Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

1 Member and 2 Guests are viewing this topic.

stangabriel

#15
http://www.zf.ro/companii/ziua-cu-cel-mai-mare-consum-de-energie-vantul-a-stat-carbunii-si-apele-au-dus-greul-13765993

,,Pe 8 ianuarie am avut cel mai mare consum. Am avut aproape 9.500 MW, situaţie pe care nu am mai înregistrat-o din februarie 2012. S-a pornit cărbunele, am ocolit gazul pentru ca dacă intra centrala Petrom (centrala pe gaze a Petrom de la Brazi - n.red.) scădea presiunea. N-am ajuns însă la păcură. Oricum sistemul nu a avut probleme. Nu pică nimic. Ştim noi", spune Octavian Lohan, membru în directoratul Transelectrica, şeful Dispecerului Energetic Naţional.

De exemplu, la începutul zilei de 8 ianuarie, funcţionau circa 1.000 MW în parcuri eoliene, ceea ce înseamnă cam 400 de turbine, dacă se ia în calcul o capacitate instalată de 2,5 MW pe unitate. După-amiază, mai mergeau 3 turbine. Seara, când consumul a atins vârful, în sistem erau doar 97 MW, adică mai puţin de 40 de turbine, pentru ca spre miezul nopţii, când deja consumul scăzuse cu 25%, eolienele să ajungă din nou la 1.000 MW. Cărbunii şi energia hidro au reglat însă sistemul.

http://www.zf.ro/companii/consumul-de-energie-a-ajuns-la-maximul-ultimilor-trei-ani-din-cauza-frigului-eolienele-s-au-oprit-cand-era-mai-mare-nevoie-de-ele-noroc-ca-apele-si-carbunii-au-acoperit-grosul-13766000

În total, România are aproape 20.000 MW instalaţi, dar hidrocentralele nu au funcţionat la capacitate maximă, prelând însă vârfurile de consum, eolienele au avut o contribuţie minoră, iar centralele pe gaze nu au putut fi folosite la capacitatea maximă din cauza limitărilor sistemului de transport.




stangabriel

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-19114444-bilantul-bursei-energiei-2014-recorduri-tranzactionare-lansarea-pietei-regionale-energie.htm

http://www.ziare.com/victor-ponta/premier/ponta-vrea-sa-ajute-moldova-cu-energie-electrica-1343226

Am pus al doilea link pentru acest citat de week-end.  :D

" Dupa cum stiti, Romania are energie electrica. Problema este ca nu avem capacitatile de transport suficiente. O sa discut cu domnul Leanca, chiar acuma, la birou. Si daca putem sa facem ceva, bineinteles ca facem"

stangabriel

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-19169959-kearney-cererea-energie-electrica-din-romania-putea-stagna-pana-2025-lipsa-unei-abordari-proactive-din-partea-guvernului.htm

O analiza a companiei de consultanta A.T. Kearney indica faptul ca, in lipsa unei abordari proactive din partea Guvernului, cererea de energie electrica din Romania este de asteptat sa stagneze pana in 2025 (cu o crestere mai mica de 1% pe an). Pentru a creste cererea, economiile de succes isi construiesc sistemul energetic pe un plan competitiv de dezvoltare a industriei, insa acesta lipseste in Romania, se mai arata in studiul efectuat la cererea Fondului Proprietatea.

Romania are suficienta capacitate de productie pentru a satisface cererea prognozata pana in 2025, dar functioneaza cu costuri ineficiente. In prezent, pretul energiei electrice este distorsionat de subventii si de ineficientele sectorului de productie al energiei electrice.

Estimarile arata ca aceste subventii si ineficiente (costul de exploatare al carbunelui, supracompensarea energiilor regenerabile) conduc la o crestere a costului energiei cu aproximativ 24% pentru economia tarii, se mai arata in studiu.


stangabriel

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/transelectrica-deschide-programul-investitiilor-pe-2015-cu-o-licitatie-de-150-mil-lei-in-magistrala-din-sud-vest-13761559

Transportatorul de energie Trans­electrica (simbol bursier TEL) a scos la licitaţie un contract în valoare de 154 milioane de lei (cu TVA) pentru modernizarea principalei ,,magistrale" energetice din sud-vestul ţării, o linie care leagă hidrocentrala Porţile de Fier de Reşiţa şi, apoi, de Arad.

stangabriel

#19
http://transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet

Azi dimineata pe la 9 26 am avut pe eoliene -8 MW din sistem,adica atat au consumat toate ,poate s-a invartit vreuna,dar per total nu au fost pe plus. Asta e ,au sisteme care trebuie sa functioneze,nu poti sa le opresti de tot. De asemenea,acelasi lucru se poate intampla cu toate centralele producatoare,hidrocentrale ce stau,ele au consum tehnic,insa pe SEN apare productia sau consumul per categorie. De exemplu,toate parcurile solare au ajuns la un consum de 1 MW pe ora pe timp de intuneric.

Si ca fapt divers, nu stiu daca a fost greseala de calcul de la centru sau nu ,insa stiind ca unii proprietari de parcuri solare ajuta panourile cu generatoare pe motorina pentru a obtine productie,deci certificate verzi, am vazut pe grafic intr-o noapte productie de 4 MW pe panouri solare  :) probabil dorel a uitat generatorul pornit.

stangabriel

#20
http://www.capital.ro/in-lipsa-investitiilor-pretul-energiei-va-creste-cu-35-pana-in-2025.html

"În lipsa investițiilor, prețul energiei va crește cu 35% până în 2025"

Articol amplu,o sinteza la discutiile de  pana acum.

CataOT

#21
Am vazut ca a fost o discutie legata de declaratia domnului Borza , cum ca cele 5 hidrocentrale in pompaj de pe Oltul inferior au fost lasate sa functioneze 5 saptamani si au produs energie mai scumpa decat pretul pietei. Acest lucru este normal deoarece proiectul nu este nici pe departe terminat , doar facute investiti de ochii lumi ( am vazut cu ochii mei ca in palelel uneia din turbine erau gauri de intra degetul mic , si aceasta avea numai 10.000 de ore de functionare fiind Siemens . Precedentele pale erau produse la Resita si dupa ani si ani erau in stare perfecta )

Hidrocentralele merg in pompaj mai mult in gluma acum , fiind necesar ca lacurile sa fie pline ca apa sa ajunga din una in alta .
Acest fenomen se intampla din cauza lipsei celei mai importante verigi , hidrocentrala de la Islaz care urma sa traga apa din Dunare pentru ca sistemul sa functioneze ca un tot unitar. Fara aceasta prima/ultima hidrocentrala , si investitia in ecluzele la celelalte baraje a fost facuta tot degeaba .

http://www.economica.net/hidroelectrica-pune-in-functiune-5-hidrocentrale-de-pe-olt-doar-ca-sa-arate-cat-sunt-de-ineficiente_77033.html

stangabriel

Hai sa discutam despre  hidrocentrala Tarnita in topicul Hidrocentrala Tarnita. Pun acolo date tehnice  importante.

stangabriel

http://transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet

2647 MW pe eoliene aseara si peste 2500 MW toata noaptea. Am avut surplus de pana 1725 MW,in rest peste 1300 MW. Au mai scazut productia pe hidrocarburi, motiv pentru care Petrom a dat stirea ca vor discuta ce se va intampla cu termocentrala pe gaze de la Brazi. E interesant ca Inginerii de la centru de reglaj al SEN inca rezista la presiuni, pana acum imi pare ca sunt corecti. Nu stiu care e comisia de control a lor.

stangabriel

Cateva date si lamuriri. http://www.romanialibera.ro/economie/finante-banci/cat-mai-rezista-sistemul-energetic-253674

În Legea energiei sunt doar ambiguităţi în ceea ce priveşte răspunederea Transelectrica. În mod normal, doar Transelectrica ar trebui să fie răspunzătoare de funcţionarea sistemului energetic naţional, fără imixtiuni guvernamentale sau politice, iar toate situaţiile de urgenţă şi măsurile de luat ar trebui clar precizate", a declarat un fost preşedinte al Transelectrica.

A urmat avizarea de către Guvern a unei hotărâri care să permită Translectrica, în situaţii critice, să limiteze sau să sisteze temporar livrările de energie electrică la export, precum şi să limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici.

România s-a confruntat, de-a lungul timpului, cu doar două situaţii de colaps energetic.

În martie 1977, în urma unui cutremur devastator, a avut loc pentru o durată de timp mai scurtă un colaps pricinuit de căderea bruscă a unor unităţi energetice. În această situaţie colapsul a fost provocat de un dezechilibru.

Situaţia cea mai gravă a fost consemnată în mai 1977, iar prăbuşirea sistemului energetic a durat două zile, pagubele însumând câteva miliarde de dolari. Colapsul energetic din mai 1977, datorat unui şoc de scurtcircuit, a avut la bază o greşeală umană: regiunile Nord şi Sud ale ţării au fost conectate simultan la sistem deşi normativele prevedeau de puţină vreme altă procedură. Fără a mai pomenii de victime, pagubele materiale au fost imense: instalaţii distruse, fabrici închise, transprt blocat.

stangabriel

http://www.zf.ro/zf-24/faceti-cunostinta-cu-cel-mai-bine-pazit-secret-din-energie-dispecerul-energetic-national-creierul-sistemului-locul-unde-se-intra-numai-dupa-ce-treci-de-cititorul-de-retina-11290383

Faceţi cunoştinţă cu cel mai bine păzit secret din energie: Dispecerul Energetic Naţional, creierul sistemului, locul unde se intră numai după ce treci de cititorul de retină

stangabriel

http://www.capital.ro/exportul-de-energie-electrica-din-2014-la-un-nivel-record.html

În 2014, România a exportat o cantitate de energie de 9.937 GWh, de 2,09 ori mai mare faţă de cea din anul anterior, de 4.753 GWh. Importurile de energie electrică au fost de 2.811 GWh, în uşoară creştere faţă de 2013, când s-au ridicat la 2.737 GWh.

silviu321

O comparatie a preturilor en. electrice pe Piata pt ziua urmatoare PZU in RO, HU, SK si CH

http://www.opcom.ro/rapoarte/pzu/RaportMarketResults.php?lang=ro

pana la urma concurenta e cea care dicteaza pretul

citeam intr-un raport trimestrial al NTSOE ca in Germania s-a ajuns la pret negativ pt energia electrica.
(e adevarat  pt intervale extrem de scurte, cantitati mici si in conditi exceptionale  gol de noapte, productie mare in eoliene, hidraulicitate ridicata etc)


stangabriel

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-19276998-transelectrica-firma-italiana-prysmian-semnat-acord-pentru-cablul-submarin-romania-turcia.htm

Transelectrica si firma italiana Prysmian PowerLink vor forma o echipa de experti si specialisti care sa elaboreze studii si analize ale implicatiilor tehnice, comerciale, financiare si juridice aferente finantarii si construirii cablului submarin de transport electricitate intre Romania si Turcia, informeaza Mediafax.

adiarc

"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura