News:

.

Main Menu

Vehicule autonome

Started by cristi5, November 09, 2017, 07:53:23 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TibiV

Doar pe aparate, ca fundul pilotului sta comod pe un scaun intr-o baza departe de linia frontului... ;)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

ghrt

Din moment ce nu mai nevoie de un "fund" în carlingă, putem considera problema senzorilor pe cale de a fi rezolvată?
Cont (aproape) inactiv.

TibiV

Ufff...

Fundul in carlinga/cabina este necesar daca aparatul tranporta oameni, ale caror vieti sunt pretioase.
O drona se poate duce naibii, este doar un "fier" - scump, este drept, dar nu valoreaza cat viata unui om.

(By the way... Armatele mari folosesc drone speciale drept tinte pentru tragerile cu munitie reala - rachete AA, SA si artilerie AA... Daca baietii sunt bine pregatiti, drona nu supravietuieste...)

yetiman

:lol: disputa intre generatii  :lol:

De data asta si eu sunt de partea lui TibiV. Chiar daca tehnologia si computerele ne pot face viata mult mai usoara si mai comoda, totusi sa nu ne incredintam lor 100%. Mai este pana acolo, chiar daca unii mai tineri viseaza mai frumos decat noi cei cu "vechime".

,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

ghrt

Generaţii diferite, da. Nu mare diferenţă faţă de cea lui Tibi, probabil vreo 10-15 ani, dar faţă de un yeti... nu mă pot compara! Mai în serios, am crescut cu calculatorul lângă mine şi cu cărţi de programare. Am încredere că siliconul e mai atent la detalii şi mai pedant decât mine!

Ideea este că acum este aşa cum spuneţi, dar pe viitor  (mai degrabă apropiat) se vor întâmpla două cestiuni: tehnologia va evolua suficient încât (şi asta e a doua) rata de eroare/ eşec a piloţilor organici să fie mai mare, dpdv statistic, decât cea a softului testat conform metodologiei (apropo, Microsoft sunt celebri pentru modalitatea de testare optimizata pentru costuri minime).  Probabil vom vedea zboruri cargo operare exclusiv de pilot automat.

Nu aş compara softul pentru aplicaţii critice cu d-alde Microsoft. Long time ago, când se lansase  Windows, costa 100$, OS/2 parcă 400$. Ghici care era diferenţa de calitate... şi cine a câştigat piaţa consumer şi cine s-a menţinut pe cea profesională. Să nu confundăm cele două pieţe! Şi se pot scrie aplicaţii impecabile, real-time, sigure etc.

Acest risc cred că există deja la avioanele actuale, deoarece sunt fly-by-wire şi pot suferi diverse probleme din cauza problemelor de soft/firm/hardware.
Cont (aproape) inactiv.

dr4qul4

La avioane iti dau dreptate. Chiar si pe autostrada se poate implementa ceva. Insa cand vine vorba de drumuri intortocheate, cu o multitudine de variabile, sistemul va da gres. Pur si simplu ar fi nevoie de mult prea multi senzori, care se vor strica mult prea repede si vor costa mult prea mult.
Daca tu iti iei maine o Tesla Model S si o pui sa mearga pe pilot automat pe ploaie/ceata de la Lugoj la Bacau o sa te injure in limbaj binar
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

ghrt

Hmmm... sunt nişte curse de maşini autonome prin deşert. Nu-i autostradă, nici astfalt, se mai răstoarnă. Doar că după nişte rateuri şi diverse generaţii de hard şi soft majoritatea au ajuns să termine raliul (primul milestone) şi apoi să performeze decent.
Cont (aproape) inactiv.

TibiV

As spune ca autonomele alea din desert nu orea au pasageri, si ca pe acolo riscul sa dai peste pietoni este foarte, foarte redus... Probabil un "pieton" la 10.000 kmp...

Dar mai bine cedez...
Ai dreptate! In 10 ani toate vor fi autonome - masini, avioane, trenuri, submarine...

Dar atunci cand "autonomele" se vor prinde ca de fapt nici macar nu au nevoie de noi, atunci sa te tii !!!
"Terminator" 5-6-7... samd !  :lol:
:cheers:

Ionut

Mai multe companii slovene semnează un acord de dezvoltare de soluţii pentru autovehicule autonome

Mai multe companii slovene au semnat o scrisoare de intenţie pentru crearea unui ecosistem pentru dezvoltarea de soluţii pentru autovehicule autonome, a anunţat ministerul sloven al infrastructurii, potrivit Seenews.com. Scrisoarea, susţinută de minister, a fost semnată de către compania de dezvoltare imobiliară BTC, compania de proiect AV Living Lab, compania auto DARS şi clubul auto AMSZ. În urma proiectului va fi creat un mediu de testare a autovehiculelor autonome, au adăugat oficialii ministerului.

ZF

cristi5

Despre asteptarile societatii de la vehicule autonome

yetiman

Si nisipul de pe jos de la secunda 37-38 e ca sa acopere sangele de pe asfalt?  :lol:
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

cristi5

E de la camionul de la secunda 36

Sau din camioanele autonome nu cade nisip?

Imi si inchipui autonoma urland in mijlocul intersectiei: Sand! Sand! Take over!!!

Nu inteleg ce e cu masinile de politie de la secunda 26 ca doar masinile autonome nu incalca regulile de circulatie. O fi politia de proximitate

cristi5

Cateva slides de la o dezbatere despre vehicule autonome la o conferinta