News:

.

Main Menu

Portul Constanta

Started by Ionut, October 25, 2011, 06:20:46 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Konter

La licitația organizată de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA pentru modernizarea căii ferate din Portul Constanța, etapa III, au fost depuse trei oferte.

În cadrul procedurii, au fost depuse următoarele oferte:

– Porr Construct;

– ⁠Asocierea Arcada Company (Ofertant lider) și Alstom Transport S.A (Ofertant asociat);

– ⁠Asocierea Bawi Construction (Ofertant lider) și Swietelsky Construct SRL (Ofertant asociat).

Valoarea financiară estimată a contractului este de 619.509.527,76 lei, fără TVA, sursa de finanţare fiind asigurată prin Programul Transport (PT) 2021 – 2027, AXA 3 – Îmbunătățirea conectivității prin dezvoltarea rețelei TEN-T de transport pe calea ferată, precum și din Titlul de cheltuială 56 – Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare/56.48 – Programe finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) aferente cadrului financiar 2021 – 2027.

Durata de implementare a contractului, de la data Ordinului de începere este de 37 de luni, din care șapte luni pentru proiectare și 30 de luni pentru execuția lucrărilor.
Sursa

Harry

COMPANIA NATIONALA "ADMINISTRATIA PORTURILOR MARITIME" SA CONSTANTA a semnat contractul de Proiectare si executie: ,,Asigurarea condițiilor electrice de racordare la cheu a navelor în Portul Constanța (regim Cold Ironing) în vederea interconectării la Rețeaua Trans-Europeană de Transport TEN-T pentru implementarea proiectului Ealing", cu TIAB pentru suma de 86.129.240,43 lei + tva.

Conform documentatiei:
Scopul implementării proiectului este de conectare a tuturor navelor la țărm indiferent de tipul acesteia (croazieră, RO-RO, Ferry-Boat, Multipurpose, Bulk Carrier, Tanker, etc.), dimensiune, tensiune de alimentare, frecvență și spor de putere solicitat astfel: Punct de conectare: JT și/sau MT; - Tensiunea de alimentare: 400 V, 440 V, 690 V, 6.6 kV, 11 kV; - Frecvența: 50 Hz, 60 Hz; - Puterea instalată: 3 MW, 5 MW, 2x5 MW; - Puterea absorbită: 1 MW, 5 MW, 5 MW.

kitsune

Ce vorbeam eu acum ani de zile, de "cold ironing", ăștia abia acum s-au trezit.
Dar să presupunem că infrastructura portuară va fi pregătită și va permite furnizarea energiei la standardele uzuale, 400V, 440V, 690V? (cine folosește 690V in naval?), 6,6 kV, 11kV la 50 sau 60 Hz, va trebui impusă și vapoarelor condiția să se poată folosi de curentul de la mal. Pentru că momentan, nu este o cerință obligatorie. Majoritatea navelor au un tablou de conectare la mal, dar de putere mică, care poate duce ceva consumatori esențiali, legat de obicei la tabloul de avarie.
Ca să oprești complet generatoarele și să treci nava în operare pe curent de la mal ai nevoie de investiții într-un sistem legat direct la barele din tabloul principal, de unde poți alimenta macarale, pompe de balast, etc. Dar instalațiile astea nu sunt comune.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

TibiV

Dar asta nu mai este problema portului, ci a companiilor de transport maritim...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

kitsune

De acord. Dar trebuie să o pui ca și cerință. Vrei să încarci/descarci la noi? Trebuie să ai nava dotată cu facilitatea respectivă. Iar dacă ești prea restrictiv, operatorii se vor duce în altă parte.
Nu zic că nu este buna inițiativa. Doar zic că implementarea va trebui făcută gradual, cu stimulente acordate inițial, de genul "dacă iei curent de la mal îți reducem taxa de dană și de operare", nu impus.
Pentru armator instalația respectivă necesită o cheltuială in plus, in primul rând instalarea propriu-zisă (care merge făcută "din mers", dar este de preferat cu echipe de la mal) in al doilea rând certificarea de către cei de la registrul naval. Toate astea durează și costă. Un armator mare nu are probleme cu așa ceva. Dar un amărât din ăla cu pavilion Vanuatu sau North Korea, la care se ține tabla doar in rugină și resturi de vopsea nu va face investiția (sunt de acord că ăștia nici nu ar trebui să existe pe mare, dar uitați-vă un pic pe intrările de nave de la noi din port și o să vedeți că mulți sunt cam la marginea de jos decât la cea de sus).
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence