[BH] Ce-am mai vazut din mers in Oradea

Started by Goldmund, December 22, 2015, 05:24:18 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Harry

Poate ar trebui facut un topic separat pentru cetate

Sunt în curs de execuție lucrările de reabilitare, restaurare și refuncționalizare a zidurilor Cetății Oradea, aproximativ 33% din lucrări fiind efectuate. Lucrările se realizează  în cadrul proiectului ,,Reabilitarea, restaurarea și refuncționalizarea zidurilor Cetății Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic  Cetatea Oradea -  Centru multicultural și multiconfesional european- Etapa III.  Consolidarea și restaurarea zidurilor Bastioanelor Ciunt și Bethlen respectiv a curtinei nordice și vestice ".



Proiectul este finanțat în  cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiție 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, apelul de proiecte POR/2018/5/5.1/7 regiuni/proiecte nefinalizate.



Pentru execuția lucrărilor cuprinse în acest proiect, s-a încheiat contractul de lucrări nr. 276736/11.07.2018. cu ASOCIEREA  SC DRUM ASFLAT SRL & SC TRAMECO SA & SC LEMACONS SRL.



Valoarea contractului de execuție a fost actualizată în baza OUG 114/2018 privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2005 privind Codul Fiscal și este de 9.627.871,69 lei fără TVA. Termenul pentru execuția lucrărilor este de 30 de luni.



În perioada martie - septembrie 2019  au fost executate lucrări la:  Curtina nordică (cea dintre Bastionul Ciunt și Bastionul Aurit), Bastionul Ciunt, Curtina Vestică ( cea dintre Bastionul Ciunt și Bastionul Bethlen) și la Bastionul Bethlen.



La Curtina Nordică s-au executat lucrări la zidul dinspre șantul cetății la coronamentul și la zidul interior, spre corpul L, constând din:  curățare ziduri și coronament; desfacere asize degradate (extragere cărămizi rupte sau subrede); injectări cu var ale fisurilor și crăpăturilor; zidărie de epocă, completare, retesere zidărie; completări piese lipsă la brâul din piatră, rostuirea zidăriei si a brâului din piatră.



La Bastionul Ciunt s-au executat lucrări la drumul de rond și la parapetul drumului de rond în zona nordică a bastionului.



De asemenea s-au executat lucrări de curățare ziduri, coronament și zona drum de rond; desfacere asize degradate (extragere cărămizi rupte sau șubrede; zidărie de epocă, completare, retesere zidărie; rostuirea zidăriei; pregătirea stratului suport (agregate și beton ) pentru pavajul din cărămizi dublu presate al drumului de rond.



În ceea ce privește Bastionul Bethlen, aici s-au executat lucrări la ziduri (spre șantul cetății), la parapetul drumului de rond și de sistematizare verticală la platforma bastionului, în vederea amenajării unui parc cu alei și spații verzi.



La zidurile exterioare s-au executat următoarele lucrări: curățare ziduri și coronament; desfacere asize degradate (extragere cărămizi rupte sau subrede);  injectări cu var ale fisurilor și crăpăturilor; zidărie de epocă, completare, retesere zidărie; completări piese lipsă la brâul din piatră, completarea elementelor de soclu și a elementelor de colț ale bastionului, rostuirea zidăriei, a brâului, soclului și a elementelor de colț.



La zidurile interioare au avut loc lucrări de curățare ziduri, coronament și zona drum de rond; desfacere asize degradate (extragere cărămizi rupte sau subrede; zidărie de epocă, completare, retesere zidărie; rostuirea zidăriei; pregătirea coronamentului în vederea placării cu cărămidă dublu presată.



La drumul de rond: săpături pentru coborarea cotei de calcare, pregătirea stratului suport (agregate și beton ) pentru pavajul din cărămizi dublu presate al  drumului de rond.



La platforma bastionului: sistematizare pe verticală și terasamente în vederea profilării viitorului parc, pregătirea infrastructurii gradenelor și aleilor; terasamente la grajdul de lângă cazemata nordică a bastionului în vederea amenajării unei terase; zidărie pentru împrejmuirea terasei, infrastructura aferentă pavajului viitoarei terase.



La Curtina Vestică s-au executat lucrări înspre incinta Cetățtii, constând din: curățare ziduri și coronament; demolare zidărie modernă, desfacere asize degradate (extragere cărămizi rupte sau subrede); zidărie de epocă, completare, retesere zidărie.



La corpul F a fost necesară demolarea parțială a zidurilor existente și golirea cazematei. Aici lucrările au continuat cu reparații ziduri, subzidiri la fundații și realizarea structurii de rezistență a subsolului corpului F: fundații, stâlpi de susținere, grinzi metalice. Au fost realizate zidurile de compartimentare ale subsolului (grupuri sanitare) precum și lucrări de canalizare aferente acestora.



Până la această dată au fost decontate lucrări în proporție de 25,80%.




















Harry

Saptamana aceasta la Oradea s-a dat startul lucrarilor la un strip mall situat pe Calea Borsului langa Kaufland si Lidl, denumit NEST. Investitia apartine cehilor de la RC Europe si av fi inaugurata in prima parte a anului viitor. Suprafata inchiriabila este de 6.500 mp. Acesta este al doilea centru comercial dezvoltat de companie in Romania dupa cel de la Dorohoi.



Pana acum au fost ocupate 7 dintre cele 13 spatii comerciale disponibile. Chiriasii sunt:



Sportisimo
JYSK
KIK
Pepco
CCC
Zoomania
Xpress

Centrul comercial va dispune de 134 de locuri de parcare.



Harry

Pe SSC au aparut cateva poze cu pivnitele Episcopiei Bihorului. Care era destinatia lor? Doar depozitare sau erau destinate vinurilor. Exista un plan pt ele? ar fi mare pacat sa se piarda.







https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1656617&page=132

Harry

Programata pentru finalul anului trecut inaugurarea celui de al doilea magazin DIY Momax din Romania va avea loc maine. Magazinul in suprafata de 12.000 mp este desfasurat pe 2 niveluri si este situat in Oradea intre Piata Obor si LeRoy Merlin, fiind parte a proiectului Oradea Shopping City.


Harry

Lantul german de discputn market-uri Lidl continau expansiunea in municipiul Oradea. Noul magazin va fi edificat pe un teren de 17.777 mp situat pe Calea Clujului #78.

Accesul se va realiza din strada Calea Clujului pe un drum public nou propus, cu profil transversal de 12 m, care se va constitui integral pe parcela care a generat PUZ-ul.


Harry

Primăria Oradea lanseză conceptul de reconfigurare și reactivare a Parcului 1 Decembrie



Istoricul zonei:

-1899: piata mare cu targ de vite
-dupa 1900: piata de legume si fructe
-dupa 1950: se amenajeaza parcul 23 august cu fantani, arbori, alei, locuri de joaca si un monument dedicat ostasului roman
-1968-1972: are loc construirea Casei de Cultura
-dupa 2002: au avut loc lucrari de reabilitare a aleilor, fantanilor, reamnejarea locului de joaca si montarea de chioscuri de alimentatie publica





Se propun urmatoarele investitii:

-zona de pump-track: circuit cu contrapante si movile de pamant, cu suprafata asfaltata
-zona de parkour
-loc de joaca pentru copii pana in 12 ani
-loc de joaca pentru copii cu dizabilitati
-zona de splashpad
-zona de alimentatie: propusa pe axa str. Vasile Alecsandri – Casa de Cultura , in vecinatatea  monumentului ,,Ostasul Roman", amplasare modul de alimentatie publica  structura usoara: lemn, formule moderne, high tech – sticla, otel etc, in conformitate cu prevederile Regulamentului Local de Urbanism al municipiului si al avizului Institutiei Arhitectului Sef, amenajare terasa cu mobilier urban avizat de catre Institutia Arhitectului Sef
-zona de relaxare si socializare pentru tineri
-zona de recreere pentru seniori: spatiu circular de relaxare, construit cu jardiniere din beton/Cor-Ten, pergole, mixuri de plante perene florale si  graminee,  dotata cu banci ergonomice si mese pentru jocuri de societate ( sah, carti)
-foisor pentru muzica de promenada
-reintinerirea materialului dendrologic,
-inlocuirea mobilierului si dotarilor urbane
-toalete publice moderne automatizate
-reconfigurarea traseelor pietonale
-reabilitarea sistemului de iluminat
-refacere sistem de irigatii
-sisteme smart: camere de supraveghere, puncte de incarcat telefon/tableta, wi-fi

Harry

În ședința Consiliului Local de joi, 26 martie va fi supus aprobării proiectul de hotărâre privind amenajarea unui parc de cartier pe o suprafață de 10.363 mp, dintr-un total de 28.724 mp aferenți zonei de pădurice adiacente Cartierului Tineretului. Documentația pentru realizarea acestui parc este în acest moment în faza de studiu de fezabilitate.

Acest parc de cartier va deservi un număr estimativ de 300 de locuințe individuale. În momentul de față terenul este neamenajat, vegetația fiind crescută spontan.

În ceea ce privește felul în care va arăta parcul, consilierul Adina Popa de la Compartimentului Investiții și Avize Lucrări din cadrul Primăriei Oradea a precizat: ,,Amenajările propuse în parc vizează realizarea unei alei pietonale paralele cu str. George Bacaloglu, alee care va putea fi utilizată în comun de către pietoni și bicicliști și care va fi mărginită de două aliniamente de arbori din specia stejar roșu. Parcul va fi unul activ, având în vedere faptul că se propune amenajarea a două terenuri de sport multifuncționale, baschet și fotbal și a unui spațiu de joacă pentru copii dotat cu echipamente de joacă specifice. Totodată, vegetația arboricolă prezentă pe amplasament va fi completată cu un număr de 132 de arbori din speciile stejar, catalpa, paltin și cireș japonez."

În ceea ce privește iluminatul, acesta va fi asigurat de corpuri de iluminat ornamentale cu leduri, atât în zona căilor de acces, cât și a terenurilor de sport. Apoi parcul va fi dotat și cu mobilier urban, respectiv bănci de odihnă și coșuri de gunoi.

Conform devizului general anexat la studiul de fezabilitate, valoarea investițiilor pentru realizarea acestui parc de cartier este de 2.342.049 lei (cu TVA inclus), din care valoarea lucrărilor de construcții-montaj este de 1.639.893 lei (cu TVA inclus).



Dominik

Lucrările la noua Sala Polivalentă din Oradea avansează!
Sala de sport va avea o capacitate de 5.000 de locuri și va putea găzdui competiții sportive de nivel național și nu numai dar și evenimente culturale precum congrese, concerte, expoziţii, târguri etc.



CNI


You're in Steelers Country

Dominik

Update la Sala Polivalenta la o luna distanta






You're in Steelers Country

kumar

ÎNCEP LUCRĂRILE DE AMENAJARE A CORIDORULUI VERDE DIN CARTIERUL GRIGORESCU

Luni, 4 mai, vor demara lucrările de execuție aferente obiectivului de investiție ,,Coridor verde pe strada Daliei, în cartierul Grigorescu", care va avea o suprafață totală de 28.229 mp.

Lucrările sunt realizate de firma SC Saminstal SRL, valoarea contractului fiind de  6.922.789  lei (TVA inclus). Durata de execuție este de 10 luni.

Proiectul de amenajare vizează două zone distincte: o suprafață generoasă de 22.511 mp ce va oferi facilități pentru recreere activă și o zonă de recreere și odihnă pasivă în suprafață de 5.718 mp, amenajată cu gazon și alei de acces.

Zona activă a coridorului verde prevede următoarele lucrări: amenajarea pistei de alergare/a pistei de biciclete, realizată din covor asfaltic colorat în suprafață de 1.018 mp, pistă care va fi amplasată în jurul parcului, înconjurând locurile de joacă, zona sportivă şi spaţiile de loisir.

Zonele de joacă pentru copii vor fi diferenţiate pe categorii de vârstă. Acestea vor fi finisate cu covor de cauciuc și zgură și vor fi dotate cu echipamente de joacă.

Terenul de sport va cuprinde diferite marcaje. În ceea ce privește suprafaţa de joc de 800 mp, aceasta va fi din gazon și va fi dotată cu gradene în formă de arc pentru spectatori.

