[CJ] Infrastructura verde în Cluj-Napoca

Started by nicolaem, July 17, 2023, 04:36:52 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TVlad

Intr-adevar acum se cam exagereaza: si de-o parte, si de alta. Dupa ani de taieri barbare, "toaletari" alandala, acum orice actiune de acest tip - oricit de legitima ar fi - e intimpinata automat de reactii isterice. Este, in fond, o reactie normala generata de acelasi lucru: pierderea increderii in autoritati.


loris

Ce bine arata iarba aia neudata in toiul verii, in octombrie.

loris

#47
Am dat eu click pe august 2018.


nicolaem

#48
ala cu baloti e ceva eveniment ratat, mi-l amintesc :lol:
in fine, asta e, vrea populatia padure padure o sa avem :))

StefanCelMare

#49
99% e cosită aia ce vezi tu în octombrie 2021.
Nu are cum să rămână natural la 10cm, doar dacă e pășunată de ceva animale, sau e călcată des în picioare (ceea ce nu cred).
Fiind pe vale, aproape de Someș, probabil și pânza freatică e sus, de aia nu s-a uscat așa tare.
Aspectul e peste așteptări, când doar cine are gazon știe că dacă nu pui aspersor când bate soarele, în câteva zile ți-a îngălbenit iarba soarele.

RobertH

Rethinking Somes (Lunca Somesului Mic - Platoul Sala Sporturilor) - update lucrari





nicolaem

https://media9.ro/a-iesit-autorizatia-parc-extins-in-centrul-clujului-cu-pod-peste-canalul-morii/

Arhitecții au propus păstrarea a 60 din cei 94 de arbori existenți în parc și suplimentarea cu 44 de arbori din diferite specii, predominanți urmând să fie mestecenii cu coajă albă. De asemenea, vor fi plantați doi arbori ginkgo biloba, care vor marca intrările în parc. Bustul scriitorului Ion Luca Caragiale și monumentul victimelor Holocaustului vor rămâne în parc.

Modernizarea parcului Caragiale propune descoperirea Canalului Morii, al cărui traseu a fost acoperit la sfârșitul anilor '80 cu o dală de beton. Clujenii vor avea acces la luciul de apă, vor exista băncuțe de unde vor putea privi rațele de pe pârâu. Strada Octavian Petrovici va deveni shared-space. De asemenea, parcul va fi legat de strada George Barițiu cu un pod nou, pietonal.


RobertH

Ce mai e de mentionat e ca pe str. O. Petrovici se elimina locurile de parcare (Aleluia!). Era foarte enervant ca pieton sa mergi pe acolo printre masini. Pe planse apare ca drumul va fi pavat cu piatra naturala.

Plan situatie parc I.L Caragiale:









Powered by API/PUM imgur uploader



 


StefanCelMare

Interesant.
Dacă tot se face acea trecere de pietoni spre casa Tranzit, pe când podul pietonal peste Someș spre Cetățuie?
Ar trebui demarat și acela, nu e mare proiect.
Ar fi un proiect mic cu efecte mari, ar uni două zone turistice din zona centrală, centrul vechi și Cetățuia.

alexV

Vlad Rusu are consistent proiecte bune, si mai sunt arhitecti/urbanisti asemenea. Dar nu toti.

Superb ca au redat oamenilor strada Petrovici, basca si cu niste copaci ce vor fi nou plantati: 3 in vest, 10 in estul strazii. Singurul lucru "meh" e ca n-au "tras" putin si pista velo de pe Baritiu prin parc in zona dezirabila, ci au lasat-o in soare si langa benzile auto. Chit ca desfiinteaza parcarile de pe Baritiu. Poate declivitatea si ocolul sa fi fost minusurile acestei solutii.

@StefanCelMare Podul de care zici sunt destul de convins ca va fi parte din proiectul "Cetatuia", al carui concurs de solutii a fost castigat de arh. Mircea Munteanu si Ana Horhat. Ca fapt divers, Vlad Rusu a fost pe locul 2. Si Mossfern pe 3. Primii doi au podul de care zici in conceptele lor. Vezi concursul de solutii Cetatuia.

Mircea Munteanu a vorbit pe larg despre viziunea lui pentru Cetatuia, acu juma de an.

Am citit anul asta ca Boc a amanat proiectul "Cetatuia" pana dupa 2027, din lipsa de fonduri europene disponibile. Nu mai gasesc sursa.

dragos76

Dacă tot se pietonalizează O Petrovici, mai are sens traficul auto pe porțiunea de pe Daicoviciu și FD Roosevelt, care unește capetele primei străzi? Chiar dacă acestea nu se refac acum, parte din acest proiect, cred că se poate restricționa pe moment accesul acolo, probabil prin stâlpișori retractabili.

StefanCelMare

Referitor la Cetățuie, văd că costul proiectului e pe la 40 de milioane de euro.
Comparat cu cele sub 4 milioane de euro ale parcului Caragiale.
Da, e un proiect mare Cetățuia, de văzut de unde se poate finanța.
Dar chiar are sens să așteptăm încă 6-7 ani acel pod de la casa Tranzit? Pe ăla nu l-ar putea finanța primăria din fonduri proprii? Facem tot pe banii UE?

alexV

Primaria strange la pusculita pt metrou :)

Dar mi-ai amintit de alt proiect: malurile Somesului, de la jumate (podul Horea) in jos. N-am auzit nimic de ani de zile. Macar sa zica ca nu e fezabil, la cate cladiri cu spatele spre Somes avem pe acolo. Stiti ceva de proiect ?

RobertH

@StefanCelMare Pai asta e si ideea cu trecerea de pietoni acolo. Se vrea continuarea spre Cetatuie.

Poate intr-un fel e mai bine ca nu au dat drumul la modernizarea Cetatuiei. Poate le vine mintea la cap(sau se schimba administratia) si respecta proiectul propus in forma initiala adica sa mute crucea aia care nu isi are rostu acolo. Din pacate dupa fiasco de pe Kogalniceanu cu soclul minune, nu mai am sperante. Acum cine urla mai tare decide ce sa se faca in materie de urbanism.

nicolaem