibiu" poate fi consultată aici.
Turnul Sfatului (https://www.turnulsfatului.ro/2023/08/16/investitie-de-10-milioane-de-euro-la-aft-sibiu-bloc-alimentar-cu-42-de-bucatari-in-trei-schimburi-si-pavilion-pentru-cazare-205048)
Noua unitate militară din Sibiu: Armata începe studiile geotehnice
Ministerul Apărării Naționale a lansat procedurile de atribuire a contractului referitor la studiile geotehnice necesare în zona Aeroportului Sibiu, în vecinătatea căruia urmează a fi amenajată noua unitate militară.
Pe cei 63.000 de mp disponibili din vechea unitate militară de elicoptere, firma căreia îi va fi încredințat contractul va trebui să realizeze forajele necesare studierii terenului pe care urmează să fie ridicate cele aproximativ 60 de clădiri ale viitoarei unități militare de suport NATO. ,,Se vor realiza 21 de foraje la o adâncime de aproximativ șase metri și două foraje la 15 metri, în cazarma 793 Sibiu, pentru realizarea mai multor pavilioane", se arată în caietul de sarcini aferent atribuirii contractului cu o valoare estimată la 20.900 de lei, la care se adaugă TVA.
29 august este termenul limită de depunere a ofertelor pentru atribuirea acestui contract, care trebuie îndeplinit în termen de cel mult 30 de zile de la semnare.
Clădiri și de peste 10.000 de mp
În momentul achiziționării serviciilor de întocmire a studiului de fezabilitate – în primăvara anului trecut – reprezentanții MApN arătau că din vechea unitate de elicoptere (ale cărei clădiri au fost timp de mai bine de 20 de ani date în administrarea altor instituții) va mai rămâne o singură clădire. Una cu o suprafață de 60 de mp.
În rest, tot ceea ce mai există în prezent va fi demolat, alte peste 50 de clădiri urmând a fi ridicate. Cea mai mare dintre acestea – pavilionul administrativ – va avea demisol, parter și trei etaje, suprafața desfășurată fiind estimată la peste 10.000 de mp.
Turnul Sfatului (https://www.turnulsfatului.ro/2023/08/23/noua-unitate-militara-din-sibiu-armata-incepe-studiile-geotehnice-205208)
(https://i.imgur.com/HmYPxuI.jpg)
BUCHAREST, Romania – American Soldiers from the 1st Area Medical Laboratory trained with Romanian Army troops at a biological research facility in Bucharest, Romania.
Maj. Joshua M. Carmen, the chief of the 1st AML Biological Threat Assessment Section, said the training included an introduction to the one-of-a-kind U.S. Army mobile laboratory as well as the history of biological threats and threat agents as defined by the CDC.
"The Defense Threat Reduction Agency requested 1st AML's assistance to conduct field identification of biological agents training," said Carmen. "Our goal was to demonstrate procedures adapted for field environments that produce accurate identification of potential threats or terrorism agents."
Five members from the 1st Area Medical Laboratory's Biological Threat Assessment Section, including Maj. Mathanraj Packiam, PhD, who also runs the Genetic Sequencing Laboratory at the U.S. Army Medical Research Institute of Infectious Disease, participated in the training.
Maj. Christine E. Hulseberg, PhD, a former 1st Area Medical Laboratory member and the senior science officer from U.S. Army Medical Research Directorate-Georgia in Tbilisi, Georgia, also took part of the allied training event.
"These members of the team were key to our success and added the diverse perspectives of their respective organizations to this event," said Carmen, a Phoenix native and Arizona State University graduate.
Carmen said NATO's laboratory capabilities are focused on fixed facilities, with only a few NATO partners capable of fielding mobile laboratories.
"Our training helped to bolster confidence in our Romanian partners that they are capable of successfully developing and fielding an incident response laboratory," said Carmen. "This type of event also strengthens the ability of CBRN (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear) Soldiers to confidently collect samples and understand what the laboratory is looking for and what techniques a laboratory uses to process their samples."
The 1st Area Medical Laboratory team conducted the training using the Romanian's equipment at the Cantacuzino Institute.
The first week was dedicated to training Romanian soldiers from two of their CBRN Battalions on basic laboratory techniques.
"We built on that foundation by teaching them to perform polymerase chain reaction (PCR)," said Carmen. "PCR is considered an advanced molecular biology technique and is an extremely valuable tool for identification of biological agents."
Carmen said the Romanian CBRN troops used the advanced PCR technique to successfully identify the samples.
"The week culminated with a practical exercise in which teams of three received an unknown sample and performed the steps to identify it. We had a 100 percent success rate, and I could not be more impressed with how expertly they were able to perform the testing," said Carmen.
The second week shifted focus to an engagement with scientists and medical doctors from the Cantacuzino Institute and the Matei Bals Institute that was focused on specific biological threat agents and distinguishing natural and manmade events as well as the equipment and technique differences in mobile laboratory operations verses fixed facilities.
Brig. Gen. (Dr.) Florin Oancea, the director general of the Cantacuzino Institute, was the host for the two-week training event.
Carmen said the highlight of the training event was touring the Matei Bals Institute, an infectious disease research facility run by the Romanian Ministry of Health.
"They introduced us to many more scientists, and we spent several hours discussing procedures and techniques specific to their equipment," said Carmen. "I think it demonstrates the mutual respect that can be rapidly built during good training events, and I believe that mutual respect is the most important factor in strengthening partnerships."
The 1st Area Medical Laboratory is part of the 44th Medical Brigade and 20th Chemical, Biological, Radiological, Nuclear, Explosives (CBRNE) Command, the U.S. Department of Defense's premier CBRNE formation. From 16 bases and 19 states, 20th CBRNE Command Soldiers and civilians take on the world's most dangerous hazards in support of joint, interagency and allied partners.
American Soldiers from 1st Area Medical Laboratory deploy as a unit or in task-organized teams to perform surveillance, laboratory testing and health hazard assessments of environmental, occupational, endemic disease and CBRNE threats to support force protection and Weapons of Mass Destruction missions. The 1st Area Medical Laboratory has strengthened partnerships with allies during recent visits to South Korea, Poland, Australia, Canada and Germany.
Col. Matthew J. Grieser, the commander of the 1st Area Medical Laboratory, said the training bolstered the partnership between the U.S. Army and the Romanian Armed Forces.
"Training events like this make us stronger together," said Grieser, a seasoned leader from Mulino, Oregon, who has multiple deployments to Afghanistan, Iraq and other contingency operations. "Our 1st Area Medical Laboratory Soldier scientists serve as a force multiplier by conducting medical diplomacy missions that build theater security through the exchange of best practices among our allies and partners."
U.S. Air Force 31st Fighter Wing Deputy Commander Col. Beau Diers; U.S. Army Corps of Engineers, Europe District Chief of Engineering and Construction Roger Vogler; Air Base 71 Commander, Romanian Air Force Brig. Gen. Micloş Cătălin-Eugen and U.S. Air Forces in Europe Director of Logistics, Engineering and Force Protection Col. Christopher Leonard cut the ribbon during a ceremony to celebrate three recently completed projects on Air Base 71 near Campia Turzii, Romania September 19, 2023. U.S. military, Romanian military and U.S. Embassy partners joined for ribbon cutting ceremonies highlighting the recently completed hangar, parking apron and squadron operation facility projects, which are part of a larger, more than $100 million construction program at the base funded through the United States' European Deterrence Initiative. These projects will contribute to the readiness and responsiveness of U.S. forces in Europe, reinforce the collective defense and security of NATO allies, and support of our shared goals of regional security. (U.S. Army photo by Chris Gardner)
(https://i.imgur.com/Ov4Elyr.jpg)
Command Team visits with US Soldiers in Romania
U.S. Army Col. Jennifer McDonough, the commander of the 3rd Division Sustainment Brigade, 3rd Infantry Division, and Command Sgt. Maj. Jeffrey L. Campbell, the senior enlisted advisor of 3rd DSB, pose for a photo with Soldiers from the 329th Movement Control Team stationed in Romania
(https://i.imgur.com/DR5GyN9.jpg)
480th Fighter Squadron arrives in Romania to enhance NATO Air Policing capabilities
(https://i.imgur.com/VXsNanM.jpg)
Băieții ăștia cu F-urile sunt americani? :o
Da, veniti in urma incidentelor cu resturile de drone cazute in RO
Interesant. Parcă e prima dată? Poliție aeriană au făcut doar europenii la noi în țară și parcă și canadienii? Dar nu țin minte să fi fost americanii până acum. Să mă corectați dacă e cazul, nu urmăresc atent.
Americanii fac politie aeriana aici de f multi ani. Canadienii, italienii, portughezii etc fac prin rotatie.
QuoteTot în podcastul Observatorului militar, generalul Incicaș a dezvăluit care sunt achizițiile planificate.
Potrivit acestuia, Armata română intenționează să achiziționeze atât "sisteme de avioane fără pilot care merg la o distanță mai mare" (probabil drone de tip High-altitude long endurance - HALE), cât și drone mai mici (mini-UAS) pentru distanțe scurte. "Achiziția este în curs atât pentru sistemul mini-UAS cu aripă fixă, cât și pentru cele de tip multi-copter, cu aripă rotativă".
Generalul Incicaș spune că Romania ar putea avea propriile sale drone și s-a referit și la proiectul românesc de dezvoltare a unui UAV pentru distanțe de până în 100 de kilometri.
Aici se pare că România încearcă să dezvolte prima sa dronă modernă, capabilă să execute misiuni militare.
România își dorește, astfel, să dețină drone de producție proprie, din rezultatul cercetării care se desfășoară în Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (aflată în cadrul MApN).
"Nu vă ascund că în momentul de față, suntem în faza ultimelor teste ale acestor aeronave, urmând să le omologăm, sperăm, până la sfârșitul anului și după aceea să le dăm în producție.
