Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Ionut

#60
Romgaz a extras in primele noua luni cu 26,6% mai putin gaz decat in aceeasi perioada a anului trecut,
timp in care au crescut importurile din Rusia


Romgaz a extras in primele noua luni 3,03 miliarde metri cubi de gaze, cantitatea fiind cu 26,63% mai redusa fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un raport al companiei transmis BVB. Comparativ cu perioada similara a anului precedent, performantele societatii in primele noua luni ale anului 2016 au fost afectate in principal de diminuarea cu cca.6% a cererii de consum a gazelor naturale pe piata din Romania, se mai arata in raport. Reamintim ca in timp ce scade productia Romgaz, cresc importurile de gaze din Rusia. Pentru aceasta iarna, este estimata o pondere a importurilor de 40% din consum.

Hotnews




Ministrul Energiei: Prima conductă a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse a fost pusă în funcțiune

Prima conductă a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse, dintre România și Bulgaria, a fost pusă în funcțiune vineri, în prezența ministrului român al Energiei, Victor Grigorescu, și a premierului bulgar, potrivit unei postări a lui Grigorescu pe pagina personală de Facebook. "Am participat la punerea în funcțiune a primei conducte a interconectorului de gaze naturale Giurgiu — Ruse, între România și Bulgaria, în prezența premierului Bulgariei, Boyko Borisov, și a ministrului Energiei din țara vecină, Temenuzhka Petkova, semn că ambele țări consideră proiectul ca fiind de maximă importanță pentru securitatea noastră energetică", a scris ministrul.

"Pentru Transgaz, drumul abia începe după subtraversarea Dunării, pentru că urmează construcția gazoductului BRUA de pe teritoriul României. Pentru noi, proiectul BRUA este o prioritate națională și am încredere că toți cei implicați realizează acest lucru ți se vor ridica la înălțimea acestei responsabilități", a adăugat Grigorescu.

Agerpres

stangabriel

http://www.zf.ro/companii/zile-de-vis-pentru-traderii-inspirati-cum-a-scazut-pretul-energiei-de-sapte-ori-in-mai-putin-de-o-saptamana-doar-pentru-ca-a-batut-vantul-15959189

Zile de vis pentru traderii inspiraţi: cum a scăzut preţul energiei de şapte ori în mai puţin de o săptămână doar pentru că a bătut vântul

Pe 9 noiembrie, la ora 15:00, un me­gawatt-oră de energie costa 258 lei, până seara preţul con­tinuând să crească după ce un reac­tor de la Cernavodă ieşise din funcţiune cu o zi înainte. Practic, de pe o zi pe alta, preţul spot mediu al energiei a cres­cut cu aproape 20%. Duminică însă, ace­laşi megawatt-oră se vindea la ora 15:00  doar cu un leu, în contextul în care vântul pu­ternic a alimentat aproape fiecare tur­bină mon­tată în Ro­mânia.

Potrivit datelor publicate pe platforma spot a bursei de energie OPCOM, pe data de 13 noiembrie preţul mediu al energiei a fost de 32 de lei, în multe intervale orare preţul de tranzacţionare fiind de un leu pe megawatt-oră.

GDPR

Ministerul Energiei a publicat o revizie a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050.

In Anexa la strategie se pomeneste in treacat de Hidro Tarnita, dar nu e clar deloc ce se va intampla cu acest proiect:

pag. 5: "O altă analiză de senzitivitate a investigat proiectul unei centrale hidroelectrică cu acumulare prin pompare de 1000 MW. Analiza nu a identificat o justificare economică pentru construirea unei astfel de centrale înainte de 2030. Totuși, în majoritatea scenariilor un asemenea proiect cu acumulare prin pompare este identificat ca justificabil după 2035."

pag. 22: "Senzitivitatea E (P2030MSE)
Aceasta este o variantă a scenariului P2030M ce presupune investiții în construirea unei centrale hidroelectrice cu capacități de acumulare prin pompaj la Tarnița-Lăpuștești, de 1000MW, având termenul de dare în folosință cu funcționare completă până în 2025."


pag. 23: "În cadrul analizei de senzitivitate, a fost verificat dacă capacitatea de pompaj totală și costurile, așa cum rezultă din proiecțiile Scenariului Optim, se potrivesc în totalitate (pe întreaga perioadă de proiecție), pentru capacitatea de pompare a proiectului Tarnița-Lăpușești, chiar dacă scenariul nu include în mod explicit acest proiect."

