Termoficarea in Bucuresti

Started by dr4qul4, November 01, 2022, 11:57:11 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dr4qul4

Un proiect de o asemenea importanta merita un topic dedicat.
QuoteTermoenergetică furizează energie termică pentru 10.032 de Asociații de proprietari/locatari din 8.091 de blocuri de locuințe, pentru 74 de cămine și 313 imobile/case, reprezentând aproximativ 1.170.000 de locuitori
Asadar, la anul ar trebui sa inceapa nebunia: s-au semnat contractele pentru proiectare si executie

QuoteEste cea mai mare investiție în termoficare din acest mandat, cu o valoare de 260 de milioane de euro, din care 200 de milioane euro fonduri nerambursabile. Contractele pentru proiectare și execuție au fost încheiate pe o perioadă de 4 ani, iar proiectarea a fost deja demarată, astfel încât să putem începe lucrările de execuție din primăvara anului viitor

Lotul 1 – Magistrala II SUD – Asocierea SC ELSACO ELECTRONIC SRL (Lider) - SC SICOR SRL (asociat) - SC ENERGOMONTAJ SA (asociat)
Lotul 2 - Magistrala II - III Grozăvești – Asocierea SC ELSACO ELECTRONIC SRL (Lider) - SC SICOR SRL (asociat) - SC ENERGOMONTAJ SA (asociat)
Lotul 3 - Magistrala V Grozăvești – Asocierea CONSTRUCTII ERBAȘU SA (Lider) - CONSIX CONSTRUCȚII SRL (asociat)
Lotul 4 – Magistrala Progresu – Berceni – Asocierea CONSTRUCTII ERBAȘU SA (Lider) - CONSIX CONSTRUCȚII SRL (asociat)
Lotul 5 - Magistralele II Sud, II-III Grozăvești, V Grozăvești, Progresu - Berceni, II Vest, I-II-III Vest – Asocierea SC ENERGOMONTAJ SA (Lider) - SC ELSACO ELECTRONIC S.R.L (asociat) – SICOR SRL (asociat) - IPCT INSTALAȚII S.R.L.(asociat)
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TVlad

Foarte bine insa cum putem obtine de la primarie/Termoenergetica o harta detaliata cu reteaua primara din Bucuresti? Unii dintre noi sint sigur ca ar vrea sa inteleaga mai mult despre modul cum circula agentul termic in oras, care sint tronsoanele cu probleme, in ce ordine intra in reparatii, cum sint arondate diversele cartiere la Cet-uri, ce posibilitati de realocare exista in caz de avarie, etc.

Exista o harta aici insa e la rezolutie mica, incorecta si perimata:

https://buletin.de/bucuresti/visualisations/harta-radet/#map%20overlay/ol3.embed

dr4qul4

Poate ne ajuta un coleg care se descurca mai bine in SICAP.
Bnauiesc ca exista ceva anexe in caietul de licitatie.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

oc7avian

În 2021 a fost publicată harta asta, iar pe POIM e etapa 2 (ce e cu roșu). Nu cred că s-a schimbat mare lucru de atunci. Etapa 1 (albastru) din ce știu e mare parte deja în execuție, dar n-am urmărit în detaliu termoficarea





Powered by API/PUM imgur uploader

TVlad

Multumesc. O stiam si pe aceasta. Traseele sint corect reprezentate insa rezolutia imaginii e foarte mica iar situatia lucrarilor e diferita. De exemplu pe str. Apusului lucrarile sint finalizate de citiva ani. Judecind dupa culoarea rosie, ar trebui abia sa inceapa.

ghrt

În ultimele zile se lucrează la CET Titan, la CET, pe fostul stadion şi pe str. Şahighian. Momentan înlocuiesc ceva ţevi, dar nu pun din cele termoizolate ci ţevi simple.
Cont (aproape) inactiv.

ghrt

Au ridicat 4 hornuri / ţevi.
Dacă e cineva interesat pot să încerc să merg să mă interesez mai precis, dar sunt habarnist în materie de construcţii, nu prea ştiu la ce să mă uit.
Cont (aproape) inactiv.