Sper sa fie vorba de companii românești (care vor produce drona dezvoltată local n.r.). Vom organiza o procedură de fabricare a acestora pe baza documentației pusă la dispoziție de Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare", a mai declarat generalul Incicaș.
În plin război al dronelor, Armata română va avea un UAV de concepție proprie. La anul ajung și primele drone Bayraktar TB2 - https://www.defenseromania.ro/in-plin-razboi-al-dronelor-romania-anunta-cand-ajung-in-tara-primele-bayraktar-bonus-mapn-lucreaza-la-prima-drona-de-conceptie-proprie_624823.html
QuoteRomânia urmează să reia, în această lună, licitația anulată pentru sistemele portabile antiaeriene MANPDS (Man-portable air-defense system), așa cum preciza și Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente. "Am avut un singr candidat iar oferta să a fost neconformă. Am închis procedura și sper să îi dăm drumul încă o dată undeva in octombrie".
România va începe procedura de achiziții pentru 3 sisteme de obuziere autopropulsate pe șenile, care reprezintă prima prioritate pentru țara noastră. "Cele 3 sisteme de obuziere pe șenile sunt o primă achiziție pentru brigada blindată și pentru cele două brigăzi de infanterie medii, pe care le avem notificate la NATO și pe care trebuie sa le înzestrăm cu astfel de obuziere in conformitate cu țintele de capabilități ale NATO și nevoie armatei române".
Totodată, Armata română are nevoie și de sisteme de obuziere autopropulsate pe roți pentru brigăzile de infanterie ușoară și pentru brigăzile de vânători de munte, mai precizează generalul Incicaș.
România a aprobat achiziția a 7 sisteme Patriot. Primele 4 au fost livrate (două chiar la începutul acestui an) - arată generalul, în timp ce pentru ultimele trei Patriot, România încă așteaptă acordul din partea SUA pentru achiziția acestor sisteme.
O altă procedură de achiziție in curs este cea pentru achiziția a 1059 de vehicule de teren ușor blindate, tip4x4. "Urmează să facem selecția a maxim 5 companii, iar la anul să facem testarea, ca parte a procesului (...) Primele nu sunt produse în România, dar următoare vor fi produse aici".
De asemenea, sunt planificate pentru acest an alte două proceduri de achiziție: pentru sistemele antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă (SHORAD/VSHORAD) și pentru mașinile de luptă ale infanteriei pe șenile (MLI), mai exact 249 de vehicule, ultima achiziție urmând să modernizeze brigada blindată formată din MLI-84 "Jderul".
Totodată, România va avea propriul satelit militar. Cel mai târziu achiziția va începe în 2024. "Un alt program pe care îl dorim să-l începem, dar nu știm dacă se va întâmpla anul acesta sau în anul următor, se referă la sistemul satelitar militar de telecomunicații".
Armata română va avea și o dronă de concepție proprie și este în faza ultimelor teste ale acestor aeronave.
Evident, cel mai important program de achiziții, cel puțin din persepectivă financiară, este programul F-35. Totuși, auci nu putem vorbi încă de o procedură de achiziții întrucât România se află încă în etapa procedurilor preliminare interne, MApN solicitând aprobarea Parlamentului pentru achiziția unui prim lot de 32 de aeronave de generația a V a. Inițiativa va beneficia de o finanțare de 6,5 miliarde de dolari.
https://www.defenseromania.ro/ce-programe-de-inzestrare-va-demara-anul-acesta-romania-urmeaza-o-sedinta-csat-unde-inzestrarea-armatei-va-fi-pe-ordinea-de-zi_625013.html
Progress on construction of new facilities at Air Base 71 near Campia Turzii in Romania
"The projects here at Air Base 71 and across Romania contribute to the readiness and responsiveness of U.S. forces in Europe, reinforce the collective defense and security of NATO allies, and support of our shared goals of regional security." - USACE Europe District Chief of Engineering and Construction Roger Vogler at a ceremony in September at the base celebrating three recently completed projects.
Construction is funded by U.S. European Command (EUCOM) through the United States' European Deterrence Initiative.
(https://i.imgur.com/EysYCRV.jpg)
(https://i.imgur.com/Xxyco90.jpg)
(https://i.imgur.com/Kd3H7fk.jpg)
(https://i.imgur.com/MVgnO3Z.jpg)
(https://i.imgur.com/Cg6IHrp.jpg)
(https://i.imgur.com/KFXSd7G.jpg)
(https://i.imgur.com/zNAOfCG.jpg)
(https://i.imgur.com/H5oH0pw.jpg)
Nu stiu sa pun poze pe forum, dar astazi au ajuns o parte din Oshkosh urile pentru FOS in portul Constanta. Dupa o intarziere..maricica
(https://i.imgur.com/SyAOJdw.jpeg)
(https://i.imgur.com/WpSlba1.jpeg)
Si cateva imagini de la Ambasada USA.
(https://i.imgur.com/admmnKm.jpg)
(https://i.imgur.com/YojZBcY.jpg)
(https://i.imgur.com/JGaxI7H.jpg)
Romanian Government requested the acquisition of:
fifty-four ( 54 ) main battle tanks M1A2 SEPv3 Abrams;
fifty-four ( 54 ) of M1A1 housings;
four ( 4 ) M88A2 HERCULES recovery vehicles;
four ( 4 ) M1110 assault bridges;
four ( 4 ) M1150 assault vehicles;
four ( 4 ) heavy assault bridges ( HASB );
fifty-four ( 54 ) 7.62 mm M240C submachine guns;
ten ( 10 ) engines ( gas turbine ) AGT1500;
five thousand nine hundred and forty ( 5,940 ) of 120 mm M1147 projectiles with strong, multifunctional explosive, tracer ( HEMP-T ); and
four thousand two hundred and thirty ( 4.230 ) of 120 mm M1002 projectiles with multifunctional trainer for target training ( TTPMP-T ).
Also included are:
mining rollers;
M1300 Enhanced Heavy Equipment Transporter tractors ( EHET ) M1300 with M1302 trailer with B-Kit / Frag kit;
heavy tactical truck with extended mobility ( HEMTT ) M978A4 with B-Kit / Frag kit;
M107A1 Tank Rack Modules fuel trailer ( TRM ) M107A1 ( 2500 gal ) with B-Kit / Frag kit;
HEMTT A4 M1120 Load Handling System ( LHS ) with B-Kit / Frag Kit kit;
Ml076Al with flat rack and B-Kit / Frag Kit kit;
Forward Repair Systems;
generators mounted on the trailer;
Common Remote Operated Weapons Station Low Profile ( CROWS-LP ); M2A1 caliber 0.50;
communication equipment;
GPS receivers ( Global Positioning System );
service and training ammunition;
spare parts;
special tools and test equipment ( STTE );
manuals and technical publications;
maintenance instructors;
artillery training systems – simulators;
instructors for tank drivers;
training for new equipment;
technical, engineering and logistics staff services of contractors;
spare parts;
support from the field service representative ( FSR );
logistical support of contractors ( CLS );
new generation automatic testing system ( NGATS );
logistics products;
modernization of the tank polygon;
Intensive management office ( IMO );
liaison officer ( FLO );
program management reviews ( PMR );
testing, measuring and diagnostic equipment; and
other related logistical and program support elements.
54 de tancuri + 54 de carcase.
Inseamna ca cele 54 de carcase le-am asambla noi. Nu ar fi tare greu si va avea UMB de lucru.
@qionescu1 nu am inteles conexiunea intre tancuri si umb
Uzina Mecanica Bucuresti ...
Romarm - UMB
https://romarm.ro/informatii-despre-companie/filiale-romarm/umb/?cn-reloaded=1
În perioada 12-15 noiembrie, o delegaţie compusă din 22 de companii americane din domeniul apărării vizitează Bucureştiul cu scopul organizării unor întâlniri cu reprezentanţi ai industriei româneşti de apărare şi reprezentanţi guvernamentali în vederea stabilirii de noi legături comerciale.
https://monitorulapararii.ro/sua-vor-sa-intensifice-cooperarea-cu-romania-in-domeniul-apararii-o-delegatie-americana-compusa-din-22-de-companii-din-domeniul-apararii-se-afla-in-1-52481 (https://monitorulapararii.ro/sua-vor-sa-intensifice-cooperarea-cu-romania-in-domeniul-apararii-o-delegatie-americana-compusa-din-22-de-companii-din-domeniul-apararii-se-afla-in-1-52481)
Primul proiect, contractat în temeiul regulamentului privind achizițiile publice de la NATO Support and Procurement Agency (NSPA), se va derula până la jumătatea anului 2024 și presupune proiectarea unei serii de clădiri și platforme de depozitare, precum și a unui heliport în Baza 57 Aeriană ,,Mihail Kogălniceanu", situată în Județul Constanța.
(https://i.imgur.com/2hKeOjI.jpg)
Leviatan Design
https://www.facebook.com/contact.leviatan (https://www.facebook.com/contact.leviatan)
https://www.defenseromania.ro/romania-mai-are-o-sansa-sa-salveze-proiectul-saur-2-dar-blindatul-romanesc-amfibiu-trebuie-schimbat-la-fata-industria-anunta-ca-e-pregatita_625607.html
Poate de trimis prin Africa la vreo grupare rebela fara asteptari
Cred ca te inseli. Daca e sub cele occidentale, Saur 2 sau 3 poate fi trimis linistit spre est unde se confrunta cu BTR80 si variantele lui. Dar si Saur e un BTR80 imbunatatit si daca te uiti la ugradeurile rusilor toate sunt cu tehnologie vestica.
Cei de la Moreni au in sfarsit dreptate. E momentul in care s-ar putea integra pe Saur 2/3 multe componente noi si performante care se pot cumpara inclusiv din industria romaneasca. Plus blindaj mai bun. Singurul lucru unde am putea ramane mult sub cele occidentale ar fi sistemele de protectie activa (antidrona/antiracheta). In rst cam toate se gasesc trebuie doar integrate cum zic si ei.
Plus sincronizarea celor care participa in program, organizare care e foarte importanta si de durata si pe care nu iti poti permite sau chiar nu o mai poti face in cazul unui razboi deschis, cand tu trebuie sa cresti productia nu sa organizezi productia. Sa nu trezim ca in 38 cand am alocat sume uriase pt achizitie de armament daor ca nimeni nu mai dorea sa vanda, toti produceau pt ei.
Nici alte tari nu fac mai mult, inclusiv Coreea are motorizari sub licenta la avioane, tancuri, blindate plus multe altele. Sunt foarte putine tarile care pot dezvolta si produce de ex motoare pt blindate. Dar aici am avea o buna parte din proiect si nu cred ca diferentele sunt inferioare fata de ale rusilor sau vecinilor. Cand ne uitam in Ukr vedem ca orice e bun doar sa il ai, inclusiv armament din WWII se foloseste acolo.
Eu cred ca e obligatoriu sa incepem cu Saur 2, varianta moderna apoi trecem incet incet, poate prin licenta sau asocieri la un alt standard. E o formula care a dat rezultate si in Corea si in Turcia.
U.S. Army Paratroopers from the Signal, Intelligence and Sustainment Company, Headquarters and Headquarters Battalion, 82nd Airborne Division, bid farewell to fellow Soldiers at Pope Army Airfield on Fort Liberty, North Carolina, Nov.28, 2023, before the unit's departure for Romania.
(https://i.imgur.com/lKdiXho.jpg)
Nu este o stire oficiala si nu trebuie luata ca informatie sigura, insa se aude ca daca turcii mai continua pe traiectoria pe care o au, Incirlik se muta la MK.
Se vorbeste de mult timp despre asta, inca din 2016. Insa ruptura nu a ajuns pana acolo si pt ca faptul ca au inca interese comune in zona si pt ca au rabdare americanii cu el. Sunt dispusi sa astepte dar in mod cert au planuri de rezerva deja pregatite. Eu cred ca nu e neaparat vorba de MK, dar ar putea avea un rol mult mai important in astfel de conditii.
Pe 7 decembrie Bucurestiul a fost gazda European High Mobility Artillery Rocket System Initiative III Summit.
"Pot să vă spun că în a treia săptămână din luna ianuarie, deci la începutul anului, vicepreședintele Lockheed Martin, care răspunde de cooperarea industrială și de relațiile internaționale, va fi în România. Va fi la Cluj, o dată, pentru semnarea unui acord, memorandum, protocol, nu știu exact care este forma actului respectiv, în care Lockheed Martin cooperează cu Universitatea în domeniul Inteligenței Artificiale, dar în același timp va fi și la București pentru a începe împreună demersurile de constituire a acestui Centru regional de mentenanță pentru ceea ce produce Lockheed Martin, nu vorbim doar despre F-16, sunt și multe alte produse, echipamente ale Lockheed Martin", a declarat, vineri, după ședința de guvern, ministrul Radu Oprea.
Vineri, 8 decembrie, la sediul marii unități Gemina din Cluj-Napoca, a avut loc o vizită de informare a locțiitorului comandantului Diviziei 82 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii, generalul de brigadă David Pack.
-------------------------------------------------
@Ionut zic ca ar merge si un topic dedicat stirilor din Aparare, care nu se incadreaza in topicurile existente.
The Romanian Parliament adopted, at the request of President Klaus Iohannis, the decision to establish the Regional Special Operations Component Command (HQR-SOCC) on the territory of Romania, in the Garrison of Târgu Mureș.
Maine si poimaine Summit Ro-USA la Sinaia
România cumpără 263 de rachete antitanc Javelin, cu 80 milioane dolari. SUA au aprobat vânzarea.
Vice Chairman visits troops at Mihail Kogalniceanu Air Base during USO Holidays Tour
(https://i.imgur.com/kRUkHPt.jpg)
10th Mountain Division transfers authority to the 82nd Airborne Division at Mihail Kogalniceanu Air Force Base
QuoteRomânia va avea propriul satelit militar. Achiziția satelitului va fi demarată cel târziu în 2024.
Ideea de a achiziționa un satelit propriu nu e una nouă. Încă din 2018 au apărut informații cu privire la intenția Armatei României de a achiziționa un satelit pentru a evita costurile de închiriere a serviciilor de comunicare prin satelit. www (https://www.defenseromania.ro/armata-romaniei-va-avea-propriul-satelit-militar-romania-demareaza-achizitia-si-poate-deveni-furnizor-satelitar-in-regiune_624942.html)
progress of construction on the Deployable Air Base System-Facility, Equipment Vehicle Storage facilities project being built at Air Base 71 in Campia Turzii
(https://i.imgur.com/G1iefXa.jpeg)
U.S. Army Corps of Engineers, Europe District Project Engineer Razvan Fenesan and Southern Europe Area Engineer Bryce Jones discuss the more than $100 million construction mission being managed where the new dangerous cargo pad construction is underway at Air Base 71 in Campia Turzii, Romania with Office of the Secretary of Defense Senior Plans Advisor Col. Robert Glecker, OSD Director of Global Posture Policy Dorothy Ohl and Europe District Commander Col. Dan Kent February 1, 2024. (U.S. Army photo by Jerry Jones)
(https://i.imgur.com/NoMgvv8.jpeg)
Timp de cinci ani, în zona bazei de la Mihail Kogălniceanu se vor construi alte structuri militare. Actuala pistă a aeroportului va fi dublată, deservită de depozite de combustibil și mai multe hangare pentru diferite tipuri de avioane de luptă și drone.
Lucrările au început în partea de sud a viitorului oraș militar, unde acum se construiesc drumuri de acces și o rețea electrică de mare capacitate. Totul, pentru un răspuns rapid, în caz de nevoie.
https://stirileprotv.ro/educatie/cat-costa-construirea-orasului-din-constanta-care-va-gazdui-10-000-de-militari-nato-si-familiile-lor.html (https://stirileprotv.ro/educatie/cat-costa-construirea-orasului-din-constanta-care-va-gazdui-10-000-de-militari-nato-si-familiile-lor.html)
Nemtii se plangeau de calitatea pistei. Se reface si pista?
Comisia Europeană a aprobat alocarea a 47 de milioane de euro pentru o nouă fabrică de pulberi militare în România
Comisia Europeană a aprobat vineri finanțarea, cu 513 de milioane de euro, a 31 de noi investiții în dezvoltarea capacităților de producție de muniție. Unul dintre proiecte va permite construirea de pulberi pentru muniție în România.
Comisia Europeană a anunțat că cele 31 de noi investiții vor permite industriei europene de apărare să își sporească capacitatea de producție de muniții la 2 milioane de proiectile pe an, până la sfârșitul anului 2025.
Proiectul din România a fost depus de compania germană Rheinmetall și ROMARM, o companie Ministerului Economiei.
Deocamdată, nu este clar unde se va construi noua fabrică de pulberi militare, dar nu este exclus că obiectivul să fie dezvoltat tot la Făgăraș.
În localitatea din județul Brașov există încă o fabrică de pulberi, dar ea produce pulberi pentru industria civilă.
În acest moment, România importă din Serbia pulberi pentru muniție.
romania.europalibera.org (https://romania.europalibera.org/a/comisia-europeana-a-aprobat-alocarea-a-47-de-milioane-de-euro-pentru-o-noua-fabrica-de-pulberi-militare-in-romania/32863313.html)
,,Suntem în plin proces de transfer de tehnologie la fabrica de la Cugir, cu producătorul Beretta. Începem să facem diverse operații de asamblare, iar, în timp, procesul de transfer de tehnologie va fi mai avansat pentru a putea realiza cât mai mult din arma respectivă."
romania.europalibera.org (https://romania.europalibera.org/a/ministru-economiei-intrebat-de-ce-fabricile-sale-nu-produc-munitie-de-calibru-nato-155-pentru-armata-sa-ne-spuna-intai-ce-echipamente-are/32860331.html)
Quote from: Sorinus on March 13, 2024, 02:40:01 PMNemtii se plangeau de calitatea pistei. Se reface si pista?
Pista e Ok, americanii o folosesc non stop de atatia ani. Nemtii inainte sa se planga de ce e la noi mai bine s-ar uita in propria curte. La propriu cu cu uniformele rupte in cur si cu o armata la pamant....
Chiar e o gluma care circula printre americani la baza. "German aviation can defeat the russian aviation any week, but not if it's next week" :lol:
Francezii la fel tot timpul se plang in timp ce freaca menta. Cand sunt exercitiile astea mari singurii care chiar pun osul si sau totul sunt romanii, polonezii si americanii.
2% din PIB pentru apărare:
(https://i.imgur.com/ixmwB3D.png)
(https://i.imgur.com/GhJIGEz.png)
(https://i.imgur.com/EOFUeFe.png)
(https://i.imgur.com/FyrajQ2.png)
(https://i.imgur.com/cClEDym.png)
(https://i.imgur.com/mYagTLp.png)
(https://i.imgur.com/YwGsb8T.png)
(https://i.imgur.com/OJenIKj.png)
https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2024/3/pdf/240314-def-exp-2023-en.pdf
https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_223304.htm?selectedLocale=en
Interesant, eu credeam ca Romania are cel putin 2% din PIB.
Doar in 2020 am depasit 2%, fiind de atunci in scadere continua.
Drept comparatie luati Ungaria, ca tot e Orban filorus...
Suntem singura țară din NATO care are scădere constantă în ultimii 3 ani, ca procent din PIB alocat pentru apărare.
defapt.ro (https://defapt.ro/analiza-nato-arata-cum-s-au-prabusit-cheltuielile-cu-apararea-de-cand-psd-a-ajuns-la-putere-plus-romania-cheltuie-mult-pentru-plata-militarilor-putin-pentru-inzestrare/)
Compania americană M.C. Dean, specializată în servicii de inginerie, electricitate, securitate și automatizări, cu prezență în peste 50 de piețe din întreaga lume și venituri anuale ce depășesc 1 miliard de dolari, a intrat în România, relevă date analizate de Profit.ro.
Citește mai mult la: https://www.profit.ro/insider/companii/nou-jucator-contractor-al-administratiei-si-armatei-sua-intra-in-romania-21553476 (https://www.profit.ro/insider/companii/nou-jucator-contractor-al-administratiei-si-armatei-sua-intra-in-romania-21553476)
Prima promotie a scolii de air assault de la MK
(U.S. Army photo by Spc. Nolan Brewer)
(https://i.imgur.com/FmVQdfY.jpeg)
(https://i.imgur.com/NLmS87F.jpeg)
(https://i.imgur.com/3cyJ5am.jpeg)
Maine incep lucrarile de extindere a bazei. Prima etapa: noua pista.
video
https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/831319128331742/ (https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/831319128331742/)
^
"Marcarea oficială a începerii lucrărilor la noua pistă de decolare-aterizare a bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, prima pistă cu destinație militară construită în România, după 1990. prima pistă cu destinație militară construită în România, după 1990.
Întregul proiect de investiții pentru modernizarea și extinderea bazei are o valoare totală de aproximativ 12,173 mld. lei, fără TVA, iar finalizarea acesteia este estimată a avea loc în aproximativ 240 de luni de la aprobarea acestuia, care a avut loc în anul 2021. În final, suprafața bazei va fi de circa 2800 de hectare."
Nu este cam exagerat totusi 20 de ani ? poate atat dureaza sa plateasca tot, dar sper totusi ca pista asta este facuta repede.
Oficial nu e și montajul gardului de protecție? Că spre dn22 au avansat bine cu el.
Azi am realizat și eu cât de mult se extinde camp-ul. Imens...
More than 2,500 Soldiers are preparing to deploy in the coming weeks from Fort Johnson to Mihail Kogalniceau Air Base in Romania. 3rd Brigade Combat Team, 10th Mountain Division held a casing of colors ceremony June 28, observing the time honored to mark the start of deployment.
Cum se pregătesc aliații noștri. Nu e ușor să-ți reconstruiești infrastructura militară:
Polonia își pregătește populația pentru război: Armata antrenează mii de angajaţi publici şi elevi de şcoală
Companii publice poloneze, precum Oficiul Poştal sau compania de gaze, plătesc mii de angajaţi pentru a se antrena să tragă şi pentru instrucţie militară, iar în anul şcolar viitor va fi obligatoriu ca toţi elevii de clasa a VIII-a să înveţe să tragă cu arma, informează marţi EFE.
După izbucnirea războiului din Ucraina, guvernul polonez anterior a introdus cursuri obligatorii în învăţământul public astfel încât toţi elevii care absolvă învăţământul primar să se familiarizeze cu asamblarea şi demontarea armelor, primul ajutor şi supravieţuirea în caz de conflict. De asemenea, trebuie să efectueze cel puţin o sesiune de tragere cu arme cu aer comprimat.
Perioada de doi ani acordată şcolilor pentru a introduce acest tip de instruire se încheie în septembrie, dar conform Ministerului Educaţiei, o treime din centre nu au încă un poligon de tragere unde să se poată desfăşura aceste activităţi. Afacerile care sunt dedicate acestui tip de activităţi şi cluburile sportive de tir din toată ţara sunt insuficiente pentru a absorbi cererea din ultimii doi ani.
În acelaşi timp, 4.700 de lucrători ai companiei de stat de gaze PGNiG şi alţi 1.000 de la Poşta Poloniei au parte anual de instruire paramilitară ce include cunoştinţe în domeniul securităţii cibernetice şi tragerea cu arme de foc.
Alte organizaţii, precum Departamentul Silvic, pregătesc proiecte similare, în care se oferă să le plătească angajaţilor interesaţi cursuri de mânuire a armelor, tragere şi supravieţuire în schimbul unor beneficii la locul de muncă.
În plus, Forţele de Apărare Teritorială Poloneze (WOT), un corp de voluntari şi rezervişti din cadrul forţelor armate, a trecut de la 32.000 de soldaţi în 2022 la aproape 50.000, iar conform autorităţilor poloneze, cererile de încorporare au crescut de şapte ori în ultimii doi ani.
Proprietarii de poligoane de tragere private, cum ar fi Pawel Dyngosz, care conduce centrul de antrenament ,,Brotherhood" de la periferia Varşoviei, spun că au liste de aşteptare de câteva săptămâni pentru folosirea facilităţilor şi, uneori, se văd nevoiţi să suspende cursurile pentru că au epuizat muniţia.
În martie 2022, la câteva săptămâni după începerea războiului din Ucraina, Polonia a aprobat o Lege a Apărării Patriei pe baza căreia a direcţionat peste 4% din PIB către domeniul apărării. De asemenea, intenţionează să crească numărul de soldaţi de la 216.000, în prezent, la 300.000. Comparativ, în 2014 Polonia avea doar 99.000 de soldaţi.
Potrivit datelor NATO, Polonia are a treia armată ca mărime din Alianţa Nord-Atlantică, după Statele Unite şi Turcia.
economica.net (https://www.economica.net/polonia-isi-pregateste-populatia-pentru-razboi-armata-antreneaza-mii-de-angajati-publici-si-elevi-de-scoala_762270.html)
Toate astea existau cu mult peste polonezi inainte de 1989. Educatia fizica cu pregatire militara era acolo in fiecare scoala, fiecare institutie/scoala avea terenuri pt culturi si spatii pentru cresterea animalelor pentru ca in caz de ceva trebuiau sa isi asigure hrana. Fiecare intreprindere avea planul ei de aparare cu personal instruit si organizat pt asta, coloane de transport etc. etc. Eram pregatiti pentru un razboi total cu mobilizarea intregii societati.
Trebuie sa amintim concentrarea unei industrii puternice in zonele montane si submontane, zona Brasov etc, dar si a unor ferme uriase tot aici. Totul planuit si planificat. Nu cred ca astazi mai putem emite vreo pretentie, inclusiv legea rezervistilor a fost o cacealma permitand inrolarea ca rezervisti si a militarilor pensionati desi ei erau de drept rezervisti. Un exemplu de competenta.
Ori suntem prosti rau ori suntem sabotati pt ca Romania nu reuseste sa constituie un corp al rezervistilor nici macar numeric decent daramite profesional. O armata de 70 000 de soldati, chiar daca ne place sa o numim profesionista, nu ajunge nici pe o masea in cazul unul conflict cum e cel din Ucraina, unde s-a si demonstrat asta. Iarasi suntem prinsi pe picior gresit si lucrurile nu se pot rezolva peste noapte.
Postarea ta amestecă realități cu propagandă: asta cu fermele era mai degrabă un pretext pentru ca armata să facă agricultură în loc de instrucție și eventual asigura hrana (pe timp de pace) a armatei și a ofițerimii, pentru că guvernul comunist era incapabil să o asigure. Mă întreb dacă ai făcut armata. Nu aș vrea să te superi, dar e mai bine să fim realiști ca să nu repetăm prostiile din trecut...
Ce e adevărat e că totuși exista o brumă de instrucție (ale cărei lipsuri s-au văzut bine în decembrie '89 când trupele s-au împușcat între ele și au fost extrem de vulnerabile la bruiaj și manipulări) dar pînă la urmă exista și asta era util, plus că scriptic armata avea documentele rezerviștilor, știa de unde să îi ia, ei aveau deja grade și depuseseră un jurământ (care era valid juridic), aveau instrucție de front și un pic de instrucție de specialitate etc. PTAP-ul în școli era o glumă proastă. Cred că mai găsești în "Moromeții" o descriere a echivalentului legionar, aceeași mascaradă inutilă :) Dar s-ar putea înlocui eficient cu niște tabere de vară ... în zilele noastre nu mai ai nevoie de atâta infanterie și instrucție de front, la condus drone se pot recalifica jucătorii de shootere, iar dacă vrei să îi înveți să tragă cu pușca ai găsi cred voluntari fără număr, poate ar și plăti tabăra :)
Din păcate industria nu a putut fi modernizată, nici cea militară nici cea civilă, e cam târziu să discutăm acum de ce, cert este că acum avem o altă industrie, chiar dacă e privată, care ar putea juca un rol în refacerea capacităților militare. Până la urmă și Ford și Renault sunt în același bloc militar, nu cred că s-ar supăra dacă ar primi comenzi de la armată, în caz de război se pot și militariza că e stare excepțională. Dacă ăia de la Baia Mare care fac camioane pentru A7 au început să se dezvolte, din punctul meu de vedere mai bine i-ar încuraja pe ei cu niște comenzi decât să tragă de calul mort Roman Brașov. Întreprinderile militare, chiar dacă scriptic au fost păstrate duc lipsă ce resursa cea mai prețioasă: oamenii. Ăștia de la Craiova au întârziat vreo doi sau trei ani să facă din nou un avion pe care l-au proiectat în timpul lui Ceaușescu. E practic imposibil să ții o fabrică "în conservare" pentru că nu poți să conservi oamenii, decât dacă dezvolți o componentă civilă sau asiguri un număr rezonabil de comenzi ca să o ții în stare de funcționare. De asta prefer varianta americană, cu comenzi către industria privată. P.S.: am lucrat și eu vreun an la IEMI, au tras și de calul ăsta mort ceva vreme dar în ciuda subvenției până la urmă mârțoaga a murit. E drept, anii '90 au fost triști din punctul ăsta de vedere...
Nu cred ca amestec nimic. Pot trage concluziile astea doar din observarea organizarilor locale si din ceea ce e evident. Ce spui tu cu armata in 89 nu are nimic de-a face cu ce vorbesc eu sau cu strategia de aparare a tarii gandita in acei ani.
