Autostrada A6 București-Lugoj

Started by Ionut, July 19, 2013, 09:15:14 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

danutzu_1069

Nu-i chiar asa simplu cu tunel pe sub un parca natural.
Nu uitati ca trebuie făcut studiu geo, ceea ce înseamnă deranj la suprafața.
Defrisari, cai de acces pentru foreze geo, etc.

NickC

Alții au altă părere cu privire la trafic.
   Powered by API/PUM imgur uploader

pasadia

Ai datele clare de pe site-ul podului de la Vidin, nu e cazul unor harti indoielnice.

StefanCelMare

#2088
Uneori parcă se străduiesc utilizatorii să facă comedie.

Cum naiba e mai OK Domașnea - Baia de Aramă decât traseul actual?

E mai scurt doar dacă accepți sa faci un ocol Calafat - Craiova. Adică, nu e mai scurt.  :lol:

Comedie nene.

Nici nu are sens să băgați parcul național în discuție, că logica se pierde înainte de asta... Faci ditai ocolul ca să 'scurtezi'.

Nici cu optimizarea financiară nu e logic, ai avea minim două tuneluri lungi acolo.

horatiu.cosma

Mă uitam pe detaliile SF-ului pe București - Alexandria. Evident că sunt 10km de poduri din 73km traseu și vreo 35km de panouri antifonice sau de protecție pentru păsări. Și cireașa de pe tort, două dintre poduri sunt peste fantoma de cale ferată spre portul 1 Decembrie. Nu a ajuns actualul pod de pe A0 peste nimic, mai facem două.

stef04

#2090
@stefan cel Mare, eu terminasem, am inteles ca nu e o idee bine primita, nici macar parintele tunelului pe sub Iasi nu a fost de acord cu mine.
Dar ce spui tu e absolut ridicol, e ca in bancul cu imparatul Rosu care constata ca sta departe. E ocol pentru cine? Stai in Ungaria ? Ca daca vii din Bucuresti, ocolul e altul.
Si am si scris ca traseul Domasnea - Tg Jiu - Filiasi are tot vreo 130 km, cat are Domasnea - DTS - Filiasi. Unde e ocolul ?
Probabil ca avem idei diferite despre utilitatea A6. Matale pentru cine vrei sa faci autostrada aia, cu miliarde de euro, pentru turcii din Germania care se duc vara in concediu, sau pentru oamenii din tara asta? DTS - Calafat e o solutie de autostrada pentru traficul romanesc?
 
Si uite asa, o sa facem A6 prin parcul natural Portile de Fier pe traseul Domasnea - DTS - Filiasi, apoi facem DEx Filiasi - Tg Jiu, apoi facem DEx DTS - Calafat pentru bulgari, ca si ei sunt oameni, apoi facem DEx Craiova - Calafat, ca de, juma de tara e la est de Craiova. Si toate prin Mehedinti, care are 180k locuitori, majoritatea batrani, si prin depopulatul sud al judetului Dolj.

Tony7Y

Cum era de asteptat, au impins iar data limita de depunere a ofertelor pentru Lot 2 si 3 Craiova - Filiasi.
In loc de 28.01 si 29.01, avem acum 12.02 si 10.02.

Nu inteleg de ce nu le imping deja pana in vara. Doar asteapta sa se apropie data, si imping cu cate 2 saptamani.
Lotul 1 are termen 03.02, pana vineri e impins si asta.

StefanCelMare

#2092
@stef04
În România până în prezent, nu s-au făcut Autostrăzi pentru persoane fizice, poate cu foarte puține excepții sunt cam toate pentru marfă.
Cele mai aglomerate drumuri, cu MZA (medie zilnică de autoturisme) sunt în continuare la stadii de gen studiu de fezabilitate (a se vedea Valea Prahovei și Cluj-Dej, dar și intrările în cam toate orașele mari din România).

Te sfătuiesc să nu te iei atât de în serios cu afirmații că vrei să faci drumuri pentru "oamenii din țara asta".
Adevărul este că rețelele A/DX se fac cam peste tot pe relațiile de marfă cele mai importante.

