[CJ] Infrastructura verde în Cluj-Napoca

Started by nicolaem, July 17, 2023, 04:36:52 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nicolaem

evident ca reabilitarea nu presupune automat taiat niste copaci.
dar asta au decis niste oameni cu studii de specialitate in problema in cauza. asumat de o firma si acceptat de o primarie.
un scandal a schimbat ordinea fireasca, si primaria a cedat pt a scapa de scandal.
si eu o zic strict principial.
deacord ca oricine poate gresi (primar, institutie etc) dar aici nu e vb de o entitate ci de un circuit cat se poate de bine pus la punct.
cum ar fi ca metoda asta cu legat la propriu de ceva prin oras sa se repete?
niste garaje? niste garduri? o terasa?

StefanCelMare

#16
E vorba și despre valoarea obiectivă a patrimoniului afectat de un proiect.
Un arbore este un bun public, iar opoziția societății civile nu este neapărat extremism.
Dacă merg și se leagă de ăia doi copăcei care sunt mici și vor fi înlocuiți, aia da, este extremism ecologic sau cum vrei să îi spui.
Am mari îndoieli că cineva se va lega vreodată cu lanțuri de un garaj. Dacă o va face va fi el doar. Nu un grup de zeci de oameni. Există opoziție benefică. Se poate, iar uneori singurul mod să fie ascultată este să fie în stradă.
Apropo, sunt studii serioase științifice legate de biodiversitatea urbană și exact de infrastructură verde. Vezi strategia EnRoute (https://oppla.eu/groups/enroute/publications-and-deliverables), Acordul Green City, pe care Clujul s-a și angajat să îl respecte (https://environment.ec.europa.eu/news/green-city-accord-reaches-100-signatories-2022-11-25_en).

nicolaem

stiu ca sunt impotriva curentului cu arborii. Consider ca in parcurile Clujene se indesesc prea multi copaci. Peste cativa ani la maturitate avand in vedere ca nu se mai fac toaletari de frica scandalurilor (lucru confirmat de administrator Parc Babes), atasez cateva poze din zona canalul morii din Babes.
Poate unii o sa zica ca e bine, dar cam asa vor fi parcurile in cativa ani, cu vegetatie specifica de padure si litiera.






nicolaem

parc 14 Iulie reabilitat  mai pe gustul meu. au eliminat gardul viu si nu s-au complicat cu plante de tot felul:


Light

Se pare că ieri a avut loc recepția oficială a lucrărilor de la Parcul Armătura.
În prima zi din august a fost semnată recepția privind lucrările de modernizare a Parcului Armătura din cartierul Iris. 
,,Parcul Armătura din Cluj-Napoca a fost deschis recent pentru clujeni, iar astăzi am semnat procesul verbal de recepție", a anunțat, marți, primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook. Edilul Clujului a efectuat o vizită în teren pentru a verifica modul în care au fost efectuate lucrările. ,,Am vrut să văd cum arată parcul și să mă asigur că, după ce a fost predat Primăriei, vom avea în continuare spații de calitate, precum cel din cartierul Iris. Este un parc cu o suprafață de 3,2 hectare, din bani europeni, cu teren de joacă pentru copii, cu peste 200 de noi arbori plantați, cu piste de bicicletă, cu iluminat LED și o toaletă publică ecologică. E un spațiu unde sper că se vor simți bine clujenii!", a explicat edilul Emil Boc.

Sursă informații: monitorulcj.ro

ijwtsh

Ha! A semnat receptia. Deja este spart :) mi-e lene sa urc pozele, dar prin spatele benzinariei, betonul este spart in 3 locuri de-a lungul latimii trotuarului. Intr-un loc e scos un patrat destul de mare, in rest e spart ca si cum ar fi uitat sa traga vreo teava pe sub.

Light

QuoteMunicipiul Cluj-Napoca a publicat recent propunerea preliminară PUZ – Amenajarea și revitalizarea Parcului Primăverii, spre informarea și consultarea populației. Astfel, în perioada 3 august – 18 august 2023, publicul interesat are posibilitatea de a transmite propuneri, sugestii și observații cu privire la propunerea PUZ pe adresa de mail registratura@primariaclujnapoca.ro sau la registratura primariei, Calea Moților nr.7.

