"Elaborare studiu de fezabilitate si proiect tehnic de execuție pentru drum expres Buzău-Brăila
COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Solicitant, a elaborat și depus in data de 19 decembrie 2018 Aplicația de Finanțare pentru proiectul "Elaborare studiu de fezabilitate si proiect tehnic de execuție pentru drum expres Buzău-Brăila" în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă [...]"
link comunicat (http://cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/elaborare-studiu-de-fezabilitate-si-proiect-tehnic-de)
Din cate stiu nu exista pe SICAP o licitatie pentru asa ceva, corect? Se poate lansa aplicatia de finantare inainte de a porni licitatia?
Ar trebui deschis un topic si pentru acest drum?
Iata ce va spuneam ieri:
Quote from: Ionut on January 04, 2019, 05:22:27 PM
Si ce nu stiti voi, dar deh, cam greu cu datul din casa (lasa ca mai dau eu), e ca podul de la Braila trebuie (musai musai) pus in valoare pentru ca e scump ca dracu si, de sine statator, nu prea iese la RIR. Am vorbit cu cativa oameni din vest implicati in infrastructura romaneasca si au spus ca podul are mari probleme de rentabilitate si ca trebuie sa fie pus in valoare.
Deci veti mai vedea, macar la nivel declarativ (si carioci pe harti) ca mai multe drumuri vor duce la pod, inclusiv A13.
Se poate depune aplicatia de finantare pentru un proiect INAINTE de licitatie. De fapt, asa ar fi normal. Mai intai "securizezi", semnezi contractul de finantare, apoi cu finantarea asigurata mergi la licitatie lucrari sau studii. Aici este vorba de depunerea cererii de finantare pentru STUDII. Deci se fac din POIM studiul de fezabilitate si proiectul tehnic.
Posibil sa urmeze si licitatia. V-am zis (vezi mai sus) ca se imping pe repede-nainte proiectele care pun in valoarea podul Braila. Este foarte posibil sa vedem ceva similar si pentru malul celalalt (DX Braila-Tulcea-Constanta).
La proiectele care nu au nici un fel de maculatura ieftina le e mult mai simplu sa urmeze pasii normali.
Asta chiar e un proiect bun, dar sunt curios care va fi traseul final.
Eu unul nu vad rostul a 2DX-uri: Bz-Br si Focsani-GL, ci mai degraba unul singur de la Ramnicu Sarat direct la podul nou.
Probabil vom vedea cat de curand si aplicatia de finantare pentru DX Ploiesti-Gaesti, pentru ca ramane un fel de missing link
Probabil de la Boboc la pod. Oricum, pentru a începe studiul pentru acest drum avem nevoie să știm varianta finală de traseu pentru A7 Buzău-Focșani.
Ar avea sens un singur drum care pleacă de la podul de la Brăila, apoi după ce trece râul Buzău să se ramifice în două: o ramură ducând spre Buzău și intrând în A7 pe la Boboc/Cochirleanca; și alta spre nord care să intre în A7 pe la Bogza/Căiata/Dumbrăveni, pe unde ar trece autostrada. Relief simplu, un singur râu important de traversat, doi iepuri împușcați aproape deodată.
Eu as largi mult mai mult triunghiul. De fapt l-as transforma intr-un trapez luand in calcul o ipotetica centura ocolitoare pentru Galati si Braila. Altfel spus, dpmdv, exista 2 variante:
cea ieftina, cu o singura legatura directa spre Ramnicu Sarat:
(https://i.imgur.com/kbPxKem.jpg)
si cea complexa, cu 2 legaturi si centura mai sus mentionata:
(https://i.imgur.com/7t4FDUm.jpg)
Evident, si intr-o varianta si in alta logic ar fi sa studiezi si sa asiguri si drumurile de acces: de exemplu, in varianta complexa, varianta sudica, care ar trece printre Ianca si Viziru, respectiv printre Faurei si Insuratei, ar putea implica si niste drumuri 1+1 mai directe catre aceste mici orase (caci altfel, din cate imi amintesc, acele DJ-uri sunt pacatoase si in calitatea asfaltulu, dar si in geometria plina de curbe prin plin camp pe unde nu te astepti.
ps: bine, cel mai frica imi e de o struto-camila in care va iesi ceva intermediar, nici asa-nici altfel.
As sustine varianta cu legatura Tecuci-pod pt ca ar deveni principalul drum Moldova-Constanta.
In ideea de existenta A7 si A8 Iasi-A7 plus DX pana la Suceava ar asigura cam complet acces la drum rapid pt intreaga Moldova, inclusiv acces dinspre Galati/ Braila spre un ipotetic A8 montan.
In lipsa acestei legaturi, traficul pe Iasi-Braila-CT ar continua pe DN-urile actuale, care intre Tecuci si Sendreni sunt practic o localitate continua.
A fost lansata licitatia [CN1009919] - Elaborare Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic de Executie pentru obiectivul Drum Expres Buzau - Braila
DATA PUBLICARE: 19.03.2019 01:38
Valoare estimata: 27.339.298,16 RON
^^^
Termen depunere oferte: 06.05.2019
Quote
Conditie: Incheierea contractului de achizitie publica este conditionata de obtinerea/ aprobarea finantarii serviciilor din fonduri de la bugetul de stat si/ sau fonduri europene nerambursabile, semnarea contractului fiind posibila doar in situatia in care se respecta dispozitiile referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intra sub incidenta legislatiei privind finantele publice. In cazul în care, indiferent de motive, obtinerea/aprobarea finantarii serviciilor din fonduri de la bugetul de stat si/ sau fonduri europene nerambursabile nu se realizeaza, Autoritatea Contractanta va aplica prevederile art. 212 alin (1) lit. c) teza a II-a din Legea 98/2016, fiind imposibilă încheierea contractului de achiziţie publică. Cu toate ca la data initierii prezentei proceduri de achizitie publica nu exista un contract de finantare semnat, Autoritatea Contractanta estimeaza ca va obtine finantarea necesara semnarii contractului in semestrul II al anului 2019.
S-a amanat termenul pana la 20.05.2019 15:00.
Noul termen este 03.06.2019.
Noul termen pentru deschiderea ofertelor este 19.06.2019.
Elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic, destinate construcției Drumului Expres Buzău – Brăila, a atras 6 oferte:
ASOCIEREA CONSITRANS SRL - TOPOTECHNICS SRL
ASOCIEREA EGIS ROMANIA SA - SEARCH CORPORATION SRL
ASOCIEREA 3TI PROGETTI ITALIA INGEGNERIA INTEGRATA SPA - EUROCERAD INTERNATIONAL SRL
INGENIERÍA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL S.A.
ASOCIEREA IRIMAT CONS SRL - ITALROM INGINERIE INTERNATIONALA
TPF INGINERIE SRL
În conformitate cu prevederile caietelor de sarcini, în cadrul fiecarui contract viitorii Prestatori vor avea obligația să elaboreze Studiile de Fezabilitate, Proiectele Tehnice de execuție și Proiectele pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire, dar și să acorde asistență tehnică până la obținerea autorizatiei de constructie de catre Autoritatea Contractantă.
http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/au-fost-f%C4%83cu%C8%9Bi-primii-pa%C8%99i-pentru-construc%C8%9Bia-patru?fbclid=IwAR1mBC6Nr7nqJmTJbpknBb5YKDPP8-ikI7Gi445bvueNdaP_yR2t4hbmMPU
Urmare a petiției dumneavoastră, înregistrată la CNAIR SA cu nr. 92/5618/30.01.2020 prin care solicitați informații cu privire la cele 6 oferte depuse pentru "Elaborare Studiu de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic, destinate construcției Drumului Expres Buzău - Brăila", vă comunicăm următoarele:
Procesul de evaluare al ofertelor a fost finalizat, iar în prezent a fost inițiat procesul de semnare al contractului. Termenul estimat pentru semnare este în luna februarie 2020.
S-a semnat cu Especializada Obra Civil E Industrial S.A.
http://cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/s-semnat-contractul-pentru-elaborarea-studiului-de-0 (http://cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/s-semnat-contractul-pentru-elaborarea-studiului-de-0)
E Ok is firma. Oamenii sunt de la Inocsa via Aecom.
^ CNAIR S.A. a semnat contractul pentru ,,Elaborarea Studiului de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru obiectivul Drum Expres Buzău-Brăila " cu firma Ingineria Especializada Obra Civil E Industrial S.A.
Contractul are o durată de 24 de luni, iar valoarea este de 16.591.031,97 Lei, fără TVA.
Din ce am vazut pe hotnews pretul estimat al constructiei este de 384 milioane euro / 98 km => aproape 4 mil euro / km la campie pentru drum expres; sunt singurul caruia i se pare exagerat pretul?
Deloc. La ce prezenta e la licitatii nu e mare deloc.
^^ Cred ca @mache se referea ca e mare ...
Si eu am vrut sa zic mare. :). Am corectat.
Mie mi se pare un pret mic. Atentie, vorbim de pret estimat. Poate sa scada si la 3milE/Km dupa licitatie.
Dar poate si sa creasca.
Oricum, in acest contract se va face si PT-ul si daca va iesi un PT ok, constructorii vor stii (speram chair exact) ce si cat sa liciteze.
Elaborare Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic de Executie pentru Drum Expres Buzău-Brăila
COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar și MINISTERUL TRANSPORTURILOR, INFRASTRUCTURII ȘI COMUNICAȚIILOR, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, au convenit, în data de 14.04.2020, încheierea Contractului de Finanțare nr. 66, pentru proiectul "Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Drum Expres Buzău-Brăila" în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 2 - Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient, Obiectiv Specific 2.1. Creșterea mobilității pe rețeaua rutieră a TEN-T globală - Apel de proiecte pentru DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE - proiecte noi de investiții.
Obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăți competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economică în UE, contribuind astfel la dezvoltarea pieții interne cu scopul de a crea condițiile pentru creșterea volumului investițiilor, promovarea transportului durabil și a coeziunii în rețeaua de drumuri europene.
Rezultatele așteptate prin îndeplinirea obiectivelor proiectului, sunt:
Elaborarea Studiului de Fezabilitate;
Elaborare Proiectului Tehnic.
Valoarea totală a proiectului este de 29.321.806,36 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională - 21.083.877,44 lei, 15% contribuția proprie - 3.720.684,25 lei, restul de 4.517.244,67 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
Durata proiectului: 25 luni, respectiv între data de 01.11.2020 și 30.11.2022 la care se adaugă, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.
Sursa (http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/elaborare-studiu-de-fezabilitate-si-proiect-tehnic-24)
Intrebare si raspuns de pe hotnews (https://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-23965009-autostrazi-drumuri-raspunsuri-cititori-hotnews-mariana-ionita-cnair.htm):
"11. Sufleu [utilizator]: ,,Buna ziua. 1. Care e stadiul licitatiei de lucrari pentru drumul expres Braila-Galati? Cand anticipati ca va fi adjudecat contractul de lucrari si vor incepe efectiv lucrarile? 2. Care e stadiul licitatiei pentru studiu de fezabilitate si proiect tehnic pentru legaturile la nivel de drum expres intre Braila si viitoarea A7, respectiv Braila-Buzau si Braila-Focsani? Nu considerati ca ar trebui urgentata procedura astfel incat viitoarea A7 sa realizeze conexiuni moderne cu cea mai populata zona din partea de est a Romaniei cat si cu viitorul pod de la Braila?! 3. Ocolitoarea Galati (asa-zisa centura mare), care e in licitatie in acest moment, are rolul de a face legatura intre frontiera Romaniei cu Moldova si Ucraina, pe de o parte, si podul Braila/Bucuresti, prin viitorul drum expres Galati-Braila si respectiv viitorul drum expres Braila-Buzau. Care este ratiunea pentru care centura ocolitoare a Galatiului, practic continuarea unor drumuri expres pana la frontiera cu Moldova si Ucraina, a fost conceputa la nivel de drum national 1x1?! Se poate repara ceva in acest moment, avand in vedere ca punctul de frontiera Giurgiulesti e un impportant punct de tranzit de marfa si persoane intrefostul spatiu sovietic si Romania/UE si Turcia?!"
Răspuns:
Documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație a contractului de proiectare și execuție pentru Drumul Expres Brăila-Galati a fost publicată în S.E.A.P, deschiderea ofertelor a avut loc în data de 29.04.2020. Estimăm faptul că adjudecarea contractului de proiectare și execuție se va realiza pana la finele anului curent.
Contractul de prestări servicii pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și Proiectului Tehnic de Execuție pentru Drumul Expres Buzău-Brăila este semnat și în data de 03.04.2020 a fost dat ordinul de începere.
Contractul de prestări servicii pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și Proiectului Tehnic de Execuție pentru Drumul Expres Brăila – Focșani este în curs de semnare.
Studiul de Fezabilitate pentru "Varianta de Ocolire Galați" a fost elaborat in anul 2015, iar indicatorii tehnico-economici au fost aprobați conform prevederilor legale prin Hotărârea Guvernului nr. 726/2019. Profilul transversal proiectat in cadrul Studiului de Fezabilitate prevede o lățime a platformei drumului de 10,00 m, profil corespunzător unui Drum Național cu cate o banda pentru fiecare sens de circulație."
Din SEA A7 Ploiesti - Buzau:
(https://i.imgur.com/iRH1f8q.png)
In RIM pentru A7 Ploiesti - Buzau apare si o plansa cu variantele de traseu pentru DX Buzau - Braila. Scuzati calitatea imaginii, dar e din cauza ca a fost scanata de pe un A4, probabil:
(https://i.imgur.com/g4ZVbxQh.jpg) (https://i.imgur.com/g4ZVbxQ.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Pe cat de bine plecase de la Braila varianta albastra pe atat de rau a sfarsit la Buzau...cum au putut sa nu o lege de A7 la Baza aeriana Boboc ,imi este imposibil sa inteleg.
E clar ca TREBUIE sa iasa pe locul 1 varianta rosie sau cea verde.
Varianta albastra a fost sabotata!!!
Totuși, sunt pe acolo niște munți și nu-mi aduc eu aminte sau le-au tremurat mâinile când au desenat traseul, că prea seamănă cu mersu bețivului, să nu spun cu pi**tul boului. :lol: :lol: :lol:
Varianta rosie ajuta si rezolva si o parte din DN21 Braila - Slobozia. Restul nu.
+ daca vad bine pe harta , varianta rosie va avea si rol de semi inel la Brăila. Sa speram ca poate se va termina in DX Braila-Galati. Asa ar rezolva elegant o parte a problemei de acolo .
La restul traseului/variantelor nu ma pronunt . Nu stiu atât de bine zona
Varianta roșie pare cea mai indicată. Cea albastră are două treceri peste râul Buzău.
Am trecut și nodurile pe care le-am văzut în imaginea încărcată anterior postării mele. Cele de pe traseul roșu/verde, între Buzău și Ianca sunt cel puțin ciudate (din câte îmi dau seama, au nevoie de drumuri de legătură).
(https://i.imgur.com/W5agNwO.jpg)
Am pus variantele DX Buzău - Brăila și DX Focșani - Brăila.
(https://i.imgur.com/frj8pZM.jpg)
Si cu legatura la Viziru, spre Slobozia:
(https://i.imgur.com/WPpZKwP.jpg)
Stiu ca am mai zis, dar cred ca ar fi mai productiva legatura spre Slobozia sa plece de la Faurei. Asa ar beneficia si toata Moldova care coboara pe A7 si ar avea o alternativa spre Constanta/litoral care evita Bucurestiul, si nu cred ca ar fi niciun dezavantaj pentru cei din Braila/Galati.
^Ideea e că Moldova ar ajunge la Constanța pe DX Focșani - Brăila și mai departe prin Tulcea.
Stiu, am zis ca ar fi o alternativa in plus, pentru mine pare mai naturala. Pare peste mana un pic sa te duci pana la Tulcea ca sa ajungi la Constanta.
Pare peste mana sa te duci pana la Tulcea ca sa ajungi la Constanta doar pt ca inca nu e disponibila varianta asta si nu ai folosit-o, de fapt ar fi la fel de "naturala" daca nu mai scurta decat varianta pe la Faurei-Slobozia. Singura varianta mai scurta ar fi fost o diagonala de la Focsani direct la Harsova, dar pe care, cel putin din momentul in care s-a demarat podul de la Braila, era clar ca nu o va mai trasa nimeni.
^Nu stiu daca neaparat prin Tulcea. Mai e si varianta pe DN22D. Nu stiu cat de bun este, dar e mai scurt cu vreo 40 de km.
Cred ca @ultrasbz se refera strict la traseul viitorului DX Braila-Tulcea-Cta, nu la vreunul din drumurile deja existente in TL; care DX daca am inteles corect nu ajunge efectiv la Tulcea ci o coteste la Cataloi.
Singurul avantajat clar de o legatura directa Faurei-Slobozia ar fi Buzaul, traficul dinspre Moldova nu va avea treaba cu legatura dintre DX BB si A2; trebuie sa recunosc ca mutarea legaturii DXBB-A2 de la Viziru la Faurei nu ar dezavantaja prea mult traficul Braila/Galati-Bucuresti (cel spre Cta va prefera din start varianta prin TL); cand/daca se va face, poate se va alege un traseu care sa nu-i ocoleasca prea mult nici pe Buzau-Constanta nici pe Braila-Slobozia :).
Îngrozitoare varianta albastră: 2 poduri peste Buzău (înainte și înapoi, ca în bancul cu Rădoi) absolut degeaba, plus porțiuni lungi în care dublează degeaba alte autostrăzi și drumuri expres (la ambele capete). Ar fi putut fi una câștigătoare dacă s-ar fi desprins din Focșani-Brăila undeva pe la Sihleanu, pe malul stâng al râului Buzău și s-ar fi terminat în A7 la Cochirleanca (de fapt, Boboc). Costuri mici, impact maxim.
Toate variantele s-au înghesuit să aibă capul vestic parcă cât mai aproape de centrul Buzăului, când exact asta ar fi fost ceva de evitat: un nod cât mai departe de oraș ar fi pus mult mai puține probleme de trafic, nu vorbesc de economia de resurse și de impact asupra mediului obținută prin construirea de mai puține drumuri care să deservească (cel puțin) la fel de bine aceeași relație. Așa, se vor îngrămădi pe A7 în doar câțiva kilometri două noduri de autostradă (cel cu DX și cel cu DN2B deja prevăzut în PT pentru A7), plus viaduct peste CF și pod peste râul Buzău. Chiar dacă reușești să le amesteci pe toate, obții un talmeș-balmeș care doar va încurca circulația pe centura unui mare oraș.
Nu știu ce să zic despre perspectiva unui DX spre Slobozia... cumva mi-l imaginez ca un DX Rm. Sărat-Făurei-Călărași care să plece din A7, având, afară de nodul cu DX Buzău-Brăila, și niște drumuri rapide colectoare pornind din acest DX (pot fi chiar HP, nu cred că e nevoie de mai mult la cât trafic ar fi) care să colecteze trafic dinspre Buzău și, respectiv Brăila, către sud; și se unească între ele și cu DX Rm. Sărat-Călărași undeva la est de Pogoanele. Dar asta mi se pare altă problemă.
Păi cam așa funcționează analizele multicriteriale la cei care își bat joc de meserie (Search, Consitrans etc): pornești de la varianta care vrei să iasă și mai pui pe lângă ea câteva complet aberante, fără nicio șansă, cum e aici. Parcă văd că în analiza lor varianta aia cu 2 poduri peste Buzău (fiecare de vreo 2 km, cu gabarit navigabil și ce vă mai vine în cap) costă dublu cât cealaltă pe care o vor ei, pur și simplu nu are nicio șansă reală. Ați văzut cât a durat pe Sibiu-Făgăraș să scoată Consitrans câștigătoare alternativa pe la Boița, fiindcă era așa de pe plus varianta pe la Veștem, încât a trebuit să măsluiască cifrele 2 ani de zile până într-un final să iasă ce trebuie. Dar acum și-au mai stilizat tacticile, au grijă să nu propună din prima vreo variantă plauzibilă, să nu aibă nicio șansă să iasă din cifre înainte preferatei lor.
nu inteleg ce interes au cei de la SF sa masluiasca trasee. e vorba de proprietati cumparate care vor sa fie nationalizate la pret mare?
Nu, e vorba să fie cât mai ieftin și mai avantajos pentru proiectant să proiecteze: adică să nu fie zone sensibile, să nu fie tuneluri, să nu fie pe cât posibil structuri complexe, să nu fie complicat de obținut avizele, acordul de mediu etc.
^ Din punctul asta de vedere pare un mare conflict de interese ca aceeasi firma sa faca si SF-ul si PT-ul si obtinerea avizelor samd...poate ar trebuie regandita strategia asta si reglementata cumva
Păi evident ca e. Dar s-a mai zis asta de 1000 de ori pe forum. Numai eu de cate ori am zis în presa. Ce mai conteaza ce zicem noi?!
^
M-as hazarda sa spun ca pe langa conflictul de interese, alte motive sunt pretul mic pentru SF-uri, faptul ca nu se solitica si nu se realizeaza studii adecvate, si de asemenea ma duce cu gandul la faptul ca nu sunt verificate foarte adanc dpdv calitativ aceste SF-uri. Iar pe langa aceasta nu exista un dialog intre CNAIR si cei care executa SF-ul prin care CNAIR sa negocieze un traseu mai bun, pe care ei apoi sa il poata analiza/sustine/combate.
^^ @Ionut eu sunt convins 100% ca luarile de pozitie ale API au creat si vor crea "valoare adaugata" domeniului . Cu toate ca urmaresc cu destul de mare interes forumul si pozitiile API in presa, din pacat mi-a scapat acest aspect din fazele premergatoare executiei unui proiect legat de acest evident conflict de interese.
Am schitat descarcari pentru variantele propuse in Centura propusa pentru Braila cu conectivitate la centura Galati care ambele sa fie DX.
De ce in centura pentru a nu duce variantele ( poate asta a fost cerinta pentru caietul de sarcini ) in capatul podului. Pentru ca centura sa fie o centura comuna Braila-Galati / Galati-Braila si in jurul acestei centuri sa se dezvolte zone industriale, zone de birouri.
(https://i.imgur.com/F6dAxbc.jpg)
Problema zonei mai este cea a faptului ca isi pun piedica unii altora Brailenii Galatenilor si Galatenii Brailenilor si asa ajunge ca zona celor doua orase sa fie inpiedicata sa se dezvolte. Dezvoltarea oprindu-se la Focsani si la Buzau.
Cum este cocoasa pe A7 la Focsani, asa si aici zona de descarcare a DX-urilor propuse aproape in capatul podului pe partea Brailei.
Avand doua DRDP-uri ( Directie Regionala de Drumuri si Poduri ) atat de diferite si numai prin hartile pe care le au pe site-uri, ce sa mai zicem de o conlucrare pentru o dezvoltare sanatoasa a zonei Braila-Galati / Galati-Braila.
(https://i.imgur.com/0eEAbcO.png)
de aici:
http://www.drdpiasi.ro/descarcari/2019/04/Harta-DRDP-Iasi-01.03.2019.pdf (http://www.drdpiasi.ro/descarcari/2019/04/Harta-DRDP-Iasi-01.03.2019.pdf)
(https://i.imgur.com/13yoBvh.png)
de aici:
https://www.drdpct.ro/ro/content/infrastructura/infrastructura/harta (https://www.drdpct.ro/ro/content/infrastructura/infrastructura/harta)
Comunicat de presa CNAIR, cred ca e confirmare ca a fost trecut pe bani UE:
http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/elaborare-studiu-de-fezabilitate-si-proiect-tehnic-35
varianta albastra Buzau-Braila nu ar fi mai elegant sa plece din nodul de la vadu pasii? O:-)
Ba da. Eu ziceam chiar de undeva de la Boboc. Dar nah, trebuie musai să facem un nod pe kilometru pe centura Buzăului, pentru că de ce nu?
Quote from: ultrasbz on May 04, 2020, 06:25:35 PM
Contractul de prestări servicii pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și Proiectului Tehnic de Execuție pentru Drumul Expres Buzău-Brăila este semnat și în data de 03.04.2020 a fost dat ordinul de începere.
Răsfoiam topicul și am vazut asta. Deci teoretic astăzi contractul e fix la jumătate, la anul pe vremea asta ar trebui să avem documentația gata.
Procedura pentru Acordul de Mediu poate începe sau trebuie predat mai întâi SF-ul?
Catalin Drula la Europa FM: avand in vedere ca e acelasi proiectant, se incearca o comasare a traseelor DX Focsani - Braila si Buzau - Braila, astfel incat sa aiba o (lunga) portiune comuna spre Braila si un Y inspre A7, spre Buzau respectiv Focsani. Ar fi un mare pas spre normalitate, ideea s-a mai discutat aici, dar lucrurile pareau batute in cuie pe varianta cu doua DX-uri
Si ar cam trebui autostrada bucata asta pentru ca atrage mult trafic din Moldova...
^^
Wow. Mare pas spre normalitate, într-adevăr. Îmi pierdusem speranța că rațiunea va triumfa în partea asta. Poate-poate scăpăm de aglomerația aceea de noduri pe A7 centura Buzăului, care se prefigura din variantele de traseu propuse.
de ce nu se face un singur DX de la Ramnicul Sarat? ocolul ar fi comparabil cu cocoasa de la Focsani, deci total acceptabil pentru autoritati, si ar fi doar jumatate din bani pentru cam acelasi volum de trafic
Pe la Ramnicu Sarat nu ar fi absolut nici un ocol. Variantele actuale sunt asa de virajate / cu bucle, iar pe la Rm. Sarat ar fi posibila o autostrada perfect dreapta pana la Braila. Deci nu ar fi nici un ocol.
Cat despre investitie, lungimea DX cu plecare din Buzau este cu peste 20 km mai mare decat daca s-ar desprinde din A7 inainte de Rm. Sarat. S-ar economisi 20 km de DX si asta fara a afecta timpul total de mers, care ar fi identic.
Varianta directa Rm Sarat - Braila, 66 km de drum nou:
(https://i.imgur.com/F5q2pjb.jpg)
(click pentru a mări)
Una din variantele oficiale (cea verde) - doar la capatul dinspre Braila am modificat-o un pic, ca sa se termine fix in acelasi punct ca si varianta anterioara (intr-un punct aproape de capatul proiectului podului peste Dunare) - 108 km:
(https://i.imgur.com/2SCOmXV.jpg)
(click pentru a mări)
Acum ce vreti? Un drum nou de 108km sau unul de 66km?
Am masurat pe A7 intre punctul de incepere DX varianta autoritatilor si punct incepere varianta directa Rm. Sarat sunt 35km.
Asadar in varianta "Rm. Sărat" se fac de la Buzau(nod A7) la Braila 35+66=101 km.
In varianta autoritatilor se fac între același puncte 108 km ! ! !
Cât de stupid ar fi să se rămână la varianta actuală și să nu se treacă la un DX mai scurt cu 41km și care scurtează și distanta între orașe cu 7 km ! ! !
Ca buzoian, sunt de acord că o variantă de la Râmnicu Sărat este mult mai rentabilă. Anul trecut dădeam și eu cu carioca:
(https://i.imgur.com/HEUprxL.jpg)
nu mai trageti linii atat de drepte. Proiectantii platiti de CNAIR pt SF-uri stiu doar sa mearga pe urmele boului (dupa ce i-au dat 10 galeti de apa pt a aavea "combustibil").
Si mai trebuie adaugat ceva: e cea mai pura si dreapta campie posibila. Se intersecteaza cu un numar infim de drumuri (2 DN si 3 DJ). Si se trece peste un singur raulet. Deci f. putine structuri.
E stupid sa se faca un drum ingustat in aceste conditii. Profilul trebuie sa fie de AUTOSTRADĂ ! Fac un profil ingustat cand nu e loc, cand e relieful dificil, cand exproprierile sunt scumpe, etc... Costul pentru un terasamant mai lat cu 4-5 metri este infim in raport cu ceea ce costa alte autostrazi.
