Infrastructura militara in Romania

Started by Gyn, September 07, 2014, 11:37:07 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.


miahi

E vorba de alt tip de muntie.

Romania cumpara GBU-39B vs GLSDB cele din articol.

GLSDB e o muntie noua care e lansata dintr-un lansator terestru - Himars sa zicem.

GBU-39B sunt lansate din avion.



tom_sawyer

#317
Curs de guvernare: O firmă care are printre acționari un oligarh rus apropiat de Putin se numără printre cele care extind baza NATO de la Kogălniceanu / SUA și Comisia Europeană au transmis României îngrijorări

Licitația pentru extinderea bazei NATO de la Kogălniceanu a fost câștigată de un consorțiu de firme, printre care se numără și una rusească, unde printre acționari este și Oleg Deripaska, un oligarh rus apropiat de Vladimir Putin, scrie CursDeGuvernare. Statele Unite și Comisia Europeană au transmis României, mai ales Ministerului Apărării Naționale, că prezența firmei rusești în acest proiect este ,,o breșă de securitate".

Avertismentele privind breșa de securitate de la construirea bazei NATO din România au fost transmise inclusiv premierului Marcel Ciolacu. Conform surselor CursDeGuvernare, Ciolacu a fost avertizat în decembrie 2024, când a fost într-o vizită în SUA, de către oficialii americani că prezența firmei rusești în acest proiect ridică semne de întrebare.

Licitația privind proiectul a fost lansată în urmă cu aproape patru ani. Este o licitație pentru construcția primelor clădiri care urmează să adăpostească peste 10.000 de soldați NATO și pe familiile acestora, conform CursDeGuvernare.

Contractul este clasificat, însă a primit avizul de securitate: ,,Adică e OK ca firma rușilor să construiască baza NATO", notează CursDeGuvernare.

Asocierea de firme care a câștigat contractul este Aduro – Strabag – Bog'Art. Strabag SRL este subsidiara companiei austriece Strabag AG, unde oligarhul rus apropiat de Putin, Oleg Deripaska, deținea din 2017, peste un sfert din companie, conform CursDeGuvernare.

hotnews.ro

https://cursdeguvernare.ro/investigatie-cum-construieste-rusia-cea-mai-mare-baza-nato-din-europa-de-est-in-romania.html

pasadia


tom_sawyer

Exproprierea platformei industriale de sute de hectare a combinatului chimic insolvent Viromet Victoria, hotărâtă de Guvern în decembrie anul trecut în beneficiul proiectului viitoarei fabrici de pulberi pentru muniție pe care vrea să o construiască pe amplasament gigantul german al apărării Rheinmetall, în parteneriat cu compania românească de stat Pirochim Victoria, a fost blocată de instanța de judecată, cel puțin temporar, relevă date analizate de Profit.ro.

Până în toamna lui 2019, aproape de intrarea în insolvență, compamia Viromet SA a fost controlată indirect de omul de afaceri Ioan Niculae, prin intermediul offshore-ului cipriot Whitbread Holdings Limited, cu aproape 98% din capital. În prezent, după mai multe schimbări succesive de acționariat, deținerea respectivă a ajuns în posesia Pambac SA Bacău a antreprenorului Eusebiu Guțu, potrivit termene.ro. Viromet a cerut în justiție mai întâi suspendarea, iar ulterior anularea hotărârii de Guvern nr. 1570 din 4 decembrie 2024 privind declanșarea procedurilor de expropriere. Societatea a mai solicitat suspendarea notificărilor de expropriere trimise de Pirochim Victoria pe 6 decembrie 2024 și 28 ianuarie 2025, până la soluționarea acțiunii pe fond.

Deocamdată, Viromet a obținut în instanță suspendarea executării primei notificări de expropriere, cea din 6 decembrie 2024, cu motivarea că, la acea dată, HG-ul de declanșare a exproprierii nu fusese încă publicat în Monitorul Oficial, acest lucru întâmplându-se numai pe 10 decembrie 2024. În schimb, cererea de suspendare a HG-ului ca atare a fost respinsă. Atât Viromet, cât și Pirochim și Ministerul Finanțelor au formulat deja recursuri, nesoluționate încă.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/profitul-tau/ultima-ora-document-a-fost-blocata-exproprierea-combinatului-viromet-unde-gigantul-rheinmetall-vrea-o-fabrica-de-pulberi-de-munitie-despre-care-s-a-vorbit-si-la-negocierile-pentru-ucraina-21944176



qionescu1


Harry


tom_sawyer

Să sperăm că va avea și cine să cantoneze aici.

dumbravaandrei

Cine sa conteze - cu siguranta ca se va gasi.

Ca o vor folosi americanii sau altii - ramane de vazut.
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

shift2rail

pare a nu fi pentru cine se construieste/pregateste...americanii se retrag (progresiv) din Europa.

Harry

Americanii nu se vor retrage din România și Polonia, astea sunt inepții. Din contra aici vor reloca echipament si trupe de la alte baze din Europa. Si au multe proiecte bugetate privind zona asta, care nu au nicio treaba cu Ucraina.

*****************
In alta ordine de idei Sorin Grindeanu a zis astazi la conferinta de presa din port ca a dat acordul pentru niste investitii mari si extinderi in portul militar.

TVlad

Bine ar fi sa ai dreptate dar din pacate ultimele evenimente par sa spuna altceva. Eu - personal - sint mai mult decit dezamagit.

Harry

Planurile, care au fost prezentate de șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, includ construcția și amenajarea unui nou cheu militar în zona digului de sud al portului Constanța, potrivit unui comunicat al MApN.


Proiectul, care presupune transferul unei suprafețe din administrarea Ministerului Transporturilor în cea a MApN, va asigura o nouă zonă de acostare, atât pentru capabilitățile actuale sau care vor intra în înzestrarea Forțelor Navale Române, cât și pentru cele ale aliaților, precum și o serie de facilități de infrastructură portuară care vor fi realizate la ultimele standarde în domeniu, se arată în comunicatul transmis.


https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/mapn-despre-proiectul-de-dezvoltare-a-portului-militar-constanta-889882.html

tom_sawyer

Trump considers pulling troops out of Germany

Mr Trump is weighing up withdrawing some 35,000 active personnel out of Germany in a move that would further sour US-Europe relations.

The Telegraph understands that the president is considering redeploying troops from Germany to Hungary, which has maintained a close relationship with Russia.

www.telegraph.co.uk/us/politics/2025/03/07/donald-trump-considers-pulling-troops-out-of-germany/

TVlad

Eu traiesc cu impresia ca nemtii oricum ii cam considera o forta de ocupatie. Si, la drept vorbind, sint. Dar e mai bine asa pentru din cind in cind nemtii preiau cite o idee timpita de la francezi, o duc pina la absurd si le iese pe nas...