News:

.

Main Menu

Industria in Romania

Started by Ionut, November 15, 2016, 10:42:12 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Discutam aici despre industria romaneasca (stiri, analize despre chestiunile economice si despre companiile industriale).
Pentru industria de aviatie si cea auto avem thread-uri separate (in board-urile Aviatie si Rutier).
De asemenea, segmentul energetic are board separat.

Ionut

Industria românească a crescut în septembrie cu 3,3%,
în ciuda continuării declinului din sectorul minier


Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în septembrie o creştere de 3,3% faţă de aceeaşi lună din 2015, în special ca urmare a avansului producţiei în sectorul-cheie de prelucrare, care a compensat continuarea declinului din industria minieră, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În august, industria înregistrase o creştere de 5,3% faţă de a opta lună a anului trecut, cel mai mare avans din ultimul an. Până în august, producţia industrială a înregistrat anul acesta cel mai mare avans în luna aprilie, de 3,4% faţă de aceeaşi lună din anul trecut, după un debut de an modest.

News.ro

Ionut

BAT are în plan investiții de 100 milioane euro la fabrica din Ploiești,
unde va produce și capsule pentru țigările hibrid glo Ifuse


Producătorul de țigări British American Tobacco (BAT), liderul pieței românești de profil cu brandul Kent, are în plan investiții de 100 milioane euro în următorii cinci ani în România, în transformarea fabricii pe care o deține la Ploiești în a doua unitate de producție ca mărime din Europa. "România este un mediu favorabil investițiilor, cu oameni bine pregătiți și cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în 2016, creștere la care suntem mândri că am putut contribui și noi. Drept urmare, dorim să continuăm impactul pozitiv pe care îl avem în economia locală prin angajamentul nostru pe termen lung, inclusiv în securizarea celor peste 2.000 de locuri de muncă din întreaga țară și crearea altora în următorii ani", a declarat Gemma Webb, director general British American Tobacco.

British American Tobacco Romania contribuie în fiecare an cu aproximativ 1% din Produsul Intern Brut fiind unul dintre principalii exportatori din România. Peste 50% din producția locală este exportată către 35 de alte țări, printre care Japonia, Brazilia, Rusia, Marea Britanie, Danemarca și Italia. Acest procent va crește odată cu dezvoltarea capacității de producție.

Profit.ro

Ionut

PCC a trimis la Comisia Europeană un plan propriu de restructurare a Oltchim,
care prevede renunțarea la unele active


Grupul germano-polonez PCC, acționar minoritar al Oltchim, a trimis în luna septembrie la Comisia Europeană un plan propriu de restructurare a Oltchim, care prevede păstrarea actualei structuri juridice, dar renunțarea la activele neviabile și la o parte din angajați. Potrivit documentului, obținut în exclusivitate de News.ro, PCC susține că Oltchim este în realitate pe pierderi, deși a afișat profit în primul semestru, și acuză statul de politici socialiste în privința combinatului din Râmnicu Vâlcea, care generează pierderi creditorilor, bugetului de stat și companiilor de stat obligate să furnizeze în continuare materie primă către Oltchim.

Profit.ro




Oltchim va transmite mai multe detalii companiilor interesate de privatizare,
ca să poată formula oferte neangajante


Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) va transmite "în perioada imediat următoare" celor interesaţi de privatizare mai multe detalii, care le vor permite acestora să formuleze o ofertă neangajantă, precizează Ministerul Economiei, în urma unei solicitări News.ro.  "Pentru că societatea se află în procedură de insolvenţă iar acţionarul stat nu are prerogative în această perioadă, administratorul judiciar poate clarifica detaliile viitoarelor etape ale procesului de vânzare", a transmis Ministerul Economiei, în urma unei solicitări News.ro.

În luna august, Oltchim a anunţat iniţierea procesului de vânzare prin pachete de active. Ministerul Economiei arată că, în acest sens, s-au făcut paşi importanţi, iar acest proces se desfăşoară "într-un mod profesionist, transparent şi nediscriminatoriu" şi există interes pe piaţă pentru pachetele de active.

News.ro

Harry

Compania S.C. BOCANE ACCESORIES S.R.L. va coinstrui o fabrica de curele si genti in Cumpana pe strada Strajei.

