News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Piata fortei de munca in Romania

Started by GDPR, October 26, 2016, 09:36:17 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

INS: Rata şomajului în formă ajustată sezonier a crescut în august la 4,3%

Rata şomajului în luna august a acestui an a urcat la 4,3%, date ajustate sezonier, faţă de luna precedentă, arată datele transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). În luna iulie, rata şomajului în formă ajustată sezonier a stagnat la 4,2% potrivit datelor INS. "Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna august a anului 2018 a fost de 386.000 persoane, înregistrând aceeaşi valoare ca în luna precedentă, dar în scǎdere faţă de aceeaşi lună a anului anterior (448.000 persoane)", se arată în comunicat.

News.ro

Ionut

Câştigul salarial mediu net a încetinit în august, cu un avans de 12,9%, până la 2.669 lei

Câştigul salarial mediu net a crescut în august, nominal, cu 12,9%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.669 lei, ritm încetinit faţă de luna precedentă, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 7,5%, potrivit datelor transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de luna precedentă, salariul mediu net a scăzut cu 39 lei. În iulie, câştigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 13,3%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.708 lei, ritm încetinit faţă de luna precedentă, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 8,4%.

News.ro

Ionut

S-a lansat programul ,,Investeşte în tine". DATA de la care tinerii pot cere efectiv credite cu dobândă suportată de stat

Programul guvernamental ,,Investeşte în tine" a fost lansat joi, când au fost semnate documentele de garantare şi de plată destinate derulării, conform unui comunicat de presă al Guvernului. Începând cu 15 octombrie, tinerii între 16 şi 26 de ani pot contracta credite cu dobândă suportată de la bugetul de stat de până la 40.000 de lei, iar persoanele între 26 şi 55 de ani pot lua acelaşi tip de credite de până la 35.000 de lei. Dacă cel care apelează la acest instrument de creditare este angajat, poate solicita încă 20.000 de lei. Anii de studiu vor reprezenta perioada de graţie pentru acest tip de finanţare. Sumele pot fi folosite pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale sau pentru acces la diferite servicii de sănătate şi activităţi sportive.

Mediafax

Ionut

Banca Mondială: Românii născuţi în 2017 vor fi adulţi cu o productivitate de 60%

Nou - născuţii din România de astăzi vor avea o productivitate de 60%, când vor creşte, faţă de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educaţie şi sănătate de o calitate adecvată, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale (BM), transmis vineri. România s-a clasat pe locul 67 în noul Index al Capitalului Uman (HCI), lansat de Grupul Băncii Mondiale şi transmis vineri, în urma unor ţări cu venituri mult mai mici pe cap de locuitor, cum ar fi Ucraina (50), Albania (56) şi Georgia (61). ,,Scorul României - la 0,6 - înseamnă că nou-născuţii din România de astăzi vor avea o productivitate de doar 60%, când vor creşte, faţă de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educaţie şi sănătate de o calitate adecvată. Îngrijorător, între 2012 şi 2017, valoarea HCI pentru România a scăzut de la 0,63 la 0,60", se subliniază într-un comunicat de presă al BM.

Indexul HCI este alcătuit din cinci indicatori: probabilitatea de supravieţuire până la vârsta de cinci ani; anii de şcolarizare preconizaţi ai copilului; calitatea învăţării; procentul din cei care astăzi au vârsta de 15 ani care vor supravieţui până la vârsta de 60 de ani; proporţia copiilor care nu suferă de deficienţe de creştere. ,,Indexul Capitalului Uman evidenţiază faptul că România trebuie să investească în sănătatea şi educaţia cetăţenilor săi, dacă doreşte să rămână competitivă pe termen lung", a declarat Tatiana Proskuryakova, directorul de Ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria.

,,Locul pe care România este clasată reflectă necesitatea urgentă a unor măsuri care să conducă la îmbunătăţirea rezultatelor în domeniul sănătăţii şi educaţiei: un copil din România se poate aştepta la 12,2 ani de învăţământ preşcolar, primar şi secundar până la vârsta de 18 ani. Prin comparaţie, un copil din Franţa se poate aştepta la 14 ani. Şi mai îngrijorător, când anii de şcolarizare sunt ajustaţi pentru calitatea învăţării, Banca Mondială estimează că un copil din România beneficiază numai de 8,8 ani de şcolarizare: un decalaj de învăţare de 3,4 ani, cel mai mare decalaj din UE. În mod similar, procentul persoanelor în vârstă de 15 ani care vor supravieţui până la vârsta de 60 de ani este de numai 87%, faţă de, de exemplu, 91% în Croaţia şi 95% în Suedia", se detaliază în documentul de presă al BM.

Mediafax

TibiV

Quote from: Ionut on October 13, 2018, 09:47:53 AM
Indexul HCI este alcătuit din cinci indicatori: probabilitatea de supravieţuire până la vârsta de cinci ani; anii de şcolarizare preconizaţi ai copilului; calitatea învăţării; procentul din cei care astăzi au vârsta de 15 ani care vor supravieţui până la vârsta de 60 de ani; proporţia copiilor care nu suferă de deficienţe de creştere.
(....)
,,...procentul persoanelor în vârstă de 15 ani care vor supravieţui până la vârsta de 60 de ani este de numai 87%, faţă de, de exemplu, 91% în Croaţia şi 95% în Suedia", se detaliază în documentul de presă al BM.
Poate ca niste masuri reale de reducere a carnagiului de pe soselele noastre ar ridica cifra aia de la 87% la 88%...
:(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Asociaţia pentru pensii private: Şapte din 10 români consideră că Pilonul II trebuie menţinut. 51% dintre ei nu reuşesc să pună deloc bani deoparte

Şapte din 10 români sunt conştienţi că fondurile acumulate în conturile individuale de Pilon II, de pensii administrate privat, sunt proprietatea lor şi consideră că acesta trebuie menţinut, în condiţiile în care 51% dintre ei nu reuşesc să pună deloc bani deoparte, potrivit unui studiu publicat marţi, realizat la solicitarea Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) de către compania de cercetare ISRA Center. Totodată, 86% dintre români ştiu de existenţa Pilonului II – arată studiul citat – şi cunosc în mare măsură drepturile lor de participanţi la Pilonul II.

Si alte cifre pe News.ro

Ionut

Asociaţia Oamenilor de Afaceri: Devansarea creşterii salariului minim pe economie începând cu 1 noiembrie este o măsură populistă, care va afecta mediul privat

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a anunţat luni că îşi păstrează neschimbată poziţia cu privire la efectele negative înregistrate în economie în urma adoptării unor măsuri administrative discreţionare, şi consideră că devansarea creşterii salariului minim pe economie începând cu 1 noiembrie este o măsură populistă, care va afecta mediul privat.

News.ro

Ionut

SONDAJ: Şapte din zece angajaţi români obişnuiesc să lucreze peste program

Programul încărcat, dorinţa de a fi mai competitivi şi accesul la noile tehnologii sunt câteva dintre motivele pentru care aproape 70% dintre angajaţii români din sectorul privat lucrează şi după terminarea orelor de lucru, la birou sau acasă, potrivit datelor publicate luni de BestJobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. "Mai mult de jumătate dintre cei care lucrează în timpul liber invocă drept principal argument volumul mare de muncă, în timp ce 27% spun că fac acest lucru ca urmare a presiunii angajatorilor, care văd în orele muncite suplimentar o dovadă de implicare în activitatea companiei", se arată în comunicat.

News.ro

Ionut

Câştigul salarial mediu net a accelerat în septembrie, cu un avans de 13,1%, până la 2.688 lei

Câştigul salarial mediu net a crescut în septembrie, nominal, cu 13,1%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.688 lei, ritm accelerat faţă de luna precedentă, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 7,7%, potrivit datelor transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În august, câştigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 12,9%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.669 lei, ritm încetinit faţă de luna precedentă, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 7,5%.

News.ro

Ionut

Topul salariilor, pe judeţe. Care sunt cel mai bine plătiţi angajaţi din România şi cine e la coada clasamentului

Salariul rămâne, şi în 2018, principalul criteriu în funcţie de care românii îşi aleg cariera, angajatorul şi chiar oraşul în care vor să locuiască şi să lucreze. Media salarială, la nivel naţional, creşte proporţional cu numărul de angajatori existenţi în fiecare oraş, cu industria din care fac parte, dar şi cu amploarea acestora. Bucureştiul, centrul financiar şi de business al ţării, este nu doar cel mai mare angajator din România, ci şi cel care oferă cele mai bune salarii pentru candidaţi. Astfel, câştigul mediu net din Capitală este de 2.723 de lei pe lună, potrivit Paylab.ro, comparatorul salarial lansat de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online de pe piaţa locală. Veniturile medii ale angajaţilor din Bucureşti depăşesc cu aproape 100 de lei, lunar, salariul mediu net pe economie, care, la finalul lunii septembrie, ajungea la 2.688 de lei, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Următorii în topul celor mai bine plătiţi angajaţi din România sunt cei din Cluj, care încasează lunar, în medie, 2.664 de lei. La scurtă distanţă de aceştia se află angajaţii din Timiş, care raportează o medie a veniturilor de 2.656 de lei. Judeţele mai mici din Vestul şi Centrul ţării vin din urmă cu un plafon salarial similar şi mult apropiat de cel din judeţele mai mari. Astfel, în Alba, media salarială este de 2.591 de lei pe lună, în Harghita 2.539 de lei, iar în Braşov şi Sibiu de 2.513 lei.

