Industria de aviatie din Romania

Started by Ionut, September 26, 2011, 01:04:05 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tom_sawyer

Raytheon + Romaero = mentenanta la Patriot

Astăzi, la Guvern, s-a semnat Memorandumul de înțelegere între firma americană Raytheon și Romaero, cea mai mare companie românească din industria aerospațială, care va deveni astfel principalul centru de mentenanță pentru rachetele Patriot.

resboiu.ro


Bacauanul1971

"Statul Major al Forţelor Aeriene şi compania S.C. Aerostar S.A. au semnat vineri, 7 august, protocolul de colaborare prin care firma băcăuană a fost desemnată Centru de Mentenanţă a aeronavelor F-16, contribuind astfel la dezvoltarea şi continuarea unei relaţii de colaborare strânse dintre industria naţională de apărare şi Ministerul Apărării Naţionale.
Prin semnarea acestui protocol, S.C. Aerostar S.A. va asigura concentrarea tuturor resurselor necesare într-un singur centru de mentenanţă pe teritoriul României, atât pentru regenerarea resursei, cât şi pentru modernizarea avioanelor F-16", se arată în comunicatul de presă al MApN.

Sursa:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1740929296056449&id=153682461447815

tom_sawyer

Un centru de mentenanţă a avioanelor civile de tip Airbus 320 şi Boeing 737, înfiinţat de Grupul Industrial Aeronautic Aerostar SA Bacău, a fost inaugurat, marţi, la Iaşi.

Centrul de mentenanţă de la Iaşi este destinat doar aviaţiei civile. Pentru acest centru Grupul Industrial Aeronautic Aerostar a investit la Iaşi 10 milioane de euro şi oferă peste 150 de locuri de muncă.

"Acest proiect este mai vechi, dar a început de doi ani. Ne-am propus atunci un buget de 10 milioane de euro de investiţii. Suntem încă în buget. Pentru Aerostar e prima ieşire din perimetrul tradiţional deoarece am lucrat doar la Bacău. La Iaşi se vor face lucrări de mentenanţă grele, nu lucrări de control, ci lucrări ample de reparaţii de tip C şi D, lucrări care sunt făcute de oameni cu abilităţi şi autorizări deosebite. Clienţii noştri sunt din Europa, Turcia, şi nu numai. Acest hangar este dimensionat astfel încât să se poată lucra simultan la trei aeronave. Creşterea până la trei avioane se va face progresiv, funcţie şi de evoluţia de piaţă, de pregătirea personalului", a explicat directorul general al Aerostar, Grigore Filip.

Hangarul destinat mentenanţei avioanelor civile este o construcţie pe structură metalică cu cea mai mare deschidere ridicată până acum în ţara noastră.

"Faţă de proiectul de la Bacău, unde avem o deschidere liberă de 65 de metri, la Iaşi avem o deschidere de 83 de metri. Este cel mai mare centru de mentenanţă din ţară."



agerpres.ro

tom_sawyer

#183
Quote from: TibiV on March 14, 2018, 05:17:42 PM
http://economie.gov.ro/romania-va-gazdui-centrul-regional-de-echipare-si-intretinere-a-elicopterelor-black-hawk-pentru-europa-centrala

Quote
ROMÂNIA VA GĂZDUI CENTRUL REGIONAL DE ECHIPARE ȘI ÎNTREȚINERE A ELICOPTERELOR BLACK HAWK PENTRU EUROPA CENTRALĂ

Companiile ROMAERO și SIKORSKY - parte al grupului Lockheed Martin au semnat un acord de parteneriat industrial, astăzi,14 martie 2018, la sediul Ministerului Economiei, într-un cadru oficial, în prezența  Ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă, a Președintelui Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Dorel Căprar, precum și a reprezentanților Ambasadei Statelor Unite la București.

Parteneriatul industrial dintre ROMAERO și SIKORSKY (parte al grupului Lockheed Martin) se axează pe activități care vor asigura participarea pe termen lung a mai multor companii din industria națională de apărare a României la lucrări de asamblare, echipare, customizare și întreținere a elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hakw. Centrul de la București va fi singurul autorizat de grupul Lockheed Martin pentru echiparea și întreținerea elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk în Europa Centrală.

Companiile ROMAERO și Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, semnează joi un Memorandum de Înțelegere, în vederea înființării în România a unui Centru Regional de Echipare și Întreținere a Elicopterelor Black Hawk, pentru Europa Centrală.

Conform acordului, România ar urma să găzduiască primul centru regional de echipare și mentenanță Black Hawk.

Black Hawk, cel mai răspândit elicopter multi-rol și multi-misiune din lume, ar urma să fie echipat de ROMAERO atât pentru misiuni militare, cât și pentru operațiuni de căutare și salvare, servicii medicale de urgență, comandă și control sau transport oficial. Elicopterele Black Hawk vor fi livrate pentru finalizare de către ROMAERO din fabrica PZL Mielec, Polonia, cea mai mare capabilitate de producție a Lockheed Martin din afara SUA.

Semnarea Memorandumului va avea loc în prezența ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ambasadorului Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, adjunctului ambasadorului Poloniei în România, Natalia Piotrowska și secretarului de stat pentru industria de apărare, Cristian Simu.

Ceremonia se va desfășura în marja evenimentului "Black Sea and Balkans Security Forum 2020", pe data de 3 septembrie.

euractiv.ro


Reamintesc că PZL este, alături de Airbus, ofertant în procedura de dialog competitiv pentru achiziționarea a 12 elicoptere medii/grele pentru ISU.

RaduG

Lansarea aparatului de zbor electric de fabricație românească, E-Swan, produs de un fost ministru al transporturilor, dl. Radu Berceanu:


dumbravaandrei

Impresionante caracteristicile pachetului de acumulatori... curios tare ce folosesc...

tom_sawyer

#186
Quote from: Kamov on July 05, 2021, 02:04:14 PM
Si o poza cu un H215 de care vor sa ne bage Airbus pe gat, folosit de politia de frontiera finlandeza pt SAR.



Airbus Helicopters România livrează două aparate H215 clientului său din Finlanda
06.12.2021

Airbus Helicopters România a finalizat acţiunea de livrare a celui de-al doilea elicopter H215 modernizat Poliţiei de Frontieră finlandeză (FBG), în cadrul unei ceremonii de acceptare ce a avut loc la sediul său din Ghimbav, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES.

În cadrul unui acord încheiat de Airbus Helicopters şi FBG pentru modernizarea a trei elicoptere Super Puma, Airbus Helicopters România a efectuat lucrările de G-Check şi retrofit la versiunea AS332L1e (H215) pentru două elicoptere AS332L1 Super Puma, în timp ce lucrările pe primul elicopter au fost efectuate de Airbus Helicopters la sediul său din Marignane.

"Sunt foarte bucuros că Airbus Helicopters România a avut oportunitatea de a-şi demonstra nivelul de prestare a serviciilor şi competenţele pentru acest program şi laud buna colaborare pe care am avut-o cu clientul nostru. Proiectul FBG reprezintă o modernizare complexă, care presupune trecerea de la standardul 332L1 la standardul H215 L1e (AHCAS), proiect care include transformarea integrală a elicopterului, sub toate aspectele, şi, datorită abilităţii şi expertizei tehnice a echipei noastre, a fost un succes", a declarat Georges Durdilly, director general al Airbus Helicopters România.

De la lansarea sa, în 2014, 108 operatori au folosit deja H215 în misiunile lor.

agerpres.ro


Bănuiesc că lucrările de modernizare s-au desfășurat la vechea fabrică din Ghimbav, nu la hala inaugurată pe timpul lui Cioloș.

tom_sawyer

Airbus Helicopters România livrează cinci elicoptere H225 clientului său din Ucraina

Airbus Helicopters Romania a finalizat procedura de livrare a 5 elicoptere H225 reconfigurate către Ministerul de Interne al Ucrainei, în cadrul unei ceremonii de acceptare care a avut loc la sediul său din Ghimbav.



Airbus Helicopters și Ministerul de Interne al Ucrainei au semnat în 2018 un contract privind modificarea a 21 de elicoptere de tip H225 din configurația offshore în configurație SAR (căutare și salvare), transport tactic și aplicarea legii. Airbus Helicopters România execută lucrările pentru un total de 15 din acest număr de aeronave din 2019 încoace, la sediul său din Ghimbav.

Elicopterele nou modernizate vor fi folosite pentru misiuni de căutare și salvare în condiții dificile și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice, stingerea incendiilor, forțele de ordine și transport tactic.

economica.net

Skynick

^Si azi s-au intors pentru mentenanta. Cred ca o sa dureze ceva schimbul asta de ulei.

tom_sawyer

E asamblare de avioane, nu fabricație, dar pun asta aici:

Dosar România: Liber la decolare – povestea românului care fabrică avioane pe banda rulantă
nov. 2020


reed

#190
Drone si UAV -uri

tom_sawyer

ARAD. În urmă cu o săptămână de zile vă anunţam faptul că Aero East, o firmă din Serbia, vrea neapărat să construiască o fabrică de avioane în Arad, în imediata apropiere a aeroportului. În acest sens, Consiliul Judeţean Arad a solicitat emiterea unei Hotărâri de Guvern prin care o suprafaţă de teren de aproximativ opt hectare să fie transferată din administrarea Zonei Libere Curtici-Arad în administrarea CJA. Numai că, de doi ani de zile, acea hotărâre se tot lasă aşteptată. Ulterior, reprezentanţii companiei sârbeşti au decis să concesioneze teren direct de la Zona Liberă. Iar marţi, 5 iulie, a venit confirmarea oficială că, în ,,buza" Aeroportului Arad, va apărea o fabrică de avioane uşoare.

Consiliul de Administrație al Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Curtici-Arad a hotărât marţi aprobarea începerii procedurii de concesionare a unui teren de trei hectare, pentru construirea, la Arad, a unei fabrici de aparate de zbor.

aradon.ro

tom_sawyer

Quote from: tom_sawyer on September 03, 2020, 12:45:47 PM
Quote from: TibiV on March 14, 2018, 05:17:42 PMhttp://economie.gov.ro/romania-va-gazdui-centrul-regional-de-echipare-si-intretinere-a-elicopterelor-black-hawk-pentru-europa-centrala

QuoteROMÂNIA VA GĂZDUI CENTRUL REGIONAL DE ECHIPARE ȘI ÎNTREȚINERE A ELICOPTERELOR BLACK HAWK PENTRU EUROPA CENTRALĂ

Companiile ROMAERO și SIKORSKY - parte al grupului Lockheed Martin au semnat un acord de parteneriat industrial, astăzi,14 martie 2018, la sediul Ministerului Economiei, într-un cadru oficial, în prezența  Ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă, a Președintelui Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Dorel Căprar, precum și a reprezentanților Ambasadei Statelor Unite la București.

Companiile ROMAERO și Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, semnează joi un Memorandum de Înțelegere, în vederea înființării în România a unui Centru Regional de Echipare și Întreținere a Elicopterelor Black Hawk, pentru Europa Centrală.

euractiv.ro

Centru de mentenanță pentru elicopterele Black Hawk la Bacău. Romaero, pe tobogan

29 iun. 2023
Lockheed Martin a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că va deschide un centru de mentenanță și reparații pentru elicopterele Black Hawk la Bacău, prin intermediul unui parteneriat cu Aerostar. Asta înseamnă că Romaero a pierdut și acest tren, deoarece inițial centrul urma să fie înființat în București.

