Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.



Ionut

Modificarile aduse Legii energiei in Parlament pot crea disfunctionalitati pe piata energiei

Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) critica modificarile aduse asupra Legii energiei 123/2012 in Parlament. "Apreciem ca punerea in aplicare a noilor modificari poate crea premisele unor interpretari si aplicari abuzive ori eronate. Ne exprimam surprinderea fata de modul in care s-a decis aprobarea unor amendamente, care- in opinia noastra- pot produce controverse si pot crea disfunctionalitati pe piata energiei", se arata intr-un comunicat al AFEER.

Cu toate ca Presedintia a solicitat reexaminarea modificarilor, acestea au fost readoptate de plenul Parlamentului, aproape identic cu varianta initiala, in pofida semnalelor autoritatilor si AFEER, se mai arata in comunicat. Reamintim ca Presedintia a retrimis modificarile legii in Parlament pentru reexaminare, deoarece acestea ar afecta piata concurentiala.

Potrivit asociatiei, prin modificarile aduse la Legea 123/2012 (alin. 3 al art. 29) se confera dreptul producatorilor de a incheia contracte cu alti producatori, realizand un mixt energetic, in scopul de a oferta apoi energia electrica pe piata interna sau la export, dar cu respectarea "art. 28 si a celorlalte prevederi legale in vigoare". Se remarca faptul ca art. 28 din Legea nr. 123/2012, la care se face trimitere in mod expres, reglementeaza obligatiile producatorilor de energie electrica, iar lit. c a acestui text de lege prevede obligatia acestora de a oferta "public si nediscriminatoriu pe piata concurentiala intreaga energie electrica disponibila". AFEER considera ca intre cele doua dispozitii ale legii exista o incompatibilitate evidenta, ceea ce va conduce la interpretari si disfunctionalitati pe piata.

Comisia Europeana ar putea declansa o procedura de infringement impotriva Romaniei, intrucat modificarile aduse Legii energiei in Parlament sunt susceptibile ca ar afecta concurenta in piata, a declarat, pentru Agerpres, Corina Popescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei.

Si multe alte detalii pe Hotnews

stangabriel

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-21373801-scenarii-ale-strategiei-energetice-rolul-gazelor-mixul-energetic-putea-creste-iar-cel-carbunelor-urma-scada-ceea-inseamna-dependenta-mai-mare-rusia-iar-biomasa-avea-pondere-nesemnificativa.htm

Scenarii ale strategiei energetice: Rolul gazelor in mixul energetic ar putea creste, iar cel al carbunelor ar urma sa scada, ceea ce inseamna o dependenta mai mare de Rusia, iar biomasa va avea o pondere nesemnificativa

Hai sa mutam aici discutia inceputa la SNN Cernavoda.

Boom-ul regenerabililor a fost oarecum artificial, iar povestea cu generatorul pornit sa produca in locul Solarelor e adevarata, o sa caut in graficul SEN cel putin o noapte cu 1 MW productie solare. Cineva a uitat pornit generatorul? :)))


Dar hai sa ne bucuram ca s-au facut atat, e ok, dar trebuie mai multe hidrocentrale. Potentialul e imens.
Hidrocentralele au 2 probleme pe termen lung: seceta si colmatarea. Dar de asemenea aduc avantaje imediate: o salba de lacuri distribuie noroiul pe toate, de exemplu Lacul Izvorul Muntelui e o treime colmatat, in 200 de ani e plin, dar a salvat lacurile din aval.  Apoi ca rezerva pe timp de seceta.

Din punct e vedere al SEN ele regleaza instantaneu productia.

Dar o hidrocentrala e ca o autostrada, dureaza constructia, costa mult si nu are efect electoral.

Minele lucreaza in faliment pentru ca sunt capusate si ca avem importuri din afara. Dar asta nu inseamna ca peste jumatate din ele nu ar trebui inchise.

Ionut

România ajunge iarăşi să importe o treime din consumul de gaze.
Nu pentru că nu are, ci pentru că e mai ieftin de la alţii


30%. Acesta este procentul din consumul naţional de gaze naturale care va proveni din import în luna noiembrie, potrivit ultimelor date publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE). Asttfel, în total, consumul clienţilor industriali, casnici, şi ai producătorilor de energie termică va fi, în noiembrie, de 13,7 milioane MWh, dintre care 9,5 milioane din surse interne (producţie curentă şi extracţie din depozitele în care gazele au fost deja înmagazinate), iar 4,2 milioane MWh din import.

Procentul de importuri este similat celor din perioada în care România trebuia să importe gaze din Federaţia Rusă, tot în procente cuprinse între 30% şi 40% pentru a-şi susţine consumul, dat fiind că în acea perioadă funcţiona la capacitate industria de îngrăşăminte chimice, iar cele mai multe combinate aparţineau grupului Interagro. Astăzi, Interagro este în insolvenţă, deci România are gaz destul din producţia internă şi, totuşi, se ajunge la importuri. Din ce cauză?

Economica.net

TibiV

Vestea nu mi se pare rea deloc.
Daca ne permitem, mai bine sa ardem gaze rusesti (care sunt destule) si sa economisim resursele noastre (tot mai putine) pentru "zile negre"...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Io

Decizia e corecta.
Nu lucrez in industria asta insa pe fuga, doua probleme:
1- m-ar interesa totusi sa stiu cind au fost semnate contractele pentru ca e una sa cumperi vara si alta la sfirsitul toamnei. Iar Gazprom numai comerciant nu e, dar nu e cazul de intrat in detalii.
2- daca gazele de import sint mult mai ieftine, asta e un semnal clar si impune investitii in dezvoltare aici si acum.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

stangabriel

Am observat acum 10 minute, 12 29 , in graficul SEN , eolienele sunt pe scadere, cu 209 Mw, cand este cod galben de vant in Moldova. Pai trebuia sa zbarnaie turbinele. Sunt deconectate? Rog colegii din zone cu eoliene sa scrie daca bate vantul in perioada asta.

Ionut

România este singura țară din regiune care
n-a realizat niciun progres în ceea ce privește racordarea firmelor la electricitate


Dincolo de faptul că este țara la care firmele au cel mai dificil acces la racordarea la rețeaua de electricitate, România este și singura țară din regiune care nu a înregistrat niciun progres în acest sens în ultimul an.  În pofida declarațiilor reformatoare a guvernanților tehnocrați și a comisiilor de debirocratizare create, în România o companie are nevoie în continuare, potrivit raportului Doing Business 2017 al Băncii Mondiale, de 182 de zile și de 53 de mii de dolari pentru a-și putea racorda la rețea o unitate de producție. Cifre identice cu cele din raportul pentru 2016, ceea ce face ca România să se situeze pe un rușinos loc 134 (din 190 de state) în ceea ce privește accesul companiilor la electricitate.

Profit.ro

Ionut

Ministerul Economiei: 46 de companii mari consumatoare de energie electrica
au fost scutite de la plata de certificate verzi


Ministerul Economiei anunta ca 46 de companii au beneficiat de Schema de ajutor de stat instituita prin HG. 495/2014, de la inceputul programului, in anul 2015, pana acum, prin care au fost scutite de la plata de certificate verzi. Potrivit ministerului, aceste companii, din domeniile IMM si mari societati, au primit acorduri pentru exceptare de la plata unei parti din numarul de certificate verzi aferent cotei obligatorii. Printre beneficiarii schemei de ajutor de stat se afla Alro, ArcelorMittal, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom, Lafarge Ciment (la care director general pana in noiembrie 2015 a fost actualul ministru al economiei) etc.

Hotnews

silviu321

Pt StanGabriel:
-cel mai probabil nu batea vantul in Dobrogea;
O problema majora a SEN este faptul ca producatorii Eolieni sunt concentrati intr-o singura zona, Dobrogea, zona in care era deja o productie puternica (CNE Cernavoda), si cu un consum nu prea mare.
In plus, in momentul in care au primit avizele de racordare, s-a stabilit ca majoritatea CEE sa participe financiar la realizarea de noi linii de transport, insa nici pana azi nu s-a stabilit o metodologie de calcul, implicit nu s-au realizat aceste lucrari.
Desi e cod galben de vant in Moldova, e foarte probabil ca in Dobrogea sa nu bata vantul si astfel productia in CEE sa fie redusa.( ai fi surprins cat de mica e Pinstalata in CEE in Moldova)

GDPR

Interconectorul de gaze Romania-Bulgaria a fost finalizat. Punerea in functiune, la sfarsitul lunii

Transgaz anunta ca in 4 noiembrie 2016 a fost finalizata tragerea pe sub Dunare a conductei de rezerva DN 500 in lungime de 2100 metri, iar pana la finalul lunii se va finaliza si punerea in functiune. Interconectorul Romania-Bulgaria a fost finantat cu fonduri europene in valoare de 23 milioane euro, din care 10 milioane euro alocate lucrarilor de pe malul romanesc si 13 milioane euro pentru partea bulgara.

