News:

.

Main Menu

Lituania

Started by nenea_hartia, September 18, 2022, 09:56:10 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nenea_hartia







Aici e de remarcat o ciudățenie. După cum se vede la intrarea în ,,vynoteka", în Lituania zilele săptămânii nu sunt afișate în cuvinte, ci în cifre romane. Mi-au trebuit câteva zeci de secunde să mă prind, în fața unui muzeu închis, că în ziua VII nu se vizitează :-[.




nenea_hartia









Am avut ocazia să văd cum arată o astfel de casă ,,la roșu":


nenea_hartia

Biserica Nașterea Maicii Domnului (ortodoxă):



Biserica Sf. Fecioare Maria (catolică):



Foarte surprinzător, am văzut multe mici monumente religioase în Lituania, precum această troiță stradală, care au scăpat nedemolate de ruși.





Muzeul de Istorie, închis și el pentru renovare... :(


nenea_hartia

Am ajuns la scopul principal al excursiei, castelul Trakai. Nici o călătorie în Lituania nu e completă fără vizitarea lui.
Castelul e așezat pe o insulă de pe lacul Galvė și mi s-a spus că e cel mai bine conservat castel din cărămidă roșie din Lituania. Poza de mai jos oferă o imagine lămuritoare asupra poziției lui.



Nelipsitul drapel al Ucrainei:








nenea_hartia


nenea_hartia







Pe malul lacului se oferă tot soiul de activități de agrement și sunt terase care servesc bere la pint și kibinai, un fel de colțunași.


nenea_hartia

Cam atât, n-aș vrea s-o mai lungesc. La întoarcere am coborât din tren la Paneriai. Am o obsesie pentru lucrări abandonate :weird: :lol:, așa că am traversat câteva linii din triaj și am urmat o cărare prin iarbă până la cel de-al doilea tunel feroviar construit vreodată în Lituania, acum dezafectat.





Înăuntru cică ar fi nu știu ce colonie protejată de lilieci, iar accesul prin portalul de vest e barat după câțiva metri. Portalul de est este blocat încă de la intrare, cel puțin așa am văzut în niște poze pe forumuri, dar eu n-am ajuns (încă) până acolo. Se poate ajunge pe o cărare prin pădure, e vizibilă pe Google și am văzut-o cu ochii mei, dar - obligat de timpul scurt - eram grăbit să continui vizita la Vilnius, așa că m-am întors la gară.



O locomotivă tractând un tren de marfă lituanian:




nenea_hartia

Triajul Paneriai e foarte mare și mai multe garnituri rusești cărând cereale, animale vii, ciment și alte bunuri către Kaliningrad erau garate acolo.










Va urma...

nenea_hartia

VILNIUS

Gara Vilnius, punctul meu de intrare în oraș:







Pe terasa restaurantului gării tronează o statuie de gips a lui Tony Soprano :lol::





Tot acolo, nelipsitele semne de solidaritate cu Ucraina


nenea_hartia

Muzeul căilor ferate este deocamdată micuț, însă bogat în materiale audio-video. Pereții sunt acoperiți cu oglinzi, care dau senzația de mărime:



Vehiculele feroviare sunt în curs de restaurare, iar acea parte nu se poate în principiu vizita, dar e perfect vizibilă de pe o pasarelă pietonală:












nenea_hartia

În fața gării am dat de primele troleibuze din Vilnius. Majoritatea sunt Škoda 14Tr și arată foarte ponosit la exterior, dar surprinzător de confortabil la interior:









Și în Vilnius sunt Solaris Trollino poloneze, iar solidaritatea cu Ucraina este exprimată pe afișajul digital:


nenea_hartia

O linie spre gară:



Un autobuz articulat MAN A23 NG. Ca și la Kaunas, în Vilnius e un furnicar de mijloace de transport în comun.



Artă stradală în jurul gării:






nenea_hartia

Templul coral din Vilnius



Arhitectura e diversă:



În vecinătatea centrului istoric mai sunt multe clădiri de reabilitat:



Poarta Răsăritului și capela ei, cea mai frumoasă intrare în centrul istoric:





Biserica catolică Sf.Tereza:


nenea_hartia


nenea_hartia

Însă centrul istoric al orașului este înscris în Patrimoniul UNESCO în special datorită arhitecturii sale religioase. Sunt 28 de biserici în centrul vechi, una la fiecare aproximativ 700 de locuitori.

Intrarea în curtea interioară și interiorul bisericii greco-catolice Sf.Treime:





Biserica ortodoxă rusă Pogorârea Sf.Duh. Cum e de așteptat, bisericile ortodoxe ruse nu strâng donații pentru Ucraina și nici nu permit fotografiatul în interior. Probabil pe principiul că anumite ,,obiective" nu trebuie fotografiate.





O altă biserică ortodoxă rusă, Sf.Nicolae: