News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Infrastructura de telecomunicatii in Romania

Started by kitsune, October 15, 2020, 07:04:39 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dr4qul4

In afara (cel putin in Austria) se folosea SDSL!  ADSL era o mizerie. NU puteai sa faci mai nimic in afara sa deschizi pagini de net.
Acum 12-13 ani am fost la Graz si cei de acolo nu intelegeau cum de noi aveam fibra optica in Bucuresti la pret de maxim 30 de euro/luna. La ei de obicei nu se putea deloc, iar unde exista infrastructura, costa de la 100 euro/luna in sus + instalarea.
Cand le-am zis ca am FTTB + UTP pe 100 acasa si platesc mai nimic, au facut ochii cat cepele. Dupa vreo 2 ani au venit si ei aici si unul dintre ei si-a descarcat o intreaga colectie de filme.
Pt vreo 2 ani, pe langa abonamentele RDS, am bagat in locatii (vreo 40) si internet ADSL de la Romtelecom. Primaria/electrica/RATB-ul/altii tot taiau cablurile de pe stalpi si aveam nevoie de uptime pt un sistem pe care il folosim. Camerele video nici nu am incercat sa le pun pe ADSL. Abia se incarcau cei cativa kb/s pe care ii trimitea sistemul. Mai mare bataia de cap.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

carutasul

#16
Inițial a fost ADSL, apoi au mai apărut îmbunătățiri. Depinde și la ce te raportezi, în mod normal la ADSL ar trebui să ai câțiva mega la download, comparat cu ce 56k ai modemurilor pe linie telefonică la apogeu... :)  La upload e puțin, asta era și "șmecheria"...
În aceeași perioadă m-am contrazis cu un muncitor de la Romtelecom, prin diverse relații încercam să conectez două locații ale firmei prin ADSL ( la una aveam RDS, la alta nimic) și am primit replica memorabilă "firele se torsadează ca să știm noi perechile" :) Evident rezultatul măsurătorii liniei a fost dezastruos, așa cum e de așteptat dacă folosești cabluri din perechi diferite, n-am reușit să mă înțeleg cu el :)  Într-un final am dat o căruță (sic!) de bani și am luat un link radio de la Vodafone...
@ghrt: am stat pe Alexandru Ipsilanti, însă în capătul  dinspre Vergului. Am tot căutat în perioada respectivă o firmă de cartier, nu am găsit nici una. La șosea (Pantelimon) știu că erau, însă din motive care îmi sunt străine ( poate fiindcă erau blocurile mai "muncitorești" ) nu a ajuns nici una prin apropierea mea.

ghrt

@carutasul eu pe aleea Vergului. luam net de la un tip din blocul 4, avea abonament la RDS, si de la un tip de peste Pantelimon, care la un moment dat si-a tras fibra de la Evolva, apoi am gasit un tip, medic, in blocul turn, f ok. În 2009 m-am deconectat, mai sunt şi acum cabluri pe bloc. până la Bodeşti era o reţea unică în cartier. Bodeştiul era separat că îşi clonau mulţi mac-ul, nu mai ştiu.

Cont (aproape) inactiv.

carutasul

Deja prin 2006,2007  sau așa ceva venise RDS...  atunci au început să apară și firmele de cartier în zonă dar era târziu pentru mine, m-am conectat direct la ei :)  Deja cumpărasem terenul unde stau acum, prin 2010 am luat-o de la capăt, am găsit în sat o rețea "de cartier (sau de uliță? :) )" care a funcționat cu succes până acum vreo patru sau cinci ani când au venit simultan și UPC și RDS. Și aș mai fi stat la ei, dar nu aveau cablu TV, am stat cu "farfuria" pe casă până atunci. Cu "farfuria" partea proastă era că fix când ploua și era furtună, deci când intrai în casă, nu mai funcționa :)

