News:

.

Main Menu

Lituania

Started by nenea_hartia, September 18, 2022, 09:56:10 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nenea_hartia









Centrul istoric:




nenea_hartia

Centrul istoric și zona de clădiri noi, separate de râul Neris:







Turnul televiziunii. Ajungem și acolo. Până atunci, vă rog să remarcați verdeața abundentă, practic pădurea din următoarele poze:






nenea_hartia

Coborâm de acolo, ca să vă arăt diverse alte clădiri istorice de pe ambele maluri ale Nerisului:







Palatul Raduškevičius:



Biserica Sf.Arhanghel Rafael:




nenea_hartia





Muzeul Ocupației:

:

Mai sunt și câteva clădiri comuniste semnificative. Teatrul Național de Operă și Balet:



Palatul pentru Concerte și Sport, acum abandonat:




nenea_hartia

Nu știu, nu întrebați! :lol:



Pe malul drept al râului este o zonă în care se construiește sau se reabilitează intens. Clădiri de birouri noi încearcă să mascheze blocurile comuniste.








nenea_hartia





Și clădirea mea preferată :gj: :


nenea_hartia

Schimbăm zona nouă cu imagini mai familiare. Mai jos e o piață acoperită, exact așa cum există sute și la noi, cu legume, fructe, brânzeturi și mezeluri:



Până și cu băbuțe care vând mărar și ouă de casă pe trotuarul din față:





Ultima mea vizită a fost în cartierul Karoliniškės. Sunt multe troleibuze și autobuze care merg acolo, iar o călătorie din centru durează o jumătate de oră.




nenea_hartia



Ținta mea a fost turnul televiziunii:



La baza lui e un memorial dedicat celor căzuți în timpul evenimentelor din ianuarie 1991:






nenea_hartia

Platforma de la etajul 20 oferă o panoramă fabuloasă:










nenea_hartia


nenea_hartia

Pare că și la marginea capitalei lituaniene (la Sineștivičius sau Mătăsarevičius :lol:), niște cetățeni ard cabluri furate ca să dea de fer :lol::



La final, un sport extrem practicat pentru 37 de euro...





A doua zi de dimineață, ,,cu sufletu' 'necat", ca să-l parafrazez pe Dona Dumitru Simincă, am părăsit Vilnius cu direcția Riga, Letonia.


Deocamdată sfârșit... :lol:

dumbravaandrei

Frumos itinerariu.
Multumesc pentru imagini! Nu am mai fost prin Lituania de 15 ani, dar sper sa revin intr-o zi.
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

dan tm

Sînt suprins că ai gasit o biserică greco catolică.
Interesant că au reusit sa pastreze atîtea clădiri vechi în timpul perioadei sovietice.Dar poate nu ar trebui să mă mir, de vreme ce țările baltice foloseau alfabetul latin în epoca sovietică. Cel puțin asa am vazut pe net că pe rublelel sovietice scria cu alfabetul latin.

Felicitări pentru efortul de a posta atîtea poze.



nenea_hartia

^ Adevărat, e de mirare mai ales că au supraviețuit atâtea biserici. Poate că sovieticii, găsind un oraș foarte bine făcut de ăia dinaintea lor, cu bulevarde largi, cu râuri canalizate, cu clădiri somptuoase și urbanism de calitate, au fost mulțumiți că nu trebuie să mai facă nimic și l-au folosit așa cum era, mărginindu-se să construiască doar cartierele dormitor de la periferii.

Pe de altă parte, cred că nicăieri în URSS nu au existat distrugeri masive precum cele ordonate și supravegheate de Ceaușescu în București și alte orașe, în anii '70-'80. Din păcate, distrugerile pe scară largă continuă și în ziua de azi, chiar dacă sub alte forme. Până și aici, pe forum, am văzut în trecut utilizatori care susțineau ,,raderea" unor ,,ruine" din capitală, indiferent de valoarea arhitectonică și/sau istorică a acestora, fără să le treacă prin cap că ar putea fi totuși reabilitate. Poate că nu era cazul în acest topic, dar voi posta totuși două poze. Prima e din Riga, a doua din Bruxelles. Se vede clar în ce stare erau vechile clădiri și cât de puțin mai păstrează din ele constructorii care le reabilitează, dar ele nu sunt ,,rase", iar fațadele obligatoriu rămân.




nenea_hartia

UPDATE

După cum am pomenit aici, în luna mai am călătorit din nou în Lituania, pentru concertul Rammstein.

Mai întâi am dat o fugă la Kaunas și am vizitat Mănăstirea Pažaislis, pe care nu apucasem să o văd data trecută. Interiorul este pictat de maestrul florentin Michelangelo Palloni.





Întors la Vilnius, am revizitat partea de depou rezervată Muzeului Căilor Ferate. De data asta de la sol și gratuit, pentru că am prins o zi a porților deschise. Nu voi insista cu multe poze.