Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

TibiV

https://cj.prefectura.mai.gov.ro/comunicat-de-presa-plan-de-masuri-pentru-supravegherea-prin-fotografiere-si-videofilmare-aeriana-cu-ajutorul-aeronavelor-fara-pilot/

Quote
Comunicat de presă – Plan de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere și videofilmare aeriana cu ajutorul aeronavelor fără pilot
Publicat în 9 aprilie 2020

Având în vedere contextul epidemiologic actual, precum și necesitatea unei monitorizări cât mai stricte a respectării măsurilor impuse de autorități pentru împiedicarea răspândirii COVID-19, Instituția Prefectului – Județul Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, anunță implementarea unui Plan de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere și videofilmare aeriană a Zonei Metropolitane Cluj, cu ajutorul aeronavelor fără pilot (dronelor).

Se vor urmări, în principal, următoarele aspecte:
- Verificarea respectării dispozițiilor referitoare la condițiile de părăsire a domiciliului, carantină și izolare la domiciliu;
- Obținerea de date referitoare la aglomerări de persoane în zone importante ale municipiului Cluj-Napoca (parcuri, zone de agrement, piețe agroalimentare, intrări sau parcări ale supermarket-urilor);
- Dimensionarea corespunzătoare a efectivelor angrenate în misiuni de menținere a ordinii publice;
- Prezența activă în teren și asigurarea vizibilității poliției și a celorlalte instituții de aplicare a legii, în vederea creșterii sentimentului de siguranță al cetățenilor.

Popularizarea unor astfel de metode de verificare și acțiune folosind tehnologia avansată are scopul de a transmite populației un mesaj ferm de descurajare a nerespectării dispozițiilor cuprinse în ordonanțele militare, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru combaterea ilegalităților de orice fel.

Totodată, prin intermediul acestui sistem de supraveghere se transmit și mesajele audio de informare, care în prezent sunt difuzate din autospeciale poliției.

Locațiile de acțiune vor fi stabilite zilnic, în funcție de mai mulți indicatori specifici, pentru a permite o acoperire cât mai fidelă a teritoriului selectat.

La acțiuni vor participa polițiști din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca și ai Serviciului Criminalistic, polițiști locali, jandarmi și personal MAPN, sprijiniți de un specialist civil, care va gestiona activitățile de fotografiere, videofilmare și de transmitere a acestor date la sol. Aspectele de interes operativ vor fi transmise Dispeceratului Poliției Municipiului Cluj-Napoca pe canalele stabilite.

Toate înregistrările foto-video efectuate cu ocazia acțiunilor descrise în prezentul plan sunt proprietatea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și nu sunt destinate publicității, iar imaginile surprinse vor fi prelucrate și stocate cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.


Biroul de presă
09.04.2020

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Anca_Emanuel

#271
Quote from: voicul on April 09, 2020, 01:04:20 PM
Trebuie sa ai cat de cat informatii si documentatie ca e posibil sa  tina ceea ce propui.
Uite aici sursa: https://www.monash.edu/discovery-institute/news-and-events/news/2020-articles/Lab-experiments-show-anti-parasitic-drug,-Ivermectin,-eliminates-SARS-CoV-2-in-cells-in-48-hours

QuoteWhilst shown to be effective in the lab environment, Ivermectin cannot be used in humans for COVID-19 until further testing and clinical trials have been completed to establish the effectiveness of the drug at levels safe for human dosing.
Tradus liber, zice că e doar testat în laborator. Nu pe oameni. Vor avea nevoie de mai multe teste ca să stabilească dacă chiar funcționează, și ce dozaj e necesar.

Dominik

Pentru a fluidiza traficul și realizarea unui tranzit rapid a vehiculelor care transportă medicamente, echipamente medicale, echipamente de protecție, mărfuri perisabile, animale vii sau mărfuri necesare pentru prevenirea și răspândirea pandemiei cu COVID-19, la două puncte de frontieră aflate pe raza de activitate a DRDP Timişoara au fost stabilite benzi de trafic prioritare/dedicate acestor transporturi, atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire din țară.
"Culoarul verde" a fost marcat prin montarea de noi table indicatoare pe traseul de circulație de mărfuri, în PTF Nădlac 2, pe autostrada #A1, dar și în PTF Moravița.







DRDP Timişoara
You're in Steelers Country

JohannDB

   Și la Nădlac 2 ? Păi și până acum , "animale vii",..."frigiderele/frigoriferele"...ADR-ul...."petrilierele" treceau pe la Nădlac 1..... Conform cu o convenție bilaterală cu ungurii... Numai agabariticele veneau la Nădlac 2, de când (de vreo trei ani) ungurii au băgat restricții de tonaj/dimensiuni, la un pod pe la Seged/Mako, pe "naționalul " lor....
   Mai este o mare problemă (văzută și de mine în ani de zile) , când "frontieriștii" maghiari lucrau la "ralanti".... La noi treceau "șnur", dar se blocau la unguri și coadă se făcea la noi până pe la km 575-70 pe A1 (în momentele fericite)......... !!

bogdymol

Quote from: JohannDB on April 10, 2020, 02:29:10 AMNumai agabariticele veneau la Nădlac 2, de când (de vreo trei ani) ungurii au băgat restricții de tonaj/dimensiuni, la un pod pe la Seged/Mako, pe "naționalul " lor....

Anul trecut ungurii au finalizat un drum in zona vamii: au reabilitat total (inclusiv fundatia, au sapat 1 m) drumul de la ultima iesire de pe autostrada din Ungaria si pana la Nagylak (localitatea lor de granita), plus au facut o centura ocolitoare nou-nouta la Nagylak. Tot traficul din Ungaria ce iese de pe autostrada sa mearga la vama Nadlac veche circula acum pe un drum nou-nout fara nici o localitate pe traseu.

Link pe Google Maps
Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

AlexxC

https://economie.hotnews.ro/stiri-industrie_feroviara-23823660-video-india-vrea-transforme-5-000-vagoane-tren-spitale-roti-centre-carantina.htm
Banuiesc ca avem destule vagoane de dormit trase la gard pe care le putem converti in spitale mobile,macar pentru cei cu simptome mai putin severe...au paturi, climatizare , toalete .Pareri? e o idee buna?ar trebui luata in considerare de autoritati?

cristi5

#276
O poza de ieri de la conferinta zilnica a autoritatii suedeze de sanatate. Ziaristul din centru e norvegian. E clar ca Norvegia (care e in lockdown) si Suedia (care nu e) traiesc in realitati diferite. Detalii despre Suedia mai jos.


Deci update din Suedia, mai ales Stockholm, unde e epidemia cea mai avansata.
- in continuare cam totul e deschis mai putin liceele si universitatile (educatie la distanta) si vizitele la caminele de batrani. Cam astea sunt interdictiile, restul sunt recomandari.

- numarul de cazuri noi in regiunea Sthlm pe zi (se testeaza numai ce vine la spital) a scazut de la 10% saptamana trecuta la 7% saptamana asta. Se intra pe un "platou" care nu se stie cat va dura. Totalul cazurilor testate pozitiv in spital pana acum la Sthlm este 3800.
- autoritatea de sanatate (FHM) a primit ordin de la guvern sa faca mai multe teste, (de teama probabil ca rade lumea de noi ca facem prea putine). Asa ca au facut teste cu cap: 1000 de teste trimise (cu armata inteleg) la esantionul reprezentativ pe care il aveau pregatit la Stockholm. Dintre ele 750+ s-au intors, 2,5% sunt pozitive. La o populatie de 2 milioane asta implica vreo 50 de mii purtau virusul in Stockholm alaltaieri. FHM a explicat si ca un om poarta virusul aproximativ 5 zile. De asemenea ei estimeaza imunitate pentru un sezon, ca la gripa.

