News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Infrastructura de telecomunicatii in Romania

Started by kitsune, October 15, 2020, 07:04:39 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kitsune

Eu zic că topicul ăsta lipsea. E un domeniu foarte important. Și nu mă refer aici la televiziunea prin cablu sau satelit (cu toate că și alea au rolul lor), mă refer la internet prin cablu/fibră, rețele mobile GSM/3-4-5G, WiFi open sau nu, șamd.
De exemplu, eu am trăit implementarea telefoniei mobile în România, prima dată cu pagere, prin '92-'93, apoi GSM, chiar am avut primul abonament în 1997, la Connex pe vremea aia. Țin minte că mesajele SMS au fost implementate anul următor, mai întâi gratuit, apoi cu plată. Și apoi am prins fiecare salt.
De la primul Nokia cu antenă extensibilă, cu o putere de 2W (nici nu vreau să mă gândesc la SAR), care prindea semnal la 20-30 kM, la terminalele de astăzi, care pierd semnalul dacă te apleci un pic mai mult. Azi am fost într-un centru comercial in care merg de obicei de vreo 15 ani sau mai puțin, în fine, de când s-a deschis. De unde înainte aveam 4G în strafundurile lui, azi mă chinui la casă să deschid o pagină de banking. În străfunduri? G, adică GPRS!
La fel și cu internetul de acasă, dar în sens invers. De la dial-up noaptea, cu zeci de încercări până prindeai liber, cu descărcat un mp3 cu download manager (că lua 20 minute și se putea întrerupe) la fibră optică cu 3 laptopuri pe Teams concomitent plus al patrulea in streaming pe Netflix și desktopul pe filesharing. Cred că este domeniul cu cel mai rapid avans la noi.
@Ionut, dacă nu e ok topicul, se șterge.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Cristi N

La faza cu internetul de acasa am avut un mare noroc, domeniul a fost complet nereglementat si asta a permis instalari si modernizari foarte ieftine si rapide. In anii 2000 era o adevarata panza de cabluri UTP care "sareau" de pe un bloc pe altul si intrau pe ferestrele oamenilor, tot paienjenisul asta permitea viteze de 100Mbit sau chiar 1Gbit daca patronul retelei cumpara cabluri si switch-uri de calitate ceva mai buna. Apoi a venit RDS-ul care a cumparat retele de cartier pe banda rulanta si usor usor a schimbat infrastructura trecand-o pe fibra optica si organizand-o putin dar majoritatea cablurilor tot aeriane au ramas.
Expozia RDS-ului a fortat pe ceilalti operatori sa isi modernizeze retelele si sa scada preturile, acum cred ca UPC-ul e singurul operator care mai foloseste cablu coaxial pentru furnizarea serviciilor. Mai incercase Romtelecom-ul cu ADSL-ul dar vad ca intre timp au renuntat si ei la sarmele de cupru trecand la fibra optica.
Urmatorul pas e ingroparea tuturor acestor fibre, Bucurestiul cred ca e singurul oras din Romania care a incercat sa faca asta printr-o companie a municipalitatii care sa construiasca canalizatii pe toate strazile si apoi sa inchirieze tubete pentru fiecare operator. Din pacate, pare ca tot proiectul a intrat intr-un somn adanc, sunt foarte multe strazi pe care exista canalizatie dar operatorii nu au fost fortati sa treaca in subteran.

tom_sawyer

Cum funcționau acele rețele de cartier? Dacă voiai să ai internet cui plăteai? Și cum se conecta acea rețea la internet?

Cine erau cei care le dețineau și au încasat banii de la RDS?

