Termoficarea in Bucuresti

Started by dr4qul4, November 01, 2022, 11:57:11 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TVlad

Tevile noi care nu sint preizolate au un strat superficial de rugina. Se acopera inainte de montaj cu o vopsea anticoroziva.

Tevile din imagine insa par a avea semne de folosinta anterioara, nu cred ca sint noi. Se vad niste pete rectangulare similare cu amprenta reazemelor din galerie.

TVlad

E foarte ciudat ce se intimpla pe bd. Mihalache. Lucrarea trebuia incheiata in decembrie 2024 iar pe tronsonul fotografiat mai sus e ditamai magistrala care face legatura cu zona Stefan cel Mare si Baneasa. Tevile ruginite sint sudate deja, nu sint segmente separate. Cred ca pregatesc un provizorat, o deviere temporara si au de gind sa o faca pina la incheierea sezonului de incalzire. De asta au adus teava cu diametru asa de mare si ma astept sa apara cit de curind alaturi si a doua.

Xed

Drumul spre munca e pe acolo asa ca va voi tine la curent cu ce se intampla in zona.

Xed

Salutare! Revin de data aceasta cu niste poze de la tronsonul inca aflat in reabilitare de pe Kiseleff. Nu pare sa mai aiba foarte mult insa la cum au decurs pana acum lucrarile le-as mai da inca vreo luna. Pe sectorul de pe Ion Mihalache inca nu au aparut schimbari.

Foto pe directia Arh. Ion Mincu -> Piata Victoriei














TVlad

Esti sigur ca pentru termoficare sint lucrarile? Pe Kiseleff nu stiu sa fie retea TEB in afara de traversarea din dreptul Str. Monetariei. Nu au pus si ei un panou explicativ?

Xed

@TVlad, ai dreptate. E de fapt lucrare a celor de la Apa Nova de modernizare si extindere a retelei. Cand inca erau depozitate conductele, erau de mare capacitate si semanau prea bine cu cele de la termoficare  :-[

Telvanni

Pe Kisseleff s-a inlocuit colectorul principal de canalizare. S-a folosit metoda denumita Pipe-Jacking, pe scurt inseamna ca s-au executat gropi din loc in loc iar tronsoanele de teava din beton au fost impinse unul cat unul cu cilindri hidraulici.
Am o fotografie cu unul din tronsoane, are diam de 800mm iar inelul din lemn este indiciul metodei folosite, lemnul (era un fel de OSB) este acolo ca sa nu crape betonul cand se face impingerea.



lilolello

Salutare! I am new here dar m-am bucurat să citesc toate contribuțiile de aici. Am nevoie de puțin ajutor și încerc să-l găsesc aici. Mă numesc Olga și fac o cercetare de doctorat despre accesul la apa caldă și căldură în oraș, în special despre rețeaua de termoficare din București. Caut persoane care sunt conectate la Termoenergetica (sau au fost și s-au debranșat) și care sunt (sau au fost) afectate de întreruperile în aprovizionarea cu apă caldă și căldură, care ar fi disponibile să discute cu mine despre asta. Vreau să documentez aceste experiențe pentru a înțelege cum afectează accesul întrerupt la agentul termic experiența de trai în oraș. Dacă mă puteți ajuta, sau cunoaște-ți pe cineva care ar vrea să discute cu mine, vă rog să-mi lăsați un mesaj aici, sau la telefon: 0758480943.

Multumesc mult!

carutasul

Așa, aș continua aici discuția de la accidente STB.  Da, știu, dacă ai pune centrale individuale în fiecare bloc din București ar fi un coșmar logistic si probabil și de mediu (deși nu sunt sigur că scot mai mult fum decât mașinile care circulă în permanență). Eu nici nu aș fi un fan al soluției, doar făceam observația că ni se servește un argument cu un randament teoretic care nu are nici un sens. Soluția mai la îndemână cred că ar fi să lași să se deconecteze zonele periferice mai rarefiate și eventual să încurajezi centrale de bloc/ microcartier. Pe care să le administreze chiar asociațiile de locatari. Asta ar reduce lungimea țevilor necesare, ar descentraliza sistemul și ar permite înnoirea echipamentelor. Momentan primăria e prinsă în clinciul ăsta că probabil trebuie să și plătească datoriile restante mai departe la Elcen sau cum îi mai cheamă și varianta cea mai simplă e să le plătească din subvenții. Aș face observația pe care am făcut-o la SEN, că imediat ce s-a încălzit afară consumul instant de electricitate a scăzut de la 8500MW la 6800 sau pe acolo. Știu că în ultima vreme e populară și varianta cu schimbătoare de căldură dar eu zic că mare parte din acești 1500-2000MW sunt în realitate calorifere electrice și reșouri și nu m-aș mira să aflu că vreo 500 sunt în București, în ciuda subvențiilor la căldură. Există orașe mari, precum Galați (că de ăsta știu sigur) care au renunțat la sistemul centralizat și nu am văzut să fie vreun smog prin oraș, deși sunt și zone cu blocuri de 10 etaje, deci până la urmă se poate. Din păcate însă mă tem că la București e vorba de niște grupuri de interese pe care nu are nimeni curaj să le spargă...