În acest sens, ar fi util să vezi coridorul european Marea Baltică - Marea Neagră - Marea Egee de pe pagina Comsiei Europene.
https://transport.ec.europa.eu/transport-themes/infrastructure-and-investment/trans-european-transport-network-ten-t/baltic-sea-black-sea-aegean-sea-corridor_en

Formatul de tip hartă este aici:
https://transport.ec.europa.eu/document/download/b1977e9a-0289-46f6-ae6e-9d032b7acb9c_en?filename=17%29%20Baltic%20Sea%20-%20Black%20Sea%20-%20Aegean%20Sea%20ETC%20map.pdf&prefLang=sk

Prima hartă este cu drumurile, celelalte sunt pe feroviar.

Nu, pe "oamenii din țara asta" nu îi avantajează soluția pe care ai propus-o tu.
Dacă vezi coridorul european propus, el adresează AMBELE probleme, atât tranzitul est-vest prin România, cât și cel sud-nord dintre Grecia și țările Baltice.

Pur și simplu, este soluția cea mai normală.





Powered by API/PUM imgur uploader

StefanCelMare

Apropo, în ultimele hărți de la comisie, zona Craiova - Calafat - Drobeta apare ca SINGURA din România în care este un triunghi de drumuri "Core" atât de restrâns.
Deci din punct de vedere al traficului de marfă, se justifică toate cele 3 direcții.

https://transport.ec.europa.eu/document/download/7308c9bd-38b3-4469-839c-9b3005eec693_en?filename=Revised%20map%20of%20Ukraine.pdf




Powered by API/PUM imgur uploader


pista_bacsi

#2094
Pana nu ai SF nu poți spune ce se justifică și ce nu din punct de vedere al traficului de marfă. Eu știu un drum care e non core și are trafic 3-4k HGV și 3-4k LGV. Pentru Craiova Calafat nu știm ce trafic are exact, dar îmi e greu să cred ca are un astfel de trafic bazându-mă pe trecerile de la Calafat Vidin. În rest sunt total de-acord cu cele menționate mai sus.

Harta de la comisie e o aproximare, pe care noi trebuie să o aprofundăm și să adoptăm măsurile potrivite. În funcție de nevoi poți începe și cu un HP Craiova Calafat cu 2+1 sau faci doar bypass la localități.

StefanCelMare

@horatiu.cosma

Interesantă asta cu panourile pentru păsări.
Dacă te uiți la ce suprafețe de arii protejate ai în sudul României, sunt foarte reduse comparativ cu Transilvania.
Aparent, traseul București-Alexandria trece mult pe lângă puținele situri Natura 2000 din sud.
Nu pot zice că e sau nu e nevoie de lungimea aia, dar cel puțin o parte din ele nu-s puse chiar fără motiv.







Powered by API/PUM imgur uploader

stef04

@stefan cel Mare, daca tu zici ca e ok ca locuitorii din Moldova, Muntenia si o buna parte din Ardeal, adica vreo 10-12 milioane de oameni, trebuie sa mearga prin DTS ca sa ajunga la Vidin, ca sa poata folosi un drum expres / autostrada, si pe deasupra sa plateasca pentru asta, ma retrag voios din discutie.  Desigur, 130 km nu sunt egali cu 130 km si e un ocol.

dc_ro

Ti s-a aratat ca propunerea ta este o abominatie si nimic mai mult. Eu chiar cred ca tu nu te-ai uitat inca pe o harta si doar tu vezi acest ,,ocol".

pasadia

@stef04 Hai sa iti raspund caci mi-ai inseninat ziua prin expresia ~parintele tunelului pe sub Iasi~. Dar o sa fie un raspuns mai lung, caci nu pot trata subiect in 2 paragrafe.

1. Nici eu nu cred ca o harta a coridoarelor este obligatorie. Cred ca statele membre au liberatatea de a alege traseul (justificand evident optiunea) si cred ca cariocile actuale se bazeaza strict pe informatiile oricum generate de statele membre. Pentru UE sunt importante cele cateva noduri majore de pe coridoarele respective (adica capitalele si alte cateva orase mari). Nu cred ca Drobeta intra in aceasta categorie.

