Baraje si amenajari hidrotehnice

Started by sebba, June 16, 2015, 04:10:06 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nicolaem

si tot uitam, o amenajare hidro inseamna si reglaj de debit (aparare impotriva inundatiilor), apa potabila, apa pt irigatii.
nu putem doar asa zice sec 35MW

Konter

Proiectul resuscitat al unei acumulări-baraj, la limita județelor Botoșani și Suceava, este contestat puternic de activiști de mediu. Asta pentru că ar urma să pună la pământ zeci de hectare dintr-o pădure de luncă seculară - rară din acest punct de vedere - care e rezervație și sit Natura 2000.
Este vorba de pădurea la Zamostea-Lunca, de lângă râul Siret, în județul Suceava, în apropierea limitei cu județul Botoșani.
Un proiect al Apelor Române - de amenajare a unui lac de acumulare, cu baraje (diguri) și care va ocupa 140 de hectare din situl Natura 2000 - din care 24 ha parte a rezervației naturale - urmează să distrugă iremediabil pădurea- una cu arbori seculari- emblematică pentru zonă și rară atât în țară, cât și în Europa, atrag atenția activiști de mediu.
Asta chiar dacă în Raportul de Impact asupra Mediului, specialiștii firmei contractate de Apele Române susțin că suprafața de păduri cvasi-virgine afectate este redusă. Este vorba - puțin peste 0,07 hectare (700 de metri pătrați). Zona respectivă include însă copaci cu vechime de 160 de ani, după cum se menționează în document.
De asemenea, raportul de impact de mediu menționează că din habitatul de păduri va fi afectată o zonă de sub 3%, iar cel de păduri ripariene (dependente de dinamica râurilor) nu a fost în aria care va fi ocupată de lac și baraje.
,,Devastarea se traduce nu doar prin pierderea integrității pădurii și distrugerea Siretului, prin fragmentare, ci și pentru că apariția unui lac de acumulare (hidroenergetic sau nu) nu afectează doar cuveta lacului, suprafețele de habitat complet distruse direct, ci și habitatele din zonă rămase în afara cuvetei", spune Dejeu.
Asupra efectului negativ au atras atenția recent și organizația Agent Green, iar jurnaliștii de la Recorder au realizat un reportaj acum trei ani, când la proiect se lucra ,,la foc mic".
După o rețetă revenită în actualitate în 2024 - cu proiectele de hidrocentrale de la Răstolița și Defileul Jiului - investiția continuă un proiect început în ultimii ani ai comunismului. Proiectul prevederea realizarea unui lac / baraj de acumulare, cu capacitate de stocare de 48 de milioane de metri cubi de apă și producție energetică, de 8,1 Gigakilowați pe an.

Lucrările au continuat în valuri și după 1990, pe baza unor hotărâri succesive de guvern, în special la cele două diguri de mal, din care unul are 7 kilometri lungime.
În prezent investiția totală este realizată în proporție de 70%, potrivit RIM și studiului de Evaluare Adecvată, depuse de Apele Române la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
Lucrările realizate total sau parțial, potrivit documentelor amintite, sunt evacuatorul de ape mari, de la Vârfu Câmpului, barajul frontal de mal stâng (1 km) - 91%, barajul de mal drept (7,1 km) - 60%. În schimb, canalul de derivație spre râul Jijia (3,4 km) și realizarea instalațiilor echipamentului hidromecanic de evacuare a apelor, respectiv mutarea unei linii electrice, nu au fost începute.
Apele Române au comandat un studiu de fezabilitate actualizat al investiției, iar față de varianta comunistă, obiectivele variantei actuale sunt reduse: volumul de apă va fi de 17 milioane de metri cubi, iar componenta de producere de energie nu va mai fi inclusă.
Conform documentelor de evaluare a impactului de mediu, finalizarea investiției este estimată la aproximativ 33 de milioane de euro, pe o durată de cinci ani de la începerea lucrărilor.




Powered by API/PUM imgur uploader

dr4qul4

#242
Am luat-o razna de tot daca nici pe Siret nu mai putem face baraje. Lasa ca e mai bine sa avem inundatii.
Am dubii cu privire la hidrocentralele care baga raurile prin conducte, dar barajele aduc un plus mediului si devin zona umeda. Si genereaza energie verde.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist.
Pariu cu Andreita. 100 lei (la API). Donez eu daca se circula pe DX4 inainte de 4 Mai. Altfel doneaza el.

stangabriel

#243
Si cel mai important, zic eu pentru viitor, cele doua baraje, adica acesta si cel de la Pascani, ar tine rezervele de apa pentru canalul Baragan Siret-Dridu.  Plus faptul ca sunt lacuri noi ce vor retine cat mai mult aluviunile care ar fi ajuns in lacurile din aval, deja colmatate in diferite procente.


Ok, inca nu sunt lamurit cu CO2 ul generat din fermentarea materiei organice din apa, insa repet, avantajul tehnic de oprire a aluviunilor (prevad o decopertare a padurilor din Ucraina) si rezerva pentru irigatii sunt argumente dincolo de puterea hidro.


TVlad

#244
La Iernut nu m-am mai dus dar am ajuns la barajul si hidrocentrala Rastolita :)
Data fiind penuria de informatii si fotografii de aici, aduc o neinsemnata contributie:


Hidrocentrala Rastolita



Hidrocentrala Rastolita


Barajul este pe riul omonim afluent al Muresului, la citiva km nord est de hidrocentrala.

Vedere de sus


Vedere catre peretele aval


Galerie derivatie


Vedere amonte


Versant estic


Versant vestic


Armatura pentru legatura cu versantul



Se poate distinge in penultima si antepenultima imagine ca armatura este continuata catre o inaltime mai mare asadar proiectul prevedea un volum mai mare de retentie iar barajul e neterminat. Nu cred ca odata umplut, se mai pot continua lucrarile fara a-l goli din nou.

Deversorul pare si el neterminat dar pe de alta parte nu au lasat nici mustati de armatura. (deversorul e acel tub in care e coborit cirligul macaralei rosii Takraf).





Nu se vedea nici o miscare: nici la hidrocentrala, nici la baraj. Hidrocentrala arata asa de cind o stiu. Poate lucreaza inauntru dar am dubii. M-am intilnit cu doua masini cu numar ACH (Antrepriza de constructii hidroenergetice). In rest, liniste totala si citeva utilaje ruginite abandonate si semiabandonate. Sint unele excavatoare mai noi, betoniere si basculante dar pentru mine piesele de rezistenta au fost niste locomotive de mina, doua Belazuri, o macara Kraz ce a circulat ultima oara in 2008, trei macarale Takraf si un buldozer UTB Universal S 1500. Mai sint si alti colegi forumisti amatori de Diesel Creek? (canal youtube) :)

TVlad

PS: Imaginile istorice din Google Earth arata ca din 2014 e turnat complet stratul de beton amonte. Practic de atunci nu s-a mai realizat nimic vizibil. Pina si macaraua rosie de la deversor e nemiscata de atunci iar celelalte doua de pe coronament din 2016.

nicolaem

merci, contributia e insemnata sa vedem ce e acolo.

si cat sa ma faci mai suparat pe organizatiile de mediu care contesta finalizarea.

la cum arata e clar ca nu vom vedea curent anul asta de acolo, 0 sanse de finalizare

TVlad

Cu cu placere. Nu stiu daca e doar vina "ecologistilor". E si o mare doza de indolenta si incompetenta in firmele si institutiile statului. Si cel mai tare ma deranjeaza minciuna si ideea ca sintem luati drept timpiti, mintiti in fata si dusi cu vorba. "Anul asta sigur", din 2014...

nicolaem

deacord. dar nah de politicieni stim ca nu eram interesati sa faca asa ceva.
presupun ca societatea civila impinge politicianul sa faca, nu sa nu faca. ca la aia se descurca ei si singuri.

paulmare

TVlad excelent reportaj multumim
ar fi ani de zile de lucru - asta daca Takraf-ul si Belazurile ar mai fi functionale si daca ar fi oameni
Un baraj incep sa il umple - si pot inca lucra cata vreme presiunea nu e asa de mare la multe chestii - gen masca de pe paramentul aval, daca e prevazuta, mai pot aduce umpluturi etc stie proiectantul pana unde poate pune apa cata vreme inca se lucreaza
Aici e un reportaj din 2022 din ceva ziar local
Eu pornesc de la ideea ca ce nu e trecut aici la 90% sau 100% e inca serios de lucru
https://glasulvailor.ro/2022/05/12/barajul-de-la-rastolita-in-imagini/

nu zic nimic de aductiunile secundare, sun3 rauri si 7 paraie colectate in baraj, ei zic doar de aductiunea principala a Rastolitei careia ii lasa debit de servitute de 0.5mcs

stangabriel

Si apa putina in lacuri, si zapada foarte putina in munti la iesirea din iarna. Nu e deloc ok.

https://www.news.ro/social/apele-romane-coeficientul-umplere-principalele-40-lacuri-acumulare-astazi-56-nivelul-principalele-40-lacuri-acumulare-scazut-fata-aceeasi-perioada-anului-trecut-gestionam-atent-resursa-apa-1922405011082025031721962502

"Din cauza regimului hidrologic deficitar din ultimele luni, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare este astăzi de 56%, comparativ cu sfârşitul lunii ianuarie când era de 62%. Deşi nivelul în principalele 40 de lacuri de acumulare este mai scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, gestionăm atent resursa de apă pentru a asigura necesarul zilnic pentru toţi beneficiarii, cu prioritate pentru populaţie", arată reprezentanţii de la Apele Române.

Aceştia adaugă că, deşi rezerva de apă provenită din stratul de zăpadă s-a înjumătăţit, fiind cea mai mică din ultimii 5 ani, se optimizează volumele de apă astfel încât să fie păstrată o rezervă suficientă pentru perioada următoare.