Secundare feroviare in Romania: discutii diverse si proiecte

Started by Balto, August 07, 2018, 04:45:02 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

cristi5

Distanta nu are asa legatura puternica cu traseul optim, nici macar la rutier, darmite la CF unde marfa  e dominata de alte criterii gen declivitate, sarcina pe osie, procent de masa franata etc. Si marfa este si va fi principala prioritate la CF atat acum cat si peste un deceniu, daca nu doua, cu toate sperantele de dezvoltare a trenului metropolitan, sau "metrou de suprafata" cum ii zice la Arad.

Lugoj-Ilia sigur e mai bine prin Margina, dar e dezastru azi: din lipsa de MR exista un singur tren de calatori pe zi! Se mai repara Desiro, se va mai elibera MR de pe sectiile electrificate, dar chiar sunt curios in cati ani se vor intoarce cele cateva servicii Regio pe Lugoj-Ilia.

Dar Timisoara-Ilia, nu vad cum in urmatoarele decenii. Populatia e in scadere accelerata (atat spor negativ cat si emigrare), cine sa ceara linia noua (care mai si ocoleste Lugojul, deci si mai putini calatori), daca astazi cand e un tren pe zi si autostrada e gatuita (si va mai fi vreo 5 ani) nu protesteaza nimeni.

dan tm

distanta Timisoara Nord -Lugoj este de 59 km via Recas si 65 km via Buzias, astfel cred ca mai optim ar fi electrificarea acestui traseu fara un racord nou.

traseul este construit de Imperiu si permitea circulatia directa de la Deva la Virset, de aceea si acum 1831 circula fara rebrusare.

a avut si racord in Lugoj direct dinspre Caransebes spre Buzias acum demontat.

nu stiu sarcina pe osie dar tonajele cu DA sint cam asa:(2023-2024 altceva nu am)

Timisoara Sud-Semenic 2200 T
Semenic-Buzias 1500
Buzias -Lugoj 1150 Lugoj-Buzias 1300

Lugoj-Cliciova 1450 sau 1800 cu DA in capul trenului si DA impingatoare
Cliciova -Margina 1800
Margina -Holdea 950 sau 1800 cu DA si DA impingatoare
Holdea -Ilia 2000

Ilia -Dobra 2000
Dobra - Holdea 1050 sau 2100 cu DA si DA impingatoare
Holdea - Cliciova 2100
Cliciova -Lugoj 1350 sau 2100  cu DA si DA impingatoare

nu mai trec tonajele cu DHC si DF asa cum sint ele in anexa la livretul de marfa.Sint mult mai mici.

in urma cu ceva timp era o marsruta directa Vintul de Jos-Jimbolia-Kikinda. Acum nu prea mai circula marfa pe acolo.
Deunazi a fost un transport agabatitic pe acolo inclusiv cu electrica rece.Sint filmari.

off topic Pe rutele astea neelectrificate nu le convine sa duca elelctricele reci ca nu au gabarit de vegetatie si agata pantograful.

alecs1

Cîteva min de ocol merită să bagi și Lugojul, si e și adăugirea de 10 ori mai scurtă:

pasadia

Intr-un viitor cat de cat apropiat, probabil ca majoritatea traficului de calatori va fi facut cu automotoare. Caz in care , ca e in Lugoj sau ca e in Arad, schimbarea directiei de mers nu mai reprezinta o problema ci se va face in 2 minute prin schimbarea postului de conducere.
In rest, data fiind dimensiunea Arad-ului si rolul sau in a lega inclusiv Oradea / Salonta de M200, cred ca e util si important ca traficul de persoane dintre Timisoara si mare parte a restului tarii sa se faca prin Arad si valea Muresului, nu prin Lugoj si Faget.