Autostrăzi în România: discuții diverse

Started by Ionut, September 14, 2011, 11:15:15 AM

Previous topic - Next topic

2 Members and 3 Guests are viewing this topic.

horatiu.cosma

Deci iei avans 150 de milioane (evident, contra unor garanții bancare de te ustură), ca apoi să lucrezi pe caiet de 400 de milioane. Curat murdar.

GIV

si unii se mira de ce nu s utilaje pe a0 nord la pizzari..

carutasul

întrebarea e dacă e sistematică situația sau e eterna stratagemă guvernamentală de a reduce deficitul prin amânarea diverselor plăți din ultima lună a anului...

M_Z

Pe Ploiesti buzău a fost cerință din licitație să demonstrezi că poți susține cashflowul 2 luni. Demonstrată cu acte nu la cu declarație pe propria răspundere.
Pe afara așa se lucrează. Antreprenorul e unul cu sciatica de la grosimea portofelului cu 2 oameni și un laptop. Antreprenorul susține lucrarea. Restul sunt constructori care au utilaje și oameni și facturează la 30 zile către antreprenorul general.
Așa vrea CNIR la noi dar firmele noastre sunt pilaf și trăiesc din factura in factura. Excepție UMB. De aceea a primit lucrările, că s-a angajat că le sustine

DA. AM ZIS BINE. LE-A PRIMIT.

26ld

@M_Z Interesanta informatie si poate nu ar fi rau ca fiecare sa interpreteze cum vrea asta (adevar sau minciuna), mai putin drept un atac al API asupra UMB, cum stim bine ca se va interpreta de catre fanatici. Daca unii ar putea citi si intelege, ar fi foarte suparati. E o istorie intreaga pe aici si nu numai.

DragosC

Avand in vedere ca Tg. Mures e pe aceeasi linie cu Bacaul, iar Brasovul cu Focsaniul, si trecand peste considerentele geografice, nu ar fi fost mai natural ca A8 sa mearga de la Tg Mures la Bacau, iar A13 de la Sibiu la Focsani ?  :lol:

Pe aceeasi logica ar fi avut sens un Cluj-Napoca - Pascani, respectiv Satu-Mare - Suceava, prin Borsa.
Nu spera si nu ai teama

pasadia

Și Vatra Dornei e in linie cu Bucuresti-ul în vreme ce Suceava e in linie cu Călărași.

HaiHai

Am facut o centralizare cu alocarile bugetare pentru 2025. Am pus si bugetul initial in 2024, plus ce s-a realizat pana la finalul anului. Sper ca nu am acapat ceva.




Powered by API/PUM imgur uploader

horatiu.cosma

Per global, unde crapă foarte urât e la PNRR rambursabil, adică autostrăzile PNRR A7, A8, A1 A3. Am calculat un necesar de 10-11 miliarde de lei anul ăsta pentru progres bun pe toate proiectele și alocarea e de vreo 6 miliarde. Începe să se vadă, din păcate, lipsa de apetit a guvernului pentru reformele PNRR. De un an și ceva nu a mai intrat niciun euro PNRR in țară, ar fi trebuit să intre în 2024 tranșele 3 și 4, adică vreo 5 miliarde de euro. Dacă se mai prelungește mult seceta reformelor, la toamnă nu văd bine proiectele PNRR și nu vorbesc doar de autostrăzi.

pista_bacsi

Cam așa văd și eu gaura (800 mil euro/0.22% PIB :( ). E posibil ca anul trecut domnul Grindeanu să găsească domnul bani respectivi la rectificare, în buzunarul interior de la sacou. Era și normal să mizeze pe bani mai "siguri" din PT.

Gaura nu e chiar așa de "mare" și există 4 scenarii:
1) pozitiv - avem creștere peste 2.5% și vin bani de acolo
2) neutru - avem inflație 5% și de acolo se acoperă gaura
3) neutru - deficitul este mutat din alte investiții pe autostrăzi
4) negativ - trecem de 7% deficit și asta e

andreita

pt A1 lugoj - deva sunt incredibil de putin bani. parca contractul era 1 miliard de lei. Se asteapta sa lucreze UMB pe caiet ? Ca din ce am auzit, pe 2024 au luat doar 2-3% financiar. Si alocarea mai acopera 15-20% maxim.

sau gresesc?

mirceaeliade

Pe langa ca Margina-Holdea are un buget socant de mic, e ciudat ca BZ-Fo care e teoretic cam gata, are un buget mai mare decat Fo-BC.  E vorba doar de intarzieri de plati de pe anul trecut?

hermes

#10557
@HaiHai - Sumele sunt in lei? Credite bugetare + credite de angajament sau doar credite bugetare la coloana Buget 2025?
The only time Success comes before Work is in the dictionary.

HaiHai

^ sumele sunt in milioane lei si reprezinta doar credite bugetare

^^ "e ciudat ca BZ-Fo care e teoretic cam gata" are un buget asa mic tinand cont ca s-a platit pana acum 55% din valoarea lotului. Ar mai trebui inca 1 miliard sa inchidem acest lot.

Dar sa vedem lucrurile din alt punct de vedere: Daca anul trecut s-a muncit de 12 miliarde lei, acceasi constructori plus Erasu si Makyol, minus Coni, de cati bani pot munci mai mult?
Eu cred ca va fi la fel ca anul trecut: loturi sacrificate dar si multi km deschisi.

Cetatean

Quote from: M_Z on January 29, 2025, 05:48:28 PMasta cu lipsa bugetari nu e cazul. :D

un inginer de cantitati face un SIL. pe urma il verifica Supervizorul, UIP-ul si apoi MT-ul. optional curtea de conturi si alte organisme de control.

e ca pe vremea lui nea Nicu, unul munceste si trei il vegheaza. toate lumea are de munca. :lol:

Sa faci o situatie de lucrari,implica un volum de munca de n-are rost.
Spre exemplu am vazut situatie de lucrari cu 50 de bibliorafturi si mii de procese verbale.
Lucrau vreo 5-6 ingineri la cantitati. Plus vreo 6 la calitate. Si vesnic se schimba ideile,formularele...cum se achimba cate unu la consultanta,miniater,canair,isc,drdp etc.
Am speranta ca in 10 ani,o data cu digitalizare,bim si noile tehnologii sa mai lase naibii din pretentiile astea incredibile care le au cu procesle verbale,hartii,declaratii,teste si restul mizeriilor pentru justificarea banilor.

Decat 500 de oameni implicati in tot procesul asta al hartiilor,mai bine 20 de oameni pe santier care sa verifice efectiv licrarile. Si nu,nu diriginti la pensie,angajati pe 3 ore.