News:

.

Main Menu

Agricultura in Romania

Started by Ionut, November 01, 2016, 08:01:17 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Vânzarea pământului românesc către străini îngrijorează Europa.
Acapararea terenurilor ajunge pe masa Comisiei


România este pe lista statelor europene cele mai afectate de fenomenul acaparării terenurilor arabile, arată un studiu realizat de Transnational Institute, care va ajunge pe masa Comisiei Europene. Efectele sunt deja vizibile inclusiv asupra securităţii alimentare. România, alături de Polonia, Ungaria şi Bulgaria, a devenit punctul fiebinte al Europei din punct de vedere al fenomenului de acaparare a terenurilor arabile, cele mai extinse exploataţii de teren arabil ajungând pe mâna unei categorii active de investitori din care fac parte bănci, fonduri de pensii şi investiţii, cu ajutorul unei noi clase de brokeri, intermediari şi speculatori,  arată cel mai recent raport al Transnational Institute (TI), un reputat institut de cercetare şi advocacy cu activităţi la nivel internaţional care lucrează pentru Comisia Europeană.

"Distribuţia fenomenului de acaparare a terenurilor pe teritorul UE este inegală, cu zone şi ţări mai afectate decât altele. Semnalele preliminare indică faptul că fenomenul de acaparare a terenurilor este concentrat în Europa de Est, cu Polonia, Ungaria, Bulgara şi România ca puncte fierbinţi. (...) Acest proces merge mână în mână cu apariția unei noi clase formată din bănci, investiții și fonduri de pensii, precum și alți actori financiari care controlează o pondere tot mai mare a terenurilor agricole europene. Nu numai că acești investitori neobişnuiţi pe piaţa agricolă ridică întrebări referitoare la definiţia fermierilor activi, dar au dat naştere şi unei noi clase de brokeri, intermediari, speculatori și escroci care mediază interesele corporatiste și de stat pe piaţa terenului arabil şi care beneficiază în mod direct de aceste tranzacţii", se arată în raport.

Conform analiştilor TI, o consecinţă nefastă a acestui fenomen constă în crearea unor blocaje pe piaţă pentru tinerii fermieri, care nu mai au acces la aceste terenuri. Mai mult, analiştii companiei de cercetare atrag atenţia asupra declinului fermelor mici, cărora le este tot mai dificil să se menţină profitabile având în vedere competiţia cu un număr crescut de ferme mari, de peste 100 de hectare. Privind per ansablu, toate acestea scad gradul de securitate alimentară a ţării. "Tinerii fermieri se vor confrunta cu creșterea barierelor la intrarea pe piață având în vedere că terenul este concentrată în relativ puține ferme mari.  Expansiunea urbană, dezvoltarea turismului și a altor activități comerciale se extind pe terenurile arabile, ceea ce face problema şi mai gravă. Un declin abrupt în ferme mici în Europa este în curs de desfășurare, cu consecințe negative pentru securitatea alimentară, ocuparea forței de muncă și dezvoltarea economică", se mai specifică în raportul TI.

Economica.net

Harry

Nu stiu ce sa zic legat de chestia asta cu nu vindem pamantul strainilor. Romanii care sa poata cultiva suprafete mari si foarte mari de teren sunt destul de putini. Apoi sa zici ca ai 5-6 fermieri mici, e aproape imposibil sa-i faci sa se asocieze si sa construiasca ceva impreuna. Uite aici local in Dobrogea agricultura a fost salvata tocmai de marile companii fie ca vorbim de vii, cereale, rapita sau floarea soarelui. S-au bagat bani seriosi si terenuri lasate parloaga produc iar. Apoi aceleasi companii au bagat sute de milioane de euro in terminalele de cereale fapt ce a propulsat portul Constanta pe primul loc in europa la acest capitol.

adymartianul

Interesant. In Oltenia e tocmai invers. 7 dintre cele mai mari 10 firme sunt detinute de romani.
Sursa

dr4qul4

ce bine ar fi sa vina o firma din asta in Dambovita sa cumlere niste teren. acum jumatate e necultivat.
si e si ieftin. dar si faramitat.
iar cea mai mare problemă e ca nimeni nu are acte pe el. mai toate sunt ale parintilor/bunicilor care sunt morti de ani buni si nici urma de succesiune.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Ionut

