[CT] Reabilitarea si extinderea plajelor

Started by Harry, December 23, 2013, 11:38:34 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dumbravaandrei

da.... pe mine ce m-a mirat cel mai mult, este grosimea stratului nou de "nisip".





Se poate vedea cu ochiul liber, ca noul strat de nisip are aproape un metru. Bineinteles, fiind un strat nou, e plin de scoici si nisip grunjos, cel fin de pana acum va fi o amintire placuta pentru ceva ani.


Si da, s-a creat o suprafata foarte mare de plaja, cel putin la Casino Mamaia (pare numai buna de niste constructii noi, sper ca primaria sa se gandeasca la turisti si altceva inafara de terase sa nu apara pe acolo)







Ieri se lucra....



isotech_ro

chiar ma mir cum de ce aceasta filmare nu a ajuns pe forum


Harry


osandu


kitsune

Un exemplu perfect al neputinței. La pachet cu ceva sârmă ghimpată, să-i dea un ton de gulag, așa. Mulțumim!

(GPS)



Powered by API/PUM imgur uploader
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

reed

 :lol: :lol: poi e frumos,pui prosopul la uscat pe gard,care-i treaba?Vrei ceva frumos e simplu,te duci in alta tara si gata.

Harry

Autoritatea competentă pentru protecţia mediului CONSTANTA. anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de mentinere a valabilitatii Acordului de mediu nr.20/11.11.2016, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul : : REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020) – LOT 4: PROTECTIA SI REABILITAREA LITORALULUI ROMANESC AL MARII NEGRE IN ZONA AGIGEA, loc.Agigea, com.Agigea, județul Constanța, titular : A.N. APELE ROMANE- A.B.A.D.L., județul Constanta.


b1

Ce se mai știe despre licitatia pentru Proiectarea si executia lucrarilor componente ale sistemului de protectie costiera in vederea reducerii eroziunii costiere si asigurarii unui grad corespunzator de protectie pentru:
LOT 6 - Protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Costinesti;
LOT 7 - Protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Olimp;
LOT 8 - Protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Jupiter-Neptun;
LOT 9 Protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Balta Mangalia-Venus-Aurora;
LOT 10 - Protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Mangalia-Saturn;
LOT 11 - Protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona 2 MAI
- din cadrul ,,REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, FAZA II (2014-2020) ?
S-au semnat contractele? Când vor începe lucrările?
Gândirea de grup presupune că valorile grupului nu sunt doar indicate, ci și corecte și bune.
--------------------------------------------------
Un pic de istorie 1, un pic de istorie 2, un pic de istorie 3, un pic de istorie 4, un pic de istorie 5, un pic de istorie 6, un pic de istorie 7, un pic de istorie 8, un pic de istorie 9, un pic de istorie 10 (Nou)

rio tinto

Salut,

Are cineva date cu privire la eroziunea costiera din ultimii ani din zona Mamaia? Nu de alta, insa pontonul obiectiv istoric al Cazinoului din Mamaia a fost in acelasi loc inainte de extinderea plajelor, la fel ca in  pozele din 1932. Sau eroziunea e mai accentuata in ultimii ani? Uimitor cat de mult se tot vorbea de acest ponton, cum ca nu se poate atinge nimeni de el, sa-l ingropam insa in nisip si sa distrugem toboganele a fost ok, s-a emis autorizatie. Tare mi-e teama ca largirea asta a plajelor a fost o mare gargara ieftina. Daca motivul era: sunt prea multi turisti, e inghesuiala prea mare... mai intelegeam. O sa fie Mamaia la loc cum a fost, insa peste 50 de ani.

kitsune

#279
Încerc să caut eu când ajung acasă (peste câteva ore).

