Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

Europiu

#540
Cristi, nu am vrut sa te iau in tarbaca. Atat doar ca prin zona asta teoria asta e respinsa ca fiind, cum am spus, biologically unlikely. Ce se vantura ca explicatie/ipoteza este ca reactia sistemului imunitar al copiilor este mai redusa decat in cazul adultilor. Procentajul de copii asimptomatici este foarte ridicat, spun epidemiologii de pe aici.

Nu e meseria mea. Nu ma bag sa zic ca unul are dreptate si altul nu, ca efectiv nu stiu.

LE: M-ar bucura sa fie adevarat, ca de saptamana viitoare ma intorc la munca  :lol:
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

cristi5

#541
Pai nici eu nu sunt de meserie si probabil nimeni de aici (e si greu ca trebuie epidemiologi, virologi, pediatri..., ii multidisciplinara chestiunea)

Dar experienta cu scolile in Suedia (si in alte tari deja) e evidenta, nu trebuie sa fii de meserie. Altii, de meserie, au hotarit asa, si s-a dovedit ca chiar stiau meserie.

Europiu

Voiam sa spun ca, daca as fi de meserie, i-as cunoaste (sau le-as putea aprecia corect informatiile) pe cei care isi dau cu parerea. Nu stiu de ce, am impresia ca modul in care se transmit informatiile in diverse zone, chiar si sub aceeasi umbrela liberala fiind, este extrem de ideologizat. Ar fi de inteles, in unele situatii, inacceptabil in cazul acesta.
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

pasadia

Sincer sa fiu mă declar plictisit de acest topic. Sau mă rog, topicul era interesant cat timp era despre modul în care pandemia afectează sau e impactata de infrastructură. Dar acum topicul a devenit blogul lui cristi5 care e convins că noi ăștialalți suntem niste neinformați și trebuie neapărat să aflăm care e modul în care gândesc autoritățile din Suedia. Și ce e distractiv e că niciodată nu e părerea lui, tot timpul e a altcuiva și ca atare nu are sens să îl contrazicem pe el.

Dar totodată pare vital sa aflăm. Ce anume? - că în Suedia nu s-au închis școlile. Și ce bine e că nu le-au închis căci uite, copii nu transmit coronavirusul. Ce contează că rahatul ăla de virus se împrăștie printre adulții - cadre didactice. La urma urmelor nici mie nu ar trebui să-mi mai pese: maică-mea a ieșit la pensie soacră-mea tocmai a depus dosarul - deci nu mai sunt in sistemul educațional, pot sa se îmbolnăvească între ele astea mai tinere.

Dar sa nu uit, important e să ne mai spună cristi5 de câteva ori cât de bine e că Suedia a adoptat alt sistem. Și cât de neinformați suntem noi ăștialalți care nu avem alta sursa de informare pentru a afla cât de bine e in Suedia.

@cristi5 - după cum ți-am mai spus, am toată aprecierea pentru părerile tale pe alte subiecte. Dar sincer, pe tema asta sunt exasperat de insistența ta. Nu îți cer sa o temperezi, dar mi-ar fi rușine de mine însumi daca nu ți-aș spune, sincer, cum ma simt când îți văd multitudinea de mesaje pe aceasta temă.

adiarc

"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

dragos76

+2 :) Hai să ne canalizăm energiile pe discuții mai constructive.

gruiarew

+3 Cristi fii bun mai taie din ele. Ți s-a spus de nenumărate ori că nu se aplică la noi "teoriile suedeze".
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

gruiarew

Nu știu dacă e legat de infrastructură, dar tot e serviciu conex deci...

Am zis să merg să-mi ridic talonul ce s-a întors înapoi la prefectură. Că nah fiind stare de urgență n-am ars-o aiurea pe afară. Ce nu înțeleg și poate mă lămuriți careva... Care-i fratilor faza cu îmbulzeala? Că eu să mor dacă pricep. Am stat frumos la 2m distanță de cel din fața mea cel din spatele meu la fel dar în tot timpul ăsta tot intrau alții în față fără nici o jenă. Nu înțeleg, pe de o parte urlăm că autoritățile ne tratează ca pe niște idioți, dar în același timp ne purtăm ca niște retarzi? Nu înțeleg, era vorba de programare dar după ce s-au bagat 5 în față m-am conformat și eu. Că doar aveam o chestie de rezolvat scurt...

