News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Piata fortei de munca in Romania

Started by GDPR, October 26, 2016, 09:36:17 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Rata şomajului a stagnat în ianuarie la 4,6%

Rata şomajului a fost de 4,6% în ianuarie, date ajustate sezonier, acelaşi nivel cu cel din luna decembrie, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS). În decembrie, rata şomajului a scăzut cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în noiembrie, până la 4,6%, date ajustate sezonier. Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,9 puncte procentuale mai mare decât la femei, procentele fiind 5% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,1% în cazul celor de sex feminin. "Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna ianuarie a anului 2018 a fost de 424 mii persoane, în creştere faţă de luna precedentă (419 mii persoane), dar în scădere faţă de aceeaşi lună a anului anterior (460 mii persoane)", se arată în comunicatul INS.

News.ro

Ionut

Costul cu forţa de muncă a crescut în România în al patrulea trimestru al anului trecut cu 15,65%

Costul orar cu forţa de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut în al patrulea trimestru din 2017 cu 15,65%, forma brută, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în activităţile de spectacole, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În al treilea trimestru al anului trecut, costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 17,85%, forma brută, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016. În al patrulea trimestru din 2017, comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice.

"Pe principalele activităţi ale sectorului economic, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (28,73%), în industria extractivă (21,56%) şi în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (16,61%), determinate în principal de aplicarea prevederilor legale în domeniu", se arată în comunicat.

News.ro

Ionut

Eurostat: România şi Italia au cele mai mici diferenţe de salarii dintre bărbaţi şi femei din Uniunea Europeană

România, Italia şi Luxemburg sunt statele din Uniunea Europeană (UE) cu cele mai mici diferenţe de salarizare dintre bărbaţi şi femei, în timp ce Estonia, Cehia şi Germania au cele mai mari diferenţe, potrivit datelor Eurostat. Media în UE, în 2016, a fost de 16%, în timp ce România a avut o diferenţă de 5,2%, urmată de Italia (5,3%), Luxemburg (5,5%), Belgia (6,1%) şi Polonia (7,2%). Cele mai mari diferenţe au fost înregistrate în Estonia (25,3%), Cehia (21,8%), Germania (21,5%), Marea Britanie (21%) şi Austria (20,1%).

În România, diferenţa din 2016 a fost cu 4,4 pp mai mică decât cea înregistrată în 2011, fiind cea mai mare scădere din UE în intervalul analizat. După România, cele mai mari scăderi au fost în Ungaria (-4 pp), Spania şi Austria (ambele cu -3,4 pp).

News.ro

Ionut

ANOFM: Rata şomajului a fost de 3,99% în luna ianuarie a acestui an, cea mai mică din ultimii 25 de ani raportat la aceeaşi lună

Rata şomajului a fost de 3,99% în luna ianuarie a acestuia an, cea mai mică din ultimii 25 de ani raportat la aceeaşi lună, arată Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Dintre cele 348.963 de persoane înregistrate în evidenţele agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, 74.343 primeau indemnizaţie de şomaj. Rata şomajului la bărbaţi a crescut de la 4,23% în decembrie 2017, la 4,24% în luna ianuarie 2018, iar la femei, rata şomajului a scăzut de la 3,76% în decembrie 2017, la 3,70%. În funcţie de mediul de rezidenţă, 99.582 de şomeri erau din mediul urban şi 249.381 de şomeri din mediul rural.



News.ro

Granata06

 Normal....daca pe santierele patriei lucreaza la ora actuala zeci de mii de oameni. Numai pe Tg. Mures - Iasi se preconizeaza ca lucreaza 4000 de oameni iar pe Sibiu-Pitesti 6000 de oameni.

Ionut

Eurostat: Bulgaria şi România au avut în 2017 cele mai scăzute costuri orare ale forţei de muncă din UE

Bulgaria şi România au înregistrat în 2017 cele mai scăzute costuri orare ale forţei de muncă din Uniunea Europeană, cele mai ridicate fiind în Luxemburg, Danemarca şi Belgia, potrivit datelor publicate joi de biroul european de statistică, Eurostat. Astfel, costuri de sub 10 euro pe oră ale forţei de muncă au fost consemnate anul trecut în Bulgaria (5,1 euro), România (5,5 euro), Polonia (6,3 euro în 2016), Ungaria (7,6 euro), Lituania (8,4 euro), Croaţia (8,5 euro în 2016) şi Letonia (8,6 euro). În schimb, cele mai ridicate costuri orare ale mâinii de lucru au fost înregistrate în Luxemburg (43,8 euro în 2016), urmată de Danemarca (38,7 euro) şi Belgia (37,9 euro). Un nivel de peste 30 de euro a mai fost atins în Franţa (33 euro), Olanda (33,7 euro în 2016) şi Germania (32,3 euro).

News.ro

Ionut

Harta salariilor din România în 2017



ZF

Ionut

Câştigul salarial mediu net a crescut în aprilie cu 14,7%, la 2.713 lei

Câştigul salarial mediu net a crescut în aprilie, nominal, cu 14,7%, la 2.713 lei, faţă de luna aprilie a anului trecut, dar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 9%, potrivit datelor transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). În martie, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15,5%, la 2.704 lei, faţă de luna martie a anului trecut, dar creşterea reală a fost de 10,1%.