Cred că încă firmele proiectante sunt la stadiul de SF, nu s-au apucat de PT. Deci încă se mai poate face ceva.
Merită să se insiste cu ideea, poate aude cine trebuie.
De curiozitate, care e diferenta de costuri per km dintre DX si A la campie?
urmarind forumul de ceva timp, si vazand modalitatea de alegere a capatului autostrazii sibiu brasov, dupa aparitia celor 3 variante de traseu, de ce ne mai batem capul cu alternative ce ar fi fost posibile? e clar ca varianta aceea de 100 km o sa iasa de forma unei sofri in sac.. la fel si cum nodurile dintre autostrazi o sa aibe conexiune si cu dn din zona ca sa ne complicam vietile...
În lumina noilor informații cum că între Suceava și Rădăuți s-a ales profilul de autostradă, cu atât mai mult trebuie luat aminte la ce a spus @vancouver mai sus.
Cât mai mult traseu comun cu celălalt DX, Focșani-Brăila, și direct profil de autostradă. La BZ-BR se lucrează la AMC 1, la Focșani-BR - AMC 2, confrom CESTRIN.
Încă este timp.
Noutate importantă anunțată astăzi de ministru la podul de la Brăila. Cele două proiecte de DX, Buzău-Brăila și Focșani-Brăila se vor contopi, va rezulta un singur proiect de DX - Râmnicu Sărat - Brăila, ca un Y cu coarnele la nord și sud de Rm. Sărat. Dacă am înțeles eu bine, e cam ca în imaginea de mai jos.
(https://i.imgur.com/x7D6Sgz.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Cred că vom avea în curând un singur topic pe tema asta pe forum, probabil DX Rm Sărat - Brăila.
Argumentul e că 2 DX-uri sunt cam nerealiste și greu de realizat și finanțat, unul singur - care să se lege prin coarnele Y-ului de A7 și/sau DN2 pe două direcții, separat, ar fi mai ieftin și mai ușor de făcut. Sincer, cred că argumentul e valabil.
Acum, la modul serios si normal gandind si vorbind, ar trebui sa fie autostrada acest DX... ca totusi vorbim de un trafic insemnat, atat de/spre Moldova, cat si de/spre nordul Munteniei.
Cu siguranță că ar merita să fie A și nu DX, că se va muta tot traficul de marfă spre/dinspre port către Moldova și Muntenia de NE, dar și cel de vacanță către/dinspre mare.
Eu zic, un singur nod la Rm. Sarat si in schimb profil de autostrada.
Din directia Buzau nu castigi absolut nimic cu astfel de "coarne", iar diferenta din directia Focsani cred ca este sustenabila. Oricum mult mai bine decat acum.
In schimb mai au ceva bani in plus pentru profil de autostrada.
Erm... și cu cele 2 SF-uri aflate în lucru ce se întâmplă? Bani aruncați pe fereastră?
Nu că n-aș fi de acord cu un singur drum de mare viteză, dar sunt curios care sunt pașii următori. Se suspendă contractul și se plătește prestatorul în funcție de cât a muncit?
Quote from: danpandrea on November 14, 2020, 11:11:06 AM
Am pus variantele DX Buzău - Brăila și DX Focșani - Brăila.
(https://i.imgur.com/frj8pZM.jpg)
Cum de s-a ajuns de la acel V la acest Y? ??? Dacă ministrul poate să modifice astfel traseele drumurilor, poate ar trebui să-l rugăm să amelioreze și alte imperfecțiuni (cum ar fi cocoașa de la Focșani).
E același proiectant (Acciona) pe ambele contracte, poate asta să faciliteze cumva soluția unui singur drum.
Aici se poate modifica pentru că e înca la stadiul alegerii variantelor de traseu. La Focșani deja e proiectul tehnic realizat.
Declarația de azi a ministrului privind cele 2 DX-uri:
https://youtu.be/iWqvu27nUGg?t=907
Ooo DA!! Abia astept sa vad cum ii pica fata toarshului Misaila, precum si "domnilor" de la Jaspers. Bravo @cutter sper sa se faca.
@Ionut: faceți prin API un pic lobby pentru autostradă. Pe jumătate din distanța Suceava-Rădăuți se face autostradă (și pentru că sunt fluturi mari în zonă):
Quoteultimele discuţii de la CNAIR cu consultantul Comisiei Europene arată că intensitatea de trafic pentru o autostradă pe această porţiune, Suceava – Siret, se încadrează la nivel de autostradă pe tronsonul Suceava – Slobozia, iar de la Slobozia la Siret pe drum expres.
(https://www.crainou.ro/2021/08/19/presedintele-cj-a-prezentat-detalii-privind-tronsonul-de-autostrada-suceava-siret/)
Cu ce e mai prejos Rm.Sărat-Brăila? Are chiar orașe mai mari la capete și relief mai ușor. Câmpie ca în palmă, un singur pod peste Buzău, în rest fără structuri majore.
Putem face o comparație a MZA-ului (2015) între E85 Suceava-Slobozia Sucevei (unde s-a decis că va fi autostradă) și DN2B + DN22 + DN23 ?
Bineînțeles ca nu tot traficul de pe astea 3 va veni pe noul Rm.Sărat-Brăila, ci un procent, dar va veni și trafic de pe DN25, foarte aglomerat acum. Și de pe DN21 Brăila-Slobozia, pentru cei care merg la București.
TRAFICUL MEDIU ZILNIC ANUAL - 2015 (https://www.cestrin.ro/web2014/pdf/recensamant%202015.pdf)
DN2: 11697 vehicule, 2.199 camioane
DN2B: 5450 vehicule, 934 camioane
DN21: 7347 vehicule, 1.354 camioane
DN22: 5243 vehicule, 476 camioane
DN22B: 6600 vehicule, 39 camioane
DN22D: 1702 vehicule, 160 camioane
DN22E: 1678 vehicule, 201 camioane
DN23: 2522 vehicule, 353 camioane
DN25: 7170 vehicule, 1.026 camioane
DN25A: 2149 vehicule, 196 camioane
Obs:
1. Traficul este mult mai mare decât cel din 2015;
2. Pe DN22 circulă foarte multe camioane (de tip Autovehicule ariculate(tip TIR), remorchere cu trailer, cum apare în tabel) de la Tancrad;
3. Presupun că și pe DN22B este aceași cituație ca și pe DN22.
4. Am considerat ca fiind neimportante DN23A și DN23B.
Ieri la Braila am avut o mini-conversatie pe tema DX->A pe Focsani-Braila cu Cristina Amarazeanu, este Director Investii in CNAIR si responsabila cu stadiul proiectelor. Parea ca imi da dreptate cu transformarea din DX in A. Voi mai vorbi si cu Horatiu sa inteleg ce anume trebuie facut contractual. Nu cred ca Mariana Ionita n-ar fi de acord, atat timp cat se gasesc solutii contractuale (si legale) si proiectantul este on-board.
IONUȚ..+10
MULȚUMIM...pentru ca Api are un cuvant de spus în problemele de Infrastructura.... :D
Quote from: Ionut on August 28, 2021, 08:32:36 AM
Ieri la Braila am avut o mini-conversatie pe tema DX->A pe Focsani-Braila cu Cristina Amarazeanu, [...]
Focsani-Braila sau Y-ul Rm.Sarat-Braila? Oricum, multumim mult. In cateva minute de discutie ai facut mai multe pentru amaratul asta de oras decat au facut la un loc toti primarii, consilierii si politicienii vreodata.
Trebuie studiat exact cat de larg sa fie Y-ul și dacă mai aproape de Focșani sau de Râmnic. Dar ideea de baza este sa fie A și să avem un Y strâns, nu larg (adică nu V). Cel puțin asta va promova API.
Pana la urna de ce sa fie un Y. Nu poate fi un T? :lol:
Pun asta aici (quote de pe topicul de DX Focșani-Brăila):
Quote from: esendy on September 05, 2019, 09:38:15 AM
nu vi se pare ca e contraproductiv sa se faca doua DX (braila-foscsani si braila-buzau)? nu stiu studii de trafic, dar nu e o zona de tranzit international. nu ar fi suficient un singur DX care sa se intersecteze cu A7 intre focsani si buzau (de ex. in zona Ramnicu Sarat)?
Quote from: aqualung on September 05, 2019, 05:37:11 PM
Da, este. Pe la începutul topicului, eu mă gândeam la ceva aproape de optimul matematic al conexiunii între 3 orașe. În felul ăsta ai doar un pod peste Buzău, care e un râu măricel, și distanțele directe între orașe nu sunt mari, și numărul de km construiți destul de mic.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190905/38b910488c56b006ab7b6a5b49d4dca0.jpg)
PS: Așa ai și o conexiune rezonabilă și cu Râmnicu Sărat, prin DN22 pe o porțiune relativ mică și cu o singură localitate la mijloc, între Boldu și Râmnic.
Nu ca un ,,v-am spus eu", doar să arăt că soluția asta e una logică și de bun simț. Sper să se ajungă la așa ceva.
Da-i Doamne românului mintea cea de pe urma @Ionut. Daca aveau un pic de creier proiectau si ei altfel nodurile de la Bogza si Râmnicelu. IMO cred ca acestea sunt ideale drept capete ale Y-ului.
Miza e să faci proiectul finantabil pe fonduri structurale 2021-2027, urmașul POIM. Că pe PNRR e exclus. Un Y scurt în loc de V e mult mai scurt și mai ieftin și mai ușor de 'vândut' spre finanțare. Plus că vorbim de o economie cu care poți finanța apoi un A Făgăraș - Brașov, de exemplu.
Extras din Caietul de sarcini al licitației SF+PT DX Ploiești-Buzău:
http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100051287
pag. 27 CS
(https://i.imgur.com/os4W0UZ.png)
pag. 28 CS
(https://i.imgur.com/hHLXwzH.png)
Cam același lucru a fost prevăzut în CS și pentru Pașcani-Suceava-Siret.
Soluția pusă de Aqualung mai sus este și preferata mea.
Sau așa, pentru a deservi mai mult trafic de pe DN25 (un drum extrem de aglomerat unde șoferii circulă cu viteză foarte mare). DX Focșani-Brăila se oprește în viitoarea cocoașă de pe A7, iar DX Buzău-Brăila undeva lângă Aerodromul Boboc.
(https://i.imgur.com/RjsDvvf.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Mie asa mi se pare prea deschis. As vrea un Y mai strans care va prelua mult trafic de pe DN-urile actuale. Iar, in timp, DN-urile actuale vor ramane doar pentru trafic local.
Mno daca tot am invatat la batrânete sa ma joc cu cariocile am si eu o propunere. :lol: Probabil vi se va parea prea inchis dar eu cred ca nu are rost un Y mai larg.
(https://i.imgur.com/f9dssLT.jpg)
În varianta propusă de @aqualung DX nu prelua prea mult trafic de pe DN25, un drum aglomerat în orice moment al zilei unde șoferi circulă ca pe DN2 :(. O altă variantă ar fi ca cele 2 DX să formeze un trapez:
Legendă:
-negru: drumurile expres;
-mov: autostrada A7 (nu mă pricep să copiez drumurile de pe harta proiectelor :lol:)
-portocaliu: DX Brăila - Slobozia;
-albastru: podul peste Dunăre;
-roșu: Centura Galați.
(https://i.imgur.com/0wmwMwy.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
O propunere relativ asemnatoare a facut @vancouver acum destul timp. Cu deosebirea ca DX-ul de nord iesea la Tisita pe lânga Tecuci.
@paullie - o singura observatie daca nu este cu suparare..cele 2 capate ale Y-cului sa se termine in nodurile care sunt deja prevazute pe A7 : Ramnicu Sarat si Tisita
Traficul e subțire. Realist cred că e un Y foarte strâns, cât mai aproape de Râmnicu Sărat. Cam ce a propus @paullie pe pagina precedentă:
(https://i.imgur.com/Tkcufk7.jpg)
Recensământ 2015
https://www.cestrin.ro/web2014/recensamant.html
@Leo-ph din pacate proiectul pe Ploiesti - Bacau cam intra pe ultima suta de metri. Cred ca in aceasta faza nu se mai pot modifica nodurile. Nu ca o modificare ulterioara e floare la ureche. Asa e când traim intr-o tara ... "noi muncim noi nu gândim" DACA MUNCIM
Pai nu am zis sa se modifice ceva la A7, numai la desenul propus de tine (unde te-ai jucat cu cariocile) pentru variantele de DX-uri Braila - Buzau/ Focsani...parerea mea este ca e mult mai ieftina varianta propusa de tine numai ca jonctiunea acelui Y cu A7 sa se faca in nodurile deja prevazute ptr A7 in proiectul actual, sau sa se tina cont de acelele noduri intr-o eventuala proiectare / executie ale acestor DX-uri.
@b1, traficul de tranzit de pe DN25 provine fie dinspre Tisita, fie dinspre Albita. In ambele cazuri, diferenta de calitate dintre DN25 si viitorul A7+DX (in varianta @aqualung) ar merita ocolul; parerea mea!
Varianta ta pastreaza "pacatul" variantei actuale: doua DX in loc de unul!
Quote from: Ionut on August 28, 2021, 10:19:03 PM
Trebuie studiat exact cat de larg sa fie Y-ul și dacă mai aproape de Focșani sau de Râmnic. Dar ideea de baza este sa fie A și să avem un Y strâns, nu larg (adică nu V). Cel puțin asta va promova API.
Bravo pentru implicare @Ionut & API! Sa speram ca se mai pot corecta din deficiente si corela cat mai bine diversele proiecte din zona asta.
Ma abtin la un pronostic asupra Y-ului final avand in vedere ca vor tebui impacate si dorintele CJ-urilor Braila, Buzau si Vrancea care se pusesera deja de-acord cu cele 2 DX-uri separate, dar sper ca argumentul Autostrada sa primeze. Practic diferenta de viteza vs DX compenseaza pentru eventualii km in plus.
Sper ca in discutiile cu ministerul/CNAIR, API sa promoveze si revizuirea capatului de est, mai exact ca acesta sa fie situat in zona de nord al Brailei si sa asigure conexiune drecta cu DX Br-Gl si pod, fara traversarea de giratorii cum implica solutiile ajunse in media anterior.