APIA: Avansul plătit fermierilor în această toamnă, aproape 873 de milioane de euro;
plățile finale, în linie dreaptă


Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat procesarea și autorizarea plății finale pentru fermierii care au depus cereri unice de plată în cadrul Campaniei 2016, finalizând, totodată, plata avansului aferent acestui an, în sumă totală de aproape 873 de milioane de euro.  Potrivit unui comunicat al APIA remis, miercuri, AGERPRES, regulamentele europene prevăd ca plățile să se facă în cel mult două rate pe an, în cursul perioadei care începe la 1 decembrie și se încheie la data de 30 iunie a anului calendaristic următor. Astfel, în ceea ce privește plățile finale, până în prezent sunt în curs de autorizare la plată 109.161 fermieri, cu o suma totală de 14,5 milioane de euro.

De asemenea, APIA a anunțat că a finalizat plata avansului aferent Campaniei 2016, în perioada 16 octombrie — 30 noiembrie 2016, fiind autorizată la plată suma totală de 872,89 milioane de euro, pentru un număr de 754.421 fermieri, din care 716,7 milioane de euro din FEGA și 156,18 milioane de euro din FEADR plus BN1 (cofinanțare de la bugetul național).

Agerpres

Ionut

Ultima prognoză din agricultură: România a pierdut a doua poziţie
în clasamentul european al producătorilor de porumb


Producţia de cereale din anul agricol 2016-2017, cu 3,4% mai mare faţă de anul anterior, plasează România pe locul şase în rândul statelor europene, în timp ce după suprafaţa cultivată suntem pe locul cinci. La grâu vom avea creşteri de peste 10%, dar ne menţinem pe locul cinci, în timp ce la porumb am pierdut poziţia a doua, urmare a declinului producţiei realizate.

Ultimele estimări ale Comisiei Europene privind situaţia culturilor agricole în anul 2016-2017 indică un nou record al producţiei de grâu în UE, mare parte fiind de cea mai bună calitate. De asemenea, Europa are toate şansele să fie cel mai mare exportator de orz al lumii, urmare a producţiei record. Toate acestea şi ca urmare a activităţii fermierilor, care va permite României să se menţină pe poziţia a cincea între statele europene din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu cereale. Producţia ne plasează însă pe poziţia a şasea, având în vedere că Marea Britanie a produs 22 milioane de tone de cereale de pe 3,1 milioane hectare, în timp ce România, cu ale sale 5,2 milioane de hectare, reuşeşte o producţie de numai 19,9 milioane de hectare.

Astfel, din cei 56,9 milioane de hectare cultivate la nivel european, cu 1% sub media ultimilor cinci ani şi cu 0,6% sub nivelul anului de marketing anterior, România a cultivat pe o suprafaţă de 5,2 milioane de hectare, potrivit datelor Comisiei Europene. Suntem astfel, al cincilea cel mai mare cultivator de cereale din UE în funcţie de suprafaţă, după Franţa (9,6 milioane de hectare), Polonia (7,8 milioane de hectare), Germania (6,4 milioane de hectare) şi Spania (6,1 milioane de hectare).

Economica.net

Ionut

Înfrigurare pe piaţa alimentară. Legea "51% produse româneşti în magazine" intră de luni.
Normele se modifică în fiecare zi rămasă până la start


Ministerul Agriculturii alături de mediul de afaceri lucrează la modificarea normelor metodologice de aplicare a noii legi a comerţului alimentar, cea prin care marii retaileri sunt obligaţi să achiziţioneze 51% din volumul de alimente de bază de la raft din lanţul alimentar scurt. Prevederea ar fi trebuit să intre în vigoare luna aceasta. Pe 15 ianuarie se împlinesc şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial a aşa-numitei legi a produselor româneşti la raft (legea 150/2016 a comerţului alimentar) , dată de la care, în mod teoretic, ar fi trebuit să intre în vigoare şi prevederea potrivit căreia marii retaileri  sunt obligaţi ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt.

"În urma publicării pe site-ul instituţiei, au fost primite mai multe propuneri/sugestii/opinii din partea celor interesaţi (reprezentanţi ai mediului academic, ai formelor asociative din sectorul agroalimentar, ai lanţurilor de retail, ai organizaţiilor interprofesionale). Experţii MADR au analizat toate propunerile, proiectul de act normativ fiind completat cu sugestiile care respectă prevederile legale şi pot îmbunătăţi calitatea actului normativ aflat în discuţie", au declarat pentru ECONOMICA.NET oficiali ai Ministerului Agriculturii.

"Şi luni şi marţi am fost la Minister pentru a lucra pe normele de aplicare. Trebuie să mergem cu paşi rapizi. Normele sunt aproape finalizate", a declarat pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Vlad, preşedintele Confederaţiei Asociaţiilor Ţărăneşti din România, una dintre entităţile care a propus modificări.

Economica.net

Harry


Ionut

România a ajuns pe primul loc în UE la producția de miere

România a ajuns, conform datelor centralizate la nivel european, țara cu cea mai mare producție de miere din Uniunea Europeană, beneficiind totodată de 10% din fondurile alocate în domeniu de comunitatea europeană. Potrivit raportului Comisiei Europene privind programele naționale de apicultură în perioada 2013-2015, România a înregistrat, la finalul anului 2015, cea mai mare producție de miere de albine din întreaga Uniune Europeană. România a produs astfel, în 2015, 35.000 tone de miere de albine, comparativ cu doar 20.000 tone în 2014. Pe locurile următoare se situează Spania, cu 32.200 tone, și Ungaria, cu 30.700 tone.

Profit.ro

Harry

62 de culturi românești de legume și fructe vor fi certificate internațional pentru calitate, în 2017, ca urmare a programului național demarat de Kaufland România în vederea dezvoltării agricultorilor locali.

Programul, unic în România, îi sprijină pe fermierii români de legume-fructe să obțină cea mai prestigioasă și răspândită certificare de calitate și siguranță alimentară din lume pentru produsele lor, GLOBALG.A.P. (Good Agricultural Practices). Aceasta asigură producătorilor, printre altele, accesul la mai multe piețe noi de desfacere – atât locale, dar și internaționale, permițând exportul produselor românești oriunde în lume.

Culturile aparțin celor 18 fermieri români care au absolvit programul derulat de Kaufland România în parteneriat cu consultanți specializați, în perioada ianuarie – martie 2017. Producătorii au beneficiat de ateliere educaționale, activități aplicate de analiză pe teren și planuri personalizate de dezvoltare. Toți cei 18 producători primesc sprijinul financiar din partea Kaufland România pentru obținerea certificării.

Printre culturile românești a căror calitate va fi recunoscută internațional în acest an se numără: cartofii, ceapa, vinetele, roșiile, castraveții, varza, sfecla roșie, păstârnacul, morcovii, ardeii, salata, spanacul, verdețurile, ciupercile, ridichile negre, pepenii verzi și galbeni, țelina, conopida, dovleceii, mazărea, dovleacul – dar și fructe precum merele, perele, gutuile, prunele, căpșunele, zmeura, cireșele, piersicile și caisele.

Treptat, toate aceste produse certificate GLOBALG.A.P. vor fi disponibile pe rafturile magazinelor Kaufland din România. Prima certificare va avea loc în luna mai 2017, odată cu recoltarea primelor producții obținute, respectiv a cireșelor și căpșunelor.

La momentul actual, în România există numai 80 de producători ce dețin certificări individuale GLOBALG.A.P de recunoaștere internațională a calității, iar în urma programului, numărul acesta va crește cu peste 20%. La nivel mondial, peste 160.000 de ferme din 124 de țări dețin certificare, iar 60% din totalul acestora provin din Europa.

"Prin acest program, sprijinim fermierii români și producția internă, fiindcă ne dorim ca fructele și legumele cultivate în România să se găsească mai ușor în rețelele de retail. Piața culturilor românești are un mare potențial de dezvoltare iar acest standard este primul pas către o agricultură locală sigură și durabilă. Misiunea noastră este să arătăm că se poate ca un retailer să aibă parteneriate puternice cu producătorii români, oferindu-le susținere, piață de desfacere, dar mai ales predictibilitate. Colaborarea cu producători locali este o prioritate pentru noi, iar sortimentul din magazine este deja compus peste 50% din produse românești", declară Ionuț Parfente, Director de Achiziții Legume-Fructe, Kaufland România.

