Infrastructura militara in Romania

Started by Gyn, September 07, 2014, 11:37:07 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry

Maine incep lucrarile de extindere a bazei. Prima etapa: noua pista.


BIGRED1984

^
"Marcarea oficială a începerii lucrărilor la noua pistă de decolare-aterizare a bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, prima pistă cu destinație militară construită în România, după 1990. prima pistă cu destinație militară construită în România, după 1990.
Întregul proiect de investiții pentru modernizarea și extinderea bazei are o valoare totală de aproximativ 12,173 mld. lei, fără TVA, iar finalizarea acesteia este estimată a avea loc în aproximativ 240 de luni de la aprobarea acestuia, care a avut loc în anul 2021. În final, suprafața bazei va fi de circa 2800 de hectare."


Nu este cam exagerat totusi 20 de ani ? poate atat dureaza sa plateasca tot, dar sper totusi ca pista asta este facuta repede.

dumbravaandrei

Oficial nu e și montajul gardului de protecție? Că spre dn22 au avansat bine cu el.
Azi am realizat și eu cât de mult se extinde camp-ul. Imens...

Harry

More than 2,500 Soldiers are preparing to deploy in the coming weeks from Fort Johnson to Mihail Kogalniceau Air Base in Romania. 3rd Brigade Combat Team, 10th Mountain Division held a casing of colors ceremony June 28, observing the time honored to mark the start of deployment.

tom_sawyer

Cum se pregătesc aliații noștri. Nu e ușor să-ți reconstruiești infrastructura militară:

Polonia își pregătește populația pentru război: Armata antrenează mii de angajaţi publici şi elevi de şcoală

Companii publice poloneze, precum Oficiul Poştal sau compania de gaze, plătesc mii de angajaţi pentru a se antrena să tragă şi pentru instrucţie militară, iar în anul şcolar viitor va fi obligatoriu ca toţi elevii de clasa a VIII-a să înveţe să tragă cu arma, informează marţi EFE.

După izbucnirea războiului din Ucraina, guvernul polonez anterior a introdus cursuri obligatorii în învăţământul public astfel încât toţi elevii care absolvă învăţământul primar să se familiarizeze cu asamblarea şi demontarea armelor, primul ajutor şi supravieţuirea în caz de conflict. De asemenea, trebuie să efectueze cel puţin o sesiune de tragere cu arme cu aer comprimat.

Perioada de doi ani acordată şcolilor pentru a introduce acest tip de instruire se încheie în septembrie, dar conform Ministerului Educaţiei, o treime din centre nu au încă un poligon de tragere unde să se poată desfăşura aceste activităţi. Afacerile care sunt dedicate acestui tip de activităţi şi cluburile sportive de tir din toată ţara sunt insuficiente pentru a absorbi cererea din ultimii doi ani.

În acelaşi timp, 4.700 de lucrători ai companiei de stat de gaze PGNiG şi alţi 1.000 de la Poşta Poloniei au parte anual de instruire paramilitară ce include cunoştinţe în domeniul securităţii cibernetice şi tragerea cu arme de foc.

Alte organizaţii, precum Departamentul Silvic, pregătesc proiecte similare, în care se oferă să le plătească angajaţilor interesaţi cursuri de mânuire a armelor, tragere şi supravieţuire în schimbul unor beneficii la locul de muncă.

În plus, Forţele de Apărare Teritorială Poloneze (WOT), un corp de voluntari şi rezervişti din cadrul forţelor armate, a trecut de la 32.000 de soldaţi în 2022 la aproape 50.000, iar conform autorităţilor poloneze, cererile de încorporare au crescut de şapte ori în ultimii doi ani.

Proprietarii de poligoane de tragere private, cum ar fi Pawel Dyngosz, care conduce centrul de antrenament ,,Brotherhood" de la periferia Varşoviei, spun că au liste de aşteptare de câteva săptămâni pentru folosirea facilităţilor şi, uneori, se văd nevoiţi să suspende cursurile pentru că au epuizat muniţia.

În martie 2022, la câteva săptămâni după începerea războiului din Ucraina, Polonia a aprobat o Lege a Apărării Patriei pe baza căreia a direcţionat peste 4% din PIB către domeniul apărării. De asemenea, intenţionează să crească numărul de soldaţi de la 216.000, în prezent, la 300.000. Comparativ, în 2014 Polonia avea doar 99.000 de soldaţi.

Potrivit datelor NATO, Polonia are a treia armată ca mărime din Alianţa Nord-Atlantică, după Statele Unite şi Turcia.

economica.net

qionescu1

Toate astea existau cu mult peste polonezi inainte de 1989. Educatia fizica cu pregatire militara era acolo in fiecare scoala, fiecare institutie/scoala avea terenuri pt culturi si spatii pentru cresterea animalelor pentru ca in caz de ceva trebuiau sa isi asigure hrana. Fiecare intreprindere avea planul ei de aparare cu personal instruit si organizat pt asta, coloane de transport etc. etc. Eram pregatiti pentru un razboi total cu mobilizarea intregii societati.

Trebuie sa amintim concentrarea unei industrii puternice in zonele montane si submontane, zona Brasov etc, dar si a unor ferme uriase tot aici. Totul planuit si planificat. Nu cred ca astazi mai putem emite vreo pretentie, inclusiv legea rezervistilor a fost o cacealma permitand inrolarea ca rezervisti si a militarilor pensionati desi ei erau de drept rezervisti. Un exemplu de competenta.

Ori suntem prosti rau ori suntem sabotati pt ca Romania nu reuseste sa constituie un corp al rezervistilor nici macar numeric decent daramite profesional. O armata de 70 000 de soldati, chiar daca ne place sa o numim profesionista, nu ajunge nici pe o masea in cazul unul conflict cum e cel din Ucraina, unde s-a si demonstrat asta. Iarasi suntem prinsi pe picior gresit si lucrurile nu se pot rezolva peste noapte.

carutasul

Postarea ta amestecă realități cu propagandă: asta cu fermele era mai degrabă un pretext pentru ca armata să facă agricultură în loc de instrucție și eventual asigura hrana (pe timp de pace) a armatei și a ofițerimii, pentru că guvernul comunist era incapabil să o asigure. Mă întreb dacă ai făcut armata. Nu aș vrea să te superi, dar e mai bine să fim realiști ca să nu repetăm prostiile din trecut...
Ce e adevărat e că totuși exista o brumă de instrucție (ale cărei lipsuri s-au văzut bine în decembrie '89 când trupele s-au împușcat între ele și au fost extrem de vulnerabile la bruiaj și manipulări) dar pînă la urmă exista și asta era util, plus că scriptic armata avea documentele rezerviștilor, știa de unde să îi ia, ei aveau deja grade și depuseseră un jurământ (care era valid juridic), aveau instrucție de front și un pic de instrucție de specialitate  etc. PTAP-ul în școli era o glumă proastă. Cred că mai găsești în "Moromeții" o descriere a echivalentului legionar, aceeași mascaradă inutilă :) Dar s-ar putea înlocui eficient cu niște tabere de vară ... în zilele noastre nu mai ai nevoie de atâta infanterie și instrucție de front, la condus drone se pot recalifica jucătorii de shootere, iar dacă vrei să îi înveți să tragă cu pușca ai găsi cred voluntari fără număr, poate ar și plăti tabăra :)
Din păcate industria nu a putut fi modernizată, nici cea militară nici cea civilă, e cam târziu să discutăm acum de ce, cert este că acum avem o altă industrie, chiar dacă e privată, care ar putea juca un rol în refacerea capacităților militare. Până la urmă și Ford și Renault sunt în același bloc militar, nu cred că s-ar supăra dacă ar primi comenzi de la armată, în caz de război se pot și militariza că e stare excepțională. Dacă ăia de la Baia Mare care fac camioane pentru A7 au început să se dezvolte, din punctul meu de vedere mai bine i-ar încuraja pe ei cu niște comenzi decât să tragă de calul mort Roman Brașov. Întreprinderile militare, chiar dacă scriptic au fost păstrate duc lipsă ce resursa cea mai prețioasă: oamenii. Ăștia de la Craiova au întârziat vreo doi sau trei ani să facă din nou un avion pe care l-au proiectat în timpul lui Ceaușescu. E practic imposibil să ții o fabrică "în conservare" pentru că nu poți să conservi oamenii, decât dacă dezvolți o componentă civilă sau asiguri un număr rezonabil de comenzi ca să o ții în stare de funcționare. De asta prefer varianta americană, cu comenzi către industria privată. P.S.: am lucrat și eu vreun an la IEMI, au tras și de calul ăsta mort ceva vreme dar în ciuda subvenției până la urmă mârțoaga a murit. E drept, anii '90 au fost triști din punctul ăsta de vedere...

qionescu1

Nu cred ca amestec nimic. Pot trage concluziile astea doar din observarea organizarilor locale si din ceea ce e evident. Ce spui tu cu armata in 89 nu are nimic de-a face cu ce vorbesc eu sau cu strategia de aparare a tarii gandita in acei ani.

Faptul ca au existat manipulari a venit dintr-o lupta interna pentru putere. Cand cei care conduc se lupta intre ei e evident ca apar neajunsuri si lucrurile nu functioneaza. Au fost multe manipulari, nu trebuie sa ne concentram numai pe alea pt ca exista foarte multe cazuri in care nu au reusit.

Fermele alea imense nu erau intamplator acolo cum nici o parte din industrie nu intamplator era localizata in zonele montane sau submontane. Acum ca armata mergea la munca de camp tinea de harnicia partidului. Dar nu era numai armata ci mergeau si elevii si alte categorii la munca de camp. Dar o minima instructie exista in armata chiar si pt cei ce lucrau la camp sau pe santierele tarii. Toti ce au facut armata intelegeau mult mai multe decat un civil si aveau si disciplina stiau ce inseamna ierahia militara si ordinul. Aduna tinerii de azi in ce tabara vrei tu pt un program de pregatire minim de 1-3 luni si imagineaza-ti ce ar putea iesi de aici.   

Poate ca erau o gluma Garzile Patriotice, cu siguranta nu se faceau trageri sau instruire cum trebuie, dar era ceva. Aveau organizare si roluri clar conturate. De ce nu exista astazi ceva asemantor? De ce nu se reuseste nici macar cu rezervistii care sunt si platiti acum?

Iar ce se intampla in scoli nu are numai legatura cu PTAP ci si cu programa. Orele de educatie fizica aproape ca simulau pregatire militara. Deplasare cu formatia, formula de salut, probe ca atare. Asta era doar o componenta de pregatire fizica si relativ disciplina fara de care nu poti vorbi de functionare eficienta. Dar mai e si componenta morala sau atasamentul fata de stat si societate. Alt spirit avea programa de atunci (exceptand sloganele socialiste) alt spirit are astazi... Fara dedicare si capacitate de sacrificiu poti sa le dai cele mai bune arme, cea mai buna pregatire, ca tot degeaba.

Pana la urma nu e vorba daca e nevoie de mai multa infaterie sau mai putina, asta e doar un detaliu, ci de capacitea de organizare si functionare a unei forte armate. Cand e evident ca armata profesionista nu e suficienta si nici cu bani nu se inghesuie lumea ce faci tu ca stat? Ar fi curios sa aflam cati si-au dat demisia din armata de la inceperea razoiului in ukr...   

Sunt de acord in legatura cu industria actuala ca cea veche in mare masura e distrusa nu stiu daca se mai poate face ceva. Ideal ar fi folosinta duala a industriei. Se chinuie cu fabrica de la Victoria sa o repuna pe picioare pt ca nici pulberi nu mai fabricam. Si nu se poate intampla peste noapte.

