Termoficarea in Bucuresti

Started by dr4qul4, November 01, 2022, 11:57:11 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

panzer

Te cred ca mai vor sa stoarca niste bani. Nici nu ii banuiam de corectitudine.

Dar situatia blocurilor reabilitate la nivel de capitala, nu iti spune cum e la nivel de cartier/punct termic. Daca unul singur nu este reabilitat, la el se va raporta temperatura agentului termic. Ceilalti vor "plange" ca e prea cald.

Despre pompele cu turatie variabila te invit sa vorbesti cu administratorul nostru. Locatarii mai stransi la punga n-au fost de acord cu inceperea furnizarii de caldura. Cei cu copii mici doreau sa se dea drumul imediat. Discutia a fost transata de seful de la punctul termic. La inceput de Noiembrie 2024. Nu acum 20 de ani. Poate tehnic ai dreptate, dar ...

PS: daca vrei sa fii eco si e prea cald in apartament, acopera caloriferul cu un prosop ceva. Schimbul termic nu se mai produce si le trimiti caldura inapoi pe retur. Mult mai eco decat sa deschizi geamul, dar vei primi aceeasi factura.

Cristi N

@TVlad in cazul tau cred ca cel mai practic ar fi sa faci rost de cheia de la subsol si sa inchizi partial robinetii de la intrarea in bloc in functie de temperatura exterioara. In felul asta, factura de la termo va fi mai mica si automat suma de plata pentru fiecare apartament va scadea.

PS. Inainte sa faci "reglajul" asta vorbeste cu vecinul de la parter care are ferestrele pe Nord. Teoretic ala e cel mai friguros apartament din bloc.

marius21

TVlad, dupa cum vad Termoenergetica solicita ca agentul termic sa le fie livrat intre 87-90 grade Celsius si Cet Vest livreaza la 91 de grade Celsius. Practic in parametri solicitati.

Pentru cine nu stie preturile cu care Elcen vinde energia catre Termoenergetica sunt stabilite de Anre.

Iddea ca agentul termic este "rezidual" si deci ar trebui sa fie gratis sau aproape gratis este o utopie. Daca ar fi asa, CET-urile s-ar inchide (fii d si fosrte vechi ) iar atunci nici acea "energie reziduala " nu ar mai exista.

Si oricum Termoenergetoca are nevoie de aproximativ 2000 mc de agent termic/apa calda in fiecare ora ca sa acopere ce se pierde prin conductele ciur.

Aici este problema de baza si din nefericire , cu exceptia unicului si singurului contract de reabilitate din bani europeni semnat de primar in prima luna din primul mandat ( deci el nu a avut niciun aport ) , nu exista nimic altceva in pipeline.
  Am mai explicat cum si aici administratia actuala a pierdut cateva sute de milioane de lei bani europeni prin fazarea proiectului.

Iar legat de Elcen, ei au accesat bani europeni din FM pentru modernizarea Cet-urilor ( si astfel se va obtine si reducerea "energiei reziduale " ) dar este nevoie si de cofinantare din partea companiei. Bani pe care nu ii are in conturi pentru ca Termoenergetica nu isi achita la timp favturile .
Deci  Termoenergetica ar face bine sa isi achite datoriile care au crescut abrupt de la an la an.

Pentru cine nu stie datoriile  Termoenergetica catre Elcen erau la sfarsit de 2020 de 0.25 miliarde ron iar acum au ajuns la 1.2 miliarde ron ( cu facturi neplatite din luna iunie 2024)

carutasul

păi tu practic îmi dai dreptate. Pe de o parte ni se servește gogoașa că energia produsă de CET-uri e "mai ieftină" pe de altă parte se pare că CET-urile se bazează pe plățile Termoenergetica pentru a supraviețui. Păi nu e mai simplu ca Termoenergetica să își producă singură agentul termic? Cu ocazia asta s-ar vedea și că e mai ieftin :) Prețul "fixat de ANRE" e un preț contabil "ca să fie bine". În teorie avem un sistem eficient. În practică avem doi mamuți în faliment :)

marius21

  Normal ca CET-urile au ca sursa importanta si veniturile obtinute din ceea ce livreaza catre Termoenergetica.
  Totodata prin conductele a Termoenergetica se pierd aproape 2000 de tone de apa fiebinte in fiecare ora .