frunzaverde

Inca se mai practica pe "la tara" retele wifi directionale... Ce-am avut eu noroc sa folosesc mergea ca dracu, interferente peste interferente. Apropo, ma intreb de ce netul mobil e asa scump (date putine pe $ cheltuit) si prost (acoperire mizerabila, chiar si in Bucuresti) in Romania...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

marinul

Sunt bune retelele wifi de "la tara". Am ramas cu masina in 31.12 spre seara in Ungaria in loc. Derecske si cand sa anunt ce s-a intamplat, imi dau seama ca nu-mi era activat roamingul. Nici nu ma uitasem pana atunci la telefon, mergeam doar pana la aeroportul din Debretin si inapoi(Oradea)  si n-am acordat importanta daca am roamingul activat sau nu. Ajutat de localnici sa mut masina din dn, o las in parcare la Penny unde descoper ca este o retea wifi gratuita care m-a salvat  :D

carutasul

Cred că din cauză că banda e destul de limitată la comunicația între celule nu vor să o blocheze și de asta țin prețurile sus. Eu și pe "meleagurile căruțești" am avut noroc că locuiesc într-un sat destul de mare și adunat, așa că acum am RDS și acolo ( înainte am avut Telekom, pe o infrastructură destul de nouă, pentru că până în anii '90 am avut centrală "manuală" așa că au modernizat-o în vremurile noastre). Mergea mulțumitor, doar că pachetul RDS e la jumătate probabil ca preț, și, din nou, problema cu "farfuria.."  Iar acolo a rămas doar maică-mea, care a învățat la 80 de ani să folosească skype ca să își vadă uneori copiii și nepoții, în rest folosim doar noi când ajungem pe acolo... deci era destul de supărător să plătești atâția bani pentru un serviciu folosit foarte rar...
Mereu m-am întrebat de ce în loc să tot încerce să readucă la viață proiectul cu Ghiță de internet în zonele rurale ( o mare țeapă despre care aveam niște informații la vremea respectivă) nu fac pur și simplu un concurs cu operatorii de telefonie mobilă, să le sponsorizeze câte o celulă cu echipamente 4G - ca să nu îi sperie pe cei cu 5G :)  ( am impresia că în multe zone nu au și echipamentele pentru Internet de viteză montat pe celule) la schimb eventual cu un număr de abonamente gratis pentru elevii din zonă, pe perioada pandemiei... Nu cred că există zone în care să nu se poată ajunge cu maxim o celulă, două, iar în cele mai multe cazuri probabil e necesar doar un upgrade la echipamente...

kitsune

#22
Apropo, ma intreb de ce netul mobil e asa scump (date putine pe $ cheltuit) si prost (acoperire mizerabila, chiar si in Bucuresti) in Romania...

@frunzaverde, mai clar, la ce te referi cu fraza de mai sus? Pentru că eu am aproape exclusiv net pe mobil (deci mobil  ;)) la un cost infim aș spune, raportat la cantitatea pe care o consum. Nu mai vorbesc de peregrinările mele și de cartelele cumpărate pe acolo, la niște prețuri și niște performanțe.... Dacă incep și cu satelitul, deja vorbim altă limbă.
Acoperirea e totuși deficitară, chiar și în zone mai "la stradă", să zic așa. Și (e închipuire a mea sau nu), acoperirea scade.
Înainte să săriți pe mine, spun așa. Am telefoane compatibile 4G dinainte să apară 4G în România, mereu am investit in tehnologia asta, din cauza meseriei și a nevoii de a fi în contact. De la telefoanele tri-band de pe vremuri, la 3G, care mergea și în US și în Japonia/Coreea (big leap forward for me) la 5G-ul de azi, cu specificații ce permit conectarea cam peste tot pe glob într-o rețea 5G viitoare (nu intru in detalii, dar nici 5G ăsta nu e chiar universal, mai ales la benzile de frecvență). Și totuși, locuri în care anul trecut aveam semnal ok, 3-4 linii pe 4G, puteam intra pe YouTube fără probleme, azi sunt doar cu 3G. La un moment dat am sunat la serviciul clienți pentru că la mine în sufragerie nu mai aveam semnal, să în fine, cu mult inferior ca in trecut. Chiar am putut face comparația, conectat la același releu fiind, performanța se degradează. Și nu vorbim de o singură locație.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