Cristi N

In prima faza totul era la negru, apoi incepusera sa apara SRL-uri care dadeau si bon pentru abonamentul platit.
In principiu in fiecare bloc/scara era cate un switch fie la un abonat in casa care primea un discount, fie pe bloc intr-o cutie de plastic fie chiar pe scara blocului intr-o cutie metalica. Alimentarea switch-urilor se facea fie de la unul din abonatii din acea scara, fie de pe circuitul de iluminat al scarii fie telealimentare(uneori chiar la 230V) pe cele 4 fire ale cablului UTP in cazul in care se folosea varianta de 100Mbit.
Pentru internet "patronul" isi facea un abonament business care ii oferea acces la internet de viteza mai mare si pe care il impartea pe retea printr-un server. De obicei "patronul" era un baiat mai descurcaret din cartier si care se pricepea la calculatoare.

frunzaverde

#4
Ca odata, de mult, implicat in poveste, in Bucuresti, ele functionau cam asa:

La inceputul anilor 2000, se strangeau cativa "baieti" care doreau internet, puneau cheta de cabluri si echipamente, si deveneau "actionari" la retea. Se trageau cabluri (UTP pe scara, alaturi de cablurile de CATV, uneori folosind si gaurile in plafoane date de CATV, SFTP peste strada, de obicei "balcon la balcon" intre "actionari"), cu cate 1-2 switchuri pe scara. Se lua un abonament corporate (la inceput linie inchiriata Romtelecom sau ceva serviciu via cablu docsis, apoi, incepand cam prin 2002-2003 fibra optica, cand a devenit mai accesibila).

Fibra optica era trasa de la provider pe stalpii de iluminat ai primariei, care cereau o chirie modica; fibra in sine era insa foarte scumpa, mai ales la inceput, de au ajuns Bucurestiul sa fie un ciorchine de cabluri si repeatere, blade-runner/Bangladesh style.

Abonamentele se faceau ad-hoc, se bagau biletele in cutiile postale, se intalnea lumea la petreceri/baute "pe scara" si discuta (majoritatea utilizatorilor erau in varsta 14-35, majoritatea sysops erau la liceu sau facultate) etc. Ca sa nu-si bage oricine cablul in switch si sa fure net gratis, se gaseau tot felul de solutii ad-hoc, VPN-uri, proxy-uri cu user si parola pe o pagina HTTP, controale activex (Dumnezeule...) etc. etc.. Unii, mai mari, facusera rost de ip-uri statice, rutabile, si le dadeau la fiecare utilizator, uneori cu pixul pe hartie (ce lux, cu ipv4 "la liber"...).

Pe langa ca internetul era ieftin (100-300.000/luna), mai aveai si avantajul ca orice resursa din retea era accesibila la 100 Mbps, si foarte adesea reteaua oferea si un server de DC++ (file-sharing) cu tona de piraterii - filme, jocuri, muzica, porno, ce era "cerere", complet gratuit. Si utilizatorii retelei bagau si ei contributii pe server, asa ca tot crestea.

In cartierele de blocuri, aproape toate blocurile aveau retele, asa ca la un moment dat au inceput sa apara legaturi intre retele ("peering"). Asa a aparut conceptul de "metropolitan" - toate retelele care aveau peering cu reteaua ta faceau "metropolitanul". Abonamentele era ceva genul "64 kbps internet / 10 Mbps metropolitan / 100 Mbps local"

Si, usor-usor, prin 2004-2005, toata afacerea a crescut, si s-a profesionalizat. "Metopolitanul" a devenit un internet exchange pe bune, cu tot ce-i trebuie, inclusiv acreditari, cu autorizatie de la cum ii zicea in anul respectiv la ANCOM, si cu peering-uri cu RoEdu si cu legaturi in backbone-urile europene. Ba chiar a devenit cel mai mare exchange din Romania, ii zicea Interlan si  inca pare ca exista: https://www.interlan.ro/en/homepage-en/.

Firmele au inceput sa se inregistreze la Fisc si sa plateasca taxe si sa plateasca angajatii "la alb" (au descoperit ca protectia politiei pentru infrastructura de cabluri si apoi de fibra e utila, si ca taxele erau mici spre zero, mai ales cu scutirea pentru "programatori", dat fiind ca mare parte erau studenti sau absolventi la electronica/automatica) - cu "actionarii" originali ca proprietari-parteneri. Retelele au inceput sa fie vandute si cumparate. Unele au devenit ISP-uri medii spre mari - au inceput sa devina "de cartier", nu "de bloc" (gen OborNet).

Si apoi au venit firmele mari (RDS si UPC in principal), care a inceput sa cumpere retele in masa.  Practic de pe o zi pe alta, prin 2005-8, primeai o hartie ca de-acum esti client RCS-RDS sau UPC, si ti se spunea unde e casieria, si care sunt noile abonamente. Reteaua ramanea identica, luni, poate ani dupa achizitie, pana faceau investitii. Disparea insa serverul de DC++ si loginul enervant. Dupa care veneau cu "fibra" FTTB sau FTTH si intrai in RDS-ul propriu-zis. Azi nu mai e practic nimic - pare ca singurii care au supravietuit sunt Gemenii si TeenTelecom.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

etravel

Quote from: frunzaverde on October 16, 2020, 02:22:14 PMpare ca singurii care au supravietuit sunt Gemenii si TeenTelecom.
Mai sunt unii Tennet, cu acoperire in partea de nord a orasului, dar si ei rasufla din ce in ce mai greu. Singurul motiv pentru care inca nu i-a cumparat RDS este ca deja exista infrastructura proprie de fibra optica gigabit RDS in toata zona acoperita de ei. 

kitsune

DC++ cred că era cea mai folosită "resursă" în rețelele astea. Iar dacă erau blocurile mai apropiate, se trăgea cablu direct de la balcon la balcon. Adevărate pânze de păianjen.
Oricum, până târziu încoace, puteai accesa nodul local al rețelei, la RDS fiind, vedeai calculatoarele vecinilor (și ce mai aveau prin share uneori), imprimante, etc.

În altă ordine de idei, știu că CFR-ul avea rețea de telefonie fixă proprie (pe vremuri), am vag in minte ceva cum că își făceau rețea de fibră (asta acum multi ani).

E bine cumva că începem pe topic cu istoria. Eu, cum am spus, am prins dezvoltarea recentă. De la telefonia fixă, cu așteptarea cu anii pentru instalarea unui post, cu telefonul cu disc, cuplajul, sunatul prin comandă, centralele cu operator ("vorbiți, vorbiți?", "Alo gura, ai fundul", șamd), cozile și așteptarea infernală la "Poștă" pentru un apel internațional ("Chișinău, cabina 1, alo, Chișinăul, la cabina 1"), telefoanele publice, cu fise, cu fise legate cu sfoară, apoi cu cartelă, pagerele, telefoanele mobile cu SIM-ul cât toată cartela (intra cu totul în telefon). Inclusiv telefonul de depanator, ăla de îl.legai cu crocodili de fire și avea discul pe receptor. Și telefonul CFR, cu care sunam la alți ceferiști.
Apoi primul telefon mobil, un Nokia 211 la mâna a doua, fabricat prin '93, cumpărat în '97.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

cris_ct

Na, belea, acum ne faci sa deschidem cutia cu amintiri :-)
Copil fiind, fascinat de telefonul cu disc si de discutiile adultilor cautam mereu motive sa vorbesc la aparat.
Intr-o zi, mama suna la o matusa. Dupa ce incheie convorbirea, vine si ideea, hai sa sun la "Informatii" sa cer numarul matusii:
-Buna ziua, va rog sa-mi spuneti numarul pentru (dat nume, prenume, adresa exacta). Madame operatoarea:
-Mai copile, nu te tine de glume, mama ta cu cine a vorbit  mai devreme?
Eu: Ă?
Vreo cateva zile m-am tot intrebat cum de stia femeia aia cu cine a vorbit mama?
Anul 1978.