III.Descrierea proiectului

a.Date tehnice ale investitiei
Se propune construire "Hala de productie marochinarie"  in comuna Cumpana.
- Terenul pe care se propune constructia este situat in intravilanul Comunei Cumpana si are categoria de folosinta arabil.
- Suprafata terenului este de 1480 mp.
- Imobilul (terenul) este proprietatea Primariei Comunei Cumpana, conform actelor de proprietate, cu drept de superficie al Bocane Accesories SRL, iar constructia propusa va fi proprietatea beneficiarului Bocane Accesories SRL, conform «Contractului de superficie», incheiat intre parti.

-          Terenul este identificat prin urmatoarele vecinatati :
- la Sud: Statul Roman – Depozit pamant ,,C+D";
- la Vest:    Lot 10/2 ;
- la Nord:   Prelungirea Strazii Strajii;
- la Est:  Lot 10/1/2/1/3/2;
Se propune construirea unei hale de marochinarie cu regim de inaltime parter si imprejmuire teren.
Regim de inaltime : P;
Suprafata desfasurata :   204 mp ;
Suprafata construita la sol :   204 mp ;
Din punct de vedere functional, constructia propusa va avea urmatoarea structura:
-Spatiu productie – 42,06mp
-Spatiu asamblare – 29,08 mp
-Grup sanitar – 2,85 mp
-Depozitare – 36,10 mp
-Spalator – 5,49 mp
-Birou – 12,24 mp
-Birou – 12,15 mp
-Grup sanitar – 2,02 mp
-Grup sanitar femei – 6,42 mp
-Showroom – 27,96 mp
-Camera Tehnica – 6,29 mp

Finisaje interioare:
-     pardoseli   - gresie portelanata antiderapanta;
- Vopsea epoxidica
pereti    - vopsea lavabila, aplicata pe gips carton

Date constructive :
Fundatii : fundatie tip pahare, beton tip B250 cu armatura fier fi 8/10/12 conform proiectului de rezistenta si placa armata 15 cm grosime;
Structura de rezistenta : profile metalice usoare ;
Pereti : panouri termoizolante, tip sandwich ;
Tamplarie : aluminiu la usi si ferestrele PVC cu geam termopan ;
Invelitoare : tip sarpanta din grinzi metalice acoperita cu panouri sandwich;
Ornamente din tabla culoare gri antracit.

adymartianul

Grupul Clariant, din industria chimică, aduce 23 mil. euro pentru o fabrică în Craiova

QuoteClariant Products, compania înfiinţată anul acesta de grupul german cu acelaşi nume, cu activităţi în industria chimică, a primit în luna august o majorare de capital de 105 milioane de lei (23 de milioane de euro) de la acţionarii germani, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
Sursa

QuoteGrupul Clariant, care are ca domeniu de activitate industria chimică, va investi la Craiova într-o fabrică pilot care va produce bio-etanol, dar şi lignină, care vor fi folosite, printre altele, şi de către Termocentrala CET II.
Totodată, 66 de milioane de lei vor veni şi de la statul român, compania fiind pe lista scurtă de la Ministerul Finanţelor pentru ajutorul de stat
Sursa

In total ~40 de milioane de euro. Deja a inceput demolarea maghernitelor care ocupau pana acum terenul.
Nu sunt sigur daca e vorba de toata zona marcata de mine sau doar de o parte din ea.


Harry

Black Sea Oil & Gas S.R.L. (BSOG) este titular și operator al Perimetrului XV Midia, Suprafața contractuală B (Perimetrul XV Midia) situat în platoul continental al Mării Negre aparținând României, în baza Acordului de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrele XIII Pelican și XV Midia, încheiat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale și aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 43 din 22.01.2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 69 din 28.01.2014.

Descoperirile de gaze naturale "Ana" și "Doina" se află în Perimetrul XV Midia, localizat în partea de Vest a Mării Negre, la cca. 110 km către Est de Constanța.
În scopul exploatării acestor descoperiri de gaze naturale, BSOG intenționează să demareze Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia ce va asigura extracția, procesarea și transportul gazelor naturale din acestea către consumatorii din România și/sau alte statea membre ale Uniunii Europene (UE). Producția de gaze naturale din descoperirile ,,Ana" și ,,Doina" este planificată să înceapă în trimestrul II din anul 2019. Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia, menționat mai sus, constă în realizarea următoarelor obiective:
• Platforma de producție marină, situată pe amplasamentul descoperirii "Ana" – manifoldul de producție amplasat pe această platformă va colecta gazele naturale provenite de la 4 sonde de extracție din zona descoperirii ,,Ana" și 2 sonde de extracție din descoperirea "Doina";
• Conducta pentru transportul gazelor naturale de la cele două sonde ale descoperirii "Doina" menționate mai sus, până la platforma de producție;
• Stație de injecție MEG (monoetilenglicol) în conductele de transport gaze naturale, amplasată pe platforma de producție marină până la țărm;
• Conducta submarină pentru transportul gazelor naturale de la platforma de producție maritimă până la țărm;
• Conducta subterană (conexiune cu conducta submarină de la platforma de producție), pentru transportul gazelor naturale de la țărm până la stația de tratare;
• Stație de tratare a gazelor naturale, care va permite aducerea gazelor naturale la standardele și condițiile de livrare către consumatori (temperatură, presiune, compoziție chimică etc.),
impuse de operatorii sistemelor naționale de transport și distribuție;
• Conexiunea la conducta de transport al gazelor naturale procesate, de la ieșirea din Stația de tratare către sistemul național de transport.
Prezentul proiect propus este construirea Stației de tratare a gazelor naturale, care va asigura prelucrarea gazelor naturale de la viitoarea platformă de producție marină.

Conform Memoriului de Prezentare al PP realizat de S.C. USONIA S.R.L., obiectivul PP constă în studierea și stabilirea reglementărilor urbanistice în vederea realizării obiectivului propus.
Zona PP are o suprafață totală de aprox. 96.550 m2 și cuprinde 4 parcele cadastrale aflate în proprietatea privată a inițiatorului PP: A270/3, A270/4, A270/5 și A270/6/3.

PP are la bază Certificatul de Urbanism nr. 192/24.10.2016 emis de Primăria Comunei Corbu și Avizul de Oportunitate nr. 8655/28.10.2016 emis de Consiliul Local Corbu.
Prin PP se propune schimbarea categoriei de folosință a terenului din teren arabil extravilan cu destinația curți – construcții și schimbarea destinației din teren extravilan în teren intravilan – trup izolat – Zona de Echipare Tehnico-Edilitară, destinată amplasării Stației de tratare a gazelor naturale.

Ionut

Produsele industriei constructoare de mașini dețin aproape 50% din total export, la 8 luni

Produsele industriei constructoare de mașini au înregistrat cea mai mare creștere a exporturilor în primele opt luni din acest an, respectiv de 12,9%, ajungând la peste 18,4 miliarde euro, conform datelor Ministerului Economiei. De asemenea, ponderea acestei industrii în total exporturi a crescut față de primele 8 luni din 2015 cu aproape 4 puncte procentuale, la 49,37%.

A doua poziție ca procent al creșterii este reprezentată de articolele din piatră, ipsos, ciment, sticlă și ceramică cu 11,8%, la 233 milioane euro, iar a treia — industria textilă și pielărie, cu 2,5%, la 3,88 miliarde euro. Locul al patrulea este deținut de industria agroalimentară cu o creștere de 1,4%, la 3,78 miliarde euro și al cincilea — produsele industriei lemnului (+0,53%) — 3,06 miliarde euro. Reduceri ale exporturilor s-au înregistrat la produse minerale de (-27,8%), metale comune și articole din acestea (-8,1%) și produse ale industriei chimice și mase plastice (-1,6%).

Agerpres

Ionut

ArcelorMittal: Piața pe care activează combinatul din Galați este dificilă, o parte din producție se duce în Turcia

Piața pe care activează combinatul siderurgic din Galați este una dificilă, iar o parte din producție se duce în Turcia, însă grupul ArcelorMittal va continua să investească în modernizarea combinatului, pentru a reduce costurile și a menține competitivitatea, a declarat miercuri directorul general al diviziei europene de produse plate al ArcelorMittal, Geert van Poelvoorde, într-o conferință susținută la Paris. Managerii grupului ArcelorMittal au vorbit despre provocările industriei siderurgice de pe piețele dezvoltate, mai ales din Europa, pe care activează și pe care producătorii se confruntă cu o concurență considerată neloială venită din China, scrie News.ro.

