Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

shift2rail

frontul anticiclonic prelungit - presiune atmosferica mare, temp scazute, lipsa miscarii maselor de aer  - testeaza capacitatea de import a Ro:

https://economedia.ro/productie-insuficienta-de-energie-iarasi-suntem-aproape-de-capacitatea-maxima-de-import-a-retelei.html


nicolaem

^^
stiu harta dar nu e tocmai relevanta.
ministru zice 4000 import. exclud moldova ca de la ei nu mai avem ce importa.
harta de exemplu inca nu arata finalizata linia de Pancevo, care declarativ aduce inca 300MW.
De pe harta daca adunam interconectare BG+SR+HU=3800. ar mai fi 350 cu UA

TVlad

Pe harta apare insa noua linie dubla de 400kV Smirdan - Gutinas drept activa. Oare chiar e in functiune sau harta e doar o estimare pentru 2025? Iar linia de Pancevo sa fi fost data in exploatare mai devreme decit era planificat?

RobertH

QuoteConstrucția Liniei Electrice Aeriene (LEA) de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău a ajuns la un stadiu de realizare de circa 50%. Totodată, 200 din cele 507 fundații au fost finalizate, iar 30 de piloni au fost deja instalați. Potrivit directorului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, linia va fi dată în funcțiune la sfârșitul acestui an.


Proiectul, început în aprilie 2024, include trei componente principale: construcția liniei Vulcănești-Chișinău, stația de transformare Chișinău și stația de transformare Vulcănești.

,,Vreau să menționez că etapă aceasta care se vede pe viu că sunt asamblate anumite echipamente, sunt instalate, această sunt deja etapele practic spre final a unui proiect de asemenea anvergură. (...) Acesta este un exercițiu foarte complex, ca să vă dați seama, avem peste 6400 de proprietari care sunt subiectul exproprierii, ce înseamnă că se face în primul rând identificarea acestora, crearea bunurilor, se face evaluarea bunurilor care urmează a fi compensate și după aceea se asigură că compensările se fac în conformitate cu legislația," a declarat Ruslan Surugiu, la emisiunea ,,Zi de zi", de la Radio Moldova. Acesta a mai confirmat că lucrările se desfășoară conform planului agreat cu contractorii. Odată cu îmbunătățirea condițiilor meteorologice, lucrările vor fi accelerate începând cu luna martie, iar termenul de finalizare rămâne stabilit pentru decembrie 2025.

Directorul UCIPE a menționat că principalele provocări în procesul de construcție sunt legate de efectele războiului din Ucraina, care au afectat livrările de materiale și forța de muncă. ,,Până în prezent am avut diferite surprize de genul acesta. Sau cu livrările de materiale trebuit de schimba total, sau cu forța de muncă, sau cu traseul pe unde pot fi aduse materialele și echipamentele. Toate astea au trebuit să fie ajustate, modificate din cauza războiului," a explicat acesta.

Precizăm că linia va putea asigura peste 50% din consumul de energie electrică în perioadele de sarcină maximă, dar și va asigura exportul energiei produse din surse regenerabile. ,,Plusul cel mai mare este că nu vom fi vulnerabili din punct de vedere a infrastructurii, pentru că acum, după cum cunoașteți, importul de circa 50% din consumul nostru la moment trece prin nodul energetic de la MGRES-Cuciurgan. Dar în afara de aceasta, mai este altceva, este consolidarea și întărirea sistemului intern de transport a energiei electrice, care permite atât timp importul, dar dacă va fi cazul și exportul energiei electrice, atât timp cât vom dezvolta și partea de regenerabile de pe intern," a subliniat Surugiu.

Valoarea totală a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic se ridică la 61 de milioane de euro, dintre care 27 de milioane de euro sunt destinate construcției liniei Vulcănești-Chișinău. Proiectul este finanțat de Banca Mondială, beneficiari direcți fiind ÎS Moldelectrica și consumatorii de energie.



Sursa: https://radiomoldova.md/p/46314/constructia-liniei-electrice-vulcanesti-chisinau-50-din-lucrari-sunt-finalizate-termenul-ramane-decembrie-2025

TVlad

Am schitat cu linie rosie ingrosata traseul acestei noi linii.




Powered by API/PUM imgur uploader

nicolaem

etotusi riscanta pt moldova avand in vedere ca trece putin prin ucraina.

dumbravaandrei

in caz de ceva, o reloci 15 km mai la dreapta si ai rezolvat problema.
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

TVlad

Nu e asa simplu pentru ca implica o traversare peste Dunare si peste 30km de linie noua pe teritoriul nostru.


TVlad

#594
Efect "canalie" nu Trump. De ce nu a spus aceleasi lucruri si pina acum? Pentru ca spune ce crede ca e la moda, nu ceea ce e corect.


paulmare

Transelectrica, in sfarsit s-a hotarat sa taie coada pisicii, bravo lor ,
In conditiile in care cred ca 10-15% din proiectele anuntate se finalizeaza - daca dupa doi ani nu ai miscat nimic decat hartii si incerci sa fii baiat destept cu ATR si proiect pe care sa incerci sa il vinzi - iti anuleaza atr-ul daca nu dovedesti ca ai platit echipamente sau se vede ca e constructie in lucru
Asa cred ca aveam vreo 50gw "proiecte" ale unor "baieti destepti" care voiau sa le vanda si nu prea era cui
si noi aberam cu linii de HVDC pana in germania, din hubul european de energie pe hartie


nicolaem

pai in definitiv zice ce zicem toti si pe aici.
nu inchizi nimic pana nu pui ceva in loc.
din pacate am inchis multe, la cele noi sunt intarzieri asa ca suntem importatori disperati.
noroc cu investitiile in interconexiuni din ultimii ani ca sa avem si cablu pe unde sa importam
deja de pret nici nu mai vorbim, bine ca am avut curent toata iarna.
pare ca am trecut-o cu bine.

nicolaem

ca tot ziceam de investitii:

https://economedia.ro/transelectrica-majoreaza-capacitatea-de-export-import-de-energie-electrica-a-romaniei-pe-interconexiunea-cu-serbia.html
Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a anunțat că de astăzi intră în exploatare comerciale ambele circuite ale Liniei Electrice Aeriene 400 kV Reșița – Pancevo, dintre România și Serbia. Țara noastră are, astfel, începând de astăzi, 11 linii electrice de 400 kV de interconexiune cu tările vecine și o capacitate de interconexiune de până la 1000 MW cu Serbia.