Aceeași situație cu transportul în comun. Erau 5 oameni în stație si tot s-au îmbulzit la urcare. Am zis "fuck it" și m-am dus jumate de oraș pe jos. Și marea majoritate ce poartă măști le aveau trase sub bărbie (deh era cald). WTF???
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

qionescu1

#548
@nicolaem
Ma faci sa regret ca nu am postat toata statistica cu mortile de anul asta, inclusiv la contagioase nu numai la sinucideri care era asa pt contrast.
M-am distrat si eu de amaratii aia din piata dar cand am vazut ce zice profesorul Luc Montagnier, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină (2008) totusi...
Sa stii ca asta cum humvee e mai reala decat cifrele luate pe nemestecate de pe nu stiu ce site. Ai mai jos o mostra romaneasca de lupta cu pandemia... Hai ca in Bucuresti le-au vazut destui, dar de Dej ce zici? :)



Echipamentul militarilor la Timisoara, sincer nu stiu pt ce se pregateau



Powered by API/PUM imgur uploader

cristi5

Imi cer scuze pentru deranjul provocat. Ca de fiecare data, n-am vrut decat sa ajut :(

StefanD_

Nu inteleg cu ce deranjeaza postarile lui Cristi, daca nu va intereseaza puteti pur si simplu sa le ignorati si sa postati voi ce vi se pare relevant. Sau daca topicul vi se pare plictisitor, puteti sa nu il cititi.

Europiu

Cu atat mai mult cu cat topicul este in general despre "infrastrucura sub presiune" si nu "infrastructura din Romania sub presiune".

Dar, intr-un fel, trebuie si tu sa ii intelegi pe baieti, Cristi. Sunt, cu adevarat, chestii care nu pot fi luate one-to-one de la voi sau de altundeva. Nici pe-aici, prin zona mea, nu sunt privite cu entuziasm modelele suedeze, fie ele sociale sau economice.
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

pasadia

@cristi5 uite, ramura de maslin: explica-mi tu (nu prin cuvintele lui Tegnell) la ce ar ajuta acum (mă rog, prin acum înțeleg 15 martie - 5 mai) sa fie deschise toate fabricile automotive din RO? Alde Continental, Valeo, Faurecia și celelalte multe fabrici din RO ar fi trebuit să rămână deschise în toată această perioadă pentru a produce pe stoc, nu? Căci comenzi de la BMW, VW sau Ford nu a văzut nici naiba in aceasta perioada (sau mă rog, volume mult mai mici).

Ar fi trebuit să rămână deschise hotelurile, restaurantele, mall-urile? Asta așa că poate m-ar fi apucat cheful să mă plimb (deh, n-am comorbiditati, slabe șanse să mor, fără copil, deci hai să mă plimb prin RO)? Cheltuiam niste bani, susțineam industria "ospitalității"... Hmmm, dar parca tot tu spui că e ok distanțarea socială, caz în care nu înțeleg cum se pupă cu ideea de a mă întâlni cu nu știu câți alți oameni (recepționeri, chelneri, alți turiști, ghizi, etc...)? De curiozitate, tu cat de.mult ai cheltuit în aprilie comparativ cu octombrie 2019?

În ultimă săptămâna din martie aveam programat sa ajung la Suceava (era ceva târg expozițional acolo). Bănuiesc că și asta ar fi trebui sa se desfășoare, nu? Și că e o mare greșeală faptul că a fost anulat (deși sincer sa fiu, nici nu știu dacă a fost anulat oficial, n-am mai căutat anunțul)?

Și revin la faza cu școlile - da înțeleg că e de mare ajutor pentru părinții "esential workers" să aibă școala deschisă pentru a-și lăsa copiii acolo. Dar la personalul educațional te gândești? Nu de alta dar îi cunosc îndeaproape și nu vad cum am fi putut scăpa fara victime și din rândul lor (așa cum au fost în rândul personalului sanitar).

Revin, cel mai deranjant e că nu faci decât să citezi din acel Tegnell. Daca asta mă interesează exista presa on-line, Complet pe fb, Trump peste tot - exista destui agregatorul care mi-ar transmite acea informație. Rahat, am chiar și prieteni in Suedia, unul care chiar lucrează în sistemul medical. Nu se lipsa de informații ducem lipsa.

cristi5

#553
^ @pasadia cred ca Romania a facut foarte bine cu lockdown. Am spus asta de mai multe ori aici, probabil am postat prea multe mesaje si s-a pierdut. A facut foarte bine pentru ca altfel nu rezista sistemul medical. Asa s-au descoperit rapid unele locuri unde n-a mers treaba deloc si s-au remediat cu medici militari etc. Eu cred ca nu era nevoie de toata militaria, si adeverinte etc. Dar conteaza ca a functionat, se poate discuta despre valul 2 eventual.

Pentru mine lockdown-ul e o protejare a sistemului medical. Pentru altii (@frunzaverde de exemplu) are si un rol in eradicarea virusului (hammer and dance). Aici sunt cel putin doua tabere. O tabara (Tegnell daca vrei) zice ca nu scapi de virus oricum, ceea ce aparent e corect: tarile care ies din lockdown continua sa aiba cazuri. Dar mult mai putine, zice tabara cealalta, si atunci epidemia nu reizbucneste, si daca reizbucneste (valul 2) intram iar in lockdown si o controlam. Dezbaterea continua. Sunt multe aspecte pe care nu le intelege inca nimeni (anticorpi, imunitate, cat dureaza imunintatea, de ce copiii sunt in general imuni dar nu produc anticorpi, etc).

Despre personalul educational. Mama, unchi, matusi au fost toti dascali, si si eu sunt, in felul meu, si consider ca dascalii au o misiune. Odata ce accepti ca copiii nu prezinta niciun risc scoala e ca orice loc de munca unde colegii pot lua virusul unii de la altii. De ce sa stea acasa si dascalii si copiiii si sa nu faca nimic (in multe cazuri), pe banii statului, cu ce ajuta asta? Inteleg ca o problema sunt batranii care iau copiii de la scoala. Dar ei vor fi un pic mai batrani la toamna. Deci nu faci decat sa amani problema.

Industria automotive, stiu cel putin de cazul Scania, a avut comenzi. Problema au fost lanturile de distributie. Ajunge un furnizor care nu lucreaza din motive de lockdown sa nu-ti poata livra o bucsa, ca ti-ai blocat productia. Scania avea o parcare uriasa plina cu camioane neterminate. Incet-incet le-au rezolvat pe toate.

De-asta o "distantare sociala la locul de munca (si in drum spre, si in timpul liber)" este mult mai eficienta pentru ca nu blocheaza economia. Sunt afectate unele ramuri pt ca la unele locuri de munca se poate lucra de acasa, si-atunci restaurantele de exemplu sunt afectate, ca nu mai mancam in oras. Unele magazine din oras, in care mai intram in drum spre munca, au dat faliment sau au redus drastic personalul, etc.

In legatura cu Tegnell: am pus multe materiale care n-au nicio treaba cu Tegnell dar au pareri similare. Am pus si din tabara cealalta (mai putine e drept)

Dar ce te-as ruga sa observi: la multe alte abordari invatate din Suedia si cu care am vrut sa ajut in Romania mi s-a raspuns la fel pe forum. La noi nu se poate. Teoriile suedeze nu se aplica in Romania. La fel a fost si la 2+1, la siguranta rutiera, la punerea in valoare a infrastructurii (si in general atitudinea statului fata de cetatean, proiectarea infrastructurii centrata pe utilizator, etc), la multe altele.  OK putem spune ca "teoria" cu lockdown-ul soft nu e inca dovedita (desi e clar ca functioneaza, epidemia din Stockholm e pe panta descendenta, si cred ca e singura alternativa durabila, ca n-o sa mai intre nimeni in lockdown, lumea s-a saturat). Dar teoria "copiii nu se imbolnavesc si nu transmit la adulti" cred ca e deja dovedita. Exista contra-exemple izolate, si tragice, dar asa ceva exista si la gripa de ex.

nicolaem

#554