Mai știm ceva, dacă a evoluat proiectul în sensul proiectării celor 2 drumuri cu un segment comun cât mai lung?
Cred că trebuie promovată mai intens autostrada, pentru că ideea comasării drumurilor are adversari înverșunați în politicienii locali. Autostrada ar compensa într-un fel pierderea drumului care "îți trece prin curte".
Spus clar că autostradă complensează prin viteză ocolul mic pe la Rm. Sărat, iar ca timp tot acolo ajungi.
O să pun o declarație politică a președintelui CJ Brăila și îl rog pe Ionuț să nu o șteargă și să discutăm strict tehnic, pentru că opoziția politică e o problemă reală în implementarea proiectului:
https://www.youtube.com/watch?v=Kx-LC-J5hJs
Un lucru este clar: acest domn Chiriac (despre care acum aud prima data...) habar nu are habar despre ce vorbeste.
Si probabil nici despre geografie...
El nu intelege ca un Y este mai ieftin, mai rapid de implementat si mai util decat un H - dar fara bara orizontala din H....
Avem aici pe forum zeci de postari ale unor colegi care cunosc zona mult mai bine decat mine, si care au scris ca acel Y ne va costa cu 1/3 mai putin, si se va realiza cu 1/3 mai rapid...
Nici nu stiu daca are rost sa pierdem timpul cu parerile unor neica nimeni, politruci care astazi sunt si la urmatoarea schimbare de guvern vor cadea intr-o uitare profunda....
^Nu cred ca-l intereseaza ca e mai ieftin, dimpotriva, are senzatia ca i se fura ceva daca se face doar un DX in loc de doua!
Plus ca ceea ce scoate pe gura, in cel mai bun caz, nu este exact: un ocol pe la RmSarat intre Br-Bz ar fi de cel mult 20km nu 100, fostul MT nu urmarea reluarea de la zero a proiectului, ...
Exact asta e senzația, că sunt furați. Și vor țipa și mai tare cei din Vrancea.
De asta trebuie promovată mai intens autostrada cu segment comun cât mai mare (sau chiar "înțepată" la Rm. Sărat în A7 fără Y.).
Ocolul de max. 15 km pentru Brăila n-are nicio influență ca timp dacă se face autostradă în loc de DX.
De pe harta CESTRIN (https://cestrin.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=210f9dcdbeaf48349e3ed19e92ee2f19):
DRUM EXPRES FOCSANI - BRAILA
Antreprenor INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL S.A.
ANALIZA MULTICRITERIALA A VARIANTELOR DE TRASEU, ETAPA 1 (AMC1) FOST AVIZATA IN CTE CNAIR SA.
IN CURS DE ELABORARE ANALIZA MULTICRITERIALA A VARIANTELOR DE TRASEU ETAPA 2 (AMC 2).
DRUM EXPRES BUZAU - BRAILA
Antreprenor INGINERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL SA
IN PREZENT PRESTATORUL IMPLEMENTEAZA OBSERVATIILE DE CATRE EXPERTII JASPERS IN CADRUL DOCUMENTATIEI AMC ETAPA 1.
@TibiV
Din păcate aici te contrazic. Trebuie sa ținem cont de ele fiindcă ei au access la o parchie directa prin relațiile de partid și nu prin
intermediul unui forum cum avem noi. Și deși noi am avut unul "de-al nostru" (adică de pe forum) la MT tot pe relația interesului de partid am primit în unele cazuri detalii, cât despre transparenta ce pot sa mai zic.
Asa ca e important sa ținem cont ca exista di din ăștia și sa fie contracarati cu argumente decât sa băgăm capul în nisip și sa speram ca nu ii baga nimeni în seama
Exista un planu de amenajare a teritoriului zonal Braila pe termen lung, dar nu stiu cat o sa se tina cont in final:
(https://i.imgur.com/WSBnLeT.jpg)
(https://i.imgur.com/dVw0MfS.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Sursa planșelor lui @Feri. (https://www.uar-bna.ro/2018/proiecte/95/)
pe CESTRIN a aparut comentariul asta:
CA URMARE A SEDINTEI DIN DATA DE 26.05.2021 CU REPREZENTANTII JASPERS, PRESTATORUL ARE IN CURS DE REVIZUIRE AMC ETAPA 1 REV 4.
MTI A SOLICITAT ANALIZA UNUI NOU ALINIAMENT RAMNICU SARAT - BRAILA, CARE VA SUBSTITUI ALINIAMENTELE FOCSANI - BRAILA SI BUZAU - BRAILA.
Asta a apărut la ultima actualizare a harții CESTRIN, nu era până acum.
Să vedem dacă se păstrează ideea acum cu noua guvernare. Dacă nu schimbă schimbarea, cum au făcut la tronsonul II din M6.
Ultima modificare pe harta CESTRIN:
SE ASTEAPTA DE LA DIRECTIILE SUPORT DIN CADRUL CNAIR SA (DAP) PUNCTUL DE VEDERE REFERITOR LA SOLICITAREA FORMULATA DE CATRE MTI DE REALIZARE A UNUI NOU ALINIAMENT.
DAP cred că e Direcția Achiziții Publice, conform organigramei (http://cnadnr.ro/sites/default/files/pagini-statice/Organigrama%20CNAIR%20Central_1.pdf).
QuoteSe face pe bani de la Guvern ? Anunțul lui Toma
Schimbarea Guvernului și revenirea PSD la guvernare are implicații și asupra (refacerii) Centurii de Est a Buzăului.
Primarul Toma încearcă, din nou, să plaseze asfaltarea drumului de peste dig la Ministerul Transporturilor.
C-tin Toma: ,,Am vorbit cu Marcel Ciolacu, ne va ajuta. Am discutat și la Ministerul Transporturilor. Refacerea Centurii de Est a Buzăului ar trebui cuplată la Drumul Expres Buzău – Brăila – Tulcea și la autostrada Ploiești – Buzău – Focșani. Degeaba facem drumul expres și autostrada dacă nu le conectăm la drumurile existente"
Toma a anunțat că a solicitat oprirea proiectării drumului expres Buzău – Brăila întrucât din acest proiect lipsește conexiunea la autostradă!
,,În ianuarie, vom avea ședință la Buzău cu reprezentanți de la CNAIR și de la Ministerul Transporturilor. Atunci vom pune pe tapet atât realizarea conexiunii, cât și includerea în proiect a Centurii de Est, care se poate face inclusiv pe fonduri europene", a adăugat primarul.
În 2021, pentru Centura de Est, Primăria Buzău a plătit un studiu de fezabilitate. Planul era să fie realizată anul viitor din surse proprii ale municipalității.
sursa (https://www.buzoienii.ro/se-face-pe-bani-de-la-guvern-anuntul-lui-toma/)
Ce surpriză o să aibă Toma când va afla că DX-ul spre Brăila nu va porni din Buzău. :lol:
La cat de bine se mobilizeaza administratia de la Bucuresti la a face drumuri de mare viteza si probabil rentabilitatea redusa a celor doua drumuri care efectiv doar conecteaza Galati si Braila de de A7 in 2 parti consider ca ar fi mai rentabil o autostrada de la ramnicul sarat la brilea cu conexiuel la A7 , DX (Galati braila ) si podul de Braila .
Consider ca este cea mai ieftina si rentabila varianta pentru baraganul de nord , in conditiile in care, in Judetul Braila ,nu prea ai orase prea mari si importante in afara de Braila.
^^^
Toma e paralel cu realitatea. Așa-zisa ,,centură de est" e un drum pe la marginea Buzăului, pe malul râului, care e praf și trebuie refăcut. Și este în întregime în curtea lui, nu are ce cere de la CNAIR. Dacă a înțeles ceva din proiectele de infrastructură din jurul Buzăului, ar trebui să insiste pentru lărgirea la 2+2 a lui DN2 de la podul Crâng până la nodul Spătaru din A7.
https://www.cotidianul.ro/autostrada-a7-rm-sarat-focsani-p-boului/
Cred ca ramanem la un singur forum din doua
Actualizare CESTRIN 24.02.2022:
"MTI SUSTINE REALIZAREA OBIECTIVULUI DE INVESTITIE BUZAU-BRAILA."
(https://i.imgur.com/1h4Wbah.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
(https://i.imgur.com/xpQEWR9.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)Sursa:
Quote from: Feri on March 04, 2022, 09:14:27 PM
Actualizare Memoriu de Prezentare pentru proiectul ,,Autostrada Ploiești - Buzău", propus a fi implementat județele: Buzau si Prahova
http://www.anpm.ro/documente-procedura-eim-si-ea/-/asset_publisher/Wzb2ztRkJWtj/content/memoriu-de-prezentare-pentru-proiectul-autostrada-ploiesti-buzau-propus-a-fi-implementat-judetele-buzau-si-prahova
Se pare ca mi-a scapat ceva la ultima actualizare CESTRIN, termenul de proiectare a fost prelungit pana in aprilie 2023:
(https://i.imgur.com/Xz8WWKe.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
^ CESTRIN:
IN DATA DE 01.03.2022 A FOST TRANSMIS CATRE SERVICIUL URBANISM DIN CADRUL PRIMARIEI BUZAU O PROPUNERE DE CONEXIUNE INTRE A7 SI DEx. SE VA ORGANIZA O NOUA SEDINTA CU REPREZENTANTII PRIMARIEI BUZAU IN ACEST SENS.
Deci varianta Rm.Sărat a picat definitiv.
Dacă aleg varianta roșie, sper să o rafineze astfel încât să nu ocolească atât de mult. Așa cum e desenată acum, aceasta se duce inutil spre sud când pleacă din A7 și continuă mult prea departe de alte drumuri principale. Cel puțin până aproape de Fetești, noul drum poate fi plasat aproape de calea ferată:
(https://i.imgur.com/A0E2sJc.jpg)
Actualizare CESTRIN 21.02.2022:
QuotePRESTATORUL A TRANSMIS PROPUNERI PENTRU A RASPUNDE SOLICITARII FORMULATE DE CATRE SERVICIUL URBANISM DIN CADRUL PRIMARIEI BUZAU. ACESTE PROPUNERI AU FOST TRANSMISE PENTRU PUNCTE DE VEDERE MINISTERULUI TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII.
(https://i.imgur.com/ztCeD5Z.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
^
ACESTE PROPUNERI AU FOST TRANSMISE PENTRU PUNCTE DE VEDERE MINISTERULUI TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII, IAR MTI A COMUNICAT CA VARIANTA IDEALA ESTE PROPUNEREA DE CONEXIUNE NR. 2.
A FOST COMUNICAT PRESTATORULUI CA IN CADRUL AMC SE VA UTILIZA PROPUNEREA DE CONEXIUNE NR. 2 CONFORM RECOMANDARILOR MTI.
Putem afla care este aceasta propunere nr. 2?
Ce bine că noul nod A1-DEx12 a fost refăcut. Iată ce se întâmplă dacă același nod este pus pe A7, de unde ar trebui să înceapă DEx-ul spre Brăila:
(https://i.imgur.com/DLmhMji.jpg)
Pentru că nodul e pe o curbă A7, singurul lucru pe care a trebuit să-l adaptez este breteaua care duce spre Focșani.
Sau asa:
(https://i.imgur.com/mVsk59Q.jpg)
Motivare:
1. In orice configuratie fara continuarea DX Braila-Buzau pana la un bulevard din Buzau, traficul local / regional care vine pe DX ca sa intre in Buzau va fi nevoit sa foloseasca o foarte scurta bucata de A7. Astfel pe A7 pe termen lung o sa apara ambuteiaje pe aceasta scurta portiune. Mai ales vineri, vara, cand traficul de vacanta spre mare din Moldova se va suprapune cu iesirea din Buzau a celor de la munca spre casa. Nodurile fiind insa f. apropiate se poate intampla si cu trafic mai subtire, pentru ca intercalarea asta de vehicule care intra si ies produce manevre bruste, care duc la reducerea fluentei si a capacitatii de trafic (va fi o gâtuire).
Solutie: propun prelungirea DX pana la Bd. Industriei, cu capat in semafor sau sens giratoriu (semafor e mai bine, timpii pot fi controlati de un manager de trafic, ca sa evite ambuteiaje pe Bd. Industriei si sa stocheze traficul potential excesiv de pe DX in asteptare la semafor.)
2. Ca atare breteaua Braila spre Ploiesti nu mai poate fi construita ca la DX12/A1
Solutie: mutata cu totul la sud de nod (breteaua neagra subtire)
3. Breteau directa Braila spre nord (Focsani, Bacau) nu poate fi construita, pentru ca da intr-un pod peste CF al A7. Podul nu e poate largi asa pur si simplu. Deci si aceasta trebuie mutata.
Solutie: se desprinde din breteaua neagra anterior descrisa (albastru) inchis.
4. Rezulta firesc o noua bretea albastru deschis legatura Ploiesti spre Braila = aproape dreapta.
ATENTIE: NU trebuie construite bretele de iesire de pe A7 spre oras, resp de intrare pe A7 folosind DX din Bd. Industriilor. Pentru asta exista nodul cu DN2B, altfel pot sa apara si aici aglomerari, deci bani cheltuiti inutil.
Este complicat in acea zona, este plin de linii de cale ferata. A7 va avea pasaj peste CF si Calea Brailei. DX poate trece pe sub pasaj, pe langa CF, dar ca sa ajunga la DN, tot are nevoie de inca un pasaj peste CF undeva. Deci o interesectie complexa.
Si in desenele lui Dan, desi arata bine, cele 2 noduri sunt prea apropiate, nu cred ca e un kilometru - deci aglomerat si periculos
v2. Rezolvă problema aglomerării A7 și oferă o descărcare directă în DN2B. Desenul putea fi mai elegant, dar cam asta e ideea.
(https://i.imgur.com/9DkALBE.jpg)
Cu cât ne gândim mai mult, cu atât iese mai lung, mai complicat, mai costisitor, mai nesigur și mai incomod pentru trafic. Nodul acela nu are ce căuta atât de aproape de Buzău.
