Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pista_bacsi

For fun las și eu aici un exemplu de peste ocean. Taxe pe "salar" 35% plus sales tax 10%. Asta e partea frumoasă. Partea nasoală e:

1) taxa pe proprietate aproape 1% pe an. La o proprietate de 500k e 5k.
2) La doctor ai co plată la asigurare. Până nu ajungi la 5-10k anual asigurarea nu prea îți decontează mare lucru. Un doctor e 400 de dolari fără nicio investigație. (La fel și la dentist aia e o asigurare separată)
3) Pensia ți-o faci tu în 401k cam trebuie să pui anual 9%.

Dacă câștigi 100k ai taxe de 64-69% în țară care se tot spune ca are stat minimal comparativ cu Uniunea Europeană. Vorba aia "ignorance is a bliss".

PS: Ei n-au mai construit nimica și au ajuns să le cadă podurile(întreținere minimă). Aeroporturi sunt dărăpănate și nu mai zic de orașe.

qionescu1

@pista_bacsi  Pai si eu ce spuneam? Taxarea in vest a devenit un jaf.

@hefaistos 

Din pacate nu faci corelatiile necesare. Ce se intampla in evul mediu se intampla si acum. Inlocuieste iobag cu cetatean, feudele cu cei ce detin puterea in teritoriu si statul cu monarhul. Macar ca un exercitiu de imaginatie sau ca amuzament. A si Europa e stat social de scurta vreme raportat la istoria ei. Azi scartie tot mai tare.

Faptul ca folosim calculatore nu inseamna ca principiile sociale sau de functionare a societatii sau schimbat. Ne-am mai civilizat, educat dar societatea tot in straturi functioneaza. Induci ideea ca iobagul nu primea nimic in schimb pt obligatiile sale dar e fals.

Mereu statul a necesitat costuri de functionare. Fie ca se plateau prin zile de munca, fie prin produse fie prin bani ulterior. Dar mereu a oferit ceva inapoi. Chiar si in evul mediu statul, prin formele sale, asigura apararea, politia (ca si atunci erau talhari si criminali) justitia (care era foarte scumpa) arhivele (in vest) cimitirele, puscariile, targurile etc. Ca nu avea asigurari de sanatate si spitale iobagii nu aveau, da nu aveau dar nici feudalii. Nu aveau drumuri era valabil pt toti nu numai pt iobagi. Ala era nivelul atunci. Cand zici ca nu primeau nimic e o exagere, o maniera de a privi lucrurile in alb si negru.

Oamenii intelegeau si atunci costurile. Niciodata nu au fost platite din placere si cu entuziasm si niciodata nu vor fi. Dar problemele au inceput cand curtea feudalilor (statul) a tot crescut ceea ce a necesitat biruri tot mai mari. Cand lucrurile au devenit insuportabile de fiecare data a explodat mamaliga. 

qionescu1

@pista_bacsi

Stiu ca nu te-ai obosit sa cauti ceva de Milei. Stiu si de ce. Uita ceva aici:



Powered by API/PUM imgur uploader

pista_bacsi

Fără să dau prea mult din casă, anul trecut(2023) ma uitam daca merita sa investesc in Argentina. După vreo 2 luni am decis ca nu merită. Cu o imagine nu se face primăvară pentru ca doar arată ca în 2024 erau în recesiune și proiecția e ca vor ieși din recesiune în 2025. Ceea ce are sens când faci o restructurare bugetară într-o economie ca Argentina. Eu cand te-am întrebat atunci era pentru a vedea dacă ai ceva date care le-am ratat eu (mai pe interes).

Dacă mă pui azi să aleg în ce țară aș fi dispus să investesc România vs Argentina aș alege România. Eu sunt un nimeni dar aceeași analiză o fac și alți iar fiecare avem concluzia proprie.


hefaistos

E mai complicat un pic. Pe loturile de munte n-o sa vedem 100 km pe an.
Financiar, soluția ar fi sa ni se dea voie sa facem un fond suveran pentru investiții care sa nu fie inclus în deficit. Argumentul ar fi ca datoria noastră e doar 50% din PIB.
Dar sunt liniștit, nu se va întâmpla.
Pariu 500 lei: Pana la 31 decembrie 2024, se va deschide A7 intre Buzau Nord si Focsani Nord. data de initiere a pariului 2 octombrie 2023
Pariu 200 euro, daca pana la 31 decembrie 2029 nu se deschide sectiunea cu tuneluri de pe A1 de la Holdea.

pista_bacsi

Fondul suveran poate fi o parte (20%) din pilonul 2 de pensii. Ar fi un artificiu care ar putea sa fie win win pentru ambele părți, dar ar deschide cutia pandorei. O altă variantă ar putea fi exploatarea de gazele din mare. Redevența pentru infrastructură ar fi perfect (speranța moare ultima).

Mai sunt și alte variante, dar respectivele sunt mai nocive și nu vreau să le fac reclamă.

PS: De-acord cu loturile de munte, dar mai avem zone de câmpie și deal ușor

tom_sawyer

^^
Increasing Public Debt: The higher deficit path will lead to a rapid increase in the public debt to GDP ratio over the medium term. Our forecast indicates a steeper upward slope of the debt trajectory compared with previous years as primary deficits remain large and nominal growth slows significantly. In our baseline scenario, the general government debt to GDP ratio will increase from 49% in 2023 to 62% in 2026, above the projected 'BBB' current median of 56%, and continue to increase sharply to around 70% of GDP by 2028.

https://www.fitchratings.com/research/sovereigns/fitch-revises-romania-outlook-to-negative-affirms-at-bbb-17-12-2024

shift2rail

Fitch nu si-a facut temele, nu a studiat MTFSP- ul Ro depus si aprobat de Comisie: cu un pas anual de ajustare a soldului structural de 1 pp (perfect fezabil, numai ordonanta zisa trenulet va aduce 2 pp de corectie) datoria publica va atinge un max de 62.6% in 26/27 si va converge spre 60% din pib catre finalul perioadei de corectie '31.

DSA-ul Comisiei(debt sustainability analysis) confirma aceasta traiectorie sub o varietate de scenarii adverse -crestere sub potential,soc neprevazut pe rata dobanzii, efort structural sub cel anvisajat in plan din motive de rezistenta sociala, samd-deci...pas de panique pour le moment.

TibiV

Cum sa nu te panichezi cand in 2007/2008 datoria publica era de 18% din PIB?!?!...

Un ministru al Finantelor din vremea aia mi-a spus "la un pahar de vorba" ca era greu sa se imprumute pe pietele externe (desi era mai ieftin) pentru ca investitorii nu cunosteau Romania... Aveam atat de putine titluri lansate, incat aia se intrebau "cine sunt astia si de ce se imprumuta?"... Raspunsul (din 2008/2009): ca sa nu uite pietele de noi!...

Acum nu mai este cazul, ne cunosc ca pe "calul breaz", si ne taxeaza pe masura...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

florin74

La capitolul planuri stam bine. Pacat ca implementarea e absolut varza, vointa tine pana la prima greva,scandal, sau sondaj prost inainte de alegeri.
Pana in 2031 mai e mult. Daca economia UE ramane cu un procent minuscul de crestere...Vai de noi.
Pentru ca  o crestere economica de 1-2 % anual in Romania, la un deficit mediu de 5% in urmatorii 5 ani, inseamna de fapt o crestere a datoriilor raportate la PIB. Si tinand cont si de serviciul datoriei (dobanzile) in crestere, e o presiuen suplimentara pe buget. Voi nu vedeti ca ne imprumutam f scump, raportat la resutl tarilor din UE??? Vorba aia, Grecia cu 180% din PIB are costuri mai mici decat Romania (semnificativ  10Year bond Yield 3.22, Romania peste 7.45%).
Si aia au de vreo 3-4 ani excendent bugetar primar (undeva la 3% medie) - (excluzand dobanzile)
60% ala la final de 2031 mi se pare superoptimist.

Stiu ca e bine sa fie bine, dar suntem la limita, orice soc negativ ne duce rau in jos.

Si o sa fie presiuni din ce in ce mai mari in alte domenii, gen sanatate - se agraveaza declinul demografic, populatie imbatranita-, trebuie sa bagam bani si in educatie, ca am ajuns un popor analfabet functional...
Nu se invarte totul in jurul autostrazilor.


pista_bacsi

Mai in gluma eu când vad un număr (economic) aș vrea sa pot paria împotriva lui (in contul API). Știu sigur ca nu va fi 60%, poate fi mult mai mare sau mult mai mica. Trendul e in sus, dar daca e in sus in lei e ok, problema vine daca te împrumuți in moneda euro sau dolar. Poate sunt unul din putini care mai crede in importanța cursului valutar în relație cu datoria.

Într-o notă pozitivă, România nu mai e o țară săracă și putem finanța proiecte, dar trebuie să nu facem totul deodată un pic de răbdare e absolut necesară. E interesant să vezi cat de bogată e România vs Ungaria. Acuma 20 de ani nu aș fi crezut. Ar fi ceva în 20 să concurăm cu Franța (sau altele)

pista_bacsi

Arată groaznic din punct de vedere al monezii de împrumut. Nu mă mai uitasem de mult timp. Dacă eram asemanator cu Polonia era ok.





Powered by API/PUM imgur uploader

tom_sawyer

^^^ Prima creștere garantată de cheltuieli va fi la apărare: 3% din PIB și peste, odată cu instalarea lui Trump.

reed


pista_bacsi

Polonia de mulți ani își are datoria în monedă proprie. În 2013 erau la 70% în zloți. În 2023 sunt la 76%. România în 2013 era la 45% (RON) și acuma(2023) este la 49%. Ambele țări în jur de 52% datorie și același cost al dobânzilor medii (4.5%).

Ca să fiu avocatul diavolului este mai ieftin să te împrumuți în euro dar dacă se mișcă cursul devine mai scump (sau mult mai scump). Tot un argument pro pentru împrumut în euro e ca nu sufoca piața de capital din România.

Cu toate cele de mai sus nu înțeleg de ce nu suntem la 60%. Nu știu ce au păzit.


Linkuri:

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20240614-3#:~:text=At%20the%20end%20of%202023,denominated%20in%20their%20national%20currency.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/stat_14_106