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-21398876-interconectorul-gaze-romania-bulgaria-fost-finalizat-punerea-functiune-sfarsitul-lunii.htm

Ionut

Cioloş a discutat cu premierul chinez despre cooperarea în domeniul energiei nucleare şi termice

Premierul Dacian Cioloş a discutat sâmbătă seara, la Riga, cu omologul său chinez Li Keqiang, continuarea cooperării între România şi China în domeniul energiei nucleare şi termice, transmite agenţia Xinhua. Cei doi au avut o întrevedere bilaterală în marja reuniunii şefilor de guverne din statele Europei Centrale şi de Est şi China, în format 16+1, organizată în Letonia. Cioloş a arătat că România doreşte să colaboreze cu China pe baza unor relaţii de prietenie şi este deschisă investiţiilor chineze în infrastructură, cum ar fi cea portuară, şi cooperării în domeniul turismului. El a precizat că proiectele româno-chineze majore vizează energia nucleară şi termică.

Li a declarat că ţara sa consideră foarte importantă cooperarea cu România şi este gata să întărească integrarea strategiilor de dezvoltare ale celor două state şi să intensifice cooperarea în domeniile energiei şi procesării avansate a produselor agricole. China promovează o creştere echilibrată a comerţului bilateral.

Economica.net

Ionut

STUDIU: România a ieşit din topul celor mai atractive ţări pentru proiecte de energie regenerabilă

România a ieşit din top 40 ţări atractive pentru proiecte de energie regenerabilă, după ce anul trecut era pe locul 34, pe fondul reducerii drastice a schemei de sprijin pentru electricitatea produsă din surse regenerabile, iar mulţi proprietari de parcuri eoliene şi solare, ameninţaţi de faliment, caută să vândă, dar li se oferă preţuri prea mici, potrivit unui raport publicat luni de compania de consultanţă şi audit EY.

,,Mulţi deţinători de parcuri eoliene şi solare, ameninţaţi de faliment, caută să le vândă, în timp ce potenţialii cumpărători oferă preţuri încă inacceptabile. În plus, asimilarea turnurilor turbinelor eoliene drept construcţii impozitabile a contribuit suplimentar la înrăutăţirea sentimentului investitorilor", a declarat un consultant în cadrul EY România, Valeriu Binig.

România a îndeplinit încă de acum ţinta specifică anului 2020 privind ponderea regenerabilelor în consumul brut de energie primară, dar nu este clar dacă vor supravieţui suficiente capacităţi de generare până în 2020, când se verifică îndeplinirea ţintei specifice, potrivit EY România.  În urma modificării legislaţiei în 2013, producătorii afirmă că în acest moment există în piaţă un excedent de peste 6 milioane de certificate verzi, care nu au cumpărător.

News.ro

Ionut

Guvernul a adoptat Programul de iarna privind
stocurile de siguranta ale Sistemului Electroenergetic National


Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, Hotararea privind masurile pentru realizarea stocurilor de siguranta ale Sistemului Electroenergetic National (SEN), denumit Programul de iarna. Programul vizeaza functionarea in conditii de siguranta a SEN in perioada 15 noiembrie 2016- 15 martie 2017, cu posibilitatea prelungirii pana la 31 martie, in ceea ce priveste asigurarea combustibililor pentru perioada sezonului rece si a volumului de apa din lacurile de acumulare.

Stocurile necesare a fi constituite pana la 15 noiembrie 2016, pentru buna desfasurare a activitatii, odata cu inceperea sezonului rece:

    163 de mii de tone de huila la care se adauga stocurile necesare pentru indeplinirea obligatiilor conform HG 138/2013;
    30 de mii de tone de pacura;
    1.650 mil. m3 volum brut de apa in lacuri;
    1.600 mii MWh energie electrica echivalenta in lacuri;
    18.340.862,385 MWh stoc minim obligatoriu de gaze naturale inmagazinate in depozitele subterane;
    25.500.000,000 MWh estimarea stocului final al ciclului de inmagazinare 2016

Hotnews