Vagoane de călători

Started by Ionut, July 17, 2022, 02:13:06 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Konter

#90
Parca arata mai bine decat anterioarele vagoane modernizate la Grivita.

"Vagoanele modernizate prin PNRR prezentate la gara Băneasa – unul de clasa 1 și altul de clasa a 2-a au ieșit de pe fluxul de producție al reparatorului bucureștean Atelierele CFR Grivița. Compania a semnat trei contracte importante prin PNRR cu CFR Călători, printre care și cel care vizează modernizarea vagoanelor clasă.

Este vorba de serviciiile de modernizare a vagoanelor seria 2190 (cunoscute și ca AVA 2000, produse la Astra Vagoane Călători Arad) și seria 1980 (cele de clasa 1) și achiziția serviciilor de mentenanță. Valoarea serviciilor de modernizare este de 133.086.783,24 lei fără TVA, iar cea a mentenanței de 80.710.965,03 lei fără TVA.

Vagoanele modernizate au următoarele dotări:

mobilier nou, fotolii cu spătare rabatabile asemenea celor din avion;
sistem de informare a pasagerilor, cu display-uri atât în interiorul vagonului, cât și în exteriorul vagonului;
dispozitiv SOS – respectiv călătorul poate lua legătura cu mecanicul de locomotivă în situații de urgență;
sistem de detecție a incendiilor (detector de fum și stingător);
uși laterale cu sistem de închidere/deschidere selectivă (deblocarea selectivă a ușilor de către mecanicul de locomotivă, pe partea cu peronul);
instalație de climatizare;
toalete ecologice.
Viteza maximă de circulație este de 200 km/oră.














Powered by API/PUM imgur uploader

Dutzy

Doamne ajuta, intr-un final vagoane modernizate fara eternele draperii la geamuri. La cat mai multe.

dobrogean

#92
Sper sa nu ajungi vara intr-un vagon fara draperii la geamuri, sa ai loc langa fereastra, sa se strice aerul conditionat (sau locomotiva) si sa te bata soarele nemilos de vara.
Probabil ca ar fi bine doar daca sticla ar fi tratata impotriva radiatiilor infrarosii, ceea ce nu este cazul (deocamdata) la vagoanele noastre.

ionut.damian

Au niste jaluzele, care se pot trage.

Xenos

În mare tot design-ul de Griviţa, nu foarte comod, not great, not terrible. Cele mai faine interioare sunt cele de la vagoanele produse de Astra după 2007, şi acelea ar avea nevoie de o reînnoire/modernizare a interiorului (schimbat huse, igienizare etc.).

dan tm

Aceste modernizari vin la pachet si cu intretinere?  ma refer la spalarea exterioara altfel cum o sa fie albul ala pe locomotive si vagoane?

SAu o sa ajunga la fel ca primele 2068 care au circulat pe Iasi -Timisoara Nord?

dragos76

Pe când și ceva vagoane cușetă/de dormit?


Ionut

La punctul 3 au răspuns în stil CNAIR. :) Poate îți dă @oc7avian niște date estimate. Cred că am și scris în poziția noastră cu previziunile feroviare.

Emyke24

Da, pe mine mă interesa mai mult stadiul modernizării, câte vagoane au fost modernizate și în curs de modernizare, se pare că ultimele poze referitoare la stadiul lor au fost puse fix după ce le-am scris, însă nimic despre vagoanele cușetă/dormitor.

oc7avian

Poze pun constant de la cererea noastră, dar în anunțul din 2024  ;) Adică aici: https://www.cfrcalatori.ro/pnrr-fonduri-pentru-romania-moderna-si-reformata/

Au răspuns cât se poate de generic pentru că au profitat de caracterul general al întrebărilor. Întradevăr, în afară de cușete și dormitoare pare că avem progres. Contractual, primul vagon are durata de imobilizare max 100 de zile, următoarele 40 de zile fiecare.

Acum, pentru punere în trafic, depinde de strategie. Dacă nu vrei curcubeu de scheme de vopsire, aștepți să ai vagoane modernizate cât să poți forma un tren. Ideal aceleași serii. Ca idee, anul trecut au venit direct cu 6 21-91 modernizate la Grivița.

Sorinus

Vad ca si Grivita adopta schema cu bleu si usi rosii. Dar ce e cu alea rosii complet, scoase recent? P-aia de unde au scos-o, n-are legatura cu nimic.

oc7avian

#102
Reguli europene legate de contrast pentru persoane cu deficiențe de vedere. Nu știu dacă e ultima variantă, dar:

2.2.3.2. Exterior doors
(3)
All exterior passenger doorways shall be marked on the outside in a way that gives a contrast to the vehicle body-side surrounding them.


sursa

Iar legat de schema de vopsire, toate vagoanele și locomotivele modernizate o vor folosi. O să fie mici diferențe la nivel de detaliu (ex. poziționarea clasei vagonului). Puteți verifica în link-ul din mesajul meu anterior.

Rodeo

#103
Am și eu o întrebare: de ce in vagoanele modernizate, care au în salon afișaj dot-matrix prin care oferă călătorilor informații utile precum numărul trenului și destinația finală, numărul vagonului în garnitură, data și ora curente, totuși afișează viteza doar daca este mai mare de 90km/h? E vorba de o sfială a CFR de a recunoaște că circulă și cu viteze mai mici? Impedimente tehnice? Agită publicul călător când îi arăți că se merge cu 20 sau 50 sau 80 km/h?
(Doar adaug observația că pe tronsoane nemodernizate - Buzău/Râmnicu Sărat - viteza de 95km/h a părut mult mai amenințătoare decât cea de 135km/h dintre București și Ploiești. Deci varianta cu liniștirea călătorilor e strict ironică...)
LE: acum observ că nici temperatura exterioară nu e afișată constant. Ce anume lipsește?

dan tm



minutul 01.05. super aranjarea scaunelor. :-[