,,Principala disfuncțiune a spațiului verde public o reprezintă scindarea acestuia prin circulația rutieră a străzii Almașului, care condiționează siguranța utilizatorilor și continuitatea suprafeței plantate", arată proiectanții de la Studiu 82 și Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură, care au întocmit proiectul.
Alte disfuncționalități observate sunt:
• Accesibilitate dificilă în zona grădinii publice dinspre vecinătăți;
• Alei și platforme pietonale neierarhizate, lipsite de calitate urbană și peisageră prin uzură fizică;
• Mobilier urban, dotări și pavilioane uzate fizic și moral;
• Sistem de iluminat uzat fizic;
• Vegetație existentă diversă, fără un concept unitar sub aspect peisager;
• Delimitări cu plantații de gard viu;
• Prezența unor zone neluminate, cu vegetație invazivă și cu insecuritate fizică pentru utilizatori;
• Lipsa finalizării sistematizării pe verticală și a amenajărilor din jurul Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ce permite parcarea autoturismelor pe suprafețele verzi ale grădinii publice;
• Prezența improprie a funcțiunii de benzinărie în proximitatea locuințelor colective și a grădinii publice, generatoare de trafic auto, poluare fonică și cu gaze arse și insecuritate pentru pietoni.

Potrivit strategiei prezentate în Ghidul de regenerare urbană pentru cartierul Mănăștur,  Parcului Primăverii este văzut ca parte a unui sistem verde ce leagă zona Pădurii Făget de Parcul Iuliu Hațieganu și malul râului Someșul Mic. Astfel, proiectanții propun crearea continuității suprafeței plantate prin eliminarea tronsonului străzii Almașului și a benzinăriei existente. În locul acesteia, va fi extinsă zona parcului, pe care va fi realizată o zonă umedă, aceasta urmând să devină principalul element natural al parcului. De asemenea, locurile de parcare amenajate în zonă vor fi redistribuite, cu păstrarea numărului acestora. Cartierul Mănăștur va fi și primul care va avea propria machetă 3D care va fi amplasată în incinta parcului. ,,Prin aceste măsuri suprafața grădinii publice se extinde cu cca. 25%, ceea ce permite noi amenajări funcționale și peisagere ale acesteia", se arată în proiect. În parc sunt prevăzuți pentru plantare peste 1.000 de arbori și arbuști noi, iar străzile adiacente devin spații publice pentru utilizarea comună de către toate categoriile de utilizatori. Se păstrează funcțiunea de bază a parcului, aceea de grădină publică. Mobilierul urban se înlocuiește cu unul modern, iluminatul public se modernizează cu tehnologie LED și există prevăzute stații de încărcare pentru autoturisme, biciclete și trotinete electrice.

Ce intervenții vor avea loc?
- reorganizarea aleilor și accesului în parc, pentru a facilita accesibilitate sporită tuturor categoriilor de utilizatori
- stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise: locuri de joacă, locuri pentru practicarea exercițiilor fizice și activități sportive etc. La aceste funcțiuni existente se adaugă un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane pentru recreere.
- evidențierea vegetației existente și plantarea de noi arbori
- dotarea parcului cu mobilier urban modern
- amenajarea iluminatului public și arhitectural cu tehnologie LED, dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete)
- sistem subteran de colectare a deșeurilor și sistem ecologic integrat cu rigole naturale
Străzile Ion Meșter și Emil Cioran:
- transformarea străzilor în suprafețe de tip shared space
- reorganizarea locurilor de parcare auto și dotarea unor locuri de parcare cu stații de încărcare pentru vehicule electrice
- plantarea de aliniamente de arbori, cu includerea arborilor existenți
- refacerea iluminatului stradal și arhitectural și dotarea străzilor cu mobilier urban modern

Amintim că proiectul de hotărâre privind documentația și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ,,Amenajarea și revitalizarea Parcului Primăverii și a zonei adiacente (str. Ion Meșter, str. Emil Cioran, str. Almașului)" a fost aprobat în martie 2022. Potrivit detaliilor comunicate de municipalitate atunci, proiectul va fi depus spre finanțare din fonduri nerambursabile în perioada de programare 2021-2027. Durata de execuție a lucrărilor este de 19 luni.
În primăvara anului 2022, municipalitatea a scos la licitație contractul pentru proiectare și execuție a lucrărilor, estimat la 27.522.403 de lei (aproximativ 5,5 milioane de euro). Oferta câștigătoare a fost depusă de asocierea de firme ilfovene Garden Center Grup SRL și de Ro-Verde Landscaping SRL, cu o valoare de 23.804.502 lei. Cele două firme au câștigat  și contractul pentru lucrări de reabilitarea și modernizare a Parcului 14 Iulie. De asemenea, firma Ro-Verde Landscaping SRL a realizat și lucrările de la baza sportivă La Terenuri și la Parcul Farmec. Garden Center Grup este parte din asoicerea de fime care realizează lucrările pe Calea Mănăștur. Conceptul de reorganizare a parcului a fost realizat de arhitecții Vlad Sebastian Rusu, Octav Olănescu și de Studio 82, fiind prezentat anul trecut într-o dezbatere publică. În noiembrie anul trecut, primarul Emil Boc anunța că a fost dat ordinul de începere privind proiectarea Parcului Primăverii din cartierul Mănăștur. La începutul lunii noiembrie a fost semnat ordinul de începere pentru proiectarea Parcului Primăverii.