Faptul ca au existat manipulari a venit dintr-o lupta interna pentru putere. Cand cei care conduc se lupta intre ei e evident ca apar neajunsuri si lucrurile nu functioneaza. Au fost multe manipulari, nu trebuie sa ne concentram numai pe alea pt ca exista foarte multe cazuri in care nu au reusit.
Fermele alea imense nu erau intamplator acolo cum nici o parte din industrie nu intamplator era localizata in zonele montane sau submontane. Acum ca armata mergea la munca de camp tinea de harnicia partidului. Dar nu era numai armata ci mergeau si elevii si alte categorii la munca de camp. Dar o minima instructie exista in armata chiar si pt cei ce lucrau la camp sau pe santierele tarii. Toti ce au facut armata intelegeau mult mai multe decat un civil si aveau si disciplina stiau ce inseamna ierahia militara si ordinul. Aduna tinerii de azi in ce tabara vrei tu pt un program de pregatire minim de 1-3 luni si imagineaza-ti ce ar putea iesi de aici.
Poate ca erau o gluma Garzile Patriotice, cu siguranta nu se faceau trageri sau instruire cum trebuie, dar era ceva. Aveau organizare si roluri clar conturate. De ce nu exista astazi ceva asemantor? De ce nu se reuseste nici macar cu rezervistii care sunt si platiti acum?
Iar ce se intampla in scoli nu are numai legatura cu PTAP ci si cu programa. Orele de educatie fizica aproape ca simulau pregatire militara. Deplasare cu formatia, formula de salut, probe ca atare. Asta era doar o componenta de pregatire fizica si relativ disciplina fara de care nu poti vorbi de functionare eficienta. Dar mai e si componenta morala sau atasamentul fata de stat si societate. Alt spirit avea programa de atunci (exceptand sloganele socialiste) alt spirit are astazi... Fara dedicare si capacitate de sacrificiu poti sa le dai cele mai bune arme, cea mai buna pregatire, ca tot degeaba.
Pana la urma nu e vorba daca e nevoie de mai multa infaterie sau mai putina, asta e doar un detaliu, ci de capacitea de organizare si functionare a unei forte armate. Cand e evident ca armata profesionista nu e suficienta si nici cu bani nu se inghesuie lumea ce faci tu ca stat? Ar fi curios sa aflam cati si-au dat demisia din armata de la inceperea razoiului in ukr...
Sunt de acord in legatura cu industria actuala ca cea veche in mare masura e distrusa nu stiu daca se mai poate face ceva. Ideal ar fi folosinta duala a industriei. Se chinuie cu fabrica de la Victoria sa o repuna pe picioare pt ca nici pulberi nu mai fabricam. Si nu se poate intampla peste noapte.
bun, acum ce să zic, contextul politic s-a tot schimbat. Desființarea armatei obligatorii s-a făcut într-un anumit context în care orice război în proximitate părea imposibil și atunci aveai nevoie doar de o forță de descurajare dublată de niște detașamente pentru intervențiile în forțele multinaționale ( Irak, Afganistan). Acum situația s-a schimbat din nou din cauza numărului mare de soldați pe care îi poate mobiliza Rusia (că practic în zona noastră doar ei pot fi amenințarea, de fapt ca și în vremea ceaușistă, chiar dacă nu se spunea explicit). Guvernele evident s-au bucurat pentru că asta a însemnat niște cheltuieli în minus. Cum ziceam, că văd că tot nu ești convins, și guvernul comunist scârțâia din greu să asigure un minim de fonduri pentru armată, de asta "autogospodărirea" era o formă de a scuti măcar cheltuielile cu hrana; practic fermele unităților erau de fapt pe suprafața câmpurilor de instrucție. Ăia care erau porcari nu au făcut nici o zi de instrucție de front, de fapt cât am făcut eu armata nici nu cred ca au ajuns în unitate. Erau "pierderi colaterale". În timp de război agricultura o faci cu femeile și copiii, nu cu militarii. Însă da, un plan trebuie în noul context. Sigur nu ai cum să faci cum era înainte, nici nu e posibil și nici util, dar ceva trebuie. Amenințarea rusă ar putea să dispară la anul sau să mai țină 20 de ani...
https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/rusia-recruteaza-sabotori-in-europa-prin-intermediul-telegram-si-tiktok-2872135
https://hotnews.ro/video-un-mort-si-doi-disparuti-in-explozia-de-joi-de-la-depozitul-de-artificii-din-bulgaria-exploziile-continua-pompierii-racesc-un-depozit-alaturat-cu-doua-tone-de-tnt-1756971
https://hotnews.ro/video-bulgaria-explozii-puternice-si-incendii-la-un-depozit-de-artificii-sase-explozii-produse-la-depozite-de-armament-in-bulgaria-intre-2011-si-2024-1756827
În Bulgaria există un procent însemnat din societate care este pro-rus, probabil e mai ușor de găsit un potențial sabotor. România are și ea o vulnerabilitate în faptul că acordă cetățenie cetățenilor exsovietici fără verificări riguroase.
Ce sa vorbim despre pregatirea populatiei pentru razboi cand statul nu are incredere in cetatenii sai? Cine stie, poate se apuca vreunu cu cunostintele obtinute sa faca tampenii..
Statul nu lasa nici macar romanii care vor sa isi ia arme legal, pe vanatoare, tir sportiv, colectie, autoaparare etc. sa o faca linistiti, desi sistemul este foarte strict, printre cele mai stricte din Europa. La fel, hartuieste poligoanele private pe unde poate. Tot pe ideea ca ce sa faca civilii cu astfel de cunostinte?
Ungaria, Polonia subventioneaza tot ce tine de privat pe trageri la populatia civila. La noi..doar piedici. Povesteau niste colegi care au fost la un competitie de long range shooting pentru civili in Ungaria. S-a organizat in poligon militar, totul subventionat de stat, munitie la discretie, doar sa vina lumea sa traga.
Tot Polonia si Ungaria s-au apucat de facut poligoane pentru civili în majoritatea orașelor, unde oamenii sunt invitati sa traga la preturi subventionate, si chiar gratis in niste limite.
Dar e greu cu noi..nu iesim din mentalitatea de cetateanul e dusmanul statului bine impamantenita pe vremea comunismului.
păi pe vremea comunismului chiar aveau dreptate, cetățeanul era dușmanul statului comunist :). Din păcate mentalitatea a rămas, ca dovadă a filiației tuturor instituțiilor din cele de dinainte...
Dar în fine, ăștia suntem, ceva trebuie să facem. Se mai estompează și mentalitatea asta în timp...
Ca ne place sa recunoastem sau nu, investitiile in aparare in perioada comunista au fost mult mult mai mari decat acum. Dupa 65/70 nu s-a mai tinut pasul cu modernizarea dar tot sumele investite tot erau mai mari ca acum si nici nu se compara cu prezentul (cel mai probabil datorita climatului de pace si "cupolei" Nato asa cum s-a mai amintit). Ne-am culcat pe o ureche si ne trezim din nou nepregatiti.
Tot o zona de folclor este... Ca procent din pib? Da. Dar pe vremea aia armata insemna multe institutii, nu doar MApN/Servicii. Un unchi de al meu a fost director la unul din celebrele "IUPS"-uri din tara si spre jumatate din angajati aveau si grade. Si asta era situatia pe la mai toate intreprinderile medii/mari din tara. Sa nu uitam ca pe vremea aia si femeile de serviciu din unitatile militare aveau grad si solda de fruntas.
Problema e ca pe vremea aia aveam pib-ul mult mai mic. Cu tot cu actualizari de inflatie, cu tot cu conversii aur, tot da mai putin ca bani fata de zilele noastre. Sa nu mai zic ca tot corpul armat al tarii (militari si paramilitari) la ora actuala are spre 130k lucratori vs aproape 850 de mii cat erau prin anii 60 sau ~650k cat erau prin 85-89.
(https://i.imgur.com/McrjkZO.png)
Dar legat efectiv de infra, situatia e cam jalnica. La MK acum cateva luni se plangeau nemtii de calitatea pistei la MK. Aeroport international si baza militara de top din Ro. Acum lucreaza la o a doua pista...dar sa fim seriosi, de ce naiba s-a ajuns ca pista 1 sa fie in halul asta. A se nota ca la anul, la MK, vine o escadrila de F16. Plus la fiecare 6 luni, vin rotatii din NATO pt politie aeriana (deci ne facem de ras cu toti).
La Borcea stiu ca s-a refacut tot, nu stiu insa in ce stare e infra la Campia Turzii.
La capitolul cazarmi, trecand pe langa ele (ca exemplu Rm Sarat), arata deplorabil, gen CAP-uri sau in cel mai bun caz, cladiri de birouri din anii 80. Ca la orice job, mediul in care lucrezi, afecteaza moralul. Daca tu, militar, iti desfasori 90% din activitate intr-un CAP spoit, cum sa faci performanta?
Stiu ca totul inseamna bani, dar sa renovezi cazarmile costa cat 6 rachete patriot (nu glumesc, e cateva milioane de dolari o racheta).
de acord cu tine la capitolul asta. Dar nu cred ca e o problema de finantare nationala ci de cum se gospodaresc unitatile militare patrimoniul pe care il au. De cele mai multe ori mediul ala de lucru trebuie sa ti-l ingrijesti tu, nu trebuie sa vina de la minister sa-ti faca curat in jurul tau.
Cu siguranta exista resurse interne care nu necesita finantare aditionala incat macar sa para atinse de oameni si nu abandonate acele cladiri.
Nu e folclor. Iar folosirea indicatorului PIB nu e relevant luat de unul singur. Romania a ținut/a încercat să țină pasul pt o dotare rezonabilă a armatei până inspre anii 70 și până la debutul industrializării. Criza petrolului s-a dovedit o grea lovitură pt bugetul țării. Însă tot s-a mai făcut câte ceva. S-au cumpărat licențe, s-au ocolit licențe iar de bine de rău se exporta armament.