@danpadrea, ideea ta e buna, dar totusi nu la fel de buna ca a mea :D . Pentru ca:
- ai rezolvat separarea traficului de intrarea in Buzau de traficul de pe A7, dar nu si traficul de iesire
- breteaua de iesire care da in giratoriu e cam scurta. Daca giratoriul este aglomerat si ai multe masini pe Dn2B pe sensul Buzau spre Galbinasi sau pe DN2B care vor sa iasa in A7 spre nord, atunci coada o sa tot creasca la anumite ore, putand ajunge pana pe DX sa blocheze si cele 2 directii spre A7
- duci traficul spre Buzau / din Buzau spre DX (care se suprapune cu traficul din Buzau spre A7 si invers) pe DN2B, care acolo este doar 1+1. Cum am propus eu duci traficul intr-un 2+2, ba mai mult unii pot merge la dreapta, unii la stanga. Deci in timp in varianta ta DN2B Sos. Brailei va necesita o largire la 4 benzi pe ca. 2km. Langa un pasaj (greu greu) si cu utilitati si exproprieri, ceea ce o sa coste mult mai mult decat prelungirea pe care o propun eu prin camp si o sa incurce traficul timp de vreo 2 ani.
- navetistii care vor intra / iesi zilnic din Buzau pe aici vor avea 2 km in plus de mers prin localitate si un giratoriu in plus, in loc sa mearga snur, civilizat si sigur cu 80-100 km/h pe acesti 2 km. Daca treci numai o data pe an 2 km e neglijabil, dar daca treci zilnic de 2 ori atunci se aduna (sunt 1200 km/an prin localitate in plus).
Și totuși s-a discutat de ce varianta preferată (cea roșie) pare a fi cea care sfidează orice logică?
Facem km doar ca să iasă mulți la număr? Pe direcția Brăila-București (aia bănuiesc cu trafic cel mai mare) ocolim mergând spre sud, ca imediat înainte de Buzău să urcăm spre nord și imediat după Buzău coborâm pe A7.
Nici pentru Buzău însuși nu prea are sens.
Acum, trecând peste decizia greu de înțeles pentru care nu se face Y Brăila-Buzău-Focșani, chiar și pe cele 2 drumuri separate trebuie să le lungim aiurea?
Nici eu nu inteleg asta, dar cine stie prin cate curti a trebuit sa treaca...
Eu nu inteleg de ce au pus traseul pe la sud de Raul Buzau. Acolo ar trebui sa fie o viitoare conexiune Buzau - Slobozia (o scurtatura intre A7 si A2). Poate conexiunea va fi deviata din acest nou DX. Cine stie. Poate l-au tras mai jos sa justifice si conexiunea de la Focsani.
Panzer, tu presupui ca acesti oameni gandesc. Din pacate presupunerea ta este falsa. Traseul urmeaza drumul existent, asta e tot. Nu construim o retea rapida, in care sa se ajunga mai repede intre orasele mari, ci dublam drumurile de carute din evul mediu. Atata ne duce capul.
Da, intamplator daca se alege varianta rosie, aceasta poate contitui si o prima etapa din DX-ul spre Drajna/Calarasi:
(https://i.imgur.com/WPpZKwP.jpg)
Propunere asemănătoare de nod rutier precum cea al lui
@vancouver, dar fără giratoriu:
(https://i.imgur.com/wt6jck7.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
@vancouver: și mie mi-ar plăcea să implementăm soluții care acoperă toate nevoile de trafic, dar, din câte am văzut până acum, statul alege cea mai ieftină variantă. Drept urmare, un drum rapid cu două supratraversări peste un alt drum rapid, plus un drum de câțiva kilometri până în zona industrială mi se pare fantezist.
Modificarea adusă de
@b1 este imposibilă, având în vedere exproprierile care trebuie făcute (RAR, Petrom etc.).
Legat de varianta aleasă pentru BZ-BR, cred că cea roșie este preferată de autorități pentru că este cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor. Varianta albastră trece de două ori peste râul Buzău și varianta verde pare mai lungă decât cea roșie. Evident că și varianta roșie poate fi îmbunătățită (http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=1626.msg381454#msg381454).
,,Modificarea adusă de
@b1 este imposibilă, având în vedere exproprierile care trebuie făcute (RAR, Petrom etc.)."
Ba este posibilă fără exproprieri:
(https://i.imgur.com/96udAi4.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Quote from: danpandrea on May 21, 2022, 01:31:42 PM@vancouver: și mie mi-ar plăcea să implementăm soluții care acoperă toate nevoile de trafic, dar, din câte am văzut până acum, statul alege cea mai ieftină variantă.
Fals. Statul deseori adopta variante aiurea si complicate si mai scumpe. Si aici e cazul. Varinata cea mai ieftina era inlocuirea Dx Braila-Buzau si Braila-Focsani cu unul singur Braila-Rm. Sarat. Si culmea, era mai scurt drumul dintre Braila si Buzau pe aceasta varianta:
(https://i.imgur.com/F5q2pjb.jpg)
Fata de:
(https://i.imgur.com/2SCOmXV.jpg)
(masurata este varianta verde, cea rosie e si mai lunga)
107km sau 66km? Ce e mai scurt si mai ieftin domnule danpandrea?
Si cum spuneam,
culmea culmilor, in varianta Rm. Sarat, de pe centura Brailei pana in centura Buzaului sunt 35km pe A7 + 66km pe DX = 101 km, mai putin decat pe varianta verde sau rosie, cu 106-107km
Deci ma rog @
panpandrea unde a ales statul varianta cea mai ieftina?
Nu numai ca nu a ales-o pe cea mai ieftina, a ales una si mult mai scumpa si mai lunga si mai stupida (ca trebuie pe langa 107 km de drum nou in loc de doar 66 sa se mai faca si alti ca. 100 km de drum nou spre Focsani - adica total peste 200 km de DX in loc 66 ! ! !
Ca buzoian as vrea sa discut un pic despre Oras/Judet. IMHO, aspecte importante.
Cam toate utilitatile Bz sunt in sudul orasului pt ca deservesc platforma industiala: gaze la capacitate mare, electricitate la fel si apa industriala. In plus tot in aceasta zona vor trebui aduse noile statii de tratare a apelor uzate, etc. O increngatura de apeducte, balastiere, linii de tren, etc.
Linia de tren Buzau - Nehoiu a fost de asemenea gandita sa aduca forta de munca disponibila in mediul rural in Gara Centrala Buzau. De acolo exista un traseu peste liniile de tren care duce in zona industriala.
Chiar si roza vanturilor (cam 70% din Nord-Est spre Sud-Vest) indica dezvoltarea industriala in acea zona la sud.
O posibila dezvoltare a parcului eolian de la Gheraseni va aduce un alt atuu important dezvoltarii industriale. 1 GWh este estimat.
Toate acestea sunt mai degraba strategice, dar se pare ca nu au din pacate aceeasi greutate ca interesele imobiliare de la Focsani.
O groaza de lucruri care vor fi incurcate (partial) de un DX si 2-3km de optimizare a traseului.
Daca se alege o varianta pe la sud de Raul Bz, nu vad de ce este necesar sa te ingramadesti cu 2 noduri in sud-ul industrial al orasului? Mai simplu era sa te legi de A7 in campie spre Spataru. Nici macar nu este o ocol. E mai scurt dinspre Bucuresti, mai lung dinspre Moldova. Tot aia e.
Se repeta povestea de la Boita.
O varianta mai simpla ar fi pe la nord de Raul Bz, care sa treaca mai aproape de Bobocu, si sa uneasca Dn2 si A7 cu Braila. La urma urmei avem 2 poduri deja si unul nou pe A7, suficient cat sa nu mai repetam scenariul Maracineni.
Si daca tot vorbim de conexiune cu Drajna - Calarasi, in ochii mei ar avea mai mult sens sa plece din Faurei, care este un nod feroviar. Dupa inaugurarea podului, nu vad trafic substantial pe directia Galati + Braila spre A2 a.i. sa optimizezi acel trasul. Mai degraba prevad o presiune crescuta pe directia Braila-Tulcea-A4-Port Constanta. In special prima bucata pana la Tulcea (sau in apropiere). Traseul asta ar aduce o buna bucata din "Dobrogea Eterna" in contemporaneitate.
Quote from: tom_sawyer on May 10, 2022, 12:35:27 PMA FOST COMUNICAT PRESTATORULUI CA IN CADRUL AMC SE VA UTILIZA PROPUNEREA DE CONEXIUNE NR. 2 CONFORM RECOMANDARILOR MTI.
Nu știu dacă ați remarcat citatul din harta CESTRIN de pe pagina 8. A fost stabilită conexiunea cu Buzăul. Mai rămâne de aflat în ce constă mai exact această "propunere nr. 2".
Actualizare CESTRIN:
"CA URMARE A SEDINTEI DE LUCRU DIN DATA DE 24.08.2022, S-A STABILIT CA PRESTATORUL VA TRANSMITE A.M.C. 1 ACTUALIZAT CONFORM MODELULUI NATIONAL DE TRANSPORT"
Actualizare CESTRIN 26.01.2023:
QuotePRIMARIA MUNICIPIULUI BUZAU A SOLICITAT MODIFICAREA SOLUTIILOR DE PROIECTARE DINTRE DX BUZAU – BRAILA CU BLD INDUSTRIILOR DIN MUN. BUZAU BENEFICIARUL A RASPUNS PRIMARIEI MUN. BUZAU COMUNICAND POZIȚIA MINISTERULUI TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII CU PRIVIRE LA PROPUNERILE DE CONEXIUNE SI SOLICITAND ACCEPTUL CU PRIVIRE LA PROPUNEREA DE CONEXIUNE NR. 2.
Adevărata noutate este asta:
Data începerii 03.04.2020 - ETAPA PROIECTARE
Data finalizării: 30.03.2024 – CONFORM AA NR. 7 (92/88552/21.10.2022)
Corect, se pare că și celelalte DEX-uri din zona au suferit amânări similare.
Pentru ca vine si PTul cu SFul asta, e probabil chiar ok. mai mult timp la proiector sa faca treaba mai buna decat execrabila, si oricum nu se va da nimic in licitatie in zona asta inainte sa se termine PNRRul pe A7. Daca se termina santierele PNRR din zona prin 2025, atunci avand SF+PT gata in 2024 ar insemna numai bine pt semnare pe aici pe la inceputul lui 2025.
Quote from: tom_sawyer on February 24, 2020, 01:56:59 PM^ CNAIR S.A. a semnat contractul pentru ,,Elaborarea Studiului de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru obiectivul Drum Expres Buzău-Brăila " cu firma Ingineria Especializada Obra Civil E Industrial S.A.
Contractul are o durată de 24 de luni, iar valoarea este de 16.591.031,97 Lei, fără TVA.
Quote from: ultrasbz on May 04, 2020, 06:25:35 PMContractul de prestări servicii pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și Proiectului Tehnic de Execuție pentru Drumul Expres Buzău-Brăila este semnat și în data de 03.04.2020 a fost dat ordinul de începere.
Au trecut 3 ani și traseul încă nu a fost stabilit.
^ar fi frumos cu ocazia asta, dar nimeni de la butoane nu cred ca are vointa politica sa ia proiectele astea doua
(cu Focsani-Braila) si sa le casapeasca si sa le puna impreuna intr-un Rm. Sarat-Braila. Am vazut un citat al unui politician care zicea ca e putin probabil sa se gaseasca bani pt DEx8, si drumurile astea doua au la fel de putina 'motivatie' sa fie construite impreuna, dara-mi-te separat cum e planul acum.
E prea târziu pentru varianta Rm.Sărat și nu are susținere politică.
Focșani-Brăila e știut că nu e prins la finanțare prin fonduri europene (a zis-o și Urtoi, viitor director interimar la CNIR). Părerea mea e că se va face prin fonduri guvernamentale până la podul peste Siret de la Nănești și de acolo va continua pe DN25 lărgit la 4 benzi. Problema e că podul e prevăzut să fie refăcut la 1 bandă/sens.
Din manevra asta prin care au aruncat la gunoi "Y"-ul la Rm. Sărat, au ajuns după un an și jumătate să aibă legătura la Buzău (cea pe fonduri europene) inca in stadiu incipient (nu e aprobată de Jaspers), iar legătura la Focșani (cea pe buget de stat, deci cu bani la anu și la multi ani) cu studiile geo 90% gata. O să ajungă peste vreo 2 ani sa regrete miscarea asta.
Nu cred, prostii nu au regrete, ei au doar certitudini. Dupa licitatia anulata pe A6 avem inca un proiect (de fapt doua) ingropat(e) de acesti incompetenti. Asa cum probabil vor ingropa si DEx Bucuresti-Targoviste, ca sa largeasca DN 71.
Un coleg a avut la un moment dat in semnatura un "mesaj" global de la Charles Bukowski:
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence."
Mi se pare că este "esența" statului român, de la exproprieri "uitate", la defrișări pe 500-1000 mpp=, când alții au "ras" zeci de mii de hectare pe munți întregi... >:(
Confirm, prostii nu au regrete (hotii mai au citeodata). Prostii realizeaza ca au fost prosti doar dupa moarte , si, atunci regreta si ei!! ;)
relevant la citatul de sus: "The Dunning–Kruger effect is a cognitive bias whereby people with low ability, expertise, or experience regarding a certain type of task or area of knowledge tend to overestimate their ability or knowledge. Some researchers also include the opposite effect for high performers: their tendency to underestimate their skills."
https://en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect
Actualizare CESTRIN 17.05.2023:
QuoteIN DATA DE 06.04.2023, A FOST INAINTATA REVIZIA 3 SI A FOST TRANSMISA CATRE JASPERS SI DEPARTAMENTELE IMPLICATE PENTRU ANALIZA SI EMITERE PUNCT DE VEDERE
Astăzi am mai făcut un pas important în proiectarea drumului expres Brăila-Buzău. Proiectantul ne-a pus la dispoziție alternativele de traseu iar în urma unei analize multicriteriale detaliate se va proceda la selectarea unei singure opțiuni tehnico-economice. Cele două variante de traseu au fost alese astfel încât să nu obstrucționeze dezvoltarea programelor locale.
UAT-urile care se află în raza de influență a alternativelor de traseu pentru județul Brăila sunt: Surdila-Greci, Surdila-Găiseanca, Mircea Vodă, Ianca, Traian, Unirea, Tudor Vladimirescu, Cazasu, Vădeni, Șuțești, Movila Miresii, Râmnicelu, Gemenele, Romanu, Siliștea, Cazasu și Brăila.
Drumul Expres Buzău – Brăila va fi conectat cu Autostrada A7 (Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău) la marginea orașului Buzău. Acesta ar urma să aibă o lungime de 110 km iar costul realizării este estimat la circa 400 de milioane de euro.
facebook.com/FraniskIulianChiriac
Astăzi, la sediul Consiliului Județean Buzău, a avut loc dezbaterea variantelor de traseu (analiză multicriterială, etapa II) pentru viitorul Drum Expres Buzău - Brăila❗
Contract de elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic -
Antreprenor: Ingeneria Especializada Obra Civil E Industrial SA - Acciona;
Lungime estimată: 94 km.;
Valoare contract: 19,4 milioane de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: POIM;
Termen de finalizare: Octombrie 2024
facebook.com/CNAIRSA
Braila va deveni epicentrul drumurilor expres, nu mai putin de cinci Dx vor converge catre oras:
https://www.bursa.ro/alternativele-de-traseu-pentru-drumul-expres-buzau-braila-prezentate-autoritatilor-locale-din-cele-doua-judete-64950053
^Cam cat are si Bucurestiul. Capitala Baraganului e cat cea a Romaniei. /s
Am ramas in urma cu actualizarile CESTRIN.
QuoteIN DATA 25.04.2023 AU FOST TRANSMISE CATRE PRESTATPR OBSERVATIILE DEPARTAMENTELOR IMPLICATE, IAR IN DATA DE 19.05.2023 AU FOST TRANSMISE PRESTATORULUI OBSERVATIILE FORMULATE DE CATRE JASPERS
IN DATA DE 26.05.2023 A FOST INAINTATA VARIANTA REVIZUITA A AMC1.
IN DATA DE 31.05.2023 AMC 1 A FOST AVIZAT IN CADRUL CTE CNAIR
Actualizare CESTRIN 27.07.2023:
QuoteÎN DATA DE 14.06.2023 A AVUT LOC ȘEDINȚĂ LA SEDIUL PREFECTURII BRĂILA DE PREZENTARE A ALTERNATIVELOR DE TRASEU, CU FACTORII INTERESAȚI DE PE RAZA JUDEȚULUI BRĂILA. ÎN CADRUL ȘEDINȚEI, AUTORITĂȚILE LOCALE AU AVUT O SERIE DE SOLICITĂRI/RECOMANDĂRI CU PRIVIRE LA TRASEUL DRUMULUI EXPRES.
ÎN DATA DE 20.06.2023 A FOST ORGANIZATĂ ȘEDINȚĂ LA SEDIUL CONSILIULUI JUDEȚEAN BUZĂU PENTRU PREZENTAREA ALTERNATIVELOR DE TRASEU, CU FACTORII INTERESAȚI DE PE RAZA JUDEȚULUI BUZĂU.
AU FOST EMISE PUNCTE DE VEDERE DE CATRE UAT-URILE TRANZITATE DE CATRE VARIANTELE DE TRASEU SI AU FOST TRANSMISE PRESTATORULUI.
IN CURS DE ELABORARE AMC 2
Se pare ca e (aproape) gata analiza multicriteriala 2, pe harta Cestrin a aparut informatia:
IN DATA DE 09.10.2023, PRESTATORUL A TRANSMIS DOCUMENTATIA AMC 2. IN DATA DE 26.10.2023, BENEFICIARUL A TRANSMIS OBSERVATIILE ASUPRA ACESTEIA. DOCUMENTATIA ESTE IN CURS DE REVIZUIRE LA PRESTATOR.
https://www.facebook.com/CristianOvCPistol/posts/pfbid08yt64KaWiW4CYG855xqtiZ2ZUX6aKGzRBWzgCRUjuwzE6CKYaeo3SckamQibPZnBl
QuotePași importanți pentru infrastructura rutieră din #Banat, #Muntenia și #Dobrogea!
Am avizat, astăzi, în Consiliul Tehnico Economic (CTE) al #CNAIR mai multe documente necesare construcției unor drumuri importante în județele #Timiș, #Buzău, #Brăila, #Tulcea și #Constanța.
- Drumul Expres #Buzău – #Brăila (aproximativ 111,6 km) a cărei variantă de traseu a fost avizată. Acest Drum Expres va tranzita județele Buzău și Brăila.
Acest drum expres va asigura inclusiv conexiunea cu Autostrada #A7 Ploiești – Buzău (km 55) și cu podul suspendat peste Dunăre de la Brăila.
#dezvoltare #investitii #modernizare #fondurieuropenene #CristianPistol
(https://i.imgur.com/aDT6lfx.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Daca asa arata traseul final, e clara treaba. 50 de km fara niciun nod rutier, nici macar sa lege Ianca -care e oras- la drum rapid. Si dupa facem doua noduri rutiere in 15 km si eventual se termina si cu un giratoriu, ca sa fie treaba completa.
Asta mi s-a parut si mie foarte bizar, cum sa nu fie nod in apropriere de Ianca...
La final cred ca se termina in sensul giratoriu de la DEx6.
Nu au avut loc de giratoriu acolo. :lol: Sunt ironic, dar ma doare ceea ce vad. Inca o data capetele seci fac dezastre in tara asta parca condamnata. Niste calamitati si catastrofe sociale.
Ca să ne facem o idee cum se va mișca în continuare Acciona:
DEx Focșani-Brăila:
IN DATA DE 25.02.2022 A FOST AVIZAT CTE CNAIR - ANALIZA MULTICRITERIALA ETAPA 2 - VARIANTA FINALA DE TRASEU
Am copiat traseul lui Pistol și l-am pus pe o hartă mai mare, fără noduri. La cum arată acum, marea mea problemă e că drumul taie Pădurea Frasinu, de lângă Buzău.
(https://i.imgur.com/Gddxej0.jpg)
Dar nu se poate integra in acel nod treflă de la Buzău și așa se evită pădurea aia?
:)
În schimb ce s-a îmbunătățit față de variantele inițiale este că au optimizat conectivitatea în capătul celălalt, din zona de nord a Brăilei, mutând traseul pe lângă Baldovinești. Poate că rezolvă astfel să evite giratoarele din zonă (... speranța moare ultima O:-) )
Partea bună e că începe de la pod, dar va fi ok abia după ce se va proiecta şi legătura cu bretele dintre toate trei BZ, TL, GL (pentru care cineva zicea că abia se pregăteşte licitaţia pentru studiul de fezabilitate).
Partea proastă e că dacă tot începe aşa din nord, puteau să îl facă cu vreo 40 de km mai scurt, să ajungă în A7 undeva între Râmnicu Sărat şi Buzău. De la Buzău la Brăila ar fi fost aceeaşi lungime drum, doar că se făcea o economie majoră la construcție. Înțelegeam dacă vroiau să conecteze Ianca, dar se pare că nici nu a fost vorbă de aşa ceva.
O altă parte proastă e că din sudul Brăilei (cartierul Radu Negru de exemplu), nu ai cum să mergi pe acest drum (care o ia tot spre sud), decât făcând un ocol prin nord, eventual prin oraş. Sau eventual să mergi pe vechiul drum național 2B până după Silistraru.
Is curios cum o sa faca conexiunea cu DEx6 si cu podul.
Frumos ar fi sa faca un pasaj peste actualul sens giratoriu pentru directia principala Buzau - pod si niste bretele pentru DEx6 si atat.
Ca altfel bagam 3 DEx-uri (am bagat si podul in aceeasi oala) si un DN in aceeasi oala si iese iar o monstruozitate.
Iar la nodul de langa Buzau, eu as fi pus nodul conectat cu trefla de langa Buzau sau undeva mai jos pentru a nu aglomera zona de langa Buzau prea tare. Posibil peste ani sa vedem dopuri in jurul oraselor mari din cauza supraglomerarii de noduri si trafic local.
Nodul ăla de la Buzău ar trebui să fie pe la Boboc. Dar cine să priceapă chestii de genul aglomerarea traficului în jurul orașelor?
Destul de similară varianta finala cu cea roșie vehiculată acum ceva timp, dar cu o diferență notabilă: lipsa nodului de la Ianca în varianta finală (+ eventuala soluție de conectare cu DEx6 și DN2S)
Quote from: danpandrea on November 14, 2020, 10:41:30 AMVarianta roșie pare cea mai indicată. Cea albastră are două treceri peste râul Buzău.
Am trecut și nodurile pe care le-am văzut în imaginea încărcată anterior postării mele. Cele de pe traseul roșu/verde, între Buzău și Ianca sunt cel puțin ciudate (din câte îmi dau seama, au nevoie de drumuri de legătură).
(https://i.imgur.com/W5agNwO.jpg)
Noduri pot să apară, să dispară și să fie mutate. Nu mi-aș pierde speranța că rămâne Ianca fără acces facil.
pare OK varianta aleasa, mai putin conectarea cu A7 care este execrabila.
Avem cea mai mare cocoasa acolo. NU ajuta nici Ploiesti-Braila. Si nu poate fi folosita de nici un fel pt Rm Sarat- Braila. Mergea varainta albastra, coenctata la nord de Buzau in A7.
Sau pe varianta Rosie, redesenat A7, ca sa treaca pe la sud de Spataru.
Este in schimb cea mai buna solutie de conectat Buzau cu Braila. Dar A/DX-urile nu se fac pentru a conecta 2 resedinte de judete invecinate. Se fac pentru lung parcurs, adica pentru a le conecta la reteaua nationala.
E bine că traseul a ajuns și pe harta API. Îmi încerc mâna cu o variantă care afectează cât mai puțin Pădurea Frasinu. Plasarea nodului la vest ar face încă o cocoașă inutilă în jurul pădurii.
(https://i.imgur.com/mNF5HBh.jpg)
Da nu mai bine conectau drumul expres in acea treflă de pe DN2?
Exact la asta m-am gandit si eu
Nu stiu daca e prea rational pentru ca in cazul asta nu se mai conecteaza cu DN. Ceea ce nu e in regula.
@Gigeluș @Vlad94 sunt atâtea bretele de făcut între A7, DX și DN, încât ce vreți ar fi foarte scump. Și, din câte văd, nu prea avem bani, deci CNAIR-ul va căuta cea mai ieftină variantă.
@danvoicu dacă răspunsul e pentru mine, ai nod cu DN2 la 3.5 kilometri spre vest și nod cu DN2B la 5 kilometri spre est. Zic că ar fi nasol să facem încă un nod ca la Boița.
(https://i.imgur.com/F2ijUP3.jpg)
Eu as evita concentrarea si complicarea nodurilor si mai degraba conectarea cat mai multor altor drumuri de legatura sau centuri la acest DX.
In imagine cateva puncte cheie:
1. redesenare nod inceput centura de vest BZ (reconfigurare, CF etc.) cu extindere centura la 2 benzi pe sens etc.
2. nod descarcare DX Braila-Buzau
3. extensie si conectare a centurii de vest BZ cu Bd. Industriei
4. supratraversare DN 2B (fara nod)
5. nod complet DX-A7
LE: In varianta propusa mai sus, nici nu stiu de ce s-ar mai justifa 2 noduri trefla consecutive, adica as renunta la cel propus de CNAIR cu DN2 si, eventual, l-as transforma intr-un nod tip M (cu 2 giratii pe DN)
@EugenRo O iau pe puncte, însă încep cu două suplimentare:
-1. Nu avem bani pentru toată treaba asta. Ok, să zicem că se face DX-ul până la A7 și de restul se ocupă municipalitatea. Doar că nu. Buzăul n-a făcut nimic concret pentru traficul de tranzit. Există un plan pentru completarea inelului de centură în est, DN2B-DN2 (Pod Mărăcineni), și cam atât. Toți banii s-au dus pe refacerea unor bulevarde și a transportului public;
0. Propunerea nu rezolvă situația pădurii Frasinu;
1. Bani. Mulți bani. Plus copaci tăiați din Crâng. So good luck with that. Plus că traficul de pe centură o să scadă simțitor după ce se face A7, deci n-o să mai fie justificare.
2. Un giratoriu e suficient aici;
3. Pentru a înțepa rondul din Zona Industrială, trebuie să expropriezi două benzinării. Încă o dată, good luck with that. Plus că rondul în sine nu face față traficului de foarte multe ori. Lasă tirurile să iasă prin est, spre DN2B, că acolo au deja o intersecție fără conflicte de trafic și pot ajunge foarte ușor în A7;
4. Costuri ridicate de expropriere;
5. În condițiile în care tot ce-i la nord de nod este extrem de scump de realizat, cât de mult se justifică o treflă (care trebuie să fie mai mare în desenul tău)? Mai mult, dacă CNAIR-ul decide să ocolească pădurea de la sud, realizarea unei trefle cu continuarea desenată de tine devine și mai complicată, deci și mai scumpă.
Argumentul din LE: Traficul de pe DN2 este mai mare decât pe DN2B, deci trefla este mai justificată pe cel dintâi. Plus că am stat 2 ani și jumătate să ne hotărâm cine construiește lotul cu proiect tehnic aprobat, de care aparține nodul. N-avem cum să ne mai sucim.
Replica la replica:
Poate nu sunt toti banii acum, dar se poate proiecta in etape.
0. Cu privire la padurea Frasinu nu cunosc statusul situatiei. Daca se vrea se poate gasi o solutie de compromis, evident cu salvarea a cat mai multa padure.
1. Nu cred ca va scadea asa de mult traficul pe centura pentru ca ea se intersecteaza cu DN10/ str. Transilvaniei. Banuiesc ca stii cati distribuitori isi au sediu in acea zona plus traficul dinspre Brasov (s-a dezvoltat mult nordul Buzaului si turismul este puternic incurajat si incurajabil). Cea mai scurta cale spre Bucuresti/ DX Braila ramane pe centura de vest care ar scoate traficul in nodul trefla A7xDN2. De ce ai mai ocoli spre Posta Calnau ca sa intrii pe autostrada si apoi iar sa te intorci?
