NASA | National Aeronautics and Space Administration

Started by Ionut, September 20, 2011, 07:35:30 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

voicul

NASA a trimis pe Marte un dispozitiv care transformă CO2 în Oxigen. ,,Copacul" MOXIE, un pas important pentru viitoarele misiuni umane

Noul rover Mars de la NASA, lansat săptămâna trecută, transportă un dispozitiv care va produce oxigen din dioxidul de carbon în atmosfera planetei Marte. Dispozitivul experimental, cunoscut sub numele de MOXIE, ar putea ajuta la deschiderea drumului pentru explorarea umană a planetei, scrie Business Insider.

Roverul Perseverance Mars de la NASA transportă o serie de tehnologii de ultimă oră, inclusiv echipamente video de înaltă calitate și primul elicopter interplanetar. Multe dintre instrumente sunt proiectate ca pași experimentali spre explorarea umană a planetei roșii.

Perseverance este echipat cu un dispozitiv numit Mars Oxygen In-Situ Resource Utilisation Experiment, sau MOXIE : o încercare de a produce oxigen pe o planetă unde acesta constituie mai puțin de 2% din atmosferă.

Transportul oxigenului este o sarcină dificilă, problemă pe care MOXIE caută să o rezolve. Robotul cu dimensiunea unei baterii auto este un model la scară de aproximativ 1% pe care oamenii de știință speră să-l trimită într-o zi pe Marte.

Ca un copac, MOXIE funcționează prin preluarea dioxidului de carbon, deși este conceput special pentru atmosfera marțiană. Apoi împarte electrochimic moleculele în oxigen și monoxid de carbon și combină moleculele de oxigen în O2. Robotul analizează puritatea O2, apoi eliberează atât oxigenul respirabil cât și monoxidul de carbon înapoi în atmosfera planetei.

Viitoarele dispozitive, la o dimensiune mult mai mare, ar putea depozita oxigenul produs în rezervoare pentru o eventuală utilizare de către oameni și rachete.

Deoarece MOXIE este un experiment, ar trebui să producă aproximatisv 10 grame de oxigen pe oră, ceea ce reprezintă aproximativ cantitatea de oxigen din 1,2 metri cubi de aer al Pământului. De exemplu, oamenii au nevoie de aproximativ 19 metri cubi de aer pe zi.

Dispozitivul ar trebui să înceapă să funcționeze curând după ce roverul aterizează pe planeta Marte, pe 18 februarie 2021.


https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/nasa-a-trimis-pe-marte-un-dispozitiv-care-transforma-co2-in-oxigen-copacul-moxie-un-pas-important-pentru-viitoarele-misiuni-umane-1347352


voicul


kitsune

Ăștia comunică cu sonda Voyager 2 aflată la 18 gazilioane de kilometri de pământ și cu hardware din 1977, când încă nu se inventase GSM-ul iar noi ne împiedicăm de frunzele din pomi care ecranează semnalul (cum zicea Johann_DB pe undeva).

Operatorii NASA au trimis în 29 octombrie o serie de comenzi sondei spațiale Voyager 2 pentru prima dată de la jumătatea lunii martie, anunță SciTech Daily .
Sonda a zburat mai bine de jumătate de an fără a avea vreun contact cu Pământul după ce antena radio de 70 de metri lățime folosită pentru a comunica cu ea a fost deconectată pentru reparații și modernizări.
Voyager 2 a trimis înapoi un semnal pentru a confirma că a primit "apelul" și a executat comenzile fără probleme.
Apelul către Voyager 2 a fost făcut pentru a testa echipamentele instalate recent pentru Deep Space Station 43, singura antenă din lume care poate trimite comenzi sondei spațiale.
Aflată în Canberra, Australia, Deep Space Station 43 face parte din rețeaua Deep Space Network (DSN), o serie de antene radio din jurul lumii folosite în principal pentru a comunicații cu navele spațiale care operează mai departe de Lună.
Operatorii NASA au putut primi actualizări privind starea Voyager 2 și date științifice de la sonda spațială însă nu au putut să trimită comenzi navei care a călătorit miliarde de kilometri după lansarea sa în 1977.
Printre modernizările aduse DSS43 se numără două transmițătoare radio noi. Unul dintre acestea, folosit pentru comunicarea cu Voyager 2, nu fusese înlocuit de peste 47 de ani.
Inginerii au modernizat de asemenea echipamentele de răcire, alimentare cu energie și alte componente electronice necesare pentru funcționarea noilor transmițătoare.
Apelul de succes transmis Voyager este un semn bun că antena va reveni online până în februarie 2021.
Reparațiile și modernizările aduse DSS43 vor ajuta și alte misiuni, precum cea a roverului Mars Perseverance care va ateriza pe Marte la 18 februarie 2021.
Rețeaua DSN va juca de asemenea un rol critic în eforturile de explorare Lună-Marte, asigurând comunicațiile și sprijin pentru navigație.
Rețeaua DSN este gestionată de Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA, ambele sonde Voyager fiind construite tot de JPL.

sursa
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

voicul

După 50 de ani de la ultima aselenizare, NASA face ultimele teste cu mega-racheta care va duce oamenii din nou pe Lună

Nasa lucrează la o "mega-rachetă" pentru a trimite oameni pe Lună și, eventual, pe Marte. Ultimele teste esențiale ale secțiunii centrale a uriașului lansator ar trebui să aibă loc în următoarele câteva săptămâni. Uneori comparată cu legendara Saturn V, se pune întrebarea dacă Sistemul de Lansare Spațială poate stârni entuziasmul explorării selenare pentru o nouă generație, potrivit BBC.

În sudul statului american Mississippi, lângă granița cu Louisiana, inginerii au lucrat la un mecanism remarcabil.

Un cilindru uriaș de culoare portocalie este suspendat pe o structură de oțel la fel de impozantă, numită platforma de test B-2, aflată pe terenul Centrului Spațial Stennis – o facilitate de testare a Nasa, în afara orașului Bay St Louis.

Având 65 de metri de sus până jos – mai înalt decât Statuia Libertății – cilindrul reprezintă miezul unui vehicul spațial mai puternic decât orice s-a văzut în lume din anii '60 până în prezent.

Se numește Sistemul de Lansare Spațială (SLS) și este format dintr-o secțiune cu combustibil lichid – cu patru motoare puternice RS-25 la bază – și două propulsoare cu combustibil solid, care sunt prinse de margini.

Restul pe:
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/dupa-50-de-ani-de-la-ultima-aselenizare-nasa-face-ultimele-teste-cu-mega-racheta-care-va-duce-oamenii-din-nou-pe-luna-1401448

voicul

NASA a început asamblarea ,,megarachetei" care va duce din nou oameni pe Lună

NASA a început să asambleze prima rachetă Space Launch System pe o platformă de lansare, înainte de zborul inițial care este programat anul viitor, relatează BBC.

SLS este ,,mega-racheta" care va trimite din nou astronauți americani pe Lună în acest deceniu. Scopul este ca prima lansare cu echipaj uman să aibă loc în 2024.

Inginerii din Florida au început stivuirea segmentelor care alcătuiesc cele două propulsoare ale rachetei

SLS constă dintr-un corp gigantic, lung de 65 de metri, cu patru motoare, care este flancat de două la propulsoare cu combustibil solid.

Împreună, acestea produc o forță masivă de 39,1 meganewtoni, care poate urca astronauții pe orbită; racheta îi va duce ulterior spre Lună.

Este un pas simbolic uriaș, nu numai pentru SLS – care estet în curs de dezvoltare de un deceniu - dar și pentru planul NASA de a din nou oameni suprafața lunară până în 2024, proiect cunoscut sub numele de Artemis.

,,Asamblarea primelor piese ale rachetei SLS pe lansatorul mobil marchează o etapă majoră pentru programul Artemis", a declarat Andrew Shroble, manager al grupului de ingineri care lucrează la rachetă pentru NASA.

,,Arată că misiunea prinde contur cu adevărat", a adăugat el.

După ce va fi complet asamblată, racheta SLS va fi mai înaltă decât Statuia Libertății și va avea cu 15% mai multă forță maximă la decolare decât racheta Saturn V folosită pentru a lansa misiunile Apollo pe Lună în anii 1960 și 70.


https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/nasa-a-inceput-asamblarea-megarachetei-care-va-duce-din-nou-oameni-pe-luna-1407247

bogdymol

Un clip interesant care explica cateva din motivele pentru care se merita sa cheltui bani de la buget pentru NASA (si alte programe spatiale):

https://www.youtube.com/watch?v=lARpY0nIQx0&ab_channel=MarkRober
Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

bogdymol

Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

voicul

NASA a întrerupt ultimul test al rachetei SLS care va trebui să ducă oamenii pe Lună

Un important test al noii "mega-rachete" construite pentru NASA s-a încheiat mai devreme decât ar fi trebuit, însă NASA a refuzat să caracterizeze testul drept un eşec, transmite BBC.