Înainte de 89 Romania avea pe hârtie 5000 de blindate (tancuri, transportoare, mli) și 400 de aparate de zbor. Nu erau toate operaționale dar existau. Până foarte recent sau chiar până azi tot pe alea ne bazăm, pe micile loturi modernizate dintre ele.(Excepție migurile). Deci cantități modeste. Dau un exemplu șingurul tanc decent în armata română este TR85m1 - 56 de bucăți. In rest tot ce s-a achizionat s-a achizionat in numere mici și insufiente nevoilor pt că mai ales după anii 90 și după noile garanții de securitate armata a fost neglijata.
da, bun, situația s-a schimbat din multe puncte de vedere după '90. Trebuie să te gândești inclusiv la tratatele de la terminarea războiului rece: armata noastră cu tot efectivul intra la "Pactul de la Varșovia".După ce am ieșit din pact și am intrat în Nato numărul de militari ar fi trebuit să intre la cealaltă tabără (și nu doar la noi, tot "blocul estic" ), ceea ce ar fi permis rușilor să pretindă efective echivalente. Așa că până la urmă micșorarea efectivelor a fost și o mișcare strategică pentru a asigura paritatea. Aici chiar nu poți învinovăți pe nimeni.În plus cu fondurile eliberate s-ar fi putut face investiții...
Problema mare a fost însă lipsa unor programe reale de modernizare și achiziții care să permită menținerea industriei în stare de funcționare. Evident că România anilor '90 era foarte săracă (eu aș zice că știm și din vina cui... ) dar oricum s-au spart bani buni în alte domenii neperformante care s-au dovedit bani pierduți, ar fi fost o perioadă potrivită pentru reducerea decalajului și s-ar fi putut face cu mijloace mai puține ca acum. Kalașnicoave se fac și în zilele noastre din câte știu, dar eram în urmă rău și la electronică, și la blindate și cam la toate... Dar na, nu ne-am vândut țara, am aruncat-o în aer ( clădirea IEMI a fost dărâmată, în mod simbolic zic eu, prin explozie controlată. În '91 când am lucrat acolo, chiar dacă mulți erau deja în USA, mai găseai suficienți oameni cu care să asimilezi tehnologie modernă) .
Potrivit, generalului de brigadă Gabriel Turculeț, Batalionul tancuri Abrams va ajunge în estul României, în dotarea Batalionului 284 Tancuri. "Există certitudinea contractului semnat pentru noile tancuri Abrams care vor intra în dotarea Batalionului 284 Tancuri de la Galați".
www.defenseromania.ro/unde-vor-fi-trimise-tancurile-abrams-dupa-ce-vor-intra-in-dotarea-armatei-romaniei_629549.html
Partea din spate a UM arată cam așa (https://www.google.ro/maps/@45.4359352,28.0280913,3a,61.3y,59.3h,83.21t/data=!3m8!1e1!3m6!1sIulwWnZlnelQ47JytRi2qg!2e0!5s20211001T000000!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DIulwWnZlnelQ47JytRi2qg%26cb_client%3Dmaps_sv.share%26w%3D900%26h%3D600%26yaw%3D59.299621631677844%26pitch%3D6.787419292328607%26thumbfov%3D90!7i16384!8i8192?coh=205410&entry=ttu). (au mai dat un var pe gard în ultimul timp)
Este fals, efectivele nu au scazut ca rusii sa nu poata invoca paritatea. Oricum nu ar fi putut sa o faca. Efectivele au scazut pentru ca:
1. stagiul militar obligatoriu a fost suspendat, deci nu mai aveai recruti
2. MAI si alte institutii au fost demilitarizate (cerinte de integrare)
3. reforma Mapn pe standardele NATO.
E o certitudine ca se puteau face mai multe si ca multi bani s-au pierdut in alte domenii fara vreun folos in detrimetul armatei dar ceea ce voiam sa zic e ca nu trebuie sa cadem in capacana lipsei investiilor in armata in perioada comunista. In mod clar au neglijat-o dupa procesul indistrializarii si al crizei petrolului dar in nici un caz armata nu fost neglijata precum in anii 90 pana inspre 2014/2022.
Tot ce avem avem de atunci, iar fortele armate s-au redus numeric intr-un context international de pace. Nu suntem numai noi in situatia asta. Aproape toata Europa este asa in frunte cu Germania care a scazut masiv personalul din armata dar si investitiile in armament pana la un nivel ridicol. Contextul este foarte asemantor si la noi dar noi ce am modernizat pana spre 2014 a fost din dorinta de a nu merge in fundul gol in teatrele de operatii. Nu puteai merge cu t55 in Afganistan etc. Si aici cantitati infime si investitii modeste. Deci lipsa investitiilor in armata culmineaza in anii 97 spre 2014/2022. In 2014/2015 am cumparat 3000 de rachete antitanc Spike apoi iarasi ne-am culcat pe o ureche. Chiar si acum investitiile sunt departe si doar la nivel de proiecte in mare parte.
între primele două e o legătură. Stagiul militar a fost suspendat (și) din acel motiv, și pentru că s-a schimbat doctrina din "armata întregului popor" în "armată de profesioniști". Nu mai avea sens (nici acum nu are) să ții atât de mulți oameni sub arme la un moment dat. Însă evident că în schimb s-a promis acea "armată de profesioniști" în care așa cum bine zici s-a investit prea puțin, s-au echipat fix cele două batalioane sau câte sunt cu care s-a mers în Afganistan și pe unde s-a mai mers. O pregătire sumară a populației pentru caz de nevoie se mai poate face și în alte forme. Problema e însă armamentul în care s-a investit câte ceva doar în ultimii câțiva ani când s-au prins cu toții că treaba e groasă. Și problema și mai mare e producția locală, pentru că se vede că la un război de uzură ai nevoie să poți produce tu armament. Aici e punctul delicat după părerea mea, nu la faptul că nu face pifanul sectoare...
Exact, problema majora e productia locala! Nici pulberi nu mai fabricam si importam din Serbia sau de unde putem. De construit nu mai construim nimic (exceptie nave prin porturi dar sub steag strain) abia reusim sa mai surubarim putin. Asa ceva era inimaginabil inainte de 89 sau chiar 2000.
S-au mai schimbat lucrurile de atunci in privinta armelor cu care se poarta razboiul dar unele lucruri nu se schimba niciodata, aprovizionarea proprie, posibilitatea de a construi singur si a depinde cat mai putin de altii astea sunt cerinte permanente.
Nu trebuie sa neglijam lectiile din Ucraina unde s-a dovedit din plin ca armata de profesionisti de departe nu e suficienta in cazul unui conflict.
(https://i.imgur.com/806wZXX.jpeg)
MIHAIL KOGALNICEANU AIR BASE, Romania – U.S. and Romanian officials celebrated the latest improvement project completed at the Mihail Kogalniceanu Air Base portion of U.S. Army Garrison Black Sea here yesterday – the airfield's new cargo pad.
The new MK cargo pad will support both fixed wing and rotary wing aircraft and will bolster local airfield capabilities for both exercises and real-world missions. The new cargo pad and associated runway tie-ins will facilitate the safe loading and unloading of a wide range of materials including items requiring additional safety protocols.
Naval Facilities Engineering Systems Command (NAVFAC) Europe Africa Central awarded a $10.1 million modification to previously-awarded firm-fixed-price, indefinite-delivery/indefinite-quantity contract July 26, 2024, to Vectrus Systems Corp., for Base Operations Support (BOS) services at Naval Support Facility Deveselu, Romania.
The contract modification provides an additional 12 months of BOS services under the basic contract and brings the total cumulative face value to $50,477,836.
"BOS contracts are critical to the success of military operations," said Juan Jimenez Arocho, NAVFAC Europe Africa Central, director of Public Works. "The BOS contractor is an integral partner for facility maintenance and operational support, which allows the U.S. military to maintain its forward presence in this key strategic location by providing a wide range of services."
Romanians building gunpowder factory with Germans in order to free themselves of dependence on Serbia
18.08.2024
After the opening of an ammunition factory in Hungary, the German military-industrial concern Rheinmetall has started building a gunpowder factory in Romania, with the aim of freeing that country from its dependence on Serbia in that process, for which purpose EUR 47 million has been secured from the European Defense Fund (EDF), as reported by the Balkanska bezbedonosna mreza portal.
According to the portal for EU tenders for the allocation of funds to various companies, the works began on August 1 and they are planned to be completed on the last day of January 2027, and in addition to Rheinmetall, the job of the construction of the gunpowder factory also involves the Romanian company Pirochim Victoria, except that 100% of the funds have been provided by the German partner through the EDF.
Rheinmetall already has two facilities in the region. Last month, the production of the new-generation Links combat vehicles for the infantry started in Zalaegerszeg in Hungary, and a hundred kilometers from there, in the same country, a facility for the production of the ammunition for such vehicles, tanks and artillery, opened.
The third factory in the region will be built in the Romanian town of Victoria, some 90 kilometers west from the seat of the Brasov County, on an area of 300 hectares and with total investments of EUR 400 million in money and infrastructure.
ekapija.com (https://www.ekapija.com/en/news/4831173/romanians-building-gunpowder-factory-with-germans-in-order-to-free-themselves-of)
Cum acest pod are 99% importanta militara si 1% interes civil, o sa postez aici stadiul lucrarilor la podul peste Olt de la Voila-Cincsor (DJ 108, jud. Brasov), denumit (in batjocura) si "podul NATO":
Se foreaza pilotii pentru piloni:
- Pe malul nordic, spre Cincsor
(https://i.imgur.com/awXuTxg.jpeg)
(https://i.imgur.com/htFVYsN.jpeg)
-Pe malul sudic, spre Voila:
(https://i.imgur.com/m24K8M1.jpeg)
Armaturile:
(https://i.imgur.com/02fv2wf.jpeg)
(https://i.imgur.com/4OxDPpc.jpeg)
Sfredelul:
(https://i.imgur.com/nZuEb6O.jpeg)
Grinzile par a fi toate aduse (mai erau depozitate pe un teren chiar inainte de pod, pe dreapta dar erau niste paznici pe acolo si tot neamul de semne, am zis sa nu insist):
(https://i.imgur.com/Kl1RzPM.jpeg)
România achiziționează sisteme radar Sentinel
Ministerul Apărării Naționale salută notificarea Congresului SUA transmisă luni, 7 octombrie, de către Departamentul de Stat cu privire la achiziționarea de România a unor sisteme radar AN/MPQ-64 F1 Sentinel, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS).