carutasul

bun, acum ce să zic, contextul politic s-a tot schimbat. Desființarea armatei obligatorii s-a făcut într-un anumit context în care orice război în proximitate părea imposibil și atunci aveai nevoie doar de o forță de descurajare dublată de niște detașamente pentru intervențiile în forțele multinaționale ( Irak, Afganistan). Acum situația s-a schimbat din nou din cauza numărului mare de soldați pe care îi poate mobiliza Rusia (că practic în zona noastră doar ei pot fi amenințarea, de fapt ca și în vremea ceaușistă, chiar dacă nu se spunea explicit).  Guvernele evident s-au bucurat pentru că asta a însemnat niște cheltuieli în minus. Cum ziceam, că văd că tot nu ești convins, și guvernul comunist scârțâia din greu să asigure un minim de fonduri pentru armată, de asta "autogospodărirea" era o formă de a scuti măcar cheltuielile cu hrana; practic fermele unităților erau de fapt pe suprafața câmpurilor de instrucție. Ăia care erau porcari nu au făcut nici o zi de instrucție de front, de fapt cât am făcut eu armata nici nu cred ca au ajuns în unitate. Erau "pierderi colaterale". În timp de război agricultura o faci cu femeile și copiii, nu cu militarii. Însă da, un plan trebuie în noul context. Sigur nu ai cum să faci cum era înainte, nici nu e posibil și nici util, dar ceva trebuie. Amenințarea rusă ar putea să dispară la anul sau să mai țină 20 de ani...


AdrianRO

#296
Ce sa vorbim despre pregatirea populatiei pentru razboi cand statul nu are incredere in cetatenii sai? Cine stie, poate se apuca vreunu cu cunostintele obtinute sa faca tampenii..

Statul nu lasa nici macar romanii care vor sa isi ia arme legal, pe vanatoare, tir sportiv, colectie, autoaparare etc. sa o faca linistiti, desi sistemul este foarte strict, printre cele mai stricte din Europa. La fel, hartuieste poligoanele private pe unde poate. Tot pe ideea ca ce sa faca civilii cu astfel de cunostinte?

Ungaria, Polonia subventioneaza tot ce tine de privat pe trageri la populatia civila. La noi..doar piedici. Povesteau niste colegi care au fost la un competitie de long range shooting pentru civili in Ungaria. S-a organizat in poligon militar, totul subventionat de stat, munitie la discretie, doar sa vina lumea sa traga.

Tot Polonia si Ungaria s-au apucat de facut poligoane pentru civili în majoritatea orașelor, unde oamenii sunt invitati sa traga la preturi subventionate, si chiar gratis in niste limite.

Dar e greu cu noi..nu iesim din mentalitatea de cetateanul e dusmanul statului bine impamantenita pe vremea comunismului.

carutasul

păi pe vremea comunismului chiar aveau dreptate, cetățeanul era dușmanul statului comunist :). Din păcate mentalitatea a rămas, ca dovadă a filiației tuturor instituțiilor din cele de dinainte...
Dar în fine, ăștia suntem, ceva trebuie să facem. Se mai estompează și mentalitatea asta în timp...

qionescu1

Ca ne place sa recunoastem sau nu, investitiile in aparare in perioada comunista au fost mult mult mai mari decat acum. Dupa 65/70 nu s-a mai tinut pasul cu modernizarea dar tot sumele investite tot erau mai mari ca acum si nici nu se compara cu prezentul (cel mai probabil datorita climatului de pace si "cupolei" Nato asa cum s-a mai amintit). Ne-am culcat pe o ureche si ne trezim din nou nepregatiti.   

dumbravaandrei

#299
Tot o zona de folclor este... Ca procent din pib? Da. Dar pe vremea aia armata insemna multe institutii, nu doar MApN/Servicii. Un unchi de al meu a fost director la unul din celebrele "IUPS"-uri din tara si spre jumatate din angajati aveau si grade. Si asta era situatia pe la mai toate intreprinderile medii/mari din tara. Sa nu uitam ca pe vremea aia si femeile de serviciu din unitatile militare aveau grad si solda de fruntas.

Problema e ca pe vremea aia aveam pib-ul mult mai mic. Cu tot cu actualizari de inflatie, cu tot cu conversii aur, tot da mai putin ca bani fata de zilele noastre. Sa nu mai zic ca tot corpul armat al tarii (militari si paramilitari) la ora actuala are spre 130k lucratori vs aproape 850 de mii cat erau prin anii 60 sau ~650k cat erau prin 85-89.