Telvanni

Pentru cei care si-au pus intrebarea aceasta:

Ce s-ar întâmpla dacă Bucureștiul ar renunța la sistemul de termoficare și ne-am pune toți centrale de apartament

https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-25916772-intampla-daca-bucurestiul-renunta-sistemul-termoficare-pune-toti-centrale-apartament.htm

TVlad

#8
Pina una, alta, au produs o harta mincinoasa pe situl Termoenergetica:

https://www.cmteb.ro/harta_stare_sistem_termoficare_bucuresti.php

De ce mincinoasa? Pentru ca la noi in cartier de vreo saptamina caloriferele sint reci iar pe acea harta punctul termic e fie verde (=nici o problema!), fie galben (=lipsa parametri, care or fi aia si cine i-a luat, ca la mine nu sint...).






Powered by API/PUM imgur uploader

TVlad

#9
Informatie e ultima ora: a plesnit in citeva locuri magistrala preizolata de pe Iuliu Maniu. Teava nemteasca, instalata in anul 2000. Nu au fost in masura sa localizeze defectiunea deoarece e ingropata direct in pamint asa ca au sapat pina au nimerit.

Au schimbat in anul 2000 traseul magistralei, din canivoul de pe latura sudica a bulevardului in scuarul de pe mijloc, direct in sol (ma rog, pat de nisip). Cu 5 ani inainte reparasera complet magistrala, pe amplasamentul existent in varianta obisnuita: teava simpla cu vata de sticla si carton bituminat.

Sfatul meu e sa va debransati cit se mai poate. Nu mai am nici o iluzie cu astia, din rau in mai rau mergem. Nu pot ei repara/moderniza reteaua intr-un ritm mai rapid decit cel de dezintegrare.

zone_rider

In zona respectiva sunt mai multe CET-uri, inclusiv CET Politehnica, si pot compensa, reteaua fiind sub forma unor bucle. Sfatul cu debransarea ar fi bun daca nu ar exista preturile gigantice la gaze naturale. In acest moment, pretul via Termoenergetica este la jumatate fata de pretul gazelor naturale pentru centrala proprie.

Pentru caldura, ca solutie de avarie, deocamdata este rentabila folosirea surselor bazate pe electricitate (aere conditionate, resouri etc.), pentru cei care au contract cu Hidroelectrica. Pentru apa calda, solutia este un boiler, dar necesita cheltuieli mai mari (achizitie, montaj etc.) 

TVlad

#11
E CET Grozavesti. Teoretic se poate compensa, practic nu pentru ca reteaua e atit de praf incit orice schimbare de traseu pentru agentul termic inseamna debit si/sau presiune redusa cu acelasi rezultat: calorifere reci.

Se intimpla de exemplu ca ruta alternativa (singura viabila) sa fie un tronson nu numai ocolit dar si cu diametru mai mic. De aici rezulta debit mai mic. Presiunea nu poate fi crescuta proportional pentru ca exista riscul unor noi sparturi. Zob.

shift2rail

Quote from: zone_rider on November 25, 2022, 10:46:14 AMPentru caldura, ca solutie de avarie, deocamdata este rentabila folosirea surselor bazate pe electricitate (aere conditionate, resouri etc.), pentru cei care au contract cu Hidroelectrica. Pentru apa calda, solutia este un boiler, dar necesita cheltuieli mai mari (achizitie, montaj etc.)

probabil nu ai aflat cat costa kwh in afara cotelor plafonate de 100/255 kwh per luna.

zone_rider

@TVlad  nu am greșit, exista CET Politehnica, chiar a fost modernizat acum vreo 10 ani și poate produce energie termică foarte eficient.
http://turvirtual.upb.ro/?scene=5fad2c71a0338207b31f23d6

@shift2rail Referitor la ce am spus legat de încălzirea electrica, este foarte corect in acest moment. Cine are contract cu hidroelectrica, va plăti prețul din contract atunci când depășește plafonul. De la 1 ianuarie, va fi alta legislație (care încă nu e adoptata) deci nu ma pot pronunța.

TVlad

#14
O fi putind insa e la scara retelei e o gluma, un simplu laborator pentru studenti. Cica ar produce agent termic pentru campus si camine. E posibil dar am dubii.

Referitor la avaria de pe Maniu: gropile sint astupate, deduc ca s-a finalizat operatia, vorba aia - a reusit, pacientul e mort. In Militari caloriferele sint sloi si drept bonus, aseara am ramas si fara apa calda.

De la dispecerat m-au lamurit care sint aia parametrii:

1. Temperatura - usor de realizat de catre CET- uri insa in ultimele zile Cet Vest si Cet Sud nu au fost capabile sa o asigure nici pe asta:

https://elcen.ro/#/info






Powered by API/PUM imgur uploader

2. Debitul;

3. Presiunea.