Programul de certificare reconfirmă angajamentul Kaufland România de a sprijini producătorii români și propune o soluție concretă pentru dezvoltarea acestora, promovând valoarea produselor românești și implicit susținând economia locală.

Despre Program

Acesta a constat în ateliere educaționale teoretice și practice, în care producătorii de legume-fructe, parteneri Kaufland România, s-au familiarizat cu standardele de calitate și siguranță necesare, s-au pregătit pentru certificare și au beneficiat de consultanță aplicată, pe teren. În urma acestora, o mare parte dintre ei au constatat că întruneau deja unele criterii. Următoarea etapă constă în implementarea planului de acțiune personalizat în vederea certificării propriu-zise, care are loc în momentul recoltării legumelor sau fructelor respective.

Despre certificarea GLOBALG.A.P.

GLOBAL G.A.P. este cel mai răspândit standard din lume privind Bunele practici în Agricultură și reprezintă o certificare care se acordă unui produs, atestând că acesta respectă cele mai înalte standarde internaționale de calitate și siguranță alimentară.

Printre avantajele certificării pentru producători se numără:

Un venit mai stabil pentru producător;
Garantează preluarea de către retaileri a întregii cantități de produse certificate;
Îmbunătățește gradul de retenție a firmei producătoare de fructe și legume;
Acces la piețe de desfacere locale și globale noi, prin introducerea produselor certificate într-o bază de date mondială;
Îmbunătățirea calității produselor și a standardelor de siguranță alimentară;
Dezvoltarea sustenabilă a afacerii;
Perfecționarea managementului resurselor naturale și financiare;
Biosecuritate, control asupra trasabilității;
Controlează siguranța, sănătatea și bunăstarea lucrătorilor.

Harry

In ultima vreme s-a pornit un trend care speram sa continue si sa se extinda si la alti retaileri internationali prezenti in Romania. Daca zilele trecute discutam de sprijinul pe care Kaufland il ofera fermierilor romani, acum a venit randul celor de la Carrefour sa faca acelasi lucru.

Astfel in judetul Giurgiu, in satul Varasti, Carrefour a infiintat Cooperativa Agricola Carrefour Varasti. Aceasta reuneste 80 de familii de agricultori care lucreaza un teren de 60 de hectare. Cele 5.000 de tone de legume produse aici vor ajunge apoi pe rafturile hypermarketului.

Dominik

O initiativa foarte buna, sper sa aplice si alte retailuri de la noi aceasta politica.
You're in Steelers Country

Ionut

România, al cincilea producător de cereale din Uniunea Europeană, în 2016

Statele membre ale Uniunii Europene au produs în anul 2016 o cantitate de 301,8 milioane de tone de cereale (inclusiv orez), 21,76 milioane de tone provenind din România, care a fost depăşită de Franţa, cu 54,2 milioane de tone de cereale, Germania, cu 45,4 milioane de tone, Polonia, cu 29,8 milioane de tone, Spania, cu 24,1 milioane de tone, şi Marea Britanie, cu 21,9 milioane de tone, arată datele publicate joi de Eurostat. Potrivit acestor date, România a devansat în 2016 Italia, care a avut o producţie de cereale de 18,2 milioane de tone, şi Ungaria, cu 16,6 milioane de tone.

Economica.net

Ionut

Plăţi în avans pentru fermierii români de aproape 960 de milioane de euro, până la finele lunii noiembrie

'APIA informează că a autorizat la plată suma totală de 959,74 milioane euro, reprezentând avans aferent Campaniei 2017, sector vegetal şi zootehnic, pentru un număr de 749.315 fermieri care au depus Cerere unică de plată. Din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) s-au plătit 662,86 milioane euro, iar diferenţa de 296,88 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi cofinanţare de la Bugetul Naţional', precizează APIA. Din FEGA a fost acordat fermierilor un avans de 70%, iar din FEADR circa 85%.

Economica.net

Ionut

Ministerul Agriculturii vrea să acorde anul viitor ajutoare de 56 milioane lei pentru creşterea animalelor

"Suma alocată pentru plata ajutoarelor de stat în anul 2018 este de maximum 56 milioane lei, din care 27 milioane lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 29 milioane lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2018", se arată în nota de fundamentare a proiectului. Beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt întreprinderile mici şi mijlocii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole.

News.ro