Programul de achiziție include un număr de până la patru radare AN/MPQ-64 F1, inclusiv suportul logistic, servicii de instruire, echipamentele de comunicații, asistență tehnică și servicii de transport, pentru dotarea batalioanelor de apărare aeriană cu baza la sol ale Forțelor Terestre Române.
Radarele vor contribui la îmbunătățirea supravegherii spațiului aerian, în special împotriva celor mai recente amenințări reprezentate de vehiculele aeriene fără pilot, cu viteze mici de deplasare și amprente radar reduse.
Pentru achiziționarea primelor două radare vor putea fi valorificate instrumentele de finanțare oferite de Guvernul SUA prin programul Foreign Military Financing(FMF), ceea ce va permite contractarea în cel mai scurt timp posibil de la semnarea acordului de tip Letter of Offer and Acceptance. Acest Acord urmează a fi oferit Ministerului Apărării Naționale de către Guvernul SUA în următoarele săptămâni.
Ministrul apărării naționale a subliniat, în acest context, că tehnica militară de ultimă generație achiziționată prin colaborarea cu Statele Unite ale Americii a schimbat în mod esențial profilul Armatei României la nivelul capacității de acțiune în regiunea Mării Negre și a întărit interoperabilitatea cu armatele aliate și partenere.
,,Radarele de ultimă generație de tip Sentinel vor completa capacitățile de apărare aeriană ale României, îndeosebi în ceea ce privește detecția timpurie a vehiculele aeriene fără pilot, care evoluează cu viteze mici de deplasare și au amprente radar reduse, amenințări care se manifestă în proximitatea frontierelor naționale, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
* * *
AN/MPQ-64 F1 Sentinel reprezintă cea mai recentă configurație din familia radarelor Sentinel și este un radar tridimensional - poate măsura distanța, direcția și elevația obiectelor aeriene cu și fără pilot, date pe care le raportează automat către sistemele de comandă și control ale apărării aeriene cu baza la sol (Ground Base Air Defense/GBAD) cu rază scurtă de acțiune.
Acest sistem radar acceptă mai multe interfețe de comandă și control, oferind date consistente de supraveghere aeriană și control al focului pentru sistemele GBAD. Poate detecta, identifica și urmări vehicule aeriene fără pilot (UAV), rachete de croazieră și aeronave cu aripi fixe și rotative.
NOTĂ
Valoarea notificată Congresului SUA de către Departamentul de Stat aferentă unui program specific procesului Foreign Military Sales Congres este determinată de Guvernul SUA în baza procedurilor interne și poate depăși valoarea efectivă a achiziției, stabilită prin acordul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA).
În cazul programului de achiziție a radarelor AN/MPQ-64 F1 Sentinel de către România a fost notificat Congresul SUA cu o valoare de aproximativ 90 milioane de dolari.
https://www.mapn.ro/cpresa/18614_Rom%C3%A2nia-achizi%C8%9Bioneaz%C4%83-sisteme-radar-Sentinel
La MK avanseaza f f mult cu noile taxiway (la nivel de turnare beton), iar pista noua e la nivel de decopertare sol.
România cumpără 400 de bombe de mici dimensiuni de la americani. Departamentul de Stat al SUA a aprobat ieri, 18 februarie, o posibilă vânzare către Armata Română.
România urmează că cumpere 400 de bombe cu diametru mic GBU-39B și a echipamentelor aferente pentru un cost estimat de 84 milioane de dolar. Agenţia pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii a eliberat ieri, 18 februarie, certificarea necesară notificând Congresul despre această posibilă vânzare, a anunțat Agenţia.
https://www.economica.net/romania-400-bombe_811754.html (https://www.economica.net/romania-400-bombe_811754.html)
Sunt acuzatii ca in razboiul din Ucraina nu au avut eficienta scontata.
https://newsukraine.rbc.ua/news/up-to-date-us-supplied-missiles-to-ukraine-1714162763.html
E vorba de alt tip de muntie.
Romania cumpara GBU-39B vs GLSDB cele din articol.
GLSDB e o muntie noua care e lansata dintr-un lansator terestru - Himars sa zicem.
GBU-39B sunt lansate din avion.
Curs de guvernare: O firmă care are printre acționari un oligarh rus apropiat de Putin se numără printre cele care extind baza NATO de la Kogălniceanu / SUA și Comisia Europeană au transmis României îngrijorări
Licitația pentru extinderea bazei NATO de la Kogălniceanu a fost câștigată de un consorțiu de firme, printre care se numără și una rusească, unde printre acționari este și Oleg Deripaska, un oligarh rus apropiat de Vladimir Putin, scrie CursDeGuvernare. Statele Unite și Comisia Europeană au transmis României, mai ales Ministerului Apărării Naționale, că prezența firmei rusești în acest proiect este ,,o breșă de securitate".
Avertismentele privind breșa de securitate de la construirea bazei NATO din România au fost transmise inclusiv premierului Marcel Ciolacu. Conform surselor CursDeGuvernare, Ciolacu a fost avertizat în decembrie 2024, când a fost într-o vizită în SUA, de către oficialii americani că prezența firmei rusești în acest proiect ridică semne de întrebare.
Licitația privind proiectul a fost lansată în urmă cu aproape patru ani. Este o licitație pentru construcția primelor clădiri care urmează să adăpostească peste 10.000 de soldați NATO și pe familiile acestora, conform CursDeGuvernare.
Contractul este clasificat, însă a primit avizul de securitate: ,,Adică e OK ca firma rușilor să construiască baza NATO", notează CursDeGuvernare.
Asocierea de firme care a câștigat contractul este Aduro – Strabag – Bog'Art. Strabag SRL este subsidiara companiei austriece Strabag AG, unde oligarhul rus apropiat de Putin, Oleg Deripaska, deținea din 2017, peste un sfert din companie, conform CursDeGuvernare.
hotnews.ro (https://hotnews.ro/curs-de-guvernare-o-firma-care-are-printre-actionari-un-oligarh-rus-apropiat-de-putin-se-numara-printre-cele-care-extind-baza-nato-de-la-kogalniceanu-sua-si-comisia-europeana-au-transmis-romaniei-i-1908647)
https://cursdeguvernare.ro/investigatie-cum-construieste-rusia-cea-mai-mare-baza-nato-din-europa-de-est-in-romania.html
De parca ar fi singurul contract in care baze miliatare sunt "modernizate" cu STRABAG (vezi Mihai Bravu) (https://newsweek.ro/investigatii/modernizarea-bazei-rachetelor-patriot-data-de-mapn-firmei-oligarhului-rus-oleg-deripaska). Desi cateodata stau si ma gandesc ca problema e a noatra, interna (vezi "nepotul lui ciuca") (https://www.gandul.ro/exclusiv/dintr-o-firma-de-apartament-nepotul-lui-nicolae-ciuca-a-impuscat-contracte-mamut-la-ministerul-apararii-imagini-in-premiera-cu-descurcaretul-rezervist-si-garajul-lui-de-lux-20356538).
Exproprierea platformei industriale de sute de hectare a combinatului chimic insolvent Viromet Victoria, hotărâtă de Guvern în decembrie anul trecut în beneficiul proiectului viitoarei fabrici de pulberi pentru muniție pe care vrea să o construiască pe amplasament gigantul german al apărării Rheinmetall, în parteneriat cu compania românească de stat Pirochim Victoria, a fost blocată de instanța de judecată, cel puțin temporar, relevă date analizate de Profit.ro.
Până în toamna lui 2019, aproape de intrarea în insolvență, compamia Viromet SA a fost controlată indirect de omul de afaceri Ioan Niculae, prin intermediul offshore-ului cipriot Whitbread Holdings Limited, cu aproape 98% din capital. În prezent, după mai multe schimbări succesive de acționariat, deținerea respectivă a ajuns în posesia Pambac SA Bacău a antreprenorului Eusebiu Guțu, potrivit termene.ro. Viromet a cerut în justiție mai întâi suspendarea, iar ulterior anularea hotărârii de Guvern nr. 1570 din 4 decembrie 2024 privind declanșarea procedurilor de expropriere. Societatea a mai solicitat suspendarea notificărilor de expropriere trimise de Pirochim Victoria pe 6 decembrie 2024 și 28 ianuarie 2025, până la soluționarea acțiunii pe fond.
Deocamdată, Viromet a obținut în instanță suspendarea executării primei notificări de expropriere, cea din 6 decembrie 2024, cu motivarea că, la acea dată, HG-ul de declanșare a exproprierii nu fusese încă publicat în Monitorul Oficial, acest lucru întâmplându-se numai pe 10 decembrie 2024. În schimb, cererea de suspendare a HG-ului ca atare a fost respinsă. Atât Viromet, cât și Pirochim și Ministerul Finanțelor au formulat deja recursuri, nesoluționate încă.
Citește mai mult la: https://www.profit.ro/profitul-tau/ultima-ora-document-a-fost-blocata-exproprierea-combinatului-viromet-unde-gigantul-rheinmetall-vrea-o-fabrica-de-pulberi-de-munitie-despre-care-s-a-vorbit-si-la-negocierile-pentru-ucraina-21944176
Quote from: miahi on February 19, 2025, 08:07:02 PME vorba de alt tip de muntie.
Romania cumpara GBU-39B vs GLSDB cele din articol.
