Libera circulatie a romanilor in Europa si in lume

Started by Ionut, September 16, 2011, 06:28:31 PM

Previous topic - Next topic

1 Member and 7 Guests are viewing this topic.

madad


Ionut

QuoteSurse europene: Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi discutata la Consiliul JAI, dar decizia va fi amanata

Problema aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi rediscutata in Consiliul JAI de miercuri, dar chestiunea nu va fi supusa votului, urmand ca dezbaterile pe aceasta tema sa fie reluate cel mai devreme in februarie 2012, sustin surse europene citate de Mediafax. Presedintia poloneza ar urma sa reaminteasca la reuniunea de miercuri ca, urmare a opozitiei manifestate de Olanda, nu s-a ajuns la nicio solutie privind aderarea celor doua tari la Spatiul Schengen.

sursa: Hotnews

:ohno:

Cred ca daca o sa continue asa o sa ajung sa regret cati bani am lasat in vara asta in Amsterdam/NL. :(

Ionut

Dupa cum probabil stiti, mai vorbim despre Schengen la toamna, in septembrie... :ohno:

davyl


madad

Pe de o parte Olanda cam are dreptate desi ma doare ca spun asta fiindca imi doresc tara in Schengen.

Romania inca nu este in stare sa blocheze accesul de tigari si alcool venit ilegal (fara timbru) din Moldova sau Ucraina.

Cred ca in fiecare piata din orasele romanesti exista "niste baieti" care vand ilegal astfel de lucruri. De exemplu la mine in Hunedoara se vand tigari netimbrate in Piata Dunarea de cam 8 ani, politia locala stie de ei dar sunt mana in mana, unii politisti chiar cumpara tigari de la ei.

Atata timp cat la granita se fac magarii ca sa fie lasati sa treaca fara sa plateasca taxe statului si prefera o varianta ilegala nu cred ca meritam sa intram in Schengen.

Fiecare tara are cate o buba din asta, dar pe de alta parte Romania trebuie sa dovedeasca prin anihilarea infiltratiilor de genul asta, ca poate garanta, ca astfel de produse ilegale nu ajung prin Praga, Vienna sau Paris findca ar cauza probleme altor tari din Schengen.

Totusi sper ca cineva sa ia masuri cat mai repede si sa rezolve probemele descrise de mine mai sus.

Sa vedem in toamna  :-[


madad

Quote from: www.hotnews.ro - Joi, 7 iunie 2012
Romania pune conditii pentru reforma spatiului Schengen

Romania pune conditii pentru reforma spatiului Schengen joi, la Luxemburg, ministrii de interne europeni iau in discutie reformarea spatiului Schengen. O discutie delicata, deoarece statele europene vor sa schimbe cadrul decizional. Cu alte cuvinte, vor ca reforma spatiului Schengen sa poata fi decisa numai de statele membre, nu si de Parlamentul European. Romania nu este insa de acord, iar opozitia ei ar putea amana dosarul Schengen pentru o alta reuniune.

Care sunt motivele ?

Romania este impotriva ocolirii unui vot al Parlamentului European in aceasta problema. Bucurestiul considera ca nu trebuie ocolit Parlamentul European intr-un dosar atat de important, atitudinea PE fiind intotdeauna favorabila Romaniei. Semnalul a fost dat saptamana trecuta la reuniunea de pregatire a ministeriale afacerilor interne, cand Romania a fost singurul stat care s-a opus schimbarii cadrului decizional . Surse diplomatice au declarat pentru RFI ca acum s-ar putea ca si Belgia sa adopte aceasi atitudine.

Reforma Schengen tine de afacerile interne ale UE. In mod normal, decizia ar trebui sa fie luata atat de statele membre, cat si de Parlamentul European.

Cum propusa reforma Schengen este insa una drastica, vizind sa fereasca Europa de imigratia ilegala, ba chiar s-o transforme intr-o fortareata ( dupa cum spun unii critici ) , Parlamentul European si-a manifestat insa opozitia.

