Infrastructura navala in Romania: discutii diverse si proiecte

Started by Ionut, June 28, 2018, 10:24:46 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tom_sawyer

Pentru bacul de la Giurgiu:

Astăzi, 17.10. 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:

Hotărârea de Guvern privind trecerea unor străzi, inclusiv terenul aferent acestora, din domeniul public al Municipiului Giurgiu, în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a infrastructurii Rutiere - S.A., încadrarea acestora în categoria funcțională a drumurilor de interes național, precum și acceptarea de către Statul român a unei donații privind un imobil din proprietatea privată a S.C. RO - RO Trans Frontalier S.R.L. și darea în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii

Scurtă descriere

Prin prezentul proiect de act normativ se urmărește:

- trecerea străzii Unirii și a Bulevardului Mihai Viteazu, inclusiv terenul aferent acestora, din domeniul public municipiului Giurgiu, în domeniul public al statului şi darea acestora în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii prin Compania Națională de Administrare a infrastructurii Rutiere S.A., precum şi încadrarea acestora în categoria funcţională a drumurilor de interes naţional,

- declararea Străzii Unirii și a Bulevardului Mihai Viteazu ca bunuri de interes public național destinate desfășurării activităților specifice Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, derulate în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale legale.

- acceptarea de către statul român, prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, donaţia din partea S.C. Ro – Ro Trans Frontalier - S.R.L., constând în imobilul având datele de identificare potrivit C.F. nr. 46557 U.A.T. Giurgiu

- trecerea în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și declararea imobilului înscris în C.F. nr. 46557 U.A.T. Giurgiu ca bun de interes public național destinat desfășurării activităților specifice Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, derulate în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale legale

MT

pasadia

Dar care e legatura cu infrastructura navala? Din cate imi dau seama strazile alea nici macar nu ating malul Dunarii. Si nici nu prea vad motivatia sa fie administrate sub forma de DN, dar naiba ii intelege.

tom_sawyer

Este un pas necesar operaționalizării trecerii cu bacul peste Dunăre la Giurgiu.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 733/2024, s-a stabilit faptul că infrastructura rutieră care va asigura conexiunea de la reţeaua de drumuri naţionale până la punctul internațional de trecere a frontierei de stat Giurgiu (România) - Ruse (Bulgaria) II, în regim de bac, se va realiza de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A., ulterior acceptării de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a ofertei de donație a operatorului privat RO-RO Trans Frontalier S.R.L. în favoarea statului român şi după transferul dreptului de proprietate a unor sectoare de drum aflate în domeniul public al municipiului Giurgiu, în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Intenția de donație, în favoarea Statului român privește imobilul în suprafață de 10705 mp aferent cărții funciare nr. 46557 Giurgiu în vederea asigurării legăturii obiectivului cu drumul național DN 5C, prin bulevardul Mihai Viteazu și strada Unirii, care aparțin unității administrativ teritoriale (U.A.T.) Giurgiu.

Instrument motivare

tom_sawyer

Astăzi, 20.12 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:

Hotărâre a Guvernului privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 184/2018 pentru deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru comunicaţie de pasageri şi marfă în regim de bac şi pietonal între localitățile Isaccea (România) şi Orlivka (Ucraina), precum şi a Biroului Vamal de Frontieră Isaccea


Scurtă descriere

Prin prezentul act normativ se reglementează:
- extinderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru comunicaţie de pasageri şi marfă în regim de bac şi pietonal între localitățile Isaccea (România) şi Orlivka (Ucraina) de la suprafața de 20.117 mp la suprafața de 26.878 mp;
- funcționarea punctul internațional de trecere a frontierei de stat deschis în portul Isaccea în regim portuar, pe terenul în suprafață de 7.901 mp.
În acest sens, titlul hotărârii se modifică și va avea următorul cuprins:
"Hotărâre pentru deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Isaccea în regim portuar și rutier (bac), precum şi a Biroului Vamal de Frontieră Isaccea" .

Având în vedere că punctul internațional de trecere a frontierei de stat deschis în portul Isaccea va funcționa atât în regim rutier (bac), cât și în regim portuar, se modifică corespunzător prevederile art. 2 alin. (2).
De asemenea, la art. 3 s-a procedat la îndreptarea unei erori materiale, pentru claritatea textului și stabilirea în anexe a cheltuielilor pentru dotări pe care le suportă administratorul punctului de trecere a frontierei de stat Isaccea, respectiv poliția de frontieră și Autoritatea Vamală Română, potrivit art. 3
Punctul internaţional de trecere a frontierei de stat Isaccea în regim portuar și rutier (bac), precum și Biroul Vamal de Frontieră Isaccea au program de funcţionare permanent, între orele 00.00 – 24.00.

Punctul actual de îmbarcare/debarcare va fi folosit exclusiv pentru îmbarcarea autovehiculelor pe bacuri pentru fluxul de ieșire din țară.
Cel de-al doilea punct de îmbarcare/debarcare ce urmează a fi construit de către operatorul economic S.C. Navrom Bac S.R.L. Galați va fi folosit doar pentru debarcarea autovehiculelor de pe bacuri, doar pentru fluxul de intrare în țară.


Având în vedere cele de mai sus, este necesar suplimentarea personalului poliţiei de frontieră, al biroului vamal de frontieră, precum și al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. și, totodată, sunt necesare dotări și alte amenajări specifice suplimentare pentru desfășurarea activității acestora

MT

tom_sawyer

Autoritățile din Oltenița au fost gazda unui eveniment de importanță regională care a avut loc miercuri, 12 februarie 2025, la Direcția de Cultură Oltenița. Este vorba de semnarea Scrisorii Comune Oltenița-Tutrakan, un pas esențial în consolidarea legăturilor transfrontaliere dintre România și Bulgaria. Acest demers reprezintă un moment crucial în procesul de obținere a documentelor necesare pentru implementarea unei linii de bac între cele două localități

Până la finalul lunii martie, vom începe lucrările de amenajare a punctului de trecere, iar dacă toate procedurile decurg conform planului, la sfârșitul lunii mai vom putea traversa Dunărea cu bacul", a menționat primarul Mihăiță Beștea.

Reprezentantul armatorului român, care va opera acest Bac din partea României, Gheorghe Antistescu, a detaliat pașii făcuți pentru ca acest obiectiv comun să devină o realitate. ,,Suntem niște armatori cu circa 45 de ani de activitate de trecere cu bacul în zona Brăila-Tulcea. Până în prezent am făcut foarte multe măsurători pe ambele maluri – Tutrakan și Brăila- și am înființat o firmă în Bulgaria pentru a avea corespondentul româno- bulgar. Ieri am semnat protocolul de colaborare între cele două firme, de pe cele două maluri. În paralel, flota de bacuri, pontoane și pasarele, aferente întregii treceri, sunt pregătite și vor pleca de la Brăila până duminică și vor ajunge în Oltenița probabil spre sfârșitul lunii. Preconizăm că undeva pe la jumătatea sau sfârșitul lunii martie cele două maluri să fie amenajate cu pasarele, pontoane și bacuri, în așteptarea ultimelor aprobări necesare.

https://ziarulimpact.ro/o-noua-linie-de-feribot-intre-romania-si-bulgaria-va-fi-functionala-la-vara/