News.ro

Ionut

INS: Rata şomajului în formă ajustată sezonier a stagnat în mai la 4,6%

Rata şomajului în luna mai a acestui an a stagnat la 4,6%, date ajustate sezonier, acelaşi nivel cu cel înregistrat în luna precedentă, arată datele transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). În luna aprilie, rata şomajului a crescut cu 0,2 puncte procentuale, până la 4,6%, date ajustate sezonier, faţă de cea înregistrată în luna precedentă. În mai, numărul şomerilor a crescut uşor faţă de luna precedentă. "Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna mai a anului 2018 a fost de 413.000 persoane, în creştere faţă de luna precedentă (411.000 persoane), dar în scădere faţă de aceeaşi lună a anului anterior (470.000 persoane)", se arată în comunicat.

News.ro

Ionut

Criza din piaţa muncii a şters toate cerinţele angajatorilor pentru poziţii de bază în industria auto. A mai rămas ,,disponibilitate de a lucra în schimburi şi minim 8 clase"

Un anunţ de angajare pentru opera­tori producţie în industria auto publicat de compania de recrutare Lugera arată cât de mult şi-au redus companiile pretenţiile când vine vorba de recruta­rea unui nou candidat. Singurele cerinţe trecute în anunţ sunt ,,disponibilitate de a lucra în trei schimburi şi minim 8 clase", în timp ce oferta angajatorului include tichete de masă, tichete cadou, dar şi o primă de 10% de două ori pe an. Cerinţele impuse de companii au scăzut drastic, experienţa în domeniu şi abilităţile necesare pentru a executa diferite activităţi au fost înlocuite doar cu disponibilitatea angajatului de a lucra în schimburi şi studiile minime de 8 clase.

ZF

Ionut

Sondaj: Oracle, Continental şi Microsoft, cei mai doriţi trei angajatori din România

Topul celor mai doriţi angajatori din România este dominat de com­panii multinaţionale, primele zece locuri fiind ocupate de Oracle, Con­tinental România, Micro­soft, IBM, Amazon, OMV Petrom, Grup Re­nault România, Voda­fone, Google şi Bosch România, arată un studiu realizat de Catalyst Solutions. ,,Într-o piaţă foarte aglomerată cu opor­tunităţi de carieră şi luând în calcul reducerea semnificativă a numărului de candidaţi, una dintre provocările majore ale companiilor din România constă în atragerea candidaţilor potriviţi. În acest context, nevoia de diferenţiere a brandului de angajator este din ce în ce mai mare", a preci­zat  Dumitriţa Ghenciu, employer branding consultant la Catalyst Solutions.

ZF

tom_sawyer

România a început să importe forţă de muncă din ţările asiatice pentru HoReCa, industrie sau agricultură

Companiile din România care activează în sectoare precum HoReCa, producţie, industria uşoară, agricultură, construcţii, servicii au angajat, în ultimii ani, lucrători străini din ţări non-UE , iar cei mai mulţi angajaţi provin din ţări în care nivelul de trăi este sub cel al României, potrivit Smartree.

Statele de provenienţă a angajaţilor sunt Filipine, Nepal, Vietnam, India, Indonezia şi Thailanda.

economica.net

tom_sawyer

Rata şomajului - 3,48 % în iunie, cea mai mică valoare din ultimii 26 de ani, pentru a doua lună consecutiv

Rata şomajului a fost de 3,48% la finele lunii iunie, menţinându-se la aceeaşi nivel cu cel din luna precedentă, fiind astfel pentru a doua lună consecutiv cea mai mică valoare a ratei şomajului din ultimii 26 de ani, potrivit datelor publicate luni de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

În funcţie de mediul de rezidenţă, 87.137 de şomeri au provenit din mediul urban şi 217.224 din mediul rural.

economica.net

Ionut

Câştigul salarial mediu net a crescut în iulie cu 13,3%, la 2.708 lei

Câştigul salarial mediu net a crescut în iulie, nominal, cu 13,3%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.708 lei, ritm încetinit faţă de luna precedentă, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 8,4%, potrivit datelor transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de luna precedentă, salariul mediu net a scăzut cu 13 lei.

News.ro

Ionut

Ministrul Muncii: Salariul minim brut va creşte la 2.050 de lei începând de la 1 ianuarie 2019

Salariul minim brut va creşte la 2.050 de lei începând de la 1 ianuarie 2019, Guvernul lucrând în prezent la o Hotărâre în acest sens, a declarat, luni seară, la Antena 3, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. De asemenea, Olguţa Vasilescu a susţinut că statul a recuperat considerabil din deficitul la bugetul de pensii, acesta scăzând de la 13 miliarde de lei, în 2017, la 4 miliarde de lei acum, după transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

News.ro




ANOFM: Rata şomajului la nivel naţional a fost de 3,46%, la sfârşitul lunii august

Rata şomajului înregistrat la nivel naţional la sfârşitul lunii august a fost de 3,46%, în scădere cu 0,04 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi sub valoarea înregistrată la finele aceleiaşi luni a anului 2017, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

News.ro