[B] Bucurestiul istoric

Started by Ionut, February 01, 2014, 07:52:19 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TibiV

Deci se poate spune ca Gara de Nord arata "belea" dupa cate a avut de suferit...

Dar ce n-au facut bombardierele in urma cu 6 decenii, pot "rezolva" usor astazi cativa "politicieni de top"...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

etravel

@frunzaverde, in prima poza din seria cu gara e corpul "La coloane"?

reed

Sursa:Peter Hautzinger
1995-2001























reed


reed


Harry


panzer

Super. Multumim.

Dacii, panourile publicitare din anii 90, Bucurestiul cu locuri suficiente de parcare, Rocar De Simon = ultimele autobuze romanesti pe caroserie italieneasca - inca inainte de veni DAF-urile! Magazinul Technics de la Unirii - unde baleam zi de zi cand ma intorceam de la facultate.

reed


reed

#308


















































reed


frunzaverde

@etravel - cred ca da, poza e de la "coloane". Initial am crezut ca e la sala de bilete clasa a II-a (pe-atunci clasa a III-a) dar pe urma am vazut ca usile au vitraliul cu sigla cu roata inaripata si ca se vede coloana rotunda de la portic.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

Andubandu

Quote from: frunzaverde on January 19, 2021, 06:22:48 PM
Nu s-a demolat, ci s-a bombardat... In aprilie 1944. La fel ca si corpul central al Universitatii si vechiul Teatru National.

Asa este, acolo era sediul central al Cartii Romanesti - bombardata in '44.
Tipografia lor era pe Bonaparte, la intersectia cu Dorobanti - actualul Metropolis Center.
Mai multe poze de dupa bombardament aici :
http://ouatib.blogspot.com/2019/06/editura-cartea-romaneasca-6-aprilie-1944.html

Harry

Atunci inseamna ca scrisul care se vede pe fatada e "Cartea Romaneasca". Gasisem pe wikimapia ca se numeste blocul adacemiei dar nu prea se pupa cu numarul si forma literelor.

Lozzo

#313
Vroiam sa zic initial superbe poze, dar in multe nu regasesc cuvinte de lauda. Cel mai potrivit mi se pare sa zic ca este superb efortul fotografului de a captura aceste peisaje, dar si efortul tau reed de a le posta aici.

Din multele comentarii care pot fi adaugate la aceste poze am pastrat doar 2.


Quote from: reed on January 19, 2021, 07:25:35 PM





Arhitectura imi inspira Art Deco de sfarsit de 30 si inceput de 40. Cum probabil stilul a fost adoptat cu intarziere, as zice ca aceste cladiri sunt cam ultimele locuinte comune (simplu zis blocuri) construite inainte de inceperea razboiului. Raman si ultimele cladiri construite in regim liber, inainte sa se impuna stilul sovietic, demolari si remodelari.




Quote from: reed on January 19, 2021, 07:25:35 PM





In poza aceasta numele acela "Paula" vopsit pe bloc intr-un loc inacesibil ma fascineaza efectiv. As vrea sa aud povestea celui care a facut-o, cu toate detalile de la de ce pana la cum.

Poate cineva recunoaste blocul usor. Probabil daca stau sa caut foste UM, sedii MAI, Securitate in Buc. sau alte zone in care s-a tras prosteste il gasesc pana la urma. Pare si la un bulevard, daca are reclama aia. Vreau cand voi avea ocazia si trec pe langa sa analizez ce s-a intamplat cu numele acela si cu urmele de gloante in aproape 30 de ani.

Stie cineva locatia din ultima poza?


L.E. Dupa ce am primit raspunul

M-am mai uitat o data la poza aia cu "Paula" pentru ca am ramas cu adevarat fascinat de povestea numelui pe zid. Din unghiul acesta pe street view am aflat raspunsul la cum a fost scris acolo sus.

La intrebarea de ce, vad doar ca singur raspuns ca facea parte dintr-un lung mesaj de "Vrei sa te mariti cu mine, Paula?" si tencuiala picata ascunde restul mesajului. Poate fi si ca in bancul cu tatuajul cu Wendy si cesajul sa fie "Cuie Paula", dar as fi dezamagit. Acum sunt curios si ce raspuns a dat Paula, da sau nu, indiferent ca vorbim de cuie sau casatorie. Sau ce a facut Paula asa grav de merita cuie.


Drumul preferat: intre cel stiut si cel drept este tot timpul cel care nu este ultimul.

Harry

^^ In prima poza sunt imobile art deoc. S-a cosntruit in stilul asta pana prin 44-45. Dupa 45 a inceput dementa comunista. Cu toate astea pe litoral s-au facut cateva cladiri in stil mid century modern si googie care acum din pacate sunt ori ruina ori modificate in ultimul hal.  Iar in capitala avem Cladirea Radiodifuziunii romane, opera a marilor arhitecti Tiberiu Ricci, Leon Garcia, Jean Beral si Mihai Ricci. Un imobil in stil modernist american cu interioare art deco. In prima faza tovarasii au vrut sa fie in stilul neoclasicului sovietic. Arhitectii s-au opus si surprinzator, au reusit sa-si impuna punctul de vedere.