dr4qul4

Istorie:
Se face cheta cu vecinul de vizavi, cu cel de la parter si cu cel de la 2 de pe scara vecina (bloc in L). Apoi se urca pe bloc. Se arunca un ghem de ata jos si se ridica cablul. Switch-ul era la mine ca eu descifrasem culorile pt mufare. Cleste nu aveam, dar merge si cu surubelnita  :lol: Si gata reteaua blocului.
Dar apoi vrem sa ne extindem. Ochim un bloc unde erau alti 10-15 conectati, platim locul in port si ne apucam de treaba.
La primul fir tras am mers in Obor si am cumparat si sarma (din aia groasa) ca sa-l tina. Aveam cam 70m intre blocuri si ne-a fost frica sa nu faca burta (cablul UTP era cel mai ieftin).  La prima furtuna.... un fulger loveste sarma si ne prajeste si switchul si placile de retea.   :gj: cablul era negru.
Cumparam alte echipamente, tragem un cablu FTP (parca ala era mai bun, sau sa fi fost UTP categoria 6?).
Imediat, cel cu switchul "principal" (adica avea 3 blocuri legate la el), isi baga net si face oDC++ server.  imediat altii se conecteaza la celelalte blocuri. Banii se plateau cash, cand ne vedeam. Reteaua s-a extins si au bagat si altii net. Au inceput certurile si s-au inmultit cablurile.
Eu nu am platit net decat vreo 2 luni. Avem switch in casa. Am scanat niste pinguri, am pus mac manual si mi-am facut loc cu coatele :)) La un moment dat aveam net din 2 locuri, pentru ca altii trasesera un cablu prin fata balconului meu. L-am agatat-taiat-mufat doar ca sa vad care merge mai bine. Am stat asa vreo 5 ani, ba chiar a mai rezistat si dupa ce m-am mutat.

Cel care a avut "switchul principal" a investit banii din abonamente si ajunsese la cateva mii de abonati. Sau cel putin asa se zvonea (+ca s-ar fi extins si in alte cartiere).
Provocarea cea mai mare a fost traversarea liniei de tramvai. Noaptea, urcati pe blocuri, aruncau dintr-o parte in alta. Cand veneau cei de la electrica sau ratb...le mai taiau din cabluri, asa ca operatiunea se repeta in alta noapte.

Pentru timpul acela afacerea mergea bine. Dar cand RDS-ul a inceput sa cumpere retele de cartier, li s-a transmis direct: ori vindeti, ori va taiem cablurile si va dam amenda daca va prindem ca trageti altele. Din ce stiu, RDS-ul le-a platit cate 100 de euro pt fiecare abonat. Erau 2 sefi la ADN, unul si-a luat A4, unul si-a luat motor. Si le-au mai ramas si ceva bani.  Procesul de preluare a fost interesant. Practic RDS a tras alta infrastructura, pe interiorul scarilor de bloc, si imediat ce aveau infrastructura gata, cadea netul de la reteaua de cartier, moment in care aveai 2 variante: ADLS Romtelecom sau net de la RDS. A fost momentul in care mama a inceput sa plateasca pt net  :lol:


DC++ era tare pentru ca pe hubul retelei puteau intra si cei din retea care nu aveau net, dar si cei din exterior. Nu se putea face transfer intre ei, dar cineva care avea net descarca de la ceilalti, si apoi cei fara net descarcau de la acesta. De obicei serviciul se paltea in bere. Pe Hub-urile DC++ existau multe "resurse" pentru care in ziua de azi ai intra la puscarie pt simplul download. Iar unii utilizatori aveau si 10 ani...in conditiile in care nu se inventase conceptul de "parental control". Iar parintii aveau nevoie de copii ca sa porneasca solitaire-ul.

Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

kitsune

#9
DC++ există și astăzi. Chiar m-am mirat. A venit un comandant român la vapor cu filme și de curiozitate (are 60+) l-am întrebat de unde le-a luat. "De pe DC++". Părea mirat că nu știu (în același timp, nu auzise de alternative).
Tăieri de cabluri (la propriu) s-au făcut în anii de haiducie, mai ales pe rețeaua TV. Cam toți operatorii au făcut asta, un fel de încercare de stabilire pe loc a zonelor de influență.

Telefonia mobilă la noi a evoluat (și involuat  :D) progresiv. Pe vremea când Constanța avea semnal și Tulcea nu, mai simulam că vorbim cu telecomanda de la tv. Sau cu telefonul, fără semnal.
Prin voiaje am folosit toate sistemele posibile, de la radiotelefonia prin stația noastră de radiocoastă și până la 5G. Azi aștept implementarea 5G în România (și a Starlink)
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

cristi5

#10
Vedeti ceva neobisnuit la acest telefon?


Intr-o zi la Cluj am incercat sa ma conectez dial-up de pe un calculator cu Windows instalat in Suedia.