Cu puţin înainte de ora 22:30 GMT, sâmbătă, cele patru motoare ale treptei principale a rachetei Space Launch System (SLS) au fost aprinse şi au ars timp de peste 1 minut, după care au fost oprite. Treapta principală a rachetei SLS a fost testată la Stennis Space Center, din Mississippi. Motoarele urmau să rămână aprinse timp de 8 minute, pentru a simula ajungerea rachetei pe orbită, potrivit Agerpres.

Racheta SLS face parte din programul Artemis, aparţinând NASA, care are drept obiectiv revenirea echipajelor americane pe Lună până în 2024.

Când va porni în primul zbor de încercare, probabil în cursul acestui an, racheta SLS va deveni cea mai puternică rachetă lansată vreodată în spaţiu.

Echipele NASA verifică încă datele pentru a afla ce s-a întâmplat, conform lui John Honeycutt, managerul programului SLS de la Centrul pentru Zboruri Spaţiale Marshall, aparţinând NASA, din Alabama.

"Am observat o mică scânteie care s-a produs în zona interfeţei scutului termic de la motorul 4 în momentul în care am iniţializat cardanul (sistemul de stabilizare)", a declarat Honeycutt.

Această problemă încă neidentificată a declanşat sistemul folosit de NASA pentru avertizarea cu privire la defecţiuni (Fid), urmat de avertisment de defectare a unor componente majore ale sistemului (MCF). În urma apariţiei acestor avertismente, testarea motoarelor SLS a fost oprită în mod automat, de către calculatoarele care verifică integritatea rachetei.

"Orice parametru al motoarelor care nu a funcţionat corespunzător ar fi putut produce aceste avertismente", conform lui John Honeycutt.

Aceasta a fost pentru prima oară când toate cele patru motoare RS-25 ale treptei principale ale rachetei SLS au fost aprinse concomitent, în cadrul unui test cunoscut drept "hotfire".

Treapta principală a rachetei a fost ancorată de o structură masivă din oţel, pe standul de testare B-2, din cadrul Centrului Spaţial Stennis.

Acesta a fost cel de-al 8-lea şi ultimul test în cadrul programului de evaluare Green Run, desfăşurat în comun de ingineri ai NASA şi ai Boeing, principalul contractor al noii rachete SLS.

Administratorul în exerciţiu al NASA, Jim Bridenstine, a refuzat să declare că acest test a fost un eşec. "Din acest motiv derulăm teste înainte de a-i pune pe astronauţii americani în vârful rachetelor americane. Atunci avem nevoie ca totul să se desfăşoare perfect", a susţinut el.

NASA nu a luat încă o decizie cu privire la repetarea acestui test sau renunţarea la test şi trimiterea treptei principale a rachetei SLS la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, pentru a fi pregătită pentru prima lansare în spaţiu fără echipaj uman, misiune denumită Artemis-1.

"Depinde care a fost natura acestei anomalii şi de cât de dificil va fi să remediem problema", a mai susţinut Bridenstine.

Întrebat dacă mult-aşteptata lansare din acest an este încă fezabilă, administratorul în exerciţiu al NASA a răspuns că este încă prea devreme pentru a se pronunţa. "Pe măsură ce aflăm ce s-a întâmplat, vom şti mai multe despre ce ne va aduce viitorul".

Dacă unul sau mai multe dintre motoarele treptei principale trebuie înlocuite, NASA dispune de motoare de rezervă la Centrul Spaţial Stennis.

Misiunea Artemis-1 are obiectivul de a evalua performanţele rachetei SLS şi ale capsulei Orion înainte de folosirea acestora pentru misiuni cu echipaj uman, la orizontul anului 2023.

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/nasa-a-intrerupt-ultimul-test-al-rachetei-sls-care-va-trebui-sa-duca-oamenii-pe-luna-1435607

TibiV

"Dandanaua" incepe la 02:07:05 (2h 7 min 5 sec) si se termina la 02:08:15...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Earthchild


voicul

Niste poze aici:

Moment istoric. Roverul Perseverance, lansat de NASA, a atins suprafața planetei Marte. Primele imagini au ajuns pe Terra VIDEO

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/moment-istoric-roverul-perseverance-trimis-de-nasa-aterizeaza-pe-marte-live-video-1454345

bogdymol

Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

Harry

Moment istoric pentru Romania. Am devenit al 16-lea stat care a semnat tratatul Artemis.



https://www.nasa.gov/feature/romania-signs-artemis-accords