  Acum legat de preturi. Elcen livraza gigacaloria la 329 de lei . Costurile totale recunoscte sunt de 980 lei .

Problema 1 este ca si la acest nivel de pret de 980 lei/ gigacalorie ( implicit cu subventii de 2 miliarde/an ) Termoenergetica inregistreaza pierderi si a ajuns sa aiba capitaluri proprii negative

 Problema 2 este ca autoritatea locala nu spune public faptul ca subventia otova ( acordata tuturor ) se va reduce obligatoriu an de an pana la eliminare din 2031/2032 ( conform normelor UE ).  Deci in cativa ani vor mai putea fi acordate subventii doar pentru consumatorii vulnerabili astfel incat daca nu se eficientizeaza rapid sistemul populatia va plati un pret de 3 ori mai mare ( cu exceptia consumatorilor vulnerabili care vor primi subventii )

 Elcen si-a facut temele , a obtinut bani europeni prin Fondul de Modernizare iar Termoenergetica sa isi achite de urgenta datoriile ( energie livrata de Elcen ) care au crescut abrupt in ultimii ani.

 Mai departe, este necesara fuziunea Elcen-Termoenergetica deoarece Bucurestiul nu poate functiona eficient un sistem integrat si centralizat ( partial )


TVlad

Populatia nu va plati nici un pret de 3 ori mai mare pentru ca se va debransa sau, daca nu va fi lasata, va sparge niste tigve.

marius21

#96
TVlad, ideea este sa nu se ajunga acolo.
Daca se va ajunge cel mai probabil politicul isi va asuma o procedura de infringement decat sa majoreze pretul de 3 ori.

  In Romania exista un exemplu de bune practici : Oradea. Subventia este minima de sub 10% din tariful platit de populatie. In Bucuresti populatia plateste o treime iar subventia este de 2 treimi.

  Solutii sunt dar trebuie efectuata rapid fuziunea Elcen-Termoenergetica si actionat integrat .
  Se poate introduce si energie regenerabila in sistemul de termoficare ( implicit reducerea emisiilor de CO2 ) direct sau prin pompe de caldura etc .


carutasul

Problema e în ce sens faci fuziunea? Că dacă încălzirea Capitalei ajunge la Ministerul Energiei atunci primarul rămâne cam de formă... Iar invers o să ai niște faliți care să producă energie. Privatizarea iar e cu cântec că e monopol...

Telvanni

@panzer, îmi permit să nu fiu de acord cu ce ai scris. 

Un robinet termostatat îți permite să menții o temperatură constantă, iar unul smart îți oferă și mai mult control – poți seta temperaturi diferite pentru diverse intervale orare sau zile. 

Sigur, este imoral să oprești complet căldura, bazându-te pe faptul că te încălzești de la vecini. Totuși, nu este deloc greșit să îți setezi termostatul astfel încât să ai, de exemplu, 18°C în timpul zilei, când ești plecat, și 22°C seara și noaptea. O diferență de 4°C între două apartamente este insesizabilă, iar transferul de căldură prin planșeu va fi minim, aproape inexistent. 

Majoritatea dintre noi suntem plecați ziua de acasă, deci o astfel de reglare ar avea sens. 

Mai imoral mi se pare să ții geamul rabatat la -10°C, știind că oricum plătești aceeași sumă pentru încălzire. 

În ceea ce privește aspectele tehnice semnalate de tine (riscul de crăpare a țevilor), acestea sunt de mult timp rezolvate prin utilizarea pompelor cu variator de frecvență. 

Cât despre închiderea parțială a robinetului din subsol, la mine ,,desteptul" de administrator a făcut exact asta. Din cauza unui robinet defect, se auzea un zgomot constant pe țevi, încât era imposibil să dormi în bloc.