NASA | National Aeronautics and Space Administration

Started by Ionut, September 20, 2011, 07:35:30 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Ionut

Vede în trecut. Cum era steaua acum 100 ani. Nu contează lungimea de unda a luminii...

Si acum vedem trecutul.
Cand te uiti la monitor la rândurile astea vezi trecutul. :)

dr4qul4

Asa credeam si eu, dar am zis ca poate ratez vreo constanta. sau vreo variabila :)
Asta da motiv pentru care sa nu ne viziteze extraterestrii. Daca sunt la 200 de ani lumina, ce naiba sa vada.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Deschideri 2024: Intaia Cocoasa + L3, Lotul Coni , T1DX12, A0L3,

Io

Pe scurt, foarte pe scurt  :), una dintre consecintele directe si imediate ale Teoriei Relativitatii Restrinse (Einstein 1905, nu confunda cu Einstein 1915 care priveste cu totul si cu totul altceva) este ca nu exista simultaneitate. Pina si cind te uiti in oglinda vezi in trecut! Slava domnului ca nu ne dam seama (timpul e insesizabil de scurt pentru noi insa perfect calculabil), iti dai seama ce haloimas ar iesi: daca ai vedea in oglinda ce-ai facut cu o secunda inainte ti-ar fi greu sa te barbieresti si rezultatul sa fie cel dorit. Plus ca exista si asa destui nebuni pe lume  :lol:
LE - daca stai la o distanta de 2 picioare (2 x 30.48 cm) de oglinda vezi imaginea ta din urma cu 4 nanosecunde/miliardimi de secunda (lumina calatoreste cu aproximativ 1 picior pe nanosecunda).
La fel e si la stele, exemplul de manual fiind: daca se intimpla ceva in Soare acum (dupa timpul tau) nu ai cum sa stii, vei sti abia dupa 8.3 minute (dupa timpul tau). (LE - Prin urmare nu exista simultaneitate intre timpul Soarelui si timpul nostru. Nu are sens asa ceva. E ciudat? O fi, insa e cit se poate de adevarat.) Este obligatoriu sa gindesti in aceiasi timpi, ori Soare-Soare ori Terra Terra, altfel e gresit. E atit de gresit incit pot aparea calatori intergalactici de pe undeva si le fura unora Rudotelu' de pe noptiere :lol:.
Pina si cind te uiti la Luna (timpul tau) o vezi cum a fost acum 1.282 secunde (timpul tau). Asta-i una.

Cealalta priveste micsorarea frecventei radiatiei ajunsa la noi, asta din cauza ca totul se indeparteaza de tot, altfel spus spatiul se "dilata" la scara intergalactica (cu citeva exceptii "locale" - grupuri de galaxii). Revenind la observatiile astronomice, radiatia care a fost emisa acum 12 miliarde de ani "s-a intins" (si "s-a racit" - a scazut in frecventa) din cauza expansiunii spatiu-timpului si tot ce ajunge la noi de-atunci e in IR, Microunde si Radio chiar daca a fost emisa in frecvente extrem de mari, Gamma si X. Doar in spectrele astea, IR, Microunde si Radio mai putem privi fenomene atit de departate in spatiu si in timp si acolo va privi JWT si oricare telescop in unde electromagnetice pentru ca in Gamma si X si UV si vizibil nu mai exista absolut nimic la acea distanta (sau acel timp) de noi/in timpul nostru ... Sigur, JWT poate privi in IR si fenomene mult mai apropiate de noi in timp si spatiu, nimic nu-l impiedica s-o faca.

"Azi o vedem si nu e" e un exemplu exceptional de frumusete poetica insa vezi ca e vorba de timpi diferiti pentru ca actantii sint diferiti si situati la distanta, da? O vedem (pe stea) si in timpul nostru ea exista, in timpul ei nu mai e. Vom afla ca nu mai e in timpul nostru abia dupa ce lumina (recte informatia) evenimentului disparitiei va parcurge distanta de la ea la noi in timpul nostru.
In viata cotidiana lucrurile stau exact la fel insa distantele (si vitezele...) sint mult mai mici si deci timpii (desi esentialmente diferiti insa diferenta este neglijabila) mult mai apropiate/i altfel ne-ar fi imposibil sa ne intilnim undeva. Sau cindva. Deci Teoria Relativitatii nu poate fi o scuza pentru ca ai intirziat la job. QED  :lol:
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

TibiV

Io,
+1

Sa dam cezarului ce este al cezarului, si sa ne aplecam adanc in fata geniului...

"
La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.

Poate de mult s-a stins în drum
În depărtări albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre,

Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie:
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem, şi nu e.