Importurile la prețuri mici afectează și combinatul din Galați, însă managerii grupului sunt încrezători că cel mai mare combinat sidrrurgic din România, construit în anii 1960 la inițiativa fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, se va dovedi viabil.

Profit.ro

Ionut

Afacerile din industrie au încetinit în octombrie, înregistrând un avans de doar 2,5%

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut, în a zecea lună a acestui an, cu 2,5% față de luna octombrie 2015, ritm încetinit semnificativ față de nivelul din luna precedentă, în condițiile în care industria bunurilor de folosință îndelungată a continuat să susțină afacerile, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS). În septembrie, afacerile din industrie au urcat cu 4,2% față de septembrie 2015, după ce atinseseră în august cel mai înalt ritm de creștere din ultimii doi ani, scrie News.ro. Cumulat pe primele zece luni din acest an, afacerile din industrie au crescut cu 3,8% față de aceeași perioadă din 2015. Cea mai mare creștere a fost înregistrată, în octombrie 2016 față de octombrie 2015, în industria bunurilor de folosință îndelungată, în timp ce industria extractivă a continuat declinul.

Profit.ro

Harry

Compania S.C. GLASS DESIGN CONCEPT S.R.L va construi la Mangalia o fabrica de procesare a pestelui.

Aceasta va fi amplasata in zona digului de sud al portului Mangalia.

Pe teren se va construi o cladire parter destinata prelucrarii pestelui (eviscerare, sortare, afumare si congelare).

Ionut

Preţurile la producătorii din industrie au stagnat în noiembrie 2016,
rata anuală de creştere a urcat la -0,2%


Preţurile producţiei industriale au stagnat în noiembrie 2016 comparativ cu luna precedentă, după două luni la rând de creştere, iar ritmul scăderii din ultimul an s-a atenuat la -0,2%, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În noiembrie, cele mai mari creşteri de preţuri faţă de luna anterioară s-au înregistrat la activităţi de servicii anexe extracţiei, de 1,8%. La polul opus, preţurile au scăzut în noiembrie 2016 faţă de octombrie cu 3,9% la fabricarea produselor de cocserie, potrivit INS. În perioada noiembrie 2015 - noiembrie 2016, cele mai mari scăderi de preţuri au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (-7,2%), în timp ce cele mai mari scumpiri au fost în industria pielăriei (+3,7%).

News.ro

Ionut

Consultant: Firmele interesate de preluarea activelor Oltchim nu sunt obligate să păstreze angajaţii

Consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, a pregătit un document, intrat în posesia News.ro, pentru companiile interesate să preia activele combinatului petrochimic din Râmnicu Vâlcea, în care se precizează că nu există nicio condiţie pentru păstrarea angajaţilor actuali, însă există un bonus de evaluare în cazul în care sunt preluaţi o parte dintre salariaţi, deoarece o astfel de măsură ar reduce plăţile compensatorii pe care le-ar avea de plătit societatea Oltchim.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro. La finalul anului trecut, Oltchim a transmis firmelor interesate de privatizare mai multe detalii, pentru ca acestea să poată formula oferte neangajante.

News.ro

Ionut

Industria românească a revenit pe plus în noiembrie 2016, cu un avans de 5,3%

Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în penultima lună a anului trecut o creștere a producției cu 5,3% față de aceeași lună din 2015, avans susținut doar de sectorul-cheie de prelucrare, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Profit.ro




Afacerile din industrie au accelerat în noiembrie 2016 la 9,8%, cel mai înalt ritm din ultimii doi ani și jumătate

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut, în luna noiembrie a anului trecut, cu 9,8% față de luna noiembrie 2015, cel mai înalt ritm din mai 2014, în condițiile în care industria prelucrătoare a susținut afacerile, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS).

Profit.ro

nicolaem

a fost prinsa pe undeva stirea cu posibila investitie Bosch de la Simeria? Masini de spalat, preconizare 2500 angajati in cativa ani.
Daca s-ar concretiza asa ceva ar avea un impact extraordinar, dincolo de judetul HD.


http://www.digi24.ro/stiri/economie/companii/bosh-planuri-pentru-o-noua-fabrica-in-romania-781355