Centrul de mentenanță de la Bacău se va ocupa, în primă fază, de menținerea în stare optimă a celor 12 elicoptere Black Hawk achiziționate de Ministerul de Interne și care ar trebui să înceapă să fie livrate în curând.

,,În urma unui contract semnat între cele două companii în luna ianuarie, centrul MRO Black Hawk este programat să fie complet acreditat şi operaţional atunci când cele şapte elicoptere S-70 Black Hawk vor sosi în România, în cursul acestui an. Ministerul Afacerilor Interne al României a semnat un acord-cadru pentru o flotă de până la 12 Black Hawk în noiembrie 2021 pentru a răspunde nevoilor serviciilor de urgenţă ale ţării", se arată în comunicatul citat.

Foarte important este faptul că angajații Aerostar care vor ocupa funcții în viitoarea facilitate au finalizat deja cursurile de pregătire de la Academia de Training a Sikorsky din Florida, SUA, fiind gata să preia această sarcină.

aviatiamagazin.com

tom_sawyer

ROMAERO va participa la susținerea avioanelor de luptă multirol tip F-16, în România

București, 12 septembrie 2023 – România ar putea găzdui un nou Centru de Mentenanță și Suport Logistic destinat aeronavelor F-16 ,,Fighting Falcon", conform unui Memorandum de Înțelegere semnat astăzi la București, în prezența ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, între compania norvegiană KONGSBERG și ROMAERO S.A. Documentul va contribui la dezvoltarea industriei aerospațiale românești, având un impact economic semnificativ la nivel național și regional.

În cadrul colaborării bilaterale între firmele specificate, noul Memorandum de Înțelegere reiterează angajamentul de a crea locuri de muncă pentru specialiști cu înaltă calificare, programe educaționale bazate pe tehnologie de vârf, oportunități de cercetare și dezvoltare și beneficii pentru mai multe sectoare ale industriei românești. De asemenea, noua colaborare ar putea conduce la executarea de către ROMAERO a operațiunilor de mentenanță de nivel intermediar și complex, cât și de suport logistic pentru avioanele F-16 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Ulterior, capabilitatea nou înființată ar putea asigura suportul operațional și pentru alte aeronave F-16 aparținând statelor din Europa Centrală și de Est.

KONGSBERG este o companie deținută majoritar de guvernul norvegian, restul acțiunilor sale fiind tranzacționate la Bursa de Valori din Oslo. Partenerul norvegian este singurul centru autorizat din afara SUA pentru F-16 la nivel ,,Depot". Compania poate să dezvolte o capabilitate unică de mentenanță și reparație F-16, care să includă industria aerospațială și de apărare locală, în sprijinul Forțelor Aeriene Române. În funcție de ceea ce se va decide la nivelul Guvernului României, KONGSBERG dorește să demareze discuțiile și negocierile pentru a perfecta cu ROMAERO, un parteneriat de lungă durată. În acest context se dorește și perfectarea unui Acord în privința formatului relevant de contractare, benefic ambelor părți.

ROMAERO deține atât experiența în întreținerea de aeronave militare integrate de Lockheed Martin, cât și infrastructura necesare pentru a deservi aeronavele F-16, iar între Guvernul României și Guvernul Norvegiei există deja un Acord privind livrarea unor aeronave de tipul specificat, provenite din flota Forțelor Aeriene Regale Norvegiene.

economie.gov.ro

mirceaeliade

Quote,,În timpul dialogului purtat cu Ministrul Comerţului şi Industriei al Statului Qatar, E.S. Sheikh Mohammed Bin Hamad Bin Qassim Al-Abdullah Al-Thani am identificat posibilităţi de colaborare pentru companiile româneşti", iar ,,un exemplu ar fi interesul Qatar Airways de a crea un centru de mentenanţă în Doha şi de a integra companiile româneşti în lanţul lor de aprovizionare cu piese de schimb".
www