De asemenea, vor fi  amplasate 3 mese de tenis între Pârâul Adona, zona de loisir şi terenul de sport.

Întrucât zona verde este traversată de Pârâul Adona, pentru a face legătura cu str. Antim Ivireanu, respectiv cu str. Apateului s-a propus realizarea unor podeţe pietonale cu lăţimea de 4 m, respectiv 2 m.

Un număr de 18 pontoane (structuri de beton îmbrăcate în șipci de lemn cu o dimensiune de 2/2) vor fi dispuse în zona Pârâului Adona și vor asigura odihna pasivă a utilizatorilor parcului.

De asemenea, trei pergole din  lemn vor fi amplasate  în interiorul coridorului verde.

Aleile pietonale asfaltate în suprafață totală de 1950 mp vor permite tranzitarea și odihna pasivă.

Zona verde în suprafaţă totală de 23.119  mp va fi gazonată și plantată cu 260  arbori ornamentali din speciile mesteacăn, pin, tei, mai multe varietăți de arțar, salcie. Sistemul de irigație automatizat va asigura udarea peluzelor amenajate.

Pentru realizarea iluminatului public, în zona coridorului verde se vor monta 68 de stâlpi de iluminat.











Powered by API/PUM imgur uploader

Sursa

Dominik

You're in Steelers Country

kumar

NOUA SALĂ DE SPORT POLIVALENTĂ care se construieşte vizavi de cartierul Europa se află într-o fază destul de avansată. Au fost executate fundațiile construcției, s-au turnat plăcile de beton de la parter și de la etaje, iar acum se lucrează deja la gradenele tribunei, la instalațiile termice, sanitare şi electrice de la parter. Practic, până în prezent au fost executate 40% dintre lucrări.
Este vorba de o investiţie importantă, realizată în colaborare cu Compania Naţională de Investiţii, cea care asigură o mare parte din fonduri şi căreia în septembrie 2016 i-am predat amplasamentul. În februarie 2018 a fost semnat contractul de lucrări între Compania Națională de Investiții și asocierea Construcții Erbașu S.A, Intergroup Engineering S.R.L, Delta ACM 93 S.R.L& Trameco S.A.
Contribuţia Primăriei Oradea cuprinde o parte din banii necesari pentru construcția efectivă a sălii, dar vom suporta integral şi costurile parcului din jurul sălii de sport, racordarea la utilități, parcările aferente și drumurile de acces. Din totalul sumei pentru acest obiectiv, de 27,6 milioane de euro, Primăria Oradea va asigura 5,2 milioane euro, reprezentând 19% din valoarea investiției.
Atunci când va fi finalizată, Sala de Sport Polivalentă, care va avea o capacitate de 5000 de  locuri, va putea găzdui diverse competiții interne (handbal, baschet, volei) dar și evenimente internaționale, congrese, concerte, expoziţii,  târguri etc.









Powered by API/PUM imgur uploader

Bolojan pe Facebook

kumar

65% DIN LUCRĂRILE DE EXTINDERE A CORPULUI B AL URGENŢELOR DE LA SPITALUL JUDEȚEAN AU FOST EXECUTATE

Ministerul Sănătății prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) și Municipiul Oradea finanțează lucrările de extindere a corpului B - Unitatea de primiri urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, beneficiar al noii investiții.

Contractul de lucrări în valoare de 21.224.468,71 lei fără TVA a fost semnat în decembrie 2018 cu asocierea formată din SC Drumuri Bihor SA - lider de asociere și SC Construcții Erbașu S.A., subcontractanţi: SC Hospital Tehnical Solution SRL pentru lucrări de instalaţii sanitare și de gaze medicale, SC Termoline SRL pentru lucrări de instalații de încălzire și climatizare și SC Zublin România SRL pentru lucrări de fundare pe piloți. Licitația a fost organizată de Ministerul Sănătății. Proiectantul general este SC Poliart SRL Oradea. Durata de execuție: 24 luni.

51,3% din lucrări sunt cofinanțate de Ministerul Sănătății în cadrul proiectului intitulat Reforma sectorului sanitar - îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar, împrumut BIRD (Banca Mondială) nr. 8362RO. Municipiul Oradea contribuie cu 48,7% din valoarea lucrărilor. Cheltuielile privind proiectarea și asistența tehnică (dirigenție de șantier), comisioanele, cotele, taxele cad în sarcina beneficiarului final al investiției, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea. Stadiul fizic al lucrărilor demarate în ianuarie 2019 este de 65%.

Prin proiect se propune extinderea pe latura estică a corpului B al Spitalului, cu un corp de clădire cu regim de înălțime D+P+E. Lucrările constau în amenajări în clădirea existentă pe 985,30 mp și extinderea demisolului, parterului și etajului I  cu 4.899,82 mp, din care 357,85 mp o terasă circulabilă. Totodată, vor exista două zone de acces a personalului în clădirea extinsă, pe latura nordică (dinspre strada Gheorghe Doja) și pe latura estică.

La primul nivel, la demisol, înspre strada Gh. Doja, se extinde actuala unitate de primire a urgențelor și se realizează noul acces pentru ambulanțe și autovehicule speciale de transport victime multiple, platforma carosabilă dedicată inclusiv staționării acestora. Este zona de acces a pacienților și aparținătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare. Lângă al doilea acces în clădire sunt organizate vestiarele pentru personalul medical și pacienți. Pe latura sudică (înspre punctul termic) sunt amenajate camerele de gardă, camera consultații, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină, toate așezate în imediata vecinătate / în jurul zonei de tratament a pacienților, a sălilor de triaj și urgențe minore și majore, zona supraveghere bolnavi critici și necritici. Tot aici au fost prevăzute sălile de radiologie, computer tomograf.

La nivelul parterului, prin prezentul proiect se realizează structura, închiderile exterioare și conexiunea la instalațiile clădirii, compartimentarea și dotarea cu echipamente medicale realizându-se prin alte proiecte derulate de Spitalul Județean. Pe acest palier se propune într-o etapă ulterioară amenajarea zonei de laborator pentru analize, zona de farmacie a spitalului și zona de sterilizare materiale, cu asigurarea accesului din curtea interioară de serviciu a Spitalului.

La ultimul nivel al extinderii - etajul I - se realizează un amfiteatru pentru 175 de persoane şi a unei zone de vestiare pentru 200 de persoane, o sală de curs pentru 30 de persoane, destinate studenților și rezidenților. Pe suprafața nouă propusă se va  amenaja zona administrativă a UPU, cu secretariat și 4 birouri, depozite, camera tehnică pentru echipamentele de utilități. Între clădirea nouă și cea existentă se va amenaja o terasă verde.

Finisajele interioare și exterioare (fațada ventilate) ale clădirii vor fi specifice unor unități spitalicești moderne. Prin concepţia iniţială a clădirilor privind configurația, procentul de vitrare, alcătuirea elementelor de construcție perimetrală, cât și prin modul de alcătuire a detaliilor, s-a urmărit limitarea pierderilor de căldură în exploatare, în vederea reducerii consumului de energie. Se va utiliza sursa de energie regenerabilă, cu sistem de încălzire în pardoseală. Căldura din subteran este captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloți, realizate odată cu armăturile acestora. Termoizolarea se realizează cu vată bazaltică, compartimentare pe structură ușoară.

După finalizarea lucrărilor din acest contract, Municipalitatea va continua investițiile la Spitalul Județean: pentru extinderea pe latura vestică a ambulatoriului și reabilitarea termică a corpului principal de clădire în baza a două finanțări prin Programul Operațional Regional, respectiv prin fonduri RO-HU: un computer tomograf, un AngioCT, un SpectCT, un sistem de telemedicină, un aparat radiologie și o ambulanță. Spitalul Clinic Județean, la rândul lui, a obținut o finanțare din fonduri transfrontaliere pentru achiziționarea unui laborator robotizat, unic în țară într-un spital public.











Powered by API/PUM imgur uploader

Sursa

Dominik

Imagin si un mic video de la șantierul viitoarei săli polivalente de la Oradea.

https://www.facebook.com/498009396954656/videos/293800198281521











Poze CNI
You're in Steelers Country

Dominik

Lucrarile la Sala Polivalenta din Oradea au ajuns la un procent de 45%.















Poze CNI
You're in Steelers Country