Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

gruiarew

TibiV în cazul ăla suplimentezi ghișeele. Mai deschizi o vamă / redirecționezi oamenii. Ori să-l pui să aștepte 20h mi se pare un mare fail. Unde-și fac ăia nevoile? Unde mențin distanța? Puteau să mențină legea cu carantina și atunci era liniște și pace. Că era clar că se face buluceală. Dracu știe care-i faza asta cu buluceala. E peste tot. Românul trebuie să se înghesuie. Nu înțeleg și n-am să înțeleg niciodată.

În 2-4 săptămâni eu zic că o să arate groaznic. Dar om trăi și om vedea.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

nicolaem

asta cu suplimentatu nu e asa de usor in realitate.
cunosc caz in DSP (oras mic) unde au fost luati oameni de la directiile sociale (inclusiv educatoare din gradinite) si chiar si asa multi din ei lucreaza de dimineata pana noaptea la 1, cand le vin rezultatele la teste si raporteaza la centru. Faptul ca lucreaza si in weekend e deja obijnuinta.
Peste zi erau f aglomerati cu gestionat carantinati ( strazi intregi, sute de case).
Efortul e unul imens chiar daca nu intotdeauna vizibil.

cristi5

https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-24004170-redeschiderea-scolilor-nu-dus-crestere-cazurilor-covid-19-ministrul-francez-educatiei-spune-risc-mai-mare-este-fie-tinuti-copiii-acasa.htm

Redeschiderea şcolilor nu a dus la o creştere a cazurilor de Covid-19 / Ministrul francez al Educaţiei spune că un risc mai mare este să fie ţinuţi copiii acasă

nicolaem

depinde de context.
Noi am avut un val de romani intorsi in tara din Lombardia (cei de dinainte de carantinarea fortata in hoteluri). O parte din aceastia aveau copii acasa crescuti de bunici. e un risc ca scoala sa fie un mediu de transmitere. Nu poti compara satul romanesc cu zeci de mii de oameni intorsi din focar, cu satul francez.

cristi5

^ Da, e clar ca bunicii au un rol in scoala romaneasca. Chiar si suedezii nu recomanda contactul bunicilor cu copiii, pentru protejarea batranilor. Recomanda intalniri in aer liber cu bunicii, la distanta.

Pe de alta parte, copiii nu transmit la adulti, nu inteleg de ce ar transmite la adultii batrani. O sa vedem cum evolueaza recomandarile in directia asta. Fostul epidemiolog-sef suedez (Giesecke, favoritul lui @frunzaverde) a spus la presa ca el isi imbratiseaza nepotii. Tegnell a zis ceva gen "vorbiti cu el, treaba lui".

Cum poate am mai scris, FHM vrea sa imblanzeasca recomandarile peste batranii peste 70 de ani care sunt sanatosi (nu au nevoie de ajutor la domiciliu sau nu camin de batrani). Deci vor fi schimbari in legatura cu batranii.

qionescu1

@cristi5
Worldometer (01 ian - 18 mai 2020)

316.754 morti de corona
406.538 sinucideri

Bucura-te ca ai trait pandemia intr-o tara care a luat masuri rationale. Nu ai trait cu humvee pe strada, militari inarmati in patrula, amenzi ruinatoare, shutdown etc. Ma mir ca inca nu ai trecut la " ignoranti", negationisti etc. nici macar dislikuit :)

Europiu

Asta de unde mai e, Cristi, cu "copiii nu transmit virusul"? Biologic nu se justifică iar studiul islandez care sugera treaba asta nu a fost confirmat, ba e chiar contestat.
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

cristi5

^ Din multe surse @Europiu. Multe din interviurile Lockdown TV si alte materiale pe care le-am pus mai sus spun asta. Faptul asta sta la baza deciziei Suediei de a tine scolile deschise pe baza datelor din China. Crezi ca erau nebuni sa tina scolile deschise cu riscul ca copiii sa se imbolnaveasca intre ei si sa imbolnaveasca parintii sau profesorii? N-am avut scoli inchise nici macar o zi! Si datele oficiale suedeze (si pe alea le-am pus), arata ca avem 2 (doi) copii testati pozitiv. Unul a murit, dar fiind unul singur nu ne pot spune daca avea sau nu alte boli.

Daca te uiti in ultimul interviu pe care l-am pus, omul zice ca copii nu iau virusul. De-aia nu il transmit, ca nu il au niciodata. Sunt imuni. Nu produc nici macar anticorpi. De ce, nu se stie inca.

Oricum, pe mine ma distreaza cum multe tari descopera rand pe rand ca copiii nu se imbolnavesc, ceea ce datele din China aratau si Suedia a confirmat. Si cetatenii probabil zic ceva de genul "what? pai pana acum de ce i-am tinut in casa?? Nu se poate, nu e logic, nu se justifica biologic", etc. Azi a fost randul Frantei.  Parca zice pe hotnews ca 22 de tari au deschis scolile.

Pentru mine cheia misterului e la politicieni. Ei trebuiau sa arate ca fac ceva, si ca au grija de populatie, indeosebi de copii. Asa ca au inchis scolile.

LE. Presa britanica a gasit un caz de copil pozitiv care a intalnit sute de persoane si n-a infectat niciuna. L-am pus si pe ala pe topic

Liviu M

Robert Koch Institut are date putin diferite. Putini, da' copiii depistati pozitivi "ocupa" cateva procente acolo:

QuoteDemographic distribution of cases
Of reported cases, 48%are female and 52%are male. Among notified cases, 2,701 were children under 10 years of age (1.7%), 6,581 children and youth aged 10 to 19 years (4.2%), 67,543 persons aged 20 to 49 years (43%), 50,806 persons aged 50 to 69 years (32%) ,25,395 persons aged 70 to 89 years (16%) and 4,420 persons aged 90 years and older (2.8%). The age of 194 notified cases is unknown. The middle age of cases is 50 years (median 50 years). The highest incidences are in the age groups above 90 years (see Figure 3).

LE Pe aceeasi pagina au si situatia deceselor pe categorii de varsta - o fata in categoria 0-9 si un baiat in categoria 10-19.

nicolaem

@qionescu
asta cu trait cu humvee pe strada e prea trasa de par.
la fel si comparatia cu sinuciderile, care din cate stiu nu sunt contagioase. Hai sa nu coboram nivelul atat de jos, chiar daca ai alte pareri.
sa mai si radem:

cristi5

^^ @Liviu M
Nu mi se pare ca datele indica altceva decat faptul ca copiii nu sunt o problema la covid si pot merge linistiti la scoala

Nu ni se spune cati din cei 2000 de copii au fost bolnavi. Ca infectat e una si bolnav e alta. Cu cat cineva e mai tanar cu atat are sanse sa nu simta deloc c-a avut virusul.

Suedia are numai 2 cazuri la copii probabil pt ca testeaza cu prioritate indivizi cu risc (personal medical, bolnavi in spital, batrani).

Danemarca a oferit tuturor cetatenilor sa se testeze. Dar atentie, numai adultilor. E clar ca copiii nu sunt o grija in povestea asta.

Si pe bune testele unei tari cu copii inchisi in casa (Germania) nu se compara statistic cu experienta de doua luni a unei tari in care copiii au mers zilnic la scoala (Suedia). Posibilitatile de imbolnavire erau multiple si nu s-au intamplat. Ba mai mult, Suedia a dat ieri liber la taberele de vara pt copii.

oc7avian

Pe raționamentul sunt decese mai puține cauzate de X decât de Y, deci de ce ne zbatem cu X:

• ar trebui să renunțăm la extinctoare obligatorii în mașini pentru că decesele rutiere cele mai multe sunt din alte cauze
  • ar trebui să renunțăm la atâtea căi de evacuare în tunele/clădiri ori sisteme de stingere ale incendiilor că oricum mor mai mulți în alte moduri

Lista poate fi extinsă infinit pentru că e o comparație invalidă.

Liviu M

@cristi5: Ai zis ca copiii nu iau/nu poarta/nu transmit virusul. Uite 9000 (din 160.000 de pozitivi) care aveau virusul. Imagineaza-ti ca astia stau cateva ore cu bunicii si la venire/plecare isi dau mana/se imbratiseaza.

cristi5

^ Nu, am zis ca nenea ala din interviu a zis.  Aici: http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=2722.msg286968#msg286968
Daca te uiti in ultimul interviu pe care l-am pus, omul zice ca copii nu iau virusul

Si chiar nu pot sa-mi calific fiecare afirmatie cu "in 99,9% din cazuri". Pur si simplu experienta suedeza cu privire la copii, scoli, gradinite, parinti, dascali este covarsitoare. Fara masti, cu distantare simbolica (ce distantare poti sa ceri de la un copil de gradi? sau chiar de la un adolescent de 16 ani, care vrea de fapt opusul distantarii...). Si fireste ca aceeasi poveste a continuat si accasa: petreceri de copii, cu parintii povestind la un metru distanta etc (alaltaieri am fost). Copiii se viziteaza acasa (azi luam un grup de la scoala si-l ducem la noi) etc.

Si apropo @Liviu M, @dr4qul4, bunicii romani vor fi acolo si la toamna.  Ma intreb cum va deschide Romania scolile atunci, ca problema e aceeasi? Bunicii vor trebui sa ia copiii de la scoala si la toamna. E evident ca nu se va lua nimeni in brate. Chiar si copiii vor intelege ca nu trebuie sa faca asta. Si bunicii vor intelege ca nu trebuie sa intre in scoala, etc.

@oc7avian e usor de demostrat pe baza datelor existente ca e mai periculos sa lasi/duci copiii in traficul din Romania decat riscul sa moara de covid sau chiar sa se imbolnaveasca.

oc7avian

Mă refeream la comparația decese COVID-19 vs numărul de sinucideri. Am utiat să marchez la ce mă refer