GLSDB e o muntie noua care e lansata dintr-un lansator terestru - Himars sa zicem.
GBU-39B sunt lansate din avion.
Se pare ca e aceeasi munitie doar ca ultima e lansata din avion.
https://theaviationist.com/2024/05/25/gbu-39-sdb-glide-bomb-in-ukraine/
https://en.defenceua.com/analysis/glsdb_is_affected_by_ew_but_air_launched_sdb_is_not_even_though_its_the_same_gbu_39_why_so-10645.html
https://www.reuters.com/world/europe/ukraines-long-range-glide-bomb-blunted-by-russian-jamming-2024-05-23/
Stadiul lucrarilor de extindere a bazei de la MK
https://www.facebook.com/watch/?mibextid=wwXIfr&v=1999195160568210&rdid=9yKrkGoN5V1JQ6s7 (https://www.facebook.com/watch/?mibextid=wwXIfr&v=1999195160568210&rdid=9yKrkGoN5V1JQ6s7)
Să sperăm că va avea și cine să cantoneze aici.
Cine sa conteze - cu siguranta ca se va gasi.
Ca o vor folosi americanii sau altii - ramane de vazut.
pare a nu fi pentru cine se construieste/pregateste...americanii se retrag (progresiv) din Europa.
Americanii nu se vor retrage din România și Polonia, astea sunt inepții. Din contra aici vor reloca echipament si trupe de la alte baze din Europa. Si au multe proiecte bugetate privind zona asta, care nu au nicio treaba cu Ucraina.
*****************
In alta ordine de idei Sorin Grindeanu a zis astazi la conferinta de presa din port ca a dat acordul pentru niste investitii mari si extinderi in portul militar.
Bine ar fi sa ai dreptate dar din pacate ultimele evenimente par sa spuna altceva. Eu - personal - sint mai mult decit dezamagit.
Planurile, care au fost prezentate de șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, includ construcția și amenajarea unui nou cheu militar în zona digului de sud al portului Constanța, potrivit unui comunicat al MApN.
Proiectul, care presupune transferul unei suprafețe din administrarea Ministerului Transporturilor în cea a MApN, va asigura o nouă zonă de acostare, atât pentru capabilitățile actuale sau care vor intra în înzestrarea Forțelor Navale Române, cât și pentru cele ale aliaților, precum și o serie de facilități de infrastructură portuară care vor fi realizate la ultimele standarde în domeniu, se arată în comunicatul transmis.
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/mapn-despre-proiectul-de-dezvoltare-a-portului-militar-constanta-889882.html (https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/mapn-despre-proiectul-de-dezvoltare-a-portului-militar-constanta-889882.html)
Trump considers pulling troops out of Germany
Mr Trump is weighing up withdrawing some 35,000 active personnel out of Germany in a move that would further sour US-Europe relations.
The Telegraph understands that the president is considering redeploying troops from Germany to Hungary, which has maintained a close relationship with Russia.
www.telegraph.co.uk/us/politics/2025/03/07/donald-trump-considers-pulling-troops-out-of-germany/
Eu traiesc cu impresia ca nemtii oricum ii cam considera o forta de ocupatie. Si, la drept vorbind, sint. Dar e mai bine asa pentru din cind in cind nemtii preiau cite o idee timpita de la francezi, o duc pina la absurd si le iese pe nas...
Nu cred ca o se va face total dar logistic nu au unde sa ii mute acum. E o masura care nu se poate lua peste noapte. E vorba de cativa ani cel putin. Sau pot incepe gradual.
Dar putem privi si in alta cheie. "Fortele de ocupatie" se muta in Ungaria de unde ies chinezii/rusii.
Installation Management Command-Europe Command Sergeant Major Christopher Carbone a venit azi la MK in vizita oficiala.
Sergeant Major?
Nu te lasa înșelat de denumire, nu e similar gradului din armata noastră (sergent major adică).
In US Armed Forces, Command Sergeant Major e un fel de consilier al comandantului respectivei mari unități care supervizează pregătirea de luptă a soldaților (asta intră în apanajul subofițerilor în armatele occidentale)
QuoteOn 12 March, US Army Garrison Black Sea had the privilege of hosting LTG Sean Bernabe, U.S. Army Europe and Africa (USAREUR-AF) Deputy Commanding General.
The visit provided LTG Bernabe with an opportunity to better understand our area of operations, see firsthand the incredible work being done by our garrison staff, experience the great services provided on our installation and check in with the soldiers living and training at Mihail Kogalniceanu Airbase.
For the garrison command team, it was a valuable chance to gain insights into USAREUR-AF's upcoming plans, ask questions, and receive guidance directly from the source.
The visit was a great success, with knowledge shared and connections strengthened—a testament to the hard work and dedication of our team!
U.S. Army Europe and Africa @Installation Management Command Directorate-Europe
U.S. Army Corps of Engineers, Europe District personnel coordinated a design charrette for airfield improvements at MK Air Base in Romania with U.S. Army Garrison Black Sea, contractor and Host Nation project partners March 4-6, 2025.
These airfield improvements will increase the operational capabilities of U.S. and Romanian aircraft to support missions operating out of the base – increasing warfighter readiness, deterrence and lethality.
Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu a inaugurat Centrul de antrenament pentru tehnologii avansate
...
Acest centru este un hub de inovație și educație, prin care profesioniștii și studenții își dezvoltă competențe în domenii de vârf. Sistemele și laboratoarele CATA conțin echipamente de ultimă generație, inclusiv simulatoare, care permit desfășurarea de scenarii complexe și realiste, oferind studenților posibilități multiple de dezvoltare a competențelor la cel mai înalt nivel.
Tribuna (https://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/academia-fortelor-terestre-nicolae-balcescu-din-sibiu-a-inaugurat-centrul-de-antrenament-pentru-tehnologii-avansate-181880.html)
Statele Unite și contractorii lor se pregătesc să demareze efectiv implementarea unui proiect mult întârziat de întărire a bazei militare aeriene din România de la Mihail Kogălniceanu, planificată să devină cea mai mare de profil a NATO din Europa, într-un moment în care voci conservatoare din SUA cer administrației Trump 2.0 să retragă trupele americane de acolo, relevă documente văzute de Profit.ro.
Congresul a aprobat redistribuirea de fonduri, iar contractul de la Kogălniceanu a fost atribuit în septembrie 2024, la valoarea de circa 36,68 milioane euro (40,79 milioane dolari), unei filiale italiene a Ske International, parte a conglomeratului de construcții și infrastructură Vinci. Cu o lună înainte, cei de la Ske International finalizaseră construirea unei rampe de marfă la Mihail Kogălniceanu. Atribuirea a fost contestată de cealaltă firmă înscrisă la licitație, subsidiara românească BBGSRO Construction SRL a grupului austriac PORR, care propusese un preț mai mic, ușor sub 36 milioane euro, însă obținuse un punctaj mai redus la aspecte legate de abordarea tehnică, managementul de proiect și experiența anterioară în proiecte similare. Contestația a fost respinsă de US Government Accountability Office (GAO, echivalentul relativ al Curții de Conturi din România) în ultima parte a lunii ianuarie anul acesta
Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/politic/foto-documente-americanii-incep-intarirea-bazei-nato-kogalniceanu-planificata-devina-cea-mare-europa-voci-sua-cer-retragerea-romania-proiectul-intarziat-zidul-mexican-trump-dublat-costurile-21976876 (https://www.profit.ro/stiri/politic/foto-documente-americanii-incep-intarirea-bazei-nato-kogalniceanu-planificata-devina-cea-mare-europa-voci-sua-cer-retragerea-romania-proiectul-intarziat-zidul-mexican-trump-dublat-costurile-21976876)
Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
(https://i0.1616.ro/media/2/2621/33238/21976876/9/amplasament-proiect-kogalniceanu.png?width=585)
3rd Brigade Combat Team, 10th Mountain Division, and 2nd Brigade Combat Team, 101st Airborne Division (Air Assault), conduct a Transfer of Authority (TOA) ceremony at Mihail Kogălniceanu Air Base, Romania, March 26, 2025. The TOA ceremony signals the relinquishment of responsibilities from the 3rd Brigade Combat Team, 10th Mountain Division, to the 2nd Brigade Combat Team, 101st Airborne Division (Air Assault), in support of V Corps, America's forward-deployed corps in Europe. The handover ensures a continued U.S. Army presence in the Black Sea Region and the unwavering commitment to our regional Allies.
(U.S. Army photo by Sgt. Austin Steinborn)
(https://d2cto119c3bgok.cloudfront.net/thumbs/photos/2503/8936540/1000w_q95.jpg)
Viromet închide și concediază. Controversele exproprierii și viitorul fabricii de muniție de la Victoria - Viromet, simbol al industriei chimice românești, a fost închis definitiv, generând reacții legate de expropriere și noi investiții în industria de apărare.
- Guvernul a expropriat terenurile Viromet pentru a construi o fabrică de muniție, declanșând conflicte legale și critici politice.
- Viromet contestă exproprierea completă, susținând că este nepotrivită și ar duce la falimentul companiei și impact asupra comunității.
- Controverse asupra selecției consultantului pentru proiect, acuzat de lipsă de transparență și influență politică.
economedia.ro (https://economedia.ro/viromet-inchide-si-concediaza-controversele-exproprierii-si-viitorul-fabricii-de-munitie-de-la-victoria.html)
O fabrica rupta în... a fost expropriata ca să se construiască ce mai mare fabrica de pulberi din Europa de Est. De către nemții de la Rheinmetall, care sunt între primii cinci producători de armament di UE.
Completare: cifra de afaceri 7 miliarde euro. Angajați 31000.
Viromet, mare firma..au produs nicio scobitoare. marea lor problema e ca probabil n-au primit si e parandarat. Ar trebui inchise odata toate mizeriile astea de fabrici comuniste cu 5 angajati de 30 de ani care nu fac nimic.