[BH] Ce-am mai vazut din mers in Oradea

Started by Goldmund, December 22, 2015, 05:24:18 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry


Harry

Programul de cooperare #INTERREG #Romania-#Ungaria 2014-2020: proiectul AQUARES, derulat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a Zonei Metropolitane Oradea (RO), Asociația Aqua Crisius Angling (RO), Universitatea din Oradea (RO) și Institutul de Cercetări Nucleare de pe lângă Academia Ungară de Științe (HU), își propune să contribuie la conservarea și protecția ecosistemelor amenințate de lipsa apei dulci și termale în zona transfrontalieră.
Acțiunile propuse includ mai multe studii în domeniu, construirea unui centru de conservare pentru speciile afectate și renovarea unui lac pentru crinii termali. Bugetul total al proiectului este de 1.346.941,55 EUR, din care contribuția FEDER este de 1 144 900,00 EUR

Harry

În cursul zilei de ieri, 27 iunie 2018, la sediul Primăriei Oradea a avut loc semnarea contractului de finanțare pentru proiectul ,,Creșterea Performanței Energetice a Spitalului Clinic Municipal Dr.Gavril Curteanu Oradea", care se derulează pe Programul Operational Regional 2014-2020, axa prioritară 3: "Sprijinirea  tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon".

"Până la finalul lunii iulie vom demara licitația pentru selectarea constructorului, în așa fel încât la toamnă să înceapă lucrările, iar în urma implementării acestui proiect condițiile din spitale să se îmbunătățească substanțial", a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Valoarea totală a proiectului este de 7.957.286,54 euro, iar durata de implementare a proiectului este de 24 luni, de la data semnării contractului de finanțare.

Obiectivul general al proiectului este creșterea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice de sănătate din Municipiul Oradea - Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu, în vederea reducerii consumurilor energetice mari.

Obiective specifice proiectului

Două corpuri de clădire ale Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea vor fi  eficientizate energetic. Consumul anual de energie primară va fi redus cu 50% față de consumul inițial după implementarea măsurilor de eficientizare energetică a clădirilor. Acest obiectiv va aduce beneficii din punct de vedere al reducerii pierderilor de căldură și a îmbunătățirii confortului interior și a eficienției energetice. De asemenea, se estimează scăderea emisiilor gazelor cu efect de seră (echivalent tone de CO2) la 26,13 kg/mp/an după implementarea măsurilor de eficientizare energetică.

Măsurile de intervenție presupun acoperirea consumului de energie pentru încălzire/climatizare și apă caldă menajeră cu pompe de căldură geotermale de peste 75% din total consum, precum și aportul panourilor fotovoltaice la reducerea consumului de energie electrică;

Corpurile de clădire vizate sunt:

- Corpul C1 în regim P+10E, exclusiv Centrala Termica în regim P (parter)

- Corpul C2 în regim P+4E.

Clădirea este legată la sistemul central de termoficare, dar are si avantajul de a se alimenta cu apă geotermală.

Intervențiile propuse

A.1. Reabilitarea termică a anvelopei

-  Dispunere de termosistem de fațadă: termosistemul, în funcție de elementele pe care se aplica

- Dispunere tâmplarie performantă termic: înlocuirea tâmplăriei existente cu coeficient de transmisie termică mic cu ferestre din PVC și aluminiu.

- Dispunere parasolare

- Reabilitarea termică a acoperișului terasă

A.2. Reabilitarea sistemului de instalații de încalzire și ventilație

- Reabilitarea sistemului de instalații de încălzire / răcire cu pompe de căldură montate în centrala termică, 2 pompe de caldură reversibile, tip sol-apă și 4 pompe de căldură, tip aer/sol-apă pentru încalzire și climatizare;

- Refacerea sistemului de alimentare al consumatorilor prin două coloane verticale și a distribuției pe etaje prin tavanul din hoș;

- Introducerea unui sistem de ventilare locală cu recuperarea căldurii de peste 90% și aport de aer proaspăt de 100% pentru a nu avea transfer de aer între saloane. Se va monta câte un recuperator de căldura pentru fiecare două încăperi.

A.3. Reabilitarea sistemului de Instalații sanitare:

-Se propune înlocuirea bateriilor de lavoar existente cu baterii cu senzor pentru economisirea apei reci și calde menajere; înlocuirea WC-urilor existente cu consum mare de apă cu vas WC cu rezervor încastrat cu clapetă duală. cu posibilitatea de a alege un mod economic de spălare; înlocuirea urinalelor cu urinale cu senzor în vederea economisirii apei.