Deci?  :dunno:

Ionut

Guvernul a aprobat o cotă de energie regenerabilă de 8,3% pentru anul viitor

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi o hotărâre privind stabilirea unei cote obligatorii de 8,3% pentru energia electrică din surse regenerabile care va beneficia anul viitor de certificate verzi, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei. Cota pentru anul viitor a fost stabilită în conformitate cu recomandările Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, la valoarea de 8,3%, astfel încât să nu aibă impact negativ în factura consumatorilor finali, spun reprezentanţii ministerului.

"Astfel, potrivit actului normativ adoptat în şedinţa de Guvern, în anul 2017 va fi tranzacţionat acelaşi număr de certificate verzi ca în 2016, valoarea subvenţiei rămânând neschimbată, iar impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică se menţine constant la nivelul celui din anul 2016, respectiv de 42 lei/MWh", se mai arată în comunicat.

Oficialii Ministerului Energiei au explicat că, în cazul în care ar fi fost menţinută cota din acest an, respectiv 12,5%, factura finală la energia electrică ar fi crescut cu 5%. "În anul 2016, această cotă a fost stabilită la 12,15%, însă menţinerea acesteia şi pentru anul viitor ar fi condus la o creştere a impactului certificatelor verzi în factura consumatorilor finali cu 17 lei/MWh, reprezentând aproximativ 5% (din factura finală - n.r.)", se precizează în comunicat. Actul normativ a fost supus analizei Consiliului Concurenţei şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, obţinând punct de vedere favorabil.

Economica.net

GDPR

^Pe acelasi subiect:

Guvernul Cioloș nu aprobă modificările la Legea 220, dar lovește dur pe regenerabili: Cota obligatorie de certificate verzi pe 2017, redusă la 8,3%

Ministerul Energiei susține că HG va produce efecte numai până la aprobarea de către noul Guvern a proiectului de OUG ce modifică Legea regenerabilelor, pentru care s-a obţinut aprobarea Comisiei Europene.  Nu putem să nu ne întrebăm dacă noul Cabinet de la Palatul Victoria va dori sa aprobe un act normativ lăsat moștenire, fără a avea intenția de a veni cu propriile modificări!? A mai trecut un an și regenerabilii nu numai că nu au obținut ce au solicitat de la Guvernul Cioloș, dar se aleg și cu o cotă obligatorie de certificate verzi pe 2017 mult redusă, de 8,3%. Nu a reușit Cabinetul Cioloș să adopte propunerea Ministerului Energiei de  OUG care modifică Legea 220, însă în ultima sa ședință a aprobat o cotă pentru 2017 care garantează insolvența/falimentul pentru mulți dintre producătorii de energie din sectorul regenerabilelor.

investenergy.ro

Ionut

ANALIZĂ: Liberalizarea totală a preţurilor energiei electrice pentru populaţie
ar putea aduce în 2017 facturi mai mici şi servicii noi.
Protejarea consumatorilor vulnerabili, "uitată" din lipsă de bani în buget


Preţurile energiei electrice pentru consumatorii casnici se vor liberaliza total de la 31 decembrie 2017, moment în care toată energia va proveni din piaţa liberă. Încheierea calendarului de liberalizare aduce, în 2017, mişcări majore în piaţă: intrarea unor jucători noi şi importanţi pe piaţa consumatorilor casnici, cu oferte agresive de preţ, apariţia unor pachete noi de energie şi servicii pentru populaţie şi ieşirea din amorţire a jucătorilor actuali, care deţin monopolurile regionale de distribuţie de electricitate şi au fost puţin deranjaţi de competiţie până acum. Pe de altă parte, protejarea consumatorilor vulnerabili din România de fluctuaţiile de preţuri a fost abandonată de către autorităţi, deoarece este considerată prea costisitoare pentru buget. Potrivit calendarului, ponderea energiei din piaţa liberă va ajunge la 80% de la 1 ianuarie 2017 şi la 90% de la 1 iulie.

News.ro

Ionut

Ministrul Energiei: România va atinge un consum istoric de gaze,
de peste 72 milioane mc/zi, din care 16 milioane mc din import


România va atinge în această perioadă un consum maxim istoric de gaze, estimat la 72-74 milioane metri cubi pe zi, din care o cantitate de circa 16 milioane mc de gaze este asigurată din import, a declarat luni ministrul Energiei, Toma Petcu. Consumul-record este atins ca urmare a temperaturilor foarte scăzute din această perioadă.

