Strategia Energetica a Romaniei 2016-2030

Started by GDPR, November 16, 2016, 01:19:40 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mirceaeliade

orice e gen biofuel/biogas e cam vrajeala.  tin minte ca acum vreo 10 ani era la moda sa pui in benzina vreo 15% etanol, si pe langa ca arderea produsa nu e chiar ideala, ajunsesera aia din Brazilia sa arda padurea tropicala ca sa creeze culturi de trestie ca mai apoi sa produca etanol.  nu numai atat, dar si productia locala de mancare era inlocuita, asa ca a crescut pretzul la alimente, tocmai ca sa se baga bio-benzina in autovehicule.  sau am auzit de cazuri prin Itaia unde declara mancarea expirata inainte de termen ca sa poate sa o arda intr-o centrala de bio-fuel pt ca primesc subventii de la guvern (de facto pentru a produce mai multa pauperitate de alimente).  tare mi-e ca orice nevoie majora de biogaz va motiva afacerist amorali sa creeze solutii "cu fente" care vor produce mai multe probleme neanticipate.  singura solutie de biogaz avantajoasa pentru toata lumea care imi trece mie prin cap acum e sa se gaseasca o metoda de "mulgere" a metanului din posteriorul vacilor, care ar ameliora semnificativ imprintul de gaze de sera care il are carnea de vaca in prezent.  dar orice solutie nu va fi chiar ideala pentru conditiile de trai ale cornutelor

nicolaem

mai exista si solutia cu synthetic fuel, unde nu afectezi agricultura deloc.
Doar ca din ce am citit consumul de energie pt a produce asa ceva fie si din energe verde e f mare si nerentabil. deocamdata.

dumbravaandrei

si substantele de sinteza de unde le obtinem? Ce paduri/areale demolam ca sa facem biogaz/bioetanol (sau ma rog, derivate de biomasa)? Ca la ora actuala, curg niste cantitati de petrol prin conducte care nu pot fi recoltate de pe suprafete agricole. Si porumbul nu poate crescut in zacaminte. Iar la ce zacaminte de gaze si petrol mai avem, nu rezolvam problema nici pe termen mediu (25 de ani), ce sa mai zic de urmatoarea suta de ani? 
Macar electricitatea o poti produce din foarte multe surse. Si nu mai este asa de greu de stocat.

nicolaem

is produse din CO2 din aer si H (produs din apa prin electroliza)
pare o idee buna, ecologica de viitor. doar ca tot procesul consuma multa energie.
https://en.wikipedia.org/wiki/Electrofuel

adiarc

asa cum am facut in unele domenii dar prea putine,ca sa ne fie bine ( noua prin intermediul bunastarii naturii ),trebuie sa o imitam si gata...nu mai are sens sa tot inventam roata ...plantele au "panourile "lor solare si fac treaba....

noi tot continuam sa incercam sa reinventam roata si ne vom intoarce tot de unde am plecat...dar sa nu fie prea tarziu...si sa constatam ca nici petrolul,nici gazul si nici banii ,nu tin nici de foame,nici de sete

daca gandeam asa de vrea 20 de ani...azi  nu eram șantajați de un dictator cu mentalitate de sec 17
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

ado87

Biogazul este format dintr-un amestec de gaze (metan, hidrogen, dioxid de carbon etc.) de origine biogenă, care iau naștere prin procesele de fermentație sau gazeificare a diferite substanțe organice. wiki
=>Biogazul este deobicei produs din deșeuri organice, din acest motiv sunt cele mai des întâlnite pe lângă fermele integrate de animale mari, pe lângă stații de epurare sau fabrici care au deșeuri organice. Cuvântul cheie e ,,deșeuri,, deci practic sursă de energie fără cost.
=>Biogazul poate fi ars direct în mini-centrale pentru a produce/vinde energie în rețea sau poate fi prelucrat/curățat de impurități după care se obține biometanul
=>Biometanul la rândul său poate fi direct transmis în rețeaua de gaze (la prețurile curente e foooarte profitabil) sau lichefiat, produsul rezultat atunci fiind Bio-LNG.
Fiecare etapă sau opțiune din lanțul valoric adaugă costuri proiectului. Instalația de 1MW de biogaz cu centrală de ardere fiind pe la 4-5m EUR. Instalația de purificare cam 0,5-1m EUR/MW on top și tot așa. Problema acestor instalații e că trebuie să ai permanent același mix de feedstock altfel cam riști să pierzi bacteriile.

istvan78

Quote from: dumbravaandrei on July 12, 2022, 09:25:36 AMsi substantele de sinteza de unde le obtinem?

Ca un punct de referinta: Romania produce cca 10mil. de tone de grau anual. Cantitatea de paie nu e masurata oficial, dar in general e in jur de 0.8 din cantitatea de grau, deci sa zicem 8 milioane de tone. La porumb, productia e in jur de 14mil. tone intr-un an bun, iar cantitatea de tulei e cca. dubla. Vorbim de aproape 30mil. tone.
Consumul total de carburanti al Romaniei e la ordinul de 6mil. tone/an (benzina si motorina)

Nu stiu ce rata de conversie e posibila, dar e limpede ca sunt cantitati semnificative de biomasa disponibile ce pot fi procesate.

dumbravaandrei

si renuntam la zootehnie ca sa folosim paiele si cocenii la ars in motoare?  O:-) O:-) O:-)

GIV

nu cred ca s-a pus problema de renuntare la zootehnie. dar in unele cazuri acele resturi de vegetatie fie sunt arse fie sunt tocate si raman pe loc (da, ajuta ca ingrasamant natural in unele cazuri)

istvan78

Cine creste animale cu paie? Sunt furaje cu valoare nutritiva foarte scazuta. 

Mai degraba as pune problema daca ne-returnarea acestei biomase in pamant ar afecta calitatea solului? Dar aici trebuie sa lasam specialistii.

La Craiova prima uzina de acest tip din Romania a inceput deja productia: https://www.gds.ro/Local/Dolj/2022-05-31/clariant-incepe-productia-de-bioetanol-la-podari-fabrica-s-a-deschis-oficial/

mirceaeliade

cred ca biogaz ar putea sa se produca din gropile de gunoi ecologice.  in momentul de fatza descompunerile de deseuri din gropile de gunoi produc CO2 si metan care se duce in atmosfera.  nu stiu sigur cum poti face captare rentabila, dar cu cati bani se baga in subventii, cine stie.

cat despre biomasa, se ardeau lanuri de spice de grau dupa recolta, si nu stiu ce se intample cu ele acum ca arderea e ilegala.  probabil s-ar putea strange cocenii si spicele si s-ar putea duce in niste microcentrale.