La rapid, ceva de aici:


Observațiile si măsurătorile efectuate în ultimele patru decenii pe litoralul românesc al Mării Negre au pus în evidență o tendință generală de eroziune a plajelor. Între anii 1962 și 2002 linia apei a avansat înspre uscat, în medie, cu circa 25 m. Din lungimea totală de 128 km a sectorului nordic al litoralului românesc, pe 57% se înregistrează eroziuni, pe 36% depuneri, iar pe 7% se constată o relativă stabilitate. Distanța maximă de retragere a liniei uscatului este de 145 m în zona insulei Sacalin (la gura de vărsare a brațului Sf. Gheorghe), iar depunerea maximă s-a observat la gura brațului Sulina, de circa 100 m. În sectorul sudic, plaja Mamaia prezintă depuneri în partea sa nordică și eroziuni în cea sudică. Linia plajei s-a retras spre uscat cu circa 38 m între anii 1978 - 1999 și a înregistrat o acumulare de 15 m (valoare maximă) doar pe o mică porțiune. Plajele din sectorul Eforie-Vama Veche au fost erodate între 20 m și 70 m în perioada 1978-2001, iar depuneri (cu valori cuprinse între 5 m și 30 m) s-au produs numai în câteva mici sectoare ale acestor plaje (fig.). Fenomenele de degradare a componentelor principale ale mediului marin se datorează atât unor factori naturali, cât și, mai ales, unor factori antropici. Zona litorală este de fapt, pentru rețeaua de ape continentale, sectorul "aval" în care se manifestă perturbațiile de regim transferate din "amonte"; este recipientul final în care se scurg și se concentrează toate impuritățile transportate de curenții de suprafață și freatici.


Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Micha

La Eforie Sud se lucrează non-stop, 24 de ore din 24. Olandezii ne dau lecții despre cum se muncește, chiar dacă majoritatea muncitorilor sunt români. Basculantele care vin de la carieră, cară piatră non-stop, zi și noapte. Dar acum au lăsat-o mai moale. La un moment dat nu era atâta piatră câtă aveau nevoie olandezii.

Digul de la Pescărie (Esn1) este aproape gata.
La Eforie Sud digul de la Capul turcului (Esn2) nu seamănă cu cel din schița prezentată pe forum la pagina 13. A păstrat vechea formă a digului demolat. Este aproape finalizat, se toarnă aleea de beton. S-a început lucrul la el parcă pe 3 iunie 2021.
Astea două sunt construite pe locațiile vechilor diguri, deci cine le-a proiectat prima dată prin 1950 le-a găsit un amplasament corect.

Digul cu X-uri dintre el și digul de la Pescărie (Esn1) este gata pe jumătate, fiind singurul dig cu X-uri la care s-a început treaba.

Digul nou (Esn3) din dreptul hotelului Excelsior, a fost început ultimul, dar a avansat cel mai repede prin comparație cu celelalte 3. Va
avea 475 metri lungime, fiind cel mai lung dintre cele 3 din Eforie Sud. Se va construi puțin diferit față de Ecn1 (digul de la tabăra Luminița) în sensul că nu se va mai merge cu fundația până în larg, urmat de întărire, ci se va întări pe măsură ce se înaintează. De exemplu acum este oprit cam pe la jumătate, nu se mai înaintează până nu se întărește. Furtuna puternică din Octombrie le-a dat bătăi de cap la digul Ecn1 nu au crezut că furtunile de la Eforie Sud sunt atât de puternice.

Pe hartă sunt folosiți termenii de Eforie Nord, Eforie Centru, Eforie Sud. Noi ne-am obișnuit să zicem Între Eforie Nord si Sud, dau Între Eforii, când logic era Eforie Centru. De aceea digurile de acolo se numesc ECN (Eforie Centru Nou), respectiv ESN (Eforie Sud Nou)

Harry

Wow. Avanseaza totusi serios. Cred ca e singura zona de pe litoral unde se mai lucreaza la reabilitarea costiera.
Dpdv istoric al zonei, fasia dintre Eforii este fosta statiune Techirgiol Plaja. Demolata de comunisti in anii 50. Acolo au existat un sanatoriu, mai multe vile printre care 2 ale casei regale proiectate de Henrietta Delavrancea si un mic cazino.

Micha

De câteva zile s-a început lucrul la ECN3. ECN1 este gata pe lungime, urmează să fie întărit. ECN2 va fi ultimul la care se va începe lucrul. La ESN3 nu s-a mai lucrat deloc, am auzit că va avea 475 metri sau 486, va fi ori drept ori în formă de L, nu am încă această informație și nici scheme, deși mi-aș fi dorit.
ESN1 și ESN2 pot întâmpina furtunile de iarnă, sunt întărite.



Având în vedere că dispar vechile diguri din Eforie Sud iar plaja și malurile nu mai sunt protejate de acele structuri care în prezent sunt îndepărtate, m-aș fi așteptat ca înaintea înlăturării lor să se amenajeze digurile cu X-uri din larg.
Presupun că o parte din materialele care sunt obținute de la demolarea vechilor diguri să fie folosite la noile diguri ECN și ESN, dar digurile de larg dacă sunt formate doar din X-uri nu au nevoie de aceste materiale.
De asemenea la un moment dat se vorbea despre diguri submerse, habar n-am dacă va exista așa ceva într-un final.
Ah... și iarba de mare care va fi plantată.

ECN = Eforie Centru Nou (dig)
ESN = Eforie Sud Nou (dig)

b1

Bătaie de joc >:(:

Plaja din Mamaia care i-a nemulțumit pe turiști începe să se îngusteze. În 3 ani, 40 de metri de plajă vor dispărea în mare


Îndelung contestată de turiști, lărgirea plajelor din Mamaia pare deja istorie. Doi metri de nisip au fost înghițiți de mare, iar specialiștii estimează, că în cel mult 3 ani, plajele se vor îngusta aproape la jumătate. De vină pentru situație sunt, spun specialiștii, valurile mari, care au luat cu ele înapoi în mare și parte din nisip.

Pe litoral, furtunile din ultima perioadă au lăsat urme. În stațiunea Mamaia, foarte aproape de malul mării s-au format mai multe dune de nisip, care au o jumătate de metru sau chiar un metru în anumite porțiuni. Valurile puternice care au lovit malul au luat cu ele nisipul în mare, explică specialiștii. Nicușor Buzgaru, manager de proiect ABADL: Marea își creează profilul de stabilitate, profilul de echilibru natural la care ne așteptăm, prin această modalitate: se observă acum un fenomen cliffing, arată ca o mică faleză, datorită acțiunii valurilor, care va progresa în timp tocmai pentru a compensa diferența de volum din zona submersă. În zona de îmbăiere, turiștii vor regăsi o progresie mult mai lină decât a fost anterior.

Fenomenul a fost observat și de localnicii de la malul mării.
- Săptămânal văd că se face conturul plajei, se face o hartă. Dacă vor fi în iarnă doua-trei furtuni de gradul 6-7, dâmburile astea nu vor mai fi.
- Noi, salvamarii, patrulăm și pe timp de iarnă și datorită valurilor, plaja devine mult mai mică.

Până acum, plaja s-a îngustat deja cu doi metri. În cel mult 3 ani, alți 40 de metri vor dispărea în mare, estimează specialiștii. Procesul de eroziune aduce însă și un bonus: nisip foarte fin aproape de malul mării.

Lucrările de reabilitare la plaja din Mamaia au început în noiembrie anul trecut și au durat 7 luni.

Sursa.
Gândirea de grup presupune că valorile grupului nu sunt doar indicate, ci și corecte și bune.
--------------------------------------------------
Un pic de istorie 1, un pic de istorie 2, un pic de istorie 3, un pic de istorie 4, un pic de istorie 5, un pic de istorie 6, un pic de istorie 7, un pic de istorie 8, un pic de istorie 9, un pic de istorie 10 (Nou)

ionut_16

Efectul ăsta a fost prevăzut sau anticipat? Sau poate a fost subapreciat...
At least se câștigă timp cu prezentul așa zis nisip drept buffer ca să nu erodeze din nisipul fin

In plus, mulți se plângeau că de la șezlonguri făceau prea mult până la apă,  că li se încălzea băutura până lângă apă sau că li se topea înghețata până ajungeau cu picioarele in apa. Deci tot râul spre bine 😅