A.4. Reabilitarea sistemului de alimentare cu energie electrică și iluminat:

- Reabilitarea instalațiilor electrice: înlocuirea tablourilor existente cu echipamente noi performante și fiabile; înlocuirea corpurilor actuale cu aparate cu iluminat LED, protecția împotriva șocurilor electrice etc.

- Dispunere de sistem de producție energie regenerabilă ( SPER). SPER conține următoarele subansamble: sistem panouri fotovoltaice cu montare pe acoperiș de tip terasă Corp A; sistem integrat de stocare a energiei electrice suplimentare produse fotovoltaic, va fi montat pe platforma betonată.

- Dispunere de sistem BMS (Building Management Sistem). Gestionarea clădirilor se realizează printr-un sistem de monitorizare, control și management energetic instalat într-un data center (dispecerat).

A.5. Înlocuire ascensoarelor nr. 1- 6, cu echipamente / ascensoare performante din punct de vedere energetic, din noua generație, care au un consum redus.

A.6. Echipare centrala termică cu echipamente specifice producerii apei calde, încălzirii / răcirii, ventilării.

B. Lucrări de modernizare propuse:

B.1. Lucrările anterior prezentate, atrag după sine alte lucrări conexe precum reparații și refaceri

B.2. Lucrări de modernizare a celor trei rampe exterioare.


Harry

În cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, 28 iunie, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru studiul de fezabilitate al obiectivului de investiții "Coridor verde din strada Barcăului din municipiul Oradea, județul Bihor", care va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

Așa cum s-a anunțat anterior, Primăria Oradea intenţionează să amenajeze pe strada Barcăului o zonă de agrement, care ar urma să devină coridorul verde al cartierului Ioşia, cu zone de relaxare și de petrecere a timpului liber.

Una dintre zonele identificate ca zone semiindustriale degradate este coridorul creat de cele două laturi ale străzii Barcăului, între drumul de centură și str. Oneștilor. Se dorește înființarea în acest perimetru a unui parc public atractiv în cartierul Ioșia, dotat cu terenuri de sport, spații de joacă și educație ecologică destinate atât locuitorilor  zonei, cât și celor aflați în trecere.

Valoarea investiției este de 10.428.358,50 lei, iar durata de execuție va fi de 6 luni. În cadrul acestei investiții sunt vizate reconversia funcțională și reutilizarea unor terenuri abandonate și neutilizate din interiorul municipiului și transformarea lor în zone de agrement și petrecere a timpului liber.

Harry

Novotel deschide al doilea hotel din Romania la Oradea

Hotelul din Oradea, clasificat la 4 stele va fi desfasurat pe 9 etaje, bar, restaurant, sala de conferinte si in plus investitorul urmeaza a realiza si o pasarela pietonala acoperita ce va lega hotelul de parcul acvatic Nymphaea.


Harry

Proiectul ,,Creșterea mobilității urbane pietonale și ciclistice pe malul stâng al Crișului Repede în municipiul Oradea" se află în procedură de licitație deschisă, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut.

Această investiție se integrează în Planul de mobilitate urbană durabilă și vizează valorificarea potențialului arhitectural al zonei. Proiectul cuprinde reabilitarea îmbrăcăminții rutiere și a trotuarelor, precum și a bordurilor aferente, conservarea, restaurarea și reconstituirea stâlpilor de iluminat, a jardinierelor și parapetului metalic, opera arhitectului László Vágó, reabilitarea estetică a zidului de sprijin, reabilitarea pietonalului și refacerea scărilor de pe traseul acestuia, precum și crearea unui parcurs pietonal la cota râului în dreptul parapetului și lucrărilor fraților Vágó și conectarea acestuia sub podul Sfântul Ladislau cu zona amenajată prin proiectul de parcare supraetajată. Un alt obiectiv vizat prin intermediul acestui proiect este amenajarea spațiilor verzi pentru crearea unei alei pietonale atractive, dotate cu mobilier urban și iluminat public. Totodată, va fi amenajată și o pistă de biciclete cu două sensuri, la cota străzii, prin lărgirea profilului stradal în două zone.