La celălalt pol, al judeţelor cu cele mai mici salarii din ţară, pe primul loc se află Gorjul, cu o medie de 2.006 lei. Angajaţii din Vrancea sunt următorii cel mai prost plătiţi din România, cu încasări lunare medii de 2.031 de lei, fiind urmaţi de cei din Mehedinţi şi Buzău – 2.093, respectiv 2.094. În topul judeţelelor cu salarii mici mai intră şi Vasluiul şi Călăraşiul, unde depăşeşte uşor pragul de 2.100 de lei.

Adevarul

Ionut

Numărul de locuri de muncă neocupate a fost în al treilea trimestru de 63.700, cu 2.300 mai mare decât în trimestrul anterior

Numărul mediu anual de locuri de muncă vacante din economie, un indicator al deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, a crescut în al treilea trimestru al acestui an cu 2.300 faţă de trimestrul anterior, până la 63.700, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2017, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,08 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 4.800. În trimestrul al treilea, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,01%), în alte activităţi de servicii (2,89%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (2,15%). În industria prelucrătoare s-a concentrat peste 28% din numărul total al locurilor de muncă vacante (18,2 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,53%.

News.ro

Ionut

România urcă cinci poziţii, pe locul 56, în topul mondial al capacităţii de a dezvolta, reţine şi atrage talentele

România a urcat cinci poziţii în topul mondial al capacităţii de a dezvolta, reţine şi atrage talentele, ajungând pe locul 56 din 63 de ţări analizate de institutul elveţian IMD World Competitiveness Center. Conform clasamentului realizat de IMD World Competitiveness Center în anul 2018, Elveţia se plasează, din nou, pe prima prima poziţie în acest clasament global, iar în primele 10 poziţii există doar o singură ţară din afara Europei Occidentale, respectiv Canada, ocupanta locului 6. SUA se clasează abia pe locul 12, urmată de Singapore, care este cea mai bine clasată ţară asiatică din acest clasament, potrivit Agerpres.

Adevarul

Ionut

INS: Cel mai mare număr mediu de salariaţi s-a înregistrat anul trecut în sectorul serviciilor de piaţă, peste 35% din total

Firmele de servicii de piaţă au deţinut, anul trecut, cea mai mare pondere în ceea ce priveşte numărul mediu de salariaţi (35,4%), din totalul de 4,079 milioane de angajaţi, acestea fiind urmate de cele din industrie (34,2%), potrivit datelor provizorii publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Anul trecut, 46,7% din numărul total de firme active au avut activitate principală serviciile de piaţă. Comparativ cu anul 2016, numărul total de companii a crescut cu 5%, până la 525.660.

În anul 2017, numărul mediu de salariaţi a crescut cu 2,2% faţă de anul 2016, iar mărimea medie a unei firme din industrie a fost de circa 25,3 salariaţi, în timp ce în comerţ a fost de circa 5,1 salariaţi, potrivit INS.

News.ro

Ionut

Peste jumătate dintre corporatişti petrec între 30 de minute şi o oră în drum spre serviciu

,,Condiţiile de muncă au un impact major în ceea ce priveşte starea de bine a angajatului şi, implicit, productivitatea sa." Mai mult de jumătate (55%) dintre angajaţii din clădirile de birouri din Bucureşti petrec zilnic între 30 şi 60 de minute pentru a ajunge de acasă la birou, iar cei care petrec sub 30 de minute sunt mult mai mulţumiţi de locul de muncă, arată un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară CBRE, care evaluează im­portanţa mediului de lucru în activitatea angajaţilor.

ZF

Ionut

INS: Rata şomajului în formă ajustată sezonier a crescut în octombrie la 4%

Rata şomajului în luna octombrie a acestui an a crescut la 4%, date ajustate sezonier, faţă de luna precedentă, arată datele transmise joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În septembrie, rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut, de la 4,1% în august, la 3,9% potrivit datelor revizuite anunţate joi de INS. În octombrie, numărul şomerilor a crescut faţă de cel din luna precedentă, dar a scăzut faţă de aceaşi lună a anului trecut. "Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2018 a fost de 370.000 persoane, în creştere faţă de luna precedentă (355.000 persoane), dar în scădere faţă de aceeaşi lună a anului anterior (434.000 persoane)", se arată în comunicat.

News.ro