Nu mergea nimic. Nicicum.

Mai demult stiam sa formez numere (dial pulse) cu furca telefonului.

Asa ca intr-un tarziu am auzit... La telefoanele suedeze (nu la toate, dar asa crede Windows) zero e langa 1 pe disc. La cele romanesti, 0 e dupa 9....

Deci zero forma un puls. 1 forma 2 pulsuri. 9 forma 10 pulsuri.

Deci ca sa formez 1239570 trebuia sa scriu la modem 01280469. Logic nu?

Si nici macar n-a fost demult. 2007 poate? Anul urmator m-am dus acolo si era fibra optica. In timp ce la Stockholm inca aveam internet prin cablul TV...


Cristi N

Cel putin in Ploiesti mai exista o forma de razbunare cand ii taiai (doar soft, din server, nu prin scoaterea cablului din switch) netul cuiva pentru neplata si respectivul se supara rau. Lua cablul de retea, taia mufa, desizola conductorii si apoi ii baga direct in priza nimerind faza. In functie de calitatea switch-urilor si a placilor de retea pagubele erau mai mici sau mai mari.  :lol:

carutasul

Un mare merit în dezvoltarea rețelelor de cartier l-a avut (rom)telekom prin încăpățânarea de a nu oferi ADSL direct ci prin tot felul de bișnițari gen PCnet și alte aranjamente falimentare. Practic restul Europei nu a simțit multă vreme nevoia de Internet mai rapid pentru că  ADSL era mulțumitor, la noi lipsa alternativei a dus la răspândirea rapidă a rețelelor pe UTP ( și impunerea unui standard de viteză destul de ridicat). În plus asta a venit cam în același timp cu răspândirea televiziunii prin cablu, deci dacă tot au trebuit găuriți pereții...

carutasul

@cristi5 , la "pulse dial" e adevărat, în Suedia numărul de pulsuri este altfel decât era la noi, și cum telefonul cu disc formează pulsurile pur mecanic dispunerea cifrelor e diferită. Am pățit și eu același lucru cu un fax :)
Apropo de modemuri, am folosit o perioadă lungă un modem pe linie cuplată, pentru cei care mai știu ce e cu ea. Periodic eram reclamat de vecin, deși nu îl încărcam la impulsuri și nici nu stătam mult, doar îmi descărcam mailurile, mai ales că multă vreme numerele de dial-up au fost gratuite. Însă îmi făcusem adaptorul direct pe placa de modem și din când în când se mai "prăjea" tranzistorul, așa că mai primeam câte o vizită de la "mecanici" ( așa le ziceau funcționarele de la Romtelecom tehnicienilor de la centrală, "mecanici", presupun că aveau un motiv). Erau înțelegători. RDS a ajuns târziu în "deep Pantelimon" unde stăteam eu, și din lipsa unui provider care să dea mai departe nici rețelele de cartier nu au ajuns.

ghrt

Ce înseamnă "deep Pantelimon"?

În Pantelimon au fost câteva reţele care erau cât de cât administrate coerent şi destul de des aveam o reţea comună în tot cartierul, de la Granitul la spital / Bodeşti, de o parte şi de alta a Pantelimonului. Erau câţiva provideri de net. Ştiu că au fost încercări de conectare cu zona Morarilor, dar era prea greu de trecut peste calea ferată iar prin canalizare erau încă aurolaci.
Switchurile se instalau fără carcasă, deoarece veniseră la furat cei din Căţelu. Îşi făceau şi eu reţea.
Rulam softul de login pe linux prin Wine.

Cu ani de zile mai devreme, la liceu, făcusem rost de un modem de 14.4K USRobotics şi un cont de email de la Fundatia Soros. Aveam un deal cu secretarele de la liceu, până în 7:30 puteam sta noi, apoi trebuia să închidem. Linia era comună. Aşa că am primit o cheie de la labul de info, iar paznicul ne lăsa să venim foarte devreme. Aveam o listă de adrese de email care furnizau documentatie, in functie de cuvinte cheie. Şi mai tarziu, cand am avut şi internet, gasisem un fel de BBSuri care se mutasera pe net.
Cont (aproape) inactiv.