Prin lucrările propuse se urmărește oferirea unei alternative eficiente și agreabile de circulație pietonală între Podul Sfântul Ladislau și Podul Centenarului proiectat. Se dorește, de asemenea, ca acest proiect să fie corelat din punct de vedere arhitectural cu celelalte proiecte de reabilitare din Centrul Istoric.

Valoarea totală a acestei investiții este de 9.881.510,10 RON (fără TVA) iar durata de execuție a lucrărilor este de 15 luni.


Harry

Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA (ADLO) a atras prin negociere directă o investiție în valoare totală de 26.000.000 euro, aceasta fiind cea mai mare investiție din anul în curs până în prezent, care va genera un număr total de 200 de locuri de muncă.

Investiția va fi realizată în Parcul Industrial Eurobusiness I, din str. Borșului, pe o suprafaţă de teren de 54.905 mp, de către societatea CNR Wire Exim SRL, cu sediul în București, companie subsidiară a holdingului Er-Bakir ELEKTROLITIK BAKIR MAMULLERI A.S. din Turcia.

Contractul privind investiția a fost semnat marţi, 10.07.2018, de către reprezentanții societății ADLO SA, respectiv reprezentanții turci ai societății CNR Wire Exim SRL.

Compania activează în domeniul producției de cabluri şi fire - metalurgia cuprului, exprimându-şi intenția fermă de a desfășura în Parcul industrial activitățile specifice domeniului de activitate și a oricăror altor activități conforme legilor aplicabile parcurilor industriale.

Această investiție reprezintă încă o dovadă a deschiderii municipalității față de investitorii străini și nu numai, acesta fiind un factor decisiv atât în ceea ce privește serviciile oferite, infrastuctura realizată, cât și facilitățile de care beneficiază investitorii din partea Primăriei Municipiului Oradea.

Harry

Proiectul ,,Coridor verde din strada Barcăului din municipiul Oradea, jud. Bihor" se află în procedură de licitație deschisă, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut.


Proiectul prevede amenajarea unei zone de agrement pe strada Barcăului, care ar urma să devină coridorul verde al cartierului Ioşia, cu zone de relaxare și de petrecere a timpului liber.

Realizarea acestui coridor verde este necesară deoarece, la nivelul străzii Barcăului, în timp, s-a constituit o zonă degradată, pe traseul fostei căi ferate şi a terenurilor adiacente acesteia, care la această dată nu mai sunt folosite pentru activităţile economice pe care le-au deservit.

Se dorește înființarea în acest perimetru a unui parc public atractiv în cartierul Ioșia, dotat cu terenuri de sport, spații de joacă și educație ecologică destinate atât locuitorilor  zonei, cât și celor aflați în trecere.

Valoarea totală a acestei investiții este de 7.891.888,01 RON (fără TVA), din care 8.7667,75 lei (fără TVA) este valoarea proiectării, iar 7.804.220,26 lei (fără TVA) valoarea execuției lucrărilor. Durata de execuție a lucrărilor va fi de 8 luni.

Data limită de depunere a ofertelor în SICAP este 6 august 2018, ora 15:00.


Harry

Proiectul ,,Amenajare și pavare pe strada Aurel Lazăr, Oradea în vederea transformării acesteia în zona pietonală" se află în procedură de licitație deschisă, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut.


Pietonalizarea străzii Aurel Lazăr a fost inclusă ca proiect prioritar în cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană - SIDU Oradea 2017-2023, respectiv în Planul de mobilitate urbană durabilă la nivelul polului de dezvoltare urbană Oradea. Proiectul are ca scop îmbunătățirea condițiilor de infrastructură publică urbană și a mobilității populației prin creşterea suprafeţelor pietonale, diminuarea gradului de utilizare a autoturismelor şi reducerea poluării în zona centrală a orașului Oradea.

Strada Aurel Lazăr urmează să devină în cea mai mare parte pietonală, traficul auto fiind permis doar pentru riverani și pentru mașinile de intervenție. Este vorba de partea până la intrarea în Penitenciar, respectiv până la intrarea în curtea interioară dintre str. Aurel Lazăr și str. Iosif Vulcan, unde Primăria intenționează să construiască o parcare supraetajată.

Strada Aurel Lazăr va beneficia de vegetație din abundență, urmând să fie plantați copaci de dimensiuni mari, care vor asigura umbră și oxigen. Proiectul cuprinde realizarea unui sistem de irigaţii automatizat și a unui sistem de iluminat arhitectural precum și reabilitarea rețelelor subterane termice, de apă și de canalizare.