Franta si Germania sint insa decise sa duca la bun sfarsit acest proiect. De aceea, se incearca acum schimbarea cadrului decizional si astfel evitarea implicarii Parlamentului.

Dar pentru ca aceasta schimbare sa aiba loc, toate cele 27 de state ale UE trebuie sa fie de acord. Pentru Romania, discutia de la Luxembourg este o oportunitate de a-si pleda cauza, deoarece europenii au nevoie de votul Bucurestiului pentru reforma. Romania doreste sa adere cat mai repede la Schengen si doreste sa obtina maine unele garantii privind aderarea la spatiul de libera circulatie.

Conditiile puse de Romania

Romania cere sa i se faca dreptate in acest dosar unde considera ca a fost pe nedrept intarziata. Tara este gata de aderare de peste un an si cu toate acestea a suferit deja mai multe amanari.

Anul trecut , UE a stabilit totusi ca "o decizie" asupra aderarii Romaniei si a Bulgariei la spatiul liberei circulatii va fi luata in septembrie, fara a preciza daca aceasta ar putea fi negativa sau pozitiva.

Romania doreste acum garantia faptului ca in septembrie se va lua o decizie pozitiva
si ca i se va comunica un calendar precis de aderare. In baza unui compromis european din 2011, numit "compromisul polonez", tara va adera in doua etape : mai intai cu frontierele maritime si aeriene, probabil in 28 octombrie 2012 si apoi cu cele terestre. Data deschiderii frontierelor terestre este cea pe care partea romana doreste s-o cunoasca fara echivoc in septembrie.

Ce prevede reforma Schengen ?

Franta si Germania doresc intarirea controlului la frontiere si inchiderea temporara, ca masura de urgenta si extraordinara, a frontierelor interne. Mai mult, un stat care nu si-ar face datoria de a apara frontierele UE s-ar putea vedea sanctionat chiar si cu suspendarea pentru maxim doi ani.

Evaluarea aplicarii prevederilor Schengen in statele membre trebuie sa se schimbe. Pentru moment, aceasta nu este decat o formalitate gestionata de fiecare stat membru. In viitor , ea va fi condusa de maniera stricta de la Bruxelles iar statele care nu aplica prevederile ca atare pot fi sanctionate.

Elanul european pentru o reforma a Spatiului Schengen a venit odata cu "primavara araba" in 2011 si cu fluxul masiv de imigranti italieni esuati pe insula italiana Lampeduza. Tara vecina, Franta, s-a temut atunci de acest fenomen si impreuna cu Italia a propus o reforma a Schengen, amenintind ca altfel isi inchide frontierele.

Danemarca nu a asteptat insa ca Franta sa-si puna in practica amenintarea si fara a anunta pe nimeni, si-a inchis temporar frontierele. Masura la care a renuntat insa cateva luni mai tarziu, dupa ce la Copenhaga a venit un guvern social democrat.

Comisia Europeana, impinsa astfel de la spate de aceste evenimente, a propus ea insasi in vara trecuta o reforma Schengen care sta la baza discutiilor europene actuale.

Sursa

Ionut


madad

Quote from: Ionut on June 07, 2012, 07:59:57 PM
Nu prea ne-a iesit santajul pana acum. :)

Vad ca se misca foarte repede toate mizeriile astea politice :)

Quote from: adevarul.ro - 7 iunie 2012, 22:00
România joacă tare în dosarul Schengen
După ce ameninţase că se va opune unei propuneri de schimbare a cadrului juridic al Spaţiului Schengen, România a dat un vot pozitiv, dar cu obiecţii.

Statele membre Schengen au ajuns la un acord ieri, la Luxemburg, privind posibilitatea restabilirii, în mod temporar, a controalelor la frontierele interne în cazul presiunilor migratorii necontrolabile la frontierele externe, anunţă Preşedinţia daneză a UE.
(...)

Bucureştiul, convins să-şi dea votul
(...)
Preşedinţia daneză a venit cu unele modificări, iar România a acceptat să nu blocheze decizia, dar a adăugat mai multe obiecţii.
,,Noi am spus că dorim realizarea unei mai mari implicări a Parlamentului şi Consiliului pentru a asigura mai multă obiectivitate în deciziile Schengen. O poziţie similară au avut Belgia şi Luxemburg. În cele din urmă preşedinţia daneză a venit cu o variantă de compromis prin care a propus creşterea competenţelor Comisiei în mecanismul de evaluare şi informarea PE. Noi, care nu suntem intresaţi să blocăm acest pachet legislativ, nu am blocat adoptarea acestei propuneri", a declarat, pentru ,,Adevărul", chestorul Marian Titulescu, şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne.

Mai multe aici...


madad


Ionut

Stai linistit, nu vom intra anul asta. Garantat.

radutm

Nu are cum si din cauza ca este perioada electorala si un eventual OK ar fi folosit electoral. Si sa nu uitam ca a ramas valabila intrarea in doua trepte, mai intai cu frontiera aeriana, apoi cu cea terestra. Acum Romania se roaga sa fie lasata macar cu prima treapta, ca de a doua...cine mai stie cand.
cont inchis

Ionut

Intrarea doar cu frontiera aeriana oricum nu are practic niciun efect vizibil. Poate doar asa, diplomatic. Pentru ca oricum trecerea granitei cand calatoresti cu avionul este practic la fel pentru cetatenii UE si cetatenii UE-Schengen. Nu e practic nicio diferenta relevanta. Poate totusi e mai simplu pentru operatorii cargo... asta nu stiu.

La granitele terestre se va cunoaste insa momentul intrarii in spatiul Schengen. Mai ales pentru transportatori. Dar si pentru noi va fi mult mai bine, cozile de la granite vor fi o amintire urata, mai ales cele de la orele de varf si mai ales din perioadele de varf.

radutm

Quote from: Ionut on October 09, 2012, 02:49:37 PM
Intrarea doar cu frontiera aeriana oricum nu are practic niciun efect vizibil. Poate doar asa, diplomatic. Pentru ca oricum trecerea granitei cand calatoresti cu avionul este practic la fel pentru cetatenii UE si cetatenii UE-Schengen. Nu e practic nicio diferenta relevanta. Poate totusi e mai simplu pentru operatorii cargo... asta nu stiu.

La granitele terestre se va cunoaste insa momentul intrarii in spatiul Schengen. Mai ales pentru transportatori. Dar si pentru noi va fi mult mai bine, cozile de la granite vor fi o amintire urata, mai ales cele de la orele de varf si mai ales din perioadele de varf.
Ionut, ca locuitor din vestul tarii care ajunge relativ repede dincolo de granita, iti pot spune ca cel mai mare impact il va avea asupra zonelor de granita, care sunt practic sugrumate economic de granita. In Timis granitele cu Serbia si Ungaria s-au trasat in mijlocul unui spatiu economic unic, taind legaturi existente, infrastructura, retele economice bine stabilite si care doar asteapta sa fie eliberate. La fel e si pe zona Crisana si Satmar, unde sunt multe localitati despartite de vecinele lor maghiare de un fir de par - granita. In opinia mea Schengen va fi foarte benefica pentru fasia de la granita cu Ungaria si implicit pentru toata tara. Si Ungaria sufera din acelasi motiv, granita lor de est fiind cea mai saraca regiune. Acelasi fenomen se inregsitreaza si pe granita de est cu R.Moldova, unde noi avem cea mai saraca regiune si care nu se poate folosi de atuul apropierii de R.Molodva, nu se poate lega economic cu vecina de la est. 

Din cate stiu pe granita cu Ungaria sunt cel putin 10 noi puncte de trecere a frontierei care asteapta sa fie deschise odata cu Schengen.
cont inchis

Ionut

Pai da, exact ce ziceam. Trecerea in Schengen doar cu granitele aeriene e practic fara impact. Rezultate reale se vor vedea cand se va intra cu granitele terestre. Dar asta poate in 2013. Poate... :ohno: