Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pista_bacsi

Quote from: shift2rail on January 28, 2025, 03:11:34 PM^ s-a mai explicat, nu se pune problema intrarii in incetare de plati daca vom respecta traiectoria de ajustare pe 7 ani din PBSTM. practic, pietele interpreteaza planul bugetar-structural pe termen mediu agreat cu Comisia UE ca pe un memorandum light cu FMI.

Comisia UE nu controleaza dobanzile. Pietele nu sunt un organism unitar care asculta de Bruxelles. Pana BCE nu va cumpara din datoria nationala a Romaniei printr-o politica interventionista, dobanzile vor fi influentate de piate interna de capital si piata externa. Am atasat doua imagini: 1) cu tarile cu dobanzi asemanatoare cu a noastra (un club select) 2) o proiectie publica de calitate scazuta, dar evidentiaza sentimentul






Powered by API/PUM imgur uploader

https://www.worldgovernmentbonds.com/

hefaistos

Nu "controleaza". Dar deciziile influenteaza
Direct: creditele PNRR au dobânda mica. Dacă nu le poți accesa le înlocuiești celelalte, scumpe.
Indirect:Orice evaluare și decizie negativa mărește costurile de creditare.
Pariu 500 lei: Pana la 31 decembrie 2024, se va deschide A7 intre Buzau Nord si Focsani Nord. data de initiere a pariului 2 octombrie 2023
Pariu 200 euro, daca pana la 31 decembrie 2029 nu se deschide sectiunea cu tuneluri de pe A1 de la Holdea.

pista_bacsi

Perfect de acord. De aceea și ceream ca să fie mai implicați și să ofere mai mult ajutor. Momentan e insuficient ce se întâmplă de partea lor(CE/UE) și a noastră (RO). Ca rezultat după acordul recent de scădere mai înceată a deficitului, dobânzile au crescut în loc să aibă efect de "calmare".

Granata06

Un analist financiar Adrian Nerescu a spus ca dobazile la creditele din PNRR sunt de 0,2 %.

qionescu1

@pista_bacsi

Nu au legatura una cu alta. Problema e rata mare a dobanzii de interventie dar si a faptului ca cei care imprumuta anticipeaza in continuare o inflatie mai mare decat cea oficiala. Cu alte cuvinte cred ca bancile centrale nu opresc tiparnita. Romanii nu scapa de majorari de impozite (desi le consider optime) si reduceri de cheltuieli (de toate felurile).

tom_sawyer

Theodor Stolojan, fost premier al României și economist la Banca Mondială, a declarat la Digi24 că țara noastră se împrumută la cele mai mari dobânzi din UE din cauza deficitului bugetar foarte ridicat și că este obligată să reducă acest deficit, pentru ca datoria publică să nu ajungă să coste mai mult decât sănătatea sau educația. Stolojan a precizat că România a plătit anul trecut 7 miliarde de euro doar pentru dobânzi la datoria publică, iar anul acesta va plăti 8 miliarde de euro.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/economie/stolojan-romania-se-imprumuta-cel-mai-scump-din-ue-anul-trecut-am-platit-numai-pe-dobanzi-la-datoria-publica-peste-7-miliarde-euro-3113101

pista_bacsi

Quote from: tom_sawyer on February 09, 2025, 01:41:17 PMBefore joining, freight trucks were forced to wait 23.5 million hours annually at the borders, according to a study by the National Union of Road Transporters in Romania (UNTRR).

Sunt foarte curios daca se vor resimți anul asta in economie aceste ore pierdute in trecut. S-ar putea sa fie un factor greu de cuantificat care sa ne ajute enorm in acest an.

Quote from: qionescu1 on January 29, 2025, 11:22:24 PM@pista_bacsi

Nu au legatura una cu alta. Problema e rata mare a dobanzii de interventie dar si a faptului ca cei care imprumuta anticipeaza in continuare o inflatie mai mare decat cea oficiala. Cu alte cuvinte cred ca bancile centrale nu opresc tiparnita. Romanii nu scapa de majorari de impozite (desi le consider optime) si reduceri de cheltuieli (de toate felurile).

Dobânzile de lungă durată au mulți factori: inflație, creștere economică, devalorizare, faliment, încredere, dobânzile bănci centrale etc

În general băncile centrale prin dobânzile lor controlează/influenteaza 1-2 ani din "yield curve".

În cazul României problema e în mare de încredere și nu are cum să fie altfel can spui ca deficitul va fi 5-6% și ajunge la 8.6% . Întreb și eu retoric anul ăsta țintim 7% ca să ajungem la 10%  ;)

qionescu1

Quote from: pista_bacsi on February 09, 2025, 04:22:11 PMÎn cazul României problema e în mare de încredere și nu are cum să fie altfel can spui ca deficitul va fi 5-6% și ajunge la 8.6% .

Corect, as completa de incredere cum se va rezolva problema deficitului. Prin reforme? Inca nu se arata. Prin alte imprumuturi? Prea putine sanse. Prin devalorizarea monedei si inflatie? Cel mai probabil.

GIV

https://www.profit.ro/stiri/economie/ultima-ora-deficitul-de-cont-curent-s-a-adancit-puternic-in-2024-investitiile-straine-au-scazut-datoria-externa-totala-a-trecut-de-200-de-miliarde-de-euro-grafice-21932707

Datoria externă publică a ajuns la 107,1 miliarde de euro, față de 91,8 miliarde de euro,


din alea 107 cica 7 ar fi numai dobanzi... nu scrie in articolul asta..

Fără creditele luate de filialele multinaționalelor, datoria externă a fost anul trecut de 154,3 miliarde de euro,

de la 100 de mld la 150 ce datorie mai e? si nu inteleg de ce cumuleaza privat plus stat.. poate pentru clickuri



pest1969


GIV

@pest1969 scuze, am uitat sa spun ca faza cu dobanzile a spus o stolojan :lol:

tom_sawyer

Quote from: tom_sawyer on January 08, 2025, 12:36:10 AM
Quote from: tom_sawyer on December 30, 2024, 11:08:57 PM^^^ Prima creștere garantată de cheltuieli va fi la apărare: 3% din PIB și peste, odată cu instalarea lui Trump.

Viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, a cerut țărilor membre NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare. Demersul, care ar reprezenta mai mult decât dublarea obiectivului actual, reprezintă o nouă provocare pentru alianţa transatlantică, notează Financial Times.

https://hotnews.ro/video-trump-cere-acum-tarilor-nato-sa-cheltuiasca-5-din-pib-pentru-aparare-si-nu-exclude-folosirea-fortei-pentru-a-obtine-groenlanda-1875950

În lumina noilor realități geopolitice, procentul de mai sus nu mai pare ceva ieșit din comun, pentru Europa. Fondurile vor fi reorientatate către apărare. România va trebui să-și recalibreze serios proiectele de infrastructură:

https://www.theguardian.com/us-news/2025/feb/12/us-no-longer-primarily-focused-on-europes-security-says-pete-hegseth


pasadia

Romania va trebui sa ia in considerare serios half-profile-ul si sa descentralizeze decizia catre autoritatile regionale. E simplu, era clar de un deceniu deja, dar unii nu vor sa inteleaga.

pista_bacsi

Quote from: pista_bacsi on January 12, 2025, 10:51:41 AMSpuneam ce am selectat acuma o lună. Între timp dobânzile la 10 ani au crescut într-o lună cu:
1) RO +0.57%
2) US +0.42%
3) UK +0.48%
4) PL +0.26

Ar fi buna si o descentralizare făcută prost. Pe de altă parte, hai că vin si vești bune

1) RO -0.54%
2) US -0.23%
3) UK -0.32%
4) PL -0.17%