Valoarea investiției este de 8.590.641,49 lei fără TVA, iar durata de execuție a lucrărilor va fi de 12 luni.

Cei interesați pot depune oferte în SICAP, până la data de 16 iulie 2018, ora 15:00.


Harry

Municipiul Oradea derulează proiectul de reabilitare a fațadelor clădirii situate pe strada Iosif Vulcan nr. 2, cunoscută sub denumirea de Casa Kolozsváry.

În urma licitației a fost desemnat executantul lucrărilor, acesta fiind SC Conpila SRL din Oradea. Lucrările trebuie realizate în regim de urgență, din cauza degradărilor de la acoperiș, fațade, finisaje și elemente de balustradă, termenul de execuție fiind de 12 luni. Lucrările constau în: montarea schelelelor metalice, desfacerea tencuielilor exterioare degradate la pereți și la soclu, aplicarea tencuielilor de renovare la cele două fațade dinspre str. Republicii și str. Iosif Vulcan, reabilitarea acoperișului și a celor două calcane, montarea jgheaburilor și a burlanelor.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 04.06.2018. Valoarea contractului este de 320.630,69 lei fără TVA.

Clădirea a fost inclusă în Programul Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea, aprobat prin HCL nr. 718 / 2016.



Lucrările de restaurare a fațadei principale a Casei Róth au fost finalizate la începutul acestei săptămâni.

Imobilul de pe strada Vasile Alecsandri nr. 3, cunoscut sub denumirea de Casa Róth, a fost proiectat de arhitectul Mende Valér și edificat în anul 1912, având destinația actuală de locuințe și spații comerciale la parter. Casa Róth se află în continuarea Palatului Moskovits și dispune de trei etaje şi mansardă, fiind valoroasă din punct de vedere architectural și reprezentativă pentru stilul secession orădean.

În cadrul proiectului de reabilitare au fost realizate următoarele lucrări: desfacerea tencuielilor ce nu au aderență cu peretele, curățirea suprafețelor de cărămidă decapate de tencuieli, reparații tencuieli exterioare, repararea și finisarea ancadramentelor, reabilitarea acoperișului, repararea jgheaburilor și burlanelor, repararea ferestrelor și a porții de acces după modelul original, desfacerea cablurilor montate de pe fațade, demontarea signalisticii, urmând a se finaliza refacerea calcanului.

Valoarea investiției este de 205.477,35 lei fără TVA, durata de realizare fiind de 12 luni. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 12.01.2018.

Lucrările de restaurare au fost realizate în cadrul Programului Multianual pentru Reabilitare Fațade, restaurarea fiind executată de S.C.Conpila S.R.L. Oradea.

Prin programul de reabilitare a fațadelor clădirilor din centrul istoric, Primăria Municipiului Oradea are în vedere scoaterea din pericol a imobilelor, punerea în valoare a componentelor structurale, arhitecturale și artistice precum și reintegrarea acestor imobile în circuitul socio-economic și cultural-istoric.


marinul

GRĂDINA DE PE DEALUL CIUPERCA VA FI READUSĂ LA STAREA INIȚIALĂ




În ședința Consiliului Local de joi, 26 iulie a fost aprobată documentația tehnico-economică - faza DALI și indicatorii tehnico-economici în vederea realizării investiției "Reamenajarea Grădinii Publice Dealul Ciuperca."

Așa cum se știe, în 12-13 noiembrie 2016, pe amplasamentul Grădinii Publice "Dealul Ciuperca", a avut loc o amplă alunecare de teren, care a afectat o suprafață de cca 5300 mp, care cuprinde aleile, amfiteatrul în aer liber și punctele de belvedere, punând în pericol stabilitatea clădirii cu rol de informare turistică.

În vederea opririi fenomenelor de alunecare și realizării lucrărilor de consolidare a versantului, cele trei direcții principale de acțiune au presupus lucrări specifice ce au fost executate până la finalul anului 2017 și recepționate în martie 2018.

Ca urmare a finalizării acestor lucrări, a fost realizată proiectarea - faza DALI, urmând să fie realizată proiectarea - fază proiect tehnic de execuție și execuția lucrărilor de reamenajare a Dealului Ciuperca și aducerea acestuia în starea inițială.

Valoarea totală a investiției fără TVA este de 2.099.565 lei, din care construcții montaj reprezintă 1.821.967 lei.

