[BH] Ce-am mai vazut din mers in Oradea

Started by Goldmund, December 22, 2015, 05:24:18 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

marinul

Dominik, ma refeream la o echipa care sa aduca lumea la stadion cum a fost FC Bihor. De exemplu baschetul chiar aduce multi spectatori si chiar era nevoie de o sala mai mare

Trimis de pe al meu SM-J710F folosind Tapatalk


Dominik

#16
Sigur FC Bihor ramane echipa fanion, dar un stadion si mai micut de 12000-15000 de locuri modern cu facilitati pt suporteri ar aduce lumea la stadion, parerea mea....in schimb Iuliu Bodola e construit din 1924 si are 2 tribune inchise din motive de securitate....ma bucur in schimb ca se va construi o noua polivalenta moderna
You're in Steelers Country

Harry

Regio-Programul Operaţional Regional 2014-2020 va cofinanța realizarea unui incubator de afaceri destinat industriei creative din Oradea, în incinta clădirii fostului Spital nr. 5, pentru lucrări fiind prevăzute 20 de luni.



Proiectul include reabilitarea întregului imobil şi amenajarea a 6 ateliere la subsolul clădirii: 2 de prototipare, 1 atelier de prelucrare metal, 1 atelier de vopsitorie, 1 birou de arhitectură şi 1 de design. La parter vor fi amenajate 17 birouri pentru viitorii rezidenţi, iar la etajul I vor fi 30 de spaţii de lucru. De asemenea, vor exista săli de şedinţe, săli de conferinţe şi o sală multifuncţională.

Proiectul are o valoare de 3,6 mil. euro și este finanţat în proporţie de 50% din Regio și 50% prin contribuţia oraşului. Contractul a fost semnat cu MDRAP de Primăria Oradea.

Harry

Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat proiectul intitulat ,,Pietonalizare zona Libertății, Municipiul Oradea", care urma să fie supus aprobării în ședința extraordinară a Consiliului Local.

,,Acest proiect se referă la reabilitarea zonei cuprinsă între str. Libertății, str. Grigorescu și str. Iosif Vulcan. Practic, în cea mai mare măsură această zonă va deveni o zonă pietonală: 75% din acest perimetru va fi exclusiv pietonal", a spus viceprimarul Mircea Mălan în cadrul conferinței de presă.

Proiectul are ca scop îmbunătățirea condițiilor de infrastructură publică urbană și a mobilității populației prin creşterea suprafeţelor pietonale, diminuarea gradului de utilizare a autoturismelor şi reducerea poluării în zona centrală a orașului Oradea.

Proiectul prevede desființarea tuturor parcărilor și a carosabilului pe str. Libertății, şi pietonalizarea integrală a străzii între Piața Ferdinand și strada Iosif Vulcan, prin pavare cu piatră porfir. Vor fi păstraţi copacii existenți și integraţi în zona pietonală iar pe partea dreaptă, în zona taluzului spre albia Crișului Repede, se va amenaja un zid de sprijin în vederea stabilizării acestuia precum și pentru a se realiza o zonă pe care pietonii să se poată așeza.

În ceea ce privește strada Iosif Vulcan, proiectul prevede, de asemenea, desființarea tuturor parcărilor, o intrare la viitoarea parcare de la nr. 12, un sens giratoriu în intersecția cu strada Libertatii și trotuare stânga-dreapta denivelate, pavate cu piatră porfir. Pe strada Nicolae Grigorescu proiectul prevede desființarea carosabilului, pietonalizarea integrală a străzii între Piața Ferdinand și strada Libertății, precum și pavaj din piatră porfir.

,,Acest proiect presupune reabilitarea tuturor rețelelor din subteran. Sistemul de termoficare este regândit și va fi la fel ca pe str. Vasile Alecsandri, Aurel Lazăr și în Piața Ferdinand: și în această zonă vom trece pe module termice. Canalizarea va fi înlocuită și va apărea un sens giratoriu la intersecția dintre str. Libertății și Iosif Vulcan", a precizat viceprimarul Mircea Mălan. 

Sistemul de iluminat se va realiza pe sistem LED, mobilierul urban va fi în linie cu cele prevăzute pentru zona centrală. Nu se propun zone verzi noi, însă se păstrează cele existente.

Durata de execuție a acestui proiect este de 16 luni, care urmează a fi completat în vederea realizării unei alei pietonale pe sub pod.

Valoarea totală a investiției este de 10.233.420,23 lei cu TVA inclus, din care contribuția orașului este de 2%. Termenul de execuție este de 24 de luni. Proiectul va fi depus către finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.






Dominik

Foarte frumoas proiect ! Oradea este un exemplu de luat pt alte orase, bravo !!!
You're in Steelers Country

Harry

Din punctul meu de vedere la capitolul parcuri si centru istoric Oradea e #1. pana si noile statii de transport in comun arata excelent.

Dominik

Si mie mi se pare nr. 1 de departe la tot ce inseamna infrastructura si amenajare in oras.
You're in Steelers Country

cristi767

http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-48/s-a-semnat-contractul-investitie-de-76-milioane-euro-in-reabilitarea-termica-a-spitalului-judetean-141525.html

S-a semnat contractul! Investiţie de 7,6 milioane euro în reabilitarea termică a Spitalului Judeţean din Oradea

QuoteLucrările, care au ca scop înjumătăţirea consumului termic anual al celor două clădiri, vor cuprinde, printre altele: reabilitarea termică a anvelopelor clădirii, refacerea instalaţiilor de încălzire şi ventilaţie, înlocuirea instalaţiilor electrice, santitare şi de iluminat, înlocuirea liftului 1 din corpul C2, folosit la transportul hranei pacienţilor, şi echiparea centralei termice cu echipamente specifice pentru ventilare, încălzire, răcire şi producerea apei calde.

Proiect de extindere a ambulatorului corpului B al Spitalului Clinic Județean de Urgență - 11.266.778,16 euro

http://oradea.ro/stiri-oradea/proiect-de-extindere-a-ambulatorului-corpului-b-al-spitalului-clinic-jude-539-ean-de-urgen-539-a



QuoteViceprimarul Mircea Mălan a prezentat în cadrul conferinței de presă de azi, 3 mai 2018, proiectul intitulat ,,Extindere ambulator Corp B Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea". Documentația tehnico-economică a proiectului a fost aprobată azi, în ședința extraordinară a Consiliului Local.

Proiectul prevede construirea unui corp anexă în continuarea clădirii existente, de care este legat structural şi funcţional și care va permite asigurarea unor spații corespunzătoare cerințelor actuale, cât și circuitelor funcționale din cadrul ambulatorului și spitalului.

,,Aici va fi o clădire completamente nouă, dotată cu toate aparaturile de specialitate, așa cum am făcut și în alte dăți, aparatură de ultimă generație, care poate contribui la creșterea nivelului de calitate a serviciilor medicale pe care le furnizează orașul nostru", a precizat viceprimarul Mircea Mălan.



Harry

Palatul Füchsl și alte 7 clădiri din centrul istoric al Oradiei au fost selectate pentru a intra în perioada următoare în programul pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în ,,Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea", aprobat prin HCL nr 718 / 2016.

Proiectele de hotărâri privind reabilitarea acestor clădiri au fost aprobate în şedinţa de joi, 24 mai 2018 a Consiliului Local Oradea. Imobilele care urmează să fie renovate în cadrul acestui program de reabilitare a fațadelor sunt următoarele:

1.     Imobilul situat pe str. Republicii nr. 7

Valoarea totală a investiției este de 2,008,472.74 lei fără TVA, din care 1,615,565.97 lei fără TVA valoarea C+M.

2.     Imobilul situat pe str. Republicii nr. 15

Valoarea totală a investiției este de 1,628,213.96 lei fără TVA, din care 1,325,886.63 lei fără TVA valoarea C+M.

3.     Imobilul situat pe str. Republicii nr. 21

Valoarea totală a investiției este de 494.414,80 lei fără TVA, din care 390.897,67 lei fără TVA valoarea C+M.

4.     Imobilul situat pe str. Republicii nr. 14

Valoarea totală a investiției este de 1.042.404,51 lei fără TVA, din care 832.896,59 lei fără TVA valoarea C+M.

5.     Imobilul situat pe str. Iosif Vulcan nr. 14 

Valoarea totală a investiției este de 892,049,44 lei fără TVA, din care 713.335,47 lei fără TVA valoarea C+M.

6.     Imobilul situat pe str. Republicii nr. 17-19

Valoarea totală a investiției este de 895,344,35 lei fără TVA, din care 720.655,29 lei fără TVA valoarea C+M.

7.     Casa Fuchsl, situată pe str. Independenței nr. 11-13

Este compusă din două clădiri distincte, construită pe două parcele cadastrale.  Valoarea totală a investiției este de 2.812,360,80 lei fără TVA, din care 2.299.730,00 lei fără TVA valoarea C+M.

8.     Imobilul situat pe str. Vasile Alecsandri nr. 8-10

Clădirea care purta denumirea de Hanul ,,Arborele Verde" datează din 1760, fiind modificată şi extinsă de mai multe ori. Valoarea totală a investiției este de 1.982.449,38 lei fără TVA, din care 1.594.630,15 lei fără TVA valoarea C+M.

Aproape toate clădirile din centrul istoric vor fi reabilitate

Lucrările de reabilitare la aceste imobile constau în: repararea faţadelor, reparații locale la elementele șarpantei, schimbarea învelitorilor, reparații la streșini, înlocuiri jgheaburi și burlane, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor exterioare, repararea și restaurarea tâmplăriilor exterioare de la locuințe și accesele în clădire, înlocuirea tâmplăriilor de la vitrinele comerciale, unde este cazul.

Durata execuției lucrărilor este de 12 luni.

,,Cu acest pachet de clădiri mai rămân aproximativ cinci clădiri în tot centrul istoric care nu arată bine: o clădire este fostul sediu al Policlinicii de la intrarea pe Republicii, fostul Hotel Parc, în Piața Ferdinand va mai rămâne sediul Filarmonicii și clădirea unde este actualmente restaurantul Butoiul de Aur. Practic, acestea vor fi singurele clădiri pe malul drept al Crișului Repede care vor rămâne nereabilitate. În Piața Unirii este vorba de clădirea de pe colț, Iuliu Maniu colț cu Avram Iancu, clădire care în parte este proprietatea Municipiului Oradea. Am luat decizia să reabilităm această clădire în așa fel încât practic și fațada dinspre Universitate a Pieței Unirii, acest fronton de clădiri să nu arate așa cum arată astăzi. Cu aceste lucrări eu cred că putem ajunge ca la sfârșitul anului viitor aproape toate clădirile din centrul istoric al Oradiei să fie finalizate: în această primă etapă Vasile Alecsandri, Piața Unirii, Piața Ferdinand, Republicii-pietonal și treptat-treptat străzile care vin către aceste locații: Libertății, Iosif Vulcan, Aurel Lazăr, Traian Moșoiu, zona Roman Ciorogariu, zona Eminescu, pentru ca treptat centrul orașului Oradea să arate așa cum se cuvine", a spus primarul Ilie Bolojan.

Alte clădiri importante care urmează să fie reabilitate sunt clădirea Primăriei Municipiului Oradea, Liceul Eminescu, bastioanele din Cetatea Oradea și sala de evenimente de sub pasajul Vulturul Negru.

Prin intervențiile propuse în cadrul acestui program de reabilitare, Primăria Municipiului Oradea are în vedere punerea în siguranță și scoaterea din pericol a imobilelor, reabilitarea anvelopelor, a componentelor artistice și urbane ale acestora, punerea în valoare a componentelor structurale, arhitecturale, artistice și arheologice, precum și reintegrarea acestor imobile în circuitul socio-economic și cultural-istoric.


Harry

Noua promenada din zona podului Ladislau














TibiV

Ce bine va arata !
Daca iese ca in randari....
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

KenyaSong

Nu pare prea lungă, sau doar în poze?

Harry

Primarul Ilie Bolojan a prezentat joi, 31 mai 2018, alături de Marcela Prada, prorector al Universității Oradea și de arhitectul Petre Năstase, masterplanul campusului Universității Oradea, care intră de azi în dezbatere publică și care va definitiva proiectul de dezvoltare a Universității pentru anii următori.

Conform acestui masterplan, realizat la solicitarea Primăriei Oradea de către Adest Architecture SRL, va fi creat un campus universitar extins, situat între pârâul Peţa, cartierul Universităţii, cimitirul Rulikowski şi noua sală de sport, care să concentreze toate facilităţile de învăţământ universitar din municipiu.

"Nu există orașe puternice în Europa fără cel puțin o universitate puternică. Pentru municipiul Oradea a devenit strategică dezvoltarea Universității Oradea și colaborarea cu această instituție, în condițiile în care calitatea forței de muncă a devenit cel mai important indicator pentru companiile care vin în Oradea. Alături de conectarea orașului cu Europa, de atragerea companiilor, de reabilitarea patrimoniului orașului, de dezvoltarea centrelor de locuințe,  dorim ca Universitatea Oradea să fie un alt pilon important al orașului, un magnet, un factor de atracție pentru Oradea. După realizarea masterplanului, suprafața campusului va crește cu cca 30%", a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.

După definitivarea masterplanului, al cărui proiect e realizat de arhitectul Petre Năstase, municipiul Oradea dorește să realizeze împreună cu Universitatea Oradea un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care să fie stabilite zonele în care se va interveni cu prioritate.



"Vom aloca o sumă de cca 2 milioane de euro în fiecare an pentru dezvoltarea și modernizarea Universității Oradea, astfel încât în următorii 10 -15 ani masterplanul să devină o realitate", a completat primarul.
















Dominik

Foarte frumos, ne-am obisnuit deja ca Oradea sa aibe asa proiecte
You're in Steelers Country

marinul

CLĂDIREA PRIMĂRIEI ORADEA VA FI REABILITATĂ ȘI VA DEVENI ATRACȚIE TURISTICĂ



Primarul Ilie Bolojan a prezentat marți, 26 iunie, într-o conferință de presă, unul dintre proiectele importante care se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de joi: proiectul de reabilitare a clădirii Primăriei Oradea.

"S-au parcurs primele două etape: realizarea studiului de fezabilitate și realizarea proiectului tehnic. După aprobarea în ședința de Consiliu Local, urmează să desfășurăm procedura de licitație. Durata estimată a lucrăruilor de reabilitare atât în interior, cât și în exterior este de 2 ani de zile , iar valoarea lucrărilor este estimată la 19,5 milioane lei. Conceptul pe care îl urmărim este ca primăria, în afară de a fi unul din punctele importante de rezolvare a problemelor orădenilor, alături de celelalte servicii comunitare, să fie și un punct de destinație turistică având o destinație mixtă: partea din față să aibă o destinație turistică de tip muzeu, dar și de evenimente, căsătorii etc., iar parterul și partea din spate a clădirii primăriei să fie destinată cetățenilor, sala de lucru cu publicul - Piramida urmând să își mențină actuala destinație", a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței.

Clădirea primăriei este un monument istoric reprezentativ pentru zestrea arhitecturală a orașului, aceasta regăsindu-se în Lista monumentelor istorice și făcând parte din monumentul istoric Ansamblul Urban "Centrul Istoric Oradea".

Prin acest proiect de reabilitare se dorește punerea în valoare a clădirii pentru a deveni un punct de atracție turistică bine definit prin realizarea unui circuit turistic în următoarele spații publice ale clădirii: accesul principal în primărie dinspre Piața Unirii, scara de onoare în trei rampe, coridorul principal de la etajul I, Sala Mare "Traian Moșoiu", Sala Mică "Rimler Karoly" și antecamera acesteia, actualul birou al consilierilor primarului.

Pentru realizarea acestui circuit turistic se vor executa următoarele lucrări: amenajarea unor spații din cadrul primăriei (aripa dinspre Piața Unirii) cu destinație turistică;  readucerea la forma inițială a sălii de consiliu Traian Moșoiu (incluzând reamenajarea în formă de amfiteatru-semicerc a mobilierului) și consolidarea acoperișului acesteia; readucerea la forma inițială (dinaintea bombardamentului)  a acoperișului clădirii -  aripa dinspre Piața Unirii, partea centrală și aripile laterale, precum și realizarea de reparații la întreg acoperișul clădirii, reabilitarea fațadelor exterioare și interioare, inclusiv a Turnului Primăriei.

În continuare, arhitectul Pafka Ernest - reprezentantul firmei de proiectare S.C Pro-Arh S.R.L., a prezentat documentele și fotografiile de epocă care au stat la baza proiectului de reabilitare a clădirii primăriei. Astfel, acesta a prezentat imagini cu proiectul de concurs din anul 1895 al arh. Rimanoczy Kalman jr., apoi primul proiect al arhitectului Rimanoczy Kalman jr. realizat conform recomandărilor juriului, imagini din anul 1903 din timpul construcției primărie, imagini din 1904 cu proiectul final realizat de Rimanoczy Kalman jr. (construcția a durat 2 ani, începând la 26 februarie 1902), alte imagini de la manifestațiile de la 1 mai 1945 când clădirea primăriei apare fără acoperiș, deoarece acesta a ars în timpul unui bombardament, imagini cu sala mare amenajată ca amfiteatru.

Imobilul Primăriei Oradea se întinde pe o suprafață de teren de 5508 mp. Clădirea este formată din demisol, parter, două etaje și un turn al orologiului. Suprafața construită a clădirii este de 3605,30 mp, iar cea desfășurată de 13.530,50 mp. Suprafața curților interioare este de 1137,40 mp, iar a terenului exterior clădirii este de 765,30 mp.

În ceea ce privește momentul începerii lucrărilor de reabilitare, primarul Ilie Bolojan a precizat: "După organizarea licitației, dacă totul va fi bine și procedura va decuge fără probleme, lucrările vor începe în această toamnă sau cel târziu în primăvară".

http://www.oradea.ro/stiri-oradea/cladirea-primariei-oradea-va-fi-reabilitata-si-va-deveni-atrac-539-ie-turistica