Sursă informații și imagini: monitorulcj.ro

RobertH

Parcul Primaverii - propunere PUZ. Au adus mici modificari fata de ultimul PUZ, de exemplu au mutat terenul pentru caini spre biserica.




Powered by API/PUM imgur uploader

Sursa: https://files.primariaclujnapoca.ro/2023/08/03/Propunere-de-amenajare.pdf

nicolaem

#23
Stadiu Lucrari Parcul 14 Iulie:


klax187

Proiectul prezentat de primarie pt zona 14 Iulie a fost mult mai complex. Includea reconfigurarea si calmarea traficului motorizat, o zona pt activitati comerciale(piata volanta), aleei, piste biciclete, etc.

Din tot acest proiect a mai ramas parcul?  Sau urmeaza si restul?

nicolaem

contractul a fost semnat cu o asociere de 2 firme, una specializata in spatii verzi una in asfaltari.
nu stiu de ce partea de care spui tu nu a inceput, sper sa nu fie probleme....

nicolaem

@StefanCelMare

apropo de discutia iarba / plante perene, revin cu cateva poze.
Executia pare ca a reusit, scopul declarat al firmei de arhitectura a fost ca malurile sa arate cat mai natural.

1. Parc Armatura -finalizat si receptionat.

Parte de dincolo de rau e abandonata de 20 de ani fiind in interiorul unei platforme industriale vechi.
Am marcat cu galben pt cei ce nu stiu zona. Dincoace de rau e parcul finalizat. Arata fix la fel.









Powered by API/PUM imgur uploader


2. Mal somes 1 Decembrie, zona finalizata cu plante perene plantate din primavara. dupa o vreme in care erau pline de flori acum arata asa:











Powered by API/PUM imgur uploader

doodoo

Am citit prin media ca a aparut cam multa ambrozie in urma lucrarilor...parca se si vede in pozele de la Armatura...

StefanCelMare

#28
Ar trebui puse și semințe de gazon.
Nu zice nimeni să nu pui plante perene, dar poți pune și diferite tipuri de iarbă. E ciudat că nu au pus aparent absolut deloc iarbă (Poa pratensis, Cynodon dactylon sau altele). Prin cosire apoi teoretic mergi spre tipologii naturale de pajiști. Cum arată acum pare teren fertil pentru invazive și pioniere, printre care se numără și ambrozia.

Light

S-a deschis Parcul 14 Iulie. Nu am fost încă pe acolo să văd dacă lucrările sunt de calitate și au fost bine executate (în afară de ce se vede în pozele de pe FB), poate a trecut un alt coleg de pe forum și ne poate spune.
QuoteCluj-Napoca: Parcul 14 Iulie - finalizat și deschis clujenilor cu 1 lună înainte de termen. Investiție de peste 1 milion euro. Continuăm investițiile în parcuri de calitate în cartiere
Suprafața totală a parcului este de 4918 mp. Pe lângă arborii existenți, prin proiect au fost plantați 43 noi arbori din speciile arțar, stejar și meri ornamentali. A fost amplasat de asemenea gazon cu sistem de irigat.
Pe lângă spațiile verzi, a fost amenajată zona de agrement cu teren de sport cu nocturnă, zonă de fitness (8 aparate instalate în aer liber), 2 mese de ping-pong. Urmărim să încurajăm sportul și mișcarea prin toate mijloacele posibile.
Parcul dispune acum și de 10 mese de șah, mobilier urban modern, rastele pentru biciclete, stații de încărcare pentru biciclete electrice, cișmele de apă și alte dotări.
Totodată sistemul de iluminat a fost modernizat cu tehnologie LED eficientă energetic și a fost instalată o toaletă ecologică cu sistem smart (plată posibilă și cu cardul, curățare automată etc.).
Valoarea totală a investiției este de 5.018.957,44 lei cu TVA.
Sursă: FB Emil Boc