"Asfel, jumătate din lucrări, din cele ce s-au făcut inițial, au fost salvate, restul urmează să fie refăcute. Durata de execuție a reamenajării este de 6 luni, iar dacă totul va fi în regulă, în primăvara anului viitor lucrările vor fi finalizate. În continuare vom începe organizarea procedurii de licitație. După finalizarea contractării, atunci când vom ști suma exactă, ne vom îndrepta în instanță asupra celor pe care expertiza îi consideră responsabili ", a spus primarul Ilie Bolojan în cadrul conferinței de presă de azi.

http://www.oradea.ro/stiri-oradea/gradina-de-pe-dealul-ciuperca-va-fi-readusa-la-starea-ini-539-iala

Cristi N

Un nou supra-impozit în Oradea | Locuinţele sociale, scoase din centru

QuotePrezent joi, la Vocile Bihorului, primarului municipiului Oradea a vorbit despre hotărârea de Consiliu Local privind supraimpozitarea clădirilor care nu respectă regimul de înălţime sau aliniamentul stradal. "Este o măsură care în Germania s-a luat în urmă cu 30 de ani", a spus edilul orădean, care speră că masura va ajuta la îmbunătăţirea aspectului oraşului.

QuoteDupă măsura supraimpozitării clădirilor monument istoric, a căror faţadă are nevoie urgentă de intervenţii, Primăria trece la pasul al doilea: va inventaria toată clădirile care nu respectă un anumit regim de înălţime convenit sau care ies din aliniamentul stradal şi le va impozita suplimentar cu 50%. În acest fel, administraţia locală încearcă să oblige proprietarii fie să-şi demoleze imobilele, fie să le adapteze zonei prin supraînălţarea lor.

Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea: "Avem de asemenea terenuri sau imobile în zona centrală centrală şi pe arterele principale, pentru că la aceste zone se referă acest regulament, care nu sunt corespunzătoare acelui amplasament. Eşti pe o stradă cu un vad comercial foarte bun, oraşul a investit sume importante în pavarea ei, să ducă toate utilităţile, şi în loc să ai un imobil care să arate bine, care să respecte aliniamentul stradal ai un imobil care nu arată bine, este într-o stare foarte proastă şi atunci zone cu potenţial sunt subvalorificate."

Efectele nu se vor vedea imediat, spune primarul Ilie Bolojan, însă măsura va provoca anumite decizii pe care proprietarii le vor lua. În plus, este un moment bun de demarare a unor proiecte imobiliare în zona centrală.

Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea: "În anii următori ce vom vedea? În primul rând vom vedea un număr de clădiri care sunt într-o stare proastă că se schimbă, unele sunt supraînălţate, altele sunt demolate şi treptat faţa oraşului se schimbă. Nu pot să accept că avem unele zone sunt ca după bombardament şi să stăm încă 25 de ani să se schimbe ceva."

Nu doar clădirile din centrul oraşului sunt vizate de Primărie, ci şi orădenii care au locuinţe sociale în această zonă.

Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea: "Mai avem o categorie de probleme în zona secundară a centrului istoric, unde avem nişte clădiri care au o destinaţie socială şi este în intenţia noastră de a schimba statulul lor. Vrem să constituim un lot de locuinţe sociale în altă parte, iar pe acestea să le valorificăm. Nu putem să le reabilităm pe banii noştri pentru că ar fi un efort financiar uriaş şi nu am recupera banii nici într-o sută de ani de aici încolo la chiriile pe care le încasăm de pe acele imobile."

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Florin Lucuţa

Sursa: Digi24

Granata06

Mi se pare ca primarul din Oradea este cu o clasa peste ceilalti primari din Romania. Viziune, proiecte care chiar se realizeaza, plus ca inteles mult mai repede ca ceilalti rolul infrastructurii in dezvoltarea unui oras.

Harry

In municipiul Oradea, pe malul Crisului se va construi cel de al 4-lea magazin Lidl din oras. Acesta va avea deschidere atat la strada Clujului cat si la strada Alexandru Averescu.

Lotul de teren pe care se va edifica constructia are o suprafata de 9.000mp. Suprafata construita va fi de 2.041 mp, iar numarul locurilor de parcare va fi de 121.


Jack

Al 4-lea, se afla in constructie pe Soseaua Borsului, acesta va fi al 5-lea.