TVlad

#54
E posibil sa fie din Bucuresti cei 500MW. A crapat CET VEST matematic odata cu venirea gerului, noi in Militari am fost afectati.

Hai sa va spun cum e: temperatura caloriferelor variaza direct proportional cu temperatura de afara, nu invers. Evident, in perioade mai reci oamenii mai pun un calorifer electric in priza sau - mai degraba - tin aprins aragazul pentru ca gazul se plateste la comun.

Sistemul (sau cei care il opereaza) nu mai e capabil sa livreze decit o cantitate constanta de caldura (presupunind ca nu sint avarii). Multi au acum robinete termostatate si cind e frig, incercind sa asigure in interior temperatura dorita, se deschid. Sarcina termica creste si, cum se livreaza cantitate constanta, temperatura agentului termic scade.

Legat de subventii si veniturile fabuloase ale bucurestenilor: barosanii nu prea stau in blocuri incalzite de Termoenergetica.

Reteaua de termoficare e o gluma fata de cea Apa Nova, mult mai intinsa si foarte bine intretinuta. Nici nu imi amintesc cind am ramas ultima oara fara de apa rece. Daca Apa Nova poate administra si intretine o retea asa mare, de ce nu ar putea si Termoenergetica?

As renunta bucuros la "incalzirea" centralizata dar sint niste taxe foarte mari pentru debransare desi eu nu am personal nici un fel de contract cu aceasta societate Termoenergetica. Nu e normal sa fim facuti clienti captivi. Ar trebui doar sa ii anunte asociatia ca apartamentul X e deconectat, racordurile sint sigilate si gata (asta pentru a-si redimensiona corespunzator reteaua si modul de alimentare desi, cum am spus mai devreme, deocamdata se vede ca ar fi inutil).



pista_bacsi

Sunt curios cat o să fie subvenția la sat în Arad vs București. Ar fi amuzant ca la ei să nu fie nicio subvenție pentru că primăria nu are bani de subvenție. Pe vremea în care trăiam în București eu plăteam mai puțin pe încălzire decât bunicii mei de la țară. Diferența era de 2 sau 3 ori mai mare ceea ce e un pic extrem.

Venitul mediu și median la majoritatea blocurilor din București este mult peste 90-95% din țară.

Sunt total de acord ca sistemul actual e nefuncțional, dar soluția nu este subvenționarea anuală cu sute de milioane de euro.

Quote from: tom_sawyer on March 05, 2025, 01:22:31 PMO comună din Arad și-a făcut propriul sistem de încălzire / S-au montat 70 de km de conductă care leagă toate casele la o centrală care funcționează cu biomasă

Primăria comunei Seleuș din județul Arad construiește o centrală termică care foloseşte biogaz şi biomasă. Aceasta va furniza agent termic pentru gospodăriile care se încălzesc, în prezent, cu sobe pe lemne, anunță Agerpres.

carutasul

eu nu mă refer musai la "barosani" ci la cetățeanul mediu care primește subvenție în București deși cetățeanul din Văscăuți nu primește subvenție pentru încălzire și nivelul lui de trai e oricum la jumătate. Pe vremea romanilor, cei din Roma primeau grâu din Egipt gratis, dar măcar aveau scuza că ei cuceriseră acele teritorii :) Ai dreptate probabil cu ApaNova că ei sunt în stare să țină țevile funcționale dar în practică eu asta văd, că țevile astea curg, și curg nu de azi, unele probabil chiar de dinainte de 1989 și tot în practică se vede că nu pot fi reparate. Teoretic da, pot fi, dar practic nu. Și atunci singura chestie care îmi vine în minte e că acea subvenție curge și ea prin alte "găuri" :) În practică eu la casa mea de 150 de mp plătesc la fel ca un bucureștean cu un apartament de 60 deși el primește și subvenție. Pe de altă parte bănuiesc că dacă primăria ar renunța la subvenționare guvernul ar zice merci și ar lua banii, fără să îi aloce în altă parte tot la Capitală, așa că îi înțeleg și pe primari că nu renunță la ea pentru că își iau și înjurăturile și nici nu se aleg cu nimic :) Lucrurile sunt în așa fel organizate încât să rămână așa și după aia ne mirăm de unde apar toți profeții trăzniți care vin să ne salveze :)

carutasul

@pista_baci chiar citeam dimineață cu doamna articolul ăla și ne gândeam că dacă ne retragem la "ținuturile căruțești" mai la bătrânețe am putea face chestia asta numai cu "clanul nostru" cun suntem noi oltenii organizati pe "famiglii" am putea cu ușurință să rezolvăm...


nirolf

#59
Vă plângeți de subvenția la termoficare, dar uitați că plătiți prețuri plafonate la gaz de vreo 2 ani. Aia nu e tot subvenție? Asta e, gazul vine cu niște riscuri geopolitice.

Legat de renunțarea la termoficare, v-ați pus problemă dacă rețeaua de gaze duce 600.000 de centrale noi? Sau înlocuim spartul străzilor pentru termoficare cu spartul străzilor pentru rețeaua de gaze?