De altfel inclusiv pe harta pusa de @StefanCelMare  sunt in mod evident detalii care nu se potrivesc cu realitatea deja implementata in teren (vezi zona nodului A3*A7 de la Dumbrava, sau zona A3*A8 de la Targu Mures, sau traseul PiSi desenat prea drept spre NNV, nerespectand geometria reala ce e pe axa nord - Sud in zona Caineni - Talmaciu.

2. in principiu, abordarea ta in care ai urmari ca culoarul de transport dintre Craiova si Timisoara ar trece cat mai aproape de zona Baia de Arama ar fi putut reprezenta o solutie eleganta si pentru a nu mai avea ca proiect distinct conectarea la reteaua de transport a zonei Targu Jiu. Practic aceasta ar fi putut fi deservita direct precum in harta de mai jos (o sa explicitez mai departe de ce nu cred in aceasta optiune!)

In plus, cred ca in aceasta varianta distantele masurate pe diversele rute (Calafat - Timisoara sau Timisoara - Craiova) ar fi fost mai mici sau cel mult egale cu cele rezultate din varianta actuala, cu A6 pe langa Orsova).



3. dar daca analizam traseul in detaliu o sa incepem sa vedem problemele mari de pe el. Si da, o sa presupun in prima faza ca trebuie neaparat sa proiectam un drum de viteza pe acest traseu. Si o sa plec in analiza de la cea mai spinoasa problema - Valea Cernei.

In calitate de om care a strabatut-o in intregime, pe multe portiuni chiar la picior, o sa ignor faptul ca iubesc zona respectiva cum doar Piatra Craiului si Retezatul mai merita iubite. Dar nu pot sa ignor geografia locului care spune ca aceasta vale este una foarte adanca. Vezi de exemplu cum raul din vale este la 500 de metri altitudine iar versantii ajung la 700 de metri altitudine (cu 200 de metri mai sus) in doar 350 m distanta.
 


4. de ce aduc in discutie asta? Pentru ca vom avea 2 tunele de baza, unul la sud de valea Cernei (spre Closani) si altul la nord (sa spunem spre Caransebes) si intre ele un viaduct. Lungimea tunelurilor va depinde de cota la care ele vor fi ingropate - daca sunt igropate mai adanc, vor fi foarte lungi. Daca vor fi ingropate mai sus, atunci viaductul dintre ele va fi FOARTE inalt. Garantat va fi nevoie de o solutie de viaduct suspendat sau hobanat, genul de lucrare scumpa dar care poate fi prezentata ca imagine simbol (vezi Millau sau multe lucrari din China).

Dar hai sa vedem cotele de nivel si apoi lungimea tunelurilor (incep de la sud, din zona Pades, o zona plata si destul de larga)



Pana in valea Cernei am avea un traseu de 18 km dintre care circa 8km ar fi sub forma de tunel (vreo 3 mai lungi, de 2-3 km fiecare si cateva mai scurte pentru a permite traversarea unor pinteni ai dealurilor de sub Piatra Closanilor) pe parcursul carora urcam de la 400m altitudine spre 700m altitudine. Am incercat sa integrez pe cat posibil zone de vale ce nu sunt antropizate dar cum nu am vizitat zona la picior si nu cunosc topografia locului in detaliu (decat atat cat imi permite Google sa imi imaginez pe baza curbelor de nivel) nu sunt convins ca traseul este perfect pozibil in condiit de autostrada montana (adica ca permite peste tot o raza de curbura si o panta suficienta pentru a mentine viteza de proiectare de 80km/h).

Valea Cernei o traversam printr-un pod hobanat (?) destul de impresionant (vreo 800 ml, inaltime fata de nivelul apei a tablierului de 200 de metri).