etravel

Quote from: carutasul on October 18, 2020, 10:36:03 AM
Cred că din cauză că banda e destul de limitată la comunicația între celule nu vor să o blocheze și de asta țin prețurile sus.
Nu e asta, multe statii sunt legate direct la fibra optica, asa ca exista capacitate. Problema e ca nu poti da un serviciu nelimitat, a.k.a. internet nelimitat pe o resursa radio extrem de limitata. Astea sunt legile fizicii.
Singurul operator care a incercat, din disperare, sa dea asa ceva, a sfarsit cu congestii radio pe zone intinse, si cu viteze de download absolut modeste in aceleasi zone congestionate. In plus, sunt foarte multi puberi care vor folosi exclusiv conexiunea mobila de net doar pentru ca se poate, degradand sever calitatea serviciului pentru cei care au realmente nevoie de el. Mai bine scump si cu pipeta, ca la Orange, decat mult si la un moment dat sa nu te poti folosi de el pentru altii efectiv canibalizeaza resursele doar pentru ca se poate.


Cristi N

Folosesc Orange, initial abonament si de vreo 3 ani am trecut pe cartela pre-pay. Cantitatea de net e mai mult decat suficienta, la 6Euro primesc 6GB de internet national si bonus inca 50GB. Bonusul asta e valabil deja de vreo 2 ani si tot creste.

etravel

@Cristi N, acelasi serviciu il folosesc si eu. Vezi ca poti avea 200 GB pe cont, lunar, nu doar 50GB. Astia 50 sunt deja istorie.

carutasul

da, cred că funcționează ok varianta cu net nelimitat dar viteză limitată după n Giga. Cel puțin la mine funcționează, pentru că pe de o parte îți asigură banda necesară și pe cealaltă parte te face să nu îl folosești "pentru toate prostiile" . Nu că ar fi prostii, dar la filmările de PUM nu mă uit de pe telefon :)  Problema cred că nu e la celulele din oraș, ci tocmai la cele izolate, unde suspectez că de multe ori comunică doar pe radio, și tocmai acolo ar fi util, că nu ai alternative.

etravel

Categoric, asta e un business case pe care l-au ratat.

kitsune

#28
He, he, noi avem wifi pe autobuze de mult în CT. Știu prieteni care stăteau la terasă și așteptau autobuzul sa vină în stație să își verifice mesajele  :lol:
Și referitor la infrastructura wifi, ce se mai aude cu proiectul ăla de wifi pentru localitățile europene, cel cu o sumă de bani acordată, WiFi4EU parcă?

Îmi răspund eu. Văd o grămadă de localități din Romania înregistrate. Mai caut să văd dacă a și început implementarea.
https://wifi4eu.ec.europa.eu/#/list-municipalities
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

carutasul

În oraș nu prea mai e o problemă. Eu m-am oprit de nenumărate ori la McDonalds pentru intervenții rapide și-un hamburger, dar în zonele mai izolate e dificil. S-ar putea să considere că nu merită ( deși eu nu sunt foarte sigur, la câți nepoți/părinți/copii din zonele rurale sunt plecați prin toată Europa s-ar putea să fie surprinși de cerere) însă cred că dacă tot se fac programe guvernamentale pentru zonele neacoperite soluția ideală asta ar fi, cu internet mobil, are multiple avantaje, dacă eventual guvernul sponsorizează investiția măcar întreținerea sunt sigur că se poate recupera din abonamente. Ceea ce e un mare plus, sunt tone de "investiții pe fonduri" care dispar după cei cinci ani "regulamentari" din lipsa întreținerii. O celulă a unui operator mobil nu va dispărea decât când dispare tehnologia ... Dacă instalează vreun Ghiță un wireless la primărie, o să meargă până crapă routerul și după aia... pa...