"Pe gaze, se estimează de către cei de la Sistemul Energetic Naţional că vom ajunge la un consum de 72-74 de milioane metri cubi, consum istoric. Până acum nu s-a mai ajuns, maximul fiind de 71,2 (milioane mc)", a spus Petcu, după o şedinţă a Dispeceratului Energetic Naţional. În prezent, 28 milioane de mc de gaze sunt asigurate din producţia curentă a producătorilor - în principal Romgaz şi Petrom -, iar 26 milioane mc pe zi provin din rezervele de gaze înmagazinate pentru perioada iernii, potrivit ministrului. "S-a luat decizia ieri (duminică, n.r.), printr-o notificare a Transgazului către Dispeceratul Energetic Naţional, ca Elcen, CET Brazi şi CET Galaţi să treacă (...) de la gaze pe păcură. În cursul zilei de ieri şi noaptea s-a întâmplat acest lucru", a mai spus ministrul.

News.ro

Ionut

România aprinde becul vecinilor, deşi are consum record.
Toată capacitatea de export către Ungaria e ocupată


În condiţiile în care România se confruntă cu un consum istoric de energie electrică, iar necesarul intern este acoperit în special din cărbuni şi hidrocarburi, adică din cele mai scumpe surse, producătorii români exportă energie către Ungaria la maximumul capacităţii de tranzit. Preţurile de pe piaţa spot a energiei electrice au crescut, atât în România, dar mai ales în Ungaria, potrivit datelor Operatorului Comercial al Pieţei de Energie Electrică de la Bucureşti. Ca atare, România exportă masiv energie electrică în Ungaria, la nivelul maxim pe care îl suportă liniile de înaltă tensiune.

România înregistrează cele mai mari consumuri de energie electrică din ultimii ani, din cauza temperaturilor scăzute, dublate de număărul din ce în ce mai mare de locuinţe care se încălzesc cu electricitate (din cauza colapsului sistemelor de termoficare urbană). La ora 11, 15, producţia era de 10.400 MW, niveluri atinse în perioada României industriale din era comunistă şi consumul de 9.400 MW. Exporturile sunt de peste 1.000 MW putere orara, cifră care la care s-a ajuns frecvent în această perioadă.



Economica.net

Ionut

ANALIZĂ Iarna nu-i ca vara. Cazul energiei regenerabile, care,
în nopțile fără vânt, poate acoperi doar 0,28% din consum


Iarna nu-i ca vara, mai ales în zilele fără vânt! Aceasta ar putea fi concluzia analizei structurii producției și consumului record de electricitate din acest început de an. Dacă vara presa raportează producții record de energie regenerabilă, energia regenerabilă reprezintă iarna o adevărată vulnerabilitate pentru sistemul energetic.

Vineri, la ora 12:22, sursele mult hulite de activiștii ecologiști, cărbunele și hidrocarburile, erau responsabile pentru aproximativ 45% din energia electrică produsă în România, față de doar 14,79% energie produsă din resurse regenerabile. Și asta în condițiile în care vântul își făcea datoria, producând 1.374 Mw (13,39%). Parcurile fotovoltaice produceau doar 113 Mw (1,1%), iar energia produsă din biomasă 51 Mw (0,5%).

În comparație, în cursul zilei de 8 august 2016, de exemplu, din totalul de 8.335 de Mw produși, 1.495 Mw (17,9%) erau produsul parcurilor eoliene, 611 MW (7,33%) a celor fotovoltaice și 0,61 (sau 51 Mw) reprezentau energie produsă din biomasă. În total, 2.127 Mw (25% din producție sau 30% din consumul de 6.932 Mw înregistrat în acel moment).