Daca comparam cei 3800 gasiti in spital in 6 saptamani de epidemie cu stop-cadrul care indica aprox. 50 de mii acum, constatam ca virusul e mult mai raspandit decat se crede, si mult mai putin mortal decat pare daca ne uitam la date de spital gen worldmeter blabla, care pe langa ca-s date de spital, nu pot fi comparate de la o tara la alta: fiecare tara are specificul ei, atat la testare cat si la raportarea numarului de morti.

- testul cu proba din gat pe esantion reprezentativ va fi extins cu 4000 de teste in restul Suediei saptamana viitoare
- tot saptamana viitoare se promite un test cu probe de sange pe esantionul reprezentativ la Stockholm pt inceput. Asta inseamna ca s-ar putea sa aflam cati au avut virusul/imunitate (nu cati il au acum). Eu ma astept la cateva sute de mii la Sthlm care au avut virusul. Inteleg ca proba de sange e foarte complicat de procesat, sper sa iasa.

Am vazut undeva o estimare ca imunitatea de turma pt covid se atinge la 60% raspandire. Intrebarea este cat de repede se ajunge acolo. Daca epidemia e prea rapida, se blocheaza sistemul medical si sunt expuse grupele de risc. Daca tii tara inchisa prea mult timp si epidemia e prea lenta, sistemul medical rezista dar se distruge economia. E un "balancing act".

Alte aspecte:
- fetita mea cea mica (7 ani) a tusit doua saptamani, tusea cam de 5 ori pe zi dar instructiunile sunt stricte ca la cel mai mic simptom sa stai acasa, asa ca a stat si se uita la noi cum lucram. Am mai evadat cate unul la servici in unele zile, sa lucram in liniste.
- cea mai importanta recomandare: batranii peste 70 sa nu se intalneasca cu altii. Pot sa se plimbe pe afara dar sa nu "iasa" prea mult de la domiciliu. Organizatii de voluntari le fac cumparaturi.
- din pacate o treime din caminele de batrani din Sthlm au cel putin un caz. Este cea mai mare nereusita a strategiei suedeze. Lucreaza cu norvegienii sa inteleaga care-s diferentele.
- pe de alta parte la cadre medicale stau foarte bine, putine infectii.
- incidenta cazurilor e mai mare in cartiere sarace de imigranti unde locuiesc mai inghesuiti si mai multe generatii in casa. Dupa ce au murit 5 somalezi din aceeasi familie, s-a lucrat foarte mult la informarea in limbile materne ale acelor suedezi de origine straina. S-a lucrat si cu moschei pt informare etc. O ziarista de origine somaleza zice ca problema nu e inghesuiala ci faptul ca se lucreaza cu recomandari, nu cu interdictii.
- sunt descurajate calatoriile. Datele mobile indica 90% scadere a deplasarilor de Pasti.
- barurile si restaurantele unde nu se respecta distanta de siguratnta "o lungime de brat" sunt amenintate cu inchiderea. Vor extinde controalele.
- la capitolul restaurante un ziarist a intrebat la ce distanta sa stea de farfuria colegului cand iau pranzul impreuna. "Epidemilogul statului" a raspuns se transmite de la om la om, nu prin mancare. Daca virusul ajunge in mancare, va ajunge in stomac, unde e distrus de acizii gastrici.
- campionatele de fotbal din ligile inferioare vor incepe la 18 aprilie cum era planificat
- o explicatie pentru numarul relativ mare de morti din Suedia: raportarea suedeza de decese e mai exacta. Ei se lauda ca-i cea mai precisa din lume, n-am inteles exact cum. Oricum numarul total de morti e mai mic decat in aceeasi saptamana din anul trecut (ca in Italia de altfel)

Powered by API/PUM imgur uploader

TibiV

Ultima fraza este aiuritoare...
Nu poti compara numarul de morti cu aceeasi saptamana de anul trecut, pentru ca anul trecut nu aparuse COVID-19....
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Liviu M

E argumentul "si Corona tot o gripa e". Coroborat cu "anul trecut au murit de gripa mai multi oameni decat anul asta", se doreste justificarea celor care nu iau masuri prea drastice.
Ce ignora adeptii atitudinii relaxatate e ca (probabil) masurile "anti-corona" (igiena mai buna + izolare) au ajutat mult si contra gripei "normale". Inclusiv in Suedia, unde teoretic nu s-a facut mare lucru in sensul asta, da' practic se munceste mai mult de acasa, se evita vizitele in caminele de batrani (cei mai afectati, totusi)...

cristi5

#279
@Liviu M  @TibiV scopul meu nu este sa justific atitudinea "relaxata" suedeza, v-am spus cum (cred eu ca) e aici, pt ca e foarte diferit de alte parti  Dar inainte sa sarim sa spunem ca "asta e o prostie" poate ar fi bine sa ne gandim ca vorbim totusi de oamenii de specialitate care pastoresc un sistem care pare ca functioneaza. Ca se putea face mai bine, nu ma indoiesc. La caminele de batrani de exemplu. Dar eu prefer sa-i cred pe ei decat sa cred ceva de prin presa alarmista de senzatie sau de la vreun politician.

Quote from: TibiV on April 10, 2020, 03:46:46 PM
Ultima fraza este aiuritoare...
Nu poti compara numarul de morti cu aceeasi saptamana de anul trecut, pentru ca anul trecut nu aparuse COVID-19....

Ba exact asta fac epidemiologii. Are si un nume indicele asta, o sa-l scriu aici daca-l vad.

Eu cred ca e relevanta comparatia cu anul trecut pt ca multi care mor si sunt infectati cu COVID au alte boli, de care ar fi murit oricum saptamana viitoare (cum au murit cei de anul trecut). Comparand cu anul trecut ne sugereaza cam cati mor din cauza COVID si poate nu ar fi murit altfel. Si asta se poate face pe diferite categorii de varsta, grupe de risc etc.

Si da, influenta COVID asupra mortalitatii totale pare deocamdata neglijabila . Sigur ca contribuie masurile de izolare si igiena. Influenta COVID e mult mai dramatica la sistemul de sanatate decat la mortalitate. Problemele la sistemele de sanatate duc la situatii inumane gen pacienti care dorm pe jos in clinici, medici obositi si infectati, sau batrani scosi de pe aparate care-s date la pacienti mai tineri.

Deci degeaba ni se arata la TV acele "numere de morti" fara sa fie puse in context
- cati oameni mor de obicei pe zi in tara/orasul respectiv
- cati oameni mor anual de gripa, accidente rutiere, etc.

Si e stupid sa faca la TV procentul de morti / numarul de infectati si apoi se zice vaaai, ce prost sta Suedia. Da, pt ca testeaza putin si raporteaza mortii de COVID foarte precis. Sau asa zic ei.

voicul

Si eu zic ca e irelevanta comparatia cu anul trecut. Anul asta in Italia un joc de fotbal au lasat, cu 50.000 de oameni si s-a dus dracului totul.
Hai sa dam timpul inapoi, ii lasam pe toti pe strazi si dupa comparam cu anul trecut si vedem atunci ... daca mai are cine sa vada.

Ideea este ca anul trecut sa fi murit mai multi ca anul asta, anul asta s-a dus dracului economia de probabil o sa facem toti (de pe glob adica) foamea.

Vedem ce iese, dar s-a mai comparat Covid-19 cu a "flu" si se pare ca nu e chiar asa.

Printre altele in US a devenit cauza numarul 1 de decese/pe zi acest Covid-19. Si in US abia a inceput.

Liviu M

#281
@cristi5: n-am zis nici ca e o prostie, n-am zis nici macar ca tu sustii "teza relaxata", eu doar am "interpretat" ultima fraza, aia de l-a oripilat pe Tibi.
Si interpretarea nu e a mea, am preluat-o si eu de prin media (nu mai stiu de unde, nu pot sa dau sursa acum), la fel cum am preluat si partea cu "daca anul trecut ne spalam la fel de des pe maini, tuseam/stranutam corect, pastram ceva distanta fata de cei sanatosi cand ne simteam gripati, poate ca numarul de anul trrecut n-ar mai fi fost mai mare ca cel de anul asta".