2. Poate e suficient un giratoriu; un SF ar decide. Eu am propus solutia care ar tine traficul cat mai putin aglomerat.
3. Nu cred ca pentru un obiectiv de interes public cu decizie de expropiere, mai stam de vorba. Pentru despagubirea financiara, exista mecanisme. Altfel, nu s-ar mai face niciodata nimic, pentru ca n-ar fi bani.
4. Aici este un culoar ingust si implica exproprieri pentru a trece un pasaj suprateran. Mai mult va costa nodul A0xDN3 care si el implica costuri.
5. Reiau, poate ai dreptate si nu e nevoie de trefla aici. M-am gandit insa la fluidizare, daca un SF va decide altfel, so be it!
Cu privire la bani multi si solutii destepte, sa nu uitam ca inainte de Covid, nici nu visam la A7 mai devreme de 2030, dar deodata a aparut PNRR. Si se vorbea de DX nu de A7. Iar acum, inca regretam ca DX12 nu e A12, pentru ca am facut economie de bani si n-am proiectat inteligent.
Incompetenta autoritatilor locale e mereu o problema, dar anumiti prim-ministri actuali, originari din Buzau, ar putea fi receptivi la asemenea dezvoltari locale.
Lipsa banilor n-ar trebui sa ne impiedice sa proiectam pentru viitor.
Aia cu traficul abundent dinspre Brasov chiar a fost o gluma buna.
Am ajuns sa nu-mi placa nodurile aglomerate gen capetele lui A10. Plus ca, pe viitor, sper la separarea traficului de DN care va deveni pur unul local, de cel de DEx/A care va fi de lung parcurs.
Daca pleci spre Braila la sud de Buzau, atunci A7 trebuia sa treaca pe la sud de Spataru.
Trompeta dubla cu DN2, Trefla cu DX, care spre nord s-ar prelungi cu un drum de legatura care ar inlocui si intersectia de la Spataru (sau intr-un scenariu mai optimis, s-ar lega in Centura, cumva pe sub CF).
(https://i.imgur.com/3iiSS9l.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
@dr4qul4, uite de ce n-a trecut pe la sud de Spătaru:
(https://i.imgur.com/JTV2GeN.png)
ce naiba protejeaza acolo? Mare parte este teren arabil.
Raul nu prea exista in zona aia (e un parau la sud). ZOna mlastinoasa incepe putin mai departe, dupa Gomoesti.
arata asa (https://www.google.com/maps/@45.0733589,26.7922245,3a,60y,231.48h,77.9t/data=!3m6!1e1!3m4!1sN5_FakvMrstxbBNX0zgj7Q!2e0!7i16384!8i8192?authuser=0&entry=ttu)
sau asa (https://www.google.com/maps/@45.07035,26.7955998,3a,75y,256.72h,81.5t/data=!3m6!1e1!3m4!1sU85IKoMZzVECP6HHXVavPQ!2e0!7i16384!8i8192?authuser=0&entry=ttu)
pentru mine este clar ca desemnarea zonelor protejate s-a facut cu carioca pe harta, din birou, fara o analiza obiectiva la fata locului. eu cred ca trebuie pusa presiune pe redesenarea hartilor cu zone protejate, in asa fel incat sa reflecte realitatea. aviz celor ce urmaresc functii publice.
Se poate trece cu autostrăzi prin localități , dar nu se poate printr-o mlaștină!
^ printre alte functii privind biodiversitatea, mlastinile( wetland) sunt, alaturi de turbarii (peatland), rezervoare naturale de CO2.
Mai mult, prin legea privind protejarea naturii votata recent in Parlamentul UE, Ro s-a angajat sa restaureze 30% din terenurile sistematizate ptr agricultura, desecate, rauri indiguite ptr hidrocentrale samd.
Concret, anumite zone agricole vor trebui reinundate (insula Brailei?) si anumite baraje hidro demolate!
Olandezii vor demola și ei niște diguri?
Olandezii nu s-au aruncat ca românii să declare orice smârc și orice sărătură "arie protejată". Primarii români au făcut chestia asta la greu (știu asta chiar de la un fost director APM Buzău, deci implică primari chiar din zona acestui DX) în speranța de a trage fonduri europene pentru protejarea diversității. S-au ars pe urmă când au vrut să facă orice dezvoltare de infrastructură în comună: le trebuia aprobări suplimentare pentru a interveni oriunde se apucaseră ei să-și declare arii protejate.
Actualizare CESTRIN:
QuoteIN 26.10.2023, BENEFICIARUL A TRANSMIS OBSERVATIILE ASUPRA ACESTEIA.
DOCUMENTATIA ESTE IN CURS DE REVIZUIRE LA PRESTATOR.
IN 07.11.2023 A FOST TRANSMISA DOCUMENTATIA REVIZUITA.
IN 21.11.2023 DOCUMENTATIA A FOST APROBATA CONDITIONAT STRUCTURA SI CONTINUTUL ANALIZEI MULTICRITERIALE DE TRASEU ETAPA 2.
IN 22.11.2023, PRIN ADRESA NR. IE705, PRESTATORUL A TRANSMIS TEMA DE PROIECTARE PENTRU EFECTUAREA STUDIILOR TOPOGRAFICE.
IN 22.11.2023 PRESTATORUL A TRANSMIS DOCUMENTATIA COMPLETATA si NOTA DE PREZENTARE IN VEDEREA SUPUNERII SPRE ANALIZA SI AVIZARE IN CADRUL CONSILIULUI THN-EC AL C.N.A.I.R.- S.A.
IN 04.12.2023, BENEFICIARUL A TRANSMIS CATRE PRESTATOR OBS CU PRIVIRE LA TEMA DE PROIECTARE PENTRU STUDIILE TOPOGRAFICE.
IN 07.12.2023 A FOST AVIZATA IN CTE – CNAIR ANALIZA MULTICRITERIALA ETAPA 2.
IN 12.12.2023 PRESTATORUL A INAINTAT TEMELE DE PROIECTARE AFERENTE INVESTIGATIILOR ARHEOLOGICE, TOPOGRAFICE SI GEOTEHNICE.
IN 21.12.2023 BENEFICIARUL A APROBAT TEMA DE PROIECTARE AFERENTA INVESTIGATIILOR ARHEOLOGICE;
IN 28.12.2023 BENEFICIARUL A APROBAT TEMA DE PROIECTARE AFERENTA INVESTIGATIILOR TOPOGRAFICE SI A A EMIS OBSERVATII ASUPRA TEMEI DE PROIECTARE AFERENTA INVESTIGATIILOR TOPOGRAFICE;
Cestrin:
QuotePRESTATORUL A MOBILIZAT PERSONAL PE TEREN PENTRU REALIZAREA ACTIVITATILOR DE DEMINARE SI TOPOGRAFICE. TOTODATA, IN DATA DE 30.01.2024 PRESTATORUL A DEMARAT PROCEDURILE DE EMITERE A CERTIFICATELOR DE URBANISM ATAT PENTRU JUDETUL BUZAU CAT SI PENTRU BRAILA
QuoteLucrările la drumul expres Buzău – Brăila au scos la suprafață bombe rămase din timpul celor două războaie mondiale. S-a întâmplat în Buzău, în zona Țintești, unde muncitorii au descoperit un proiectil. Au sunat imediat la 112, iar pirotehniștii de la ISU, ajunși la fața locului, au ridicat, în total, 30 de proiectile de 66 de mm. Acestea erau pe o suprafață de circa 16 metri pătrați. Căutările s-au încheiat în jurul orei 18:00 și au fost reluate astăzi, pentru că nu este exclus ca în zona respectivă să mai existe și alte proiectile.
(https://sansanews.ro/wp-content/uploads/2024/04/WhatsApp-Image-2024-04-04-at-10.12.15-1-1.jpeg)
(https://sansanews.ro/wp-content/uploads/2024/04/WhatsApp-Image-2024-04-04-at-10.12.15.jpeg)
Sursa (https://sansanews.ro/foto-bombe-pe-autostrada-moldovei-ce-au-gasit-muncitorii-in-timpul-lucrarilor-pe-santierul-pietroasele-buzau/)
Buzău-Brăila va rămâne la profil de DEx, în caz că avea cineva speranțe că poate se alege autostradă:
(https://i.imgur.com/wafMeXb.png)
(https://i.imgur.com/Ip9M5ex.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Dacă Intersecția nu este conectată cu A7, așa cum se arată pe Harta Proiectelor [Pro Infrastructura], poate că este încă un mister. Am 1 captură de ecran și poate că aceasta este singura intersecție care se potrivește cu Autostrada A7. file:///C:/Users/VoidlessEndless_/Downloads/2024_06_05_0x0_Kleki.png
Pistol declara ca probabil se va renunta la DX Buzau - Braila
Tot articolul: link (https://sansanews.ro/video-schimbari-importante-pe-dn2-dupa-deschiderea-circulatiei-pe-a7-buzaul-va-avea-autostrada-dar-pierde-un-alt-proiect-important/)
@RobertTheObbiest foloseste interfata API (https://proinfrastructura.ro/poze.html) pentru incarcarea fotografiilor.
Quote from: ultrasbz on October 05, 2024, 08:41:27 AMPistol declara ca probabil se va renunta la DX Buzau - Braila
Tot articolul: link (https://sansanews.ro/video-schimbari-importante-pe-dn2-dupa-deschiderea-circulatiei-pe-a7-buzaul-va-avea-autostrada-dar-pierde-un-alt-proiect-important/)
Proști și ticăloși ce sunt. Dublare DN25 și DEx cu trafic infim vs. renunțarea la conectarea zonei BR-GL cu capitala țării și mai departe spre vest.
O să fac o petiție la Comisia Europeană să le atrag atenția asupra absurdității de a finanța așa ceva. Un proiect TEN-T vs. unul non TEN-T.
Sper să rămână în istorie și boul ăsta:
Quote from: tom_sawyer on October 30, 2021, 08:37:38 PM
L-am reascultat pe ... de Chiriac, presedinte CJ Braila, cum credea ca are un fel de drept divin la doua DX-uri intre Braila si A7 si Catalin Drula vrea sa-i fure unul din ele si ca e prea mare ocolul Braila-RamnicuSarat-Buzau ca sa mearga la Bucuresti, las' ca acum va ocoli Braila-Focsani-Buzau :D !
Partea proasta este ca, pt o legatura ceva mai buna a Moldovei (noastre) cu podul de la Braila, se strica conexiunea cu capitala tarii nu doar pt BR+GL dar si pt traficul care venea prin vama Giurgiulesti (din sudul R. Moldova si regiunea Odessa). Braila-Buzau era clar mai important, iar Braila-RmSarat era un compromis perfect pt ambele directii.
A mai ramas speranta in upgradarea DN21 la Transregio, e de vazut cat de aproape de un DX il vor face.
Daca nu scria ca e Chiriac credeam ca e Oprisan!!!
dar nu prea înțeleg de ce nu se pot duce la București prin Slobozia. Legăturile spre Râmnic/Focșani/Buzău sunt bune pentru a ajunge în restul Moldovei și în Ardeal, prin A2 legătura cu Bucureștiul se poate face mai repede și mai ieftin, de fapt cu câteva centuri și terminarea DX Brăila-Galați ar fi deja "aproape" rezolvată. Sau trebuie musai să intre prin Voluntari... o să poată și asta în vreo doi ani, pe A0.
de la drajna la braila sunt doar cateva localitati mici in timp ce drumul e drept. o centura slabozia-est rezolva problema.
Exact. Câteva localități la 10km una de alta. Dar am zis "centuri" în ideea că poți face și acolo centuri ca să fie fericiți că pot merge cu 100km/h legal. Și într-un viitor oarecare poți extinde la două benzi pe sens cu mare ușurință, e și spațiu, e și câmpie. Din cauza asta mi se pare mai potrivit Galați (sau Brăila, cum vor) Focșani care rezolvă și legătura cu Ardealul mai scurt și te duce și mai în "inima" Moldovei.
Ce legături cu Ardealul rezolvă traseul prin Focșani? Crezi că se face A8 cât ai bate din tobe la Iași? ??? Și oricum aia ar rezolva doar legătura cu jumătatea de nord a Transilvaniei.
Ăștia nu mai au bani nici să se p... în centru. Ce sperați, să se facă împreună și DEx Focșani-Brăila și TR Brăila-Slobozia?! E pa și TR-ul.
Cred că nu realizați că ei vor să renunțe la singurul drum de pe rețeaua TEN-T dintre cele discutate aici.
Și vor să încerce giumbușlucul să bage alte drumuri pe TEN-T; proști să fie cei din Comisie să accepte.
Quote from: tom_sawyer on August 29, 2024, 11:10:07 AM(https://i.imgur.com/QVd0XzY.jpeg)
https://transport.ec.europa.eu/news-events/news/sustainable-and-resilient-transport-network-bringing-europe-closer-together-2024-06-13_en
Drajna-Slobozia-Braila e plin de tiruri. Era plin si inainte, dar de 2 ani e de ocolit. Trec ucrainienii de zici ca sunt convoaie.
Iar din cate stiu eu, se vorbea de un TR nu de un DX. Ba mai mult, ideea era sa se desprinda din DX Buzau-Braila, asadar nu se va mai face nimic. Poate doar o centura la Slobozia.
Recunosc că n-am mai trecut pe acolo de la război încoace deci te cred. Lejer nu era nici atunci dar nici de speriat. Însă se poate atunci face ăsta la două benzi, expres sau neexpres, tot mi se pare mai simplu. Mai ales că nu știm dacă TIR-urile din Ucraina vor mai trece mult timp, într-un fel sau altul se va termina și războiul mai înainte de a face noi un DX probabil. În fine, nu sunt în măsură să fac un SF dar mi s-ar părea mai avantajos să acoperi mai multe direcții decât să faci două DX-uri aproape în aceeași zonă.
După ce se va da în folosință A7 Dumbrava - Buzău și mare parte din traficul Brăila/Galați cu capitala se va muta de pe DN21/A2 pe DN2B, vor (re)descoperi și cei de la MT/CNIR că trebuie upgrade la Buzău - Brăila. :headbash:
Calarasi -Braila are sens ca DX doar daca vom avea si pod la Calarasi. Este singurul DN care poate fi upgradat la standard (cu unele derogari) de DX.
Din Bucuresti nu conteaza daca mergem la Galati pe Slobozia sau pe Buzau.
Dar va conta daca pleci de la Brasov, Sibiu si Craiova (mai ales daca va fi DX si Gaesti-Ploiesti).
In fine, daca renuntarea la DX Bz-Br inseamna DX Focsani-Braila - Calarasi, atunci e o solutie acceptabila.
@tom_sawyer Nu la A8 mă refeream. Chiar și acum legătura între Galați și Brașov se face în mod obișnuit prin Focșani-Lepșa Tg-Secuiesc. (e drept, ori Galați-Focșani ori Galați-Buzău e cam același lucru în condițiile astea). Chiar dacă nu va fi vreodată autostradă pe acolo tot va fi cea mai scurtă legătură și va fi folosită. Eu personal nu aș putea să aleg între ele, probabil niște date de trafic și statistici ar fi utile, însă e evident că cele două se concurează reciproc. De asta aș prefera modernizarea Slobozia-Brăila (da, și perspectiva unui pod la Călărași e un motiv, dar se poate lăsa pe mai târziu, centura Slobozia pentru început și pe măsură ce mai apar blocaje centuri la satele de pe traseu). Ideal făcut proiectul ca să îi ajute și pe "dezvoltatori" să știe cum își amplasează eventualele noi cartiere și unde să nu se extindă, știu că nu e cea mai bogată zonă dar tot se mai construiește și pe acolo.
Brăila-Slobozia nu are nicio șansă să fie un drum expres veritabil, cel mult o dublare prin localități. Asta a spus-o preș. CJ Galați (https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=3004.msg406181#msg406181), care e parte din asocierea care realizează SF-ul.
Nu au bani de traseu nou (cu excepția Sloboziei). Exact ca la dublarea DN25, a promis ocolirea localităților și a ieșit tot prin localități.
Brăila-Buzău este foarte util și în perspectiva unei "viabilizări" a CoBra pentru un PPP. Care sper că se va face mai repede decât un nou pod la Călărași.
Da, ce să zic, asta cu "nu sunt bani" e relativă, dacă ai bani de două expresuri și renunți la unul ar trebui să ai pentru al treilea. Dar nici nu cred că e urgent, cum ziceam, dacă fac centura Slobozia restul mai poate aștepta câtva. În ceea ce privește "viabilizarea" CoBra, posibil, nu știu. M-am uitat chiar acum pe waze, Buzău-întorsura Buzăului cam două ore, Focșani-Tg Secuiesc tot cam două ore. Cred că Brașov-A3-A7-Buzău tot cam 2 ore ar fi - deci ar fi un avantaj, dar nu major...
CESTRIN:
AU FOST REALIZATE FORAJE GEOTEHNICE IN PROPORTIE DE 31%
QuoteLămuriri de ultimă oră de la șeful CNAIR
Cristian Pistol, șef CNAIR: ,,A fost o neînțelegere. Drumul Expres Buzău – Brăila se va face, doar că nu va fi pe fonduri europene. Finanțarea se va face cu fonduri guvernamentale. De ce nu se va face pe fonduri europene ? Pentru că, o să vi se pară ciudat, dar ăsta e adevărul, Focșani – Brăila a avut noroc. Licitația pentru studiul de fezabilitate s-a făcut mai repede decât pe Buzău – Brăila, iar firma care l-a întocmit s-a mișcat, din nou, foarte bine. N-a fost vorba de alte calcule, pur și simplu documentația pentru Focșani – Brăila a ieșit mai repede".
În discuție a intervenit și Sorin Robu, șeful de la Buzău al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri:
,,Nu există să nu se facă Buzău – Brăila. Îmi pare rău că s-a înțeles greșit, am fost sunat azi de o grămadă de oameni îngrijorați. A trebuit să-i liniștesc. S-au plătit și făcut studii geo, s-a plătit studiul de fezabilitate, care e în lucru, va fi gata la începutul anului viitor. Apoi se va lansa licitația de proiectare și execuție. Din păcate am avut acea problemă cu licitația pentru studiul de fezabilitate, ghinion, s-a pierdut timp"
Sursa (https://www.buzoienii.ro/seful-cnair-a-intors-o-drumul-expres-buzau-braila-se-va-face-doar-ca/)
:lol: :lol: :lol:
Se pare că avem bani, timp nu avem :p
24 Feb 2020
CNAIR S.A. a semnat contractul pentru ,,Elaborarea Studiului de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru obiectivul Drum Expres Buzău-Brăila " cu firma Ingineria Especializada Obra Civil E Industrial S.A.
Contractul are o durată de 24 de luni, iar valoarea este de 16.591.031,97 Lei, fără TVA.
http://cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/s-semnat-contractul-pentru-elaborarea-studiului-de-0
18 Iun 2020
Joi, 18.06.2020, C.N.A.I.R. a semnat contractul de servicii "Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru obiectivul Drum Expres Focșani-Brăila".
Contractul în valoare de 15.001.446,99 Lei, fără TVA, a fost semnat cu operatorul economic INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL S.A.
Durata contractului este de 24 luni
http://cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/cnair-semnat-contractul-pentru-elaborarea-studiului#/0
Buzău-BR e pe coridor european, Focșani-BR nu e. Valori de trafic mult mai mari pe Buzău. 4 luni avans la semnarea contractului pentru Buzău (Pistol și ăla de la DRDP mint) și totuși cineva a împins varianta prin Focșani în față.
Știu că e târziu, dar încă mai cârcotesc: nu trebuia să fie vorba de nicio concurență dacă se făcea Brăila-Râmnic, cu descărcare în Y în A7 spre Boboc și spre Bogza. Era un singur proiect, perfect finanțabil, și nu mai trebuia altceva. Nu de două ori mai mulți bani, nu de două ori mai multă muncă.
^Chiar imi placea idea ta si cum ai legat pozitionarea bifurcatiei de traversarea Buzaului.
Deci chiar e tampit sa faci economie sa unesti traficul de pe buc-ploiesti cu bucuresti-buzau si apoi sa nu mai faci economie de bani si sa desparti traficul braila-buzau si braila-focsani, nici macar nu faci galati-focsani
Ce valori de trafic sunt de au trebuit despartite? Sa vedeti ce trafic va fi pe PL-BUC dupa ce se termina PL-BZ !!! Va fi 10x fata de braila-focsani/buzau
Să nu exagerăm cu creșterea asta de trafic.
Nu fac față drumurile care alimentează A3, în primul rând.
@survola Pai hai sa vedem. Buzau - Bucuresti va include traficul care vine de la Brăila la Buzău și traficul care vine pe dn2. Tot pe Ploiești București o să avem și tot traficul care vine pe DN1 spre București. În acest moment DN1 este cel aglomerat urmat destul de aproape de dn2 si ambele sunt de cel puțin patru cinci ori mai aglomerate decât Buzău Brăila, adăugăm traficul Brăila Buzău și o să avem de cel puțin 8 poate 10 ori mai mult decât pe Brăila Buzău.
Mie mi se pare oarecum logic.
Ce se mai aude legat de asta?
"CNAIR SA va demara în curând o procedură de achiziție publică având ca obiect "Elaborare Studiu de Fezabilitate Nod conexiune Drum Expres Buzău - Brăila cu Drum Expres Brăila Galaţi".
Drumurile Expres Buzău - Brăila şi Brăila - Galați vor debuşa în drumul național DN 22, acel tronson a fost prevăzut cu două benzi de circulație pe sens, separate de o bandă mediană."
Incă o amânare.
data_inceperii 03.04.2020 - ETAPA PROIECTARE
data_finalizarii 29.06.2022 (TERMEN INITIAL)
01.12.2025 – CONFORM AA NR. 13)
Quote from: naivu on October 09, 2024, 08:43:04 PM^Chiar imi placea idea ta si cum ai legat pozitionarea bifurcatiei de traversarea Buzaului.
Știu, nu sunt în stare să renunț la ea.
Nu știu pe unde mai e proiectul ăsta, dar acum, cu DX Focșani-Brăila stabilit, devine evident că cea mai bună soluție ar fi un drum expres Rm. Sărat-Salcia Tudor. Distanță în linie dreaptă 32 km. Probabil DX ar avea vreo 40 cu toate curbele, costurile undeva la o treime, iar distanța totală între Buzău și Brăila ar fi cam aceeași cu drumul ăla încâlcit care ocolește râul Buzău și trebuie să treacă peste toate căile ferate din jurul Făureiului, plus cu drumuri de legătură lungi la fiecare nod.
S-ar și elibera zona Buzăului pentru un eventual drum expres care să ducă spre Slobozia și să lege A7 de A2, lucru de care cred că de anul ăsta o să înceapă să devină evident că va fi nevoie.
^Nu cred ca vor lega Slobozia de Buzau printr-un drum nou si nu cred ca ar trebui. Sau Ramnicu Sarat de Salcia Tudor. A trecut vremea aia cand s-au ales ambele idiotenii de drumuri expres Focsani-Braila si Buzau-Braila.
Chiar cred ca daca ar fi bani disponibili, ar fi mai bine cheltuiti altundeva. Nu sunt orase atat de importante care sa genereze nici PIB si nici trafic. Legatura Buzaului la drumuri rapide va fi fix A7 si eventual noul DX spre Braila,continuat eventual viitorul DX catre Tulcea-Constanta.
Actualul drum nu e deloc aglomerat, poate ceva mai mult vara cand se mai duce lumea la mare. Anul trecut am mers prin zona si asta e impresia mea. Da, trece prin sate, dar chiar sunt altele care ard mai tare decat un drum rapid intre Buzau si Slobozia, mai ales cu Focsani-Braila in licitatie si Braila-Tulcea-Constanta la faza studiului de fezabilitate.
Si o poza din studiul Foscani-Braila care arata nivelul de trafic din 2017:
(https://i.imgur.com/iwpW7dd.jpeg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Pentru drumul Expres Buzău – Brăila forajele geotehnice au depășit 61%
C.Pistol FB (https://www.facebook.com/CristianOvCPistol/posts/pfbid02VkVKFhTwk48WKTVFn8fxZSREixnuzByV9W9LjE54sD8v2jDtQo67WDqfd8fYwpqpl)
S-a publicat memoriu de prezentare (http://www.anpm.ro/documente-procedura-eim-si-ea/-/asset_publisher/Wzb2ztRkJWtj/content/memoriul-de-prezentare-pentru-proiectul-drum-expres-buzau-braila-osc-uri-propus-a-fi-amplasat-in-judetele-buzau-si-braila-titular-compania-nationala-d) DEx Buzău - Brăila:
(https://i.imgur.com/DNP4N8o.jpeg)
(https://i.imgur.com/igr11nP.jpeg)
(https://i.imgur.com/t8bkCtO.jpeg)
(https://i.imgur.com/Uk6EoTc.jpeg)
(https://i.imgur.com/kFolyxB.jpeg)
(https://i.imgur.com/gsCochJ.jpeg)
(https://i.imgur.com/j1aYMvS.jpeg)
(https://i.imgur.com/C19tLir.jpeg)
(https://i.imgur.com/qs0JvDS.jpeg)
(https://i.imgur.com/hZezuNs.jpeg)
(https://i.imgur.com/TnC7p29.jpeg)
(https://i.imgur.com/fhA86ld.jpeg)
(https://i.imgur.com/RaPukkk.jpeg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
----
Din ultimul nod rezulă că nu sunt prinse bretele directe cu DEx6 Galați în proiectul ăsta.
Incredibil ce porcărie, deci și din BR și din GL trebuie să faci în plus 5 km (2,5 km dus-întors până la giratoriul de lângă pod) ca să ai acces pe DEx.
Pentru Brăila rămâne de văzut și cum va arăta descărcarea TR-ului spre Slobozia-Călărași, adică dacă gândesc un nod nou la vest de Cazasu sau or să se folosească de nodul T.Vladimirescu din acest DEx (deși în cazul acesta mai bine mutau locația nodului acela din start mai la est)
Asta în cazul în care harta locației se dovedeste a fi cât de cât exactă pentru TR:
(https://platformarealitatea.net/index.php?r=open/file&id=63d409cedd2bef304b62ecd3)
(sursa (https://realitateadeialomita.net/sa-semnat-contractul-pentru-studiul-de-fezabilitate-transregio-braila-slobozia-drajna-a2-si-chiciu-drajna/))
Şi dacă vii din Galaţi pe DEx6, cum faci să mergi spre Buzău?
Faci stânga spre pod, întorci în giratoriul de lângă pod și vii înapoi.
Conform CESTRIN:
data_finalizarii 23.01.2026 – CONFORM AA NR. 14
In schimb avem noduri misto la A7 si Ianca.
Cel de la A7 este ceva nou pentru noi: ocupa foarte putin loc.
sper ca nodul de la Braila este doar o gluma proasta. nu are niciun sens, de ce nu se leaga direct la drumul existent cu nod in DN2B, si in cadrul proiectului construit un pasaj peste giratoriul DEx Br-Gl ca sa i ofere continuitate??? orice solutie era mai buna decat cea aleasa
^^
intr-adevar singurele noduri decente. Nu inteleg de ce trebuie noduri cu drumuri de legatura de kilometri buni cand DEX intersecteaza atatea drumuri secundare unde se pot face noduri directe, simple, care nu lungesc inutil distantele si nu necesita drumuri noi.
Ce mișto ar fi fost să gândim un pic în avans. Cred că pe tema asta ar trebui să-i bâzâim pe cei de la CNAIR, măcar pentru drumurile care se proiectează acum.
(https://i.imgur.com/kEy4cDf.jpeg)
(https://i.imgur.com/Y5MkcNk.jpeg)
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, titular al proiectului ,,Drum Expres Buzău- Brăila", anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul ,,Drum Expres Buzău- Brăila", propus a fi amplasat în judeţele Buzău și Brăila, care se supune evaluării impactului asupra mediului, se supune evaluării adecvate și nu se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apă.
sursa (https://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/anunturi/anunturi-de-mediu/anun%C5%A3-public-privind-decizia-etapei-de-%C3%AEncadrare-47)
Poate fi sters