Apoi partea mai complicata pe sub muntii Godeanu:



Aici nu va cum am putea gasi o solutie care sa nu presupuna UN SINGUR tunel de peste 15 km lungime. In varianta imaginata de mine tunelul se mentine la circa 670-700 de metri altitudine si merge spre coada lacului Poiana Rusca. De ce? Pentru ca vreau sa ies in zona Caransebes pe traseul cel mai scurt (deci vor urma inca cativa kilometri de tunel spre Slatina Timis) si pentru ca oricum Domasnea nu este un punct obligatoriu. Asta ca sa nu mai spun ca dinspre Domasnea spre valea Cernei sunt vreo 20 de km).
Practic acest sector este de departe cel mai scump.



Iar ultima portiune, dupa ce depasim coada lacului printr-un viaduct va fi nevoie de inca un tunel de circa 5km in coborare puternica spre sudul satului Fenes (de la circa 660m la circa 420m). Practic aici imi da cu virgula posibilitatea de a asigura o panta medie de 3%, dar depinde si de solutiile punctuale ce pot fi gasite ulterior. Chiar si dupa acest tunel, pana in zona de campie de la nord de Slatina-Timis tot vor urma cateva portiuni cu lucrari importante prin acele cioturi de deal piemontan.

In total? Estimez spre 30 de km de tunel, dintre care jumatate va fi dintr-o singura bucata. Totul fara a avea in zona respectiva drumuri de acces sau posibilitatea de a realiza o descarcare decenta. Nu mai zic de lucrarile de poduri si viaducte necesare. Practic pe circa 55 de kilometri va fi aproape continuu sub forma de tunel-viaduct-tunel. Nu vom avea unde sa facem nici un nod de circulatie (si nici motive caci zonele traversate nu impun o asemenea solutie. Prin comparatie, zona Drobeta + Orsova + Baile Herculane chiar aduc trafic si chiar ar merita sa fie deservite de o solutie de trafic de viteza.

Costuri? Nu pot sa ma pronunt. Mai adaug ca solutia de traseu prin valea Jiului (la sud de Targu Jiu) nu cred ca e dezirabila datorita zonelor de mina deschisa  - deci va fi necesar ~ocolul~ pe la Targu Carbunesti, reducandu-se astfel din presupusul avantaj al traseului cat mai direct.

Una peste alta - recunosc, reactia directa este de a refuza scenariu tau pentru ca iubesc si apreciez valoarea naturala a vaii Cernei. Dar nici obiectiv fiind nu pot sa dau o valoare mai mare pentur scenariu de mai sus. Mi se pare prea scump, prea complicat pentru un ipotetic avantaj inutil (cativa kilometri mai putini veniti la pachetul cu dezavantajul major de a nu deservi vreo 200.000 de oameni din judetul Mehedinti).

StefanCelMare

#2099
Adaugă la asta și că zona aceea de la Baia de Aramă spre valea Cernei este un șvaițer carstic.
Vf. lui Stan și platoul Crovurilor, alea toate sunt substrat calcaros găurit tot de peșteri și cine mai știe ce avenuri subterane.
La Crovuri sus e plin de doline, nu m-ar mira absolut deloc să fie sub Crovuri nebunie de peșteri subterane.
Am bătut și eu zona aia la picior suficient, că îmi plac mult munții.
Habar nu am dacă se pot face tuneluri prin zone carstice.
Nici mai la nord, nici mai la sud nu e mai bine - spre nord ai Geanțurile (Geanțul Herman, Geanțul Glodului), creste calcaroase foarte abrupte, foste recifuri de corali jurasice, iar la sud dai spre Domogled, cu abruptul stâncos calcaros vertical.
Și pe zona unde coboară acum DN-ul, fereastra dintre calcare, după ce treci Cerna, surpriză, tot pe calcare dai, fix în zona celui mai izolat sat din România, Ineleț.
De la acces zero auto (ZERO) ar ajunge ditamai A6 în Ineleț (satul unde acum se ajunge pe scările de lemn, trece și via Transilvanica pe acolo).
Nu au ajuns nici comuniștii nici UE acolo cu un drum comunal sau județean, dar ducem acolo Autostrada.
Comedie. :lol:

PS - ok, dai un pic mai la nord de Ineleț, dar energia de relief este suficient de mare încât nimeni nu a făcut conexiunea Inelețului pe partea asta nordică. Ar trebui să îți dea de gândit.