Liviu M

Nu stiu la italieni cum e, da' uite o statistica de la nemti, cu cazurile de gripa "pe sezon" in ultimele 5 sezoane. Un sezon se intinde pe doi ani si tine din saptamana 40 a primului an, pana in saptamana 20 a celui de-al doilea an. Exceptie: 2020 - statistica e pana in saptamana 13.
Parca-parca se simte o oarecare diferenta cu covidul.
Si si la italieni, parca anul trecut n-am auzit strigate de disperare ca nu mai au locuri prin spitale sau aparatura de respirat. Nici de la francezi. Nici de la americani. A propos, americanii au inceput la fel de relaxati ca suedezii; la ei se pare ca n-a functionat.

Liviu M

@cristi5: acum vad c-ai baga si victimele din accidentele rutiere la numaratoare. Putin penibil, nu?

pasadia

In alta ordine de idei, o alta persepctiva cu privire la modul in care judecam impactul CoVid in diverse parti ale globului:

QuoteMai mulți experți au dovedit că noul coronavirus intră în corpul nostru cu ajutorul unui receptor special, de la suprafața celulelor din căile aeriene sau din tractul digestiv. Aceștia se numesc receptori pentru ACE2 (angiotensin converting enzyme)

Buuun.... Dar ce fac ACE2 ?

Receptorii pentru angiotensin-convertază sunt asemănatori zonei de andocare de pe Stația Orbitală. Adică Navetele spațiale (noul coronavirus) se cuplează cu Stația Orbitală (celula umană care are receptori ACE2) DOAR DACĂ se realizează, inainte de cuplare, o conexiune perfectă intre cele două, prin intermediul unui braț telescopic. Cu brațul acesta seamăna proteina de fuziune, in formă de suliță (spike-protein), a lui SARS-CoV-2.

Cuplarea dintre coronavirus și celula umană presupune o potrivire perfectă (cum ar fi cea dintre cheia noastră din buzunar si broasca ușii de la propria casă)...

Ce ne facem dacă nu avem o potrivire perfectă între cheie și broască? Intre Navetă spațială si Stația orbitală??

Nu se realizează procesul dorit. Adică nu deschidem ușa, nu cuplăm naveta (coronavirusul) la Stația orbitală (celula umană).

Si în acest fel sunt infectate mai puține celule și apare o infecție COVID-19 mai puțin gravă. Când există mai puțini receptori ACE2 la suprafața celulei ar putea fi infecția mai blândă. Cum e la copil. Receptorii ACE2 sunt foarte puțini la naștere si se dezvoltă odată cu vârsta.

Acești receptori ACE2 sunt codificați (ca ORICE ALTĂ proteină din corpul nostru) de o genă. Care poate avea variante diferite, de la un grup de oameni la altul. Sunt descrise aceste variații sub numele de polimorfism. Adică mai multe forme pentru aceeasi genă.

Cel mai frecvent polimorfism al genei pentru receptorii de angiotensin-convertază este cel de tip ACE2 I (de la Insertion si nu de la cifra 1 cum a înteles eronat jurnalistul belgian) si respectiv ACE2 D (de la Deletion).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4811575/

In acest studiu rezultă ca apare o evoluție mai blândă a COVID-19 la acele grupuri de persoane care au polimorfismul ACE2 D. Acest polimorfism este prezent mai frecvent în Europa de Est și Centrală, precum si în Scandinavia, si mai rar în Europa de Vest.

Râzând puțin, rezultă că suntem mai mult urmașii Dacilor liberi decât ai Romei antice.

Până la urmă, contează mai mult, în evoluția pandemiei, distanțarea socială, masca și igiena mâinilor, decât orice altceva. Dar ne mai ajută și genele...

SURSA (in romana), articolul (in franceza)

Una peste alta, parerea mea de specialist e ca nu ar trebui sa imi dau cu parerea. ;)