Tot astfel când al nostru dor
Pieri în noapte-adâncă,
Lumina stinsului amor
Ne urmăreşte încă.

"
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Io

Mmmmm, Nasa totusi misca. Enjoy! :)





In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

bogdymol

Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

bogdymol

Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

TibiV

https://www.agerpres.ro/stiintatehnica/2020/05/20/seful-programului-nasa-pentru-misiuni-cu-echipaj-uman-a-demisionat-inaintea-unei-lansari-de-pe-sol-american--508705

Şeful programului NASA pentru misiuni cu echipaj uman a demisionat înaintea unei lansări de pe sol american

Directorul programului pentru misiuni cu echipaj uman din cadrul NASA, Doug Loverro, a demisionat, potrivit unui document intern adus marţi la cunoştinţă angajaţilor agenţiei, cu doar o săptămână înaintea unei misiuni programate care ar urma să trimită doi astronauţi în spaţiu de pe solul american pentru prima dată după anul 2011, informează Reuters.

Demisia pune capăt scurtei misiuni a lui Loverro în cadrul agenţiei, care a avut drept obiectiv supervizarea viitoarelor lansări ale astronauţilor şi trimiterea unor misiuni cu echipaj uman pe Lună până în 2024.

''Administratorul asociat al programului pentru misiuni cu echipaj uman, Doug Loverro, a demisionat din funcţie începând cu data de 18 mai'', se mai precizează în înştiinţarea trimisă marţi angajaţilor şi consultată de Reuters.

Potrivit aceluiaşi document, Ken Bowersox, administrator asociat adjunct şi fost astronaut, va prelua funcţia lui Loverro până când va fi numit un înlocuitor permanent.

Purtătorul de cuvânt al NASA nu a dorit să ofere detalii suplimentare.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

bogdymol



Pentru cei care nu stiu, pe 30 Iulie e programata lansarea unei noi misiuni spre Marte. Detalii aici: https://mars.nasa.gov/mars2020/
Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

Harry


voicul

Soarele, fotografiat de la cea mai mică distanță atinsă vreodată - VIDEO

Soarele le oferă o nouă surpriză oamenilor de ştiinţă, odată cu realizarea unor fotografii de la cea mai mică distanţă atinsă vreodată. Responsabilă pentru această performanță este sonda Solar Orbiter, aflată la ,,doar" 77 de milioane de kilometri de astru.

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/soarele-fotografiat-de-la-cea-mai-mica-distanta-atinsa-vreodata-1339227

voicul

Roverul Perseverance pleacă azi spre Marte, într-una dintre cele mai spectaculoase lansări. ,,Să nu clipiţi"


Roverul Perseverance și micul elicopter Ingenuity urmează să înceapă călătoria spre Marte, într-una dintre cele mai spectaculoase lansări, datorată de forța rachetei și încărcătura ,,ușoară". Zborul este programat astăzi, la ora 14:50 (ora României).

O rachetă Atlas V, produsă de United Launch Alliance (ULA), a fost transportată la rampa de lansare de marţi, cu tot cu noul rover NASA Perseverance care a fost instalat deja la bordul rachetei, în cadrul pregătirilor pentru lansarea spre Marte anunţată pentru astăzi.

Lansarea va avea loc de pe rampa Space Launch Complex 41 (SLC-41) din cadrul bazei aeriene de la Cape Canaveral, Florida, în cadrul unei ferestre temporare de 2 ore, cu începere de la ora 11:50 GMT (14:50, ora României).

Racheta Atlas V a fost scoasă din hangarul de asamblare (Vehicle Integration Facility - VIF) marţi, la ora 14:00 GMT şi a fost transportată pe distanţa de 548 de metri până la rampa de lansare, călătorie care a durat 40 de minute, relatează Agerpres.

Împreună, racheta şi roverul Perseverance cântăresc 820.000 de kilograme, iar lungimea rachetei este de 60 de metri.

Misiunea roverului Perseverance pe Marte
Călătoria roverului Perseverance spre Marte va dura aproape 7 luni, iar punctul său culminant va fi asolizarea în siguranţă a robotului de dimensiunea unui automobil în locaţia aleasă, Craterul Jezero, la 18 februarie 2021.

Dacă totul va merge bine, roverul va fi activ cel puţin 1 an la suprafaţa lui Marte (adică aproape doi ani pe Terra), explorând o veche deltă a unui râu din interiorul acestui crater.

În acest loc se află şi albia unui străvechi lac marţian ce avea dimensiunile apropiate de Lacul Tahoe, aflat la graniţa dintre California şi Nevada. Această fostă deltă este considerată unul dintre cele mai potrivite locaţii pentru a căuta eventualele urme ale vieţii pe Marte.

Cercetătorii NASA nu se aşteaptă să găsească oase, cochilii sau alte fosile, ci caută eventuale urme lăsate de organisme unicelulare ce ar fi putut trăi în această regiune în urmă cu miliarde de ani.

NASA şi reprezentanţii ULA (compania producătoare a rachetei) au efectuat luni o ultimă verificare a rachetei şi au ajuns la concluzia că acesta este gata pentru lansare, după cum a anunţat marţi la o conferinţă de presă administratorul NASA, Jim Bridenstine.

Ingenuity - primul elicopter ce ar putea zbura pe altă planetă
,,Să nu clipiţi (dacă urmăriţi lansarea)", a avertizat în aceeaşi conferinţă de presă CEO-ul ULA, Tory Bruno, pentru că racheta transportă o încărcătură foarte uşoară faţă de capacitatea ei de tracţiune şi pur şi simplu ,,va ţâşni de pe rampa de lansare".

Pregătirile de lansare au început încă din data de 7 iulie, atunci când roverul, precum şi un mic elicopter botezat Ingenuity, au fost încărcate şi asigurate în conul din vârful rachetei Atlas V.

În cadrul acestei misiuni, Ingenuity ar putea deveni primul elicopter care zboară în atmosfera unei alte planete. Elicopterul va călători spre Marte ataşat de puntea roverului Perseverance.

Apoi, inginerii NASA au petrecut două săptămâni pentru a se asigura că roverul şi elicopterul sunt bine fixaţi în conul din vârful rachetei.

În cele din urmă, la 22 iulie, a fost instalată şi sursa de energie a roverului, un generator nuclear denumit MMRTG. Acest generator funcţionează transformând căldura degajată din procesul de descompunere radioactivă în energie electrică.

Roverul transportă o gamă sofisticată de instrumente ştiinţifice - dintre care peste 20 de camere video şi 2 microfoane ambientale ce vor înregistra sunetele de pe Marte.

Datorită bagajului său super high-tech, roverul Perseverance va intra în istoria cercetărilor spaţiale drept cel mai avansat explorator robotic lansat până acum de NASA.

Pe lângă realizarea unei serii de experimente ştiinţifice la faţa locului, roverul Perseverance va culege şi mostre de roci, praf şi sol marţian ce vor fi aduse pe Pământ pentru a fi studiate în cadrul unei misiuni viitoare.


https://www.agerpres.ro/stiintatehnica/2020/07/29/roverul-perseverance-si-racheta-portanta-atlas-v-au-fost-transportate-la-rampa-de-lansare--547962

Harry


voicul

Si inca "Alive", dar nu se simte prea bine:

NASA: Racheta care transportă roverul Perseverance spre Marte are probleme tehnice

Racheta care transportă roverul Perseverance de la baza aeriană de la Cape Canaveral spre planeta Marte întâmpină dificultăţi tehnice şi funcţionează în prezent folosind doar funcţiile esenţiale, a declarat NASA într-un comunicat, la câteva ore după lansarea din Florida, relatează AFP.

,,Datele indică faptul că racheta a intrat într-o stare cunoscută sub denumirea de mod sigur, probabil pentru că o parte a navei era puţin mai rece decât se anticipase" când ,,se afla în umbra Pământului", a explicat NASA. ,,În prezent, misiunea Mars 2020 efectuează o evaluare completă a stării navei", a precizat sursa citată.

Roverul Perseverance a fost lansat cu succes, joi, cu o rachetă portantă Atlas V, de la baza aeriană de la Cape Canaveral, spre planeta Marte, unde va ajunge în luna februarie a anului viitor.

Călătoria roverului Perseverance spre Marte va dura aproape 7 luni, iar punctul său culminant va fi asolizarea în siguranţă a robotului de dimensiunea unui automobil în locaţia aleasă, Craterul Jezero, vechi de 3,8 miliarde de ani, la 18 februarie 2021.

La misiunea roverului Perseverance participă 350 de geologi, geochimişti, astrobiologi, specialişti în atmosferă şi în alte discipline din lumea întreagă. Durata misiunii este de cel puţin 2 ani, dar, la fel ca în cazul celorlalte rovere ajunse pe Marte, se va prelungi atât timp cât echipamentele roverului vor funcţiona.

https://www.agerpres.ro/stiintatehnica/2020/07/30/racheta-care-transporta-roverul-perseverance-spre-marte-are-probleme-tehnice-nasa--548814

Harry