Profit.ro

carutasul

Textul mi se pare un pic "bias-at"; iarna vântul produce 13% iar vara 17% ( si sa nu uităm că avem o producţie mai mare, deci s-ar putea ca in cifre absolute să fie aproape la fel.
E adevărat însă că eoliana e foarte inegală şî că nu poate înlocui termocentralele ci doar economisi cărbunele. Deci în final îşi atinge scopul, acela de a arde mai putin cărbune. Problema de rezolvat e  la felul în care funcţionează concurenţa pe piaţa asta, unde se bat surse "de încredere" ( termocentrale, nucleară) cu surse dependente de diverşi factori, ca eoliana şi parţial hidroelectrica.  Trebuie ca autoritatea de reglementare să vadă cum face să nu le falimenteze pe primele şi să se bazeze doar pe cele "instabile", prin politica de preţuri, in rest cifrele mi se par chiar OK. Fiecare are rolul lui în sistem, poate că termocentralele ar putea primi si ele o "subvenţie" pe perioada când nu funcţionează, oricum există preţuri diferite în funcţie de disponibilitatea energiei. Ce vreau să spun e că in momentul de faţă mi se pare că avem un sistem energetic destul de echilibrat din punct de vedere tehnic şi ecologic, şi că ar fi păcat să fie stricat prin politici financiare proaste ( cum se întămplă la Hidroelectrica de exemplu)

TibiV

Interesant.
Mai ales comparand cu postarea precedenta a lui Ionut pe aceeasi tema...
Acum avem 28% eolian, 24% carbune, 23% gaze & pacura....
Si daca ne uitam in timp, in urma , se pare ca principala sursa de reglare este la Hidro... Care a pompat in retea intre maximum 3900 MW si minimum 500 MW. Cred ca ar trebui sa avem mai multa grija de "hidro", caci este singura sursa "elastica"...


Concluzia cred ca este clara: vantul este bun, dar nesigur...
Iar soarele, daca nu se arata... Consuma!
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

mircea

Acuma întreb şi eu ca să nu tac, dar fluctuaţiile astea mari de la eolian nu-s din cauză că-s toate amplasate într-un singur loc (zonă), iar dacă acolo nu bate vântul, ciuciu-banana curent?
Nu ar fi mai logic să ai eoliene în mai multe zone din ţară, eliminând riscul de a nu produce (suficient)? La o adică, dacă nu bate vântul în Dobrogea, dar în Moldova/Oltenia/Ardeal scoate pomii din rădăcină, de ce nu am profita de asta? De ce trebuie să ne ţinem toate ouăle într-un singur coş? Personal, aici văd prostia cifrelor prezentate drept adevăr absolut.

dr4qul4

tocmai asta e. Vantul nu bate decat in Dobrogea si in Baragan. Restul zonelor sunt mult mai protejate. Si nu o sa investeasca nimeni in eoliene care vor produce doar 30 de zile pe an, si atunci la jumatate din cat produc cele din Dobrogea.

Da stiu, si pe varful muntilor bate vantul, dar acolo costurile de constructie a parcurilor de eoliene sunt pe masura.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

mircea

Să ştii că la zonele montane mă gândeam, având în minte nişte declaraţii mai vechi făcute de preşedintele CJ Caraş-Severin, care avea un studiu pe tema asta, Muntele Mic fiind o variantă mai mult decât viabilă. Şi mă gândesc că sunt destui munţi propice pentru eoliene în ţară. Există pe undeva vreun studiu la nivel naţional pe tema asta?
Revenind la costuri, or fi ele pe măsură, dar acolo deja poate interveni şi statul central sau chiar autorităţile locale ( PPP, cu pachet minoritar, gen 30-40%) pentru că în fond, e o chestiune ce ţine şi de siguranţa naţională.

dr4qul4

mai mult de certificate verzi si subventii prin fonduri europene ce vrei sa le mai dea?
La munte este o mare problema cu montajul. Ai vazut cat de mari sunt acele eoliene. Cum crezi ca le poti cara prin serpentine? apoi mai ai nevoie de drumuri de santier si platforme pentru macaralele care le vor monta.
Si mai e o chestie. Nu ai voie sa montezi o eoliana intr-un loc din care elicea va umbrii o zona locuita. Sunt niste studii care arata ca alternanta soare-umbra (din cauza elicelor) poate provoca nu stiu ce afectiuni. Banuiesc ca ai observat ce nasol e cand trebuie sa conduci prin zone care alterneaza in soare puternic si umbra.
Iar de sus de pe munte, umbra poate ajunge peste valea locuita, sau macar peste drum.
In Anglia am vazut foarte multe eoliene direct in mare. acolo nu incurca pe nimeni, nu ai nevoie de drumuri de acces iar transportul e foarte usor.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist