Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

florin74

^^ Sincer esti complet pe langa subiect
Investitia in reteaua GSM este la inceput mare, dupa care se amrotizeaza in timp.  Asta e specificul industriei. (plus licenta pentru frecventa) Vrei sa stii tarifele de acum 28 de ani de cand s-a lansat? Ai face atac de cord daca le-as aduce in preturi actuale...15-30 dolari abonament fara minute, 1 dolarul minutul de convorbire...
Plus ca tehnologia a evoluat, costurile cu echipamentele au devenit mai mici, etc

Sa compari asta cu sanatatea, unde ai costuri permanente - an de an-  foarte mari (medicamente mai scumpe, echipamente tot mai performante si scumpe, costuri mari cu forta de munca) si costul initial cu un spital devine miniscul pe o perioada de analzia de 30 de ani, da dovada fara suparare, ca lecturile tale privind economia si politicile publice au fost cam subtiri sau inexistente.

De aia toti americanii care se stabilesc in Europa sunt socati de calitatea serviciilor medicale si ca nu te rup de bani, comparativ cu SUA, unde platesc de ii  rup asigurari de sanatate, si ulteiror se trezesc mai nou ca trebuie sa vina si cu coplata serioasa. Vezi si cazul CEO dela Unitedhealth....
Tocmai am citit un studiu ca datoriile de sanatate sunt uriase, ajung sa depaseasca pe cele de studii.


TibiV

In '96 am fost printre primii clienti Alo/Dialog (Orange astazi)...

Abonament: 20 USD (fara TVA!), includea 60 (sase zeci) de minute. Tot ce depasea 1 minut, era taxat separat...
Astazi, la 10 Euro, am convorbiri nelimitate...

Unii se cred experti, dar nu au trait (si poate nici nu au citit) inceputurile...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

dragos76

Bun, eu înteleg frustrarea când sunt exemple, date chiar de colegul qionescu, cu cheltuieli bugetare absurde. Dar de aici până la a susține "demolarea" acestui sistem, e cale lungă. Ce să zic, am ajunge ca în vestul sălbatic, fiecare pe barba lui.

Asta e ca și bancul cu Ion care i se plânge lui Gheorghe că are o găină ce îi tot mănâncă strugurii. Și după o săptămână ii spune "gata, am rezolvat problema". "Ai  tăiat-o?", în întreabă Gheorghe. Si Ion răspunde "Da, am tăiat-o. Am tăiat via".

Cred că nimeni de aici care ți se opune nu susține că problema bugetară se rezolvă doar cu măriri de taxe, că asta e cealaltă extremă față de ce susții tu.

MihaiD


^^ primele trei secunde gratis, nici nu mai știu modelul de Bosch. Copil prost, telefon mobil îmi trebuia mie... Cum am îmbătrânit, nu vreau nici plafonarea pensiilor sau salariilor. În schimb, cred că putem să angajăm doar o fracție din nr de bugetari care ies anual din sistem, să zicem 2 angajați la 5 ieșiți din sistem. La subiect, investițiile în marea infrastructură în regiunile subdezvoltate vor duce la scăderea discrepantelor de dezvoltare, dar recuperarea a ceea ce nu s-a făcut zeci de ani va fi cu întârziere. Abia din 2024-2025 încep și Moldova și Oltenia să conteze pe impulsul dat de infrastructura rutieră. Sună telefoane care nu sunau înainte, asta e constatarea mea.

hefaistos

GSM-ul nu este afacere cu infrastructura. Este afacere cu servicii de comunicații. Ca întâmplător, prin specificul acestei afaceri, au dezvoltat o rețea relee de comunicații denumita generic "infrastructura GSM" aceasta ar trebui mai puțin comparata cu o infrastructura clasica și mai mult cu o capacitate de producție (fabrica) distribuita în teritoriu.
Pariu 500 lei: Pana la 31 decembrie 2024, se va deschide A7 intre Buzau Nord si Focsani Nord. data de initiere a pariului 2 octombrie 2023
Pariu 200 euro, daca pana la 31 decembrie 2029 nu se deschide sectiunea cu tuneluri de pe A1 de la Holdea.

kitsune

@TibiV "In '96 am fost printre primii clienti Alo/Dialog (Orange astazi)...

Abonament: 20 USD (fara TVA!), includea 60 (sase zeci) de minute. Tot ce depasea 1 minut, era taxat separat...
Astazi, la 10 Euro, am convorbiri nelimitate..."


Eu zic că era '97  :lol:. Prin primăvară a apărut Connex, in vară mi-am făcut abonament. La prețurile de atunci, 12$ fără TVA, 50$ taxă la începutul abonamentului, fără minute incluse. Peste vreun an au băgat SMS (free, de probă, la început).
Dar da, noi am "sponsorizat" dezvoltarea rețelei GSM prin cele multe sute de dolari pe care le-am dat la începuturi (puteau să ne dea măcar un titlu de fondatori, nu?)
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

yetiman

Ce vremuri...
Nu mai tin minte detaliile despre abonament, dar si eu am fost de la inceputuri.
Partea "hazlie" - am fost la Bucuresti sa iau cartela de Dialog, cat reteaua inca nu era functionala...
Era o "batalie" mediatica intre Conex si Dialog, care lanseaza primii...

,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

kitsune

Era ceva atât de nou încât oamenii credeau orice. Ne prefăceam că vorbim la telecomanda TV. Sau eram in Tulcea cu cărămida de Nokia și "vorbeam" la telefon când încă nu erau relee pe acolo  :lol:
Din păcate pentru unii a ajuns un drog telefonia mobilă (plus internetul), nu se mai despart de telefon nici la volan, nici în pat, nici în parlament. Deh, narcisismul este boala secolului ăsta.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

qionescu1

Costurile la inceputul dezvoltarii retelei GSM erau mari bineinteles dar, repet, cat ar fi fost daca le-ar fi facut statul? Sau mai bine zis am fi avut retea GSM daca era o infrastructura in sarcina statului? Nu ne uitam la autostrazi ce greu se misca?
DRDP Cluj de ex. a avut nevoie de vreo 15 ani sa adauge o caseta prefabricata de 2 metri la un podet pe DN1F, in Baciu, unde se ingusta drumul de la 4 benzi la 3 si se gatuia circulatia. Si nici atunci nu o facea daca nu trecea ministrul Bode (din Salaj) cu suita care a dat porunca.

Sanatatea la fel. Poate e cel mai mare buget dintre toate institutiile. Cu cati bani sunt la sanate s-ar putea construi un spital nou in fiecare an. Cel putin. Dar nu stim cum se cheltuie banii, unde se duc, daca raman toti sanatatii si nu sunt transferati in alte bugete. In 30 de ani statul nu a reusit sa faca niciun spital nou. Au reusit 2 femei prin donatii facand de rusine statul roman. Astept si concurenta in asigurarile private de sanatate. 

Am atatea exemple cu incapacitatea abisala a statului de a rezolva probleme normale sau minime. Iar cand reusese sa faca ceva face cu costuri mult mai mari.

Nu sunt pt varianta extrema a neimplicarii statului dar in conditiile actuale din Romania sa sustii cresterea impozitarii e sa te opui din start reformei statului. Constient sau inconstient. Cresterea impozitarii nu rezolva problemele Romaniei ci doar vor mentine un sistem ce nu vrea sa se reformeze. Temporar doar! Si cat sa mai creasca impozitele? Sunt angajat, platesc 42% contributii sociale si inca vreo 20% taxe indirecte din ce imi ramane. Iar capitalul strain care e aici e si pentru taxele mai mici, il impozitezi prea mult pleaca.

dragos76

Din nou nu răspunzi pe afirmațiile precedente, ci deviezi. Cred că ce s-a susținut de mai mulți e impozitarea mai mare a proprietății. Nu a afacerilor, nu a profitului, nu a muncii.